top of page
Østerrike

Fakta

Wolfgang-amadeus-mozart_1.jpg
125px-Flag_of_Austria.svg.webp

Østerrike er hjertet av Europa, og dets rike historie og kultur har alltid inspirert meg.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791 )

Østerriksk komponist, pianist og fiolinist

Hovedstad
Wien

Etniske grupper

Østerrikere 91.1%, slaviske folk 4% tyrkere 1.6%, tyskere 0.9%, andre/uspesifisert 2.4% (2001)

Språk

Tysk (offisielt) 88,6, tyrkisk 2,3%, serbisk 2,2%, kroatisk (offisielt i Burgenland) 1,6%, andre 5,3 (2001)

Religion

Romersk-katolske 73,6%, protestanter 4,7%, muslimer 4,2%, andre 3,5%, uspesifisert/ingen 14% (2001)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

Areal

83,879 km²

Nasjonaldag

26. oktober

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Østerrike

Tasteatlas

International Cuisine

Utvalgte aviser

Wiener Zeitung

Der Standard

Offisielt nettsted for turisme

Austria Info

UDs reiseråd

Østerrike

Nødnummer

Ambulanse 144, brannvesen 122, politi 133, nødlege 141

Luftforurensning - IQAir

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

FNs utviklingsprogram
Human Development Index


Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

FN-sambandet
Landstatistikk

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

Vision of humanity - Fredsindeksen

Werner Krug, Austria Info.jpg

Portrett:Barbara Krafft, Wikimedia Commons Illustrasjonsfoto: Werner Krug, Austria Info

Historisk glimt

Østerrike har vært bebodd av ulike folkegrupper i flere tusen år. Fra år 15 fvt. ble området en del av Romerriket. I 962 ble Østerrike opprettet som en grensestat i det tysk-romerske riket. 

 

Etter oppløsningen av Det tysk-romerske rike i 1806 ble Østerrike utropt som keiserrike, og den siste tysk-romerske keiser Franz II, som samtidig var erkehertug av Østerrike, konge av Böhmen, konge av Ungarn med mere, fortsatte således som keiser av dette. Østerrike kom formelt i en personalunion med kongedømmet Ungarn (som allerede hadde vært under habsburgsk styre i flere århundrer) i 1867, og unionen ble kjent som dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. Denne staten ble oppdelt etter nederlaget i første verdenskrig. Ungarn trådte ut av unionen og det resterende tysktalende Østerrike ble en egen republikk, mellom 1918 og 1919 offisielt kjent Deutschösterreich. Etter at ententen gjennom Saint-Germain-traktaten nektet Østerrike å forenes med Tyskland, måtte Deutschösterreich avstå en rekke provinser, som Böhmen og Mähren, presset til å endre navnet sitt til bare Østerrike.

 

Østerrike ble i 1938 en del av Tyskland som provinsen Ostmark, gjennom det såkalte Anschluss. Etter andre verdenskrig ble Østerrike gjenopprettet som egen stat, men var nøytralt, og tilhørte hverken øst- eller vestblokken.

Etter kommunismens sammenbrudd har Østerrike i økende grad engasjert seg i europeisk samarbeid. I 1995 ble Østerrike medlem av EU, og er fra og med 1999 også en del av den europeiske økonomiske og monetære union. Konservative politikere har fra tid til annen tatt til orde for NATO-medlemskap.

Alexander Van der Bellen har vært president i landet siden 2017, og beseiret Norbert Hofer fra det høyreekstreme Frihetspartiet.

Karl Nehammer har vært landets kansler siden desember 2021. I oktober 2021 trakk Sebastian Kurz seg som kansler i kjølvannet av en korrupsjonsetterforskning, og ble etterfulgt av utenriksminister Alexander Schallenberg som et par måneder etterpå trakk seg fra politikken.

Visste du at...

Verdens største smaragd (2860 karat) kan sees i Imperial Treasury av Hofburg (keiserpalasset) i Wien.

Symaskinen ble oppfunnet i 1818 av østerrikeren Josef Madersperger.

Arnold Schwarzenegger, tidligere Hollywood-skuespilleren og guvernør i California, vokste opp som østerriksk statsborger.

Grunnleggeren av den tyske sportsbilen Porsche var østerrikeren Ferdinand Porsche (1875 - 1951). Han tegnet også Volkswagen.

62 prosent av Østerrikes totale landareal er dekket av de østerrikske Alpene.

Wien er den eneste hovedstaden i verden som produserer betydelige mengder vin innenfor bygrensene. Byen har vingårder som dekker et areal på 1,700 dekar og 320 vinprodusenter.

PEZ er produktnavnet på en type små, firkantede sukkertøy med fruktsmak som opprinnelig ble lansert av Eduard Haas (1897–1989) i Wien i Østerrike i 1927. PEZ er en forkortelse for Pfefferminz, tysk for «peppermynte». Sukkertøyene er særlig kjent for emballasjen, håndholdte miniautomater eller doseringsapparater i fargerik plast.

Når du skal hilse i Østerrike må du gi et kort, fast håndtrykk. Under håndtrykket må du ha øyekontakt. Noen eldre menn kysser hånden til en kvinne. Men en mann fra et annet land har ikke lov til å kysse hånden til en østerrisk kvinne.

Mozartkugeln er en sjokoladekonfekt oppkalt etter den berømte komponisten Wolfgang Amadeus Mozart, som ble født i Salzburg, Østerrike. Denne delikatessen består av en kjerne av marsipan og nougat, dekket med sjokolade.

Wienermelange er en populær kaffedrikk i Østerrike, som ligner på cappuccino, men med litt mindre melkeskum og ofte toppet med fløte. Denne kaffedrikken er en viktig del av Wiens kaffehus-kultur.

Musikverein i Wien er en av verdens fremste konsertsaler og er kjent for sin fantastiske akustikk. Salen er vert for Wienerfilharmonien og en rekke andre musikalske arrangementer gjennom året.

Sacher Torte er en berømt østerriksk sjokoladekake oppfunnet på Hotel Sacher i Wien på 1800-tallet. Kaken består av lag med sjokoladekake fylt med aprikosmarmelade og dekket med sjokoladeglasur.

Ötzi, også kjent som ismannen, er en godt bevart mumie som ble funnet i Alpene på grensen mellom Østerrike og Italia i 1991. Ötzi antas å være over 5 300 år gammel og har gitt forskere verdifulle innsikter i livet i bronsealderen.

Gugelhupf er en tradisjonell østerriksk kake som ofte serveres til kaffe eller te. Denne ringformede kaken er laget med ingredienser som mel, sukker, smør, egg og rosiner, og er en populær søtsak i Østerrike.

Hovedstaden Wien

Hovedstaden Wien

Wien (1,920,949 innbyggere/2021) er Østerrikes hovedstad og største by. Byen er en betydelig turistby og et viktig trafikknutepunkt. Den er sete for mange internasjonale organisasjoner, som OPEC og Det internasjonale atomenergibyrået, og er dessuten den fjerde FN-byen ved siden av Genève, Nairobi og New York. Foto: Österreich Werbung, Popp-Hackner

Landets nest største by

Landets nest største by

Graz (291,134 innbyggere/2021) er Østerrikes nest største by og hovedstad i delstaten Steiermark. Elven Mur renner gjennom byen fra nord mot sør. Grazområdet var under det romerske keiserriket et tett befolket landbruksområde. På 500-tallet ble det i det senere Graz opprettet en borg. Byen ble oppført som verdensarvsted i 1999. Foto: Graz Tourismus, Harry Schiffer

Viktig økonomisk senter

Viktig økonomisk senter

Linz (206,537 innbyggere/2021) er hovedstad i delstaten Oberösterreich. Byen ble grunnlagt av romerne, og ble først nevnt i 799. Linz er i dag et av de viktigste økonomiske sentrene i Østerrike. Jernbanen til České Budějovice i Tsjekkia er den eldste på det europeiske kontinentet og ble anlagt i perioden 1824 - 1832. Foto: GernotJ, Pixabay

Inngangsport til Alpene

Inngangsport til Alpene

Salzburg (155,416 innbyggere/2021) er en by i delstaten med samme navn nær grensen til Bayern i Tyskland. Byen ble grunnlagt i romertiden. Salzburg er kjent for sin barokkarkitektur, historie og som en inngangsport til Alpene. Gamlebyen i Salzburg ble oppført på verdensarvlisten i 1996. Utenfor Salzburg har energidrikkprodusenten Red Bull sitt hovedkontor. I vintermånedene mottar flyplassen et stort antall charterturister fra resten av Europa. Foto: Anthony Hill, Unsplash

Tirols største by og vintersportssted

Tirols største by og vintersportssted

Innsbruck (131,059 innbyggere/2021) er Tirols største by og delstatens hovedstad. Den ligger ved elven Inn og er omkranset av høye fjell. Bybildet er preget av mange gotiske og barokke bygninger, siden Innsbruck ikke bare har vært residensby for Tirols grever siden 1420, men også for enkelte østerrikske erkehertuger og tysk-romerske keisere. Rett syd for Innsbruck, ved inngangen til Wipptal, ligger Bergisel, som huser Innsbrucks hoppbakke. Foto: Innsbruck Tourismus, Christof Lackner

23 slott i nærområdet

23 slott i nærområdet

Klagenfurt (101,765 innbyggere/2021) er hovedstaden i den østerrikske delstaten Kärnten. Byen ligger ved elven Glan og er omgitt av de østerrikske alper. Klagenfurt blir nevnt første gang i skriftlige kilder fra 1192. Severdigheter er bl.a. Wörthersee og det historiske sentrum, Innere Stadt. Klagenfurt har tallrike parker og det finnes 23 slott i omegnen. Foto: Saal, Pixabay

42,500 bomber ødela 85 prosent av byen

42,500 bomber ødela 85 prosent av byen

Villach (63,236 innbyggere/2021) er en by i delstaten Kärnten i sørlige Østerrike, nær grensa til Slovenia. Den ligger ved Drau- elven og er et viktig trafikknutepunkt for Østerrike og den sørlige alperegionen. Under andre verdenskrig utførte de allierte 37 luftangrep på Villach. Omtrent 42,500 bomber skadet 85 prosent av byens bygninger. Etter Wiener Neustadt var Villach den mest skadede i Østerrike. Foto: Roland Ster, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Verdenskjent bildemotiv

Verdenskjent bildemotiv

Hallstatt (778 innbyggere/2018) er en kommune i Salzkammergut ca. 50 km fra Salzburg i Østerrike. Stedet er kjent for rike arkeologiske funn som har gitt navn til Hallstattkulturen – en kulturform fra perioden mellom bronsealder og jernalder, samt jernalderens eldste periode. Turistbesøket er svært høyt. På årsbasis er tallet over en million. Foto: Österreich Werbung, Popp-Hackner

Husrom for keiser og president

Husrom for keiser og president

Hofburg er et slott og borg i Wien og er den tidligere keiserlige østerrikske residensen. Fra 1438 til omkring 1580 var den residens for keiseren av det tysk-romerske rike, senere residens for keiseren av Østerrike frem til 1918. Nå er Hofburg residens for Østerrikes president. Foto: Innsbruck Tourismus, Christof Lackner

Kulturskatt og turistattraksjon

Kulturskatt og turistattraksjon

Schönbrunn-palasset i Wien er en av de viktigste kulturskattene i landet. Siden 1860-årene har det også vært en av de viktigste turistattraksjonene i Wien. Palasset har 1440 rom. På 1800-tallet ble særlig et navn knyttet til Schönbrunn: keiser Frans Josef I. Han tilbrakte det meste av livet sitt her og døde 21. november 1916 i sitt soverom. UNESCO plasserte Schönbrunn på Verdensarvlisten i 1996. Foto: alex.ch, Flickr

Slottshistorie, hekser og trollmenn

Slottshistorie, hekser og trollmenn

Riegersburg Castle er et middelalderslott på en 450 meter høy sovende vulkan over småbyen Riegersburg (4,922 innbyggere/2018) i den delstaten Steiermark. Byggingen startet før 1138. Slottet eies av fyrstefamilien i Liechtenstein og har et museum med skiftende utstillinger. 25 av de 108 rommene er åpnet for besøk. 16 av rommene viser historien til Riegersburg slott. Ni rom viser historien om hekser og trollmenn. Foto: Dnalor 01, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 at

Europas største fra det 11.århundre

Europas største fra det 11.århundre

Hohensalzburg er en borg i Salzburg (155,416 innbyggere). Den ligger på høyden Festungsberg over byen. Festningen har en lengde på 250 meter og en bredde på 150 meter. Dette er Europas største festningsanlegg fra det 11. århundre, den største bevarte borgen i Mellom-Europa, og med 950 000 besøkende årlig er den Østerrikes best besøkte severdighet utenfor Wien. Foto: Andreas Stiasny, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Mer enn 1,300 år gammelt kloster

Mer enn 1,300 år gammelt kloster

St Peter's Abbey er et benediktinerkloster og tidligere katedral i Salzburg som er et av de eldste klostrene tyskspråklige land, og det eldste med en kontinuerlig historie siden grunnleggelsen i 696. Klostrets kunstskatter spenner fra bokkunst, maleri, skulptur og maleri. Bare en liten del av det er utstilt i Museum St. Peter som åpnet i 2014. Foto: Pedro J Pacheco, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 at

950,000 besøkende årlig

950,000 besøkende årlig

Hohensalzburg er en borg i Salzburg. Den ligger på høyden Festungsberg over byen. Dette er Europas største festningsanlegg fra det 11. århundre, den største bevarte borgen i Mellom-Europa, og med 950,000 besøkende årlig er den Østerrikes best besøkte severdighet utenfor Wien. Gamlebyen i Salzburg ble oppført som verdensarv i 1996. Foto: Österreich Werbung, Julius Silver

Har vært i drift siden 1133

Har vært i drift siden 1133

Klosteret Heiligenkreuz i i landsbyen Heiligenkreuz, 13 km nordvest for Baden bei Wien, er det nest eldste, fortsatt aktive klosteret for Cistercienserordenen i verden. Klosteret ble grunnlagt i 1133 av markien Leopold III av Østerrike. I dag er det rundt 100 munker i klostermiljøet i Heligenkreuz, hvor fokus er på liturgi og gregoriansk sang på latin. Munkene lar besøkende delta i middagsbønnen. Foto: stift-heiligenkreuz.at, Wikimedia Commons Public domain

Joseph Haydn var korgutt her

Joseph Haydn var korgutt her

Stefansdomen på Stephansplatz er Wiens romersk-katolske domkirke. Kirken er viet til Stefanus, som regnes som «den første martyr». Kirken er i hovedsakelig gotisk stil, men med noen romanske trekk. Stefansdomen er 139 meter høy og er sete for erkebiskopen i Wien. Joseph Haydn var engang korgutt ved Stefansdomen. Det opprinnelige bygget, i romansk stil, ble påbegynt i 1147, men i 1267 ble det nåværende bygget påbegynt. Bygget ble innviet 23. april 1340. Foto: Bwag, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Landets eldste bibliotek - grunnlagt i 1368

Landets eldste bibliotek - grunnlagt i 1368

Det østerrikske nasjonalbiblioteket er det største biblioteket i Østerrike, med mer enn 12 millioner gjenstander i sine forskjellige samlinger. Biblioteket ligger i Neue Burg Wing of the Hofburg i sentrum av Wien. Biblioteket ble grunnlagt i 1368 av Habsburgerne og ble opprinnelig kalt Imperial Court Library (Kaiserliche Hofbibliothek). Bibliotekomplekset inkluderer fire museer, samt flere spesialsamlinger og arkiver. Foto: Pymouss, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Legendariske Wiener Musikverein

Legendariske Wiener Musikverein

Wiener Musikverein er en konsertsal i Wien, hvor Wien Filharmoniske orkester, kjent for Nyttårskonserten. holder til. Nyttårskonserten til wienerfilharmonikerne, der man i all hovedsak fremfører verker fra Straussdynastiet, ble første gang arrangert 31. desember 1939. Fra og med 1. januar 1941 er den blitt avholdt første nyttårsdag. Siden 1959 er konserten blitt direkteoverført på TV over hele verden. Hvert år overføres konserten til over 90 land. Foto Foto: Österreich Werbung, Viennaslide

En av de største samlingene i verden

En av de største samlingene i verden

Albertina er en samling av grafikk og billedkunst i Wien, en av de største i verden og har tatt utgangspunkt i Albert von Sachsen-Teschens (1738–1822) samlinger. Albertina holder fortsatt til i bydelen Innere Stadt (gamlebyen). Etter 1918 ble samlingen supplert med det keiserlige hoffbibliotekets samlinger. Samlingen har omkring en million arbeider med tyngdepunktet i europeisk tegnekunst og grafikk fra 1400-tallet og fram til i dag. Foto: Hannes Sallmutter, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Verdens største klosterbibliotek

Verdens største klosterbibliotek

Admont er et benediktinerkloster i Admont kommune i delstaten Steiermark. Klosteret ble grunnlagt i 1074, og har et av verdens største klosterbiblioteker og et stort museum. Biblioteket sto ferdig i 1776, og har 200,000 bøker. Foto: LitterART, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Semmeringbanen er på verdensarvlisten

Semmeringbanen er på verdensarvlisten

Semmeringbanen er en del av jernbanestrekningen Südbahn i Østerrike. Den 41 kilometer lange Semmeringbanen går fra Gloggnitz i Niederösterreich, over Semmeringjuvet til Mürzzuschlag i Steiermark. Banen ble bygget mellom 1848 og 1854. Den høye bygningsmessige standard på tunneler, viadukter og andre deler av anlegget, har medført en sammenhengende bruk av banen frem til idag. Semmeringbanen ble i 1998 oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Foto: Miroslav Volek, Flickr CC BY 2.0

Et av Østerrikes mest kjente

Et av Østerrikes mest kjente

Middelalderbyen Kitzbühel (8,272 innbyggere/2018) er et av Østerrikes mest kjente vintersportssteder. Hahnenkamm er arrangementssted for de årlige verdenscuprennene i alpint. Kitzbühel har 56 taubane- og heisanlegg og 168 kilometer bakker tilgjengelig, samt 40 kilometer preparerte langrennsløyper. Om sommeren er det 120 km med terrengsykkelstier og 500 km turstier. Kitzbühel og nabostedene har 10.000 hotell- og gjestehussenger. Foto: Stephan Vereno, Flickr CC BY-ND 2.0

Vintersportssted med 600,000 overnattinger

Vintersportssted med 600,000 overnattinger

Kaprun (3,177 innbyggere/2018) er en liten by og en kommune i distriktet Zell am See i delstaten Salzburg. Den ligger ved foten av isbreen Kitzsteinhorn og er et kjent vintersportssted. Kaprun er et av de mest besøkte turistmålene i landet, med årlig over 600,000 overnattinger. 11. november år 2000 inntraff en kabelbaneulykke i Kaprun der 155 mennesker omkom og bare tolv overlevde. Byen er også kjent for vannkraftverket som ble bygget under andre verdenskrig. Foto: Daniel Frank, Unsplash

280 kilometer og 85 heiser

280 kilometer og 85 heiser

St. Anton am Arlberg er en landsby i Tirol. Stedet er i hovedsak basert på turisme, spesielt skiturisme. Det er et større alpinanlegg med flere skiheiser og høyfjellshoteller. VM i alpint i 2001 ble arrangert i byen. Toppstasjonen for skitrekk i St. Anton ligger på 2811 moh og heter Valluga. St. Anton har totalt 280 km med nedfarter og 85 heiser. Nærmeste flyplass er Innsbruck som ligger ca. 110 km fra St. Anton. Foto: Johnfmh, Wikimedia Commons Public domain

Bergisel - en kjent hoppbakke

Bergisel - en kjent hoppbakke

Bergiselbakken er en hoppbakke i Innsbruck. Bakken ligger på kollen Bergisel på sørsiden av byen, og har størrelse K120 (HS130). Bergiselbakken er særlig kjent som en av de fire bakkene som brukes under den tysk-østerrikske hoppuka, men den har også blitt brukt under vinter-OL 1964 og 1976, ski-VM 1933, 1985 og 2019 samt vinter-Universiaden 1968 og 2005. Foto: Michael F. Schönitzer, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Det høyeste fjellet

Det høyeste fjellet

Großglockner (3.798 moh) er det høyeste fjellet i Østerrike. Fjellet er en del av Glocknermassivet og ligger i fjellområdet Hohe Tauern. Ved foten av fjellet ligger isbreen Pasterze som med sin lengde på ni kilometer er den største i de østerrikske alper og den lengste i Østalpene. Fjellet har stor betydning for turisme i regionen, og er et populært reisemål for fjellklatrere med mer enn 5000 toppturer per år. Foto: Friedrich-Karl Mohr, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Landets største innsjø

Landets største innsjø

Bodensjøen (Lake Constance) er en innsjø delt mellom landene i Sveits, Tyskland og Østerrike. Innsjøen er den største innsjøen i Tyskland og Østerrike og renner gjennom elven Rhinen. Bodensjøen har et område på 536 km² og er den tredje største innsjøen i Sentral-Europa. Nær det østligste punktet av innsjøen ligger den østerrikske byen Bregenz, med det gamle Wettingen-Mehrerau-klosteret like ved innsjøen. Foto: Ji Goal, Flickr CC BY 2.0

Det høyeste fossefallet

Det høyeste fossefallet

Krimmler-fossene ved elven Krimmler Ache i High Tauern nasjonalpark i Salzburg er med en fallhøyde på 385 meter det høyeste fossefallet i Østerrike. Krimmler er en trinnvis foss.Den starter ved Krimmler Ache, på toppen av Achendal Krimmler, og går ned i tre trinn. Den øvre etappen har et fall på 140 meter, gjennomsnittet på 100 meter, og den nedre et fall på 140 meter. Fossen besøkes årlig av rundt 400.000 mennesker. Foto: Keith Laverack, Flickr CC BY-ND 2.0

En av de dypeste i verden

En av de dypeste i verden

Lamprechtsofen er en kalksteinhule som ligger i Leoggang-fjellene to kilometer nordvest for kommunen og landsbyen Weißbach bei Lofer. Med en dybde på 1,632 meter er det en av de dypeste hulene i verden. Hulen har vært kjent i århundrer. I 1701 ble den inngjerdet for å forhindre inntrengning av skattejegere, som ble lokket til hulen av en legende om rikdom gjemt av en ridder ved navn Lamprecht etter Korstogene. Foto: Tigerente, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Særegen grønn innsjø

Særegen grønn innsjø

Grüner See (Green Lake) er en innsjø i Steiermark ved landsbyen Tragöß. Innsjøen er omgitt av Hochschwab-fjellene. Om vinteren er innsjøen bare en til to meter dyp, men fylles opp med snøsmeltingen om våren og blir opp til 12 meter dyp. Innsjøen var et populært dykkested, men all vannsport er forbudt fra 2016 på grunn av skade på miljøet etter at innsjøen ble et populært turistområde for dykkere fra hele verden. Foto: Herzi Pinki, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Turistmål med høye besøkstall

Turistmål med høye besøkstall

Untersberg er et fjellmassiv i Alpene mellom Berchtesgaden i Tyskland og Salzburg i Østerrike. Fjellet er med sin beliggenhet nær byen Salzburg et turistmål med høye besøkstall. Der går flere turstier til toppen av fjellet. Det finnes også en taubane som fører til Geiereck i 1776 meters høyde. Banen åpnet i 1961. Den første kjente person som nådde toppen var munken Eberwein i første halvdel av 1100-tallet. Foto: Arne Müseler/arne-mueseler.com, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 de

Andy Warhol, Salvadore Dali og mange flere

Andy Warhol, Salvadore Dali og mange flere

Swarovski Crystal Worlds (Swarovski Kristallwelten) er et opplevelsessenter i byen Wattens i det østerrikske Tyrol opprettet av André Heller i 1995 for krystallglassprodusenten Swarovski, som består av en park, et kunstmuseum, et butikkområde og en restaurant. I museet er det utstillinger med objekter fra kunstnere som Brian Eno, Tord Boontje, Niki de Saint Phalle, Jim Whiting, Keith Haring, Andy Warhol, Salvador Dalí og Yayoi Kusama. Foto: Marek Śliwecki, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Sigmund Freuds livshistorie får du her

Sigmund Freuds livshistorie får du her

Sigmund Freud Museum i Wien er et museum som ble grunnlagt i 1971 som dekker Sigmund Freuds livshistorie og historien om psykoanalysen. Bygningen ble ferdigstilt i 1891 da Freud flyttet til stedet. Hans gamle rom, hvor han bodde i 47 år og produserte flertallet av hans skrifter, huser nå et dokumentarsenter til hans liv og verk. Bildet er av Freuds kontor. Foto: Emmanuel Dyan, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Landsbyen med bare tull og vas

Landsbyen med bare tull og vas

Nonseum er et museum med bare tull og vas i landsbyen Herrnbaumgarten (943 innbyggere/2018) i distriktet Mistelbach. Museet (herrnbaumgarten.at) åpnet i 1994 og viser fram oppfinnelser som vi ikke trenger. Siden 2000 har flere Nonseum-objekter blitt plassert rundt omkring i området som en del av prosjektet «Den gale landsbyen Herrnbaumgarten». Foto: lirumlar, Flickr CC BY 2.0

Om prevensjon og abort - det eneste i verden

Om prevensjon og abort - det eneste i verden

Museum of Contraception and Abortion er et museum i Wien, det eneste i verden som utelukkende er viet til prevensjon, graviditetstester og abort. Det ble grunnlagt i 2003 av gynekolog Christian Fiala. Samlingen, arkivet og biblioteket består av rundt 2100 objekter, 1120 bøker, 100 brev og mer enn 500 spesialartikler. Målet er å gi vitenskapelig korrekt informasjon om historien, nåtiden og fremtiden for prevensjon, graviditetstester og abort. Foto: MUVS.org, Wikimedia Commons Public domain

Historiske fly, helikoptre og biler

Historiske fly, helikoptre og biler

Hangar-7 er en bygning i Salzburg som er vert for en samling av historiske fly, helikoptre og Formel 1- racerbiler, og fungerer som hjem for Flying Bulls, en privat flyflåte stasjonert i Salzburg. Hangar-7 eies av Red Bull- grunnleggeren Dietrich Mateschitz. Det huser restauranten Ikarus med Michelin-stjerne, to barer og en salong. Foto: Morio, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den eldste dyreparken i verden

Den eldste dyreparken i verden

Tiergarten Schönbrunn er en dyrepark i Wien. Den åpnet i 1752, og er verdens eldste dyrehage. Tidlig i 2004 la parken til et polarområde som nå huser dyr fra Arktis. Parken er en av få dyrehager i verden som har pandaer. Den første pandaungen som ikke er avlet med kunstig befruktning i Europa ble født i parken i 2007. Andre attraksjoner er et regnskoghus, hvor den besøkende blir guidet gjennom en imitasjon av Amazonas. Foto: Alexander Leisser, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Verdens høyeste pariserhjul fra 1929 til 1985

Verdens høyeste pariserhjul fra 1929 til 1985

Riesenrad er et pariserhjul ved inngangen til fornøyelsesparken Prater i Wien. Det var et av de første pariserhjulene som ble bygget, og reist i 1897 for å feire keiser Frans Josef Is 50-årsjubileum som keiser. Hjulet er 61 meter i diameter. Det var verdens høyeste pariserhjul fra 1929 til 1985, og er en av byens mest populære turistattraksjoner. Hjulet er også kjent fra filmen «Den tredje mann» fra 1949, etter Graham Greenes manuskript. Foto: Robert F. Tobler, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

31,884,000 turister i 2019

31,884,000 turister i 2019

Østerrike registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 31,884,000 turister i 2019, og omsatte for rundt 25,29 milliarder amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 5,9 prosent av bruttonasjonalproduktet. Grand Hotel Wien er et femstjerners hotell i Wien. Det ble åpnet i 1870, og var det første luksushotellet i byen. Foto: Bwag, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den eldste i Europa?

Den eldste i Europa?

St. Peter Stiftskulinarium er en restaurant innenfor murene til Petersklosteret i byen Salzburg. Det antas med flere kilder at stedet har vært i drift siden 803 e.Kr., noe som ville gjøre det til det eldste vertshuset i Sentral -Europa, kanskje den eldste eksisterende restauranten i verden, og sannsynligvis den eldste i Europa. Christopher Columbus, Johann Georg Faust og Wolfgang Amadeus Mozart sies å ha blitt servert på restauranten. Foto: Pakeha, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Her kan du oppleve den verdensberømte kaken

Her kan du oppleve den verdensberømte kaken

Sachertorte er en type sjokoladekake oppfunnet av Franz Sacher (1816–1907) i 1832 til fyrsten og statsmannen Klemens von Metternich i Wien. Sachertorte ble første gang laget av Franz Sacher i 1832 da han som 16-årig konditorlærling fikk i oppgave å kreere en spesiell dessert til Klemens Wenzel von Metternich. Varemerket for den originale Sachertorte ble registrert av Hotel Sacher, som ble bygget i 1876 av Franz Sachers sønn. Foto: Dale Cruse, Flickr CC BY 2.0

Populært hotell- og spa-anlegg i Tyrol

Populært hotell- og spa-anlegg i Tyrol

Aqua Dome Spa & Hotel er et termisk bad og hotell i Längenfeld (4,611 innbyggere/2018) i Tyrol, det eneste i Tyrol. Spa-anlegget utendørs består av tre bassenger. Det første bassenget består av rent naturlig vann, det andre har saltvann og det tredje har svovelholdig vann. Inne i den termiske kuppelen (bildet) er det to store bassenger på 34° C og 36°C. Anlegget er svært populært med 350.000 besøkende i året. Foto: Wamed AG, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 de

Hva med å sove i et kloakkrør?

Hva med å sove i et kloakkrør?

På hotellet Das park hotel i kommunen Ottensheim kan du bo i et kloakkrør. Andreas Strauss fikk ideen i 2004 og etablerte de første rommene i Linz, men flyttet senere til nærliggende Ottensheim. Hotellet er selvbetjent og åpent fra mai til september. Når du bestiller får du en kode til et digitalt tastatur på døren. Noe av tanken bak det å bruke avløpsrør er at de varer i mange år etter at de tas ut av bruk, og som regel graves ned etter eller annet sted. Foto: foam, Flickr CC BY-SA 2.0

Kjent hotell med flere priser

Kjent hotell med flere priser

Mönchstein slott er et femstjerners hotell i Salzburg. Hotellet har mottatt en rekke priser. Blant de kjente gjestene på hotellet er Tom Cruise og Cameron Diaz som var på besøk i 2009 i forbindelse med filmingen av actionkomedien «Knight and Day». Foto: Wintef, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Mange priser og utmerkelser

Mange priser og utmerkelser

Schloss Velden er et slott i turistbyen Velden am Wörther See i delstaten Kärnten. Det drives som et helårshotell som ligger på den vestlige bredden av innsjøen Wörth (Wörthersee). Hotellet har mottatt en rekke priser, blant annet som beste spa i Østerrike og to Michelin-stjerner for gourmetrestauranten Schlossstern. Foto: Johann Jaritz, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 at

Lang kø med verdenskjendiser

Lang kø med verdenskjendiser

Hotel Goldener Hirsch er et luksushotell som ligger i Altstadt (gamlebyen) i Salzburg. Gamlebyen ble oppført som verdensarv i 1996. De første registrerte dokumentene som refererer til bygningen går tilbake til 1407. Hotellet har hatt svært mange kjente gjester, for eksempel Julie Andrews, Ingrid Bergman, Leonard Bernstein, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Plácido Domingo, Clark Gable, Roger Moore og Luciano Pavarotti. Foto: Snotty, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2.

Kjent fra filmen «The Sound of Music»

Kjent fra filmen «The Sound of Music»

Schloss Leopoldskron er et rokokkopalass fra 1700-tallet og et nasjonalt historisk monument i Leopoldskron-Moos, et sørlig distrikt i byen Salzburg. I 2014 ble palasset og den nærliggende Meierhof-bygningen åpnet som et privateid hotell, Hotel Schloss Leopoldskron. I 1964 ble et lysthus ved slottet brukt som lokalisering for de to viktigste kjærlighetsscenene i filmen «The Sound of Music» med Julie Andrews i hovedrollen. Foto: János Korom Dr., Flickr CC BY-SA 2.0

bottom of page