Østerrike
Fakta
Østerrike er hjertet av Europa, og dets rike historie og kultur har alltid inspirert meg.
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791 )
Østerriksk komponist, pianist og fiolinist
Hovedstad
Wien
Etniske grupper
Østerrikere 91.1%, slaviske folk 4% tyrkere 1.6%, tyskere 0.9%, andre/uspesifisert 2.4% (2001)
Språk
Tysk (offisielt) 88,6, tyrkisk 2,3%, serbisk 2,2%, kroatisk (offisielt i Burgenland) 1,6%, andre 5,3 (2001)
Religion
Romersk-katolske 73,6%, protestanter 4,7%, muslimer 4,2%, andre 3,5%, uspesifisert/ingen 14% (2001)
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Styreform
Republikk
Areal
83,879 km²
Nasjonaldag
26. oktober
Levekostnader
Om mat fra Østerrike
Utvalgte aviser
Offisielt nettsted for turisme
UDs reiseråd
Nødnummer
Ambulanse 144, brannvesen 122, politi 133, nødlege 141
Luftforurensning - IQAir
Menneskerettigheter - Amnesty International
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen
FN-sambandet
Landstatistikk
Transparency International
Vision of humanity - Fredsindeksen
Portrett:Barbara Krafft, Wikimedia Commons Illustrasjonsfoto: Werner Krug, Austria Info
Historisk glimt
Østerrike har vært bebodd av ulike folkegrupper i flere tusen år. Fra år 15 fvt. ble området en del av Romerriket. I 962 ble Østerrike opprettet som en grensestat i det tysk-romerske riket.
Etter oppløsningen av Det tysk-romerske rike i 1806 ble Østerrike utropt som keiserrike, og den siste tysk-romerske keiser Franz II, som samtidig var erkehertug av Østerrike, konge av Böhmen, konge av Ungarn med mere, fortsatte således som keiser av dette. Østerrike kom formelt i en personalunion med kongedømmet Ungarn (som allerede hadde vært under habsburgsk styre i flere århundrer) i 1867, og unionen ble kjent som dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. Denne staten ble oppdelt etter nederlaget i første verdenskrig. Ungarn trådte ut av unionen og det resterende tysktalende Østerrike ble en egen republikk, mellom 1918 og 1919 offisielt kjent Deutschösterreich. Etter at ententen gjennom Saint-Germain-traktaten nektet Østerrike å forenes med Tyskland, måtte Deutschösterreich avstå en rekke provinser, som Böhmen og Mähren, presset til å endre navnet sitt til bare Østerrike.
Østerrike ble i 1938 en del av Tyskland som provinsen Ostmark, gjennom det såkalte Anschluss. Etter andre verdenskrig ble Østerrike gjenopprettet som egen stat, men var nøytralt, og tilhørte hverken øst- eller vestblokken.
Etter kommunismens sammenbrudd har Østerrike i økende grad engasjert seg i europeisk samarbeid. I 1995 ble Østerrike medlem av EU, og er fra og med 1999 også en del av den europeiske økonomiske og monetære union. Konservative politikere har fra tid til annen tatt til orde for NATO-medlemskap.
Alexander Van der Bellen har vært president i landet siden 2017, og beseiret Norbert Hofer fra det høyreekstreme Frihetspartiet.
Karl Nehammer har vært landets kansler siden desember 2021. I oktober 2021 trakk Sebastian Kurz seg som kansler i kjølvannet av en korrupsjonsetterforskning, og ble etterfulgt av utenriksminister Alexander Schallenberg som et par måneder etterpå trakk seg fra politikken.
Visste du at...
Verdens største smaragd (2860 karat) kan sees i Imperial Treasury av Hofburg (keiserpalasset) i Wien.
Symaskinen ble oppfunnet i 1818 av østerrikeren Josef Madersperger.
Arnold Schwarzenegger, tidligere Hollywood-skuespilleren og guvernør i California, vokste opp som østerriksk statsborger.
Grunnleggeren av den tyske sportsbilen Porsche var østerrikeren Ferdinand Porsche (1875 - 1951). Han tegnet også Volkswagen.
62 prosent av Østerrikes totale landareal er dekket av de østerrikske Alpene.
Wien er den eneste hovedstaden i verden som produserer betydelige mengder vin innenfor bygrensene. Byen har vingårder som dekker et areal på 1,700 dekar og 320 vinprodusenter.
PEZ er produktnavnet på en type små, firkantede sukkertøy med fruktsmak som opprinnelig ble lansert av Eduard Haas (1897–1989) i Wien i Østerrike i 1927. PEZ er en forkortelse for Pfefferminz, tysk for «peppermynte». Sukkertøyene er særlig kjent for emballasjen, håndholdte miniautomater eller doseringsapparater i fargerik plast.
Når du skal hilse i Østerrike må du gi et kort, fast håndtrykk. Under håndtrykket må du ha øyekontakt. Noen eldre menn kysser hånden til en kvinne. Men en mann fra et annet land har ikke lov til å kysse hånden til en østerrisk kvinne.
Mozartkugeln er en sjokoladekonfekt oppkalt etter den berømte komponisten Wolfgang Amadeus Mozart, som ble født i Salzburg, Østerrike. Denne delikatessen består av en kjerne av marsipan og nougat, dekket med sjokolade.
Wienermelange er en populær kaffedrikk i Østerrike, som ligner på cappuccino, men med litt mindre melkeskum og ofte toppet med fløte. Denne kaffedrikken er en viktig del av Wiens kaffehus-kultur.
Musikverein i Wien er en av verdens fremste konsertsaler og er kjent for sin fantastiske akustikk. Salen er vert for Wienerfilharmonien og en rekke andre musikalske arrangementer gjennom året.
Sacher Torte er en berømt østerriksk sjokoladekake oppfunnet på Hotel Sacher i Wien på 1800-tallet. Kaken består av lag med sjokoladekake fylt med aprikosmarmelade og dekket med sjokoladeglasur.
Ötzi, også kjent som ismannen, er en godt bevart mumie som ble funnet i Alpene på grensen mellom Østerrike og Italia i 1991. Ötzi antas å være over 5 300 år gammel og har gitt forskere verdifulle innsikter i livet i bronsealderen.
Gugelhupf er en tradisjonell østerriksk kake som ofte serveres til kaffe eller te. Denne ringformede kaken er laget med ingredienser som mel, sukker, smør, egg og rosiner, og er en populær søtsak i Østerrike.