top of page
Afghanistan

Fakta

Malala_Yousafzai-_Education_for_girls_(2
125px-Flag_of_Afghanistan.svg.png

I mange deler av verden, spesielt Pakistan og Afghanistan, stopper terrorisme, krig og konflikt barn å gå til sine skoler. Vi er veldig lei av disse krigene. Kvinner og barn lider.

Malala Yousafzai (1997 - )

Pakistansk elev og menneskerettsaktivist

Hovedstad
Kabul

Etniske grupper
Pasjtunere 42%,  tadsjikere 27%  hasarer 9%,  usbekere 9%,  aimaker 4%,  turkmenere 3%,  andre 6%

Språk
Afghanpersisk/dari,  pasjtunsk,  usbekisk og turkmensk og andre

Religion
Sunnimuslimer 80%,  shiamuslimer 19%, andre/ingen/uspesifisert 1%

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

 

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving


Styreform
Republikk

Areal
652,230 km²

Myntenhet

afgháni à 100 puls  -  sjekk 100 norske kroner

Nasjonaldag
19. august

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Afghanistan
Tasteatlas
International Cuisine

Ethnic Foods R us

 

Utvalgte aviser
Afghanistan Times
Khaama Press
The New Humanitarian


Offisielt turistnettsted
Tourism Gov

UDs reiseråd
Afghanistan

Nødnummer
Politi og helsetjenester 119

Luftforurensning
IQAir

Menneskerettigheter
Amnesty International

Human Rights Watch

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

FN-sambandet
Landstatistikk

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

Ti kjente personer fra Afghanistan

1024px-Shukria_Barakzai_in_March_2011-cropped.jpg

Shukria Barakzai er en fremtredende afghansk journalist, forfatter og kvinnesaksaktivist. Hun ble født i 1972 i Afghanistan. Barakzai var medlem av Afghanistans nasjonalforsamling, og hun har spilt en viktig rolle i å fremme kvinners rettigheter og deltakelse i samfunnet.

Hun har jobbet som journalist og forfatter gjennom hele sin karriere og har vært en sterk talsperson for kvinnerettigheter i Afghanistan, særlig etter Talibans regime. Barakzai har også vært en forkjemper for fred og har arbeidet for å styrke kvinners posisjon i fredsprosessen i Afghanistan.

Hennes modige innsats for kvinners rettigheter har gjort henne til en betydelig figur både nasjonalt og internasjonalt. Hun har mottatt flere priser og utmerkelser for sitt arbeid, inkludert International Women of Courage Award fra USAs utenriksdepartement i 2015. Foto: S.K. Vemmer, Wikipedia, Public domain

  1. Khaled Hosseini - En internasjonalt anerkjent forfatter kjent for bøker som «The Kite Runner» og «A Thousand Splendid Suns».

  2. Ahmad Zahir - En legendarisk afghansk sanger og komponist, kjent som «Afghanistans Elvis».

  3. Nelofer Pazira - En afghansk-kanadisk skuespillerinne, forfatter og journalist, kjent for sin rolle i filmen «Kandahar».

  4. Marina Golbahari - En afghansk skuespillerinne kjent for sin rolle i filmen «Osama», som var den første afghanske filmen nominert til en Oscar.

  5. Mina Mangal - En afghansk journalist, tidligere TV-programleder og kvinnerettighetsaktivist som ble drept i Kabul i 2019.

  6. Mohammad Zahir Shah - Den siste kongen av Afghanistan, selv om han hadde en politisk rolle, er han også kjent som en kulturell figur.

  7. Mahboba Rawi - En afghansk-amerikansk forretningskvinne og filantrop, kjent for sitt humanitære arbeid og opprettelsen av Mahboba's Promise.

  8. Qader Eshpari - En kjent afghansk musiker og komponist, spesielt kjent for sin bruk av tradisjonelle afghanske instrumenter.

  9. Shukria Barakzai - En afghansk journalist, forfatter og kvinnesaksaktivist, kjent for sitt arbeid med å fremme kvinners rettigheter i Afghanistan.

  10. Homayoun Sakhi - En virtuos på det afghanske instrumentet rubab, kjent for å blande tradisjonell afghansk musikk med moderne elementer.

girl-67694.jpg

Historisk glimt

Arkeologiske utgravninger av forhistoriske steder tyder på at mennesker levde i det som nå er Afghanistan for minst 50 000 år siden. Mange mener at landet kan sammenlignes med Egypt når det gjelder den historiske verdien av de arkeologiske funnstedene.

Arabiske muslimer brakte islam til Herat og Zaranj i 642 e.Kr. Før islam ble innført var folket i regionen stort sett buddhister og zoroastriere, men det var også Surya- og Nana-tilbedere, jøder og andre.

Afghanistan har lidd av kronisk ustabilitet og pågående kriger og konflikter gjennom sin moderne historie. Økonomien og infrastrukturen ligger i ruiner, og mange av befolkningen er flyktninger.

Det afghanske kommunistpartiet tok makten i Afghanistan ved et kupp i 1978. Den kommunistiske regjeringen startet reformer som skapte konflikt med de konservative, islamske kreftene i landet. Konflikten utløste en borgerkrig. Borgerkrigen førte til at Sovjetunionen invaderte nabolandet Afghanistan for å sikre at den kommunistiske regjeringen ikke skulle falle. Men den afghanske motstandsbevegelsen, kjent som mujahedin, fikk betydelig internasjonal støtte, først og fremst fra USA. Krigen mot kommunistene tok slutt da Sovjetunionen trakk sine styrker tilbake i 1989, og den kommunistiske regjeringen falt i 1992.

Etter terrorangrepene 11. september 2001 i USA, invaderte USA, med støtte fra flere NATO-land, Afghanistan i oktober 2001. Årsaken var at Taliban-regimet nektet å utlevere Osama Bin Laden, lederen av Al- Qaida, som var hovedmistenkt i terrorangrepet. Invasjonen ble ansett som en del av den USA-ledede krigen mot terror. Etter en kort krig, i samarbeid med Nordalliansen, ble landet okkupert av tusenvis av NATO-tropper, hovedsakelig amerikanere. Til tross for den overveldende seieren til invasjonsstyrkene, klarte de ikke å knuse Taliban som en bevegelse. Taliban ble midlertidig sterkt svekket, men omgruppert og ledet en geriljakrig i samarbeid med andre radikale islamistgrupper i området. Kabul opplevde en rekke terrorbombinger som har krevd liv og skapt kontinuerlig frykt.

Ashraf Ghani var president fra 2014 til 2021. Han var tidligere universitetsdirektør ved Universitetet i Kabul. Før han returnerte til Afghanistan i 2002, var han forsker i statsvitenskap og sosialantropologi. Han har jobbet i Verdensbanken med bistandsspørsmål. Som Afghanistans finansminister fra juli 2002 til desember 2004 ledet han innsatsen for å gjenoppbygge økonomien etter den økonomiske krisen forårsaket av det forrige Taliban-regimet. Den 15. august 2021 flyktet Ghani fra Afghanistan da Taliban inntok Kabul.

Fra høsten 2018 ble det holdt fredssamtaler mellom USA og Taliban, som ikke aksepterte den afghanske regjeringens deltakelse i samtalene. Dette resulterte blant annet i løslatelse av 5000 fangede Taliban-medlemmer. Avtalen skulle følges opp av samtaler mellom Taliban, regjeringen og andre afghanske grupper, men ingen reelle samtaler med resultater ble i gang.

USAs tidligere president Donald Trump bestemte i 2020 at amerikanske tropper skulle trekke seg ut av landet før 11. september 2021. USAs president Joe Biden bekreftet beslutningen og begynte å trekke tilbake styrker 1. mai 2021. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg bekreftet i april at alliansen gikk med på å trekke sine tropper tilbake.

Etter tilbaketrekkingen av internasjonale tropper tok Taliban raskt kontroll over store deler av hele landet. Regjeringsstyrker kollapset og ga opp motstand. Den afghanske presidenten flyktet og i august 2021 overtok Taliban regjeringsanlegg i hovedstaden Kabul. 

Human Right Watch rapporterer i mars 2023 at det ikke er noe land i verden hvor de grunnleggende menneskerettighetene til kvinner og jenter er mer begrenset enn i Afghanistan.

I 2023 er Afghanistan fortsatt det eneste landet der tenåringsjenter og -kvinner ikke har tilgang til utdanning, arbeid og bevegelsesfrihet. Til tross for de alvorlige økonomiske kostnadene ved å opprettholde disse restriksjonene – ikke bare for kvinner og jenter, men for hele befolkningen – har Taliban opprettholdt disse forbudene.

Taliban-regelverket hindrer kvinner i å jobbe for humanitære organisasjoner, og gjør det dermed vanskeligere for kvinner og barn for å få hjelp og sikre levebrød.

Hibatullah Akhundzada regnes som statsoverhode i Taliban-ledede Afghanistan etter Talibans maktovertakelse.

Mohammad Hasan Akhund har fungert som fungerende statsminister i Afghanistan siden 7. september 2021. Han var blant grunnleggerne av Taliban på begynnelsen av 1990-tallet. Under det islamske emiratet Afghanistan (1996-2001) var Akhund utenriksminister i Taliban-regjeringen.

Visste du at...

«Buzkashi» er Afghanistans nasjonalsport, en hestesport hvor to lag konkurrerer mot hverandre med mål om å fange en geit. 

 

Afghanistan har en lang tradisjon med falkejakt, og det er en populær sport blant afghanske kongelige og adelige. Falconry er også anerkjent som en immateriell kulturarv av UNESCO.

Afghanistan er hjemmet til noen av verdens eldste arkeologiske funn, inkludert hulemalerier som er over 20 000 år gamle.

Buddhisme og zoroastrianisme var dominerende religioner i Afghanistan før innføringen av islam.

Det nasjonale instrumentet i Afghanistan er rubab, en lutt-lignende strenginstrument. Det har vært en del av afghansk musikktradisjon i over 2000 år.

Afghanere feirer sitt nye år, Nawroz, 21. mars, den første vårdagen. Tusenvis reiser til den nordlige byen Mazar-e-Sharif denne dagen.

Afghanistan er kjent for sin rike kultur av tepper og teppetrykk. Afghanere er dyktige i å produsere vakre håndknyttede tepper som er kjent over hele verden.

Poesi er viktig i afghansk kultur. Afghanere har fortalt historiene sine i vers i mer enn 1000 år. Torsdagskvelder er «poesikveld» i den vestlige byen Herat hvor menn, kvinner og barn samles for å dele gamle og moderne vers, og lytte til tradisjonell Herati-musikk.

Den legendariske ruten Silkeveien, som var en viktig handelsrute mellom Øst og Vest, gikk gjennom Afghanistan. Dette gjorde landet til et knutepunkt for handel og kulturell utveksling.

Det hevdes at verdens første oljemalerier ikke ble tegnet i renessansens Europa, men i hulene i Bamiyan i det sentrale høylandet i Afghanistan rundt 650 f.Kr. Bamiyan var en blomstrende buddhistisk sivilisasjon fra det 2. århundre til den islamske invasjonen på 900-tallet. Dette var stedet der verdens to største stående Buddha-figurer en gang sto, inntil Taliban ødela dem i 2001.

Den afghanske hovedstaden Kabul er en av verdens høyestliggende hovedsteder, med en gjennomsnittlig høyde på over 1800 meter over havet.

Landet er kjent for sin store produksjon av safran. Afghanistansk safran er ansett som en av de fineste i verden på grunn av de gunstige klimatiske forholdene i regionen. 

Afghanistan er kjent for sin imponerende natur og landskap. Landet har vakre fjellkjeder, inkludert Hindu Kush og Pamir-fjellene, som historisk tiltrekker seg fjellklatrere og eventyrlystne turister.​

Afghanistan er en av verdens største produsenter av opium. Opiumsvalmuen dyrkes i landet og brukes til produksjon av narkotika. Dette har ført til utfordringer knyttet til narkotikahandel og avhengighet.

Kuchi-folket er en nomadisk etnisk gruppe i Afghanistan. De lever hovedsakelig som dyreholdere og reiser med flokker av sauer, geiter og kameler gjennom de afghanske slettene.

Afghanere er flinke håndverkere, spesielt når det gjelder produksjon av keramikk og keramiske fliser. De er kjent for å lage intrikate mønstre og fargerike design.

Den tradisjonelle afghanske klesdrakten for menn kalles «shalwar kameez». Den består av vide bukser (shalwar) og en løs tunika (kameez). For kvinner er den tradisjonelle drakten «Afghanistan» eller «chadori», som er en lang kjole som dekker hele kroppen.

Afghanistansk mat er kjent for sin krydrede smak og rike aroma. Noen av de populære rettene inkluderer mantu (dampede dumplings fylt med kjøtt), ashak (ravioli-lignende dumplings), og bolani (tykke pannekaker fylt med poteter eller grønnsaker). Populære retter er i tillegg kebab, pilaf (risrett), og samosaer. Afghanere er også kjent for å lage deilige søtsaker, som firnee (melkepudding) og sheer khurma (melkedessert med nøtter og tørket frukt).

Afghanistan har en variert og rik musikktradisjon. Tradisjonelle musikkinstrumenter inkluderer rubab, harmonium, tabla og dohol. Musikken spenner fra klassisk afghansk musikk til folkesanger og moderne popmusikk.

Afghansk litteratur har en lang tradisjon og har produsert kjente forfattere som Khaled Hosseini, forfatteren bak bestselgeren "Drageløperen". Litteraturen har ofte fokus på temaer som krig, kjærlighet og landets historie.

Afghanistan har mange etniske grupper, inkludert pashtuner, tadzhiker, hazaraer og usbekere. Disse gruppene har sin egen kultur, språk og tradisjoner, som bidrar til landets mangfold.

Den afghanske økonomien er hovedsakelig basert på jordbruk, med produksjon av hvete, mais, bomull, frukt og nøtter. Landet har også betydelige forekomster av mineraler som lapis lazuli, kobber, jernmalm og marmor.

Afghanistans skjønnhetsindustri har en spesiell plass i kulturen. Tradisjonell afghansk sminke, kjent som «kohol», brukes av kvinner og menn for å markere øynene og er en del av den lokale skjønnhetstradisjonen.

Afghanistans filmindustri har produsert mange kjente skuespillere. Noen av dem, som Marina Golbahari og Leena Alam, har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sine prestasjoner.

Bamiyan-dalen i Afghanistan er kjent for sine store buddha-statuer som dessverre ble ødelagt av Taliban i 2001. Til tross for dette er Bamiyan fortsatt et viktig arkeologisk og kulturelt sted.

Hovedstaden Kabul

Hovedstaden Kabul

Kabul (4,434,600 innbyggere/2020) er hovedstaden i Afghanistan og landets største by. Befolkningsanslagene varierer mellom to og fire millioner innbyggere. Kabul er et økonomisk og kulturelt senter som ligger strategisk plassert i en trang dal langs elven Kabul, høyt i fjellene før Khyber-passet. Foto: Heinrich-Böll-Stiftung CC BY-SA 2.0

Landets nest største by

Landets nest største by

Kandahār sør i landet er landets nest største by med rundt 650,000 innbyggere (2021/tallene varierer). Byen er et handelssentrum, særlig for landbruksprodukter. Etter at Taliban ble fjernet i 2001–02 har mindre bander spredt seg gjennom de nærliggende provinsene og Kandahar kom under kontroll av Gul Agha Shirzai, en afghansk krigsherre som hadde kontrollert provinsen og byen før Taliban. Foto: Afgbeast, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Antikk og strategisk viktig by

Antikk og strategisk viktig by

Herat (574,300 innbyggere/2020) er den tredje største byen i landet, og ligger vest i landet. Den er en antikk by med mange historiske bygninger, selv om disse er skadet i forskjellige militære konflikter i løpet av de siste tiårene. Byen hadde en gunstig posisjon på handelsrutene mellom Persia, India, Kina og Europa. Veiene fra Herat til Turkmenistan og Iran er fremdeles strategisk viktige. Foto: S.K. Vemmer, U.S. Department of State, Wikimedia Commons Public domain

En av de første som Taliban tapte

En av de første som Taliban tapte

Mazar-e Sharif (484,500 innbyggere/2020) i Balkh-provinsen er den fjerde største byen i landet. Under begynnelsen av krigen i landet i 2001 var den en av de første byene som Taliban mistet kontrollen over. Siden maktskiftet har byen, som så mange andre byer i landet, vært preget av stor uro. ISAF (International Security Assistance Force) var utplassert i byen før Resolute Support Mission (RS) tok over ansvaret 1.januar 2015. Foto: MC1 Eric S. Dehm (U.S. Navy), Wikimedia Commons Public domain

Handelsby ved grensen til Pakistan

Handelsby ved grensen til Pakistan

Jalalabad (271,900 innbyggere/2020) er den femte største byen i Afghanistan og administrasjonssenteret i Nangarhar-provinsen, 150 kilometer øst for Kabul nær Khyber-passet. Jalalabad er et ledende handelssenter på grunn av sin nærhet til Torkham, grenseovergangen til Pakistan. De største næringene i byen er papirproduksjon og landbruksprodukter appelsiner, sitron, ris og sukkerrør. Foto: Bryan Battaglia (U.S. Armed Forces), Wikimedia Commons Public domain

Sement og landbruk er viktig her

Sement og landbruk er viktig her

Puli Khumri (123,700/2020) er en by nord i landet, omtrent 100 kilometer sør for Kunduz, 200 kilometer sørøst for Mazar-i-Sharif og 230 kilometer nord for Kabul. Afghanistans første sementfabrikk ble bygget i 1954 i Puli Khumri med økonomisk støtte fra Tsjekkoslovakia. Det er også en kullgruve utenfor byen. Landbruk er for øvrig viktig på grunn av regn og temperaturen med hvete og ris som de viktigste avlingene. Taliban har kontroll over byen. Foto: E.Heidtmann, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det høyeste fjellet

Det høyeste fjellet

Noshaq er med 7,492 meter den nest høyeste toppen i fjellkjeden Hindukush, og det høyeste fjellet i Afghanistan. Noshaq main ble først besteget av en japansk ekspedisjon i 1960 ledet av professor Sakato. I august 2018 ble Hanifa Yousoufi den første kvinnelige afghanske klatreren som toppet fjellet. Foto: Louis Meunier, Wikimedia Commons CC BY 3.0

I nærheten av Bagram Air Base

I nærheten av Bagram Air Base

Charikar (65,900 innbyggere/2020) er en by på 1,600 meters høyde som ligger rundt 65 kilometer nord for Kabul. De viktigste produktene i byen er tekstiler, spesielt tropiske frukter og keramikk, og byen er også kjent for produksjon av sølvtøy og bestikk. Bagram Air Base var USAs største base i landet før de allierte trakk seg ut av landet i august 2021. Foto: Whitney Hughes, ISAF Headquarters Public Affairs Office, Wikimedia Commons Public domain

Viktig historisk kulturby

Viktig historisk kulturby

Ghazni (69,000 innbyggere/2020)er en historisk viktig by sentralt i Afghanistan, plassert på et platå på 2,219 meter over havet. Den ligger på veien mellom Kandahar og Kabul. Byen er berømt for sine mange minareter. Islamic Educational, Scientific and Cultural Organization (ISESCO) erklærte i 2013 Ghazni som årets islamske kulturhovedstad. Foto: Tech. Sgt. James May, ISAF Headquarters Public Affairs Office, Wikimedia Commons Public domain

Grenseby til Pakistan

Grenseby til Pakistan

Khost (13,400 innbyggere/2020) er en by i den fjellrike regionen med samme navn og nær den pakistanske grensen. Under den sovjetiske invasjonen av Afghanistan ble byen beleiret i over åtte år. I 2001 ble byen okkupert av amerikanske tropper. Flystripen til Khost som er 2,743 meter lang, var base for helikopter-operasjoner for både sovjeterne og senere amerikanerne. Foto: Laura Goodgame, U.S. Air Force, Wikimedia Commons Public domain

Kongebolig og fengsel

Kongebolig og fengsel

Herat Citadel ligger i sentrum av Herat. Det stammer fra 330 f.Kr., da Alexander den store og hans hær ankom det som nå er Afghanistan etter slaget ved Gaugamela. Det historiske citadellet ble reddet fra riving på 1950-tallet, og ble gravd ut og restaurert av UNESCO mellom 1976 og 1979. Senere totalrenovert i perioden 2006 og 2011. Citadellet ble brukt som en kongelig bolig, skattkammer, fengsel og arsenal under Hotaki-dynastiet/Durrani-imperiet på 1700-tallet. Foto: Jim Kelly, Flickr CC BY 2.0

Over 1,500 år gammelt kloster

Over 1,500 år gammelt kloster

Takht-e Rostam er et buddhistisk klosterkompleks to kilometer sør for byen Haibak. Klosteret ble bygd i det 3. - 4.århundre består av fem kamre, to av dem helligdommer. En av dem har et kuppeltak med en forseggjort dekorasjon av lotusblader. Etter de muslimske erobringene av landet gikk det opprinnelige formålet med klosteret tapt. Det ble i stedet innlemmet i persisk mytologi. Foto: Michal Hvorecky , Wikimedia Commons CC BY 2.0

Den lengste elven i Afghanistan

Den lengste elven i Afghanistan

Helmand-elven er den lengste elven i Afghanistan. Helmand-elven strekker seg 1,150 kilometer. Den starter i Hindu Kush øst i landet, flyter hovedsakelig sørvestover i rundt 1,300 kilometer, og renner ut i myrområdene nær grensen til Iran, Hamun-i-Helmand. Foto: US Military staff, Wikimedia Commons Public domain

Viktig vannkraft sør i landet

Viktig vannkraft sør i landet

Kajaki-demningen i provinsen Helmand sør i landet er en kombinert irrigasjons- og kraftproduksjonsdam, bygget i 1953. Høyden er 100 meter, lengden 270 meter og reservoaret har et største volum på 1,2 km³. Installasjon av nye turbiner og generatorer i 2008 krevde eskortering med 4,000 soldater gjennom en fem dager lang transport i den krigsherjede provinsen. USA har rustet den opp for 205 millioner dollar etter at de bombet den i 2001. Foto: Sgt Anthony Boocock RLC/MOD, Wikimedia Commons OGL v1.0

Avsidesliggende 900 år gammel historie

Avsidesliggende 900 år gammel historie

Minareten i Jam ble bygget på slutten av 1100-tallet, og ligger i en avsidesliggende og nesten utilgjengelig region i Shahrak-distriktet ved siden av Hari-elven. Minareten står oppført på verdensarvlisten (2002), og var lite kjent utenfor Afghanistan før geografen Sir Thomas Holdich rapporterte om den i 1886. I 2011 ble den notert som truet verdensarv på grunn av dårlig vedlikehold og plyndring. Foto: David Adamec, Wikimedia Commons, Public domain

Stort islamsk kompleks fra 1400-tallet

Stort islamsk kompleks fra 1400-tallet

Musalla Complex er et tidligere islamsk kompleks fra 1400-tallet som ligger i byen Herat. Ruinene består blant annet av fem 55 meter store minareter. Madrassaen ble bygget i 1417 og en moské ble bygget i 1426. Stedet ble kjent for den vestlige verden gjennom reisebeskrivelsen til Robert Byron og Annemarie Schwarzenbach som fotograferte stedet og beskrev minaretene og den timuridiske historien i boka «The Road to Oxiana» i 1930-årene. Foto: Danial f4, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Knuste verdensarv

Knuste verdensarv

Buddha-statuene i Bamiyandalen var to monumentale statuer av stående buddhaer skåret inn i en klippevegg. Statuene var fra det 6. århundre. De ble med hensikt sprengt og ødelagt av Taliban i mars 2001, på ordre fra lederen mulla Muhammed Omar, etter at Taliban-regjeringen erklærte at de var «avguder» (som er forbudt i henhold til sharia-lov). Internasjonal opinion fordømte ødeleggelsen på det sterkeste. Foto: Ukjent til venstre/1963 - US army til høyre/2011, Wikimedia Commons Public domain

Djengis Khans hær la byen i ruiner

Djengis Khans hær la byen i ruiner

Shahr-e Zuhak (også kjent som The red city) er en historisk byruin og et fort i byen Bamyan (14,700 innbyggere/2021) som en gang var hjemmet til 3,000 mennesker. Djengis Khans hær angrep Shahr-e Zuhak i 1222, drepte alle og la stedet i ruiner. Under styret til Ghurid-dynastiet (1155 - 1212 e.Kr.) var Bamiyan et viktig senter for et omfattende imperium. Foto: Françoise Foliot, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den blå moské i Mazar-e Sharif

Den blå moské i Mazar-e Sharif

Den blå moské i Mazar-e Sharif i Balkhprovinsen i Afghanistan anses å være en av de shiamuslimske viktigste helligdommer, ettersom ifølge tradisjonen «en av de fire rettferdige kalifer», Ali, ligger begravd der. Den opprinnelige moskéen ble ødelagt av Djingis khan på 1200-tallet. Dagens bygning ble oppført på 1400-tallet av Husain Baiqara. Foto: ResoluteSupportMedia, Flickr CC BY 2.0

600 år gammel moske

600 år gammel moske

Green Mosque er en moske i byen Balkh (18,000 innbyggere/2021) nord i Afghanistan. Den ble ferdigstilt i 1421. Den antas å ha blitt bestilt av den daværende herskeren i det østlige Timurid- riket, Shah Rukh, eller av kona Goharshad. Hovedbygningen har en typisk timuridisk arkitektonisk stil. Moskeen har blitt forsømt og skadet under den sovjetiske og afghanske borgerkrigen. Foto: bluuurgh, Wikimedia Commons Public domain

Fundamentet kom på plass på 1200-tallet

Fundamentet kom på plass på 1200-tallet

Great Mosque of Herat er en moske i byen Herat. Den ble bygget av Ghuridene under Sultan Ghiyath al-Din Muhammad Ghori, som fikk bygd fundamentene på 1200-tallet, og senere utvidet av ulike herskere. Selv om mange av de glaserte mursteinene er byttet ut gjennom århundrene, går den nåværende formen på fredagsmoskeen tilbake til slutten av 1400-tallet. Foto: koldo hormaza, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Landets første nasjonalpark - Band-e Amir

Landets første nasjonalpark - Band-e Amir

Band-e Amir nasjonalpark er i et område med seks innsjøer beliggende høyt i Hindu Kush-fjellene i det sentrale Afghanistan. De ligger i cirka 3,000 meters høyde, vest for de kjente tidligere Buddha-statuene i Bamiyandalen. I 2004 fikk Band-e Amir beskyttelse som et verdensarvområde. I 2008 erklærte National Environment Protection Agency of Afghanistan med støtte fra United States Agency området for Afghanistans første nasjonalpark. Foto: Carl Montgomery, Flickr CC BY 2.0

Landet er kjent for sine tepper

Landet er kjent for sine tepper

Afghanteppe eller bare afghan er en type håndknyttet teppe fra Afghanistan. Teppene er kjennetegnet av en rød eller rødbrun bakgrunnsfarge og geometriske mønster. Teppene er av ull fra karakulsau, som gjør dem fine og tette. Tradisjonelle afghanske områder for teppeknyting er i nordvest, der Herat, Andkhoy og Mazar-i Sharif er viktige handelsbyer. Foto: Marius Arnesen, Flickr CC BY-SA 2.0

40 prosent av folket er sysselsatt i landbruket

40 prosent av folket er sysselsatt i landbruket

Den afghanske økonomien er i stor grad avhengig av jordbruk og fedrift. Landbruksproduksjon er ryggraden i landets økonomi og har tradisjonelt dominert økonomien og sysselsatte rundt 40 prosent (2018). Landet er kjent for å produsere granatepler, druer, aprikoser, meloner og flere andre ferske og tørr frukt. Det er også kjent som verdens største produsent av opium, 16 prosent eller mer av landets økonomi er avledet fra dyrking og salg av opium. Foto: USAID, Wikimedia Commons Public domain

Hver region med egen stil

Hver region med egen stil

Bruken av hijab er en vanlig måte afghanske kvinner dekker håret i dag. Bare veldig konservative kvinner har en dekkende burka. Ved formelle anledninger har kvinner fargerike kjoler med intrikate broderier. Hver region har sin egen stil. Kvinnen på bildet er fra Pamir-fjellene. Foto Simons Sun, Unsplash

Etterkommere etter persere

Etterkommere etter persere

Badakhshan er en region som består av deler av nordøstre Afghanistan og sørøstre deler av Tadsjikistan. Badakhshaniene er et eget etnisk-språklig og religiøst samfunn. De er etterkommere av persere som bosatte seg i området rundt år 1000 f.Kr. I afghansk Badakhshan er hovedspråket persisk. Foto:Sgt. Kimberly Lamb (U.S. Armed Forces), Wikimedia Commons Public domain

Lærer elever om miner

Lærer elever om miner

OMAR Mine Museum i Kabul viser 51 typer landminer, klyngebomber og luftbomber som har blitt brukt i Afghanistan. OMAR er en forkortelse for Organization for Mine Clearance and Afghan Rehabilitation. Museet utdanner skolegrupper til å oppdage og unngå eksplosivene. Museet viser også andre militære objekter fra krigene, blant annet en samling med sovjetiske militærfly. Foto: Marius Arnesen, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Afghanistans første skateboardskole

Afghanistans første skateboardskole

Afghanistans første skateboardskole ble åpnet i 2009., en skole på et område som ble gitt av Afghanistan nasjonale olympiske komité, og henvender seg til over 300 studenter, hvorav rundt halvparten er jenter. De fleste afghanske idretter, som fotball og drageflyging, blir generelt sett på som mannlige aktiviteter, men skateboarding blir sett på som en passende aktivitet for jenter. Det er i skrivende stund (2021) ukjent om skolens framtid. Foto: U.S. Army Sgt. 1st Class Matthew, Flickr CC BY 2.0

Krigen i Afghanistan

Krigen i Afghanistan

NATO ledet FN-mandatet International Security Assistance Force (ISAF) fra august 2003 til desember 2014. I januar 2015 lanserte NATO Resolute Support Mission (RSM) for å trene, gi råd og bistå afghanske sikkerhetsstyrker og institusjoner. Styrkene trakk seg ut av landet i august 2021. Foto: US Army, Flickr CC BY 2.0

Den største amerikanske basen

Den største amerikanske basen

Bagram Air Base var den største amerikanske militærbasen i Afghanistan. Basen ligger ved siden av den gamle byen Bagram, 11 kilometer sørøst for byen Charikar i Parwan-provinsen. På flybasen var også hovedleiren i Afghanistan for fanger tatt under krigen mot terror, Bagram Theater Internment Facility. I 2005 offentliggjorde The New York Times en intern militær rapport som viste grov bruk av tortur i fangeleiren. Foto: Staff Sgt. Whitney Amstutz, Wikimedia Commons Public domain

20,000 turister i 2016

20,000 turister i 2016

Aghanistan registrerte ifølge Pajhwok Afghan News (PAN) rundt 20,000 turister i 2016, til tross for flere tiår med krig. Hotel Inter-Continental Kabul er et femstjerners luksushotell i Kabul. Det fungerte som landets første internasjonale luksushotell, et av de mest besøkte av utlendinger siden åpningen i 1969, bygget i nærheten av Bagh-e Bala Palace. Hotellet har 200 rom og er utstyrt med et svømmebasseng, et treningsstudio og flere restauranter. Foto: Casimiri, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Seks mennesker drept

Seks mennesker drept

Kabul Serena Hotel er et femstjerners hotell som ligger sentralt i Kabul. Det ble ferdigstilt i 1945 og senere oppgradert og gjenåpnet i 2005. I 2008 tok fire menn fra Taliban seg inn på hotellet. De sprengte første en bilbombe utenfor, og en av mennene hadde med seg en bombevest inn. Seks mennesker ble drept i angrepet: den norske journalisten Carsten Thomassen, to hotellvakter, en filippinsk ansatt og en amerikansk politisk aktivist. Foto: Ninara, Wikimedia Commons CC BY 2.0

bottom of page