Fakta
Albania
Hvis du dømmer folk vil du ikke ha tid til å elske dem.
Mor Teresa - Mary Teresa Bojaxhiu (1910 - 1997) Albansk avstamming, grunnlegger av Missionaries of Charity og nobelprisvinner
Hovedstad
Tirana
​
Nasjonalsang
Hymn to the Flag
​
Etniske grupper
Albanere 95%, Grekere 3%, andre 2% (1989 est.) note: i 1989, viste ulike estimat den greske befolkningen til å gå fra 1 % (offisiell Albansk statstikk) til 12 % ( fra en gresk organisasjon).
​
Språk
Albansk, og ulike greske, romani og slaviske dialekter.
​
Religion
Muslimer 70%, Albansk ortodokse 20%, romersk-katolske 10% note: Prosenten er estimert; det er ikke oppdatert statistikk her, alle moskeer og kirker ble stengt i 1967 og religiøs tilhørighet forbudt. I 1990 ble privat religiøs utøvelse lovlig igjen.
​
Innbyggertall
​
Offisielle tall og befolkningsframskriving
​
Styreform
Parlamentarisk demokrati.
​
Areal
28,750 km²
​
Nasjonaldag
28. november
​
Levekostnader
​
Om mat fra Albania
​
Utvalgte aviser
Balkanweb (albansk)
Gazetaexpress (albansk)
​
Offisielt nettsted for turisme
​
UDs reiseråd
​
Nødnummer
Generell nødtelefon 112 Politi 129 Trafikkpoliti 126 Ambulanse 127 Brann 128 Beredskap til sjøs 125
​
Luftforurensning - IQAir
​
FN-sambandet - Landstatistikk
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
​
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen
​
Transparency International
Vision of humanity - Fredsindeksen
Portrett: John Mathew Smith & www.celebrity-photos.com, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0
Illustrasjonsfoto: Ervin Gjata fra Pixabay
Historisk glimt
Den vanligste oppfatningen av albanerne er at de nedstammer fra antikkens illyrere. De var et folk som bebodde mesteparten av østkysten av Adriaterhavet noen årtusener før år 0. De hadde kolonier blant annet på Sicilia. Albania har vært del av en rekke greske kolonier, etterfulgt av en periode som del av den romerske provins Illyricum.
Albania kom første gang under Det osmanske riket i 1385. I 1444 gjorde Albanias nasjonalhelt Gjergj Kastriot Skanderbeg opprør, og skapte en selvstendig albansk stat. Skanderbegs Albania fikk stor betydning for Europa fordi det bremset Det osmanske rikets frammarsj, og Skanderbeg ble en berømt statsleder. Hans stat overlevde hans død med ti år, men brøt sammen mot den osmanske overmakten fra 1478. Etter den første Balkankrigen erklærte Albania seg i 1912 uavhengig fra Det osmanske riket, og staten ble internasjonal anerkjent i 1913.
​
I 1939 ble landet okkupert av Mussolinis Italia. Flere nasjonalistiske albanske frigjøringsbevegelser kjempet under andre verdenskrig mot Italia. Den kommunistiske motstandsbevegelsen ledet av Enver Hoxha, førte albanerne til seier. Landet ble i 1946 uavhengig som folkerepublikken Albania. Konfliktene med nabolandet Jugoslavia ble vanskelige å løse, og Albania allierte seg først med Sovjetunionen og senere med Kina. Frem til 1990 var Albania et meget isolert og lukket land. De første frie valgene ble avholdt i 1991 og siden har det sosialistiske og det demokratiske partiet skiftet på å ha regjeringsmakten.
​
Bajram Begaj har vært president siden juli 2022, som den niende presidenten i Albania. Han har hatt en lang karriere i den albanske hæren, tjente blant annet som 26. generalstabssjef for de albanske væpnede styrker fra juli 2020 til juni 2022.
​
Edi Rama har vært landets statsminister siden 2013. Ramas løfter i 2013 var å gjenopplive Albanias skrantende økonomi, bekjempe utbredt korrupsjon og kriminalitet og øke hastigheten på landets integrering i EU.
​
Visste du at...
Når en albaner er enig med deg, vil han eller hun riste på hodet, og når de er uenig med deg vil de nikke. For å unngå problemer, bruk ordet «po» for å si ja, og «jo» for å si nei. Yngre folk og de som er vant til utlendinger kan godt følge internasjonale normer, noe som øker forvirringen.
​
Du vil trolig legge merke til et stort antall fugleskremsler på ulike steder i landet. Albanere mener at et fugleskremsel plassert på et hjem eller andre bygninger mens det er under bygging, vil stoppe misunnelse fra naboene. Noen ganger vil du se en bamse tjener samme formål.
Mor Teresa, Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, ble født i en katolsk albansk familie i Shkup (Skopje), dengang i Det osmanske riket, i dag hovedstad i Nord-Makedonia. Faren, Nikolla Bojaxhiu, som opprinnelig var fra Kosova (Gjakova), var en vellykket forretningsmann. Moren Dranafile Bojaxhiu var fra Albania og Teresa var den yngste av tre søsken.
​
Tirana, hovedstaden i Albania, har mange ting til felles med andre europeiske hovedsteder - unntatt én. Hovedstaden er uten McDonalds (en annen er Vatikanstaten).
Det er flere albanere som bor utenfor landet enn i sitt eget land. Estimatene varierer fra syv til ti millioner albanere som lever i Europa, først og fremst i Makedonia, Montenegro, Kosovo, og Hellas. Omlag 2,9 millioner albanere bor i heimlandet sitt.
​
Albania har over 750,000 bunkere i hele landet. De ble bygd under diktaturet til Enver Hoxha for å beskytte landet mot en invasjon. De fleste albanerne mener at bunkerne er en skamplett og gir minner om 50 år med isolasjon.
​
Lazarat - en liten landsby i det sørlige Albania, ble en gang betraktet som «cannabis-hovedstaden i Europa» og var kjent for mafiaaktivitet. Det hevdes at de produserte rundt 900 tonn marihuana i året.
​
Selv om den dominerende religionen er islam, har landet flere kirker enn moskeer.
​
På kveldstid liker lokalbefolkningen å gå. Men det er ikke bare en spasertur. Det er kjent som xhiro, en kveldstur der hver innbygger drar ut for å strekke beina og hilse på naboer. Skikken er så sterk at noen byer stenger veier for trafikk på dette tidspunktet.
​
Den tradisjonelle kjolen i Albania er i ull, bomull og silke, med broderte mønstre og symboler som den albanske ørnen i sølv og gull. Andre symboler er hedenske og har måner, stjerner, soler og slanger.
​