top of page

Fakta

Algerie
Ahlem_Mosteghanemi_in_2000.jpg
143px-Flag_of_Algeria.svg.png

Hovedstad

Alger

Nasjonalsang

Kassaman
Engelsk: We Pledge

Etniske grupper

Arabiske berbere 99%, europeere og andre 1%. (Selv om nesten aller algeriere opprinnelig er berbere, er det kun rundt 15% som identifiserer seg som det.)

Språk

Arabisk (offisielt), fransk, berbiske dialekter: Tamazight, tachawit, mzab og tamahaq

Religion

Sunnimuslimer 99%, andre (inkludert kristne og jøder) 1%

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

Areal

2 381 740 km²

Nasjonaldag

1. november

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Algerie

Tasteatlas

International Cuisine

Utvalgte aviser

El Khabar (arabisk)

El Massa (arabisk)

El Watan (fransk)

Offisielt nettsted for turisme

Algerian National Tourist Office

UDs reiseråd

Algerie

Nødnummer

Politi: 17 eller 1548, gendarmeriet 112,

brann 14, ambulanse 3016

Luftforurensning - IQAir

FN-sambandet - Landstatistikk

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

christian-weiss-dyuN7GgEyB8-unsplash.jpg

Portrett: Marwan El Rassi, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 Illustrasjonsfoto:  Christian Weiss, Unsplash

Historisk glimt

Den eldste kunnskapen om det som i dag er Algerie, kommer fra antikkens Numidia. Området ble styrt av araberne fra 600-tallet fram til 1496-1515 da spanjolene tok makten. Algerie som nasjonalstat, med de geografiske grensene som landet har i dag, kom imidlertid til først under det franske koloniveldet.

 

Den franske erobringen av Algerie begynte i 1830 da mye av kysten ble okkupert. Mot en invasjonsstyrke på cirka 38,000 menn ble det organisert motstand under ledelse av Abd al-Qādir. Han ledet rundt 12,000 menn i kamp mot franskmennene i vestre Algerie i 1832, og mange algirere ser i dag på ham som den symbolske grunleggeren av nasjonen. Under Abd al-Qādirs ledelse ble det bygget en algirsk stat, relativt selvstendig fra Det osmanske riket, som omfattet mesteparten av det vestre og sentrale Algerie. I 1839 erklærte han jihad, hellig krig, mot de vantro inntrengerne, noe som innebar begynnelsen til slutten på Abd al-Qādirs militære framgang. Franskmennene svarte med å sende 100,000 soldater over Middelhavet, og Abd al-Qādir ble i 1847 tvunget til å gi opp motstanden. Et nytt opprør på 1870-tallet, ledet av Abd al-Qādirs sønn, ble også slått ned. En tredjedel av folket i landet døde under krigen mot franskmennene, både på slagmarken, av sykdommer og sult.

Den nasjonale frigjøringsfronten (FLN) innledet en frigjøringskrig mot Frankrike i 1954. En fredsavtale ble inngått i 1962, og Algerie ble selvstendig.

I 1991 brøt det ut borgerkrig i Algerie, etter at regjeringen avbrøt parlamentsvalget fordi det islamistiske partiet Front for islamsk frelse (FIS) holdt på å vinne. 150,000 mennesker mistet livet i borgerkrigen.

Abdelmadjid Tebboune har vært president i Algerie siden desember 2019. Abdelaziz Bouteflika satt ved makten i 20 år, før han trakk seg i april 2019 etter uker med massive gateprotester.

Aymen Benabderrahmane har vært statsminister i Algerie siden juni 2021.

Visste du at...

Bare 12 prosent av landet er bebodd, 90 prosent er Sahara-ørkenen. Sahara-ørkenen utgjør mer enn fire femtedeler av landets område. 

Berber-folket er en urbefolkning i Nord-Afrika. Algerie har en stor berberbefolkning. Berber-kulturen har en rik arv av tradisjoner, inkludert musikk, dans, håndverk og kulinariske spesialiteter.

Når du spiser et måltid i et algerisk hjem, bør du legge igjen litt av maten på tallerkenen for å vise at verten ga deg rikelig med mat.

Ikke pek på folk eller gjenstander. Det anses som uhøflig, og skal du gi noe til noen må du gjøre det med høyre hånd eller begge hender, aldri bare med venstre hånd.

En del av den algeriske kulturen er at de er formelle og høflige. Å være direkte og ærlig blir ofte ikke godt mottatt.

Nobelprisvinnerne Albert Camus  (litteratur i 1957) og Claude Cohen-Tannoudji ble født i Algerie (fysikk i 1997). 

Som et brudd med tradisjonell islam, bruker kvinnene i  Beni Isguen (UNESCOs verdensarvliste) hvite drakter i stedet for den vanlige svarte.

Algerie er et av få land i verden som ikke har utenlandsgjeld. Selv om landet  har betydelige inntekter fra naturgasseksport, lever et stort antall av folket i  fattigdom. Om lag en av fire innbyggere tjener mindre enn en dollar om dagen.

De tre nordafrikanske statene Algerie, Tunisia og Marokko tilhører alle et område kalt Maghreb – «landet i vest». Det var det navnet de arabiske erobrerne ga området etter at de hadde lagt under seg den nordvestlige kystregionen omkring år 1050. Før dette hadde Nord-Afrika tilhørt en middelhavssivilisasjon styrt av fønikere og romere.

Algerie har en sterk te-kultur, og det er vanlig å drikke mye te gjennom dagen. Den mest populære teen er «atay» (grønn te), som serveres med mye sukker og ofte smaksatt med mynte.

Algerisk mat er rik på smak og krydder, og den inkluderer en rekke retter laget av kylling, lam, fisk og grønnsaker. Tagine, en type langsomt tilberedt gryte, er en populær rett som ofte serveres med couscous eller brød.

Sufi-musikk og dans er en viktig del av algerisk kultur og religion. Sufi-dansere utfører ofte trance-lignende bevegelser til tradisjonell musikk for å oppnå åndelig oppvåkning og tilbedelse.

Couscous er en tradisjonell nordafrikansk rett som er svært populær i Algerie. Denne næringsrike retten består av dampede durumhvete-granuler som serveres med en blanding av grønnsaker, kjøtt og saus.

Hovedstaden Alger

Hovedstaden Alger

Alger (3,915,811 innbyggere/2011) er hovedstaden og den største byen i Algerie. Byen er landets kulturelle sentrum og knutepunkt for transport og samferdsel, og er preget av industri. Den har tallrike institutter, gallerier og museer, en rekke universiteter, samt flere severdigheter, deriblant 1500-tallsborgen Kasbah. Foto: belhani aymen, Unsplash

Landets nest største by

Landets nest største by

Byen Oran (803,329 innbyggere/2008) er landets nest største by, og regnes som den nest viktigste i Algerie etter hovedstaden Alger, på grunn av dens befolkning, kommersielle, industrielle og kulturelle betydning. Den gamle bydelen i Oran har en kasbah (en type medina, islamsk by eller festning) og en moske fra 1700-tallet. Byen var underlagt Vichy-regimet under andre verdenskrig, men ble frigjort av de allierte i Operasjon Torch i 1942. Foto: Ali oathkeeper, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

By med spektakulær beliggenhet

By med spektakulær beliggenhet

Constantine (464,219 innbyggere/2018) er den største innlandsbyen i landet. Gamlebyen ligger i en elvesving dannet av elven Oued Rhumel. Noe av det spesielle med er den spektakulære beliggenheten ved klipper mot elven. Gamlebyen er omgitt av festningsverk fra middelalderen. Byen har en del industri, og produserer motorer, lærvarer og ullstoffer. I tillegg er byen et sentrum for handel, hovedsakelig med jordbruksprodukter. Foto: Ahmed El Amine Nakib, Unsplash

«Rosenes by»

«Rosenes by»

Blida (182.447 innbyggere/2012) er hovedstaden i provinsen med samme navn, og ligger omtrent 45 kilometer sør-vest for hovedstaden Alger. Byen ble grunnlagt i 1535 av maurerne. Skistedet Chréa ligger i nærheten av Blida. Blida er kjent som rosenes by på grunn av det store antallet roser i byen. Foto: habib kaki, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Gamlebyen i Alger

Gamlebyen i Alger

Algers kasbah er gamlebyen i Alger. Navnet kasbah brukes generelt om det murinnhegnede citadellet som finnes i mange nordafrikanske byer. I Algers kasbah finnes restene av et citadell, en gammel moské og et palass i osmansk stil. Gamlebyens byplan med de opprinnelige kvartalene er også bevart, og bydelen er registrert på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Zakaria1994zznedjai, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

400 år gammel moske

400 år gammel moske

Ketchaoua-moskeen er en moské i Alger. Det ble bygget under det osmanske styret på 1600-tallet og ligger ved foten av Casbah. Moskeen er oppført som verdensarvsted. Moskeen ble opprinnelig bygget i 1612. Senere, i 1845, ble den under fransk styre omgjort til katedralen St. Philippe fram til 1962. Foto: Firaspict, Wikimedia commons CC BY-SA 4.0

Afrikas høyeste bygning

Afrikas høyeste bygning

Djamaa el Djazaïr er en moské i Alger, som har verdens høyeste minaret og den høyeste bygningen i Afrika. Bygningen er den tredje største moskeen i verden etter Den store moskeen i Mekka og Al-Masjid an-Nabawi i Medina i Saudi-Arabia. Byggingen ble fullført i 2019. Minareten er 285 meter høy. Bedehallen har en kapasitet på 37,000 tilbedere. Området i sin helhet kan ta i mot 120,000 mennesker. Foto: Abdel Hakim Tobal, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Romersk-katolsk basilika fra 1872

Romersk-katolsk basilika fra 1872

Notre Dame d'Afrique (Vår Frue av Afrika) er en romersk-katolsk basilika i Alger. Notre Dame d'Afrique ligger på nordsiden av Alger, på en klippe på 124 meter med utsikt over Algeriebukta. Basilikaen inneholder 46 glassmalerier installert på 1800-tallet. De ble sprengt under en bombing av området i april 1943 og har blitt restaurert to ganger siden slutten av andre verdenskrig. Foto: Magharebia, Flickr CC BY 2.0

Fønikisk handelsby erobret av romerne

Fønikisk handelsby erobret av romerne

Tipasa ved Middelhavskysten i dagens Algerie var en fønikisk handelsby erobret av romerne, noe som gjorde det til et viktig militært strategisk sted for erobring av de mauretanske kongedømmene. Stedet ble oppført som et UNESCOs verdensarvliste i 1982 og huser fønikiske, romerske, paleo-kristne og bysantinske ruiner, samt mauretanske monumenter som Kbor er Roumia, et stort mauretansk mausoleum. Foto: Larry Koester, Flickr CC BY 2.0

Kongelig mausoleum - truet verdensarv

Kongelig mausoleum - truet verdensarv

Det kongelige mausoleet i Mauritania er et gravminne på veien mellom Cherchel og Alger. Mausoleet er en steintumulus på rundt 80 000 m3, 60,9 meter i diameter og 32,4 m høy. Mausoleet ble oppført som verdensarv i 1982, men er nå registrert som truet arv på grunn av tilstanden til ruinene. Foto: Larry Koester, Flickr CC BY 2.0

1 900 år gamle ruiner

1 900 år gamle ruiner

Timgad var en romersk koloniby i Nord-Afrika, grunnlagt av keiser Trajan cirka 100 e. Kr. Ruinene av byen er et av de best bevarte eksemplene på det kvadratiske gatenettet i romersk byplanlegging. Byen ble anlagt fra grunnen av, i første rekke som en militærbase til beskyttelse mot berberne i Aurèsfjellene i nærheten. Ruinene ble oppført som verdensarvsted i 1982. Foto: Dan Sloan, Flickr CC BY-SA 2.0

Blant de best bevarte i Nord-Afrika

Blant de best bevarte i Nord-Afrika

Djémila eller Cuicul i Algerie er et typisk eksempel på romersk byplanlegging i et fjellområde. Ruinbyen ligger 900 meter over havet. Stedets forum, basilika, tempel, teater, triumfbuer og hus er blant de best bevarte i Nord-Afrika. Arkeologiske utgravinger i området begynte i 1909. Byen ble et verdensarvsted i 1982. Foto: Dan Sloan, Flickr CC BY-SA 2.0

1,000 år gammel islamsk festningsby

1,000 år gammel islamsk festningsby

Beni Hammads Al-Qal'a er en ruinby i M'Sila-provinsen som ble grunnlagt i 1007 og ødelagt i 1152. Rundt byen ligger en sju kilometer lang forsvarsmur. I området finnes også ruinene av en stor moské og dens minaret, samt noen palass.Ruinbyen ble oppført som verdensarv i 1980 begrunnet med at stedet gir et autentisk bilde av hvordan en islamsk festningsby så ut. Foto: habib kaki, Flickr Public domain

Bevarte samfunn med egne lover og skikker

Bevarte samfunn med egne lover og skikker

M'Zab er en region i provinsen Ghardaïa i Algerie. Den ti kilometer lange dalen, som ligger i Sahara i sentral-Algerie har cirka 120 000 innbyggere som fortsatt lever i tradisjonelle bysamfunn med egne lover og skikker. Mozabittene, som innbyggerne kalles, er en berbisk folkegruppe, og tilhører ibadiretningen innen islam. Mozabittene har bodd i området siden steinalderen. Regionen ble innskrevet som verdensarv i 1982. Foto: Dan Sloan, Flickr CC BY-SA 2.0

Landets høyeste fjell

Landets høyeste fjell

Mount Tahat er den høyeste fjelltoppen i Algerie, og ligger i en høyde på 2,908 meter. Tahat er også den høyeste toppen i Hoggar-fjellene . Den nærmeste byen er Tamanrasset, som ligger 56 kilometer sør. Mount Tahat er av vulkansk opprinnelse. Det ligger i et tørt, steinete høyt platåområde i den sentrale Sahara-ørkenen. Foto: Yshak6.9, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Landets største innsjø

Landets største innsjø

Chott Melrhir er en endoreisk i nordøstlige Algerie, den største innsjøen i landet. Innsjøen har et areal på omtrent 6700 km2, men den varierer med regelmessig fordampning. Den ligger nesten helt under havnivå og inneholder det laveste punktet i landet, -40 meter. Selv om tørr jord i og rundt innsjøen fremstår som dyrkbar, er den nesten ufruktbar på grunn av den høye saltkonsentrasjonen. Foto: Yves Jalabert, Flickr CC BY-SA 2.0

En av de ti nasjonalparkene i landet

En av de ti nasjonalparkene i landet

Théniet El Had National Park i Tissemsilt-provinsen er en av de 10 nasjonalparkene i Algerie. Parken har flere skogsområder, og ligger ved foten av den høyeste fjelltoppen (1.985 meter) i Ouarsenis. I parken er det 17 patterdyrarter og 27 fuglearter. Parken er et populært turistmål. Foto: Fritas Saîd, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Eventyrlige formasjoner og bergkunst

Eventyrlige formasjoner og bergkunst

Tassili n'Ajjer er en fjellkjede i Saharaørkenen, sydøst i Algerie. Store deler av fjellkjeden, blant annet sypressene og bergkunstområdene er vernet som nasjonalpark, biosfærereservat og verdensarvområde (1982). Området er også kjent for sin forhistoriske bergkunst, og andre arkeologiske lokaliteter, som skriver seg fra neolittisk tid, da klimaet var langt gunstigere – mer av en savanne enn en ørken. Foto: Kaderbich, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Beskrev stedet som magisk og et mirakel

Beskrev stedet som magisk og et mirakel

Assekrem er et høyt platå i Hoggar-fjellene i Ahaggar nasjonalpark. Eremitasjen til den franske katolsk presten og ordensgrunnleggeren Charles de Foucauld, som fortsatt er bebodd av noen få munker, er på toppen av Assekrem-platået. I et brev skrev han: «Utsiktens skjønnhet overgår alle ord og ideer. Ingenting kan beskrive magien til denne skogen av tinder og nåler som du har ved føttene. For et mirakel». Foto: Mohammed AissaMoussa, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den høyeste i verden fram til 1929

Den høyeste i verden fram til 1929

Sidi M'Cid Bridge er en 164 meter lang hengebru over Rhumel-elven i byen Constantine. Den ble åpnet for trafikk i 1912 og var frem til 1929 den høyeste broen i verden på 175 meter. Med bare ett felt og to smale fortau er den godkjent for biler og fotgjengere. Broen ble restaurert i 2000 da 12 av kablene ble erstattet. Det har lenge vært en turistattraksjon i hele Algerie, og gir en fantastisk utsikt over kløften der broa ligger. Foto: Louadfel, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Snart 200 år gammel botanisk hage

Snart 200 år gammel botanisk hage

Botanical Garden Hamma er en botanisk hage som ligger i Mohamed Belouizdad-distriktet i Alger. Den ble etablert i 1832. Hagen ble stengt for restaurering mellom 2001 og 2009. Det er for tiden anslagsvis 1200 forskjellige plantearter i hagen. Foto: Khaled zouaoui, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kongelig palass i gammelt dynasti

Kongelig palass i gammelt dynasti

El Mechouar-palasset (Zianide Royal Palace) er den tidligere offisielle residensen til Zayyanid-dynastiet (1235-1556) i byen Tlemcen (173,531 innbyggere/2008). Slottet ligger midt i byen, og pleide å være en del av det større Mechouar-citadellet som ikke lenger eksisterer bortsett fra palasset og yttermuren. Det var en av de viktigste severdighetene under valget av Tlemcen som hovedstaden for islamsk kultur i 2011. Foto: Fayeqalnatour, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Nasjonal og internasjonal samtidskunst

Nasjonal og internasjonal samtidskunst

Museum of Modern Art of Algiers i Alger ble innviet i 2007. Det ligger i en bygning fra 1914 som var et varehus før det ble kjøpt av kulturdepartementet i Algerie, og ombygd til museum. Museets oppgave er å gjøre kjent, fremme og bevare algerisk samtidskunst. Siden starten har museets samlinger økt betydelig med verk av både algeriske og utenlandske kunstnere. Foto: Saber68, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Til minne om den algeriske krigen

Til minne om den algeriske krigen

Martyrs Memorial i hovedstaden Algiers er et monument til minne om den algeriske krigen (1954–1962). Krigen regnes som den blodigste av frigjøringskrigene i Afrika, og kan ha krevd så mye som 1,5 millioner menneskeliv. Det gedigne monumentet ble åpnet i 1982 på 20-årsjubileet for Algeries uavhengighet. Den er formet som tre palmeblader med en «evig flamme» under, og når en høyde på 92 meter, det mest synlige landemerket i byen. Foto: Poudou99, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2.

2,371,000 turister i 2019

2,371,000 turister i 2019

Algerie registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 2,371,000 turister i 2019, og omsatte for rundt 140 millioner amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 0,096 prosent av bruttonasjonalproduktet.Hilton Alger ligger i hovedstaden Alger. Hotellet har 412 rom, restaurant og flere barer. Foto: Mehnimalik, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det ledende turistsenteret i Algerie

Det ledende turistsenteret i Algerie

Annaba (342,703 innbyggere/2008) er en by nordøst i Algerie, 57 kilometer fra grensen til Tunisia. Annaba er det ledende turistsenteret i Algerie. Annaba er en viktig havn for eksport av jernmalm , fosfat og landbruksprodukter. Byen har en betydelig industri, inkludert et stort jern- og stålverk. Foto: Thehamzachaibrassou, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Skisted med rik fauna og endemisk flora

Skisted med rik fauna og endemisk flora

Tikjda er et skisted i provinsen Bouïra i fjellkjeden Djurdjura, som ligger i en høyde på 1,600 meter. Anlegget har to stolheiser, og noen som er foreldet og ut av bruk. Om sommeren tilbyr Tikjda fotturer, fjellklatring og utfartsområder som Point de vue du Djurdjura og Gouffre de l'Akouker. I området er det en rik endemisk flora og fauna med makaker, karakal, kongeørn, gribb, falk, sjakaler, villsvin og pantere. Foto: MohamedMtec, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Skisted i nasjonalpark

Skisted i nasjonalpark

Chréa er en by og et skisted som ligger i en høyde 1,458 meter over havet i Chréa nasjonalpark i Atlas-fjellene nær byen Blida. Skianlegget har enkle løyper med tre heiser. Foto: Hamlat naim, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

bottom of page