top of page

Fakta

Angola
Vocal_music,_Paris_-_UNESCO_House_-_UNESCO_-_PHOTO0000004878_0001.tiff.jpg
125px-Flag_of_Angola.svg.png

Tragedien med borgerkrigene i land som Angola og Mosambik er at de etterlot mange sivile lemlestet. Fattigdom er årsaken til at HIV/AIDS spredte seg så raskt i de afrikanske townshipene og slumområdene. Fattigdom er den virkelige morderen.                                              

Miriam Makeba (1932 - 2008)
S
ørafrikansk sanger avxhosa- og
swazi-opprinnelse, kjent som Mama Afrika. 

Hovedstad

Luanda

Nasjonalsang

 Angola Avante
Onwards Angola

Etniske grupper

Ovimbundu 37%, kimbundu 25%, bakongo 13%, mestiser 2%, europeere 1%, andre 22%

Språk

Portugisisk (offisielt språk), umbundu og andre afrikanske språk

Religion

Katolikker 41,1%, protestanter 38,1%, andre 8,6%, ingen religion 12,3% (2014)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

Areal

1,246,700 km²

Nasjonaldag

11. november

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Angola

Tasteatlas

Utvalgte aviser

AngoNotícias (portugisisk)

Jornal de Angola (portugisisk)

Nettsted for turisme

Pure & Authentic Tourism

(privat tysk-angolsk samarbeid)

UDs reiseråd

Angola

Nødnummer

Politi 113 Ambulanse 112/116 Brann 115

Luftforurensning - IQAir

FN-sambandet - Landstatistikk

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

 

Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

51556707066_d892693b4b_k.jpg

Portrettfoto: UNESCO / Dominique Roger, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 de Illustrasjonsfoto:  Foto: © Sean Sutton/MAG, Flickr CC BY 2.0

Historisk glimt

Historien til Angola er en kompleks fortelling om kolonialisme, uavhengighetskamp, borgerkrig og nasjonsbygging. 

Før europeisk kolonisering var Angola hjemlandet til ulike etniske grupper, inkludert Mbundu, Bakongo, Ovimbundu og andre.

 

Portugiserne begynte å utforske kysten av Angola på 1400-tallet og etablerte handelsstasjoner langs kysten. Dette var begynnelsen på den portugisiske kolonialismen i regionen.

Angola ble formelt etablert som en portugisisk koloni i 1575 med opprettelsen av Luanda, som senere ble hovedstaden.

Gjennom århundrene ble Angola en viktig kilde til slaver for den transatlantiske slavehandelen. Millioner av afrikanske slaver ble tvunget til å arbeide på plantasjer i Amerika.

 

På 1950-tallet begynte det å vokse et ønske om uavhengighet i Angola, og flere nasjonalistbevegelser ble dannet, inkludert MPLA (Folkets frigjøringsbevegelse i Angola), FNLA (Nasjonalkoalisjonen for Angolas frigjøring) og UNITA (Nasjonalsamlingspartiet for Angolas uavhengighet).

Uavhengighetskrigen brøt ut i 1961, og Angola ble en arena for Den kalde krigen, hvor USA og Sovjetunionen støttet ulike fraksjoner.

Uavhengighet (1975):

 

Portugals diktatoriske regime falt i 1974, og landet trakk seg raskt ut av koloniene. 11. november 1975 erklærte Angola uavhengighet fra Portugal. Dette utløste en maktkamp mellom de ulike nasjonalistgruppene, som førte til en blodig borgerkrig som varte i flere tiår.

Den angolanske borgerkrigen involverte hovedsakelig MPLA (støttet av Sovjetunionen og Cuba) og UNITA (støttet av USA og Sør-Afrika), selv om FNLA også spilte en rolle tidlig i konflikten. Borgerkrigen hadde en ødeleggende innvirkning på landet, med tap av menneskeliv, økonomisk ruin og store humanitære lidelser. Borgerkrigen endte offisielt i 2002 etter døden til UNITAs leder, Jonas Savimbi. MPLA vant kontroll over hele landet.

Etter borgerkrigen har Angola opplevd økonomisk vekst, drevet hovedsakelig av oljeindustrien. Landet er en betydelig oljeprodusent i Afrika.

Samtidig står Angola overfor utfordringer knyttet til korrupsjon, økonomisk ulikhet og menneskerettighetsbrudd.

Landet har også arbeidet med å gjenoppbygge infrastruktur og utvikle offentlige tjenester som helse og utdanning.

Politisk har MPLA fortsatt å dominere Angolas regjering, selv om det har vært økende etterspørsel etter politisk reform og demokratisering.

Angolas historie er en av motstand, kamp for uavhengighet og forsøk på å gjenoppbygge nasjonen etter mange år med konflikt. Landet har kommet langt siden uavhengigheten i 1975, men står fortsatt overfor mange utfordringer på vei mot økonomisk og politisk stabilitet.

João Lourenço har vært landets president siden september 2017. Lourenco er en pensjonert general som først kjempet i uavhengighetskampen mot Portugal, og senere mot National Union for Total Independence of Angola (UNITA) under borgerkrigen.

I 2020 godkjente og signerte han et lovforslag som med et overveldende flertall i parlamentet legaliserte aktivitet av samme kjønn mellom voksne. og kriminalisert diskriminering basert på ansettelse og hatefulle ytringer som erstatter de gamle portugisiske lovene.

Visste du at...

Angola er veldig rik på naturressurser. Landet er den nest største olje- og diamantprodusenten (2020) i Afrika sør for Sahara. Den angolske økonomien er en av de raskest voksende i verden med en årlig vekst på sju prosent (2017). 

Men den enorme rikdommen i landet er eid av en liten minoritet av befolkningen. 40 prosent av folket lever ifølge Verdens Helseorganisasjon under fattigdomsgrensen.

 

​Diamanter utgjør en betydelig prosentandel av landets eksport, men store inntekter fra diamanteksport forsvinner gjennom smugling.

Luanda er kjent som «Paris of Africa» på grunn av byens sofistikerte kultur og atmosfære. Samtidig er byen ifølge Mercer’s annual Cost of Living en av verdens dyreste steder å bosette segfor utlendinger.

De angolanske væpnede styrkene er en av de sterkeste i regionen med sin hær, flåte og luftvåpen. Landet har et årlig forsvarsbudsjett på rundt sju milliarder dollar, noe som tilsvarer 5,25 prosent av BNP.

Angola er opprinnelsen til dreadlocks-frisyren som har blitt brukt av de tidlige stammene i landet, Mwila- og Mucubal-kvinner som etter fletting av hverandres hår bruker okkerslam, tørket storfe, olje, urter og smør for å holde håret i dreadlock-mønstre.

Hovedstaden Luanda

Hovedstaden Luanda

Luanda (6,759,313 innbyggere/2014) er hovedstaden i Angola og den største byen i landet. Den ligger ved atlanterhavskysten og er både Angolas viktigste havn og administrative senter. Byen ble grunnlagt av portugiserne i 1575 av Paulo Dias de Novais som ga den navnet São Paulo de Luanda. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

Et av de høyestliggende stedene

Et av de høyestliggende stedene

Lubango (600,751 innbyggere/2014) er hovedstaden i provinsen Huíla. Med en høyde på 1,760 meter over havet er Lubango et av de høyestliggende stedene i Angola. Lubangos økonomi er basert på landbruk, spesielt kjøttprodukter, frokostblandinger, sisal, tobakk og frukt og grønnsaker produsert i den omkringliggende fruktbare regionen. Foto: Edward Middleton, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Alvorlig ødelagt under borgerkrigen

Alvorlig ødelagt under borgerkrigen

Huambo (595,304 innbyggere/2014) ligger 600 kilometer sørøst for Luanda. Huambo ble grunnlagt i 1912. I en periode var det planer om at byen skulle bli den nye hovedstaden i landet. Byen het Nova Lisboa fra 1928 til 1975. Under borgerkrigen i Angola ble byen alvorlig ødelagt, men den er likevel Angolas nest største by. Foto: Abanul, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Sentrum for slaverihandel

Sentrum for slaverihandel

Benguela (555,124 innbyggere/2014) er en havneby som ligger omtrent 400 kilometer sør for Luanda, grunnlagt av portugiserne i 1617. Byen var lenge et sentrum for slaverihandelen. Det dyrkes kaffeplanter, mais, tobakk, sukkerrør og sisal i området rundt byen, og det eksporteres en del varer fra havnen. Stadig mer av utenlandstrafikken går til nabobyen Lobito, som bare ligger 29 kilometer nord for Benguela. Foto David Stanley, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Viktig oljehavn

Viktig oljehavn

Cabinda (550,000 innbyggere/2014), også kjent som Tchiowa, er en by i provinsen med samme navn. Byen ble grunnlagt av portugiserne i 1883. På grunn av sin nærhet til rike oljereserver, er byen en av Angolas viktigste oljehavner. Det er betydelige oljereserver til havs i nærheten. Foto: Macauhub, Wikimedia Commons FAL

Gjenoppbygd etter borgerkrigen

Gjenoppbygd etter borgerkrigen

Malanje (455,000 innbyggere/2014) er hovedstad i provinsen med samme navn. I nærheten av den ligger de spektakulære Calandula-fossene, fjellformasjonene til Pungo Andongo og Capanda-demningen. Malanje er endestasjonen til Luanda Railway fra Angolas hovedstad Luanda. Malanje ble delvis ødelagt under borgerkrigen (1975-2002), men gjenoppbyggingsarbeidet i årene etter konfliktens slutt har gjenoppbygd byen og dens omgivelser. Foto: L.Willms, Wikimedia Commons CC BY 3.0

30,000 mennesker ble drept her i 1993

30,000 mennesker ble drept her i 1993

Cuito (450,881 innbyggere/2014) ligger i det gamle Ovimbundu-riket, som var kjent for å selge fanger fra nabostammer til europeiske slavehandlere. Portugiserne «grunnla» byen i 1750. På 1960-tallet brukte portugiserne byen Silva Porto som et treningssenter for opplæring av lokale soldater som kjempet mot frigjøringsbevegelsene nord i landet. I 1993 ble byen beleiret i ni måneder av geriljabevegelsen UNITA. 30,000 mennesker ble drept av krig og sult. Foto: web, Wikimedia Commons CC0

Viktig havneby for eksport

Viktig havneby for eksport

Lobito (357,950 innbyggere/2014) er en havneby i provinsen Benguela, ved Lobitobukta, omtrent 400 kilometer sør for Luanda. Byen eksporterer kaffe, sisal, bomull, manganmalm og kobber. Lobito ble grunnlagt i 1905, og var opprinnelig havn for Benguela og endepunkt for Benguela-jernbanen. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

Grunnlagt i 1599 av portugiserne

Grunnlagt i 1599 av portugiserne

Muxima (8,166 innbyggere/2014) er en småby og kommune i Quiçama i Luanda-provinsen. Byen ble grunnlagt i 1599 av portugiserne. I byen er det det en festning fra det 16.århundre. Kirken Nossa Senhora da Conceição (bildet), er et populært pilegrimsmål, ble etablert under den portugisiske kolonitiden i 1599. Kirken og festningen er oppført som tentativ verdensarv. Foto: Jorge Sá, Unsplash

«Verdens dyreste by»

«Verdens dyreste by»

Luanda er en av verdens dyreste byer for bosatte utlendinger. Byen er blitt kåret til «verdens dyreste by» i 2010 og 2011 av konsulentselskapet Mercer. Nye importtariffer som ble innført i mars 2014 gjorde Luanda enda dyrere. De høyere importtariffene gjaldt hundrevis av varer, fra hvitløk til biler. Foto: Carlos César, Pexels

Den viktigste basen for olje- og gassindustrien

Den viktigste basen for olje- og gassindustrien

Kwanda Island er en øy som ligger i nærheten av byen Soyo (200,920 innbyggere/2014) ved munningen av Congo-elven. Øya viktigste virksomhet er en forsyningsbase for olje- og gassvirksomheten i Angola, Soyo Kwanda base. Flere LNG- prosjekter har startet på øya. En rekke internasjonale olje- og gassrelaterte selskaper har anlegg på øya, blant annet Texaco, BP og Halliburton. Foto: nagari, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Hovedstad i Kongoriket

Hovedstad i Kongoriket

M'banza-Kongo (148,000 innbyggere/2014) er en by i Angola som 2017 ble oppført på UNESCOs verdnesarvliste fordi den var hovedstad i Kongoriket som eksisterte fra 1300-tallet til 1914. Her er det blant annet ruiner av en katedral bygget i 1549, som er den eldste kirken i Afrika sør for Sahara. Foto: Madjey Fernandes, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Landets største ingeniørprosjekt

Landets største ingeniørprosjekt

Capanda-demningen er en demning med vannkraftstasjon i elva Kwanza på grensen mellom provinsene Malanje og Kwanza-Norte. Anlegget er landets største ingeniørprosjekt noensinne, og gir kraft til hovedstaden Luanda via en 220 kV-linje. Reservoaret har fire turbiner med installert vannkrafteffekt på 520 MW. Anlegget er statlig. Demningen er 110 meter høy og 1,203 meter bred. Foto: Eribeto, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

En av mange flotte fosser

En av mange flotte fosser

Kalandula Falls ved Lucala-elven er 105 meter høy og 400 meter bred. Avstanden fra Luanda er 360 kilometer. Kalandula Falls er 1,067 meter over havet. Terrenget rundt Kalandula Falls er hovedsakelig flatt, men de nærmeste omgivelsene er kupert. Foto: L.Willms, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Imponerende skue - over 1,000 meter bred

Imponerende skue - over 1,000 meter bred

Ruacana Falls er en foss i elven Kunene 785 meter over havet som er en grenseelv mellom Angola og Namibia. I regntiden har fossen et fall på 107 meter, og er 1,067 meter bred. Det mest imponerende skuet er ofte mot slutten av regntiden i mars og april, eller når slusene er åpen på Rucana vannkraftverk som ligger i Namibia nær grensen til Angola. Foto: ImperatoM, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det høyeste fjellet i Angola

Det høyeste fjellet i Angola

Mount Moco på 2,620 meter i Huambo-provinsen i den vestlige delen av landet er det høyeste fjellet i Angola. Fjellet er et reisemål for fuglekikkere, turgåere og folk som deltar i rappellering og paragliding. Det er registrert rundt 233 fuglearter i området, og utpekt som et viktig fugleområde (IBA) av BirdLife International. Fjellet er et reisemål for fuglekikkere, turgåere og folk som deltar i rappellering og paragliding. Foto: Benjamin Stauch, Wikimedia Commons CC0

Den største nasjonalparken i landet

Den største nasjonalparken i landet

Parque Nacional do Iona er den største nasjonalparken i landet, og ligger i provinsen Namibe, i den sørvestlige delen av landet, 900 kilometer sør for Luanda. Iona ble utnevnt til reservat i 1937. og oppgradert til en nasjonalpark i 1964. Krigen i Angola har ødelagt mye av parken, i tillegg til tjuvjakt. Det er nå satt i gang en rekke prosjekter for gjenoppbygge parkens infrastruktur med håp om at turismen kan gi økonomisk bidrag til parken. Foto: Edward Middleton, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Fantastisk utsikt fra spektakulær vei

Fantastisk utsikt fra spektakulær vei

Serra da Leba er et fjellparti som 36 kilometer sørvest for byen Lubango, den nest største i landet. Området og utsikten ligger på en høyde opp til 1.000 meter, og beskrives som veldig vakker. Den spesielle kronglete veien er også godt kjent. Den ble bygget i 1970, og er allment ansett som den mest spektakulære og best konstruerte veien i Angola. Foto: Valmir144, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 (cropped)

Ferskvannsoase i ørkenområde

Ferskvannsoase i ørkenområde

Lake Arco er en ferskvannsoase i Namibe-provinsen, oppkalt etter fjellformasjonene på stedet. Ved stedet er det et variert fugleliv, flora og fauna. Landsbyen Njambasana ligger nær innsjøen, et tradisjonelt bondesamfunn. Innbyggerne har bygget en parkeringsplass og campingplass med gebyr som må betales for bruken. Foto: Edward Middleton, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den mest besøkte turistattraksjonen i Angola

Den mest besøkte turistattraksjonen i Angola

Miradouro da Lua er en kløft med klippeformasjoner, 40 km sør for Luanda. Området er dannet over lang tid på grunn av vind- og vannerosjon og ligner nå et månelandskap. Miradouro da Lua regnes som den mest besøkte turistattraksjonen i Angola. Foto: Paulo César Santos, Wikimedia Commons CC0

Mystiske og spektakulære fjellformasjoner

Mystiske og spektakulære fjellformasjoner

Pedras Negras de Pungo Andongo (Black Rocks at Pungo Andongo) er 116 km fra provinshovedstaden Malanje. Det er en serie mystiske fjellformasjoner, mange av det med spektakulære utrolige former. De er utnevt som «De syv naturlige underverkene i Angola». Her er det for øvrig ruiner av en gammel festning, Fortaleza de Pungo Andongo, bygget av portugiserne i 1671 og besøkt av David Livingstone. Foto: Paulo César Santos, Wikimedia Commons CC0

Landminer etter borgerkrigen

Landminer etter borgerkrigen

Ved veiene i Xangongo kan en se krigsmateriell etter den angolanske borgerkrigen i perioden 1975 til 2002. Krigen begynte umiddelbart etter at Angola ble uavhengig av Portugal i november 1975. Krigen var en maktkamp mellom to tidligere geriljabevegelser, Movimento Popular de Libertação de Angola (MPLA) og União Nacional para a Independência Total de Angola (UNITA). Landminer ligger fortsatt på landsbygda og bidrar til pågående sivile tap. Foto: M worm, Wikimedia Commons Public domain

218,000 turister i 2019

218,000 turister i 2019

Angola registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 218,000 turister i 2019, og omsatte for cirka 395 millioner amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 0,63 prosent av bruttonasjonalproduktet. Hotel Presidente Luanda i Luanda er ansett for å være byens mest prestisjefylte hotell. Gjennom årene har hotellet vært et viktig sted for internasjonale forbindelser, en felles møteplass for ambassadører, politikere og forretningsledere. Foto: Tio do Claudio, Wikimedia Commons CC0

Kjent som paradis for surfere

Kjent som paradis for surfere

Angola beskrives som et paradis for surfere. Praia dos surfistas, stranden i småbyen Cabo Ledo (11,709 innbyggere/2014), cirka 120 kilometer fra Luanda, regnes som en av de beste surfestedene. Kjøreturen fra Luanda til Cabo Ledo tar omtrent to timer. Flere økoturiststeder er bygget i området. Foto: jlrsousa, Flickr CC BY-SA 2.0

Mange strender ved Atlanterhavet

Mange strender ved Atlanterhavet

Sangano Beach, rundt 27 kilometer sør for småbyen Barra do Kwanza (5,779 innbyggere/2014) , er en av mange strender i Angola. Her er det fin sand, flere restauranter og ferieanlegg rett ved Atlanterhavet. Den nærmeste stranden er Cabo Ledo, 14 km lenger lengre sør. Foto: Ana Sofia Guerreirinho, Flickr CC BY-ND 2.0 (Cropped)

bottom of page