Fakta
Bahamas
Portrett: Moritz Barcelona, Wikimedia Commons CC BY 2.0 Illustrasjonsfoto: Fernando Jorge, Unsplash
Hovedstad
Nassau
​
Etniske grupper
Afrikansk opprinnelse 90,6%, europeisk opprinnelse 4,7%, afrikansk og europeisk opprinnelse 2,1%, andre 2,6%
​
Språk
Engelsk (offisielt), kreol (blant immigranter fra Haiti).
​
Religion
Protestanter 69,9%, romersk-katolske 12%, andre kristne 13%, andre 5,1% (2010)
​
Innbyggertall
​
Befolkningsframskriving
​
Styreform
Konstitusjonelt parlamentarisk demokrati
​
Areal
13 880 km²
​
Nasjonaldag
10. juli
​
Levekostnader
​
Om mat fra Bahamas
​
Utvalgte aviser
​
Offisielt nettsted for turisme
​
UDs reiseråd - Bahamas
​
Nødnummer
Politi (1-242) 919/911, brann (1-242) 919/911
​
Luftforurensning - IQAir
​
FN-sambandet
Landstatistikk
​
FNs utviklingsprogram
Transparency International
​
The Global Economy - «Lykkeindeks»
Vision of humanity - Fredsindeksen
​
Historisk glimt
Paleo-indianere kan ha vært bosatt i området opprinnelig, men ble fortrengt av arawak-talende taino-indianere fra Hispaniola og Cuba som innvandret til det sørlige Bahamas på 700-tallet e.Kr. og etter hvert dannet befolkningsgruppen lucayanerne. Det ble gjort et overslag på at det fantes 40,000 lucayanere i området da Christofer Colombus kom til øyene. Columbus' første landgang i Amerika var på øya San Salvador, også kalt Watling Island (etter en senere engelsk pirat), som ligger i de sørlige deler av Bahamas. Det var her Columbus fikk kontakt med lucayanerne og begynte å bytte varer med dem.
​
Etter at de bahamanske lucayanerne ble sendt til Hispaniola som slaver, gikk mange lucayanske samfunn til grunne etterhvert som befolkningen ble redusert på grunn av tvangsarbeid, tvungen militærtjeneste, utvandring og ekteskap, og av at de pådro seg europeiske sykdommer som de ikke var resistente mot. Etter at den lucayanske befolkningen var nesten utryddet, var øyene praktisk talt uten bosetning helt til engelske kolonister kom fra Bermuda i 1647. De såkalte «eleutherianske eventyrerne» bosatte seg på øya Eleuthera.
​
Bahamas ble en britisk kronkoloni i 1718. Omtrent 8 000 lojalister og deres slaver flyttet til øyene sent på 1700-tallet fra de nordamerikanske delstatene New York, Florida og Carolina. Slaveriet ble endelig opphevet i hele Det britiske imperiet 1. august 1834, og dette gjaldt også for Bahamas. Dette førte til at mange rømte slaver flyktet over havet fra USA i håp om å få frihet på Bahamas.
​
Britene ga øyene indre selvstyre i 1964, og full uavhengighet i 1973. Landet fortsatte som monarki med dronning Elisabeth II som statsoverhode. Det ble medlem av Samveldet av nasjoner.
​
Philip Davis har vært landets statsminister siden september 2021. Da han vokste opp i en fattig familie, hadde Davis en rekke strøjobber fra han var sju år gammel for å få endene til å møtes. Davis ble involvert i Progressive Liberal Party i ung alder, og meldte seg frivillig som kampanjehjelper i stortingsvalget i 1967. Han ble medlem av parlamentet første gang i 1992. Davis var senere visestatsminister for Perry Christie og minister for offentlige arbeider og byutvikling fra 2012 til 2017.
​
Visste du at...
Bahamas som besøkes av millioner med turister hvert år består av 700 øyer (29 av dem bebodd) og 2,500 korallrev og bergarter.
​
Den viktigste eksporten for Bahamas er farmasøytiske produkter, sement, rom, krepsdyr og raffinerte petroleumsprodukter. Bark Cascarilla (Croton eluteria), som vokser på flere øyer på Bahamas, eksporteres og brukes for å smaksette Campari og Vermouth.
​
Versailles Gardens er en av de mest populære stedene for bryllup på Bahamas. Parken er innredet med bronse- og marmorstatuer, fontener, pittoreske dammer og fossefall. Den snøhvite lysthuset for seremonien, ligger på en høyde med en sti som fører til klosteret.
​
Bahamas er ekstremt sårbare for orkaner på grunn av beliggenheten, spesielt i vår- og høstmånedene.
​
Lucayan National Park (etablert i 1982) inneholder en av de største undervannsgrotteanleggene i verden, med to huler som er åpen for publikum. Parken inneholder et undervannsgrottesystem med 9,7 km kartlagte tunneler. Svømming i hulene er forbudt, og det kreves en spesiell tillatelse for dykking.
​
Noen øyer i Bahamas har blitt kjøpt av enkeltpersoner og selskaper som Michael Jordan og Walt Disney World.
​
Det er over 700 øyer på Bahamas, men bare en elv - Goose River i Central Andros District (24 kilometer lang), 110 kilometer sørvest for hovedstaden Nassau .
​
En av de best kjente piratbasene i Karibien var New Providence på Bahamas i tiden 1690 til 1725. Det hele skal angivelig ha startet med den engelske piraten Henry Every som plyndret et indisk handelsskip i Nassau, for så å bestikke guvernøren på Bahamas, Nicholas Trott, med gull og sølv. Dette bidro til at det kunne etableres en sikker havn for pirater.