Bahrain
Fakta
Beslutningen om å åpne Bahrain for alle mennesker, vokste i meg helt siden jeg var barn.
Hamad Bin Isla Al Khalifi (1950 - )
Kongen av Bahrain
Hovedstad
Manama
​
Etniske grupper
Bahrainere 62.4%, ikke-bahrainere 37.6% (2001)
​
Språk
Arabisk (offisiell), engelsk, farsi, urdu
​
Religion
Muslimer (Sjia og Sunni) 81.2%, kristne 9%, andre 9.8% (2001)
​
Innbyggertall
​
Offisielle tall og befolkningsframskriving
​
Styreform
Konstitusjonelt monarki
​
Areal
760 km²
​
Nasjonaldag
16. desember
​
Levekostnader
​
Om mat fra Bahrain
​
Utvalgte aviser
​
Offisiell turistnettsted
​
UDs reiseråd
​
Nødnummer
Alle nødetater 999
​
FN-sambandet - Landstatistikk
​
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
​
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
​
Transparency International
Vision of humanity - Fredsindeksen
Portrett: U.S. Department of State , Flickr Public domain Illustrasjonsfoto: Charles-Adrien Fournier,Unsplash
Historisk glimt
Bahrains historie er lang og mangfoldig, med spor som strekker seg tilbake flere tusen år.
​
Bahrain har en rik historie som går tilbake til oldtiden. Det er funnet arkeologiske bevis som viser at området var bebodd så tidlig som 5000 f.Kr. Bahrain var en del av det gamle mesopotamiske riket og hadde handelsforbindelser med sivilisasjoner som sumererne, babylonerne og perserne.
​
Fra det 6. århundre f.Kr. kom Bahrain under persisk kontroll og ble en del av det persiske Achaemenid-dynastiet. Persisk innflytelse fortsatte i mange århundrer, og regionen ble også påvirket av hellenistisk og romersk kultur.
På 600-tallet e.Kr. ble Bahrain erobret av det muslimske arabiske kalifatet, og islam ble introdusert i regionen. Bahrain ble en viktig handelsstasjon langs de gamle handelsrutene og blomstret økonomisk under muslimsk styre.
På 1500-tallet ble Bahrain okkupert av portugisiske styrker, men de ble senere fordrevet av osmanske tyrkiske styrker. Bahrain ble en del av det osmanske riket og forble under tyrkisk kontroll i flere århundrer.
​
På slutten av 1800-tallet ble Bahrain underlagt britisk beskyttelse som en del av en avtale for å sikre gulfområdene og beskytte britiske handelsinteresser i regionen. Bahrain ble en britisk protektorat og opplevde økonomisk vekst gjennom handel og oljeutvinning.
Bahrain oppnådde sin uavhengighet fra Storbritannia i 1971 og ble en konstitusjonell monarki. Landet har siden opplevd en rask økonomisk utvikling, spesielt innen olje- og finanssektoren. Bahrain har også vært en viktig region for handel, og hovedstaden Manama har blitt et sentrum for bank- og finanstjenester i Midtøsten.
På 2010-tallet opplevde Bahrain store politiske protester og opprør i kjølvannet av Den arabiske våren. Protestene krevde politiske og sosiale reformer og ble møtt med regjeringsmotstand. Bahrain har siden gjennomført visse reformer, men politisk uro og menneskerettighetsutfordringer fortsetter å være en del av landets utfordringer.
​
Bahrains historie er preget av kulturell mosaikk, handel, politisk endring og økonomisk utvikling. Landet fortsetter å være en viktig regional aktør og har et rikt kulturelt arv som gjenspeiles i dagens samfunn.
​
Hamad ibn Isa al-Khalifah er konge av Bahrain. Han har vært konge siden 2002 og var emir før tittelen ble skiftet til konge ved en grunnlovsendring i 2002. Etter å ha etterfulgt sin far som Bahrains monark i mars 1999 igangsatte Al-Khalifah flere politiske reformer. Alle politiske fanger ble satt fri, kvinner fikk stemmerett, og det ble avholdt parlamentsvalg. Det ble dessuten foretatt en grunnlovsendring. Reformene ble beskrevet av Amnesty International som «en historiske periode for menneskerettighetene».
​
Salman bin Hamad bin Isa al-Khalifa er kronprins og statsminister i Bahrain. Han er også øverstkommanderende for Bahrains militære styrker. Prins Salman er eldste sønn av kong Hamad ibn Isa al-Khalifah.
​
Visste du at...
Bahrain har vært hjemmet til den gamle Dilmun-sivilisasjonen, som eksisterte for over 4 000 år siden. Dilmun var en viktig handelsmakt og ble ansett som et paradis i oldtidens mytologi.
​
Perledykking har vært en viktig del av Bahrains kultur og økonomi i århundrer. Tradisjonelle perledykkingsturer, kalt «Bahraini Dhows», gir besøkende en autentisk opplevelse av landets maritime arv.
​
Bahrain World Trade Center er den første skyskraperen i verden som integrerer vindturbiner i designet. Hver turbin er 29 meter i diameter og har en kapasitet på 675 KW. Det 240 meter høye tårnet har vunnet flere internasjonale priser.
​
Bahrain var det første landet i Gulfen som begynte kommersiell oljeutvinning. Den første oljen ble funnet i 1932, og oljeindustrien spilte en viktig rolle i landets økonomiske utvikling.
​
Bahrain har en livlig kulturscene og er vertskap for flere festivaler og kulturelle arrangementer året rundt. Dette er blant annet Bahrain International Music Festival, Bahrain International Film Festival og Bahrain Jazz Fest.
​
Bahrain World Trade Center er et landemerke i hovedstaden Manama og er kjent for å være det første kommersielle bygget i verden som har integrerte vindturbiner. Disse turbinene genererer elektrisitet og er et eksempel på bærekraftig arkitektur.
​
Bahrain-grunnloven garanterer religiøs frihet. Det er flere kirkesamfunn, inkludert St. Christopher's Cathedral (anglikanske), Den hellige hjertekirke (den katolske), Den nasjonale evangeliske kirke, Bahrain Malayalee-kirken fra Sør-India, St. Marys ortodokse kirke (indisk ortodokse), St. Peter's Jakobs syriske ortodokse kirke, Mar Thoma-kirken (Kerala-baserte kristne) og Saar-fellesskapet.
​
Bahrain er vertskap for Bahrain Grand Prix, en årlig Formel 1-løp som finner sted på Bahrain International Circuit. Dette er en av de mest kjente motorsportbegivenhetene i Midtøsten og tiltrekker seg motorsportentusiaster fra hele verden.
​
Bahrain har en lang historie med perlehandel. På 1800-tallet var Bahrain en av verdens største produsenter og eksportører av perler. Perleindustrien spilte en viktig rolle i landets økonomi og kultur før oljealderen.
​
Bahrain er en skjærgård bestående av 33 naturlige øyer og ytterligere 51 kunstige øyer opprettet fra landgjenvinningsprosjekter. Durrat Al Bahrain er en serie på 14 store kunstige øyer som kostet seks milliarder dollar (USD) å bygge. Øyene er designet for å se ut som blomsterblader, og brukes til boliger i tillegg til turisme med luksushoteller og kjøpesentre.
​
Den første oljen i Den arabiske gulf ble oppdaget i Bahrain i 1932. Oljeproduksjonen har økt betydelig de siste årene.
​
Bahrain er kjent for sin brennende sommer hvor temperaturen kan nå opp til 50 grader Celsius.
​
I Bahrain har en mannlig lege rett til å undersøke kvinnens kjønnsorganer, men det er forbudt å se direkte på dem under undersøkelsen, bare i et speil.
​
Ikke la føttene røre matmatten hvis måltidet er på gulvet. Spis bare med høyre hånd.
​
Bahrain er vert for et av få nattløp i Formel 1-kalenderen. Den årlige Bahrain Grand Prix arrangeres under flomlys, og det gir en spektakulær opplevelse for både førere og tilskuere.
​
Bahrains matkultur er også verdt å utforske. Du kan prøve retter som machbous (en krydret risrett med kjøtt eller sjømat), kebab, hummus og de tradisjonelle baklavasøtsakene. Bahrain har også mange restauranter som serverer internasjonale retter, slik at du kan nyte et bredt utvalg av matopplevelser.
​
Bahrain er kjent for sine gamle vanningskanaler, kalt «Aflaj», Disse kanalene ble bygget for århundrer siden og spilte en viktig rolle i å distribuere vann til landbruksområder rundt øya. Mange av disse kanalene er fortsatt i bruk i dag og viser Bahrains dyktighet innen vannressursforvaltning.
​
Bahrain er også kjent for sitt rike marine liv og dykkingmuligheter. Øyene rundt Bahrain huser vakre korallrev, fargerike fisker og andre marine arter. Dykkere har muligheten til å utforske undervannsverdenen og oppleve det naturlige skjønnheten som ligger under havoverflaten.