Fakta
Bhutan
Bhutan er et veldig rolig land med en utrolig historie, og har en utrolig gruppe med store kunsthåndverkere.
Christian Louboutin (1963 - )
Fransk motedesigner
Hovedstad
Thimphu
Etniske grupper
Bhutanere 50%, etniske nepalesere 35% (inkluderer Lhotsampaene), innfødte eller nomadiske stammer 15%
Språk
Sharkopcha 28%, dzongkha (offisiell) 24%, lhotshamkha 22%, andre 26% (2005)
Religion
Lamaistisk- buddhisme 75,3%, indisk- og nepalsk-inspirert hinduisme 22,1%, andre 2,6% (2005)
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Styreform
Konstitusjonelt monarki
Areal
38,394 Km2
Nasjonaldag
17. Desember
Levekostnader
Om mat fra Bhutan
Utvalgte aviser
Offisielt turistnettsted
UDs reiseråd
Nødnummer
Politi 113 Ambulanse 110 Brann 110
FN-sambandet - Landstatistikk
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen
Transparency International
Vision of humanity - Fredsindeksen
Ti kjente personer fra Bhutan
Kunzang Choden er en anerkjent bhutansk forfatter og historieforteller som har bidratt til å bevare og dele Bhutans kultur og tradisjoner gjennom sitt arbeid. Hun er kjent for sine bøker som gir innsikt i bhutansk livsstil, historie og folketro. En av hennes mest kjente bøker er «Folktales of Bhutan,» som inneholder en samling av tradisjonelle bhutanske folkeeventyr og myter.
Kunzang Choden ble født i 1952 i Bhutan og har viet mye av sitt liv til å dokumentere og bevare muntlige tradisjoner og historier fra Bhutan. Hennes arbeid har hjulpet med å spre kunnskap om landets rike kulturarv og har også gitt et vindu inn i livet i Bhutan gjennom tidene.
Hun er en betrodd skikkelse i Bhutan og har mottatt anerkjennelse for sitt bidrag til landets kulturarv og litteratur. Hennes arbeid har også bidratt til å øke bevisstheten om viktigheten av å bevare tradisjonelle kulturer i en stadig mer globalisert verden.
Foto: Shii, Wikimedia Commons CC BY 3.0
-
Jetsun Pema - Dronning av Bhutan, gift med kong Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.
-
Jigme Singye Wangchuck - Første konge av Bhutan, far til den nåværende kongen.
-
Jigme Khesar Namgyel Wangchuck - Nåværende konge av Bhutan, gift med Jetsun Pema.
-
Tshering Tobgay - Bhutans tidligere statsminister, kjent for sitt arbeid med å fremme bærekraftig utvikling.
-
Kunzang Choden - Forfatter og aktivist, kjent for sitt arbeid med å fremme kvinners rettigheter og bevare bhutanske kulturelle tradisjoner.
-
Dasho Karma Ura - Grunnlegger av The Centre for Bhutan Studies & GNH Research, en organisasjon dedikert til studier av bruttonasjonal lykke (GNH) og bærekraftig utvikling.
-
Karma Phuntsho - Historiker, forfatter og grunnlegger av Loden Foundation, en organisasjon dedikert til å fremme utdanning og kultur i Bhutan.
-
Pema Choden - Bhutansk kunstner kjent for sitt arbeid med tradisjonell thangka-maleri.
-
Kunga Tenzin Dorji - Regissør og produsent, kjent for å ha regissert den første spillefilmen laget helt i Bhutan, «Travelers and Magicians».
-
Dasho Paljor Dorji - Tidligere parlamentsmedlem og en fremtredende stemme for miljøvern i Bhutan.
Taktshang er det mest berømte av klostrene i Bhutan. Bygningne henger på en klippe 3120 meter over havet., 700 meter over bunnen av Paro-dalen. Portrett: Insolera, Flickr CC BY-SA 2.0 Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Historisk glimt
Bhutans historie strekker seg langt tilbake i tid og har vært preget av en blanding av kulturelle og politiske begivenheter.
Bhutan har en lang tradisjon med buddhisme, og landet har blitt formet av buddhistiske verdier og prinsipper. På 700-tallet ble buddhismen innført i Bhutan, og den har siden spilt en sentral rolle i landets kultur og samfunnsliv.
Fra det 9. til det 19. århundre var Bhutan fragmentert i ulike små kongedømmer og regioner. Det var ikke før på 1900-tallet at en enhetlig sentralisert regjering ble etablert under Kong Ugyen Wangchuck.
I 2008 ble Bhutan en konstitusjonell monarki etter å ha gjennomført demokratiske reformer. Landet gjennomgikk en fredelig overgang til demokrati og holdt sitt første demokratiske valg samme år.
Bhutan er kjent for sin unike filosofi om bruttonasjonal lykke, som fokuserer på å fremme befolkningens trivsel og livskvalitet fremfor rent økonomisk vekst. Dette konseptet har fått internasjonal anerkjennelse og har gjort Bhutan til et interessant eksempel på en alternativ tilnærming til utvikling.
Landet er også kjent for sin vakre natur og fjellandskap, spesielt Himalaya-fjellene. Bhutan er hjemmet til flere buddhistiske klostre og templer, inkludert det berømte Taktshang-klosteret, også kjent som Tigers Nest, som ligger høyt oppe på en klippe.
Bhutan har opprettholdt en relativt isolert posisjon gjennom historien, og landet har vært forsiktig med å bevare sin kultur og tradisjoner. Dette har gjort Bhutan til et fascinerende reisemål for de som ønsker å oppleve en autentisk buddhistisk kultur og uberørt natur.
Jigme Khesar Namgyel Wangchuck er Bhutans femte Druk Gyalpo (dragekonge). Han overtok tronen i 2006 etter sin far og hadde en stor kroningsseremoni i 2008. Han har vært en populær og respektert leder i Bhutan, og har jobbet for å modernisere landet samtidig som han har bevart kulturen og tradisjonene. Han har også vært en viktig ambassadør for Bhutan internasjonalt, og har bidratt til å øke landets synlighet og betydning i verden.
Lotay Tshering er Bhutans nåværende statsminister og har vært i stillingen siden 2018. Han er utdannet lege fra Universitetet i Dhaka og Bangabandhu Sheikh Mujib Medical University i Dhaka, Bangladesh, og har også en Master of Business Administration fra Universitetet i Canberra, Australia. Før han gikk inn i politikken, jobbet Tshering som lege i hjemlandet. Som statsminister har han jobbet for å modernisere Bhutan på en bærekraftig måte, samtidig som han har bevart landets kultur og tradisjoner. Han har også jobbet for å forbedre helsevesenet og utdanningssystemet i Bhutan..
Visste du at...
Bhutan var det første landet i verden med egne lover som forplikter alle til å beskytte miljøet. Blant kravene er at minst 60 prosent av landet skal være kledd med skog. Bhutan er det eneste karbonnegative landet i verden, noe som betyr at det absorberer mer karbondioksid enn det det produserer. De siste årene har vedinnsamling og industriell utvikling vært et presserende tema for Bhutan, ettersom de har resultert i forurensning og utslipp av om lag 2,2 millioner tonn karbondioksid årlig. Men takket være frodige skoger som fungerer som karbonvask og absorberer mesteparten av karbondioksidet, er landet karbonnegativt. Plastposer har vært forbudt i landet siden 1999. Bhutan har et av de laveste CO2-utslippene i verden, og landet har som mål å bli helt karbonnøytralt innen 2030.
Bhutan har en av verdens laveste kriminalitetsrater og anses som et av de tryggeste reisemålene i verden. Den sterke fellesskapsånden og vennligheten blant befolkningen bidrar til en følelse av trygghet og velvære.
Bhutan har et eget språk kalt «dzongkha», som er det offisielle språket i landet. Dzongkha skrives med et unikt skriftsystem som er basert på det tibetanske alfabetet.
Bhutan har en bærekraftig tilnærming til turisme. Landet har begrensninger på antall besøkende og krever at alle reisende skal ha en forhåndsbestilt turpakke. Dette bidrar til å bevare landets kultur og miljø. Alle betale en minimumsavgift på 250 dollar per dag (2021) for å besøke Bhutan.
Hovedstaden Thimphu er den eneste hovedstaden i verden uten trafikklys. De prøvde å ta i bruk trafikklys, men gikk tilbake til «hvithansket trafikkpoliti» Før 1960-tallet hadde Bhutan ingen veier, biler, telefon, postsystem eller elektrisitet. Regjeringen fjernet et forbud mot TV og Internett i 1999.
I Bhutan er det en skikk at du skal nekte mat når det blir tilbudt deg. Tradisjonen er å si ordene «meshu meshu», og dekke munnen med hendene dine. Du kan takke ja, men etter at du har fått et tilbud to eller tre ganger.
Bhutanere kaller sitt hjem «Druk Yul», som betyr «The Thunder Dragons Land», på grunn av ekstremt kraftige stormer som stadig kommer inn fra Himalaya.
Den tradisjonelle klesdrakten i Bhutan, kalt kira og gho, har forskjellige mønstre og farger avhengig av regionen.
Bhutan har en unik nasjonal sport, kalt archery, som innebærer å skyte på et mål som er plassert 145 meter unna.
Bhutan har en offisiell dag for å plante trær, kalt Social Forestry Day, som feires hvert år den første uken i juni.
Bhutan har en nasjonaldrakt som kalles «Gho» for menn og «Kira» for kvinner. Disse tradisjonelle klærne er fremdeles i vanlig bruk i det daglige livet og er et symbol på landets kulturelle identitet.
Bhutan er også kjent for sin produksjon av håndvevde tekstiler. Det tradisjonelle bhutanske stoffet, kalt «kushuthara», er kjent for sine intrikate mønstre og fargerike design. Disse tekstilene er viktige kulturelle symboler og brukes i tradisjonelle antrekk og hjemmedekorasjoner.
Mange hus i Bhutan har små statuer av peniser som er plassert på taket for å avverge onde ånder og bringe lykke.
Bhutan er det eneste landet i verden der salg og produksjon av tobakk er forbudt. Så røyking er, ved lov, forbudt i landet i henhold til Tobacco Control Act of Bhutan 2010. Du har imidlertid lov til å ta med et visst antall sigaretter til landet og hoteller og noen få innendørs barer har røykeromsfasiliteter.
Den bhutanske regjeringen gir sine innbyggere (om lag 783,000 innbyggere i oktober 2021) gratis utdanning og helsetjenester til tross for stor fattigdom. 30 prosent av folket lever under den internasjonale fattigdomsgrensen.
Bhutan har en unik arkitektonisk stil, kjent som «dzong-arkitektur». Dzongene er festninger som kombinerer religiøse og administrative funksjoner, og de er imponerende bygninger som er kjent for sin kunstneriske utsmykning og vakre beliggenhet.
Bhutans nasjonale flyselskap, er kjent for å ha en av verdens mest spektakulære og utfordrende landinger. Flyet må manøvrere gjennom trange daler og rundt fjelltopper for å nå Paro lufthavn, som er omgitt av høye Himalaya-fjell.
Bhutan har ingen McDonald's eller andre globale hurtigmatkjeder. Landet har valgt å begrense påvirkningen av vestlig kultur for å bevare sin egen unike identitet og tradisjoner.
Bhutan har en lang tradisjon med kung-fu, eller «Cham», som er en viktig del av den kulturelle arven. Bhutanske kung-fu-mestere har bevart og videreført disse gamle kampkunstene gjennom generasjoner.
Bokhandelen i Bhutan, «Yarkay Central Book Point», er kjent som verdens eneste bokhandel som er dedikert til buddhisme. Den tilbyr et bredt utvalg av buddhistiske tekster, bøker og kunstverk.
Kvinner i Bhutan har en tendens til å være mindre aktive i politikk enn menn på grunn av skikker og sider ved Bhutans kultur som dikterer en kvinnes rolle i husholdningen. Dette fører til en begrensning av deres stemmer i regjeringen. Bhutan har tatt skritt mot likestilling ved å melde inn flere jenter i skolen, og opprette en nasjonal kommisjon for kvinner og barn (NCWC) i 2004. Programmet ble opprettet for å fremme og beskytte kvinners og barns rettigheter. Polygame ekteskap er tillatt i Bhutan.
Bhutanske familier har tradisjonelt en alterplass i sine hjem hvor de utfører daglige religiøse ritualer og tilberedelse av mat til å tilby til gudene.
Bhutan er kjent for sin tradisjonelle medisin, som er basert på urter og naturlige ingredienser. Denne formen for medisin er fortsatt utbredt i landet og praktiseres side om side med moderne medisin.
Bhutansk mat er rik på smak og krydder. En populær rett er «ema datshi», som er en krydret chilipepperrett servert med ost. Ris er en viktig del av kostholdet, og det er vanlig å se røkte yak-kjøttprodukter i mange retter.
Bhutan er en av verdens få land som fremdeles har bevart tradisjonen med å produsere håndlaget papir, kjent som «Dezo». Dette papiret blir ofte brukt til å lage buddhistiske tekster og kunstverk.
Bhutan er hjemmet til det høyeste ubebodde fjellet i verden, Gangkhar Puensum. Fjellet stiger over 7 500 meter og har aldri blitt besteget av mennesker på grunn av sin hellige betydning for lokal kultur.
Bhutan er vertskap for en rekke fargerike festivaler gjennom året. En av de mest kjente er «Paro Tshechu», som feires i Paro-dalen. Festivalen inkluderer tradisjonelle maskedanser, musikkopptredener og religiøse seremonier. Bhutanske festivaler inkluderer også tradisjonelle idretter som bueskyting og kast av tunge steiner, kjent som «khuru». Disse idrettene er en viktig del av landets kulturelle arv og feires med stor entusiasme. «Tshechu» er et bhutansk ord som betyr «den tiende dagen», og det refererer til den tiende dagen i en måned i den bhutanske kalenderen, som er en viktig dag for å feire religiøse og kulturelle festivaler. Disse tshechu-festivalene feires over hele Bhutan og inkluderer fargerike seremonier, maskespill, folkedanser og religiøse ritualer.
Bhutan er et land med en rik muntlig fortellertradisjon. Historiefortelling gjennom sang, dans og drama er en viktig del av den bhutanske kulturen og brukes til å bevare og formidle historier, myter og legender fra generasjon til generasjon.