top of page

Fakta

Brunei
800px-Mehdi_Hasan_cropped.jpg
125px-Flag_of_Brunei.svg.png

Jeg var 13 år gammel da jeg først hørte om sultanen fra Brunei. Den absolutte herskeren av et bittelitte, oljerikt rike i Sørøst-Asia, Hassanal Bolkiah var gjenstand for en mye omtalt TV-dokumentar av den britiske filmskaperen Alan Whicker i 1992. Som ung tenåring, sittende foran fjernsynet, var jeg i ærefrykt for denne muslimske kongen.

Mehdi Hasan (1979 - )

Britisk politisk journalist,
programleder og forfatte
r

Hovedstad

Bandar Seri Begawan

​

Etniske grupper

Malayere 66 %, kinesere 10 %, andre 24 % (2016)

​

Språk

Malayisk (Bahasa Melayu) (offisielt), engelsk, kinesiske dialekter

​

Religion

Muslimer (offisielt) 79 %, kristne 9 %, buddhister 8 %, andre (inkludert lokale religioner) 5 % (2011)

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Sultanat

​

Areal

5,770 km²

​

Nasjonaldag

23. Februar

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Brunei

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

​

Utvalgte aviser

Brudirect

Borneo Bulletin

​

Offisielt turistnettsted
Brunei Tourism

​

UDs reiseråd

Brunei

​

Nødnummer

Politi 993 Ambulanse 991 Brann 995

​

Luftforurensning - IQAir

​

FN-sambandet - Landstatistikk

​

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

​

Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

​

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

50599321316_c06727af96_o.jpg

Historisk glimt

Bruneis historie strekker seg langt tilbake i tid og har vært formet av en blanding av lokal kultur, handel og påvirkning fra nabolandene.

​

Brunei ble etablert som et kongedømme på 1300-tallet og ble styrt av en serie sultaner. På 1500-tallet blomstret Brunei som en viktig handelsmakt i Sørøst-Asia. Sultanatet hadde en sterk marineflåte og kontrollerte handelsrutene i regionen.

​

På 1800-tallet begynte Brunei å miste mye av sin makt og innflytelse. Britene kom til regionen og etablerte en protektoratavtale med Brunei i 1888 for å beskytte landet mot ekstern trussel. Brunei ble en del av det britiske protektoratet Nord-Borneo.

​

Under andre verdenskrig ble Brunei okkupert av Japan fra 1941 til 1945. Etter krigen ble Brunei gradvis gitt større grad av selvstyre. I 1959 ble Brunei et britisk protektorat, og i 1984 oppnådde landet full uavhengighet som en suveren nasjon.

​

Brunei er kjent for sin rike olje- og gassindustri. På 1920-tallet ble det oppdaget store oljefelter utenfor Bruneikysten, og oljeinntektene har siden spilt en betydelig rolle i landets økonomi og utvikling.

​

Siden uavhengigheten har Brunei vært et konstitusjonelt sultanat styrt av sultanen av Brunei. Sultanen har spilt en viktig rolle i landets politikk og økonomi. Brunei er kjent for sin stabilitet, velstand og velferdsprogrammer for sine innbyggere. Sultan Hassanal Bolkiah har vært i makten siden 1967 og er en av verdens lengst sittende monarker. Under Bolkiahs regime har det vært bekymringer knyttet til ytringsfrihet, pressefrihet, forsamlingsfrihet og likestilling. Et eksempel er innføringen av sharia-lovene i 2014, som har ført til bekymringer om rettssikkerheten og behandlingen av straffesaker. Noen av de straffbare handlingene i henhold til sharia inkluderer steining for ekteskapsbrudd og pisking for utroskap. Det er også blitt reist bekymringer om manglende beskyttelse av LHBT+-rettigheter i Brunei. En kontroversiell lov ble annonsert i 2019 som ville straffe homoseksualitet med dødsstraff ved steining. Internasjonal kritikk førte imidlertid til at sultanen suspenderte implementeringen av denne loven.

​

Brunei er også kjent for sin islamske kultur og arv. Islam er landets offisielle religion, og Brunei praktiserer en streng tolkning av islamsk lov. Landet har bevart sin islamske identitet gjennom arkitektur, klesdrakt, mat og tradisjoner.

​

Visste du at...

Mye av Shell-oljen kommer fra  boreplattformer i Brunei. Produksjonen av råolje og naturgass står for 90 prosent av landets økonomi. Takket være inntektene fra olje- og gassindustrien har landet en velferdsgaranti som inkluderer gratis utdanning, helsevesen og subsidierte boliger.

​

I 2014 ble Brunei det første østasiatiske landet som tok i bruk streng islamsk sharialov som tillater straff som steining for utroskap og amputasjon for tyveri. Brunei vedtok også en lov i 2014 som gjør homoseksualitet straffbar ved steining til døden. FN og menneskerettighetsorganisasjoner i hele verden fordømmer loven. Salg av alkohol er for øvrig forbudt.

​

Brunei er kjent for sine vakre og godt bevarte regnskoger. Omtrent 70 prosent av landets landareal er dekket av regnskog, som er hjemmet til et rikt og variert dyreliv, inkludert eksotiske arter som hornbills og nebbdyr.

 

Istana Nurul Iman er den formelle residensen til sultanen i Brunei. Landets regjering bruker også palasset. Slottet ligger i et pittoresk landskap ved bredden av Brunei. Slottet har 1,788 rom, 257 bad, en moske, en garasje med plass til 110 biler, fem svømmebasseng, en massiv bankettsal og mer. Den totale gulvplassen til slottet er cirka 200,000 m², noe som ifølge Guinness World Records gjør det til verdens største boligpalass.

 

Kampong Ayer er ofte kalt «Venezia i øst», en historisk bosetning på Brunei-elven i hovedstaden Bandar Seri Begawan. Bydelen er bygd på elva og har hus og andre bygninger støttet av stylter som står på vannet. Bygningene er koplet sammen gangveier og broer som skaper en sammenhengende bosetning. Stedet er et stort turistmål i landet.

​

Brunei har en nulltoleransepolitikk for alkohol. Det er forbudt å produsere, selge eller konsumere alkohol offentlig i landet. Reisende kan ta med seg en begrenset mengde alkohol til personlig bruk.

​

Landet er vert for Brunei Film Blitz, som fremmer lokal filmproduksjon og fremmer Bruneis filmindustri. Festivalen viser et bredt spekter av lokale og internasjonale filmer.

​

Jerudong Park er en fornøyelsespark i Brunei som ble etablert i 1994. Den ligger i Jerudong i Brunei-Muara-distriktet. Finansieringen av parken kostet en milliard dollar. Den regnes som den største og dyreste parken i Sørøst-Asia.

​

Brunei har beholdt de fleste av sine skoger, sammenlignet med naboene som deler Borneo- øya. Det er en offentlig kampanje for å beskytte pangoliner som regnes som en truet skatt i Brunei.

Hovedstaden Bandar Seri Begawan

Hovedstaden Bandar Seri Begawan

Bandar Seri Begawan (202,715 innbyggere/2011) er hovedstaden i sultanatet Brunei. I byen blir det blant annet produsert møbler, tekstiler, håndverksprodukter og tømmer. Bosetning i Brunei kan spores tilbake til 600- og 700-tallet med et malaysisk handelssenter og fiskehavn nær det nåværende stedet i byen. Foto: Zulfadli51, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Petroleumsindustri startet i denne byen

Petroleumsindustri startet i denne byen

Seria (9,147 innbyggere/2011) er en by i distriktet Belait. Landets petroleumsindustri startet i denne byen da de fant den første kommersielle oljebrønnen i 1929. Byen er blant annet kjent for det gedigne monumentet «Billionth Barrel Monument». Elektrisitet ble tidligere produsert lokalt med naturgass. Dette har siden blitt revet og erstattet med et solcelleanlegg, med en produksjonskapasitet på 1,344 MWh. Foto: DeltaSquad833, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Olje og gass har også utviklet denne byen

Olje og gass har også utviklet denne byen

Kuala Belait (31,890 innbyggere/2011) er en by i distriktet Belait. På begynnelsen av 1900 -tallet var Kuala Belait en liten fiskerlandsby med omtrent 400 innbyggere. Rett sør for byen ligger gassfeltet Rasau, som ble oppdaget i 1979 og har blitt utnyttet siden 1983. Den viktigste bransjen er fortsatt olje- og gassproduksjon og tilhørende næringer og tjenester, etterfulgt av kreditt- og handelsselskaper og turisme. Foto: IQRemix, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Beskrives som den vakreste moskeen

Beskrives som den vakreste moskeen

Omar Ali Saifuddien-moskeen er en islamsk moske i Bandar Seri Begawan, hovedstaden i Brunei. Den blir ofte beskrevet som en av de vakreste moskeene i Asia-Stillehavet. Byggingen av moskeen ble fullført i september 1958. Moskeen har en stor gyllen kuppel og et overdådig interiør, blant annet med vegger av italiensk marmor. Foto: Bernard Spragg, NZ, Flickr - Public domain

Monument markerte en milliard oljefat

Monument markerte en milliard oljefat

Billionth Barrel Monument ble bygd i 1991, og markerte at landet nådde en milepæl med å produsere en milliard fat olje i det landbaserte feltet i Seria. Monumentet ligger i nærheten av de første brønnen som ble oppdaget av Brunei Shell Petroleum i 1929. De fem rørene minner om de fem søylene i Islam, og gulvflisene er designet etter islamske modeller. Foto: IQRemix, Flickr CC BY-SA 2.0

Verdens største boligpalass

Verdens største boligpalass

Istana Nurul Iman er den offisielle residensen til sultanen av Brunei, Hassanal Bolkia, og sete for Brunei-regjeringen. Palasset betegnes som «verdens største boligpalass», beregnet av Guiness World Records. Les mer om palasset over. Foto: Chtrede, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 de

Den største fornøyelsesparken i Sørøst-Asia

Den største fornøyelsesparken i Sørøst-Asia

Jerudong Park er en fornøyelsespark i Jerudong, den største og dyreste fornøyelsesparken i Sørøst-Asia, bygget og finansiert av den bruneiske regjeringen for en milliard dollar. Den åpnet i 1994. Parken har siden åpningen hatt mange opp- og nedturer. Michael Jackson, Janet Jackson og Whitney Houston er blant artistene som har hatt konsert i parken. Foto: Hj Mohd Rosanno Hj Omar Ali, Flickr CC BY-ND 2.0

Kvinner får mer makt

Kvinner får mer makt

Mange muslimske kvinner i Brunei har tradisjonelt hodetrekk kjent som tudong, også stavet som tudung. Regjeringen tvinger imidlertid ikke kvinner til å dekke over (i motsetning til hva andre islamske land som Saudi Arabia gjør). De siste årene har bruneiske kvinner begynt å innta ansvarsposisjoner i Bruneis regjering. De er har lov til å ta jobber i de væpnede styrkene i Brunei, men de har ikke lov til å tjene mens de er i kampsituasjoner. Foto: Lisa Omarali, Flickr CC BY 2.0

«Den grønne juvelen i Brunei»

«Den grønne juvelen i Brunei»

Ulu Temburong National Park ble etablert i 1991, den første nasjonalparken i Brunei. Parken inneholder uberørt jungel og beskrives som «Den grønne juvelen i Brunei», og framhever som propaganda for sultanen at dette er «det beste eksemplet på sultanatets vellykkede skogbeskyttelsespolitikk». Parken kan utforskes til fots på et syv kilometer langt nettverk med strandpromenader, gangbroer og trapper. Foto: Jacob Mojiwat, Flickr CC BY 2.0

Vannlandsby i flere hundre år

Vannlandsby i flere hundre år

Kampong Ayer (betyr vannlandsby) er et historisk bosetningsområde i Bandar Seri Begawan, hovedstaden i Brunei. Kampong Ayer består av en klynge tradisjonelle «styltlandsbyer» bygget på Brunei-elven. Kampong Ayer antas å ha vært bebodd i flere hundre år. Det er flere historiske opptegnelser, spesielt utenlandske kilder, som rapporterte om eksistensen av «vannoppgjør» på Brunei-elven. Foto: e_chaya, Flickr

Lengst i Sørøst-Asia

Lengst i Sørøst-Asia

Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Bridge er den lengste broen i Sørøst-Asia, 30 kilometer lang. Den forbinder Mengkubau og Sungai Besar i Brunei-Muara-distriktet med Labu Estate i Temburong-distriktet. Byggingen av broen startet i 2014, og ble ferdigstilt i mars 2020. Foto: Peter L. Higgs, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

333,000 turister i 2019

333,000 turister i 2019

Brunei registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 333,000 turister i 2019, og genererte rundt 190 millioner dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 1,6 prosent av bruttonasjonalprodukt. Empire Hotel & Country Club er med fem stjerner landets mest prestisjefylte og luksuriøse strandresort. Her er det private strender, laguner, fem bassenger, en mesterskapsgolfbane, seks restauranter og en kino, og tilbyr en rekke gjesteopplevelser. Foto: Bernard Spragg, Flickr Public domain

bottom of page