Danmark
Fakta
Den som ikke har lidenskap ser aldri det forjettede land, men omkommer i ørkenen.
Søren Kierkegaard (1813 - 1855)
Dansk teolog, filosof og psykolog
Hovedstad
København
​
Etniske grupper
Skandinaver, inuitter, færøyske. Tyske, tyrkiske, iranske, og somalske minoriteter
​
Språk
Dansk, færøysk, grønlandsk (inuittisk dialekt) og tysk (liten minoritet)
​
Religion
Kristne 80 %, muslimer 4 %, andre 16 % (2012)
​
Innbyggertall
​
Offisielle tall og befolkningsframskriving
​
Styreform
Monarki
​
Areal
43,090 km²
​
Nasjonaldag
5. juni
​
Levekostnader
​
Om mat fra Danmark
​
Utvalgte aviser
​
Offisielt nettsted for turisme
​
UDs reiseråd
​
Nødnummer
112 (over hele landet) - direktenummer ved akutt behov for politi, brannvesen, ambulanse eller miljøberedskap. 114 (over hele landet) - politiets servicenummer ved ikke-akutt hendvendelse eller assistanse. Har du bruk for legevakt, ring 1813 hvis du er i Københavnsområdet
​
Luftforurensning - IQAir
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
​
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen
​
FN-sambandet
Landstatistikk
Transparency International
​
Vision of humanity - Fredsindeksen
Portrett; Royal Danish Library, Flickr Public domain Illustrasjonsfoto: Fotograf: Nick Karvounis on Unsplash
Historisk glimt
Tidlig historie og vikingtiden (ca. 800-1050 e.Kr.): Danmark ble befolket av germanske stammer, og i løpet av vikingtiden ble danskene kjent for sine sjøfarts- og plyndringstokter. Danmark, sammen med Norge og Sverige, dannet det norrøne samfunnet, og danske vikinger som Harald Blåtann og Knut den mektige hadde betydelig innflytelse i Europa.
Unionsperioden (1380-1814): Danmark var involvert i ulike unioner og allianser i løpet av denne perioden, inkludert Kalmarunionen med Norge og Sverige. Unionen med Norge fortsatte frem til 1814 da Norge ble avstått til Sverige, mens Danmark beholdt Grønland, Færøyene og Island.
​
Reformasjonen (1536): Danmark ble et luthersk protestantisk land da reformasjonen ble innført under Christian III. Dette endret landets religiøse landskap og førte til at den katolske kirken mistet mye av sin innflytelse.
Kolonialisme og handel: Danmark etablerte kolonier og handelsstasjoner i ulike deler av verden, inkludert Dansk Vestindia (dagens De amerikanske jomfruøyene) og Grønland. Danmark var også en betydelig handelsmakt i Østersjøområdet.
Napoleonskrigene og tap av Norge (1801-1814): Danmark ble involvert i Napoleonskrigene og led nederlag mot Storbritannia i 1801 og 1807. Som en del av Kiel-traktaten i 1814, mistet Danmark Norge til Sverige, men beholdt Grønland, Færøyene og Island.
​
​Første og andre verdenskrig (1914-1945): Danmark ble nøytralt i begge verdenskrigene, men ble okkupert av Tyskland under den andre verdenskrigen. Dansk motstandsbevegelse arbeidet for å bekjempe okkupasjonen, og Danmark ble frigjort i 1945.
​
Nåtiden (etter 1945): Danmark ble medlem av NATO og senere av EU. Landet har hatt en stabil politisk situasjon og er kjent for sitt velferdssystem, høy levestandard og fremragende utdanningssystem.
Visste du at...
Danmark er en øygruppe bestående av over 100 øyer, hvorav noen ikke er bebodd.
Danskene liker salt lakris med et kald glass melk.