Den sentralafrikanske
republikk
Fakta
Å takle malaria i et land som Den sentralafrikanske republikk er en enorm kamp i oppoverbakke. ​​ Mine erfaringer i landet har vært en sunt møte med virkeligheten. Som gir meg en følelse av at det haster å gjøre min del for å redusere lidelsen til de utrolige kvinnene jeg møtte.
Mandy Moore (1984 - )
Amerikansk popartist og skuespiller
Portrett: Adweek, Wikimedia Commons CC BY 3.0 Illustrasjonsfoto: hdptcar, Flickr CC BY-SA 2.0
Historisk glimt
Arkeologiske funn gir indikasjoner på at det har vært bosetning i Den sentralafrikanske republikk i minst 8,000 år, trolig nomader som regelmessig har skiftet boplass. Slavehandelen startet i landet på 1600-tallet av arabisktalende handelsmenn.
​
Hovedstaden Bangui ble etablert av franskmennene i 1889. Det franske styret utsatte lokalbefolkningen for tvangsarbeid på plantasjer, tvangsflytting og brutal straff når de gjorde opprør mot makten.
​
Kolonien ble et oversjøisk territorium i Den franske unionen i 1946. Barthèlemy Boganda, som ledet en frigjøringsbevegelse, ble valgt til å lede territoriet som medlem av det franske parlamentet. Han ble i 1958 landets første statsminister da landet ble en uavhengig republikk i Det franske fellesskap. Boganda døde i en flyulykke i 1959. David Dacko ble landets første president da de ble uavhengig i 1960.
​
I et statskupp i 1966 overtok hans fetter Jean-Bedel Bokassa makten i landet, og utviklet et av Afrikas verste terrorregimer. Bokassa innførte blant annet en regel om at tyver skulle få et øre avskåret for de to første lovbruddene og en hånd for den tredje. Han utpekte seg selv til keiser i 1976. Seremonien ble finansiert av penger fra Frankrike, og kostet 20 millioner dollar, som bidro til at landets nærmest ble konkurs. En diamantbelagt krone priset til fem millioner dollar var en del av kostnadene. Pave Paul VI nektet å delta i seremonien. I 1979 fikk han hundrevis av skolebarn arrestert for å ha nektet å bruke uniformer laget på en fabrikk han eide. I 1979 ble han styrtet i et franskstøttet statskupp, og gikk deretter i eksil i Elfenbenskysten og Frankrike. Dacko ble på ny landets president, men ble styrtet i et kupp i 1981. I 1986 dro Bokassa tilbake til sitt hjemland etter å ha hørt at han skulle bli mottatt som Napoléon da han kom tilbake fra Elba. Dette viste seg å ikke stemme, og Bokassa ble dømt til døden for mord, tortur og kannibalisme. Dommen ble senere omgjort til fengsel på livstid, men med tiden skjenket president André Kolingba samtlige fanger amnesti. Bokassa døde av et hjerteinfarkt 3. november 1996. Han hadde sytten koner og skal ha hatt 50 barn.
​
Den muslimske opprørskoalisjonen Séléka gjennomførte et blodig statskupp i 2013. Med et flertall av kristne i landet ble det voldelige oppgjør i deler av landet, og dermed problemer for statsmakten å holde kontroll. I desember 2013 ble det vedtatt i FNs sikkerhetsråd å bidra med et afrikansk-ledet internasjonalt støtteoppdrag. Franske styrker deltok i oppdraget. Seleka overleverte makten til en overgangsregjering i 2014 under internasjonalt press, men måneder med vold fulgte, og landet ble effektivt delt, til tross for FN-styrken. Landet er nå under overvåkning. En folkeavstemning i 2015 resulterte i en ny grunnlov. Året etter ble Faustin-Archange Touadéra, en tidligere statsminister og matteprofessor, demokratisk valgt til president i mars 2016. Han var tidligere statsminister i landet fra januar 2008 til januar 2013.
​
Fra juni 2018 er det over 600,000 internt fordrevne og over 573,000 flyktninger utenfor landet. I april 2015 avslørte en FN-rapport at menneskerettighetsetterforskere registrerte påstander at fra barn helt ned til ni år, som bodde i leirer for internt fordrevne, hadde blitt utnyttet seksuelt, inkludert voldtekt og sodomi , av franske soldater i bytte mot mat. Ytterligere påstander dukket opp i mars 2016, blant annet påstander om at en fransk sjef hadde bundet fire jenter, avkledd, i en leir og tvunget dem til å ha sex med hunder.
​
Faustin-Archange Touadéra har vært president i Den sentralafrikanske republikk siden mars 2016, og ble gjenvalgt i 2020 for en ny femårsperiode. Han var også statsminister i landet fra januar 2008 til januar 2013. Touaderas personlige sikkerhet ivaretas av den russiske Wagnergruppen, en paramilitær organisasjon som er kjent fra sin virksomhet i internasjonale konfliktområder og som det påstås har sterke bånd til det russiske forsvarsdepartementet. Ifølge engelske Financial Times sine kilder har gruppen rundt 3,000 væpnede soldater i landet. Russland sier de har rundt 1,100 ubevæpnede militærtrenere i landet, en del av en avtale som Moskva inngikk med Bangui i 2018.
​
Felix Moloua har vært statsminister siden februar 2022.
​
Visste du at...
Til tross for sine massive mineralforekomster og andre ressurser, som uranreserver, råolje, gull, diamanter, kobolt, tømmer og vannkraft, samt betydelige mengder beitejord, er den sentralafrikanske republikken blant de fattigste landene i verden. Dette skyldes i stor grad den voldsomme korrupsjonen blant lederne i landet og politisk uro og vold.
​
Selv om Frankrike offisielt trakk seg ut i 1960 har den franske regjeringa fortsatt med å hente ut råvarer fra landet, delvis gjennom militæraksjoner og delvis ved å blande seg inn i styre og stell og ved å støtte kuppmakere. I det siste har Kina tatt opp konkurransen med Frankrike.
I landet finnes det 3,600 plantearter, 663 fugler, 131 pattedyr, 187 reptiler og 29 amfibier.
​
Den sentralafrikanske republikk har fem nasjonalparker og 33 andre beskyttede områder.
​
Den sentralafrikanske republikk hadde engang det tredje største området med regnskog i Afrika. 35 prosent skog dekker landet i dag etter en omfattende trehogst i mange år.
​
Jordbruk og skogbruk er hovednæringane i Den sentralafrikanske republikken, og står for halve bruttonasjonalproduktet.
​
Vold mot barn og kvinner i forbindelse med anklager om hekseri betegnes som et alvorlig problem i Den sentralafrikanske republikk.
Hovedstad
Bangui
​
Etniske grupper
Baya 33%, Banda 27%, Mandjia 13%, Sara 10%, Mboum 7%, M'Baka 4%, Yakoma 4%, andre 2%
​
Språk
Fransk (offisielt), Sangho, andre stammespråk,
​
Religion
Afrikanske religioner 35%, Protestanter 25%, Romersk-katolske 25%, Muslimer 15%. Note: naturreligion påvirker den kristen majoriteten sterkt Afrikanske religioner 35%, Protestanter 25%, Romersk-katolske 25%, Muslimer 15%. Note: naturreligion påvirker den kristen majoriteten sterkt
​
Innbyggertall
​
Offisielle tall og befolkningsframskriving
​
Styreform
Republikk
​
Areal
622,980 km²
​
Nasjonaldag
1. desember
​
Levekostnader
​
Om mat fra Den sentralafrikanske republikk
​
Utvalgte aviser
​
Nettsted for turisme
​
UDs reiseråd
Den sentralafrikanske republikk
​
Nødnummer
Politi 117 Ambulanse 1220 Brann 118
​
Luftforurensning - IQAir
​
FN-sambandet - Landstatistikk
​
Transparency International
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
​
FNs utviklingsprogram
Reportere uten grenser