top of page
15370283547_c48d556d8d_k.jpg
PaulTheroux_2008Sep.jpg

Candacraig Hotel i Pyin Oo Lwin er et sted nevnt av forfatteren Paul Theroux. Det er en historisk eiendom som ligger i Pyin Oo Lwin i Myanmar. Stedet åpnet i 1904 og var tidligere kjent som British Club. Det koloniale herskapshuset har en imponerende arkitektur med sidetårn og omkranses av velstelte hager. Hotellet har en rik historie og er kjent for å ha hatt prominente gjester, inkludert forfatteren George Orwell. Candacraig Hotel har en spesiell plass i litteraturen på grunn av sin omtale i Theroux's reiseklassiker «The Great Railway Bazaar». Foto: Clay GillilandFlickr, CC BY-SA 2.0 Portrett: Rupal Agrawal, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

En eventyrlig litterær reiseguide til Verden

Destinasjoner

«Reising er et storslått eventyr, det er som å leve en drøm. Men det er også en måte å utforske og forstå verden på, å oppdage nye kulturer og møte nye mennesker.»

  • Instagram
  • Facebook

Paul Aage Hegvik
6.mars 2024

Dette er en av Paul Therouxs mange beskrivelser om det å reise.
I den moderne litterære verden er det få som kan sammenligne seg med hans reise- og opplevelseslitteratur. Med en lidenskap for å utforske fjerne kroker av verden og en unik evne til å formidle sine opplevelser gjennom skrift, har Theroux gjort seg bemerket som en av de mest innflytelsesrike reisejournalistene i vår tid. 

 

Bestselger etter togreise
Theroux begynte sin skrivekarriere på 1960-tallet og fikk raskt anerkjennelse for sine skarpe observasjoner og livlige beskrivelser av fremmede steder.
Theroux debuterte i 196t med romanen Waldo. Hans første store suksess kom med romanen «The Great Railway Bazaar» ( norsk oversettelse Den store togbasaren: reiser i Asia) i 1975, hvor han beskrev sine reiser med tog gjennom Asia. Boken ble en øyeblikkelig bestselger og etablerte Theroux som en betydelig stemme innen reiselitteraturen. Det er nå solgt 1,5 million eksemplarer av boka.

Siden den gang har Theroux fortsatt å reise verden rundt og skrive om sine opplevelser. Hans skrivestil er preget av en blanding av personlig refleksjon, historiefortelling og skarp observasjon, noe som har gjort hans verk populære blant lesere over hele verden. 


Berømt familie
Paul Theroux ble født i 1941 i Medford, Massachusetts i USA, og har seks søsken. Moren var Anne Theroux. en italiensk-amerikansk gramatikklærer og maler. Faren, Albert Eugene Theroux, hadde fransk-kanadisk bakgrunn og jobbet som skoselger. Brødrene hans er Eugene, Alexander, Joseph og Peter. Søstrene hans er Ann Marie og Mary. Alexander, som er to år eldre, er forfatter og poet, og lillebror Peter (født 1956) er en amerikansk oversetter og forfatter.


Paul gikk på Medford High School, etterfulgt av University of Maine i Orono (1959–60), og University of Massachusetts Amherst, der han oppnådde en bachelorgrad i engelsk i 1963.
Han er far til engelsk-amerikanske forfattere og dokumentarfilmskapere som Marcel og Louis Theroux. Sistnevnte er godt kjent også i Norge med sine ulike dokumentarserier.

I Uganda møtte han Anne Castle, en engelsk doktorgradsstudent som underviste ved en ungdomsskole for jenter i Kenya. De to ble gift i 1967. Mens han var i Uganda, opplevde Theroux og hans gravide kone å bli truet av en rasende mobb under en demonstrasjon, noe som til slutt førte til at han valgte å dra fra Afrika.

Etter at ekteskapet tok slutt i 1993, vendte Theroux tilbake til USA, hvor han har bodd siden.

Han giftet seg med Sheila Donnelly i 1995. Paret bor nå på Hawaii og Cape Cod i Massachusetts i USA.


Første store inspirasjon
Etter at han ble ferdig med utdanningen i 1963, dro Paul Theroux til Malawi, og tjenestegjorde som frivillig for Peace Corps (Fredskorpset), et amerikansk føderalt frivillighetsprogram opprettet i 1961. Det norske Fredskorpset ble første gang opprettet i 1963, etter modell av Peace Corps. Organisasjonen er nå nedlagt, men har blitt til Norec, et norsk forvaltningsorgan som legger til rette for utveksling av mennesker mellom bedrifter og organisasjoner i Norge og land i Afrika, Asia og Sør-Amerika. Det er underlagt Utenriksdepartementet.

Theroux underviste i engelsk ved et lokalt universitet i Malawi og engasjerte seg i ulike samfunnsprosjekter. Han opplevde det daglige livet i dette afrikanske landet på nært hold og ble eksponert for de utfordringene og gledene som menneskene der stod overfor.

Disse opplevelsene inspirerte senere mange av hans bøker, spesielt hans reiseskildringer som ofte utforsker temaer i Afrika knyttet til kulturell identitet, den kolonial arven og samfunnsutvikling.

MLW2009-231009-D4845.jpg

Fredskorpset (Peace Corps) etablerte seg i Malawi i 1963, og er fremdeles aktiv i landet i dag, Theroux jobbet som lærer for organisasjonen. Foto: Peace Corps

Persona non grata

I Malawi hjalp Theroux en politisk motstander av statsminister Hastings Banda med å rømme til Uganda. Dette førte til at Theroux ble utvist fra Malawi og ekskludert fra Fredskorpset i 1965. Han ble erklært persona non grata av Banda i Malawi på grunn av hans sympati med Yatuta Chisiza, en en politisk aktivist og motstander av Hastings Banda sitt regime. Som en følge av dette ble hans senere roman «Jungle Lovers», som omhandler et kuppforsøk i landet, forbudt i Malawi i mange år. Hastings Kamuzu Banda var statsminister fra 1964 til 1994. Banda var en sentral skikkelse i Malawis uavhengighetsbevegelse fra Storbritannia, og var en av landets mest dominerende politiske figurer gjennom det meste av sin tid ved makten. Under hans styre ble Malawi ofte kritisert for å ha et autoritært regime med begrensede politiske friheter og brudd på menneskerettighetene. Banda ble avsatt i et demokratisk valg i 1994, og han døde i 1997.

Yatuta Chisiza var en ledende figur i opposisjonen mot Banda og kjempet for demokratiske reformer og politisk frihet i landet. Han var en del av den politiske opposisjonen som motsatte seg Banda sitts autoritære styre, og ble forfulgt av regjeringen for sitt engasjement i opposisjonen. Yatuta Chisiza døde i 1967 under omstendigheter som fortsatt er omstridte, og hans død førte på denne tiden til ytterligere politisk uro og undertrykkelse i Malawi.​

 

Ekteskapene

Etter at Theroux ble utvist fra Malawi reiste han til Uganda for å undervise i engelsk ved Makerere University. Her møtte han Anne Castle, en engelsk doktorgradsstudent som underviste ved en ungdomsskole for jenter i Kenya. De to ble gift i 1967.

 

På universitetet ble han også en bidragsyter til Transition Magazine, et afrikansk litteraturtidsskrift, hvor han utviklet et nært forhold til Rajat Neogy, magasinets grunnlegger, og den anerkjente britiske forfatteren og Nobelprisvinneren Vidiadhar Surajprasad «V.S.» Naipaul (1932 - 2018), som da var gjesteforeleser ved institusjonen. Han var av hinduisk og vestindisk slekt, og ble født på Trinidad som da var en britisk koloni.

 

Naipaul og Theroux forble venner i 30 år. Naipaul ga uttrykk for sin beundring for Theroux som forfatter og reisende, men deres forhold ble også preget av konflikter og misforståelser.

Naipaul sa blant dette om sin venn: «Paul Theroux er en talentfull forfatter og en dyktig reisende. Han har en unik evne til å fange essensen av de stedene han besøker og de menneskene han møter. Men som med alle forfattere, har han også sine egne mangler og svakheter. Det er disse aspektene av hans personlighet og arbeid som gjør ham til en kompleks og interessant figur.»​

Mens han var i Uganda, opplevde Theroux og hans gravide kone å bli truet av en rasende mobb under en demonstrasjon, noe som til slutt førte til at han valgte å dra fra Afrika.​

 

Opplevelsene i Afrika

Theroux besøkte mange afrikanske land i tilegg til Malawi og Uganda, blant annet Kenya, Nigeria, Sør-Afrika og Egypt. Flere bøker skildrer Afrika, blant annet «Dark Star Safari» og «The Last Train to Zona Verde» som tar leserne med på spennende eventyr gjennom dette kontinentet.​I sine beskrivelser av Afrika fanger Theroux essensen av dette mangfoldige kontinentet. Han skildrer de endeløse savannene, majestetiske fjellene og frodige regnskogene, samtidig som han også reflekterer over utfordringene og kampene som mange afrikanske samfunn står overfor.

 

Victoriafallene - på grensen mellom landene Zambia og Zimbabwe:

«Da jeg stod ved kanten av Victoria Falls, ble jeg overveldet av den mektige kraften og skjønnheten som strømmet nedover i en uendelig kaskade av vann, og jeg kunne føle tåken fra fossefallet som en kjølig dusj på huden min.»

 

​Serengeti  nord i Tanzania til sørveste Kenya: 

«På Serengeti-sletten strakte horisonten seg ut i det uendelige, og jeg kunne se flokker av ville dyr som beveget seg i harmoni med det urørte landskapet, mens solen malte himmelen i en palett av levende farger.»​

 

Afrika:

«I Sahara-ørkenen ble jeg overveldet av det endeløse landskapet av gylden sand og de forbløffende formasjonene som ble skapt av vinden gjennom århundrene, og jeg kunne føle meg som om jeg hadde trådt inn i en annen tid og dimensjon.»​

 

Tsingy de Bemaraha i Madagaskar:

​«Ved Tsingy de Bemaraha, de skarpe kalksteinsformasjonene som steg opp fra bakken som knivskarpe pigger, ble jeg fengslet av landskapets surrealistiske skjønnhet og uforglemmelige majestet.»​

53495542485_19e5de2b8f_k.jpg

Tsingy de Bemaraha National Park er en imponerende nasjonalpark som ligger i det vestlige Madagaskar. Parken er kjent for sine unike kalksteinsformasjoner kalt «tsingy», som skaper et spektakulært landskap av spisse klipper, kløfter og grotter. Parken er hjemsted for en rekke endemiske arter, inkludert lemurer, kameleoner, fugler og planter som ikke finnes noe annet sted i verden. Foto: Rod WaddingtonFlickr, CC BY-SA 2.0

Skjult natteliv og prostitusjon

I november 1968 emigrerte familien sammen med sønnen Marcel til Singapore, hvor de senere fikk sitt andre barn, sønnen Louis. Paul Theroux bodde i Singapore fra 1968 til 1971. I løpet av denne tiden jobbet han som foreleser ved National University of Singapore. Det var i løpet av denne perioden han skrev romanen «Saint Jack», som ble filmatisert i 1979.

 

Romanen ble forbudt av regjeringen i Singapore i 30 år på grunn av dens kritiske skildring av landet og dets sosiale og politiske forhold. Hovedpersonen er Jack Flowers, en amerikaner i begynnelsen av 1970-tallets Singapore, som drømmer om å bygge en formue ved å drive et bordell og returnere til USA for å leve et liv i luksus.

 

Boken portretterer det skjulte nattelivet og prostitusjonen i Singapore på en måte som myndighetene anså som støtende og skadelig for landets omdømme. Theroux sin nøkterne og realistiske beskrivelse av de underjordiske aktivitetene i byen ble ikke godt mottatt av myndighetene. Dette første til at boken ble sensurert og forbudt for offentlig distribusjon i Singapore i flere tiår. Det var først i 2004, etter over tre tiår med sensur, at forbudet ble opphevet, og boken kunne endelig leses fritt i landet.

38213406184_8fc1001337_b.jpg

Halong Bay, som ligger i nordøst-Vietnam, består av tusenvis av kalksteinsøyer og karrige klipper som stiger opp fra det smaragdgrønne vannet i Tonkinbukten. Halong Bay er kjent for sin naturskjønnhet og ro, og det er et populært reisemål for båtturer, kajakkpadling og bading. Området er også kjent for sine flytende landsbyer, havgrotter og kritthvite strender, og det er et av Vietnams mest besøkte turiststeder. Foto: Charith GunarathnaFlickr, CC BY-SA 2.0

«The Great Railway Bazaar»

Etter tiden i Singapore, slo Theroux og familien seg ned i England i november 1971. De startet først et liv i Dorset, før de senere flyttet til Sør-London.

 

Etter sin ankomst til London i 1972, begynte Theroux et bemerkelsesverdig eventyr med tog som strakte seg fra Storbritannia til Japan og tilbake igjen. Denne reisen ble senere berømt gjennom hans bok «The Great Railway Bazaar», som markerte hans debut som reiseskribent, og har siden blitt anerkjent som en klassiker innen sjangeren. På turen besøkte han blant annet India, Kina, Japan, Thailand, Kambodsja, Malaysia, Indonesia og Vietnam. Reisen gikk også via den såkalte Hippie trail (hippie-ruten), en populær reiserute for unge reisende og hippier som ønsket å utforske Asia og andre deler av verden.

 

En rekke av bøkene har handling som utspiller seg i Asia. «The Consul's File» (norsk oversettelse: Konsulens hemmelige papirer) fra 1977 er en av dem. I Asia fokuserer Theroux på de komplekse samspillene mellom tradisjon og modernitet. Han beskriver de gamle templene, travle markedene og levende gatekjøkkenene, samtidig som han også utforsker de raske endringene og den teknologiske utviklingen som preger mange asiatiske land.

Theroux beskriver India som et land av kontraster og intensitet. Han skildrer de travle gatene i byene, fargerike markedene, og den rike kulturelle arven som preger landet. Samtidig utforsker han også de mer dystre sidene ved India, som fattigdom, overbefolkning og sosiale ulikheter.

 

Varanasi i delstaten Uttar Pradesh: 

«Varanasi slo meg som et sted som var tidløst og tidløst, der eldgamle ritualer smeltet sammen med moderne liv i en uopphørlig dans av menneskelig aktivitet langs bredden av Ganges.»

Angkor Wat i Kambodsja:

«Ved soloppgang ble Angkor Wat badet i et gyllent lys og steg opp som en uimotståelig invitasjon til å utforske dens gåtefulle korridorer og intrikate relieffer, og jeg følte meg som om jeg hadde oppdaget et av verdens underverker i all sin prakt.»

Halong Bay i Vietnam:

«I Halong Bay ble jeg forbløffet av de dramatiske kalksteinsøyler som steg opp fra det rolige vannet som tårn av naturens egen arkitektur, og jeg kunne bare undre meg over skjønnheten og roen som preget dette unike landskapet.»

 

Jiuzhaigou Valley i Kina:

«I Jiuzhaigou Valley ble jeg overveldet av de fargerike innsjøene og fossefallene som speilet seg i det klare vannet, og jeg kunne føle meg som om jeg hadde trådt inn i en eventyrverden av naturprakt og skjønnhet.»

lindy-kazu-ewrlfmftLdg-unsplash.jpg

Jiuzhaigou Valley, som ligger i Sichuan-provinsen i Kina, er berømt for sine turkise innsjøer, kaskader av fossefall, fargerike skoger og snødekte fjelltopper. Jiuzhaigou Valley er et UNESCO-verdensarvsted og et av Kinas mest populære turistmål. Foto: Lindy KazuUnsplash

Fanget de små øyeblikkene

Hans bøker er fylt med anekdoter og små historier, mange av dem morsomme med glimt i øyet.

 

I boken «Riding the Iron Rooster: By Train Through China» forteller han blant annet om en opplevelse etter å ha spist på et lokalt gatekjøkken i en travel asiatisk by. Han begynte da å føle de første tegnene på matforgiftning, mens han var på vei tilbake til sitt enkle hotellrom. Det som først begynte som en mild ubehag i magen, utviklet seg raskt til en fullstendig magekrampe og en uimotståelig trang til å besøke toalettet.

I sin karakteristiske stil beskrev Theroux situasjonen med en blanding av resignasjon og humor. Han beskrev hvordan han tilbrakte timevis på det lille toalettet på hotellrommet, hvor han følte seg som en fange fanget i sitt eget indre fengsel av ubehag. Han spøkte om hvordan han hadde fått en mer intim forståelse av toalettskålen enn han noensinne hadde ønsket seg, og hvordan han hadde måttet improvisere løsninger på de mest grunnleggende behovene mens han fortsatte å kaste opp og ha diaré.

Under en reise gjennom Kina ble Theroux ved en anledning forvekslet med en spion av lokale myndigheter. Etter å ha blitt stoppet av politiet og avhørt grundig, ble han til slutt løslatt med en unnskyldning etter å ha forklart at han bare var en reisende forfatter. Til tross for den uventede og skremmende situasjonen, klarte Theroux å finne humor i den absurde tanken på å bli ansett som en spion og delte senere historien som en morsom anekdote.

MV5BMzc3NzZmOWQtMWIwNS00MGNhLTllYjMtY2ZmYzBmZDYxZGVlXkEyXkFqcGdeQXVyNjUwNzk3NDc_._V1_.jpg

Filmen og romanen «The Mosquito Coast» handler om en mann ved navn Allie Fox (Harrison Ford i hovedrollen), en genial men eksentrisk oppfinner og idealist, som bestemmer seg for å flykte fra det moderne samfunnet i USA. Han tar med seg sin familie og flytter til en avsidesliggende del av Honduras for å skape sitt eget samfunn og leve i harmoni med naturen. Allie tror sterkt på sine egne ideer og visjoner, men etter hvert som tiden går, begynner hans utopiske prosjekt å falle fra hverandre på grunn av konflikter, farlige situasjoner og Allie's egen sinnsyke natur. Romanen utforsker temaer som ideologi, individualisme, naturmotstand og menneskets trang til å skape en bedre verden. Foto: paultheroux.com

I alle verdenshjørner
Etter denne turen har han forfattet en rekke andre bøker om reiser, blant annet en skildring av en reise med tog fra Boston til Argentina («The Old Patagonian Express»). Underveis møtte han utfordringer med tøffe klimaer, blant annet den ekstreme høyden i Peru og det bolivianske platået, og har også en minneverdig møte med forfatteren Jorge Luis Borges i Buenos Aires.

 

I Amerika fanger Theroux den vibrerende energien og mangfoldet i denne delen av verden. Han skildrer de fargerike byene, dramatiske landskapene og den rike kulturelle arven som finnes overalt i regionen, samtidig som han også utforsker de politiske, økonomiske og sosiale utfordringene som preger mange land i Sør-Amerika.

Grand Cayon i USA:

«I Grand Canyon følte jeg meg som en liten prikk i naturens storhet, mens de mektige klippene steg opp fra dypet som et monument over tidens uendelige kraft og skjønnhet.»

Machu Picchu i Peru:

«Machu Picchu steg opp fra tåken som et mystisk og majestetisk symbol på fortidens storhet, og jeg kunne føle meg som om jeg hadde trådt inn i en annen tid og verden mens jeg utforsket ruinene og hørte lyden av Andesfjellene som sang i bakgrunnen.»

Salar de Uyuni, i Bolivia:

«Ved Salar de Uyuni, den største saltørkenen i verden, ble jeg møtt av et uendelig landskap av hvit salt som strakte seg ut i horisonten som et skinnende hav av krystaller, og jeg kunne bare undre meg over naturens kreative kraft.»

En bok tar også leserne med en reise rundt Storbritannia («The Kingdom by the Sea»), og en reise fra Kairo til Cape Town gjennom Afrika («Dark Star Safari»). I 2015 ga han ut «Deep South», som tar leserne med på fire bilturer gjennom sørstatene i USA. I 2019 kom «On the Plain of Snakes», en beretning om hans omfattende reiser i sin egen bil gjennom Mexico.

Blant hans sakprosa finner vi «Sir Vidias skygge», som utforsker hans personlige og profesjonelle forhold til nobelprisvinneren V.S. Naipaul gjennom 30 år.

2643473372_a921625c33_k.jpg

Theroux jobbet en kort periode som lærer i Urbino, en sjarmerende fjellby i regionen Marche i Italia, kjent for sin blendende renessansearkitektur og pittoreske omgivelser. Byen er berømt for sitt Ducal Palace, en majestetisk renessansebygning som en gang tjente som residens for hertugene av Urbino. Han bodde rett ved palasset, et mesterverk av italiensk arkitektur og er kjent for sine imponerende fasader, intrikate fresker og overdådige gårdsplasser. Det er et ikonisk symbol på byen og tiltrekker seg besøkende fra hele verden for å beundre sin prakt og historie. Foto: gromgull,Flickr, CC BY 2.0

Ustoppelig
Theroux har også besøkt mange europeiske land, som Italia, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Russland. Hans bøker som «The Pillars of Hercules» og «The Kingdom by the Sea» utforsker ulike deler av dette kontinentet. Han skrev også korte reiseskildringer i magasiner, blant annet om et opphold i Italia.

Her er deler av en historie fra en artikkel på nettsiden til cruiserederiet Silversea

«Vandrende i Italia, ved Adriaterhavskysten , sommeren 1963, satte jeg kursen innover i landet, til fjellbyen Urbino, hvor jeg ved en tilfeldighet ble ansatt som lærer i engelsk. Det var den beste jobben jeg noen gang har hatt. I en av de vakreste byene jeg noen gang har sett. Alle elevene mine var unge italienske kvinner. Jeg bodde ved siden av Ducal Palace. Lønnen min var liten, men jeg hadde et ledig rom, og alle måltidene mine ble levert. Den beste delen av dagen var lunsjtid sammen med de andre lærerne og noen elever, ofte et dusin av oss – alltid lange og snakkesalige, mine vittige og informative kolleger.... Italia var min første store reise, min første fordypning i sansenes verden, min introduksjon til deilig mat og dramatiske landskap, til mesterverk av kunst og arkitektur, til storhet, til instinktiv raushet... Italia var den eldgamle fortiden i sine kirker og ruiner, men det var ultramoderne i populærkulturen. Dette var epoken med klassiske italienske filmer - Fellinis «La Dolce Vita», Antonionis «L'Avventura» og arbeidet til Visconti og Pasolini. Italiensk design var nyskapende – den kompakte minimalismen til Olivetti-skrivemaskinen, de slanke linjene til Ferrari og det stilige snittet til italienske klær. Derimot var det også Italia av menn i tunge brune dresser og fedoraer, av gutten som tok moren sin til markedet på sin Vespa – den gamle kvinnen i svart balansert på baksetet....»

 

Plitvice Lakes National Park i Kroatia: 

«Ved Plitvice Lakes National Park ble jeg møtt av et paradis av turkise innsjøer og frodige skoger som danset i harmoni med den bortgjemte naturen, og jeg kunne føle meg som om jeg hadde oppdaget et av Europas best bevarte naturreservater.»

Brasil, Argentina, Chile, Peru og Ecuador er også blant de mange landene. Hans bøker som «The Mosquito Coast» og «The Old Patagonian Express» gir leserne et innblikk i hans opplevelser i denne regionen.

Han betegner blant annet Ayers Rock (Uluru), en fjellformasjon som ligger i Nordterritoriet, i det sentrale Australia, på følgende: 

«Ayers Rock sto som en majestetisk vakt over det australske ødemarken, og jeg ble overveldet av den røde klippens ruhet og skjønnhet når den ble badet i det varme lyset fra soloppgangen.»

Og Great Barrier Reef med disse ordene:

«Under vannets overflate i Great Barrier Reef opplevde jeg en verden av fargerik korall og eksotiske havskapninger som danset i det klare, turkise vannet, og jeg følte meg som om jeg hadde trådt inn i en drømmeverden av skjønnhet og mysterium.»

Midt Østen med land som Israel, Jordan, Jemen, Egypt, Tyrkia og De forente arabiske emirater har også vært blant de mange stedene han har reist til.  Hans bøker som «The Pillars of Hercules» og «The Elephanta Suite» beskriver også hans opplevelser i denne regionen.

Socotra i Jemen:

«På Socotra, en glemt perle i Det indiske hav, ble jeg forbløffet av de bisarre og unike plantene som prydet øya, og jeg kunne føle meg som om jeg hadde trådt inn i en annen verden full av sjeldne skatter og mystikk.»

Petra i Jordan:

«I Petra ble jeg fortryllet av de intrikate steinformasjonene og det mytiske landskapet som hadde vært skjulestedet for gamle sivilisasjoner og hemmelige skatter gjennom århundrer.»

«The Happy Isles of Oceania» er en reiseskildring utgitt i 1992. Det er en beretning om en reise i Stillehavet som starter i New Zealand, fortsetter til Australia, Papua New Guinea, Salomonøyene, Vanuatu, Fiji, Tonga, Vest-Samoa og Amerikansk Samoa, Tahiti, Marquesasøyene, Cookøyene, Påskeøya og til slutt på Hawaii.

Han har til og med reist til den sørligste delen av kloden og besøkt Antarktis. Under reisen hadde Theroux en morsom opplevelse da han bestemte seg for å ta en svømmetur i det iskalde vannet sammen med noen nysgjerrige pingviner. Til tross for at han var iført en tykk drakt for å holde seg varm, følte han seg helt latterlig mens han svømte rundt sammen med de lekne pingvinene.

Filmer og serier
I tillegg til sine reiseskildringer har Theroux skrevet en rekke litterære romaner som har fått bred anerkjennelse, blant annet «The Mosquito Coast» (1982), og «Chinese Box» med handling fra 1997, da britene forlot kolonien og overlot den til Folkerepublikken Kina. Jeremy Irons og Gong er hovedrolleinnehavere i denne filmen. Filmen er basert på boken «Kowloon Tong.»

Gjennom årene har Theroux også skrevet essays, memoarer og noveller, og har vært en produktiv forfatter med over 50 bøker publisert. Han har blitt belønnet med flere litterære priser og utmerkelser for sitt arbeid.

MV5BMjA1NzY1OTM5MF5BMl5BanBnXkFtZTYwMzM0MzY5._V1_.jpg

«Chinese Box» er en film fra 1997 regissert av Wayne Wang og med Jeremy Irons, Gong Li, Maggie Cheung og Michael Hui i hovedrollene.

Filmen ble laget og utgitt samtidig med Hongkongs overlevering til Folkerepublikken Kina den 30. juni 1997. Paul Theroux er kreditert som en kilde til historien, basert på temaer han utforsker i sin roman fra 1997, «Kowloon Tong». Foto: paultheoux.com

Poilitisk engasjement

Theroux har engasjert seg i politiske og sosiale spørsmål, og vært kritisk til masseturismens vekst og kommersialiseringen av reiseopplevelser.

 

Han har kritisert politiske ledere for deres manglende evne til å løse samfunnets utfordringer, inkludert FN og andre internasjonale organisasjoner for byråkrati og autoritære ledere som Putin og Jinping for brudd på menneskerettighetene.

Han har også problematisert vestlig kolonisering og innflytelse i utviklingsland, og pekt på hvordan dette har utnyttet og undertrykt befolkningen. Globetrotteren har særlig kritisert korrupte regjeringer i disse landene for å opprettholde fattigdom og undertrykkelse gjennom korrupsjon og klientelisme.

Paul Theroux har også uttrykt bekymring for Donald Trumps lederskap og politikk, og beskrevet ham som splittende og uegnet for presidentembetet. Han har kritisert Trumps tilnærming til innvandring, utenrikspolitikk og miljøpolitikk, og påpekt hvordan hans retorikk har bidratt til å splitte det amerikanske samfunnet.

BlairSahib_final.jpg

«Burma Sahib» beskrives på denne måten: I en alder av nitten år satte den unge Eton-utdannede Eric Blair seil mot India, og fryktet oppgaven som ventet. Sammen med flere andre unge vernepliktige skulle han bli trent i tre år som en tjener for det britiske imperiet, med ansvar for å overvåke de lokale politimennene i Burma. Å navigere i de sosiale, rasemessige og klassepolitiske utfordringene blant hans britiske kolleger samtidig som han lærte de lokale språkene og kjempet for å kontrollere mennene sine, ville vise seg å være vanskelig nok. Men å gjøre alt dette samtidig som han kjempet med sin egen selvverdighet, sin følelse av at han ikke var skikket for dette, ble snart overveldende for den unge Blair. Til slutt vil hans konflikter med overordnede og dramaet som utspiller seg i dette varme, vakre landet, forandre ham for alltid.

Foto: paultheoux.com

Fremdeles svært aktiv

Til tross for at Paul Theroux er 83 år gammel er han fremdeles aktiv med skrivingen. Hans siste utgivelser er bøker som «On the Plain of Snakes: A Mexican Journey» (2019) og «Under the Wave at Waimea» (2021). The Providence Journal skriver har blant annet skrevet følgende om den meksikanske reisen: 

«Denne praktfulle gjenskapingen av Paul Theroux sin reise gjennom Mexico i 2017 sprudler av hans lyse, laserskarpe deklarative setninger, fratatt enhver sentimentalitet, mens han forfølger åpenbaringer og innsikter.» 

Og avisa Washington Post (betalingsmur) er også begeistret:

«Theroux har tatt mange tog (som han gjorde i «Riding the Iron Rooster» og «The Great Railway Bazaar»), men for sine reiser rundt Mexico bestemte han seg for å kjøre. Valget var klokt, da det tillot ham å besøke landsbyer og landemerker han ellers kunne ha gått glipp av. Enten det er Frida Kahlos legendariske blå hus, grensebyer eller kystlinje, presenterer Theroux et Mexico full av problemer og begavet med skjønnhet.»

Juan Villoro, journalist, dramatiker og en av Mexicos mest kjente forfattere, skriver at Paul Theroux er en ubestridt mester i reiselitteratur. «Han har krysset Mexico med en slik dedikasjon at han kjenner veiene ettersom han kjenner linjene i håndflaten. Nysgjerrigheten hans gjenkjenner ikke grenser. Han er heller ikke en fremmed blant oss: han er Don Pablo, en klok mann som aldri slutter å lære.»

 

Theroux er nå aktuell med boken «Burma Sahib.»  New York Times skriver at «Paul Theroux har utnyttet denne biografiske lakunen med stor kløkt og entusiasme... hans fiktive redegjørelse for Blairs liv der i Burma er et gyldig og helt troverdig forsøk på å legge kjøtt på beina av de skjøre faktaene vi har fra den tiden... denne romanen er en av hans beste, i et langt og beundringsverdig forfatterskap.»


Han er også svært aktiv på sin nettside, Facebook og Instagram. 

I et intervju med nettavisen Firstpost i 2021 sa Theroux at det er mange steder han aldri har vært.
– Jeg har aldri vært i Skandinavia, men jeg har ingen ønske om å dra dit.

Det han mest ønsker å gjøre, er å dra tilbake.

– Det er verdi i å vende tilbake til et land du besøkte da du var yngre. Det markerer både tid i ditt eget liv, og fungerer som en slags målestokk for hvordan samfunnet endrer seg.

– Det forteller deg noe om verdens retning, sa Theroux.

– Hva kommer til å skje med verden? Og du finner ut at du kan trekke slutninger ved å besøke et sted du kjente godt. Å dra tilbake til England, tilbake til Malawi, tilbake til Kina, til India. Det er en fascinerende ting. Så hvis du spør meg hvilke reiser jeg ser mest frem til:. 

– Jeg liker å dra tilbake til steder.

bottom of page