top of page
Elfenbenskysten

Fakta

Loretta
Elfenbenkysten

Størstedelen av kakaoen vi drikker produseres faktisk av små barn som er slaver i plantasjene på Elfenbenskysten. Elfenbenskysten er den største produsenten av kakao.

Loretta Napoleoni (1955 - )

Italiensk journalist og politisk analytiker

Hovedstad

Yamoussoukro

Etniske grupper

Akan 29 %, voltaique/gur 16 %, nordlige mande 15 %, krou 9 %, sørlige mande 7 %, uspesifisert/andre 43 % (2014)

Språk

Fransk, mer enn 60 lokale dialekter

Religion

Muslimer 43 %, katolikker 17 %, evangelisk kristne 12 %, metodister og andre kristne 5 %, animiste 4 %, andre/ingen 20 % gjestearbeidere: muslimer 73 %, kristne 18 % (2014)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

Areal

322,463 km²

Nasjonaldag

7. august

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Elfenbenskysten

Tasteatlas

Whats4eats

Wikipedia

Utvalgte aviser

Fraternité Matin 

Offisielt nettsted for turisme

Cote d ivoire tourism

UDs reiseråd

Elfenbenskysten

Nødnummer

Politi 170/110/111 Medisinsk assistanse 185 Brann 180

Luftforurensning - IQAir

FN-sambandet - Landstatistikk

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

Foto Eva Blue, Unsplash.jpg

Historisk glimt

Området som i dag er Elfenbenskysten lå utenfor de vanlige rutene for slavehandelen på 1500- til 1800-tallet, sannsynligvis fordi det var bedre havner lengre østover i Guineagulfen. Området ble dermed ikke kolonialisert før i midten av 1800-tallet med etablering av franske handelsposter. Det skulle likevel gå ytterligere cirka 50 år før franskmennene etablerte kolonien Côte d'Ivoire i 1893 som en del av Fransk Vest-Afrika. I motsetning til de fleste andre kolonier i området var det en viss innvandring til Elfenbenskysten fra Frankrike. Innvandrerne etablerte kaffe-, kakao-, palmeolje- og bananplantasjer. 

 

Landet forble fransk koloni til 1960. Uavhengigheten kom uten krig og ble gitt etter forhandlinger med landets fremtidige president Félix Houphouët-Boigny. Elfenbenskysten var på det tidspunktet en forholdsvis velstående koloni med en betydelig landbruksproduksjon, særlig kakao, men også ananas og palmeolje. Houphouët-Boigny ledet landet fram til han døde i 1993. I de neste 20 årene etter at han døde opplevde landet etniske og religiøse motsetninger, politisk uro, statskupp, borgerkrig og splittelse av landet i to deler etter et et væpnet opprør i 2002.

Til tross for ustabiliteten er Elfenbenskysten verdens største eksportør av kakaobønner, og innbyggerne har et relativt høyt inntektsnivå sammenlignet med andre land i regionen.

Alassane Ouattara har vært landets president siden 2010. Ved Elfenbenskystens første presidentvalg siden 2000, vant Ouattara andre valgomgang den 28. november 2010 (ingen fikk absolutt flertall i første runde). Resultatet ble ikke anerkjent av hans motstander, sittende president Laurent Gbagbo. Derimot har det internasjonale samfunnet anerkjent Outtara som vinner, deriblant Den afrikanske unionFNs sikkerhetsrådEU (særlig tidligere kolonialmakt Frankrike) og USA. Ouattara ble gjenvalgt i 2015. Elfenbenkystens grunnlov sier at en president ikke kan sitte mer enn to perioder. Ouattara stilte likevel til valg for en tredje periode og fikk grunnlovsdomstolens medhold for dette. Ouattaras beslutning ble møtt med opptøyer, og opposisjonen boikottet valget. Ved valget 31. oktober 2020 fikk Ouattara 94,27 prosent av stemmene.

Patrick Achi har fungert som statsminister for Elfenbenskysten siden mars 2021. I oktober 2021 ble navnet hans nevnt i Pandora Papers. Pandora Papers er 12 millioner lekkede dokumenter publisert av rundt 150 mediehus innenfor International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) 3. oktober 2021. Han kontrollerte minst fram til 2006 Allstar Consultancy Services Limited, et offshoreselskap på Bahamas som ble opprettet i 1998 gjennom en mellommann mens Achi var regjeringskommissær for Ivorian Electricity Company og teknisk rådgiver for energiministeren.

Visste du at...

Elfenbenskysten har i mange år vært verdens ledende produsent av kakaobønner. Sannsynligheten for at du har spist kakao fra Elfenbenskysten øker med hver kopp sjokolade du drikker eller hver sjokoladebit som du tar.

Elfenbenskysten oppnådde uavhengighet i 1960, ledet av Félix Houphouët-Boigny, som styrte landet til 1993. Han var opprinnelig landsbyhøvding og jobbet også senere som lege, plantasjeadministrator og fagforeningsleder før han ble valgt inn i Frankrikes parlament, og hadde siden en rekke ministerstillinger i den franske regjeringa. Fra 1940-årene og fram til sin død i 1993 spilte Houphouët-Boigny en viktig rolle i avkoloniseringen av Afrika og i sitt lands politikk. Etter Félix Houphouët-Boignys død forverret situasjonen seg fort i Elfenbenskysten. Mellom 1994 og 2002 var det en rekke statskupp, et tilfelle av devaluering av valutaen, en økonomisk nedgang og fra 2002 til 2007 en borgerkrig.

Dronning Abla Pokou er den legendariske grunnleggeren av Elfenbenskysten og sies å ha ledet Baoulé-folkene fra Ghana i midten av 18-tallet. Hun sies å ha ofret sitt eget barn til ånder for å lede dem over Comoé-elven.

Abidjan blir ofte referert til som «den franske hovedstaden i Afrika», og var hovedstad fram til 1985. Byen har den største delen av fransktalende personer i Afrika. Abidjan har en befolkning på over fire millioner mennesker. De berømte landemerkene inkluderer St. Pauls katedral, Vridis strand, Félix Houphouët-Boigny stadion og Le Plateu.

Elfenbenskysten har mange flotte strender som finnes i nesten alle kystbyene, hvorav mange har utviklet frodige feriesteder. Grand Bassam og Aasouinde er to av de mest populære.

Abdou Razack Traoré (født 1988) er en burkinsk-ivoriansk fotballspiller som spiller for den tyrkiske klubben Konyaspor. Han spiller for det burkinesiske landslaget. Han har tidligere spilt for Rosenborg og Raja Casablanca. Etter en lengre periode på prøvespill, fikk han tilbud om kontrakt i Rosenborg etter han fylte 18 år julen 2006. I ettertid har han spilt for Lechia Gdańsk, og de tyrkiske klubbene Gaziantepspor, Kardemir Karabükspor, Konyaspor, Sivasspor, Bursaspor og Giresunspor (2020-2021).

Hovedstaden Yamoussoukro

Hovedstaden Yamoussoukro

Yamoussoukro (212,670 innbyggere/2014) er offisielt er hovedstad i Elfenbenskysten, men landet ledes fortsatt fra Abidjan, både politisk og administrativt, mens Yamoussoukro brukes til møter og konferanser. Byen ligger 240 kilometer nord for Abidjan. Yamoussoukro er best kjent for sin basilika, Notre Dame de la Paix, som ble oppført på slutten av 1980-årene. Den er Afrikas største kirke, og av mange også regnet som verdens største kirke. Foto: Mickaël T., Flickr CC BY 2.0

«Vest-Afrikas Paris»

«Vest-Afrikas Paris»

Abidjan (4,707,404 innbyggere/2014) er landets største by, og var frem til 1984 landets hovedstad. Byen ligger ved Ebrié-lagunen ut mot Atlanterhavet. Byen ble grunnlagt i 1903. Abidjan er det finansielle og kulturelle senter for det fransktalende Vest-Afrika, og blir ofte omtalt som Vest-Afrikas Paris. Foto: Citizen59, Flickr CC BY-SA 2.0

Den nest største byen

Den nest største byen

Bouaké (536,719 innbyggere/2014) er den nest største byen i landet, og kjent for det store karnevalet som blir arrangert i byen. Byen har flere forskningsinstitutter, høyskoler og en flyplass. Byen er også det viktigste handelssentret og samferdselsknutepunktet i innlandet. Næringer er blant annet tobakksprodukter, byggematerialeproduksjon, næringsmiddel- og tekstilindustri, hvorav hovedsakelig bomullsindustri. Foto: Issa Bamba, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Domineres av fjellet Mont-Korhogo

Domineres av fjellet Mont-Korhogo

Korhogo (243,048 innbyggere/2014) er en by nord i landet, den fjerde største byen i landet og den største i Nord-Elfenbenskysten. Korhogo produserer varer som bomull, kapok, ris, hirse, peanøtter, mais, yams, sauer, geiter og diamanter. Severdigheter er blant annet Péléforo Gbon Coulibaly Regional Museum og treskjærerkvarteret. Den sørvestlige delen av byen domineres av det 500 meter høye fjellet Mont-Korhogo. Foto: Salifou Simbre, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den gamle hovedstaden

Den gamle hovedstaden

Grand-Bassam (74,671 innbyggere/2014) var den første hovedstaden i kolonistaten som fra 1895 het Fransk Vest-Afrika. Den ble utpekt som hovedstad i 1893, men etter et utbrudd av gulfeber ble koloniadministrasjonen allerede i 1899 flyttet til byen Bingerville (64,015 innbyggere/2014). De siste offentlige kontorene ble flyttet fra byen etter landets selvstendighet i 1960. Byen ble i 2012 innskrevet som verdensarv. Foto: Mickaël T., Flickr CC BY 2.0

Verdens største kirke

Verdens største kirke

Basilique Notre-Dame de la Paix i Yamoussoukro er verdens største kirke. Den har et areal på 30,000 m², er 158 meter høy og plass til 18,000 mennesker. Byggearbeidet ble utført mellom 1985 og 1989, og prislappen ble om lag 250 millioner euro. Det var Félix Houphouët-Boigny (1905–1993), Elfenbenskystens mangeårige president, som tok avgjørelsen om å bygge basilikaen i sin hjemby, og som sørget for pengestøtte til arbeidet. Foto: Felix Krohn, Flickr CC BY-SA 2.0

Den nest største katedralen i Afrika

Den nest største katedralen i Afrika

St. Paul's Cathedral er en romersk-katolsk katedral som ligger i byen Abidjan, den nest største i Afrika. Det er en 4.200 m² trekantet bygning med en kapasitet på 4,500 seter og 1,500 ståplasser. Katedralen ble ferdigstilt i 1985, og tegnet av den italienske arkitekten Aldo Spirito. Prisen var 12 millioner dollar. Korset ved kirken er forankret med sju kabler festet til hovedbygningen. Foto: Cyriac Gbogou, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Botanisk hage fra kolonitiden

Botanisk hage fra kolonitiden

Bingerville botanical garden ligger 18 kilometer øst for Abidjan, og ble opprettet i kolonitiden, i 1904-1905. Det var opprinnelig den private hagen til den daværende franske guvernøren, Gabriel Angoulvant, som ønsket å lage en hage bak boligen sin, en bolig som nå er blitt et barnehjem. I parken er det planter, insekter, reptiler og små pattedyr som er hjemmehørende i Elfenbenskysten. Hagen er et populært utfartsområde. Foto: abdallahh, Flickr CC BY 2.0

Landets lengste elv

Landets lengste elv

Bandama River er den lengste elven i Elfenbenskysten med en lengde på rundt 1.050 kilometer. Elva går midt i Elfenbenskysten, og deler landet fra øst til vest omtrent i to. Hovedstaden Yamoussoukro ligger i nærheten av elven. Den ender opp i Guineabukten ved Atlanterhavet. Foto: Zenman, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Krysser landet fra nord til sør

Krysser landet fra nord til sør

Sassandra River krysser landet fra nord til sør, har sitt utspring i høylandet nordvest i Elfenbenskysten, og Gouan-elven som har sin opprinnelse i vest i Guinea. Den totale lengden er 650 kilometer. Sassandra ender opp i Guineabukten ved Atlanterhavet. Nawa Falls (bildet) er en del av elven. Foto: Cyriac Gbogou, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Elfenbenskystens største innsjø

Elfenbenskystens største innsjø

Lake Kossou er Elfenbenskystens største innsjø. Den ligger ved Bandama-elven i sentrum av landet. Det er en kunstig innsjø, opprettet i 1973 ved å demme opp Bandama-elven ved Kossou (Kossou Dam). Reservoaret er et av de største i verden. Rundt 75,000 mennesker (Baoulé-folket) fra 200 bosetninger ble fordrevet av innsjøen. Det ble i regi av FNs utviklingsprogram bygget 54 nye landsbyer for folket. Foto: Hanay, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Landets høyeste fjell og verdensarvområde

Landets høyeste fjell og verdensarvområde

Mont Nimba naturreservat er et naturreservat og verdensarvområde som ligger i både Guinea og Elfenbenskysten. Den første fredningen i området skjedde i Elfenbenskysten i 1943 og Guinea i 1944. Guineas del av reservatet ble verdensarvområde i 1981, og Elfenbenskystens del ble innlemmet i verdensarvområdet i 1982. Mont Nimba er for øvrig landets høyeste fjell, 1.752 meter. Foto: Guy Debonnet, Wikimedia commons CC BY-SA 3.0 igo

Taï nasjonalpark - verdensarvpark

Taï nasjonalpark - verdensarvpark

Taï nasjonalpark er en av tre nasjonalparker i Elfenbenskysten som er oppført på UNESCOs verdensarvliste (1982). Taï omfatter et område på 3.300 km² med en 200 km² buffersone rundt seg. Parken ligger mellom 80 og 396 meter over havet, cirka 100 kilometer fra kysten. Parken er det største urskogsområdet i Vest-Afrika, og er en rest av et opprinnelig skogbelte (Guinearegnskogene) som omfattet Ghana, Liberia, Sierra Leone og Elfenbenskysten. Foto: Yakovlev Alexey, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Rekreasjonsområde ved Abidjan

Rekreasjonsområde ved Abidjan

Banco nasjonalpark nordvest for Abidjan er den eldste i landet. Parken med urskog er 3.000 hektar stor, og har typiske plante- og dyrearter som ekte mahogni og noen få sjimpanser. Parken fungerer hovedsakelig som et rekreasjonsområde for innbyggerne i Abidjan. Et nettverk av stier vedlikeholdes. Det er overnattingsmuligheter, piknikområder og en restaurant i parken. Foto: Emmanuel Grebo, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Presenterer kostymer fra Elfenbenskysten

Presenterer kostymer fra Elfenbenskysten

Grand-Bassam National Costume Museum er et statlig museum for kostymer som ligger i den historiske byen Grand-Bassam. Museet dekker mer enn 4,000 kvadratmeter, og presenterer mer enn 1,137 gjenstander (2017) som dekker alle de geografiske og kulturelle områdene i Elfenbenskysten. Museet ligger i i det tidligere palasset til den franske guvernøren, og ble en del av byens verdensarv i 2012. Foto: Papischou, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Fargerik festival i Grand-Bassam

Fargerik festival i Grand-Bassam

Abissa er en kulturtradisjon med musikken, dansen og det åndelige livet til Nzema- folket i byen Grand-Bassam. Hvert år i den siste uken i oktober arrangeres det en to ukers festival for Nzema-folket. Festivalen er en tid for tilgivelse og gjenfødelse, hovedsakelig en gjennomgang av det siste året for å gi slipp på nag og onde følelser overfor hverandre. Foto: Modjou, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Hjertet i Abidjan med mangfoldig natteliv

Hjertet i Abidjan med mangfoldig natteliv

Treichville er en bydel, et handelssentrum i Abidjan med et stort utvalg av butikker. Her er det også mange restauranter, kafeer og et mangfoldig natteliv. Byen beskrives som hjertet i Abidjan, og kjent for å være et av de livligste områdene i byen. På bildet kulturpalasset i Treichville. Foto: Citizen59, Wikimedia Commons CC BY 3.0

2,070,000 turister i 2019

2,070,000 turister i 2019

Landet registrerte totalt 2,070,000 turister i 2019, og genererte rundt 508 millioner amerikanske dollar. Elfenbenskystens reiselivsnæring har utviklet seg betydelig siden tidlig på 1970-tallet. Det ble i 2019 samlet inn fem milliarder euro for å investere i landets turistindustri. Sofitel Abidjan Hôtel Ivoire (bildet) er blant hotellene med god internasjonal standard i landet. Foto: abdallahh, Flickr CC BY 2.0

Kjent for nattelivet og strendene

Kjent for nattelivet og strendene

San-Pédro (164,944 innbyggere/2014) er hovedstaden i regionen Bas Sassandra, og ligger ved Atlanterhavet i den sørvestre delen av Elfenbenskysten, og er landets nest største havn. Nordvest for byen ligger Taï nasjonalpark. Byen er kjent for sitt natteliv og strendene. Foto: Côte d'Ivoire Tourisme, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

bottom of page