top of page
Etiopia

Fakta

48429402946_47af043c22_c.jpg
125px-Flag_of_Ethiopia.svg.png

Jeg er alltid veldig forsiktig med å si at jeg er irsk-etiopisk fordi jeg føler meg etiopisk og jeg ser etiopisk ut og jeg er etiopisk. Men det er 81 språk i Etiopia, og jeg kjenner ingen av dem.

Ruth Negga (født 1982 - )
Irsk-etiopisk skuespillerinne

44615904635_c1c447d869_o.jpg

Hovedstad

Addis Abeba

​

Nasjonalsang

March Forward, Dear Mother Ethiopia

​

Etniske grupper

Oromoer 34 %, amharaer 27 %, somaliere 6 %, tigrayer 6 %, sidamaer 4 %, gurager 3 %, wolaytaer 2 %, hadiyaer 2 %, afarer 2 %, gamoer 2 %, andre 12 % (2007)

14367814524_e8497165db_o.jpg

Bildet er fra Canberra i Australia, en protest mot brudd på menneskerettighetene for oromo-folket.  Foto: Gadaa.com Flickr CC BY-ND 2.0

Oromo-folket er den største etniske gruppen i Etiopia og utgjør rundt 34% av landets befolkning. De har sin opprinnelse i det sørlige Etiopia og er spredt over hele landet. Oromo-folket har en egen kultur og språk, oromo, som er det tredje mest talte språket i Afrika etter swahili og arabisk.

Oromo-folket har i flere tiår kjempet for å bevare sin kultur og få anerkjennelse fra den etiopiske regjeringen. De har vært utsatt for diskriminering og undertrykkelse, spesielt under militærdiktaturet som styrte landet fra 1974 til 1991. Etter at regimet falt, fikk oromo-folket større frihet og innflytelse i det politiske systemet, men de opplever fortsatt utfordringer med diskriminering og marginalisering.

Oromo-folket har også en sterk musikk- og dansekultur, med tradisjonelle musikkinstrumenter som krar og begena. De har også bidratt til utviklingen av moderne etiopisk musikk, og flere kjente artister som Mahmoud Ahmed og Aster Aweke er oromoer.

Språk

Oromo (offisielt i delstaten Oromia) 34 %, amharisk (offisielt nasjonalspråk) 29 %, somali (offisielt språk i delstaten Somali) 6 %, tigrinja (offisielt språk i delstaten Tigray) 6 %, sidamo 4 %, wolaytta 2 %, gurage 2 %, afar (offisielt språk i delstaten Afar) 2 %, andre 15 %, engelsk (det største språket undervist i på skolen), arabisk (2007)

​

Religion

Etiopisk ordokse 44 %, muslimer 34 %, protestanter 19 %, tradisjonelle religioner og andre 5 % (2007)

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Føderal republikk

​

Areal

1,104,300 km²

​

Nasjonaldag

28. mai

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Etiopia

Tasteatlas

International Cuisine

​

Utvalgte aviser

Ethiopian Observer

​

Nettsted for turisme

Travelethiopia

​

UDs reiseråd

Etiopia

​

Nødnummer

Brannvesen 912, politi 991, ambulanse (Røde Kors) 907/(Nordic Medical Center) 8901

​

Luftforurensning - IQAir

​

FN-sambandet - Landstatistikk

​

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

​

​

Etiopia har en lang og fascinerende historie som strekker seg tilbake tusenvis av år. Landet ligger i det østlige Afrika, og er en av verdens eldste uavhengige nasjoner. 

 

Arkeologiske funn antyder at Etiopia har vært bebodd i flere millioner år. Funn fra Omo-dalen viser spor av tidlige hominider, inkludert funn av «Lucy», en av de eldste menneskelige skjelettene som noen gang er oppdaget.

 

Etiopia ble tidlig en korsvei for handel mellom Midtøsten, Afrika og Sør-Asia. På rundt 100-tallet e.Kr. ble kongedømmet Aksum et betydelig sentrum for handel og kristendom i regionen. Kong Ezana konverterte til kristendommen på 300-tallet, og Aksum ble et av de første landene i verden som adopterte kristendommen som statsreligion.

 

På 1100-tallet tok Zagwe-dynastiet over makten i Etiopia. Den mest kjente herskeren fra denne perioden var Lalibela, som bygde de berømte kirker i Lalibela, som regnes som en av verdens underverker.

 

På 1200-tallet ble Solomons dynasti gjenopprettet i Etiopia, og landet opplevde en periode med kulturell og religiøs blomstring. På 1600-tallet ble hovedstaden flyttet til Gondar, hvor keiserne bygde storslåtte slott og kirker.

​

På slutten av 1800-tallet forsøkte Italia å kolonisere Etiopia, men møtte motstand fra den etiopiske keiseren Menelik II. Den berømte slaget ved Adwa i 1896 endte med en etiopisk seier og etablerte Etiopia som en av få afrikanske nasjoner som motsto europeisk kolonisering.

 

På 1930-tallet styrte keiser Haile Selassie Etiopia. Under andre verdenskrig ble landet okkupert av fascistiske italienske styrker. Etter krigens slutt fikk Etiopia sin uavhengighet tilbake, og Haile Selassie ble gjeninnsatt som keiser.

På 1970-tallet ble Etiopia styrt av den kommunistiske regjeringen til Mengistu Haile Mariam. Landet opplevde en langvarig borgerkrig, tørke og hungersnød på 1980-tallet. På 1990-tallet ble regjeringen styrtet, og et flerpartidssystem ble innført.

​

Tigray er en av ni regioner i Etiopia, etablert i 1996 da den nye, etnisk baserte føderale divisjonen ble introdusert. Mekele er den regionale hovedstaden. Tigraanere utgjør seks til syv prosent av landets befolkning. Oromo-folket utgjør rundt 35 prosent av befolkningen og er den største etniske gruppen i Etiopia. Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) overtok makten i Etiopia i 1991 etter at den tidligere militærjuntaen og diktatoren Mengistu Haile Mariam ble styrtet. TPLF tok kontroll over landets militære styrker og styrte landet frem til april 2018 da Abiy Ahmed ble utnevnt til statsminister. Ahmed beskyldte TPLF for korrupsjon og overgrep og erstattet flere militære ledere. I november 2020 overtok TPLF kontrollen over regjeringens militære base utenfor Mekele, der det var store mengder våpen. Ahmed beordret deretter en militær motoffensiv og gjenvant kontrollen over basen. Men TPLF klarte å gjenerobre Mekele i juni 2021. FN har rapportert at 400 000 mennesker i Tigray-regionen nå er truet av sult som en følge av krigføringen.

​

Sahle-Work Zewde har vært landets president siden oktober 2018, og overtok det seremonielle presidentvervet etter Mulatu Teshome. Hun er Etiopias første kvinnelige president.

​

Abiy Ahmed har vært Etiopias statsminister siden april 2018. Med sine 41 år var han Afrikas yngste leder da han tiltrådte som statsminister. Han ble tildelt Nobels fredspris i 2019. Ahmed har gjennomført flere politiske og økonomiske reformer siden han ble statsminister, blant annet signerte han en fredsavtale med Eritreas president Isaias Afewerki i 2019 etter 20 års konflikt mellom landene.

Historisk glimt

Visste du at...

Etiopia er det eneste landet i Afrika som aldri ble kolonisert.

​

Landet er kjent for sin kaffe og regnes som fødestedet til kaffeplanten.

​

Etiopia har en av de raskest voksende økonomiene i Afrika.​

​

Over 80 språk brukes i Etiopia. Engelsk er undervisningsspråk i institusjoner for høyere utdanning. 

​

Etiopia har flest verdensarvsteder i Afrika. De ni områdene er Aksum, Fasil Ghebbi, Harar, Konso kulturlandskap, Nedre dal av Awash, Nedre dalen i Omo, Rock-Hewn Kirker, Simien nasjonalpark og Tiya.

 

Etiopia er det nest mest folkerike landet i Afrika etter Nigeria.

  1. ​

Etiopia har det høyeste fjellet i Afrika, Ras Dashen, som er 4,550 meter høyt.

​

Addis Abeba ligger på 2,450 meter over havet, og er verdens fjerde høyeste hovedstad.

​

Etiopia er det nest mest befolkede landet i Afrika, med en befolkning på over 115 millioner. Landet vokser med 10 prosent i året. Nigerias befolkning er den største i verdensdelen med over 207 millioner.

​

Etiopia er det eneste landet i Afrika som aldri formelt ble kolonisert, selv om Italia to ganger okkuperte det: fra 1895-96 og 1935-1941. 

​

Rastafarianisme som ble utviklet på Jamaica på 1930-tallet, bruker den tidligere etiopiske keiseren Haile Selassie som sin åndelige leder. Selv om Selassie døde i 1975, blir hans død ikke akseptert. Mange tror at han en dag kommer tilbake. 

​

Lucy, restene av verdens eldste fossil-menneske ble oppdaget i Etiopia i 1974. Hun levde for 3,2 millioner år siden.

​

Etiopia har det det største antallet UNESCO biosfærereservater i Afrika.

​

Etiopia er en av de største produsentene av teff, en høyverdig glutenfri kornsort som brukes til å lage injera, et tradisjonelt etiopisk flatbrød.

​

I 2017 hadde Etiopia den raskest voksende økonomien i verden. BNP økte med 8,3 prosent i 2017 sammenlignet med en global vekst på 2,7 prosent. 

​

I 1960 ble etiopiske Abebe Bikila den første afrikanske vinner av en olympisk gullmedalje. Han vant maraton i Roma barfot etter at hans eneste par løpesko ble ødelagt. Ekstraskoene ga han blærer.

Skjult perle med mange attraksjoner

25221140922_8fbe734f77_k.jpg

En skjult perle i Etiopia er byen Harar, som ligger i den østlige delen av landet. Byen er kjent for sitt UNESCO-listede gamleby som er omgitt av en fem kiometer lang steinmur. Denne gamlebyen har over 80 moskeer og helligdommer, samt et stort antall tradisjonelle hus og bygninger. Byen regnes Den fjerde helligste byen i islam (etter Mekka, Medina og Jerusalem).

​

Harar er også kjent for sin kaffe, som dyrkes i områdene rundt byen. Kaffe er en viktig del av kulturen i Harar, og det er mange kaffehus i byen der du kan prøve lokal kaffe og delta i tradisjonelle kaffeseremonier.

​

En annen attraksjon i Harar er de ville hyenene som bor i byen. Lokale guider tilbyr nattlige turer til et sted utenfor bymurene der hyenene kommer for å bli matet. Besøkende kan stå ansikt til ansikt med hyenene og mate dem med kjøtt ved å holde det mellom tennene mens hyenene tar det med sine sterke kjevemuskler.

​

Harar er også vert for flere festivaler i løpet av året, inkludert en musikkfestival og en hyenefestival som feirer det spesielle forholdet mellom menneskene og hyenene i byen. 

Harar er kjent som et betydelig handelssenter, for sin kaffe med samme navn som byen, og for sin befestede gamleby, som fra 2006 er et verdensarvområde. Foto: Francisco Anzola, Flickr CC BY 2.0

49768566773_53b77506da_k.jpg

I disse fjellveggene er det flere kirker, blant annet Abuna Yemata Guh som er Kirken er viet til Abuna Yemata, en munk fra 600-tallet som sies å ha grunnlagt kirken og bodde i en hule i nærheten av den. Foto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0

På disse fjellveggene er det bygd en rekke med kirker som er godt skjult

Gheralta-fjellene er en gruppe med fjell som ligger i Tigray-regionen i Nord-Etiopia. Fjellene ligger rundt 70 kilometer nordøst for byen Mekele og er kjent for sine imponerende klippeformasjoner og gamle kirker som er bygget inn i fjellveggene. 

​

De fleste av kirkene i Gheralta-fjellene er bygget i perioden mellom det 4. og 15. århundre og er kjent for sin særegne arkitektur og historie. Disse kirker ble bygget av munkene som ønsket å leve isolert og meditasjon i fjellene, og mange av dem er fortsatt i bruk i dag av lokale innbyggere.

Fjellene er også et flott sted for fotturer og klatring, med mange ruter og stier som fører til fantastiske utsiktspunkter og naturskjønne omgivelser. Det er også mulig å besøke noen av de gamle grottene som ble brukt som boliger og til og med for å dyrke mat.

​

I tillegg til fjellene og kirkene, har Gheralta-fjellene også en rik kulturhistorie og lokalbefolkningen har bevart mange tradisjoner og skikker gjennom århundrene. Besøkende kan delta i lokale arrangementer og festivaler for å oppleve kulturen og livsstilen i denne delen av Etiopia.

Her er noen fantastiske steder du kan oppleve på en reise til Etiopia

Bale Mountains National Park - Denne parken er et fantastisk høydeplatå med innsjøer, fosser og unikt dyreliv, inkludert den truede etiopiske ulven. 

​

Sof Omar Cave - Ligger i Bale Mountains, er dette grottesystemet et av de største i Afrika og er kjent for sin underjordiske elv og fantastiske fjellformasjoner.

​

Blue Nile Falls - Ofte overskygget av de mer berømte Victoria Falls, er Blue Nile Falls en fantastisk vannkaskade som er spesielt imponerende i regntiden.

​

Abuna Yemata Guh-kirken - Denne kirken ligger i Gheralta-fjellene Tigray-regionen, og er bygget inn i en klippevegg og krever en utfordrende stigning for å nå, men tilbyr spektakulær utsikt og en unik åndelig opplevelse.

​

Danakil Depression - Dette geologiske eventyrlandet i Afar-regionen er hjemsted for overjordiske landskap med saltsletter, varme kilder og fargerike mineralformasjoner.

​

Fasil Ghebbi - Dette UNESCOs verdensarvsted i Gondar er et festningsbykompleks med slott, palasser og andre historiske bygninger som dateres tilbake til 1600-tallet.

​

Arba Minch - Denne naturskjønne byen i det sørlige Etiopia er omgitt av vakre innsjøer, dyrereservater og tradisjonelle landsbyer.

​

Tis Abay - Også kjent som den «røykende fossen», dette naturlige vidunderet i Amhara-regionen er omgitt av frodig vegetasjon og tilbyr fantastisk utsikt.

​

Lalibela - Selv om Lalibela ikke akkurat er en skjult perle, blir den ofte oversett av besøkende som utelukkende fokuserer på de mer kjente nettstedene. Denne historiske byen er hjemsted for 11 middelalderske steinhuggede kirker som regnes som et av verdens underverker.

Hovedstaden Addis Abeba

Hovedstaden Addis Abeba

Addis Abeba (3,273,000 innbyggere/2015) ligger på en høyde av 2,355 meter, er hovedstad i Etiopia og hovedkvarter for Den afrikanske union (AU) og De forente nasjoners økonomiske kommisjon for Afrika (UNECA). Addis Abeba blir derfor ofte referert til som «Afrikas politiske hovedstad» for sin historiske, diplomatiske og politiske betydning for kontinentet. Foto: 37382, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Ligger 1,712 meter over havet

Ligger 1,712 meter over havet

Adama (324,000 innbyggere/2015) er ligger 99 kilometer sørøst for hovedstaden Addis Abeba. Byen ligger i en høyde på 1,712 meter. I tillegg til jernbaneforbindelsene til Addis Abeba og Djibouti, har Adama veiforbindelser til innsjøene i Rift Valley og til Assela og Assab. Med sine kraftige vinder ble Adama-sletten valgt til å bygge landets største vindkraftanlegg (og den største i Afrika sør for Sahara), Adama II, med 102 turbiner. Foto: Joe Castleman, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Var hovedstad for det etiopiske imperiet

Var hovedstad for det etiopiske imperiet

Gonder (323,900 innbyggere/2015) er en by som ligger nord for Tanasjøen ved elven Lesser Angereb og sørvest for Simien-fjellene, og ligger 2,133 meter over havet. Gondar fungerte tidligere som hovedstad for både det etiopiske imperiet og den påfølgende Begemder-provinsen. Byen har restene av flere kongelige slott, blant annet Fasil Gebbi (se bildet i galleriet) som ble oppført som verdensarv i 1979. Foto: Göran Höglund (Kartläsarn), Flickr CC BY-ND 2.0

Viktig økonomisk senter for Etiopia

Viktig økonomisk senter for Etiopia

Mekele (323,700 innbyggere/2015) er hovedstaden i Tigrayregionen, og ligger rundt 780 kilometer nord for Addis Abeba, med en høyde på 2,254 meter over havet. Mekelle er et av Etiopias viktigste økonomiske og utdanningssentre. Mekelle industripark er vert for mange utenlandske tekstilbedrifter og sysselsetter rundt 20,000 mennesker. Foto: A.Savin, Wikimedia Commons FAL

Keisernes hjem på 1600- og 1700-tallet

Keisernes hjem på 1600- og 1700-tallet

Fasil Ghebbi er et murinnhegnet/befestet palassområde i byen Gonder i Etiopia. Stedet var de etiopiske keisernes hjem på 1600- og 1700-tallet, etter at keiser Fasilides I gjorde Gondar til hovedstad i 1632. Palassets unikt originale arkitektur er preget av påvirkning fra islamsk arkitektur og hinduistisk kultur, og senere impulser fra europeisk barokk, bragt til stedet av jesuittmisjonærer. Slottet ble innskrevet som et UNESCOs verdensarvsted i 1979. Foto: Ludger Heide, Flickr CC BY-SA 2.0

En samling på elleve kirkebygninger

En samling på elleve kirkebygninger

Lalibela er en fjellandsby i Amhararegionen i Etiopia, omtrent 700 kilometer fra hovedstaden Addis Abeba. Byen var hovedsetet til Zagwe-dynastiet. Fram til nå har byen vært svært isolert, og bare små grupper med turister finner veien dit. Byen er kjent for sine fantastiske kirker, og en samling på elleve kirkebygninger som er hugget ut i fjellet. Anlegget er et populært pilegrimsmål, og ble verdensarvsted allerede i 1978. Foto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0

Verdens mest utilgjengelige kirke

Verdens mest utilgjengelige kirke

Abuna Yemata Guh er en steinhugget kirke i en høyde på 2.580 meter som ligger i småbyen Hawzen i Tigray-regionen. For å komme til kirken må en klatre 300 meter i en stupbratt fjellside, en tur som for noen tar 45 minutter avhengig av klatreferdighetene. Abuna Yemata Guh beskrives som verdens mest utilgjengelige og farlige kirke. Kirken er kjent for kuppel- og veggmalerier som dateres tilbake til 500-tallet. Foto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0

Historisk relikvie fra 1100-tallet

Historisk relikvie fra 1100-tallet

Lalibela Cross er et stor, rikt dekorert prosesjonskors, en av Etiopias mest skattede og historiske relikvier. Etiopierne tillegger det også helbredende kraft. Korset antas å være fra 1100-tallet, er rundt 60 centimeter lang og veier rundt sju kilo. Det oppbevares av klippekirken Bete Medhane Alem i byen Lalibela. Dette er en av de elleve kirkebygningene i landet som er oppført som verdensarv. Foto: oarranzli, Flickr CC BY-ND 2.0

Den eldste og viktigste i Etiopia

Den eldste og viktigste i Etiopia

St. Mary of Zion i byen Axum er den eldste og viktigste kirkebygningen i den etiopisk-ortodokse kirken. Det antas at den opprinnelige kirken ble bygget i det 4. århundre. Siden starten har kirken blitt ødelagt og gjenoppbygd minst to ganger. I sin nåværende form ble den bygget på 1600-tallet. Bare menn fikk komme inn i kirken. I 1950 bygde keiser Haile Selassie en ny moderne kirke ved siden av den gamle, som er åpen for både menn og kvinner. Foto: A.Savin, Wikimedia Commons FAL

Oppkalt etter Konso-folket

Oppkalt etter Konso-folket

Byen Konso (4,593 innbyggere/2005) ble i 2011 registrert som et verdensarvsted for sitt kulturlandskap. Konso, oppkalt etter Konso-folket, er kjent for sine religiøse tradisjoner, waga- skulpturer og fossiler. Konso og dens kultur ble gradvis avdekket av europeerne i løpet av det 20. århundre. Foto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0

Dette er det varmeste stedet på jorden

Dette er det varmeste stedet på jorden

Dallol i regionen Afar har for tiden den offisielle rekorden for rekordhøy gjennomsnittstemperatur for et bebodd sted på jorden, og en gjennomsnittlig årstemperatur på 35 ° C ble registrert mellom 1960 og 1966. Dallol er også et av de fjerneste stedene på jorden, men asfalterte veier til den nærliggende landsbyen Hamedela bygges. Foto: Achilli Family | Journeys, Flickr CC BY 2.0

Her var det et stort utbrudd i 2005

Her var det et stort utbrudd i 2005

Danakilørkenen er en ørken som ligger i det nordøstre Etiopia, søndre Eritrea og mye av Djibouti. Ørkenen er hjemlandet til afar-folket, er kjent for sin hete og for Afar-riften og ligger 100 meter under havnivå. Det er mange vulkaner i området, blant annet Erta Ale (bildet) som er en av de mest aktive vulkanene i Etiopia. Den 25. september 2005 var det et stort utbrudd som drepte 250 husdyr og tvang tusenvis av lokale innbyggere på flukt fra vulkanen. Foto: filippo_jean, Flickr CC BY-SA 2.0

Det eventyrlige Aksumriket

Det eventyrlige Aksumriket

Aksumriket var eit rike nord i Øst-Afrika som hadde en stordomstid på 200-500-tallet. Det lå nord i dagens Etiopia. Byen Axum er kjent for sine mange bygninger med storslåtte utsmykninger, store obelisker, steler, kongegraver og ruiner av palass. Byen ble innskrevet som et verdensarvsted i 1980. Den største obelisken (bildet) er 35 meter høy. Foto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0

«Lucy in the Sky with Diamonds»

«Lucy in the Sky with Diamonds»

Nasjonalmuseet i Etiopia i hovedstaden Addis Abeba huser viktige gjenstander fra landet. Det mest kjente på museet er skjelettet til «Lucy», tilnavnet til et av de mest kjente og komplette fossile eksemplarene av førmennesker i slekten Australopithecus. Hun tilhørte arten Australopithecus afarensis, som eksisterte i minst 900.000 år, og ble funnet i 1974 i Awash-dalen i Etiopia. Fossilet er oppkalt etter Beatles-sangen «Lucy in the Sky with Diamonds». Foto: Ninara, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Den største innsjøen i Etiopia

Den største innsjøen i Etiopia

Tanasjøen er den største innsjøen i Etiopia, og er kilden for den delen av Nilen som kalles Den blå Nil. Sjøen ligger på 1,786 meter over havet og har et areal på 3,060 km². Sjøen har ei øy med et kloster som er et populært turistmål. Fiskerne bruker båter laget av papyrusgress. Foto: A.Davey, Flickr CC BY 2.0

Buskbukken i høylandet

Buskbukken i høylandet

Fjellnyala eller balebukk er en storvokst afrikansk buskbukk som er begrenset til de sørøstre etiopiske høylandene, spesielt Arussi- og Balemassivene sørøst for Riftdalen i Etiopia, der flertallet av dyra holder til innenfor grensene til Bale nasjonalpark. Fjellnyalaen blir omkring 90–135 centimeter i skulderhøyde og voksne dyr veier typisk 150–320 kilogram. Foto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0

350 fuglearter og 91 pattedyrarter

350 fuglearter og 91 pattedyrarter

Nechisar nasjonalpark ble opprettet i 1974, og ligger i Riftdalen omtrent 510 kilometer sør for hovedstaden Addis Abeba, og dekker totalt et område på 514 km2. Innsjøene Abaya og Chamo grenser til parken, og utgjør omtrent 15 prosent av parken. I Nechisar nasjonalpark er det registrert minst 350 fuglearter, 91 pattedyrarter, 16 fiskearter og 21 slangearter. I Chamo-sjøen finnes noen av Afrikas største nilkrokodiller. Foto: MauritsV, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Her er det svært sjeldne dyrearter

Her er det svært sjeldne dyrearter

Simien nasjonalpark er en nasjonalpark i Amhararegionen i Etiopia. Parken dekker Semienfjellene og fjelltoppen Ras Dashen, som er det høyeste fjellet i landet (4.624 moh). Det er regelmessig snø i fjellene. Nasjonalparken ble opprettet i 1969, og er hjemsted til flere svært sjeldne dyrearter: etiopisk ulv (Canis simensis), geladaaper og etiopiasteinbukk. Den siste er endemisk for parken. Parken ble oppført som verdensarvsted i 1978. Foto: Leonard A. Floyd, Flickr Public domain

Det høyeste fjellet i Etiopia

Det høyeste fjellet i Etiopia

Ras Dashen er det høyeste fjellet i Etiopia. Fjellet er 4,550 meter høyt, og ligger i Simien nasjonalpark, nordøst for Tanasjøen. Det første dokumenterte bestigningen ble gjort av de franske offiserene Ferret og Galinier i 1841. Det er likevel mest sannsynlig at befolkningen i området har besøkt toppen tidligere, da det er en overkommelig bestigning, og det finnes både bygninger og beiteområder i nærheten. Foto: Leonard A. Floyd, Flickr Public domain

Stadig tilflytting trussel for parken

Stadig tilflytting trussel for parken

Bale nasjonalpark er et 2,200 km² beskyttet område sørøst i Etiopia, cirka 400 kilometer fra Addis Abeba. Nasjonalpark ble utredet av britiske forskere på 1960-tallet og parken ble grunnlagt og opprettet i 1969–1971. I nasjonalparken bor det omkring 40,000 mennesker, som for det meste livnærer seg av landbruk og husdyrhold. Stadig flere flytter til parken og nytt land dyrkes opp, noe som utgjør en stor trussel for både planter og dyr. Foto: Richard Mortel, Wikimedia Commons CC BY 2.0

36 monumenter fra lite kjent kultur

36 monumenter fra lite kjent kultur

Tiya er blant de viktigste av de omtrent 160 arkeologiske stedene som er oppdaget så langt i Soddo-regionen, sør for Addis Abeba. Stedet har 36 monumenter, inkludert 32 utskårne steler dekket med symboler, hvorav de fleste er vanskelige å tyde. De er restene av en gammel etiopisk kultur hvis alder ennå ikke er nøyaktig bestemt. Fortidsminnet ble verdensarvområde i 1980. Foto: Richard Mortel, Flickr CC BY 2.0

Mange språk og folkegrupper

Mange språk og folkegrupper

Etiopias befolkning er svært mangfoldig med forskjellige språk og etniske grupper. De fleste av befolkningen snakker et etiosemittisk eller kusittisk språk som begge er en del av den afroasiatiske språkfamilien, mens andre snakker nilo-Sahara-språk. Banna (bildet) er en etnisk gruppe i Etiopia som bor i den nedre Omo-dalen. Foto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0

Kjent for sin leppeplatepiercing

Kjent for sin leppeplatepiercing

Surma-folket er en etnisk gruppe i provinsen Kaffa i det sørvestlige Etiopia. Surma lever av storfeavl og i mindre grad av turisme. Kvinnene i folkegruppen er kjent for å gjøre seg klar for bryllupsdagen med å sette inn skiver i leire for å streke den ut, en leppeplatepiercing. Denne piercingen finner man mest hos de afrikanske folkegruppene: Surma og Mursi i Etiopia, Sara i Tsjad, Makonde og Botocudo i Brasil. Foto: Rod Waddington, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

812,000 turister i 2019

812,000 turister i 2019

Etiopia registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata totalt 812,000 turister i 2019, og omsatte for rundt 3,55 milliarder amerikanske dollar i turistsektoren. Dette tilsvarer 3,7 prosent av bruttonasjonalproduktet, og omtrent 25 prosent av alle internasjonale turistinntekter i Øst-Afrika. Kuriftu Resort & Spa Bahir Dar er blant de mange fantastiske ferieresortene i Etiopia, et sted som har fått svært gode gjesteanmeldelser. Foto: kurifturesorts.com

Prisbelønt restaurant med fantastisk utsikt

Prisbelønt restaurant med fantastisk utsikt

I nærheten av fjellandsbyen Lalibela er restauranten Ben Abeba som nærmest ser ut som et romskip. Den ligger på en høyde med fantastisk utsikt over elvedalen nedenfor. Restauranten er prisbelønt for sin mat. Foto: Singapore.Alice, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

bottom of page