Fakta
Fiji
Folk her sa alltid til meg: Hvorfor skulle du forlate sivilisasjonen for å gå til et sted som Fiji? Fiji er et langt mer sivilisert sted enn California eller New York City.
Raymond Burr (1917 - 1993)
Kanadisk amerikansk skuespiller
Portrett: NBS TV, Wikimedia Commons Public domain llustrasjonsfoto: Josaia Cakacaka on Unsplash
Historisk glimt
De fijianske øyene ble først bebodd av polynesiske sjømenn for cirka 3,500 år siden. Tusen år senere kom det melanesiere til øyene.
Den første kjente europeer som besøkte Fiji var nederlenderen Abel Tasman i 1643. Fiji var på 1800-tallet preget av stammekriger.
Det var ikke før 1789 at øyene ble kartlagt da William Bligh, den avsatte kapteinen på HMAV «Bounty», seilte gjennom øyene Viti Levu og Vanua Levu. En stund ble øyene kalt Bligh Islands etter ham.
De første europeere som bosatte seg på Fiji var skipbrudne seilere og rømlinger fra australske fangekolonier. I 1804 ble sandeltre oppdaget på Vanua Levu, noe som førte til at flere handelsskip kom innom øyene. På begynnelsen av 1820-tallet ble Levuka, den første moderne byen på Fiji, bygget på øya Ovalau.
​
På 1820-tallet førte den økende mengden misjonærer på Fiji til borgerkrig mellom de innfødte stammene. Med våpen fra den svenske leiesoldaten Charlie Savage, slo Ratu Tanoa, en krigsherre fra øya Bau, den mye større Burebasaga stammen og underla seg store deler av vestlige Fiji. Hans etterfølger, Seru Epenisa Cakobau, stadfestet den bauiske herredømmet utover 1850- og 1860-tallet. Han kalte seg Tui Viti, eller Kongen av Fiji. Han møtte motstand fra lokale høvdinger og den tonganske prinsen Enele Ma'afu som hadde bosatt seg på øya Lakeba i øygruppen Lau i 1848. Ma'afu tok med seg misjonærer fra Tonga og metodistkirken var den første kirken som fikk fotfeste på Fiji. De fleste høvdingene i vest så på Ma'afu og misjonærene som en trussel og nektet derfor å konvertere og la dem bosette seg i landsbyene.
Fiji har siden landet ble uavhengig fra Storbritannia i 1970 (etter 96 år som britisk koloni) opplevd mye rivalisering mellom urbefolkningen og de indiske befolkningen. Det har vært militærkupp både i 1987, 2000 og 2006.
​
Wiliame Katonivere har vært landets president siden november 2021, er født i 1961 og den yngste personen som har hatt embetet. Han har også vært høvding I Macuata-provinsen siden 2013, da han etterfulgte sin elder bror Aisea Katonivere. I innsettelsestalen oppfordret alle kvalifiserte fijianere til å bli vaksinert mot COVID-19, og advarte om prisøkninger i påvente av gjenåpningen av grensen 1. desember 2021.
Frank Bainimarama har vært statsminister siden 2007. Bainimarama har tatt makten i to ganger i Fijis historie, første gang som sjef for den midlertidige militære regjeringen i Fiji fra 29. mai til 13. juli 2000, etter å organisert et mot-kupp for å nøytralisere det etniske fijianske kuppet som ble ledet av George Speight. Senere ble makten gitt til den utnevnte presidenten Ratu Josefa Iloilo. Han var også med på å styrte regjeringen til president Qarase, og kunngjorde at han hadde «motvillig» overtatt makten til formannskapet.
​
Visste du at...
Fiji fikk kallenavnet Cannibal Isles av europeiske sjømenn, som unngikk å besøke øya. Kannibalismen har en lang historie i Fiji. Selv om kannibalisme ikke lenger praktiseres, har folket tatt til seg historien og lager humoristiske kannibal-gafler og andre relaterte ting som selges i gavebutikker.
​
Fiji har bygd en solid økonomi basert på på turisme og sukkerindustrien, Fiji forventer at turistindustrien fortsetter å vokse med håp om å nå 2,2 milliarder dollar innen 2020.
​
I Fiji er det ansett som fornærmende å røre en annen persons hode.
​
Kava er en plante som dyrkes på Fiji og andre Stillehavsøyer som er kjent for sin bedøvende og beroligende effekt. Kava-drikken på Fiji lages ved at man knuser tørkede røtter til fint pulver som etterpå blandes med vann.
​
De aller fleste fysiske oppgaver på Fiji har tradisjonelt blitt sett på som kvinners arbeid, med menn som utfører mer spennende eller viktige oppgaver som å føre krig og bygge hus.
Hovedstad
Suva
​
Etniske grupper
Itaukeier 56,8%, indere 37,5%, rotumanere 1,2% (2007)
​
Språk
Engelsk, Fijiansk
​
Religion
Kristne 64.5%, hinduister 27,9%, muslimer 6,3%, sikher 0,3%,(2007)
​
Innbyggertall
​
Offisielle tall og befolkningsframskriving
​
Styreform
Republikk
​
Areal
18,274 km²
​
Nasjonaldag
10. oktober
​
Levekostnader
​
Om mat fra Fiji
​
Utvalgte aviser
​
Offsielt nettsted for turisme
​
​
Nødnummer
Politi 917, Brann og ambulanse 911
​
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
​
FN-sambandet
Landstatistikk
​
FNs utviklingsprogram
Reportere uten grenser
​
The Global Economy - «Lykkeindeks»
Vision of humanity - Fredsindeksen
​