top of page

Fakta

Finland
Christopher_Lee,_Women's_World_Awards_20
125px-Flag_of_Finland.svg.webp

Mitt favorittland er Finland fordi  du kan kjøre i timevis uten å se en eneste person. Jeg elsker fred og ro - noe jeg ikke får veldig ofte. 

Christopher Lee (1922 - 2015) 
Britisk skuespiller,
kjent fra både film og teater 

Hovedstad

Helsinki

Etniske grupper

Finner 93.4%, svensker 5.6%, russere 0.5%, estere 0.3%, rom 0.1%, samer 0.1% (2006)

Språk

Finsk (offisielt)89%, svensk (offisielt)5.3%, russisk 1.3%,annet (f.eks. små samiske minoriteter) 4.4% (2014)

Religion

Protestanter 73.8%, Ortodokse kristne 1.1%, andre eller ingen religion 25.1% (2014)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

Areal

338,420 Km2

Nasjonaldag

6. desember

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Finland

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

Utvalgte aviser

Ilte Sanomat (finsk)

Helsingin Sanomat (finsk)

Offisielt nettsted for turisme

Visit Finland

UDs reiseråd

Finland

Nødnummer

Alle nødetater 112

Luftforurensning - IQAir

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

FNs utviklingsprogram
Human Development Index


Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

FN-sambandet - Landstatistikk

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

tapio-haaja-pzS2Os59dNw-unsplash.jpg

Historisk glimt

Finland kan dokumentere rester av bosetting fra siste mellomistid for 120,000 til 125,000 år siden. Jakt og fiske, jordbruk, kobber og bronse hadde en klar «østlig» kulturell og språklig tilhørighet. Innvandringen av de finsk-ugriske folkegruppene fra dagens russiske og baltiske områder foregikk senest i folkevandringstiden. 

Finland har vært utsatt for skiftende og sterke stormaktsinteresser. Landet var en del av kongedømmet Sverige fra 1200-tallet og fram til 1809 da det ble avgitt til Russland ved erobring – som det selvstyrte storfyrstedømmet Finland.
Landet erklærte uavhengighet etter det russiske sammenbruddet i første verdenskrig og den russiske revolusjonen i 1917. 

 

Finland kjempet under andre verdenskrig mot Russland på grunn av uenigheter om russisk tilgang. Første gang var Vinterkrigen (1939-1940). Finske tropper klarte uventet å forsinke russerne som angrep i tre måneder. Den finske regjeringen måtte kapitulere etter dette.  Finland gikk et år senere inn på tysk side og angrep Sovjetunionen igjen. Finland måtte etter krigen betale krigsgjeld og gi landområder til Sovjetunionen.

Årene etter andre verdenskrig måtte Finland bygge opp landet og et bedre forhold til Sovjetmakten. I hele etterkrigstiden, under presidentene Juho Kusti Paasikivi og Urho Kekkonen, var behovet for et godt forhold til Sovjetunionen avgjørende for finsk utenrikspolitikk. I 1948 hadde de to landene undertegnet en «vennskaps- og bistandpakt». De politiske endringene i Sovjetunionen førte til at Finland i 1991 innledet en prosess i retning av medlemskap i EU. Vennskapsavtalen med Sovjetunionen ble sagt opp i oktober 1991. Bortfallet av det sovjetiske markedet og virkningene av den internasjonale krisen, førte Finland inn i en omfattende økonomisk krise med høy arbeidsløshet fra 1992. Finland ble medlem av EU fra 1995.

Sauli Niinisto vant presidentvalget i 2012 og ble landets første konservative statsoverhode på fem tiår. Han var finansminister fra 1996 til 2001, og ble kreditert for at han bygget opp landets økonomi etter Sovietunionens fall.

Visste du at...

Den 120 kilometer lange Päijänne Water Tunnel er Europas lengste tunnel og verdens nest lengste.

Finland var en av de siste stedene i Europa som ble kristnet, i det 12. århundre.

Med et gjennomsnitt på 12 kg per år (tall fra 2016), drikkes det mer kaffe i Finland per person enn noen andre i verden. Dette er 2,1 kg mer per år en Norge som er nummer to i verden. 

Finland har vært på toppen av den verdensomspennende Press Freedom Ranking liste hvert år siden utgivelsen av den første indeksen ble gjennomført av Reporters Without Borders i 2002.

Julenissen  bor i et hus nær byen Rovaniemi, i den nordlige provinsen Lappland. The Santa Claus Post Office (adresse: Sankta Claus village, FIN-96930 Arctic Circle) mottar 700,000 brev hver år fra barn fra 198 land.

Det finske selskapet Nokia Corporation  var verdens største produsent av mobiltelefoner i perioden 1998-2012, med en global markedsandel på over 35 prosent mellom 2006 og 2009.

Finland er kjent for noen av verdens største mobilspillutviklere, som Rovio Entertainment, skaperne av det ikoniske spillet Angry Birds, og Supercell, kjent for Clash of Clans og Clash Royale. Disse spillene har satt Finland på kartet som et kraftsenter innen mobilspillindustrien.

Finland har en av de høyeste utdanningsnivåene i verden. Landet har et velutviklet utdanningssystem, og finske studenter scorer konsekvent høyt på internasjonale rangeringer som PISA (Program for International Student Assessment).

Finland har en stolt tradisjon innen design og arkitektur, og har fostret mange kjente designere og arkitekter. Blant de mest kjente er Alvar Aalto, kjent for sin moderne arkitektur og organiske design, og Marimekko, et ikonisk finsk designhus kjent for sitt fargerike tekstiltrykk.

Ifølge World Happiness Report, som måler lykke i ulike land basert på faktorer som levestandard, sosial støtte, frihet til å ta livsvalg, og generelt lykkenivå, har Finland blitt rangert som verdens lykkeligste land flere ganger.

Kalevala er et episk dikt som samler finsk folklore og mytologi. Det ble samlet og nedskrevet av Elias Lönnrot på 1800-tallet og regnes som et viktig stykke finsk nasjonallitteratur. Kalevala har inspirert kunst, musikk og litteratur både nasjonalt og internasjonalt.

Karjalanpiirakka - karolske piroger er en tradisjonell finsk paiform fylt med ris eller potet. Den er et populært bakverk og er kjent over hele landet. Karjalanpiirakka serveres ofte med smør og eggerøre og er en vanlig del av finsk frokost.

Finsk er et unikt språk som tilhører den finsk-ugriske språkfamilien og er ikke beslektet med de fleste europeiske språk. Den finske kulturen er rik på tradisjoner som sauna, folkemusikk og folklore, som alle bidrar til landets unike identitet.

Hovedstaden Helsingfors

Hovedstaden Helsingfors

Helsingfors (656,920 innbyggere/2020) er hovedstaden i Finland, og ligger lengst sør i landet ved Finskebukta. Byen har rundt 650 000 innbyggere (2019). Byen har både Helsingfors og Helsinki som fullt likestilte offisielle navn, og blir i offisiell språkbruk i Finland noen ganger omtalt som Helsinki – Helsingfors. Helsingfors ble grunnlagt av den svenske kongen Gustav Vasa i 1550, etter at svenskene hadde etablert seg i landområdet på 1150-tallet. Foto: Jussi Hellstén, Visit Finland

Nest størst og mange hovedkontorer

Nest størst og mange hovedkontorer

Esbo (292,796 innbyggere/2020) i FInskebukten er en by og kommune i landskapet Nyland. Esbo er Finlands nest største by, er en tospråklig kommune med finsk som majoritetsspråk (84 prosent) og svensk som minoritetsspråk (åtte prosent). Esbo har mange hovedkontorer og selskaper, blant annet har Nokia og Fortum. Foto: Joneikifi, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

«Finlands Manchester»

«Finlands Manchester»

Tammerfors (241,009 innbyggere/2020) var den første, og er fremdeles den største, industribyen i Finland, og har blitt kalt «Finlands Manchester». Tammerfors er den største innlandsbyen i Norden. Tammerfors er også kjent for sitt teaterliv og mange museer. Flere av institusjonene har sitt opphav i arbeiderkulturen. Den største turistattraksjonen er fornøyelsesparken Särkänniemi. Tammerfors regnes også som arnestedet til finsk ishockey. Foto: Jorge Franganillo, Flickr CC BY-SA 2.0

Finlands første verdensarv

Finlands første verdensarv

Gamle Raumo er den finske byen Raumos bykjerne. Raumo (39,040 innbyggere/2020) er en av seks byer i Finland som kan føre historien tilbake til middelalderen. Byen er en av de eldste havnene i Finland, og ble bygget opp rundt et Fransiskaner-kloster hvor en kirke fra 1400-tallet fortsatt er bevart. I 1991 ble Gamle Raumo tatt med på UNESCOs verdensarvliste som det første verdensarvsted i Finland. Foto: Eevi AlanissiFollow, Flickr CC BY-SA 2.0

Julenissens landsby

Julenissens landsby

Santa Claus Village er en fornøyelsespark i Rovaniemi (63,528 innbyggere/2020) i Lappland som åpnet i 1985. I området er også Santa Park der besøkende kan møte julenissen på kontoret hans og ta bilder gratis med ham. Dette prosjektet ble opprettet av det britiske selskapet Santaworld Ltd og byggekostnadene var 6,7 millioner euro. Foto: Visit Rovaniemi

Størst i Nord-Finland

Størst i Nord-Finland

Uleåborg/Oulu (207,327 innbyggere/2020) er en by og kommune i landskapet Norra Österbotten i Finland. Uleåborg er den største og mest betydningsfulle byen i Nord-Finland og den femte største byen i landet. Den ble grunnlagt av kong Karl IX i 1605 og fikk byprivilegier i 1610. Foto: David Mark, Pixabay

Grunnlagt da øya var en del av Russland

Grunnlagt da øya var en del av Russland

Mariehamn er Ålands hovedstad og eneste by, og ligger på den største øya Fasta Åland. Den er også en økonomisk region i Finland. Mariehamn ble grunnlagt i 1861, den gang Åland og resten av Finland var en del av Russland. Skipsfart har alltid vært en viktig industri for byen. I dag er turismen byens viktigste næring. Foto: Kenny McFly, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Et av verdens største kystfort

Et av verdens største kystfort

Sveaborg (Suomenlinna) er en større kystbefestning på øyene utenfor Helsingfors. Anlegget er et av verdens største kystfort, og er blitt kalt Nordens Gibraltar. Anlegget omfatter flere øyer i innseilingen til Helsingfors, påbegynt av Sverige i 1748 som Sveriges mest kostbare forsvarsanlegg gjennom tidene. Sveaborg ble innskrevet på UNESCOs verdensarvlisten i 1991. Svea Foto: Ari Helminen, Flickr CC BY-SA 2.0

Strategisk viktig forsvarsanlegg

Strategisk viktig forsvarsanlegg

St. Olafs slott eller Olofsborg festning ligger utenfor byen Nyslott Øst-Finland, anlagt i 1475. Erik Axelsson (Tott) var festningens byggherre, og i senmiddelalderen var festningen et strategisk viktig forsvarsanlegg ved Finlands daværende østgrense. I krigene mellom Sverige og Russland var festningen et viktig støttepunkt. Den er restaurert, og er nå nasjonalminnesmerke. Det arrangeres en årlig operafestival i borgen. Foto: Periegetes, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Et av de største landemerkene i Helsingfors

Et av de største landemerkene i Helsingfors

Helsingfors domkirke, anlagt på 1820-1850-tallet, er et av de største landemerkene i Helsingfors. Kirken ligger ved Senatstorget i Helsingfors sentrum. Kirken er 62 meter høy. Kirken ble offisielt innviet i 1852 og fikk navnet Nikolaikirken etter tsar Nikolai I av Russland og Sankt Nikolas. Kirken er en av de mest besøkte i hovedstaden. Foto: AchimSchreck, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Nord- og Vest-Europas største ortodokse kirke

Nord- og Vest-Europas største ortodokse kirke

Uspenskijkatedralen er hovedkirke for Helsingfors' ortodokse menighet, og domkirke for Helsingfors' ortodokse bispedømme. Katedralen ligger på Skatudden, nær Salutorget i Helsingfors sentrum; og sto ferdig i 1868. Uspenskijkatedralen er Nord- og Vest-Europas største ortodokse kirke, og bygningen i rød teglstein med de gyldne kuplene er et a de mest synlige tegnene på den russiske innflytelsen i Finlands historie. Kirken har 13 gyldne kupler. Foto: Ralf Roletschek, Wikimedia Commons GFDL 1.2

Unik arkitektonisk tradisjon

Unik arkitektonisk tradisjon

Petäjävesi gamle kirke er en trekirke som ble bygd 1763–1764 av Petäjävesi bedehusmenighet i Jämsä sogn i Tavastland. Den gamle kirken ligger 1 km fra byen, og er et typisk eksempel på en arkitektonisk tradisjon som er unik for det østlige Nord-Europa. Den kom med på UNESCOs verdensarvliste i 1994. Foto: Diego Tirira, Flickr CC BY-SA 2.0

Villmarkskirke ikke langt fra Enaresjøen

Villmarkskirke ikke langt fra Enaresjøen

Pielpajärvi villmarkskirke ligger nord for Enaresjøen. Kirken i Inari kirkeby ble ødelagt i 1940 av sovjetiske luftangrep under vinterkrigen. Ivalo bedehus ble midlertidig brukt som kirke, mens det ble holdt en midtsommertjeneste i Pielpajärvi kirke, som dermed ble tatt i bruk igjen om sommeren. I dag holdes også påskegudstjenester, og kirken er en populær bryllupskirke. Foto: BishkekRocks, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Demilitarisert med 6,500 øyer

Demilitarisert med 6,500 øyer

Åland er en øygruppe og et selvstyrt, demilitarisert område i Finland. Det ligger i Østersjøen, mellom Finland og Sverige, og består av over 6,500 øyer, hvorav den største kalles Fasta Åland. Åland er svenskspråklig. Hovedstaden er Mariehamn. Foto: Visit Åland

Inspirerte Jean Sibelius

Inspirerte Jean Sibelius

Koli nasjonalpark er en nasjonalpark i Nord-Karelen. Den dekker 30 kvadratkilometer skogkledde åser på den vestlige bredden av innsjøen Pielinen, og ble etablert i 1991. Det mest kjente utsiktspunktet i parken er Ukko-Koli, med fantastisk utsikt mot øst over innsjøen Pielinen. Koli har inspirert mange malere og komponister, for eksempel Jean Sibelius, Juhani Aho og Eero Järnefelt. Foto: Erkki Nokso-Koivisto, Flickr CC BY-SA 2.0

Finlands høyeste fjell

Finlands høyeste fjell

Halti er Finlands høyeste fjell med en høyde på 1 324 moh. Fjellet ligger i Enontekis kommune nordvest i Finland på grensen til Norge. Fjellets høyeste punkt, 1.361 moh, ligger på norsk side og heter på nordsamisk Ráisduottarháldi. Det ble foreslått av en aksjonsgruppe å flytte riksgrensen til dette punktet som gave til Finlands 100 års fødselsdag i 2017, men ble senere oppgitt. Halti kan lettest nåes via Birtavarre i Kåfjord. Foto: Lothar Sowada, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Finlands største innsjø

Finlands største innsjø

Saimen (finsk: Saimaa) er Finlands største innsjø. Den ligger i den sørøstlige delen av landet. Av byer langs innsjøen finner en blant annet Villmanstrand, Imatra, Nyslott og St. Michel. Saimen ligger 76 m over havet. Saimaakanalen forbinder Saimen med Finskebukten og går fra Villmanstrand til Vyborg som nå ligger i Russland. Foto: Hirvela8860, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den lengste elva i Finland

Den lengste elva i Finland

Kemi älv er den lengste elva i Finland, med en lengde på 550 kilometer. Den renner gjennom innsjøen Kemiträsk og byen Rovaniemi før den munner ut i Bottenvika ved Kemi, litt øst for grensen mot Sverige. Det er bygd 15 vannkraftverk langs elven. Foto: Fanny Schertzer, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Svømmebasseng ved hoppbakken

Svømmebasseng ved hoppbakken

Salpausselän hyppyrimäet er et skihoppanlegg ved byen Lahtis. Anlegget har vært arena for skihopping de seks gangene ski-VM har blitt arrangert i Lahtis, i 1926, 1938, 1958, 1978, 1989 og 2001. Desto mindre kjent er det kanskje at det ligger et svømmebasseng ved foten av den største hoppbakken. Foto: DCB, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Blant de mest moderne

Blant de mest moderne

Helsingfors universitetsobservatorium, tidligere Institutt for astronomi ved Universitetet i Helsingfors, er nå et besøkssenter og museum for astronomi. Bygningen sto ferdig i 1834. Observatoriet var blant de mest moderne astronomiske observatoriene på sin tid, og fungerte som et eksempel for flere europeiske observatorier som ble bygget etterpå, spesielt Pulkovo observatorium i St. Petersburg som er en verdensarv. Foto: MKFI, Wikimedia Commons Public domain

Det høyeste fyret i Norden

Det høyeste fyret i Norden

Bengtskär fyr ligger i skjærgården omtrent 25 kilometer sør vest for Hanko. Fyret ble bygget i 1906, er 52 meter høyt og det høyeste i Norden. Fyret er et populært turistmål og besøkes årlig av 13.000 til 15.000 turister. Fyret har noen hotellrom. Foto: Tovk909, Wikimedia Commons Public domain

Delt mellom Finland og Sverige i to halvdeler

Delt mellom Finland og Sverige i to halvdeler

Märket fyr er et skjær i Södra kvarken som siden freden i Fredrikshamn i 1809 definerer grensen mellom Sverige og Finland. Fyret ble avbemannet mot slutten av 1976. Märket ligger nord for Ålands hav og vest for Åland. Skjæret, som er cirka tre hektar stort, er delt mellom Finland og Sverige i to halvdeler med omtrent likt areal. Fyret står i Finland. Foto: Islander, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Verdens største isfort

Verdens største isfort

SnowCastle of Kemi hevdes å være det største isfortet i verden. Området dekket av slottet har variert fra 13.000 til over 20.000 kvadratmeter. De høyeste tårnene har vært over 20 meter høye, og lengste over 1.000 meter lange murer. Slottet har hatt opptil tre etasjer. Til tross for sine forskjellige konfigurasjoner har snøborgen noen gjentatte elementer: et kapell, en restaurant og et hotell. Foto: arcticroute.com, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Polarlyset rett over senga

Polarlyset rett over senga

Kakslauttanen Arctic Resort er et hotell og ferielandsby i de lave fjellområdene Saariselkä i Lappland. Arctic Resort er kjent for sin glass-igloo, en overnatting spesielt designet for å se på nattehimmelen og polarlyset. Det er totalt over 500 senger. Her er det også et kunstgalleri, og 120 treskulpturer i naturen i området. Foto: Tarja Mitrovic, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Det samiske museet i Finland

Det samiske museet i Finland

Siida i Enare kommune er det samiske museet i Finland. Museet inneholder også et naturhistorisk informasjonssenter. Dette friluftsmuseet fikk sitt første hus i 1960 og åpnet for publikum i 1963. Det nye museumsbygget åpnet i 1998. Museet har også ansvar for samiske kulturminner på andre lokaliteter i Finland. I Inari ligger også Det finske sametinget. Foto: Ninara, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Her kan du møte Mummitrollene

Her kan du møte Mummitrollene

Muminvärlden er en temapark i Nådendal, basert på Tove Janssons fortellinger om Mummitrollet, hans venner og deres liv i Mummidalen og Mummihuset. Muminvärlden ligger på øya Kailo, rett utenfor gamlebyen i Nådendal.Temaparken åpnet i 1993, og ble etablert etter et initiativ fra Dennis Livson, opphavsmannen til animasjonsserien I Mummidalen (1990–91), som en oppfølger av serien, og for å følge opp den interessen for mummiene som tv-serien skapte. Foto: kallerna, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den eldste og største fornøyelsespark

Den eldste og største fornøyelsespark

Borgbacken er Finlands eldste (1950) og største fornøyelsespark. Parken har ca. 40 maskiner, samt andre attraksjoner som spillehaller, servering og en utendørsscene. Parkens eldste er en karusell fra 1896. Den mest populære er berg- og dalbanen, som ble tatt i bruk samme år som parken åpnet, i 1951. Siden 1999 har parken hatt mer enn en million besøkende hvert år. I 2006 var parken byens best besøkte turistattraksjon, med 1,3 million besøkende. Foto: Simbe, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Finlands nest største fornøyelsespark

Finlands nest største fornøyelsespark

Särkänniemi er en fornøyelsespark i Tammerfors. Den er Finlands nest største fornøyelsespark, etter Borgbacken. Särkänniemi rommer blant annet syv berg-og-dal-baner; et akvarium og et planetarium, åpnet i 1969; en dyrehage, åpnet i 1970; en temapark basert på Angry Birds, åpnet i 2012; en innendørs aktivitetspark, åpnet i 2016; og det 168 m høye utsiktstårnet Näsinneula, innviet i 1971, som er Finlands høyeste, frittstående bygning. Foto: kallerna, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Nordens nest høyeste utkikkstårn

Nordens nest høyeste utkikkstårn

Näsinneula er et 168 m høyt utkikkstårn i Tammerfors . Det er byens og Finlands høyeste frittstående bygningsstruktur og Nordens nest høyeste utkikkstårn etter Kaknästornet i Stockholm . Näsinneula startet byggingen i 1969 og ble innviet i 1971. Den har en roterende restaurant og var Finlands andre som ble bygget etter Puijotornets. Foto: Cryonic07, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kan kunsten å balansere

Kan kunsten å balansere

Kummakivi er en stor balanserende stein i Ruokolahti. Den sju meter lange steinblokken ligger på en konveks berggrunn med en veldig liten grunn, men så fast at den ikke kan vippes med menneskelig kraft. Kummakivi har vært beskyttet siden 1962. Et furutre som stammer fra 1980-tallet vokser på toppen av steinen. Foto: Kotivalo, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

3,290,000 turister i 2019

3,290,000 turister i 2019

Finland registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 3,290,000 turister i 2019, og omsatte for rundt 5,94 milliarder dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 2,2 prosent av bruttonasjonalproduktet. Radisson Blu Grand Hotel Tammer (bildet) er et historisk hotell bygget i 1929 i byen Tammerfors. Chaine des Rotisseurs restaurant Tammer ligger i første etasje av bygningen. Foto: Brylie Oxley, Wikimedia Commons CC0

Verdens minste restaurant

Verdens minste restaurant

Restaurant Kuappi i Iisalmi er ifølge Guinness rekordbok den minste eksisterende restauranten i verden. Restauranten dekker et område på åtte kvadratmeter, og restaurantlokalet er bare 3,6 kvadratmeter. Her er det en bardisk, et bord for to, en TV og et toalett. Det ble første gitt tillatelse til servering av to gjester i resuranten, men den er nå kutte til en. Men på terrassen er det plass til dobbelt så mange, - to gjester. Foto: Paju, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det mest luksuriøse i Finland

Det mest luksuriøse i Finland

Hotel Kämp er et historisk hotell i Helsinki. Det ble opprinnelig bygd i 1887, revet og gjenoppbygd i 1965, og regnes som det mest luksuriøse hotellet i Finland og er medlem av Leading Hotels of the World. Mange verdensberømte kjendiser har bodd på hotellet, blant annet Madonna, Shakira, Whitney Houston, Elton John, The Rolling Stones, Backstreet Boys og Bruce Springsteen. Foto: MyName (Mahlum), Wikimedia Commons Public domain

bottom of page