top of page
isaiah-bekkers-Fc7hOSm1LhI-unsplash.jpg

Korttidsutleie av boliger har ført til boligmangel og økning av boligprisene i Paris. Foto:  Isaiah Bekkers on Unsplash

Går til krig mot korttidsutleie

Nyhet

Lokalbefolkningen i en rekke land i Europa opplever at kortidsutleie er med på å presse opp prisene, skaper boligkrise og fører til at noen flytter ut av byer med mye privat ferieutleie.

Paul Aage Hegvik

27.april 2023

En rekke land i Europa har nå innført strengere regelverk for utleiere. Det er i første rekke Airbnb som er den store aktøren på verdensmarkedet, men også reiseselskap som Booking.com og Expedia er blant de mange som tilbyr private boliger til utleie. Korttidsutleie er ofte mer lukrative for utleiere enn konvensjonell langtidsleie og bidrar ofte til at tusenvis av boliger står tomme i lavsesonger. Det har også vært bekymringer knyttet til sikkerhet og regulering av brannsikkerhet i korttidsutleieboliger.

Har endret reisebransjen
Airbnb er en plattform for korttidsleie av overnatting, som ble grunnlagt i 2008 i San Francisco, USA. Siden da har det vokst til å tilby mer enn seks millioner utleiesteder i over 100 000 byer over hele verden. På Airbnb kan man finne alt fra enkle rom til luksuriøse villaer, og leie utleiesteder fra både private og profesjonelle verter.

Airbnb har endret reisebransjen ved å gjøre det mulig for reisende å finne unike og autentiske overnattingsalternativer, samtidig som det gir mulighet for vertene å tjene ekstra penger. Utleiere tjener mer på kortsiktige utleiekontrakter enn langsiktige avtaler. 

Ekstrem økning i husleie

NASDAQ rapporterer at dette er med på å forklare hvorfor salget av fritidsboliger i USA økte med 44 prosent i 2020 sammenlignet med året før. Mange kjøpte eiendom for å bruke til korttidsleie. Og det er ikke bare enkeltpersoner som ønsker å være Airbnb-verter. Eiendomsselskaper har kjøpt opp en rekke utleieboliger rundt omkring i verden. Ifølge «watch dog-siden» Inside Airbnb, har eiendomsselskaper bidratt dramatisk til Airbnbs vekst. Faktisk eier omtrent en fjerdedel av vertskapene på Airbnb-plattformen nesten to tredjedeler av oppføringene. NASDAQ fastslår at Airbnb-verter som kjøper eiendom når de kommer på markedet, reduserer det tilgjengelige boligtilbudet for vanlige familier. Leietakere har blitt spesielt hardt rammet ettersom leiekostnadene har steget betydelig i mange byer. I USA økte gjennomsnittsleien på landsbasis med 15 prosent mellom 2021 og 2022, med noen byer mer påvirket enn andre. Seattle, Cincinnati og Austin har opplevd leiestigninger på mer enn 30 prosent. Og New York, Los Angeles og Nashville har opplevd høyere stigning enn dette. NASDAQ understreker at det i seg selv ikke er noe galt med korttidsleie. Problemet er imidlertid at det ikke er innført restriksjoner som begrenser antallet enheter med korttidsutleie, og at dette bidrar til å gjøre det vanskelig å skaffe boliger til fastboende.

Stor økning i salg av fritidsboliger
Magasinet Times skrev i september i fjor at en rapport fra eiendomsmegler Pacaso påpekte at salget av luksuriøse fritidsboliger og investeringseiendommer i USA økte med omtrent 235 prosent fra april til juni 2022 sammenlignet med nivåene før pandemien. 

– Mye av tilbudet i disse markedene skiftet bort fra markedet for salg og langtidsleie til det kortsiktige leiemarkedet midt i en bølge av etterspørsel etter Airbnb-tilbud og andre ferieboliger, sier Taylor Marr, visesjeføkonom. for eiendomsmeglingsfirmaet Redfin.

Noen byer med restriksjoner
Her er noen byer som har innført restriksjoner for å minimere antallet kortidsutleieenheter: 

• New York City, USA

• Barcelona, Spania

• Berlin, Tyskland

• Paris, Frankrike

• Amsterdam, Nederland

• London, Storbritannia

•Miami, USA

• San Francisco, USA

• Santa Monica, USA

• Charleston, Sør-Carolina, USA

• Jersey City, New Jersey, USA

• Bangkok, Thailand

• Reykjavik, Island

Bøter i New York

I New York City antas det at antallet med Airbnb-utleie er større enn antallet boliger for fast utleie til fastboende.  I januar i år ble det satt inn et krav om at Airbnb-verter skal registrere eiendommen med bevis om at de selv bor der. Unnlatelse av å gjøre det kan føre til bøter fra 1000 til  5000 dollar. Byen håper å redusere antallet Airbnb-enheter i New York City med minst 10 000 boliger.

EU med nye regler og forskrifter

Euronews skriver at mange byer har valgt å ta opp kampen mot veksten av ferieboliger på sin egen måte, i takt med at EU gradvis innfører regler og forskrifter for 27 nasjoner.

I Frankrike må alle som ønsker å leie ut en bolig på kort sikt registreres. Paris, som sliter med boligkrise, har innført stadig mer restriktiv lovgivning om hva som kan og ikke kan leies ut. På en plattform som Airbnb kan du leie ut primærboligen din i 120 dager i året, men du må være registrert hos det lokale rådhuset. Hvis du vil leie ut mer enn 120 dager i året, må du offisielt konvertere den til en «møblert turistovernatting». For å sikre at regelverket blir gjennomført, har kommunen opprettet en egen enhet som jakter på ulovlig utleie. I løpet av de siste fire årene har byen innkassert 18 millioner euro i bøter.

Truer med politiet «på døren»
Italia sliter også med konsekvensen av det enorme kortidsutleie-tilbudet. 

Ordfører i Venezia, Luigi Brugnaro, sa til lokalpressen i mars at sentrum sliter med avfolkning og  må kjempe for å beholde sin sjel. Han planlegger å innføre et system som bare vil tillate at boliger kan leies ut til turister i 120 dager i året på samme måte som Paris. Brugnaro sa at alle som overskrider denne grensen vil få politiet «på døren». Byen har for øvrig en leieinntektskatt på 21 prosent som en del av kampen for å begrense kortidsutleie.

En av fire er for korttidsutleie
I Spania viser data fra det nasjonale statistikkinstituttet at antallet ferieboliger øker i hele landet. I noen områder er så mange som hver fjerde eiendom registrert som turistutleie. I 2021 ble Barcelona den første europeiske byen som forbød korttidsleie av private rom. Byen har et eget team som sjekker ulovlige oppføringer og får dem fjernet. Utleie av hele boliger eller leiligheter er fortsatt tillatt, men eieren av eiendommen må ha konsesjon. Byen har ikke utstedt noen nye lisenser på lenge. I februar kunngjorde Valencia planer om å forby bruk av boliger for sporadisk turistbruk i det historiske sentrum i byen. Selv om rådhuset har sagt at de vil fortsette å kjempe mot korttidsferier, ble planene først omgjort av domstolene.

Palma, hovedstaden på Mallorca, forbyr turistutleie i leilighetsbygg. Det betyr at besøkende bare kan betale for å bo i eneboliger, som må være isolerte hus eller villaer.

Ny boliglov i denne uka

Canarijournalen skriver at regjeringspartiet Unidas Podemos med Spanias nye boliglov foreslår  et pristak for leie av ferieboliger på to prosent prisøkning per år. Hvis prisveksten er betydelig foreslås det også maksimalt 200 ferieboliger for utleie per 10 000 innbyggere. Den norske nettavisen på Kanariøyene i Spania forklarer at hensikten er at fastboliger ikke skal tas av markedet og gjøres om til ferieboliger av investorer som ønsker høy fortjeneste. Som kan føre til at at det oppstår boligmangel og ytterligere prisoppgang for fastboliger.

Kongressen skal stemme over loven torsdag i denne uka.

Ingen lisenser i pressområder
Statsminister Antonio Costa i Portugal har innført flere tiltak for å kontrollere korttidsutleie. Landet har registrert 720 000 ledige boliger, og regjeringen har derfor valgt å ikke utstede nye lisenser for Airbnb og andre ferieboligutleiere, med unntak av landlige områder som ikke lider av bypress. Dette tiltaket kommer etter at landet avsluttet sin Golden visa-ordning som ga utlendinger mulighet til å få portugisisk statsborgerskap ved å kjøpe en eiendom til en verdi av over 500 000 euro. Ordningen førte til at 10 prosent av alle eiendomskjøp ble gjort av utlendinger.

Grense på 30 netter i året
Nederland har noen av de strengeste reglene for for korttidsleie. For å leie ut hjemmet eller husbåten i Amsterdam, trenger du en tillatelse som være din faste adresse. Lisensen koster 48,10 Euro og er kun midlertidig. Videre kan en ikke leie ut eiendommen mer enn 30 netter i året, og til maksimalt fire personer. Det er ikke lov å tilby «bed and breakfast». Før gjestene kommer må du gi kommunen beskjed om den aktuelle ferieleieperioden

Boligkrise i Australia
Problemet med korttidsutleie er også et tema i Australia. Avisen The Guardian skriver at kommuner i hele landet oppfordrer folk med tomme fritidsboliger og Airbnb-boliger til å flytte dem til de langsiktige leiemarkedene i et forsøk på å håndtere landets boligkrise. Forskning utført i fjor av University of Queensland for ABC avslørte at det var 251 000 hjem i Australia oppført på nettsteder for korttidsopphold i september.

Brendan Coates, programdirektør for økonomisk politikk ved Grattan Institute, mener at en mye mer systematisk tilnærming for statlige myndigheter vil være å kreve å innkreve en høyere sats på grunnskatt på korttidsopphold.

Aktuell problemsstilling i Lofoten
Noen har også tatt til ordet for å innføre restriksjoner i Norge. Lofotposten skriver at Erik Taraldsen, direktøren for Thon Hotel Svolvær, mener Lofoten bør forby utleie gjennom Airbnb.

– Jeg mener vi burde forby Airbnb i Lofoten og andre turistutsatte områder i Norge. Hytter og hus kjøpes opp for kommersielt bruk. Det gjør at det ikke blir plass til å bo her, for folk som skal jobbe og bli her lenge, sier han til NRK Nordland, og peker blant annet på at hotellet har problemer med å finne bosted til sine ansatte. Til Lofotposten understreker han blant annet problemet med at han mener det er et samfunnsproblem når en kokkelærling må ut av leiligheten 15. mai, fordi eierne vil leie det ut på Airbnb.

Han avviser overfor Lofotposten at at det er å møte seg selv i døra, når han og kona samtidig annonserer et feriehus i Spania for utleie på Finn. I annonseteksten står det at «Vårt fantastiske feriehus ligger sentralt i et stille, rolig og trygt boligområde i Albiråsen. Rekkehuset har 3 soverom med dobbeltsenger, plass til 6 personer og 2 bad».

Til avisa sier Taraldsen at det han har tatt opp er utfordringer i pressområder – i deler av Lofoten og deler av Norge, som fører til mangel på boliger for fastboende og ansatte ved hotellet.

– Vi trenger en diskusjon rundt regelverket i utsatte områder, sier han.

Ikke tema i ny utredning
Nærings- og fiskeridepartementet offentliggjorde 30.mars i år sin utredning om reiselivsnæringen i Norge, «Leve og oppleve - Reisemål for en bærekraftig fremtid». som nå er sendt ut på høring. Problemet med korttidsutleie er ikke tema i utredningen, bortsett fra at det informeres om at EU har innført avgift på korttidsovernatting. I teksten om overnattingsavgift står det at «En oversikt over reiselivsspesifikke skatter og avgifter i EU-landene viser at en høy andel av landene i EU har innført avgift på korttidsovernatting (Europakommisjonen, 2022). Det er vanlig at avgiften belastes per person per natt. Disse avgiftene er ofte lave, men prisen varierer vanligvis etter standarden på overnattingen og beliggenheten. I mange tilfeller er det opp til lokale myndigheter å bestemme satsene. Noen steder belastes også private overnattingstilbydere som leier ut via delingsplattformer. Et eksempel på det er Paris, hvor delingsplattformer som Airbnb må kreve inn overnattingsavgift på vegne av private tilbydere. Her er satsen den samme som for de rimeligste hotellrommene (Europakommisjonen, 2017).»

bottom of page