top of page
Guyana
800px-Letitia_Wright_by_Gage_Skidmore.jp
1920px-Flag_of_Guyana.svg.png

Fakta

Hovedstad

Georgetown

​

Etniske grupper

Øst-Indere 43.5%, afrikansk opprinnelse 30.2%, blanding 16.7%, amerindianer 9.1%, andre 0.5%

​

Språk

Engelsk, amerindianske dialekter, kreol, karibisk hindustani (en dialekt av hindi), urdu.

​

Religion

Hinduisme 28.4%, pinsevenner 16.9%, romersk-katolske 8.1%, angelikanske 6.9%, syvendedags-adventister 5%, metodister 1.7%, Jehovas vitner 1.1%, andre kristne 17.7%, muslimer 7.2%, andre/ingen 8,6

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Republikk

​

Areal

214,970 km²

​

Nasjonaldag

23. februar

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Guyana

Tasteatlas

International Cuisine

​

Utvalgte aviser
Stabroek News News and Opinion 

Guyana Press 

​

Offisielt nettsted for turisme

Explore Guyana

​

UDs reiseråd - Guyana

​

Nødnummer

Politi 911 Brann 912 Ambulanse 913

​

Luftforurensning - IQAir

​

FN-sambandet
Landstatistikk

​

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

​

The Global Economy - «Lykkeindeks»

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

​

guyana-g08840b614_1920.jpg

Portrett: Gage Skidmore,, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0  llustrasjonsfoto: Kevin Snyman, Pixabay 

​

Historisk glimt

De første folkegruppene som bosatte seg i Guyana kom trolig fra høylandet for om lag 2000 - 3000 år siden. Blant de tidligste bosetterne var grupper av urfolkene Arawak , Carib og Warao. Arawak-folket var relativt fredelige  jegere, mens Carib-folket var kjent for å være voldsomme krigere, som utslettet mange av Arawak-folket i visse deler av Sør-Amerika og Karibien. Men i ettertid var det stammene Lokono og Kalina som dominerte.

​

Christopher Columbus var den første europeeren som så Guyana under sin tredje reise i 1498, og Sir Walter Raleigh skrev en beretning i 1596 etter sin reise til Guyana - Raleigh's El Dorado Expedition. Spanjolene syntes ikke Guyana var attraktivt, så de bosatte seg ikke, men nederlenderne mente noe annet og begynte å kolonisere landet i 1616. De opprettet et handelssted ved munningen av Essequibo-elven, som det nederlandske Vestindiske selskapet kontrollerte. Den første kolonien ble fulgt av flere andre nederlandske bosetninger i regionen.

 

Etter at britene overtok kontrollen i 1796, avsto nederlenderne området formelt i 1814. I 1831 ble de tre separate koloniene en enkelt britisk koloni, kjent som Britisk Guyana.

Slaveriet opphørte i 1834. Etter avskaffelsen av slaveri i Guyana var det behov for plantasjearbeidere, som førte til at mange arbeidere kom fra India.

 

Det første moderne politiske partiet i Guyana var People's Progressive Party (PPP), opprettet 1. januar 1950. Partiet representerte hovedsakelig den asiatiskættede del av befolkningen. PNC (People’s National Congress Party) støttet av den afrikanskættede befolkningsdelen. Landet var preget av store motsetninger mellom den etnisk indiske og den etnisk afrikanske befolkningen.  PPP vant 18 av 24 seter i det første folkevalget som ble tillatt av kolonistyret i 1953. Guyana oppnådde full uavhengighet i 1966, og ble en republikk i 1970. Landet ble i første rekke styrt av PNC med ulike sosialistiske regjeringer frem til 1992, en tid med planøkonomi som holdt på å føre til en økonomisk kollaps på 1980-tallet. I ettertid brøt Guyana båndene til andre kommunistiske land, og skiftet til markedsøkonomi. PPP kom til makten i 1992. Den pensjonerte hærgeneralen David Granger slo den sittende presidenten Donald Ramotar med liten margin i valget i mai 2015, og avsluttet 23 års styre med PPP.

​

Mohamed Irfaan Ali har vært president i Guyana siden august 2020. Han er den første muslimske presidenten i landet. Partiets valg av presidentkandidat (19. januar 2019) kom etter at Ali hadde blitt tiltalt for 19 tilfeller av konspirasjon og svindel av Guyanas kriminalenhet (SOCU). Ali advokater hevdet at tiltalen var illegitim og politisk. Anklagene ble ikke rettslig behandlet før valget, og 14. august 2020 ble tiltalen frafalt.

​

Mark Anthony Phillips har vært statsminister i Guyana under president Mohamed Irfaan Ali siden august 2020.  Han var stabssjef i det guyanske forsvaret fra 2013 til 2016 og har militær utdannelse fra det britiske militærakademiet Royal Military Academy Sandhurst og fra USA.

​

Visste du at...

Guyana er det eneste landet i Sør-Amerika som har engelsk som sitt offisielle språk, og det eneste landet som ligger er en del av det britiske samveldet på fastlandet i Sør-Amerika.

​

Guyana er det eneste landet i Sør-Amerika og Karibien hvor homofile handlinger fortsatt er ulovlig.

​

Det største massemordet i moderne historie var i Jonestown, Guyana, i 1978 da 914 tilhengere av kultleder Jim Jones døde. Blant dem var 276 barn. Selvmordet  rystet en hel verden. Det har kommet fram i ettertid at flere av dem ikke døde frivillig.

​

80 prosent av landet er dekket av tropisk regnskog, 99 prosent av den opprinnelige skogen er fortsatt i behold.

​

Demerarasukker produseres fra sukkerrør og består av store korn som gir en fin, sprø tekstur ved baking. Det stammer fra Guyana .

​

Stabroek Market i Georgetown, Guyanas hovedstad, er en av de største markedsplassene i Karibia. Det er et livlig sted som selger alt fra fersk frukt og grønnsaker til håndverk og suvenirer.

​

Guyansk mat er en blanding av indisk, afrikansk, kinesisk og europeisk innflytelse. Retter som curry, roti og pepperpot er populære, og de reflekterer landets kulturelle mangfold.

​

Guyana har en rik litterær arv, med forfattere som Wilson Harris, Edgar Mittelholzer og David Dabydeen. Disse forfatterne har bidratt til å formidle Guyanas historie, kultur og samfunnsutfordringer gjennom sine verker.

​

En av de minst kjente artene som finnes i Guyana er Kaieteur-gyllenfrosken (Anomaloglossus beebei), som bare finnes i området rundt Kaieteur-fossen. Den har en unik gyllenoransje farge og er ansett som en truet art.

​

Hovedstaden Georgetown

Hovedstaden Georgetown

Georgetown (118,369 innbyggere/2012) er hovedstad og den største byen i Guyana, grunnlagt av britene i 1781. Den fikk da navn etter kong Georg III. Byen ligger ved Atlanterhavskysten ved munningen av Demerara-elven og fikk kallenavnet «Garden City of the Caribbean». Noen av turistattraksjonene i Georgetown er St. George's Anglican Cathedral, Stabroek Market, Demerara Harbour Bridge, Guyana museum, Pegasus Hotel og Guyana Zoological Park. Foto: Amanderson2, Flickr CC BY 2.0

Kolonitiden preger byen

Kolonitiden preger byen

New Amsterdam (15,373 innbyggere/2012) i East Berbice-Corentyne- regionen er den tredje største byen i Guyana. Byen har mange gamle bygninger fra kolonitiden. Noen av dem kan dateres tilbake til tiden før den nederlandske koloniseringen. Byen har sin opprinnelse i en landsby som vokste sammen med Fort Nassau på 1730- og 1740-tallet. Fort Nassau var hovedstaden i den nederlandske kolonien Berbice. Foto: Ian Mackenzie, Flickr CC BY 2.0

Kystby ved Atlanterhavet

Kystby ved Atlanterhavet

Anna Regina (11,133 innbyggere/2012) er en by i regionen Pomeroon-Supenaam. Den ligger på atlanterhavskysten, nordvest for munningen av elva Essequibo. Anna Regina har et torv, samfunnshus og ungdomsskole. Severdigheter inkluderer Damon Monument, Damon Cross, Anna Regina Bridge og den anglikanske kirken St. Bartholomew, samt mange nederlandske graver. Det har vært en nederlandsk plantasje på stedet siden tidlig på 1800-tallet. Foto: Marco Farouk Basir, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Inngangsport til indre del av landet

Inngangsport til indre del av landet

Bartica (8,004 innbyggere/2012) er en by 70 kilometer sørvest for Georgetown i regionen Cuyuni-Mazaruni, ved sammenløpet av elvene Mazaruni og Cuyuni. Dette gjorde byen til en viktig inngangsport til det indre av landet. Byen har to videregående, tre barneskoler og et sykehus. Nord for landsbyen er det ruiner av et gammelt nederlandsk fort, - Kyk-Over-All. Det er flere hoteller i byen: Riverview Beach Bar, Hi-Bajo Hotel og Marin Hotel. Foto: Dan Sloan, Flickr CC BY-SA 2.0

Grenseby til Brasil

Grenseby til Brasil

Lethem (1,702 innbyggere/2012) er en landsby i Upper Takutu-Upper Essequibo- regionen 400 kilometer sør for Georgetown. Byen ligger ved elven Takutu som danner grensen til Brasil. Lethem er det viktigste trafikksenteret i Sør-Guyana, og koblet til Brasil via broen Tacutu Bridge som ble åpnet i 2009. Foto: Dan Sloan, Flickr CC BY-SA 2.0

En av de høyeste i verden

En av de høyeste i verden

St. George's Anglican Cathedral er en katedral i Georgetown. Trekirken når en høyde på 43,5 meter, og er blant de høyeste trekirkene i verden. Det er sete for biskopen av Guyana. St. George's ble designet av Sir Arthur Blomfield og åpnet 24. august 1892. Bygningen sto ferdig i 1899. Den ligger på Church Street i Georgetown, og har blitt utnevnt til et nasjonalt monument. Den ble i 1995 oppført på UNESCOs tentative verdensarvliste. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

I kontinuerlig drift siden 1818

I kontinuerlig drift siden 1818

St. Andrew's Kirk åpnet i 1818, og er en av de eldste bygningene i Georgetown. Kirken har vært i kontinuerlig drift siden den åpnet. Det var den første kirken i Guyana som ble bygd av europeerne hvor slaver hadde adgang. Foto: Dan Sloan, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Antropologisk museum i Georgetown

Antropologisk museum i Georgetown

Walter Roth Museum of Anthropology er et museum for antropologi i Georgetown og hevder å være det eldste museet i den engelsktalende karibiske regionen. Det ble opprettet i 1974, men ikke åpnet for publikum før i 1982. Museet ble grunnlagt med samlingene til den guyanesiske arkeologen Dr. Denis Williams. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

En av de fineste i Karibien

En av de fineste i Karibien

Georgetown City Hall er en nygotisk bygning fra 1800-tallet, rådhuset i hovedstaden. Bygningen er oppført på UNESCOs tentative verdensarvliste. Ifølge organisasjonen den blitt beskrevet som et av de fineste eksemplene på gotisk arkitektur i Karibien. Foto: amanderson2, Flickr CC BY 2.0

Landets nasjonalmuseum

Landets nasjonalmuseum

Guyana National Museum i Georgetown ble opprettet i 1868. Museet presenterer blant annet en samling av landets flora og fauna, edle steiner og eksempler på landets kunst og håndverk. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

Den lengste elven i Guyana

Den lengste elven i Guyana

Essequibo er den lengste elven i Guyana, og den største mellom Orinoco og Amazonas. Elva begynner i Acaraifjellene nær grensen mellom Brasil og Guyana. Den renner 700 kilometer gjennom skog og savanner, før den ender ut i Atlanterhavet. Den første europeiske bebyggelsen i Guyana ble bygget av nederlendere ved elvebredden av Essequibo i 1615. Kolonistene forble vennlige mot indianerne i området, og etablerte sukker- og kakaoplantasjer langs elvebreddene. Foto: Dan Lundberg, Flickr CC BY-SA 2.0

En av verdens kraftigste fosser

En av verdens kraftigste fosser

Kaieteurfallet er en foss i Potaroelva i Kaieteur nasjonalpark i Guyana. Fossens høyeste fall er på 226 meter, en av fossene med det høyeste enkeltfallet i verden. Den har i tillegg flere mindre fall, som gir den en total høyde på 251 meter. Fossen er i gjennomsnitt 113 meter bred. Den bærer om lag 663 kubikkmeter vann i sekundet, noe som gjør den til en av verdens kraftigste fosser. I Guyana er det over 300 ulike fossefall. Foto: Matt Shea, Flickr CC BY 2.0

Blant de viktigste i Guyana

Blant de viktigste i Guyana

Orinduik Falls i Pakaraima-fjellene er en del av Ireng River som ligger ved grensen til Brasil. Fossen er omtrent 25 meter høy og mer enn 150 meter bred. Orinduik Falls er en av de viktigste turistattraksjonene i Guyana. Foto: David Stanley, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Stort artsmangfold

Stort artsmangfold

Kanuku Mountains er en fjellgruppe som ligger i regionen Upper Takutu-Upper Essequibo. Den høyeste toppen er 1,067 meter. Savanneområdet varierer mellom 120 og 150 meter over havet. Lavlandsskogene har 53 prosent av alle kjente fuglearter og 70 prosent av av pattedyr i Guyana. Her er det blant annet kjempeoter, harpyørn og fiskearten arapaima. I 2011 ble fjellene utpekt som nasjonalt beskyttet område. Foto: Kevin Gabbert, Wikimedia Commons Public domain

Hekkested for flere havskilpaddearter

Hekkested for flere havskilpaddearter

Shell Beach i Barima-Waini- regionen ved Atlanterhavskysten er et 144 kilometer langt hekkested for fire av de åtte havskilpaddeartene, - grønn havskilpadde, karett, havlærskilpadde og bastardskilpadde. Skilpaddene har vært ettertraktet for kjøttet og eggene, og er del av et ikke-statlig bevaringsprogram. Shell Beach er dermed ikke formelt beskyttet, til tross for at området er oppført på UNESCOs tentative verdensarvliste. Foto: Marco Farouk Basir, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Unikt og uberørt tropisk skog

Unikt og uberørt tropisk skog

Iwokrama Forest er et 3,716 kvadratkilometer stort naturreservat ligger i hjertet av Amasonasskjoldet, en av de fire siste uberørte tropiske skogene i verden ved siden av Kongobassenget, Ny-Guinea og Amazonasbekkenet. Blant disse fire skogene har Iwokrama verdens høyeste artsrikdom for fiskearter (420) og flaggermusarter (90). Det er også svært mange fuglearter, cirka 500 arter i alt. Vinnebbtukan på bildet er blant de mange artene. Foto: M M from Switzerland, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Bypark med tittelen «nasjonalpark»

Bypark med tittelen «nasjonalpark»

Guyana nasjonalpark er en bypark i Georgetown som ble ferdigstilt i 1965. Til tross for navnet «nasjonalpark» er det ikke et naturreservat. Den ble bygget på eiendommen til en tidligere golfklubb. Parken fikk først navnet Queen Elizabeth II National Park i forbindelse med dronningens besøk i landet i 1966 da hun deltok i parkens offisielle innvielse. Den fikk samme året navnet Guyana nasjonalpark som en anerkjennelse av landets uavhengighet. Foto: Deni Williams, Flickr CC BY 2.0

Bygget og drives av urfolksgruppe

Bygget og drives av urfolksgruppe

Rewa Rewa Eco-Lodge er et overnattingssted som ligger i Upper Takutu-Upper Essequibo- regionen midt i landet. Annai Village er den nærmeste byen og det regionale senteret. Stedet ble både bygget og drives av urbefolkningen macushi i landsbyen Rewa. I 2020 ble stedet besøkt av Gordon Ramsey i forbindelse med tv-serien «Gordon Ramsay: Uncharted» som inneholder retter fra fjerntliggende og urfolkssamfunn over hele verden. Foto: David Morimoto, Flickr CC BY-SA 2.0

Zoologisk hage med 100 ulike arter

Zoologisk hage med 100 ulike arter

Guyana Zoological Park er en dyrepark i Georgetown. Dyreparken åpnet offisielt i 1952, men tomta hadde blitt brukt som botanisk hage siden 1895. Parken har over 100 ulike arter, derav om lag 30 pattedyrarter, 40 fuglearter, 15 reptilarter og 20 fiskearter. Blant de viktigste attraksjonene er harpyørner og manater. Foto: Dan Sloan, Flickr CC BY-SA 2.0

400 år gammel festningsruin

400 år gammel festningsruin

Fort Kyk-over-al er en tidligere nederlandsk festning på en liten øy ved sammenløpet av elvene Mazaruni og Cuyuni. Festningen ble bygget i 1616, og ødelagt i 1748. Inngangsporten til festningen er det neste som står igjen i dag. Bygningen ble utpekt som et nasjonalt monument i 1999. Foto: Dan Lundberg, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Ledet et slaveopprør i 1763

Ledet et slaveopprør i 1763

Cuffy (død i 1763) er en nasjonalhelten i Guyana. Han ble født i Akan-stammen i Vest-Afrika, og fraktet som slave til til Amerika. Han jobbet som husslave på en plantasje i den daværende nederlandske kolonien Berbice i Lelienburg. Han ledet et slaveopprør i 1763, som samme året endte opp med at han tok sitt eget liv. Et monument av Cuffy (bildet) står på revolusjonstorget i Georgetown. Foto: David Stanley, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Viktig attraksjon i hovedstaden

Viktig attraksjon i hovedstaden

Stabroek Market (etablert i 1881) er det største markedet i Georgetown. Markedet er 80.000 kvadratmeter, den eldste bygningen som er i bruk i byen, og er en av Georgetowns viktigste attraksjoner og er kjent i hele Guyana. Foto: Roundtheworld, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Offentlig hage med tragisk bakgrunn

Offentlig hage med tragisk bakgrunn

Promenade Gardens er en offentlig hage i Georgetown. I den sørlige delen av hagen ligger Independence Park, stedet hvor det var en offentlig henrettelse av 47 slaver i forbindelse med et todagers slaveopprøret i august 1823. Mer enn 10.000 slaver deltok i opprøret. Etter henrettelsene ble kroppene til de avdøde hengende i flere måneder til skrekk og advarsel for andre. Foto: David Stanley, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Omfattende samling med tropisk flora

Omfattende samling med tropisk flora

Guyana Botanical Gardens er en tropisk botanisk hage i Georgetown igger ved siden av Guyana Zoo og det nasjonale kunstgalleriet Castellani House. Hagen ble grunnlagt på slutten av 1800-tallet på en forlatt sukkerplantasje. Hagen har en av de mest omfattende samlingene av tropisk flora i Karibia, blant annet verdens største lilje Victoria Regia, den nasjonale blomsten i Guyana. I tillegg er det flere dammer, kanaler, broer og en scene. Foto: Dan Sloan, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

1,851 meter lang flytebru

1,851 meter lang flytebru

Demerara Harbour Bridge er en tofelts 1,851 meter lang flytende bro med 61 spenn. Den ble tatt i bruk 2. juli 1978. Broen krysser Demerara-elven sør for Georgetown. Rundt 9,000 kjøretøy passerer broen daglig. Foto: Dan Lundberg, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Demning langs store deler av kysten

Demning langs store deler av kysten

Sea Wall er en 450 kilometer lang demning som går langs mye av Guyana kystlinje. Den dekker blant annet hele kystlinjen til Georgetown (bildet). Mesteparten av landets kystområder ligger under havnivå ved høyvann. Alvorlig flom som følge av brudd i demningen fant sted i Enmore i 1955, i Buxton i 1959, og i Bladen Hall i 1961. Demningen langs Georgetown ble for det meste bygget på 1800-tallet av straffedømte som arbeidskraft. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

315,000 turister i 2019

315,000 turister i 2019

Guyana registrerte ifølge Verdensbanken 315,000 turister i 2019, og omsatte ifølge Worlddata for cirka 28 milliarder amerikanske dollar i turistsektoren. Dette tilsvarer 0,54 prosent av bruttonasjonalproduktet. Iwokrama River Lodge (bildet) I den unike Iwokrama-skogen er en av mange resorter i landet. Foto: Avi Alpert, Flickr CC BY-SA 2.0

bottom of page