top of page

Fakta

India
Jack_Canfield.jpg
125px-Flag_of_India.svg.png

Hovedstad

New Delhi

​

Etniske grupper

Indo-ariere 72%, dravider 25%, mongoler og andre 3% (2000)

​

Språk

Engelsk(offisielt), hindi (offisielt) 41%, bengali 8.1%, telugu 7.2%, marathi 7%, tamil 5.9%, urdu 5%, gujarati 4.5%, kannada 3.7%, malayalam 3.2%, oriya 3.2%, punjabi 2.8%, assamese 1.3%, maithili 1.2%, andre 5.9% (2001)

​

Religion

Hinduer 79,8%, muslimer 14,2%, kristne 2,3%, sikher 1,7%, andre/uspesifisert/ingen 2% (2011)

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Føderal Republikk

​

Areal

3,287,260 km²

​

Nasjonaldag

15. august

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Indonesia

Tasteatlas

International Cuisine

Ethnic Foods R us

​

Utvalgte aviser

The Hindu

Business Standard

Times of India

​

Offisielt nettsted for turisme

Incredible India

​

UDs reiseråd

India

​

Nødnummer

Alle nødetater 112

​

Luftforurensning - IQAir

​

FN-sambandet - Landstatistikk

​

Menneskerettigheter -
Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

​

Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

​

Amritsar. Foto Pixabay.jpg

Portrett: Derek Smith, Wikimedia Commons Illustrasjonsfoto: CuyahogaPixabay 

Historisk glimt

Britene ankom og etablerte handelsposter på 1600-tallet under Det britiske Østindiske kompani. Innen 1850-årene kontrollerte de det meste av subkontinentet.

​

Historikere anser Indias moderne tid for å ha begynt en gang mellom 1848 og 1885. Utnevnelsen i 1848 av Lord Dalhousie som guvernør for East India Company la grunnlaget for en moderne stat, som konsolidering og avgrensning av suverenitet, overvåking av befolkningen og utdanning av borgere. Jernbane, kanaler og telegraf kom i gang ikke lenge etter introduksjonen i Europa .​

​

India ble i 1947 delt opp i to nasjoner med uavhengighet, et hinduistisk flertall i India og en muslimsk majoritet i Pakistan. Delingen av landet var ekstremt blodig. Flere hundre tusen mennesker ble drept, og millioner ble fordrevet fra sine hjem. Hinduer flyttet fra Pakistan til India, og muslimer fra India til Pakistan. Konflikten med Pakistan har preget India i sterk grad siden oppdelingen.

​

Ram Nath Kovind  har vært Indias president siden juli 2017. Han er tidligere leder av Bharatiya Janata Party, og har vært forkjemper for rettigheter for dalitene. Dalit er betegnelsen de omkring 167 millioner menneskene som i det indiske kastesystemet er stemplet som «urene», «kasteløse», eller «urørbare». Daliter betyr «de undertrykte». Identiteten som dalit i det indiske samfunnet og kampen for verdighet og grunnleggende rettigheter, er formet av dalitenes tusenårige historie med ydmykelser, undertrykkelse og eksklusjon. Daliter har ikke samme tilgang til utdanning og helsetjenester, de diskrimineres i sosiale og religiøse sammenhenger, og ekskluderes fra store deler av arbeidslivet.

The National Campaign on Dalit Human Rights ble tildelt Raftoprisen i 2007 for sitt arbeid for dalitenes rettigheter.

​

Hindunasjonalisten Narendra Modi ble valgt til statsminister i India i 2014 i en bølge hvor det var sinne mot korrupsjon og svak vekst i landet. Under Modis embetsperiode hevdes det at India opplevd demokratisk tilbakefall. Etter partiets seier i stortingsvalget i 2019, opphevet hans administrasjon blant annet spesialstatusen til regionene Jammu og Kashmir (autonomien).

​

Ram Nath Kovind tiltrådte som Indias president 25. juli 2017. Han er tidligere leder av Bharatiya Janata Party og har vært forkjemper for rettigheter for dalitene. Dalit er betegnelsen de omkring 167 millioner menneskene som i det indiske kastesystemet er stemplet som «urene», «kasteløse», eller «urørbare».. Daliter betyr «de undertrykte». Identiteten som dalit i det indiske samfunnet og kampen for verdighet og grunnleggende rettigheter, er formet av dalitenes tusenårige historie med ydmykelser, undertrykkelse og eksklusjon. Daliter har ikke samme tilgang til utdanning og helsetjenester, de diskrimineres i sosiale og religiøse sammenhenger, og ekskluderes fra store deler av arbeidslivet.

The National Campaign on Dalit Human Rights ble tildelt Raftoprisen i 2007 for sitt arbeid for dalitenes rettigheter.

​

Visste du at...

India er fødestedet til sjakk. Det opprinnelige ordet for sjakk er sanskrit chaturanga, og betyr «fire medlemmer av en hær» som mest sannsynligvis var elefanter, hester, vogner og fotsoldater.

​

Det første bomullet i verden ble spunnet og vevd i India. Romerske keisere kjøpte bomull fra India og kalte det vevd vind. Mogulkeiserne kalt stoffene morgendugg og klut av rennende vann.

​

India har verdens største filmindustri, med hovedsete i byen Mumbai (kjent som City of Dreams). B i  Bollywood kommer fra Bombay, det tidligere navnet på Mumbai. Nesten alle Bollywood-filmer er musikaler. Begrepet Bollywood refererer til bare en del av den større indiske filmindustrien. Industrien har også filmprodusenter som opererer på andre språk. 

​

India har verdens tredje største veinett med en lengde på om lag 3,5 millioner kilometer. Det har også verdens nest største jernbanenettverk, som er verdens største sivile arbeidsgiver med 16 millioner arbeidstakere. 

​

Ziona Chana er kjent for å ha verdensrekord som leder for «verdens største eksisterende familie» (2011) med 39 koner, 94 barn, 14 svigerdøtre og 33 barnebarn, totalt 180 familiemedlemmer, Familien bor nå i landsbyen Baktawng i Mizoram.

​

North Sentinel Island er et av de siste «urørte» stedene på jorden. Den indiske regjeringen har satt inn forbud mot å besøke øya (avstand på rundt fem kilometer) som er hjemmet til det sentineleserne. De er blant de siste folkegruppene som har forblitt uberørt av den moderne sivilisasjon. Øyboerne har gjentatte ganger angrepet fartøyer rundt øya, noe som blant annet har ført til at to fiskere ble drept i 2006 og at en amerikansk misjonær, John Allen Chau, ble drept i 2018.

​

India har et imponerende mangfold av språk, med over 1 600 forskjellige språk og dialekter som snakkes over hele landet. De mest utbredte språkene inkluderer hindi, bengali, tamil, telugu, marathi og urdu.

​

Kamasutra, en eldgammel indisk tekst om kunsten av kjærlighet og intimitet, er en av verdens mest kjente og kontroversielle verk om emnet. Teksten, skrevet av Vatsyayana på sanskrit, diskuterer alt fra seksuell etikette og posisjoner til romantiske forhold og livsstil.

​

Bollywood, Indias filmindustri basert i Mumbai, er en av verdens største og mest innflytelsesrike filmsentre. Bollywood-filmer, kjent for sin fargerike estetikk, musikalske tall og melodramatiske historier, har en enorm følgerskare både i India og internasjonalt.

Hovedstaden New Delhi

Hovedstaden New Delhi

New Delhi (26,454,000 innbyggere i storbyområdet/2011) er hovedstaden i India, og er Indias største by, og et viktig handels-, administrasjons- og kultursentrum. Byen ble tegnet av de ledende britiske arkitektene Edwin Lutyens og Herbert Baker, og er kjent for sine mange landemerker. Nedleggelsen av grunnsteinen for byen ble lagt av kong Georg V av Storbritannia som keiser av India under Delhi Durbar i 1911. Foto: Andrzej Wrotek, Flickr CC BY-ND 2.0

Verdens femte største storbyområde

Verdens femte største storbyområde

Mumbai (18,394,912 innbyggere i storbyområdet/2011), tidligere kjent som Bombay, ligger på øya Salsette utenfor vestkysten av Maharashtra. Sammen med sine forsteder på fastlandet utgjør Mumbai verdens femte største storbyområde med en befolkning på cirka 20 millioner. Foto: subbu arumugam, Flickr CC BY-SA 2.0

Urbanisering med fattigdom og forurensning

Urbanisering med fattigdom og forurensning

Kolkata (14,057,991 innbyggere i storbyområdet/2011), tidligere kalt Calcutta, er hovedstaden i den indiske delstaten Vest-Bengal. Byen var frem til 1911 hovedstaden i det britiske styret i India. Kolkata er det kommersielle og finansielle knutepunktet i Øst- og Nordøst-India og hjemmet til Calcutta-børsen. Som andre store byer i India, lider Kolkata fortsatt av urbanisering med fattigdom, forurensning og tung trafikk. Foto: Piero Regnante, Unsplash

Indias «Silicon Valley»

Indias «Silicon Valley»

Bangalore (10,456,000 storbyområdet/2011) er hovedstad i den indiske delstaten Karnataka. Etter India ble selvstendig i 1947 utviklet Bangalore seg til et industrielt sentrum, med våpenproduksjon, flyfabrikker og romfart. Etter hvert som Indias økonomi har blitt liberalisert har Bangalore blitt senter for kunnskapsindustri og er kjent som Indias «Silicon Valley». Foto: hash whole.studios, Unsplash

Kulturelt og økonomisk senter

Kulturelt og økonomisk senter

Chennai (8,653,521 innbyggere/2011) er en havneby på Koromandelkysten ved Bengalbukten. Chennai er et kulturelt og økonomisk senter. Byen er et veiknutepunkt med fem nasjonale motorveier som går til byer som Kolkata, Bangalore, Tiruchirappalli, Tiruvallur og Puducherry. Bil- og dataindustri og finans er de viktigste næringsveiene. Byen har et universitet og flere høyskoler og er en viktig arena for musikk, dans, film og teater. Foto: Rickymartin007, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Rik kultur og historie

Rik kultur og historie

Hyderabad (7,677,018 innbyggere/2011) er en by i delstaten Telangana, og ligger ved elven Musi. Byen ble grunnlagt i 1589 og er preget av en rik kultur og historie med mange moskeer og palasser, en zoologisk hage og flere museer. Byens industri er blant annet produksjon av tekstiler, tobakksvarer, glass, papir og sukker. Foto: Bernard Gagnon, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Konflikt mellom hinduer og muslimer

Konflikt mellom hinduer og muslimer

Ahmadabad (6,357,693 innbygger/2011) er det kulturelle og kommersielle senteret i delstaten Gujarat. I 2002 opplevde Gujarat store opptøyer med rundt 1,000 drepte mennesker Majoriteten av de drepte var muslimer. Delstaten styres av Indias nasjonalistiske hinduparti (BJP). Det har flere ganger brutt ut kamper mellom ytterliggående hinduer og delstatens muslimske minoritet. I 2017 ble historiske deler av byen oppført som verdensarv. Foto: Vinayaraj, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Internasjonalt sentrum for diamanthandel

Internasjonalt sentrum for diamanthandel

Surat (4,591,246 innbyggere/2011) ligger i delstaten Gujarat. Det britiske ostindiske kompani etablerte seg i Surat i 1612. Byen var kompaniets høykvarter i India frem til 1687. Byen er et internasjonalt sentrum for diamanthandel, og er kjent for sin produksjon av tepper, tekstiler, gull- og sølvprodukter. Foto: Rahul Bhadane, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kjent som universitetsby

Kjent som universitetsby

Pune (5,057,709 innbyggere/2011) er en by i delstaten Maharashtra, et sentrum for handel, samferdsel og kultur. Pune har en solid industri og er kjent som universitetsby. Foto: Andrew Crump, Flickr CC BY-SA 2.0

En av de eldste kontinuerlig bebodde

En av de eldste kontinuerlig bebodde

Varanasi (1,212,610 innbyggere/2011) er en av de eldste kontinuerlig bebodde byer i verden. Den nevnes blant annet i en tekstsamling fra 1200 fvt. På Buddhas tid var byen hovedstad i et blomstrende rike. Buddha holdt sin første tale i den lille byen Sarnath utenfor Varanasi. 7. mars 2006 ble det sprengt fire bomber i byen, blant annet ved den sentrale jernbanestasjonen. 20 mennesker ble drept. Den muslimske gruppa Lashkar-e-Kahab tok på seg ansvaret. Foto: Tom Maloney, Flickr CC BY-SA 2.0

Transittsted for Silkeveien

Transittsted for Silkeveien

Dzuluk er en liten landsby som ligger på en høyde på rundt 2,900 meter på ulendt terreng i nedre Himalaya i den indiske delstaten Sikkim. Stedet var en gang et transittsted til den historiske silkeveien fra Tibet til India. I dag er det et turistmål for utsikten over den østlige Himalaya-fjellkjeden inkludert Kanchenjunga. Foto: Amit Jain, Unsplash

40 meter høy Buddha

40 meter høy Buddha

The Buddha Park of Ravangla ligger i nærheten Rabong i South Sikkim. Den ble konstruert mellom 2006 og 2013 og har en cirka 40 meter høy statue av Buddha som midtpunkt. Parken ble bygd for å markere 2550-jubileet for Buddhas fødsel. Foto: Pulak Bhagawati, Unsplash

Bygd på 1400-tallet og et av de største

Bygd på 1400-tallet og et av de største

Kumbhalgarh er en festning på det vestlige området Aravalli Hills, i nærheten av byen Udaipur. Fortet ble bygd på 1400-tallet, og er blant de største fortkompleksene i verden, og det nest største fortet i India etter Chittor Fort. I 2013 ble Kumbhalgarh Fort, sammen med fem andre fort i Rajasthan oppført på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Skmining, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

4,000 arbeidere i åtte år

4,000 arbeidere i åtte år

Agra Fort som ligger omkring 2,5 kilometer nordvest for Taj Mahal er et fort i Agra i den indiske delstaten Uttar Pradesh. Fortet har en 2,5 kilometer lang mur rundt det som var den keiserlige hovedstaden. Det ble konstruert av Mogulrikets tredje stormogul, Akbar den store (1542 - 1605). Rundt 4,000 arbeidere arbeidet med dette i åtte år, og byen sto ferdig i 1573. Fortet ble utnevnt som verdensarv i 1983. Foto: A. Savin, Wikimedia Commons FAL

Det viktigste pilgrimstedet for sikhismen

Det viktigste pilgrimstedet for sikhismen

Golden Temple i Amritsar er det viktigste pilgrimstedet for sikhismen. Gurdwara er bygget rundt et menneskeskapt basseng (sarovar) som ble fullført av den fjerde sikh-Guruen, Guru Ram Das i 1577. Gurdwara er åndelig den viktigste helligdommen i sikhismen. Det ble et senter for Singh Sabha-bevegelsen mellom 1883 og 1920-tallet, og Punjabi Suba-bevegelsen mellom 1947 og 1966. Foto: Ravi N Jha, Unsplash

Palasset på innsjøen er forbudt for besøkende

Palasset på innsjøen er forbudt for besøkende

Jal Mahal er et palass midt i Man Sagar Lake i Jaipur by i Rajasthan, India. Palasset og innsjøen ble renovert på 1700-tallet av Maharaja Jai ​​Singh II fra Amber. Bygningen har en pittoresk utsikt over selve innsjøen. Jal Mahal-palasset er ikke åpent for innendørs besøkende. Foto: Ravi Shekhar, Unsplash

Til minne om yndlingskona

Til minne om yndlingskona

Taj Mahal er et mausoleum i byen Agra som ligger i nord-India. Det ble bygget av stormogulen og Muslimen Shah Jahan til minne om hans yndlingskone Arjumand Banu Begum med tilnavnet Mumtaz Mahal (Palassets pryd). Mausoleet ble påbegynt i 1632 og stod ferdig i 1648, det resterende arbeidet med anlegget rundt var ferdig i 1653. Foto: Julian Yu, Unsplash

Mausoleum for stormogulen Humayun

Mausoleum for stormogulen Humayun

Humayuns grav er en samling av bygninger i Delhi, India. Mausoleet over stormogulen Humayun ble reist av hans enke i 1569–70. Både selve gravmonumentet og havene rundt med kanaler og gangveier er viktige eksempler på tidlig mogularkitektur. Gravmonumentet er 47 meter høyt og 91,44 meter bredt. Hamida Banu Begum, Humayuns enke, fikk bygget mausoleet 14 år etter hans død. Samlingen er satt på UNESCOs liste over verdensarven (1993). Foto: Jorge Láscar, Flickr CC BY 2.0

1,000 år gammelt kloster

1,000 år gammelt kloster

Key Monastery er et tibetansk buddhistkloster som ligger på toppen av en høyde i en høyde på 4.166 meter. Det ligger nær Spiti-elven i Himachal Pradesh. Det blegrunnlagt av Drom Tönpa (1004/1005-1064 e.Kr.), og er det største klosteret i Spiti Valley og et religiøst treningssenter for lamaer. Det hadde angivelig 100 munker i 1855. En ny bønnesal ble innviet i august 2000 av den fjortende Dalai Lama. Foto: Pranav perspective, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Huler med 30 templer og klostre

Huler med 30 templer og klostre

Ajantahulene er en samling buddhistiske kulturminner ved landsbyen Ajanta i delstaten Maharashtra. Hulene ligger i en hesteskoformasjon i fjellet i dalen der elven Waghora gjør en sving. Til sammen finnes det 30 templer og klostre hugd ut i huler i fjellet i tiden 200 f.Kr. til 650 e.Kr. Hulene er dekorert med vegg- og takmalerier. Ajantahulene ble i 1983 satt på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Arie Kamphorst, Flickr Public domain

Festning med 65 historiske bygninger

Festning med 65 historiske bygninger

Chittor Fort er det største fortet i India, 13 kilometer i omkrets. Festningsområdet består av 65 historiske bygninger med flere palasser, porter, vanntanker, templer og to fremtredende minnetårn. I 2013 ble Chittorgarh Fort, sammen med fire andre fort i Rajasthan oppført på UNESCOs verdensarvliste. Foto: 7star, Wikimedia Commons CC BY 3.0

En av de største tigerbestandene i verden

En av de største tigerbestandene i verden

Kaziranga nasjonalpark er en nasjonalpark som ligger i distriktene Golaghat og Nagaon i delstaten Assam i India og ble grunnlagt i 1905. Nasjonalparken har en av de høyeste tetthetene av tigre blant alle de vernede områdene i verden og ble erklært som et tigerreservat i 2006. Parken har store avlspopulasjoner av elefanter, vill vannbøffel og sumphjort. Parken ble oppført som verdensarv i 1985 på grunn av det unike naturmiljøet. Foto: Sai Adikarla, Flickr CC BY 2.0

Indias gigantiske ekorn

Indias gigantiske ekorn

Indiakjempeekorn (Ratufa indika) er et ekorn som har sin utbredelse i Sør-Asia (India). Den er 35–40 cm lang, halen er 35–60 cm, og den veier mellom 1,5 og 2,0 kg. Den enorme, buskete halen til indiakjempeekornet er vanligvis lengre enn hodet og kroppen til sammen. Dette årvåkne, forsiktige ekornet gjør enorme sprang mellom greinene opptil seks meter mens den leter etter frukt, nøtter, bark, insekter og egg å spise. Foto: Yathin S Krishnappa, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det tredje høyeste i verden

Det tredje høyeste i verden

Kanchenjunga i Kanchenjunga nasjonalpark, oppført som verdensarv i 2016, er det tredje høyeste fjellet (8,586 meter over havet) i verden, og ligger på grensen mellom Sikkim i India og østlige Nepal. Kanchenjunga betyr noe slikt som «fem skatter av snø», trolig fordi det det dreier seg om fem fjelltopper som alle er mer enn 8,000 meter over havet. Det ble første gang besteget den i 1955 av George Band og Joe Brown, som var med i en britisk ekspedisjon. Foto: proxygeek, Flickr CC BY-SA 2.0

Landets høyeste foss

Landets høyeste foss

Nohkalikai Falls er med en høyde på 340 meter den høyeste fossen i India. Fossen ligger delstaten Meghalaya, nær byen Cherrapunji (14,816 innbyggere/2011), et av de våteste stedene på jorden. Nohkalikai Falls blir matet av regnvannet som samles på toppen av et relativt lite platå. Under fossen er det en liten innsjø med en spesiell grønn fargenyanse. Foto: Aesh88, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Dette vil bli verdens høyeste jernbanebro

Dette vil bli verdens høyeste jernbanebro

Chenab Bridge er en buebro under bygging mellom Bakkal og Kauri i Reasi av Jammu og Kashmir. Når den er ferdig, vil broen spenne over Chenab-elven i en høyde på 359 meter over elven, noe som vil gjøre den til verdens høyeste jernbanebro. I november 2017 ble basestøttene erklært fullført, noe som gjorde det mulig å starte byggingen av hovedbuen. Det er forventet at den vil stå ferdig i 2021. Foto: Ojhayogesh, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Blant de viktigste stedene i verden

Blant de viktigste stedene i verden

De vestlige Nilgiris-fjellene er en fjellkjede som går nesten parallelt med Indias vestkyst. Området er oppført som verdensarv, og betegnes som en av åtte «hotspots» i verden for biologisk mangfold. Til sammen 39 steder inklusive nasjonalparker, dyrereservater og vernede skogsområder betegnes som verdensarvsteder. Området har over 7402 blomsterarter, 1814 buskarter, 139 dyrearter, 508 fuglearter, 179 ulike amfibier, 6 000 ulike insekter og 290 fiskearter. Foto: Bikash Das, Flickr CC BY 2.0

Dristige og geniale tekniske løsninger

Dristige og geniale tekniske løsninger

Tre jernbanelinjer i fjellområder i India er kollektivt utpekt som et UNESCOs verdensarvliste (2005) under navnet «Mountain Railways of India». Dette er Darjeeling Himalayan Railway, Nilgiri Mountain Railway og Kalka og Shimla Railway. UNESCO skriver at jernbanelinjene er fremragende eksempler på dristige, geniale tekniske løsninger for problemet med å etablere en effektiv jernbaneforbindelse gjennom ulendt, fjellaktig terreng. Foto: Mike Prince, Flickr CC BY 2.0

Den høyeste statuen i verden

Den høyeste statuen i verden

Statue of Unity er en kolossal statue av indiske statsmann og uavhengighet aktivist Vallabhbhai Patel (1875-1950), og tilhenger av Mahatma Gandhi under den ikke-voldelige indiske uavhengighetsbevegelsen. Patel ble høyt respektert for sitt lederskap i å forene 562 fyrstelige stater i India. Statuen er med 182 meter den høyeste i verden. Foto: Government of India, GODL-India

Den unike kulturen i Apatani-dalen

Den unike kulturen i Apatani-dalen

Apatani er en av de viktigste etniske gruppene i delstaten Arunachal Pradesh med en befolkning på rundt 60.000 mennesker. Tibetanske kilder antyder at dette urfolket har bodd der siden minst 1400-tallet. Noe av det spesielle med kvinnene er at noen bruker neseplugger. Det sies at nabostammer ofte stjal kvinnene, og at nesepluggene vil gjøre dem mindre attraktive. Apatani-dalen med sin unike kultur er oppført som tentativ verdensarv. Foto: Arif Siddiqui, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Feirer med å kaste farger på hverandre

Feirer med å kaste farger på hverandre

Holi er en hinduistisk høytid, en vårfestival som assosieres med gudene Shiva og Krishna. Festivalen har religiøse røtter, men det er lite religiøs aktivitet i feiringen. Det feires i månedskifte februar/mars. Holi kalles også «fargefestivalen», og man feirer den blant annet ved å kaste farger på hverandre. Mest normalt er å helle vann over seg først, og så kaste fargepulver på hverandre i alle slags farger, en feiring av skapelse og nyelse. Foto: Shantanu Dutta, Flickr CC BY-SA 2.0

Det eneste flytende postkontoret i verden?

Det eneste flytende postkontoret i verden?

Et flytende postkontor ligger i byen Srinagar i Kashmir, midt i pittoreske snøkledde fjell på en stor husbåt i Dal Lake. Det hevdes at det ikke er det eneste flytende postkontoret i India, men også i verden. Foto: Mike Prince, Flickr CC BY 2.0

Her bor det rundt 25,000 hellige rotter

Her bor det rundt 25,000 hellige rotter

Karni Mata-tempelet i Rajasthan er også kjent som Temple of Rats. Templet er kjent for de rundt 25,000 svarte rottene som lever og er æret i templet. Disse hellige rottene kalles kabbaer, og mange reiser store avstander for å vise dem respekt. Templet tiltrekker besøkende fra hele landet for velsignelser, så vel som nysgjerrige turister fra hele verden. Foto: Jean-Pierre Dalbéra, Flickr CC BY 2.0

Fikk se livet gjennom vinduene

Fikk se livet gjennom vinduene

Hawa Mahal (oversatt: Vindenes palass) er et særpreget palass i Jaipur i India. Det ble bygget i 1799 av maharaja Sawai Pratap Singh, og en del av haremet i bypalasset. Fasaden mot gaten har 953 små vinduer hvor kvinnene skulle kunne se ut på bylivet nedenfor. Vinduene sørger for at luften holdes i sirkulasjon. Denne vinden har gitt palasset sitt navn. Foto: Samarth Ghoslya, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Dedikert til Mahatma Gandhi

Dedikert til Mahatma Gandhi

Gandhi Smriti, tidligere kjent som Birla house og Birla Bhavan, er et museum, Eternal Gandhi Multimedia Museum, dedikert til Mahatma Gandhi. Museet ligger i hovedstaden New Dehli. Han tilbrakte de siste 144 dagene av livet her før han ble myrdet 30. januar 1948. Museet er åpent hver dag unntatt mandager og nasjonale helligdager. Inngang er gratis for alle. Foto: Gaurav Vaidya, Flickr CC BY 2.0

Landets store flyshow og salgsmesse

Landets store flyshow og salgsmesse

Aero India er et flyshow som arrangeres annet hvert år ved Yelahanka Air Force Station i byen Bengaluru (8,520,435 innbyggere/2011) som er organisert av landets forsvarsdepartement. Den første utgaven av flyshowet ble holdt i 1996. Under dette Aero India Show møter mange produsenter og tjenesteleverandører fra den indiske luftfarts- og luftfartsindustrien de potensielle kjøperne av produktene sine. Foto: vishak, Wikimedia Commons Public domain

Eventyrlige vannveier

Eventyrlige vannveier

Kerala backwaters er en kjede av brakkvannslaguner og innsjøer som ligger langs Arabiahavets kyst (kjent som Malabarkysten) i Kerala i Sør-India. Kjeden omfatter fire innsjøer lenket sammen til en kanal, både naturlige og menneskeskapte. De får tilførsel fra 38 elver og strekker seg over praktisk talt hele Kerala. Å reise med husbåter (kettuvallams) har blitt en turistattraksjon i området. Foto: Kyran Low, Unsplash

Her er det mange nyttige kjøretøy

Her er det mange nyttige kjøretøy

Sudha Cars Museum er et bilmuseum som ligger i Hyderabad. Museet viser «crazy biler» som er håndlaget av Kanyaboyina Sudhakar. Han startet det som sin hobby i skoletiden, og åpnet museet i 2010. Her er det blant annet en 12,6 meter høy trehjulssykkel, og kjøretøy formet som en veske, kniv, penn, en kondomfarget bil og mye annet. Det finnes også flere veteranbiler, og andre «normale kjøretøy» på museet. Foto: Ankur Panchbudhe, Flickr CC BY 2.0

BBC: «Verdens verste industrikatastrofe»

BBC: «Verdens verste industrikatastrofe»

Bhopal-katastrofen fant sted natt til 3. desember 1984 i byen Bhopal på en sprøytemiddelfabrikk eid av konsernet Union Carbide. Anlegget slapp ut flere tonn av giftgassen metylisocyanat og andre toksiner, som førte til at over 500,000 mennesker ble direkte eksponert for miljøgiftene. Tusenvis døde etter katastrofen. Dødstallene varierer fra 2,700 til 15,000 mennesker. BBC betegner dette som den verste industrikatastrofe i verdenshistorien. Foto: Luca Frediani, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

17,914,000 turister i 2019

17,914,000 turister i 2019

India registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 17,914,000 turister i 2019, og genererte rundt 31,66 milliarder dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 1,2 prosent av bruttonasjonalproduktet.Fernhill Palace i byen Ooty var et sommerpalass for maharajaen (indisk fyrstetittel) i distriktet Mysore. Palasset ble ferdigstilt i 1844. Det fungerte senere som klubbhotell i den britiske kolonitiden. Det er nå et hotell med 19 suiter. Foto: Kpsudeep, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Verdens største permanente spisebord

Verdens største permanente spisebord

Taj Falaknuma Palace's er et palass fra 1880-tallet i Hyderabad. Slottet har 60 rom og 22 saler, og ble i 2010 åpnet som hotell. Noe av det spesielle er en gigantisk spisesal der det er et 32 meter langt spisebord med plass til 101 gjester. Bordet betegnes som verdens største permanente spisebord. Det finnes eksempler på større bord, men dette er for enkeltanledninger. Foto: Bernard Gagnon, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Overdådig og ikonisk hotell

Overdådig og ikonisk hotell

The Taj Mahal Palace & Tower er et 5-stjernes luksushotell med 565 værelser i Mumbai, grunnlagt i 1903, og beskrives som et et overdådig og pompøst bygningsverk. En rekke notabiliteter har bodd her, som Mick Jagger, Jacques Chirac, Joan Collins, det norske kongeparet, Marianne Faithfull, hertugen av Edinburgh, prins Charles, The Beatles, Bill Clinton, og Jacqueline Kennedy Onassis. Foto: Joe Ravi, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Kjent som et ferieparadis

Kjent som et ferieparadis

Goa ved vestkysten er Indias minste delstat. Goa var en portugisisk koloni i omtrent 450 år, frem til Indias annektering av Goa 1961. Dette har preget Goas kultur, og knapt nok noen av de andre indiske delstatene som har vært under europeisk koloniherredømme har blitt så påvirket av Europa som Goa. Stedet er kjent som et ferieparadis, blant annet på grunn av mange fine strender. Hundretusenvis av uten- og innenlandske turister besøker Goa årlig. Foto: joegoauk Last Namegoa, Flickr CC BY-SA 2.0

En av verdens beste strender

En av verdens beste strender

Radhanagar Beach på Havelock Islands i Andaman har gjentatte ganger blitt fremhevet som en av de beste strendene i Asia, blant annet av Tripadvisor Traveller's Choice i 2016. Time Magazine kåret den i 2004 som verdens sjuende beste strand. Det er også en rekke andre fantastiske strender på øya, en øy der det er flere hoteller og spisesteder. Foto: Ralexander Photos, Flickr Public domian

bottom of page