top of page

Fakta

Indonesia
tony-fernandes.jpg
125px-Flag_of_Indonesia.svg.png
artem-beliaikin-On9VGQmiUn8-unsplash.jpg

Hovedstad

Jakarta

​

Etniske grupper

Javanesere 40,1 %, sundanesere 15,5%, malaysiere 3,7%, maduresere 3%, andre 37,6 % (2010)

​

Språk

Bahasa Indonesia (offisielt språk, modifisert malayisk), engelsk, nederlandsk, javanesisk og andre lokale dialekter

​

Religion

Muslimer 87,2%, protestanter 7%, katolikker 2,9%, hinduer 1,7%, andre 1,3% (2010)

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Republikk

​

Areal

1,910,930 km²

​

Nasjonaldag

17. August

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat i Indonesia

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

​

Utvalgte aviser

Jakarta Post

​

Offisielt nettsted for turisme

Indonesia Travel

​

UDs reiseråd

Indonesia

​

Nødnummer

Politi 112

​

Luftforurensning - IQAir

​

FN-sambandet - Landstatistikk

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

​

Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

​

Yura_Yunita_Performs_at_Jakarta_International_Jazz_Java_Festival_2020.jpg

Yura Yunita er en talentfull indonesisk sangerinne og låtskriver. Hun har etablert seg som en av de mest suksessrike og respekterte musikerne i landet. Med sin unike stemme og musikalske stil har hun fanget oppmerksomheten til både indonesiske og internasjonale lyttere.

Yura Yunita startet sin karriere som en del av en talentkonkurranse på TV i Indonesia. Etter dette fikk hun muligheten til å signere en platekontrakt og ga ut sitt debutalbum «Yura» i 2014. Albumet fikk positiv respons og inneholdt flere populære singler, inkludert «Cinta dan Rahasia» og «Berawal dari Tatap».

Hennes musikk er kjent for å være følelsesladet og tekstene tar ofte opp temaer som kjærlighet, håp og personlig vekst. Yura Yunitas stemme er kraftfull og varm, og hun formidler følelser på en gripende måte.

Hun har mottatt flere priser for sitt arbeid, inkludert «Best Female Artist« og «Best Song» ved den prestisjetunge indonesiske musikkprisen AMI Awards. I tillegg til sin solokarriere har Yura Yunita også samarbeidet med andre kjente artister og har opptrådt på store musikkfestivaler i Indonesia.

Med sin talentfulle stemme, evne til å skape rørende musikk og sterke scenetilstedeværelse har Yura Yunita sementert sin posisjon som en av de ledende musikkartistene i Indonesia. Hun fortsetter å fortrylle publikum med sin musikk og er en inspirasjon for mange unge talenter i landet. Foto: Indonesian Tourism and Creative Economy Agency, Wikipedia, Public domain

Portrett: newsroom.airasia.com Illustrasjonsfoto:  Artem Beliaikin, Unsplash

Historisk glimt

Indonesias historie er lang og mangfoldig, med spor som går tilbake tusenvis av år. Øyene som utgjør dagens Indonesia har vært bebodd av ulike folkeslag og har opplevd påvirkning fra forskjellige kulturer og sivilisasjoner opp gjennom tidene.

​

Tidlig i sin historie ble Indonesia påvirket av handel og kulturell utveksling med India og Kina. Denne kontakten førte til utviklingen av tidlige kongedømmer og påvirket kunst, arkitektur og religion i regionen.

Islam kom til Indonesia på 1200-tallet og spredte seg gradvis gjennom handel og misjonering. Islam ble den dominerende religionen og bidro til å forme landets kultur og samfunn.

​

På 1500- og 1600-tallet kom europeiske kolonimakter, som portugiserne, nederlenderne og britene, til Indonesia. Nederlandsk Øst-India ble etablert som en nederlandsk koloni, og nederlenderne utnyttet landets ressurser og kontrollerte økonomien og politikken i regionen.

​

Mot slutten av 1800-tallet begynte nasjonalistiske bevegelser å vokse fram i Indonesia, og motstanden mot kolonistyret økte. Etter den japanske okkupasjonen under andre verdenskrig erklærte Indonesia sin uavhengighet fra Nederland i 1945.

​

Kampen for uavhengighet fortsatte, og Indonesia oppnådde endelig full uavhengighet i 1949. Sukarno ble landets første president, og Indonesia ble en republikk.

​

Etter at Indonesia oppnådde uavhengighet, sto landet overfor utfordringer med å bygge en stabil nasjon og håndtere de økonomiske og sosiale behovene til den voksende befolkningen.

​

Landet har en betydelig geografisk variasjon med sine mange øyer, noe som har påvirket utviklingen av forskjellige kulturer og samfunn i ulike regioner. Indonesias befolkning er også mangfoldig med over 300 etniske grupper, hver med sine egne språk, skikker og tradisjoner.

​

Indonesia har også opplevd politisk turbulens gjennom årene. På 1960-tallet ble landet rammet av interne konflikter og uroligheter, inkludert det blodige statskuppet i 1965 som førte til maktoverføringen til general Suharto. Suharto styrte landet med en autoritær regjering i over 30 år, noe som førte til både økonomisk vekst og menneskerettighetsbrudd.

​

På slutten av 1990-tallet brøt det ut omfattende protester mot Suhartos regime, og i 1998 trakk han seg som president. Indonesia gikk deretter gjennom en demokratiseringsprosess som førte til mer politisk åpenhet og flere friheter for befolkningen.

​

I dag er Indonesia en republikk med et flerpartisystem og regelmessige demokratiske valg. Landet er en av verdens største økonomier og har opplevd betydelig økonomisk vekst de siste tiårene. Turisme spiller også en viktig rolle i Indonesias økonomi, med besøkende som kommer for å utforske landets naturlige skjønnhet, kulturelle attraksjoner og unike dyreliv.

Indonesia fortsetter å møte utfordringer som fattigdom, ulikhet og miljøødeleggelser. Regjeringen jobber for å adressere disse problemene gjennom tiltak for økonomisk utvikling, utdanning, helsevesen og miljøvern.

​

7. desember 1975 invaderte Indonesia Øst-Timor, som nettopp hadde oppnådd uavhengighet fra Portugal. Av et totalt innbyggertall på 600,000-700,000, ble rundt 200,000 drept under okkupasjonen. Øst-Timor ble selvstendig 20. mai 2002.

​

Terrorangrepet på Bali i 2002 regnes som en av de verste terrorhandlingene i Indonesias historie. Den 12. oktober 2002 ble en selvmordsbombe og en bilbombe detonert i nærheten av to populære nattklubber i byen Kuta. En tredje bombe ble sprengt utenfor en amerikansk ambassade i hovedstaden, men forårsaket mindre skade enn de to første. 202 mennesker omkom i angrepet og over 209 mennesker ble skadet. Bombeangrepene ble utført av Jemaah Islamiyah, som er en militant islamistisk organisasjon som blant annet har tilknytning til Al Qaida og Taliban.

​

Joko Widodo ble valgt til landets president i det indonesiske presidentvalget i 2014.  Han ble gjenvalgt i 2019 for en andre femårsperiode. I utenrikspolitikken har administrasjonen hans lagt vekt på «å beskytte Indonesias suverenitet», med senking av ulovlige utenlandske fiskefartøyer og prioritering og planlegging av dødsstraff for narkotikasmuglere. Det siste var til tross for intense representasjoner og diplomatiske protester fra fremmede makter, inkludert Australia og Frankrike. Rettslige henrettelser i Indonesia gjennomføres i henhold til et presidentdekret etter en dødsdom som er pålagt av en tingrett. I 2015 sa Widodo han ikke ville gi nåde for narkotikaforbrytere dømt til døden, og hevdet at Indonesia var i en unntakstilstand over narkotikarelaterte forbrytelser. Hans holdning vakte kritikk da det kunne skade forholdet til hjemlandet til de domfelte, og for uskyldige indonesere som står overfor dødsstraff i utlandet. 

I april 2019 ble det offentliggjort at Jokowi i et møte med statsrådene hadde besluttet å flytte hovedstaden i Indonesia bort fra Jakarta til et sted utenfor Java. I august 2019 ble det videre kunngjort at den nye hovedstaden ville ligge i Kalimantan, den indonesiske delen av Borneo.

​

Visste du at...

Spredt over en kjede på tusenvis av øyer mellom Asia og Australia, har Indonesia verdens største muslimske befolkning og Sørøst-Asias største økonomi. Etnisk er den svært mangfoldig, med mer enn 300 lokale språk. Indonesia har blitt en av verdens største fremvoksende økonomier, men står overfor krav om uavhengighet i flere provinser og økende angrep fra islamistiske væpnede grupper.

​

Indonesia har etter Canada den nest lengste kystlinjen i verden (over 54,000 kilometer), og er verdens største øygruppe med over 18,000 øyer.

​

Indonesia er hjemmet til den sjeldne Komodovaranen, verdens største øgleart. Disse gigantiske øglene kan bli opp til tre meter lange og veie over 70 kilo. Øya Komodo er en av de eneste stedene i verden hvor de lever i sitt naturlige miljø.

 

Indonesias Red Light-distrikt, «Dolly», var for noen år siden det største i Sørøst-Asia med opp til 2,000 sexarbeidere. Distriktet ble stengt i juni 2014.

 

I desember 2004 ble 230,000 mennesker drept av en tsunami som hovedsakelig berørte området Aceh på øya Sumatra.

​

En tradisjonell dans på øya Bali, kjent som Tari Kecak eller apedansen, er en unik forestilling hvor opptil 100 menn sitter i en sirkel og synger og danser mens de lager karakteristiske «cak-cak-lyder». Dansen er inspirert av Ramayana-eposet og er en populær attraksjon blant turister.

​

Den indonesiske regjeringen anerkjenner bare seks religioner. Hver innbygger må tilhøre en av disse, selv om de ikke er tvunget til å praktisere eller tro på dem. Religionsfrihet blir respektert og gitt for islam, protestantisme, katolisisme, hinduisme, buddhisme og konfucianisme. 

​

På Sumatra kan du oppleve den unike kulturen til Batak-folket. Batak-mat, som inkluderer spesielle retter som «saksang» (griseblodrett) og «babi panggang» (grillet svin), er kjent for sin krydrede smak og unike tilberedningsmetoder.

​

I følge magasinet The Economist har president Jokowi «en forkjærlighet for høy rockemusikk». og eide en bassgitar signert Robert Trujillo fra heavy metal-bandet Metallica. I november 2017 ga Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, som var på offisielt besøk i Jakarta, Jokowi en Metallica Master of Puppets vinyleske som en diplomatisk gave. Master of Puppets er Metallicas tredje studioalbum, utgitt i1986 av Elektra Records.

​

På øya Sulawesi praktiserer Toraja-folket unike begravelsesritualer som varer i flere dager. Dette inkluderer tradisjonelle danser, ofringer, sang og en stor seremoni som hedrer de avdøde. Dette er en unik kulturell opplevelse som gir innsikt i Toraja-folkets tro og skikker.

​

Indonesia er kjent for sine regnskoger som vrimler av dyreliv og interessante planter. Halvparten av landet er dekket av skog med et samlet areal på mer enn 98 millioner hektar. Avskoging er et stort problem der noe gjøres ulovlig, mens andre former for avskoging blir gjort for å gi plass til den voksende befolkningen så vel som jordbruket. 

​

Til tross for at Indonesia er et moderne land, og har en modernisert hovedstad i Jakarta, anslår eksperter at det fortsatt er rundt 100 stammer som lever i isolasjon i regnskogene.

 

Wayang er en tradisjonell indonesisk teaterform som bruker skyggearbeid og marionetter. Dette gamle kunstformen forteller historier fra episke indonesiske legender og religiøse tekster, og er en viktig del av landets kulturelle arv. 

​

Yogyakarta er kjent for sitt tradisjonelle wayang kulit-teater, som bruker skyggearbeid med skinnmarionetter. Du kan delta på en forestilling og oppleve den unike blandingen av kunst, musikk og historiefortelling.

​

I Tana Toraja på Sulawesi finner du unike gravsteder hugget inn i klippene. Disse stedene, kjent som «lakkian» og «erong», er siste hvilested for de avdøde, og det er en viktig del av Toraja-kulturen og begravelsesritualene.

​

Indonesias Nias-øyer og Sumba-øyer er kjent for sine tradisjonelle megalittiske kulturer. Disse stedene er fylt med store steinstatuer, gravhauger og gamle megalittiske strukturer som gir et innblikk i de gamle kulturer og tradisjoner.

​

​

Hovedstaden Jakarta

Hovedstaden Jakarta

Jakarta (10,562,088 innbyggere/2020) er hovedstad og største by i Indonesia. Byen ligger på den nordvestlige kysten av øya Java og er landets økonomiske, kulturelle og politiske sentrum. Etter grunnleggelsen på 300-tallet ble Jakarta en viktig havne- og handelsby for kongeriket Sunda. Som «Batavia» vokste den seg stor som hovedstaden for Nederlandsk Østindia. Flere byer er knyttet til Jakartas storbyområde. Foto: Fuzz, Pixabay

Landets nest største by

Landets nest største by

Surabaya (2,874,314 innbyggere/2020) er Indonesias nest største by og er hovedstad i provinsen Øst-Java. Som den viktigste havneby og kommersielle senter i den østlige del av Indonesia har Surabaya vokst til å bli en av de største byene i Sørøst-Asia. Surabaya har (2017) en befolkning på over tre millioner og inkluderer man nærliggende bystrøk så huser området minst fem millioner mennesker. Foto: consigliere ivan, Wikimedia Commons CC0

En av verdens mest folkerike forstader

En av verdens mest folkerike forstader

Bekasi (2,543,676 innbyggere/2020) i provinsen Jawa Barat er en millionby på Vest-Java. Bekasi ligger umiddelbart øst for Jakarta og inngår i dens storbyområde Jabodetabekjur, noe som gjør Bekasi til en av verdens folkerikeste forstader. Bekasis økonomi støttes i første rekke av handel og reiselivsnæringen. Foto: Ya, saya inBaliTimur, Flickr CC BY-SA 2.0

Høyere utdannelse, handel og flyindustri

Høyere utdannelse, handel og flyindustri

Bandung (2,444,160 innbyggere/2020) er en millionby i provinsen Vest-Java på Java i Indonesia. I kolonitiden ble byen kalt «Javas Paris» på grunn av en europeisk preget kultur og utseende. Bandung har, likesom f.eks. Miami, en tropisk art-deco-arkitektur. Bandung ligger i de vakre Parahayanganfjellene, og klimaet er svalere enn i lavlandet, der heten er påtrengende. Bandung er nå et sentrum for høyere utdannelse, handel og flyindustri. Foto: Ya, saya inBaliTimur, Flickr CC BY-SA 2.0

Hovedport for handel vest i landet

Hovedport for handel vest i landet

Medan (2,435,252 innbyggere/2020) er hovedstaden og en havneby i provinsen Sumatera Utara. Medan er en av de mest industrialiserte byene i Sumatra, og består av mange små, mellomstore og store virksomheter. På grunn av beliggenheten og nærheten til Singapore og Kuala Lumpur, fungerer den strategisk som hovedporten for handel med varer og finansielle tjenester på innenriks, regionalt og internasjonalt nivå i den vestlige delen av Indonesia. Foto: Kenrick, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Fargelegging av landsbyen ga dem nytt liv

Fargelegging av landsbyen ga dem nytt liv

Kampung Warna-Warni Jodipan er en landsby sør for sentrum i byen Malang i provinsen Øst-Java som for noen år siden ble forvandlet til en fargerik oase med kunst og maling av husene. Åtte studenter bidro til at landsbyfolket fikk 6,000 pund i maling, som gjorde stedet til turistattraksjon og endret den tidligere fattige landsbyen. Elven ble også renset, noe som bidro til bedre santiærforhold. Foto: Siska Restu Anggraeny, Flickr CC BY-SA 2.0

Bygd for 1,200 år siden

Bygd for 1,200 år siden

Prambanan er det største hinduiske tempelanlegg i Indonesia. Det ligger i det sentrale Java, omkring 18 kilometer øst for Yogyakarta. Det ble anlagt rundt år 850 e.Kr., enten av Rakai Pikatan, konge under det annet Mataram-dynastiet, eller av Balitung Maha Sambu, under Sanjaya-dynastiet. Stedet ble registrert på UNESCOs verdensarvlisten i 1991. Foto: Jorge Franganillo, Flickr CC BY 2.0

Det største buddhistiske monumentet i verden

Det største buddhistiske monumentet i verden

Borobudur på Java er et buddhistisk klosteranlegg tilknyttet mahayanatradisjonen, det største buddhistiske monumentet i verden. Det ble bygd i det 9.århundre av Sailendra-dynastiets javanesiske herskere. Anlegget er et av Indonesias fremste turistmål. Den britiske guvernøren Stamford Raffles tok i 1812 initiativ til å redde ruinbyen fra forfall. Templet ble oppført som verdensarv i 1991. Foto: Gunawan Kartapranata, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Nasjonalmuseum med 141,000 gjenstander

Nasjonalmuseum med 141,000 gjenstander

National Museum of Indonesia er et arkeologisk, historisk, etnologisk og geografiske museum som ligger i Jakarta. Museet ble etablert i 1778, og regnes som et av de mest komplette og beste i Indonesia, samt et av de fineste museene i Sørøst -Asia. Museet har bevart omtrent 141,000 gjenstander, alt fra forhistoriske artefakter, til arkeologi, numismatikk, keramikk, etnografi, historie og geografisamlinger. Foto: CE Photo, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den største moskeen i Sørøst-Asia

Den største moskeen i Sørøst-Asia

Istiqlal Mosque i Jakarta er den største moskeen i Sørøst-Asia og den sjette største moskeen i verden når det gjelder tilbederkapasitet. Moskeen åpnet i 1978, og har en kapasitet på 200,000 mennesker. Denne nasjonale moskeen i Indonesia ble bygget for å minne om indonesisk uavhengighet, og ble kalt «Istiqlal», et arabisk ord for «uavhengighet». Foto: Dohduhdah, Wikimedia Commons Public domain

Landets høyeste bygning

Landets høyeste bygning

Gama Tower er en skyskraper som ligger sør i Jakarta, og er den høyeste bygningen i Indonesia. Tårnet ble ferdigstilt i 2016, har 64 etasjer, pluss fire etasjer under bakken og en høyde på 285,5 meter. Foto: baka_neko_baka, Flickr CC BY 2.0

132 meter høyt monument for uavhengigheten

132 meter høyt monument for uavhengigheten

National Monument (forkortet Monas) er en 132 meter høy obelisk i sentrum av Jakarta, som ble bygget for å minnes kampen for indonesisk uavhengighet. Den ble ferdigstilt i 1975. Det er en utsiktsplattform 117 meter over havet. Foto: CEphoto, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den største byen på ekvator

Den største byen på ekvator

Ekvatormonumentet ligger på ekvator i Pontianak, også kjent som Ekvatorby, den største byen på jordens lengste usynlige linje, ekvator. Det markerer skillet mellom den nordlige og sørlige halvkulen. Stedet ble først merket i 1928 av en nederlandsk geograf da han besøkte Borneo. Byen holder hvert år en fest under vår- og høstsolhverv. Foto: Achmad Rabin Taim, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Fyr fra 1882 med fantastisk utsikt

Fyr fra 1882 med fantastisk utsikt

Det 12-etasjes fyret på Lengkuas nord for landsbyen Tanjung Binga ble bygd i 1882 av nederlenderne, og er fortsatt i drift. Fra toppen er det utsikt over en fantastisk natur. Foto: Jeffrey Manzini, Flickr CC BY 2.0

Allsidig og eventyrlig fornøyelsespark

Allsidig og eventyrlig fornøyelsespark

Taman Mini Indonesia Indah er en fornøyelsespark sørøst i Jakarta. Den 100 hektar store parken har tradisjonelle hus i stor skala fra hele Indonesia. Ideen til parken ble designet av Madame Tien Suharto i 1971 og åpnet i 1975. Her er det i tillegg museer, teatre, restauranter og en gondolheis. Foto: baka_neko_baka, Flickr CC BY 2.0

Tradisjonelt forfedrehus

Tradisjonelt forfedrehus

Tongkonan er det tradisjonelle forfedrehuset på Sør-Sulawesi. Huset har et særpreget båtformet og overdimensjonert tak med sal. Konstruksjonen av tongkonan er arbeidskrevende arbeid, og den bygges vanligvis ved hjelp av alle familiemedlemmer eller venner. I det opprinnelige Toraja-samfunnet hadde bare adelsmenn rett til å bygge tongkonan. Foto: 22Kartika, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Urfolket på Sulawesi

Urfolket på Sulawesi

Torajan er et urfolk i fjellområdet South Sulawesi. Før 1900-tallet bodde de i autonome landsbyer, hvor de praktiserte animisme (et begrep innenfor teologien som betegner en religiøs oppfatning om at alt i naturen har sjel. Man tror på at alt har en sjel eller ånd, både døde og levende ting) og var relativt urørt av omverdenen. De fleste er i dag kristne, andre er muslimer og noen har fremdeles en animistisk tro. Foto: Yves Picq, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Karnevalet med ekstragavante kostymer

Karnevalet med ekstragavante kostymer

Solo Batik Carnival er et årlig karneval i byen Surakarta. Karnevalet er ikke knyttet opp mot noen form for kristen feiring, men er en vanlig festlighet med prosesjon av dansere i ekstravagante kostymer, med vekt på den indonesiske motiv av batikk. I 2019 var deltagere fra Indonesia, Malaysia, Filippinene, Brunei Darussalam, Singapore, Myanmar, Vietnam, Laos, Kambodsja, Thailand and Timor Leste (Øst-Timor) Foto: Doni Ismanto, Flickr CC BY 2.0

Det høyeste fjellet i Indonesia og Oceania

Det høyeste fjellet i Indonesia og Oceania

Puncak Jaya eller Carstensz-pyramiden er med 4.884 meter over havet Oseanias høyeste fjelltopp. Tidligere og mer unøyaktige kilder hevdet at det var 5.030 meter over havet. Puncak Jaya ligger i fjellrekken Sudirman Range i Ny-Guineahøylandet, nærmere bestemt i provinsen Papua på den indonesiske delen av øya Ny-Guinea. Fjellet er også en del av den enorme Lorentz nasjonalpark, som er det største beskyttede området i hele Sørøst-Asia. Foto: Yobel Irnawan, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Landets lengste elv

Landets lengste elv

Kapuas er ei elv i provinsen Kalimantan Barat på øya den indonesiske delen av Borneo. Den er 1.143 kilometer lang, og er med det den lengste elva i Indonesia, og også verdens lengste elv på ei øy, såvidt lengre enn Sepik på Ny-Guinea. Elva er seilbar over mesteparten av sin lengde, og er en hovedåre for transport i Kalimantan Barat. Foto: Juxlos, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den største vulkanske innsjøen i verden

Den største vulkanske innsjøen i verden

Lake Toba er en stor naturlig innsjø på Nord-Sumatra. Innsjøen er omtrent 100 kilometer lang, 30 kilometer bred og opptil 505 meter dyp. Det er den største innsjøen i Indonesia og den største vulkanske innsjøen i verden. Lake Toba var 18.juli 2018 åsted for en ferjekatastrofe der 190 mennesker druknet. Foto: Klim Levene, Flickr CC BY 2.0

Konstant utbrudd siden 1967

Konstant utbrudd siden 1967

Mount Semeru er en 3,676 meter høy aktiv vulkan på Java i Indonesia og er dermed Javas høyeste fjell. Utbrudd har pågått mer eller mindre konstant siden 1967. Siden 1818 er det registrert minst 55 utbrudd (hvorav 10 resulterte i omkomne) bestående av både lavastrømmer og pyroklastiske strømmer. Foto: Fajar Addana, Pixabay

Verdens største øy på ei øy

Verdens største øy på ei øy

Samosir er en stor vulkansk øy i Toba-sjøen som ligger nord på øya Sumatra. Samosir er på 630 kvadratkilometer den største øya på en øy og den femte største innsjøøya i verden. Samosir er et populært turistmål på grunn av sin eksotiske historie og utsikten. Foto: Ken Marshall, Flickr CC BY 2.0

Hellig fjell med enorme vulkanutbrudd

Hellig fjell med enorme vulkanutbrudd

Gunung Rinjani er en 3,726 meter høy stratovulkan på øya Lombok. I den 6 x 8,5 kilometer vide kalderaen ligger den 230 meter dype kratersjøen Segara Anak (bildet). Mer enn 20 landsbyer ligger rundt fjellet som er hellig for innbyggerne. Det antas at et utbrudd i 1257 var kilden til svovelkonsentrasjoner som er funnet i iskjerneprøver i Antarktis og Arktis. De siste større utbruddene var i mai 2009 og mai 2010. Foto: Trekking Rinjani, Flickr CC BY-SA 2.0

Det høyeste som er registrert

Det høyeste som er registrert

Raja Ampat Islands som ligger utenfor nordvestspissen av Bird's Head Peninsula er en øygruppe bestående av over 1,500 små øyer. I følge Conservation International antyder marineundersøkelser at det marine mangfoldet i Raja Ampat-området er det høyeste som er registrert på jorden. Foto: Elias Levy, Flickr CC BY 2.0

Her er verdens største gullreserver

Her er verdens største gullreserver

Grasberg er ei gull- og koppergruve som ligger i provinsen Papua. Gruva er verdens nest største koppergruve og den som har de største kjente reservene av gull. Etikkrådet i Statens pensjonsfond (Norge) tilrådde i 2006 å utelukke driftselskapet Freeport McMoRan på grunn av at avgangsmasser fra Grasberg-gruva er deponert i et naturlig elvesystem. Foto: Alfindra Primaldhi, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Her tror de at de dødes sjeler er forarget

Her tror de at de dødes sjeler er forarget

Gunung Kelimutu er en 1,639 meter høy vulkan på den øya Flores. Fjellet er et populært turistmål med sine tre kratersjøer som har ulike farger. Siste kjente utbrudd var i 1968. Innbyggerne i landsbyen ved fjellfoten tror at sjelene til de døde vandrer i disse sjøene, og at en fargeendring betyr at de har blitt forarget. Foto: Michael Day, Flickr CC BY 2.0

Porten til Komodo nasjonalpark

Porten til Komodo nasjonalpark

Labuan Bajo er porten for turer til den nærliggende Komodo nasjonalpark på Komodo Island og Rinca Island hvor en finner komodovaran som er verdens største nålevende øgleart. Foto: Rina Agtiana, Pixabay

Verdens største øgleart

Verdens største øgleart

Komodovaraner er endemiske for øya Komodo og et fåtall nærliggende øyer i Indonesia. Komodovaran er et skjellkrypdyr, og regnes som verdens største nålevende øgleart. I naturen veier voksne dyr cirka 75–100 kilogram, mens dyr i fangenskap kan veie mer. Det lengste bekreftede ville eksemplaret målte 3,13 meter og veide 166 kilogram. Foto: Adhi Rachdian, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Populært turistmål og fotoobjekt

Populært turistmål og fotoobjekt

Tanah Lot er en liten fjellformasjon utenfor Bali. Her ligger det hinduistiske tempelet Pura Tanah Lot, et populært turistmål og populært for fotografering. En legende sier at øya angivelig er beskyttet mot onde ånder av en gigantisk slange. Foto: Juan Antonio Segal, Flickr CC BY 2.0

Verdens største blomst

Verdens største blomst

Rafflesia arnoldii er en blomsterplante som sammen med to andre planter er nasjonalblomsten i Indonesia, og er kjent for å produsere den største individuelle blomsten i verden. Den vokser bare på Borneo og Sumatra. Blomsten kan bli opptil en meter i diameter og 11 kilogram tung. Foto: Raphaelhui, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

16,107,000 turister i 2019

16,107,000 turister i 2019

Indonesia registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 16,107,000 turister i 2019, og omsatte for cirka 18,4 milliarder dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 1,7 prosent av bruttonasjonalproduktet. Hotel Indonesia Kempinski Jakarta er et av de eldste og mest kjente hotellene i Jakarta. Det er et av de første femstjerners hotellene i Sørøst-Asia, og er fortsatt et stort landemerke i Jakarta. Hotellet har 289 gjesterom. Foto: Everyone Shipwreck Starco, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Legendarisk hotell fra 1911

Legendarisk hotell fra 1911

Hotel Majapahit er et historisk hotell i byen Surabaya på Øst-Java. Hotellet åpnet i 1911. Åpningen ble feiret med med kronprins Leopold III fra Belgia, prinsesse Astrid fra Sverige og Charlie Chaplin. Under den japanske okkupasjonen av Indonesia fra 1942 til 1945 ble hotellet omdøpt til Hotel Yamato, og brukt som hovedkvarter for de japanske styrkene i Øst -Java. Foto: Lasthib, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Turistdestinasjonen Bali

Turistdestinasjonen Bali

BALI - Bali er en øy, provins og verdenskjent turistdestinasjon i Indonesia. Provinsen inkluderer noen få tilliggende øyer til hovedøya Bali. Hovedstaden er Denpasar. Den er også det viktigste turistmålet i landet og er kjent for sin høyt utviklede kunst; inkludert dans, skulptur, malekunst, lærarbeider, metallarbeider og musikk. Foto: Alit Suarnegara, Pixabay

Kjent for mange luksushotell

Kjent for mange luksushotell

BALI - Nusa Dua er en liten by sør på øya Bali. Navnet betyr «Den andre øya». Byen ligger 40 kilometer fra provinshovedstaden Denpasar og 20–30 minutters kjøring fra flyplassen på Bali. Byen er populær blant turister og er kjent for mange luksushotell. Like nord for Nusa Dua ligger halvøya Tanjung Benoa, med landsbyen Benoa og mindre eksklusive hoteller. Foto: BxHxTxCx, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Populært fossefall

Populært fossefall

BALI - Tegenungan Waterfall er en fossefall som ligger ved landsbyen Tegenungan Kemenuh på øya Bali. Det er en av de få fossene i Bali som ikke ligger i høylandet eller fjellrike territorier. Attraksjonen har også et utsiktspunkt til jungelen og fossen. Foto: Magul, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Her er apene opplært til å gjøre en byttehandel

Her er apene opplært til å gjøre en byttehandel

BALI - Uluwatu-tempelet i Ulawatu på øya Bali er bebodd av krabbemakaker, som er beryktet for å snappe besøkendes eiendeler, som sandaler, kameraer og solbriller. De kan vanligvis overtales til å løse gjenstandene for frukt, nøtter eller godteri, selv om dette bare oppmuntrer dem til å stjele mer. Forskere og eksperter på primatadferd har gjennomført studier på krabbemakaker i området og har samlet inn data som tyder på at de lærer byttehandel. Foto: Paskuu, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Over 1,000 krabbemakaker bor i denne parken

Over 1,000 krabbemakaker bor i denne parken

BALI - Ubud Monkey Forest er en liten naturpark ved det hinduistiske tempelet Pura Dalem Agung Padangtegal i Ubud på Bali. Over 1,000 krabbemakaker bor i parken. er den vanligste apen i Sørøst- Asia og lever hovedsakelig i skog og mangroveskog langs elver, ved kysten eller på øyer utenfor kysten. Den er flink til å klatre og svømme, og nyttiggjør seg menneskenes bosetninger. Foto: Rudolph.A.furtado, Wikimedia Commons CC0

Hinduer drar hit for å få en rituell renselse

Hinduer drar hit for å få en rituell renselse

BALI - Tirta Empul er et hinduistisk balinesisk vanntempel som ligger i nærheten av byen Tampaksiring på øya Bali. Hinduer drar til elven for en rituell renselse. Tirta Empul-tempelet ble grunnlagt rundt en stor vannkilde i 962 e.Kr. Foto: Arian Zwegers, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

«Hemmelig strand» som «oppdaget»

«Hemmelig strand» som «oppdaget»

BALI - Pandawa Beach ligger i regionen Badung - South Kuta, og er en av de mange strendene på øya Bali. Stranden var for noen år siden beskrevet som en «hemmelig strand», men er nå «oppdaget» og har oppdatert infrastrukturen. Stranden er brukt mye i film- og tv-produksjoner. Blant annet i en såpeopera. Foto: Desk PhotoGraphy, Flickr CC BY 2.0

En av Indonesias største turistdestinasjoner

En av Indonesias største turistdestinasjoner

BALI - Kuta er en bysør på Bali. Byen er en tidligere fiskerlandsby og var en av de første byene på Bali som fikk en betydelig turistindustri, og er stadig en av Indonesias største turistdestinasjoner. Den er internasjonalt kjent for lange sandstrender, mange restauranter og barer, og nærliggende Ngurah Rai lufthavn. Kuta har to ganger utsatt for terrorbomber, den 12. oktober 2002 (202 drepte) og 1. oktober 2005 (26 drepte). Foto: Tsu, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Ti kjente personer fra Indonesia
  1. Agnes Monica: Populært kjent som Agnez Mo, er en indonesisk sanger, skuespiller, og musikkprodusent. Hun har oppnådd stor suksess både nasjonalt og internasjonalt og har vunnet flere priser for sitt arbeid.

  2. Iko Uwais: En indonesisk skuespiller og kampsportutøver kjent for sin rolle i filmen «The Raid» og oppfølgeren «The Raid 2». Han har også hatt roller i Hollywood-filmer som «Star Wars: The Force Awakens» og «Mile 22».

  3. Raisa Andriana: Populært kjent som Raisa, er en indonesisk sanger og låtskriver kjent for sine melodiske ballader og soulful stemme. Hun er en av de mest populære kvinnelige artistene i Indonesia.

  4. Joe Taslim: En annen indonesisk skuespiller og kampsportutøver, kjent for sine roller i filmer som «The Raid» og «Fast & Furious 6». Han har også dukket opp i TV-serien «Warrior» og spiller Sub-Zero i filmen «Mortal Kombat».

  5. Anggun: En internasjonalt anerkjent indonesisk sanger og låtskriver, kjent for sanger som «Snow on the Sahara» og «In Your Mind». Hun har solgt millioner av album over hele verden og har blitt tildelt flere priser for sitt musikalske talent.

  6. Iwan Fals: En legendarisk indonesisk singer-songwriter og musiker kjent for sine politiske og samfunnskritiske tekster. Han er en av de mest innflytelsesrike artistene i indonesisk musikkhistorie og har en enorm tilhengerskare.

  7. Dian Sastro: En kjent indonesisk skuespillerinne og tidligere modell, kjent for sine roller i indonesiske filmer og TV-serier. Hun har vunnet flere priser for sitt skuespill og er en av de mest elskede skuespillerne i landet.

  8. Tukul Arwana: En populær indonesisk komiker, skuespiller og TV-personlighet, kjent for sitt arbeid i indonesiske komedieshow og underholdningsprogrammer.

  9. Bambang Pamungkas: En tidligere profesjonell fotballspiller og kaptein for det indonesiske landslaget. Han er en av de mest suksessrike fotballspillerne i landets historie og har oppnådd suksess både nasjonalt og internasjonalt.

  10. Krisdayanti: Populært kjent som KD, er en indonesisk sangerinne kjent for sin kraftfulle stemme og brede musikalske rekkevidde. Hun har vært en ledende stemme i den indonesiske musikkbransjen i flere tiår og har vunnet flere priser for sitt arbeid.

bottom of page