Jemen
Fakta
Margaret Chan (1947 - )
Tidligere generalsekretær for Verdens Helseorganisasjon
Hovedstad
Sana'a
Etniske grupper
Hovedsakelig arabere, men også afro-arabere, sør-asiatere og europeere
Språk
Arabisk (offisielt)
Religion
Muslimer 99 % (sunnier 65 %, sjiaer 35 %), andre 1 % (inkluderer jøder, hinduer, og kristne) (2010)
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Styreform
Republikk
Areal
527,970 km2
Nasjonaldag
22. mai
Levekostnader
Om mat fra Jemen
Utvalgte aviser
Offisielt nettsted for turisme
UDs reiseråd
Nødnummer
Ved krisesituasjoner kan reisende kontakte UDs døgnoperative senter på Tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no
FN-sambandet - Landstatistikk
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Portrett: World Economic Forum, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0 Illustrasjonsfoto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0
Historisk glimt
Jemens historie strekker seg tilbake over 3,000 år, og var et veikryss for internasjonal handel i mange hundre år på grunn av områdets strategiske beliggenhet. Landets gamle unike kultur og historie vises godt med arkitekturen i byene og landsbyene.
Fra rundt 1000 fvt. ble regionen styrt av tre ulike sivilisasjoner - mineernes rike (ca. 1100–ca. 600 fvt.) oldtidsriket Saba (ca. 950–ca. 115 fvt.) og himjarene (fra 100 fvt.). Kongedømmene var avhengige av handel med røkelse og krydder, og hadde utstrakt kontakt med store deler av omverden, blant annet India. Landet ble kjent for sin velstand og ble kalt «Arabia Felix» som betyr «Lykkelige Arabia».
Området ble på 500-tallet okkupert av perserne og gikk over til islam på 600-tallet. Fra 800-tallet var det lokale dynastier og imamer som hadde makta. Det osmanske riket tok over i 1517, før europeiske stormakter fikk interesse for området. Portugisiske kjøpmenn tok blant annet over Rødehavets handelsruter mellom Egypt og India, før britene okkuperte Aden i 1849. Området som strategisk viktig ble ytterligere styrket da Suezkanalen åpnet i 1869. Det osmanske riket og Storbritannia kom ofte i krig om områder, og delte landet opp i Nord-Jemen og Sør-Jemen. Osmanerne trakk seg ut etter første verdenskrig.
Jemen var også blant landene i regionen som ble en del av Den arabiske våren i 2011. Opprøret førte til et ikke-voldelig statskupp mot president Ali Abdullah Saleh i 2012 og borgerkrig fra 2014. Opprøret og statskuppet provoserte fram gamle motsetninger. Ikke minst i nord hvor Houthi-bevegelsen økte sin aktivitet og tok kontrollen over store deler av landet i et forsøk på å etablere regjering i landet. Etter ønske om hjelp fra den sittende regjeringen startet en internasjonal krigføring, Operation Decisive Storm, i mars 2015 hvor USA og Saudi-Arabia støttet opp og samlet en koalisjon som de ledet. Operasjonen har med årene bidratt til en opptrapping av konflikten, og en av de mest alvorlig humanitære krisene på 2000-tallet.
Abd Rabuh Mansur Hadi har vært landets president siden 2012. Hadi gikk av kort tid i januar 2015, og flyktet til Saudi-Arabia da Houthi Shia-opprørere overtok hovedstaden Sanaa. Han kom tilbake for å opprette en midlertidig hovedstad i hovedbyen i sør, Aden, med støtte fra lojalistiske styrker og Saudi-ledede tropper.
Maeen Abdulmalik Saeed har vært statsminister i Jemen siden 2018. Statsminister Ahmed Obeid bin Daghr ble i oktober 2018 avsatt av president Abd Rabuh Mansur Hadi etter beskyldninger for å ha bragt Jemen i en økonomisk krise. Saeed ble utpekt til statsminister i hans sted, og han ble den yngste statsminister i Jemens historie.
Visste du at...
Jemen har begrenset med naturressurser og er den fattigste nasjonen i Midtøsten. Ifølge FNs Indeks for menneskelig utvikling (Human Development Index) er Jemen i 2021 en av de fattigste landene i verden. Blant 187 land på FNs indeks er Jemen plassert som nummer 179.
Alkohol er forbudt i Jemen. Jemen er et ultrakonservativt muslimsk land. Det er dødsstraff for homoseksuell oppførsel, og det er forbudt å ta bilder av kvinner.
Det hevdes at heimlandet til dronningen av Sheba er i Jemen. Hennes forhold til kong Salomo er nevnt i Bibelen og Koranen.
En gjennomsnittlig bryllupsfest i Jemen varer 21 dager.
Det er vanlig for jemenske menn å bringe en jambiya (en kort, buet dolk) i offentligheten. Håndtaket på dolken viser den den sosiale statusen til en person, men dolken skal ifølge tradisjonene også bidra til at ingen går i kamp mot hverandre.
99 prosent av landets befolkning er muslimer, men et fåtall jøder og kristne finnes også. En av de mest ikoniske bygningene i den sørlige kystbyen Aden er en anglikansk kirke som ble bygget av britene i 1863. Jemens jødiske samfunn, som hadde bodd fredelig i landet i mer enn 2000 år, ble i hemmelighet flyttet til Tel Aviv av israelske myndigheter mellom 1949 og 1950, i et oppdrag kalt «Operation Magic Carpet» De siste gjenværende jemenittiske jødene, som nå er under 50, lever under regjeringsbeskyttelse i Sanaa.
I Jemen må du ikke vise kjærlighet i det offentlige rom.
Direkte øyekontakt er vanlig i Jemen under samtaler. Det er ikke forbudt å stirre. Men mannlige utlendinger bør unngå å stirre direkte i øynene til en jemensk kvinne, og utenlandske kvinner må også unngå det samme mot jemenske menn.
Jemen registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 398,000 turister i 2015, og omsatte for cirka 116 millioner amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 0,51 prosent av bruttonasjonalproduktet.