Fakta
Jordan
Jordan er på noen måter et veldig sekulært, vestlig land.
Kathryn Bigelow (1951 - )
Hovedstad
Amman
​
Etniske grupper
Arabere 98%, armenere 1%, Circassian 1%
​
Språk
Arabisk (offisielt)
​
Religion
Muslimer 97,2 % (hovedsakelig sunnimuslimer), kristne 2,2 %, andre 0,6 % (2010)
​
Innbyggertall
​
Offisielle tall og befolkningsframskriving
​
Styreform
Konstitusjonelt monarki
​
Areal
89,320 km²
​
Nasjonaldag
25. mai
​
Levekostnader
​
Om mat fra Jordan
Utvalgte aviser
​
Offisielt nettsted for turisme
​
UDs reiseråd
​
Nødnummer
Alle nødetater 911
​
Luftforurensning - IQAir
​
FN-sambandet - Landstatistikk
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
​
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
​
Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen
​
Portrett: U.S. Army soldier, Wikimedia Commons Public domain Illustrasjonsfoto: Jorge Fernández Salas, Unsplash
Historisk glimt
Det nåværende okkuperte området på Vestbredden av Jordanelva var i bibelsk tid kjerneområdet for Oldtidens Israel, med områdene Judea og Samaria og de eldgamle byene Jerusalem, Hebron og Betlehem i vest.
Området ble i år 106 underlagt Romerriket som provinsen Arabia, under keiser Trajan.
Med muslimenes seier over Bysants ved Jarmuk i 636 e.Kr., kom Jordan under langvarig arabisk-muslimsk styre, med et kort avbrekk for den vestlige delen som i perioden 1115-1187 lå under korsfarer-kongedømmet Jerusalem. I 1250 ble områdene underlagt de egyptiske mamelukkene og 1516-1918 ble okkupert av Det ottomanske rike.
​
I 1918 gjorde de jordanske stammene opprør mot tyrkerne, og den hasjimittiske emir Faisal grunnla Kongedømmet Syria i Damaskus da de arabiske styrkene under Lawrence of Arabia inntok byen. Ved San Remo-konferansen i 1920 tvang britene Jordan inn i protektoratet Palestina, og fra 1923 Emiratet Transjordan med Abdullah ibn Hussain som statsoverhode under britisk okkupasjon. Ved utløpet av mandatet ble Jordan helt uavhengig 25. mai 1946. Transjordan skiftet navn til Jordan 2. juni 1949.
​
I 1948 inntok jordanske tropper Øst-Jerusalem, men andre arabiske land anerkjente aldri fullt ut den jordanske annekteringen av Vestbredden fra 1950. Storbritannia anerkjente suvereniteten. I 1951 begikk en palestinsk nasjonalist attentat og myrdet kong Abdullah I. Sønnesønnen Hussain I overtok makten i 1953. Under seksdagerskrigen tapte Jordan hele Vestbredden til Israel, og antall flyktninger i landet ble fordoblet og nådde 800,000. Innflytelsen til PLO og palestinske fedayeen-styrker i Jordan økte, og i 1970-71 kom det til åpen borgerkrig hvor palestinske tropper og støttespillere ble massakrert under Svart september, som fulgte en palestinsk kapring av tre passasjerfly i byen Zarqa. Syria invaderte en kort stund Nord-Irak, men trakk seg raskt tilbake, trolig etter press fra Israel. I juli 1971 vant jordanske og irakiske regjeringsstyrker en felles seier over de palestinske fedayeen-styrkene, og tvang dem ut av Jordan.
​
Jordan forholdt seg nøytrale under Jom kippur-krigen i 1973, og året etter anerkjente Jordan den palestinske organisasjonen PLO som den eneste og rettmessige representant for det palestinske folket. I 1988 gav Jordan formelt avkall på alle krav på Vestbredden. Landet tok ikke del i Irak-krigen i 1990-91.
​
I 1994 ble en endelig fredsavtale med Israel undertegnet. Jordan driver en konstant og vanskelig balansegang mellom vestlige og muslimske land og har opptrådt som fredsmekler blant annet i Irak-konflikten, og mellom Israel og palestinerne.
Da Abdullah II tiltrådte som konge i 1999 ble forholdet til USA ytterligere forbedret, og Jordan oppnådde frihandelsavtale med USA i 2001 og assosieringsavtale med EU i 2002.
​
Kong Abdullah II som har vært landets monark siden 1999 har omfattende fullmakter. Han utnevner regjeringer, godkjenner lovgivning og kan oppløse parlamentet. I løpet av de siste årene har han møtt økende krav om politisk reform, spesielt i kjølvannet av det folkelige opprøret i Tunisia som førte til politisk uro i mange arabiske land etter 2011.
​
Bisher al-Khasawneh har vært Jordans statsminister og forsvarsminister siden oktober 2020. Før han ble statsminister tjenestegjorde han som jordansk ambassadør i en rekke land, og han hatt oppdrag som fredsforhandler og statsråd.
​
Visste du at...
I Jordan er mange bibelske steder som Jordan River der Jesus ble døpt av Johannes Døperen, de syndige byene Sodom og Gomorra, og Mount Nebo hvor Moses døde.
Jordan har i mange år tatt i mot svært mange flyktninger. Myndighetene har anslått at to millioner palestinere og 1,4 millioner syriske flyktninger er bosatt i landet. I en nasjon på bare 9,5 millioner mennesker representerer dette over en tredjedel av befolkningen. Dette har satt stort press på landets offentlige sektor, statlige kontroll og ressurser. Til tross for landets aktive rolle i bekjempelsen av Den islamske staten (IS), har ikke religiøs ekstremisme fått fotfeste i Jordan.
​
I motsetning til de andre arabiske statene i Midtøsten har Jordan ingen egen olje. Landet importerer derfor energi. På grunn av urolighetene i regionen har denne tilførselen vært ustabil.
​
Scener fra filmene Indiana Jones og The Last Crusade ble filmet i oldtidsbyen Petra. Andre filmer som er spilt inn i Wadi Rum-ørkenen er The Martian, Red Planet og Lawrence of Arabia.
​
Jordan er kjent som et veldig vennlig land, hvor du hører ganske ofte «Ahlan wa sahlan» som betyr velkommen.