top of page

Fakta

Kirgisistan
Tschingis_aitmatow_20070309.jpg
125px-Flag_of_Kyrgyzstan.svg.png

Ja, det blir vinter, det vil være kaldt, det vil være snøstorm, men så blir det vår igjen...

Chingiz Aitmatov (1928 - 2008)

Kirgisisk forfatter, redaktør og diplomat

Hovedstad

Bishkek

​

Etniske grupper

Kirgisere 64,9%, usbekere 13,8%, russere 12,5%, dungan 1,1%, ukrainere 1%, uighurer 1%, andre 5,7 (1999)

​

Språk

Kirgisisk (offisielt) 64,7%, usbekisk 13,6%, russisk (offisielt) 12,5%, dungun 1%, andre 8,2% (1999)

​

Religion

Muslimer 75%, russisk-ortodokse 20%, andre 5%

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Republikk

​

Areal

199,949 km²

​

Nasjonaldag

31. august

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat i Kirgisistan

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

​

Utvalgte aviser

Eurasianet

Kyrgyzstan news

​

Offisielt nettsted for turisme

Discover Kyrgyzstan

​

UDs reiseråd

Kirgisistan

​

Nødnummer

Politi 151 102 Ambulanse (privat) 151 

Ambulanse (offentlig) 151 103 Brann 151 102

​

Luftforurensning - IQAir

​

FN-sambandet - Landstatistikk

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FNs utviklingsprogram
Human Development Index/ikke registrert

Amb_Zamira_Sydykova.jpg

Etablerte den første
uavhengige avisen

- sendt til arbeidsleir

29472775447_ea97dd834a_o.jpg

Historisk glimt

Nylige funn gjort av kirgisiske og kinesiske historikere, daterer kirgisisk historie tilbake til 201 f.Kr. De tidligste forfedrene til det kirgisiske folket, som en antar er av tyrkisk opprinnelse, levde i den nordøstlige delen av det som nå er Mongolia. Senere migrerte noen av disse stammene til regionen som i dag er sørlige Sibir og slo seg ned langs Jenisej, hvor de levde fra det 6. århundret til det 8. århundret. De etablerte seg i Tuva-regionen i Russland og forble der til mongolene begynte å røre på seg i det 13. århundret, da kirgiserne migrerte sørover. I det 12. århundret ble islam den dominerende religionen i regionen. De fleste kirgiserne er sunnimuslimer.

​

Kirgiserne bosatte seg i dagens Kirgisistan på 1400- og 1500-tallet. Området ble bosatt av kirgisiske stammer fra Sør-Sibir på 1600-tallet, og ble styrt av forskjellige regionale makter før det kom under russisk, og deretter sovjetisk, styre. Det sørlige området kom under Khan av Kokand tidlig på 1800-tallet, men ble senere annektert av det russiske imperiet i 1876.  Dette utløste en rekke opprør mot tsarens styre, og førte til at mange kirgisere migrerte til Pamir-fjellene i  Afghanistan. I 1916 ble verneplikten innført i den russiske hæren, noe som førte til opprør i Sentral-Asia. Dette ble nådeløst knust, som førte til at mange kirgisere flyktet til Kina.

​

Etter den russiske revolusjonen i 1917 fikk Kirgisistan status som et autonomt sovjetfylke. I 1936 ble den kirgisiske sosialistiske sovjetrepublikken et fullverdig medlem av Sovjetunionen.

 

Kirgisistan ble et selvstendig land i 1991 da Sovjetunionen kollapset. Askar Akajev var president for landet fra 1990 til 2005, og ble sett på som en liberal leder i begynnelsen, men etter hvert viste han flere autoritære trekk. Etter at han hadde hatt makt noen år, begynte folk å klage på offentlig korrupsjon og valgfusk. 24. mars 2005 måtte Akajev flykte fra landet etter at demonstranter stormet kontorene hans i hovedstaden Bisjkek. 4. april sa han offisielt fra seg presidentvervet i en underskriftsseremoni i Moskva.

Etter mange år med politiske uroligheter og vanstyre fikk landet i 2010 en ny grunnlov og ble et parlamentarisk demokratisk. 

​

Sooronbay Jeenbekov ble Kirgisistans femte president etter å ha vunnet mer enn 54 prosent av stemmene i valget i oktober 2017 for å erstatte avtroppende leder Almazbek Atambayev. Han trakk seg fra vervet i oktober 2020 etter omfattende protester i landet. Bakgrunn for protestene er påstander om at valget i samme måned var rigget.

 

Sadyr Japarov ble valgt til president i Kirgisistan i januar 2021. Japarov beskrives som en nasjonalist og populist. Blant vestlige medier har han blitt sammenlignet med politikere som Ilham Aliyev (presidenten i Aserbajdsjan) og Donald Trump. 

​

Akylbek Japarov har siden oktober 2021 vært Kirgisistans regjeringssjef.

​

Visste du at...

Den fjellrike Tian Shan-regionen dekker 80 prosent av Kirgisistan. Landet beskrives som «Sveits i Sentral-Asia». Det høyeste punktet er Jengish Chokusu, på 7,439 meter.

​

Kumis som er gjæret hoppemelk er populært i Kirgisistan. Hestekjøtt er også tradisjonelt populært. Men den mest populære drikken i Kirgisistan er grønn te som drikkes til nesten alle måltidene.

​

De mest kjente personene fra Kirgisistan er forfatteren Chingiz Aitmatov, forskeren og dikteren Kasym Tynystanov, og ballerina Bubusara Beyshenalieva.

​

Verdens største valnøttskog er i Kirgisistan.

​

Manas, en kriger som forenet Kirgisistan, er utvilsomt den mest populære folkehelten i landet. Du ser dette navnet overalt. Det er gater, statuer, universiteter, radiostasjoner, nasjonalparker og mange andre ting som er oppkalt etter ham. Selv Kirgisistan viktigste flyplass er oppkalt etter han,  Manas internasjonale flyplass.

​

Bishkek er en by med enorme torg og dramatiske monumenter - selv om statuen av Lenin på Ala-Too-plassen ble flyttet til et mindre iøynefallende sted i 2003. Og erstattet av folkehelten Manas i 2011.

​

Temperaturen kan komme opp mot 40 grader om sommeren i den lavtliggende Fergana Valley, men på fjellet kan den falle til 30 minusgrader om vinteren.

​

Turismen er svært beskjeden i landet. Næringen bidro i 2017 kun med 1,25 prosent av landets BNP, en lavere prosentandel enn 174 andre land. Året ble det registrert 423,000 turister som besøkte landet.

​

Samira Sydykowa (født 1960) er en kirgisisk journalist og diplomat. Etter Sovjetunionens sammenbrudd og Kirgisistans uavhengighet i 1991 mistet Sydykowa sin tidligere jobb som journalist. Hun grunnla avisen Res Publica i 1992, den første uavhengige i Kirgisistan. Som sjefredaktør etablerte hun en kritisk journalistikk mot Kirgisistans første president, Askar Akayev, og tok til orde for ytringsfrihet og pressefrihet.

I det stadig mer autoritære systemet under presidenten utgjorde Sydykova og hennes avis snart en trussel mot regjeringen og presidenten, som forsøkte å begrense ytringsfriheten i Kirgisistan. Som et resultat begynte myndighetene i 1993 å intensivere overvåking av avisen med med mål å stoppe driften. Hun ble siktet for æreskrenkelse mot presidenten, og fikk yrkesforbud. Etter et opphold på en måned i en arbeidsleir, ble fengselsstraff omgjort til et fornyet yrkesforbud på 18 måneder. Et annet søksmål i 2000 resulterte i en bot som tilsvarer Res Publicas årsbudsjett, noe som fikk avisen til å stenge i flere måneder.

I etterkant mottok hun en internasjonal journalistpris for sitt arbeid, noe som bidro til at daværende direktør for Time Warner, finansierte avisen for å få den i gang igjen. På 2000-tallet var hun blant annet med på å støtte Tulipanrevolusjonen i landet, som bidro til at Akayev gikk av. Fra 2005 til 2010 var hun ambassadør for Kirgisistan i USA. Etter 2010 har hun blant annet jobbet som rådgiver og journalist igjen, før hun gikk tilbake som redaktør for avisen Res Publica i 2015. Foto: David-Marcus-EE, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 Cropped

Hovedstaden Bisjkek

Hovedstaden Bisjkek

Bisjkek (1,074,075 innbyggere/2021) er hovedstaden og den største byen i Kirgisistan. Bisjkek ligger ligger 800 moh., like utenfor nordsiden av fjellkjeden Ala-Too, som er en forlengelse av fjellkjeden Tian Shan. Disse fjellene er opp til 4 855 meter høye og gir et spektakulært bakteppe til byen. Bykjernen har brede gater og marmorbygninger som er kombinert med bygninger og leilighetskomplekser i sovjetisk stil. Foto: Jessica Gardner, Unsplash

Den nest største byen i Kirgisistan

Den nest største byen i Kirgisistan

Osj (1,391,649 innbyggere/2021) er den nest største byen i Kirgisistan, og administrasjonssenter i provinsen Osj. Her produseres silke og bomull, og byen er en av Sentral-Asias eldste, kjent fra 700-tallet. Osj har en etnisk blandet befolkning som består av kirgisere, usbekere og tadsjikere. Osj ligger ved den historiske Silkeveien. Foto: AmanovDmitry, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Handelssentrum og variert industri

Handelssentrum og variert industri

Jalal-Abad (112,997 innbyggere/2019) ligger i Ferganadalen i Jalal-Abad-provinsen i det sørvestre Kirgisistan. Byen er et handelssentrum med flere markeder og over 100 butikker. Her er det også et oljeraffineri, et anlegg for utvinning av stein, produksjon av bomullsfiber, melmølle, alkoholproduksjon, treforedling og møbelproduksjon. Foto: Fayyaz Qasim, Flickr CC BY 2.0

Startpunkt for turer i Tian Shan-fjellene

Startpunkt for turer i Tian Shan-fjellene

Karakol (81,522 innbyggere/2021) er en by i Issyk-Kul-provinsen. Turisme er en viktig næring, og Karakol brukes mye som et startpunkt for turer i Tian Shan-fjellene. Attraksjoner i selve byen er en dunganenes moské bygd av tre og den russiskortodokse katedralen, også bygd i tre. Seks kilometer utenfor byen ligger Prsjevalskijs grav med en minnepark og et museum. I Mikhailovka-bukta ligger det et testanlegg for torpedoer. Foto: Adam Harangozó, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Industri forsvant da Sovjet kollapset

Industri forsvant da Sovjet kollapset

Balyktsjy (50,814 innbyggere/2021) ligger 1,900 meter over havet ved vestenden av den store innsjøen Issyk-Kul. Byen var i antikken et av omlastingsstedene på Silkeveien. Balykchy er fremdeles et viktig transportknutepunkt. I sovjettiden het byen Rybatsje og var en viktig industriby. Etter Sovjetunionens fall ble nesten alle industrianlegg i byen nedlagt. Foto: Arthoum, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

En av de mest populære turistattraksjonene

En av de mest populære turistattraksjonene

En av de mest populære attraksjonene i Kirgisistan er Holy Trinity Orthodox Church, den ortodokse katedralen for den hellige treenigheten i Karakol. Historien om kirken går tilbake til juli 1869, da Karakol i utgangspunktet var en garnisonby for det russiske tsar-riket. Karakol-kirken ble imidlertid ødelagt i et jordskjelv i 1889 som forårsaket kaos i byen og tok flere liv. Det ble besluttet å bygge en erstatning på samme sted, men denne gangen i tre. Foto: USAID Central Asia, Flickr CC BY-ND

Landets første eksport kom herfra

Landets første eksport kom herfra

Arslanbob er en landsby, dal, fjellkjede og en stor vill valnøttskog i Jalal-Abad-regionen i Kirgisistan. Kirgisistans første kjente eksport til Europa var valnøtter fra Arslanbob. To fossefall ligger i området som tiltrekker seg turister, pilegrimer og andre besøkende i løpet av våren og sommermånedene. Foto: Patrick Barry, Flickr CC BY-SA 2.0

Etniske verdensleker ved Cholpon-Ata

Etniske verdensleker ved Cholpon-Ata

World Nomad Games er en internasjonal sportskonkurranse dedikert til etniske idretter som utøves i Sentral-Asia. Landene som deltar i disse spillene er de tidligere sovjetrepublikkene i Kirgisistan, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Usbekistan, Turkmenistan, Tadsjikistan og Russland. Bildet er fra Cholpon-Ata i 2018 som ligger ved nordbredden av den store innsjøen Issyk-Kul. Stedet er et sentrum for turismen ved innsjøen. Foto: Dastan Suiuntbekov, Unsplash

Her gikk den kjente Silkeveien

Her gikk den kjente Silkeveien

Den kjente Silkeveien går gjennom Kirgisistan. Silkeveien var i oldtiden et handelsnettverk som bidro ikke bare med handelsvarer, som silke, men også kulturell utveksling gjennom regioner i Asia som knyttet sammen vest og øst ved handelsmenn, pilegrimer, munker, soldater, nomader, og urbane bosettere fra Kina og India til landene rundt Middelhavet. Foto: Daoud Alahmad, Journeys On Quest, Flickr Public domain

Innsjø forsvinner i løpet av sommeren

Innsjø forsvinner i løpet av sommeren

Merzbacher er en bresjø som ligger i provinsen Ysyk-Köl øst i landet mellom de nordlige og sørlige Inylchek-breene i Tienshan-fjellene. Innsjøen har en dam av is, som forhindrer at den tømmes det meste av året. Men i løpet av sommeren når isen smelter dukket vatnet fram. Foto: Julia Neelmeijer, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 de

Kjent landemerke i Kirgisistan

Kjent landemerke i Kirgisistan

Jeti-Ögüz er et geologisk beskyttet område Rocks 25 kilometer vest for Karakol i provinsen Issyk-Kul. Fjellformasjonen med røde sandsteinsklipper er et kjent landemerke i Kirgisistan og blir sett på som et nasjonalt eller regionalt symbol. Foto: Adam Harangozó, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Fra 30 minusgrader til 40 varmegrader

Fra 30 minusgrader til 40 varmegrader

Ferganadalen er en sentralasiatisk tettbefolket dalslette som ligger mellom Tian Shan i nord og Alajfjellene i sør. Ferganadalen deles mellom Usbekistan, Tadsjikistan og Kirgisistan. Temperaturene i dalen kan på sommeren bli opp til 40 varmegrader, men i fjellene kan de falle til 30 minusgrader om vinteren. Foto: Ninara, Flickr CC

Den nest største gullgruven i verden

Den nest største gullgruven i verden

Kumtor Gold Mine 350 kilometer sørøst for hovedstaden Bishkek i Issyk Kul-regionen er den den nest største gullgruvedriften i verden etter gullgruven Yanacocha i Peru. Kumtor ligger i Tian Shan-fjellene, 4,000 meter over havet. Gruven er 100 prosent eid av det kanadiske selskapet Centerra Gold. Gullforekomsten ble oppdaget i 1989, men driften kom ikke i gang før i 1997 etter fire års bygging av gruven. Foto: Michael Karavanov, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Landets høyeste fjell

Landets høyeste fjell

Pobeda er et fjell på grensen mellom Kirgisistan og Folkerepublikken Kina. Fjellet er 7.439 meter høyt, og ble først besteget av den sovjetiske fjellklatreren Vitalij Abalakov i 1956. Fjellet er det høyeste i fjellkjeden Tian Shan og dermed det høyeste i Kirgisistan. Dette er det mest populære turistområdet i Kirgisistan. Foto: Yunsheng Bai, Flickr CC BY 2.0

Innsjø på 3,560 meters høyde

Innsjø på 3,560 meters høyde

Ala Köl, også kalt Ala-Kul, er en steinete innsjø i fjellkjeden Terskey Alatau i Ak-Suu-distriktet i Issyk-Kul-regionen i Kirgisistan. Det ligger i en høyde på omtrent 3,560 meter. En russisk reisende ved navn Putimtsoff var den første som besøkte innsjøen i 1811. Han ga en god beskrivelse av den, og nevnte steiner i forskjellige farger i innsjøen, og de kraftige vindene som blåste rundt innsjøen. Foto: Ekrem Canli, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den nest største høyfjellssjøen i verden

Den nest største høyfjellssjøen i verden

Issyk-Kul er en innsjø i Kirgisistan. Det er den nest største høyfjellssjøen i verden etter Titicacasjøen. Issyk-Kul er en viktig biologisk og økonomisk ressurs for Kirgisistan. Innsjøen har ikke avløp, og vannet er litt salt. Saltholdigheten er svært lav, 0,6 prosent, omtrent en sjettedel av havvann. En av de nordlige rutene til Silkeveien passerte nær Issyk-Kul, og det finnes mange spor etter gamle sivilisasjoner. Foto: Ninara, Flickr CC BY 2.0

Baktriakamel ved Karakolsjøen

Baktriakamel ved Karakolsjøen

Baktriakamel ble domestisert (domestisering er prosessen som dyr, planter og andre organismer gjennomgår når de tilpasses til et menneskeskapt miljø, for eksempel til et liv som husdyr eller nytteplante) for omkring 4,500 år siden, trolig i Sentral-Asia. I Kirgisistan er det mange av arten. Bildet er fra Lake Karakol hvor kamelene brukes som et tilbud til turister, mange av dem fra Kina. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

Kina og Russland forsøkte å stoppe avtale

Kina og Russland forsøkte å stoppe avtale

Manas Air Base ved hovedstaden Bisjkek ble brukt som transittsenter for amerikansk militærpersonell som kom fra og dro til Afghanistan. Basen åpnet i 2001. Russland og Kina presset for å få basen stengt. I februar 2009 stemte det kirgisiske parlamentet for å stenge basen etter at de ikke klarte å bli enige om høyere leiepris for basen. Etter nye forhandlinger ble de enige og betalte 200 millioner dollar fram til 2014. Foto: SSgt Robert Barnett, U.S. Air Force, Wikimedia Commons Public domain

8,508,000 turister i 2019

8,508,000 turister i 2019

Kirgisistan registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 8,508,000 turister i 2019, og genererte rundt 708 millioner dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 9,2 prosent av bruttonasjonalproduktet, og omtrent 13 prosent av alle internasjonale reiselivsinntekter i Sentral -Asia. Tash Rabat er en godt bevart karavanserai (fra gammelt av et vertshus og herberge for karavaner av kjøpmenn). Vertshuset har 31 gjesterom. Foto: Firespeaker, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Feriestedet som kurerer flere sykdommer

Feriestedet som kurerer flere sykdommer

Altyn Arasha er en dal og et fjellferiested nær Karakol, Issyk Kul Lake og 4,730 meter høye Peak Palatka. Stedet ligger i en høyde 2,350 meter. Her er det varme svovelholdige bassenger som kurerer ulike sykdommer. Stedet ligger for øvrig i Arashan State Nature Reserve, som har rundt 20 snøleoparder og flere bjørner. Foto: Adam Harangozó, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Godt utviklet skianlegg i Chunkurchak-dalen

Godt utviklet skianlegg i Chunkurchak-dalen

Chunkurchak Ski Resort er et godt utviklet skianlegg i Chunkurchak-dalen 30 kilometer fra Bishkek. Det er fire forskjellige skiheiser, kafe utleie av skiutstyr, medisinsk senter og lekeplass for barn. Skisesongen fra desember til mars. Foto: Mike Mirano, Flickr CC BY 2.0

Overnattingssted 3,200 meter over havet

Overnattingssted 3,200 meter over havet

Tash Rabat er en godt bevart karavanserai med 31 rom (vertshus og herberge for karavaner) fra 1500-tallet som ligger i distriktet At-Bashy i provinsen Naryn, 3,200 meter over havet. Det antas etter forskning på 1970-tallet at stedet trolig ble bygd som kloster. Området er et senter for fotturer og rideturer. Det er mulighet for overnatting i jurter på stedet. Foto: Allan Grey, Flickr CC BY-SA 2.O

Viktig sommerferiested i mange tiår

Viktig sommerferiested i mange tiår

Cholpon-Ata er senteret i Issyk-Kul-regionen. Byen inneholder mange sanatorier, hoteller og gjestehus for å betjene mange besøkende til innsjøen Issyk-Kul. I sovjettiden var stedet godt besøkt av ferierende som ble ført hit i organiserte masseturer fra andre deler av Sovjetunionen. Å tiltrekke seg mer krevende utenlandske turister vil kreve betydelig oppgradering av eksisterende fasiliteter, men beliggenheten er attraktiv. Foto: Adam Harangozó, Wikimedia Commons CC BY-Sa 4.0

bottom of page