Kiribati
Fakta
Anote Tong (1952 - )
Tidligere president
for Kiribati fra 2003 til 2016
Portrett: Sam Beebe, Flickr CC BY 2.0 llustrasjonsfoto : kiribatitourism.gov.ki​
Hovedstad
Bairiki på Tarawa
​
Etniske grupper
Mikronesere 98, 8%
​
Språk
I-Kiribati, engelsk (offisielt)
​
Religion
Katolikker 55%, protestanter 36%, Mormonere 3.1%, Bahai 2.2%, Syvende dags adventister 1.9%, andre 1.8%
​
Innbyggertall
​
Offisielle tall og befolkningsframskriving
​
Styreform
Republikk
​
Areal
811 km²
​
Nasjonaldag
12. juli
​
Levekostnader
​
Om mat fra Kiribati
​
Utvalgte aviser
​
Nettsteder for turisme
Kiribati for travellers (offisielt)
​
​
Nødnummer
Ambulanse 994/999, brann 993/999, politi 992/999
​
FN-sambandet
Landstatistikk
​
FNs utviklingsprogram
​
The Global Economy - «Lykkeindeks»
Vision of humanity - Fredsindeksen
​
Historisk glimt
De første menneskene som slo seg ned på øya kom sannsynligvis på begynnelsen av 1200-tallet. De første europeerne var trolig fra Spania, og kom på slutten av 1500-tallet, og begynnelsen av 1600-tallet. Man antar at skipene som ankom Kiribati drev med hvalfangst, slaveri og handel. James Cook kalte en av øyene for Christmas Island ettersom han landet der den 24. desember 1777. Elleve år etter kom kapteinene Thomas Gilbert og John Marshall til øygruppen.
​
På 1800-tallet ble noen av øyene brukt som base for å fange og drepe hval. Men antall hval ble etter hvert sterkt redusert, og etter noen år ble det ikke lenger aktuelt å drive hvalfangst fra disse øyene. Det kom deretter to bølger av misjonærer. I 1850 kom den første bølgen med misjonærer, fra American Board of Commissioners for Foreign Missions til øya, og kristendom ble etablert. Den andre bølgen var katolsk, og kom i 1888.
​
Kiribati blr et britisk protektorat i 1892. I 1900 ble det startet utvinning av fosfat på øya Banaba, som ble annektert av Storbritannia. I 1916 ble øya slått sammen med Elliceøyene til Gilbert and Ellice Island protectorate. Engelskmennene igangsatte forflytning av mennesker basert på antatt overbefolkning og en tørkeperiode, og flere ble forflyttet til Salomonøyene. Konflikter mellom stammer og katolikker og protestanter kan også ha vært med på britenes argumenter for forflytning.
​
Under den andre verdenskrig var Kiribati okkupert av Japan. Slaget ved Sør-Tarawa ble et av de blodigste sjøslagene i andre verdenskrig, og et hardt slag for Japan. Etter andre verdenskrig brukte USA og Storbritannia Kiribati og øyene rundt til å prøvesprenge kjernefysiske våpen. Storbritannia sprengte sin aller første hydrogenbombe i 1957. Kort tid etter begynte Storbritannia å utforske mulighetene for selvstendighet for Gilbert og Ellice. I 1975 skilte Ellice seg fra protektoratet, og ble i 1977 uavhengig som landet Tuvalu.
​
Kiribati ble selvstendig i 1979. Stemmerett ble øyeblikkelig innført, og den første presidenten ble 29 år gamle Ieremaia Tabai.
​
I mars 2015 ble landet ramma av høye bølger skapt av syklonen Pam. På Tamana og Arorae ble boliger ødelagt og på Tarawa og Onotoa ble vegfyllinger skadet.
​
Taneti Mamau ble valgt som president i mars 2016. Han etterfulgte Anote Tong som hadde tre påfølgende perioder, det høyeste tillatt i grunnloven.
I september 2019 fjernet Maamau de diplomatiske båndene mellom Kiribati og Taiwan og opprettet diplomatiske forbindelser med Kina etter at Taiwan avslo å gi finansiell støtte til Kiribatis planer om å kjøpe inn kommersielle fly.[8] Dette gjorde at partiet mistet popularitet, og ved parlamentsvalget i 2019 fikk ikke partiet majoritet. De fikk 22 representanter mot tidligere 31 (av totalt 45).
Maamau stilte til gjenvalg ved presidentvalget i 2020 mot motkandidaten Banuera Berina fra Boutokaan Kiribati Moa Party, en partiallianse som ble stiftet i 2020 som en følge av at Maamau opprettet forbindelser til Kina. Maamau vant valget med 59 prosent av stemmene og ble tatt i ed for en ny presidentperiode 24. juni 2020.
I august 2020 annonserte Maamau en plan om å søke økonomisk støtte fra Kina og andre allierte for å gjøre det mulig å heve landoverflaten på øyene i Kiribati. Øystaten består av lave atoller i Stillehavet som er sterkt truet av kommende havnivåheving.
​
Visste du at...
Øya Kiritimati (også kalt Christmas Island) er en del av Republikken Kiribati. Øya har det største arealet med korallatoll i verden, cirka 388 kvadratkilometer.
Kjernefysisk testing av atomvåpen ble gjennomført på og rundt Kiritimati av Storbritannia i slutten av 1950-tallet, og av USA i 1962. Øya ble ikke evakuert under testingen. Tjenestemenn fra Storbritannia, Fiji, New Zealand og lokalbefolkningen ble utsatt for stråling av eksplosjonene.
​
Banaba-øya har i lengre tid vurdert å kreve overgang til Fiji. Under britisk styre ble flesteparten av innbyggerne tvangsflyttet til Rabiøya i Fiji, og da selvstendigheten kom var flere fijianere med banabaisk bakgrunn interessert i å få hjemøya inn under Fiji. Kiribatis regjering har ikke gått med på dette, men har i stedet gitt flere innrømmelser til Banaba. En av dem er at den lokale administrasjonen faktisk ligger på Rabiøya, og dermed er Banaba underlagt Fiji administrativt men ikke politisk.
​
Øygruppen har Stillehavets sørligste marinereservat hvorav 21 er bebodd. Det fleste er er svært lavtliggende, og står i fare på grunn av det stigende havnivået som en følge av global oppvarming. Det antas at øyene vil bli helt oversvømmet innen 2050. Etter avtale har Kiribati kjøpt land av Fiji som grunnlag for matvaresikkerhet og som mulig tilflukt. Det er også et problem for landet at havet oversvømmer ferskvannskilden.
Den høyeste toppen ligger på øya Banaba og er 81 meter over havet. Flertallet av atollene er knapt mer enn seks meter over havet og er omgitt av barriererev som lager pittoreske laguner for fiske, snorkling, dykking, svømming og annen vannsport.