Den demokratiske
republikken Kongo
Fakta
Vi ville kjøre nedover en gate i Zaire, nå Den demokratiske republikken Kongo. Vi begynte å se at de eneste som har sko er menn. Hvorfor har kvinnen en baby i magen, en på ryggen, og bærer en stor mengde bananer? Du begynner å stille disse spørsmålene.
Melinda Gates (1964 - )
Tidligere Microsoft-leder, grunnlegger
av Bill & Melinda Gates Foundation
Hovedstad
Kinshasa
Etniske grupper
Over 200 ulike afrikanske stammer: Mongo, luba, kongo (bantu-stammer) og mangbetu-azande 45%, andre afrikanske stammer 55%
Språk
Fransk (offisielt), lingala, kingwana, kikongo, tshiluba
Religion
Katolikker 50%, protestanter 20%, kimbanguister 10%, muslimer 10%, andre/uspesifisert/ingen 10%
Innbyggertall
Sjekk Worldometer
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Styreform
Republikk
Areal
2,344,860 km²
Nasjonaldag
Uavhengighetsdag 30 juni
Levekostnader
Sjekk Numbeo
Om mat fra Den demokratiske republikken Kongo
Tasteatlas
International Cuisine
Wikipedia
Utvalgte aviser
Congo Planet
DigitalCongo
Nettsted for turisme
African Touroperators
UDs reiseråd
Den demokratiske republikken Kongo
Nødnummer
Politi 117 Brann 118
Nødnumre er upålitelige i Kongo. Det er ikke noe nødnummer for ambulanser - ta en taxi til nærmeste sykehus i tilfelle en medisinsk nødsituasjon
Luftforurensning - IQAir
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
FNs utviklingsprogram
Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen
Transparency International
FN-sambandet - Landstatistikk
Portrett: World Economic Forum, Wikimedia Commons CC BY 2.0 Illustrasjonsfoto: Julien Harneis, Flickr CC BY-SA 2.0
Historisk glimt
Redskap funnet i området tegner på at det bodde mennesker i Kongobekkenet for 80 000 år siden. Flere folkegrupper etablerte bosetninger i Den demokratiske republikken Kongo for 2000 år siden. Bantufolk kom til området på 400-tallet. På 1300-tallet vokste det fram flere statsdannelser.
Portugiserne kom som de første europeerne til landet i 1482. Kong Leopold II av Belgia sendte den walisisk-amerikansk journalisten Henry Morton Stanley på to ekspedisjoner, den første varte fra 1874 til 1877, den andre fra 1879 til 1884. Kongofristaten ble opprettet i 1885 med Kong Leopold som eneeier. Han tok styringen over landet med en ekstrem brutalitet. Det anslås at ti millioner mennesker døde under hans styre, men tallene fra denne tiden er selvfølgelig usikker. Kong Leopold måtte gi fra seg kontrollen av landet etter at flere av hans grusomheter ble avdekket. Det belgiske parlamentet tok da over. og landet fikk navnet Belgisk Kongo. Belgia styrte fram til 1960 da landet ble selvstendig, og fikk navnet Republikken Kongo.
Etter uavhengighet fra Belgia i 1960, ble landet umiddelbart rammet av opprør i hæren, og et forsøk på å løsrive den mineral-rike provinsen Katanga. I 1961 ble statsministeren Patrice Lumumba henrettet av tropper lojale til hærsjefen Joseph Mobutu. I 1965 tok han makten selv, endret landets navn til Zaïre, og tok selv navnet Mobutu Sese Seko. Han gjorde Zaïre som en base for operasjoner mot det Sovjet-støttede Angola, og sikret seg derfor amerikansk støtte under den kalde krigen. Mobutu gjorde samtidig Zaïre om til et synonym for korrupsjon.
DR Kongos nåværende problemer har sin bakgrunn fra folkemordene i Rwanda i 1994. Noen av milits-gruppene som var ansvarlige for drapene på ca. 800 000 etniske tutsier og hutuer rømte over grensen inn i DR Kongo.
Fra 1996 til 1997 pågikk det som betegnes som den første krigen i Kongo. Rwanda-støttede opprørere kastet presidenten Mobutu Sese Seko, etter at kongolesiske Interahamwe-opprørere gjentatte ganger hadde angrepet Rwanda fra Kongo. Laurent-Désiré Kabila ble innsatt som ny leder, og landet ble igjen omdøpt til Kongo. I 1998 prøvde de samme Rwanda-støttede opprørere å kaste sin gamle allierte Kabila, med anklager om at han nå støttet de gjenværende restene av Interahamwe-styrkene. Men denne gangen ble styrkene med støtte fra Rwanda stoppet av intervensjon av styrker fra Angola, Zimbabwe og Namibia. En fireårig krig startet med dette.
FN anklaget i denne perioden flere høytstående politiske og militære embedsmenn fra Rwanda, Uganda og Zimbabwe for å ha utnyttet sin intervensjon i DR Kongo for å plyndre enorme den mineralske rikdommen i landet, spesielt diamanter.
Alle landene og opprørsgruppene innblandet i krigen i DR Kongo gikk til slutt med på å stoppe kampene, og en delt regjering ble satt inn. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er om lag 5,4 millioner mennesker på flukt i eget land. Om lag 5,4 millioner mennesker er omkommet siden krigen startet i 1998. Til tross for at en fredsavtale er undertegnet, blusser det stadig opp harde kamper som presser nye tusener på flukt.
Landet er ifølge MONUSCO (United Nations Organization Stabilization Mission in the Democratic Republic of the Congo) vert for FNs største fredsbevarende oppdrag i verden, med over 21.000 soldater fra omtrent 50 forskjellige land.
Félix Tshisekedi har vært president i Den demokratiske republikken Kongo siden januar 2019. Han var UDPS (Unionen for demokrati og sosialt framskritt) sin kandidat til presidentvalget i 2018, et valg som han vant på tross av beskyldninger om irregulariteter fra valgobservatører og opposisjonspartiene. Valgseieren ble stadfestet av DR Kongos høyesterett etter at en av opposisjonskandidatene, Martin Fayulu, klaget inn saken. Tshisekedi ble også beskyldt for å ha gjort en avtale med sin forgjenger, Joseph Kabila. Valget markerte det første fredelige maktskifte siden Den demokratiske republikken Kongo fikk sin uavhengighet fra Belgia i 1960. I begynnelsen av mars startet Tshisekedi et program for å forbedre infrastruktur, transport, utdanning, bolig, kommunikasjon, helse, vann og landbruk. I samme måned undertegnet Tshisekedi et dekret om tilgivelse av rundt 700 fanger, inkludert fengslede politiske motstandere av Kabila.
Jean-Michel Sama Lukonde har vært statsminister i landet siden februar 2021. Før han ble statsminister var han generaldirektør i Gécamines som er Den demokratiske republikken Kongos største gruveselskap og et av de største i Afrika.
Visste du at...
Den demokratiske republikken Kongo er det nest største landet i Afrika. Den grenser til ni land: Angola, Burundi, Den sentralafrikanske republikk, Republikken Kongo, Rwanda, Sør-Sudan, Tanzania, Uganda og Zambia.
Den demokratiske republikken Kongo er ekstremt rik på naturressurser som gull, platina, diamanter, jernmalm og uran.
Siden 1960-tallet har kongoleserne ifølge International Rescue Committee (IRC) tålt over to tiår med væpnet konflikt med over 5,4 millioner mennesker døde på grunn av krigsrelaterte årsaker, noe som gjør den til den dødeligste konflikten siden andre verdenskrig.
Den demokratiske republikken Kongo omfatter størstedelen av nedslagsfeltet til elva Kongo, som dekker et område på nesten 1.000 000 km². Landets eneste tilgang til Atlanterhavet er en smal stripe land på nordsiden av denne elva.
Folket i Den demokratiske republikken Kongo representerer over 200 etniske grupper, med nesten 250 språk og dialekter som snakkes over hele landet. Kinshasa, hovedstaden, er den nest største fransktalende byen i verden.