top of page
Den demokratiske
republikken Kongo

Fakta

800px-Melinda_Gates_-_World_Economic_For
125px-Flag_of_the_Democratic_Republic_of

Vi ville kjøre nedover en gate i Zaire, nå Den demokratiske republikken Kongo. Vi begynte å se at de eneste som har sko er menn. Hvorfor har kvinnen en baby i magen, en på ryggen, og bærer en stor mengde bananer? Du begynner å stille disse spørsmålene.

 Melinda Gates (1964 - )
Tidligere Microsoft-leder, grunnlegger 
av Bill & Melinda Gates Foundation

Hovedstad
Kinshasa


Etniske grupper
Over 200 ulike afrikanske stammer: Mongo, luba, kongo (bantu-stammer) og mangbetu-azande 45%, andre afrikanske stammer 55%


Språk
Fransk (offisielt), lingala, kingwana, kikongo, tshiluba


Religion
Katolikker 50%, protestanter 20%, kimbanguister 10%, muslimer 10%, andre/uspesifisert/ingen 10%


Innbyggertall
Sjekk Worldometer

 

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving


Styreform
Republikk


Areal
2,344,860 km²


Nasjonaldag
Uavhengighetsdag 30 juni

Levekostnader
Sjekk Numbeo

Om mat fra Den demokratiske republikken Kongo
Tasteatlas
International Cuisine
Wikipedia

Utvalgte aviser
Congo Planet
DigitalCongo 

Nettsted for turisme
African Touroperators

UDs reiseråd
Den demokratiske republikken Kongo

Nødnummer
Politi 117 Brann 118
Nødnumre er upålitelige i Kongo. Det er ikke noe nødnummer for ambulanser - ta en taxi til nærmeste sykehus i tilfelle en medisinsk nødsituasjon

Luftforurensning - IQAir

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

FN-sambandet - Landstatistikk

2293411017_7ac1d3d32c_k.jpg

Portrett: World Economic Forum, Wikimedia Commons CC BY 2.0  Illustrasjonsfoto: Julien Harneis, Flickr CC BY-SA 2.0

Historisk glimt

Redskap funnet i området tegner på at det bodde mennesker i Kongobekkenet for 80 000 år siden. Flere folkegrupper etablerte bosetninger i Den demokratiske republikken Kongo for 2000 år siden. Bantufolk kom til området på 400-tallet.  På 1300-tallet vokste det fram flere statsdannelser.

Portugiserne kom som de første europeerne til landet i 1482. Kong Leopold II av Belgia sendte den walisisk-amerikansk journalisten Henry Morton Stanley på to ekspedisjoner, den første varte fra 1874 til 1877, den andre fra 1879 til 1884. Kongofristaten ble opprettet i 1885 med Kong Leopold som eneeier. Han tok styringen over landet med en ekstrem brutalitet. Det anslås at ti millioner mennesker døde under hans styre, men tallene fra denne tiden er selvfølgelig usikker. Kong Leopold måtte gi fra seg kontrollen av landet etter at flere av hans grusomheter ble avdekket. Det belgiske parlamentet tok da over. og landet fikk navnet Belgisk Kongo. Belgia styrte fram til 1960 da landet ble selvstendig, og fikk navnet Republikken Kongo.

Etter uavhengighet fra Belgia i 1960, ble landet umiddelbart rammet av opprør i hæren, og et forsøk på å løsrive den mineral-rike provinsen Katanga. I 1961 ble statsministeren Patrice Lumumba henrettet av tropper lojale til hærsjefen Joseph Mobutu. I 1965 tok han makten selv, endret landets navn til Zaïre, og tok selv navnet Mobutu Sese Seko. Han gjorde Zaïre  som en base for operasjoner mot det Sovjet-støttede Angola, og sikret seg derfor amerikansk støtte under den kalde krigen. Mobutu gjorde samtidig Zaïre om til et synonym for korrupsjon.

DR Kongos nåværende problemer har sin bakgrunn fra folkemordene i Rwanda i 1994. Noen av milits-gruppene som var ansvarlige for drapene på ca. 800 000 etniske tutsier og hutuer rømte over grensen inn i DR Kongo.

Fra 1996 til 1997 pågikk det som betegnes som den første krigen i Kongo. Rwanda-støttede opprørere kastet presidenten Mobutu Sese Seko, etter at kongolesiske Interahamwe-opprørere gjentatte ganger hadde angrepet Rwanda fra Kongo. Laurent-Désiré Kabila ble innsatt som ny leder, og landet ble igjen omdøpt til Kongo. I 1998 prøvde de samme Rwanda-støttede opprørere å kaste sin gamle allierte Kabila, med anklager om at han nå støttet de gjenværende restene av Interahamwe-styrkene. Men denne gangen ble styrkene med støtte fra Rwanda stoppet av intervensjon av styrker fra AngolaZimbabwe og Namibia. En fireårig krig startet med dette.

FN anklaget i denne perioden flere høytstående politiske og militære embedsmenn fra RwandaUganda og Zimbabwe for å ha utnyttet sin intervensjon i DR Kongo for å plyndre enorme den mineralske rikdommen i landet, spesielt diamanter.

Alle landene og opprørsgruppene innblandet i krigen i DR Kongo gikk til slutt med på å stoppe kampene, og en delt regjering ble satt inn. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er om lag 5,4 millioner mennesker på flukt i eget land. Om lag 5,4 millioner mennesker er omkommet siden krigen startet i 1998. Til tross for at en fredsavtale er undertegnet, blusser det stadig opp harde kamper som presser nye tusener på flukt.

Landet er ifølge MONUSCO (United Nations Organization Stabilization Mission in the Democratic Republic of the Congo)  vert for FNs største fredsbevarende oppdrag i verden, med over 21.000 soldater fra omtrent 50 forskjellige land.

Félix Tshisekedi har vært presidentDen demokratiske republikken Kongo siden januar 2019. Han var UDPS (Unionen for demokrati og sosialt framskritt) sin kandidat til presidentvalget i 2018, et valg som han vant på tross av beskyldninger om irregulariteter fra valgobservatører og opposisjonspartiene. Valgseieren ble stadfestet av DR Kongos høyesterett etter at en av opposisjonskandidatene, Martin Fayulu, klaget inn saken. Tshisekedi ble også beskyldt for å ha gjort en avtale med sin forgjenger, Joseph Kabila. Valget markerte det første fredelige maktskifte siden Den demokratiske republikken Kongo fikk sin uavhengighet fra Belgia i 1960. I begynnelsen av mars startet Tshisekedi et program for å forbedre infrastruktur, transport, utdanning, bolig, kommunikasjon, helse, vann og landbruk. I samme måned undertegnet Tshisekedi et dekret om tilgivelse av rundt 700 fanger, inkludert fengslede politiske motstandere av Kabila.

Jean-Michel Sama Lukonde har vært statsminister i landet siden  februar 2021. Før han ble statsminister var han generaldirektør i Gécamines som er Den demokratiske republikken Kongos største gruveselskap og et av de største i Afrika.

Visste du at...

Den demokratiske republikken Kongo er det nest største landet i Afrika. Den grenser til ni land: Angola, Burundi, Den sentralafrikanske republikk, Republikken Kongo, Rwanda, Sør-Sudan, Tanzania, Uganda og Zambia.

 

Den demokratiske republikken Kongo er ekstremt rik på naturressurser som gull, platina, diamanter, jernmalm og uran. 

 

Siden 1960-tallet har kongoleserne ifølge International Rescue Committee (IRC) tålt over to tiår med væpnet konflikt med over 5,4 millioner mennesker døde på grunn av krigsrelaterte årsaker, noe som gjør den til den dødeligste konflikten siden andre verdenskrig. 

Den demokratiske republikken Kongo omfatter størstedelen av nedslagsfeltet til elva Kongo, som dekker et område på nesten 1.000 000 km². Landets eneste tilgang til Atlanterhavet er en smal stripe land på nordsiden av denne elva.

Folket i Den demokratiske republikken Kongo representerer over 200 etniske grupper, med nesten 250 språk og dialekter som snakkes over hele landet. Kinshasa, hovedstaden, er den nest største fransktalende byen i verden.

 

Hovedstaden Kinshasa

Hovedstaden Kinshasa

Kinshasa (7,785,965 innbyggere/2020) er hovedstaden og den største byen i landet. Byen ligger på den sørlige bredden av elven Kongo, 515 km nordøst for elvens munning. Kinshasa er den tredje største byen i Afrika. Byen ble grunnlagt i 1881 av Henry Morton Stanley som handelsstasjon. I den belgiske kolonitiden het byen Léopoldville, etter den belgiske kong Léopold II. Foto: MONUSCO Photos, Flickr

Landets nest største by

Landets nest største by

Lubumbashi (1,373,770 innbyggere/2019) er landets nest største by. Lubumbashi ligger 1.230 moh på den afrikanske høgslette. Hovedvirksomheten i Lubumbashi er gruvedrift. Området er rikt på mineraler som kobber og kobolt. Den varmeste tiden er i oktober hvor dagstemperaturen ofte kommer opp i 40°, men på grunn av at byen ligger så høgt over havet er kveldene og nettene svale. Foto: T. Thielemans, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2.0

160 personer massakrert i mai 2002

160 personer massakrert i mai 2002

Kisangani (539,158 innbyggere/2016) er et administrativt senter og et viktig knutepunkt med landets viktigste elvehavn etter Kinshasa, en jernbaneforbindelse sørover til Ubundu og en internasjonal flyplass. I mai 2002, under Annen Kongokrig, ble 160 personer massakrert i byen. Det ble antatt at den ansvarlige bak massakren var krigsherren Laurent Nkunda, som ble arrestert kort tid etter. Foto: Julien Harneis, Flickr CC BY-SA 2.0

Karbondioksid truer to millioner mennesker

Karbondioksid truer to millioner mennesker

Bukavu (870,954 innbyggere/2016) er en by som ligger ved innsjøen Kivusjøen, vest for Cyangugu i Rwanda. Bukavu ble grunnlagt i 1901 av de belgiske kolonimaktene. I motsetning til Goma er ikke Bukavu særlig truet av vulkanutbrudd. Derimot er det en viss fare for limniske utbrudd fra Kivusjøen, hvor store mengder oppløst karbondioksid og metan kan eksplodere fra sjøen og true livene til de rundt to millioner menneskene som bor nær innsjøen. Foto: emmanrms, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Viktig havn for kaffe og tømmer

Viktig havn for kaffe og tømmer

Matadi (301,644 innbyggere/2015) er en viktig havneby. De viktigste eksportvarene i Matadi er kaffe og tømmer. Havna brukes også som landingsplass for fisk som skal til Kinshasa, som ligger om lag 300 kilometer nordøst for byen. Matadi ble grunnlagt av Sir Henry Morton Stanley i 1879. Byen ligger på bredden av elven Kongo. Foto: MONUSCO/Myriam Asmani, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

4,500 hus og bygninger ble ødelagt

4,500 hus og bygninger ble ødelagt

Goma (670,000 innbyggere/2021) er en by i Nord-Kivu ved bredden av Kivusjøen, som danner grense til nabolandet Rwanda. Nettopp beliggenheten tett ved Rwanda medførte at Goma i 1994 ble utsatt for en massiv flyktningestrøm under folkemordet i Rwanda. 17. januar 2002 startet et utbrudd av Nyiragongo. En lavastrøm mellom 200 meter og en kilometer strømmet sørover mot Goma og ødela 40 prosent av byen. 4,500 hus og bygninger ble ødelagt. Foto: MONUSCO Photos, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Verdens 15. dypeste innsjø

Verdens 15. dypeste innsjø

Kivusjøen er en innsjø på grensen mellom DR Kongo og Rwanda. Innsjøen har et areal på 2,700 km² og ligger på en høyde av 1,461 meter over havet. Sjøen ligger i en riftdal som sakte utvider seg, noe som forårsaker vulkansk aktivitet i området. Dette gjør også at sjøen er usedvanlig dyp, og med en gjennomsnittdybde på 237 meter og en største dybde på 480 meter er den verdens 15. dypeste innsjø. Innsjøen er omringet av høye fjell. Bildet er ved byen Bukavu. Foto: Diego Tirira, Flickr CC BY-SA 2.0

Oppdaget av Henry Morton Stanley i 1887

Oppdaget av Henry Morton Stanley i 1887

Regnskogen Ituri har et område på rundt 63.000 kvadratkilometer. Omtrent en femtedel av regnskogen består av Okapi Wildlife Reserve, som ble oppført som verdensarvsted 1992. Regnskogen Ituri ble først krysset av europeerne i 1887 av Henry Morton Stanley. Foto: MONUSCO Photos, Flickr CC BY-SA 2.0

Pilegrimsmål til hellig sted

Pilegrimsmål til hellig sted

Mangengenge er et fjell like sørøst for hovedstaden Kinshasa, om lag ti kilometer fra Ndjili internasjonale lufthavn. Det er en del av fjellkjeden Krystallfjella. Fjellet er 718 meter høyt. Frédéric Etsou-Nzabi-Bamungwabi, som var erkebiskop av Kinshasa, tok i 1992 initiativ til å gjøre fjellet til et hellig sted, og det er nå et pilegrimsmål. Langs stien opp til toppen er det ei rekke krusifikser, og på toppen er det et stort kors. Foto: Steeve P, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Bygget under belgisk kolonistyre

Bygget under belgisk kolonistyre

Sts. Peter and Paul er en katolsk katedral i byen Lubumbashi (2,584,000 innbyggere/2015). Katedralen ble bygget under belgisk kolonistyre og dateres til 1920 og er et eksempel på romansk revivalarkitektur. I nærheten ligger klosteret San Pedro og San Pablo og flere bygninger fra provinsregjeringen. Cathedral Foto: Nick Hobgood, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Toskansk-inspirert katedral og jesuittmisjon

Toskansk-inspirert katedral og jesuittmisjon

Kisantu Cathedral (Our Lady of Seven Sorrows Cathedral) er en katolske kirke som ligger i byen Kisantu, 120 kilometer sør av Kinshasa. Den toskansk-inspirerte bygningen ble reist mellom 1926 og 1936, og fungerte tidligere som misjonen til de belgiske jesuittene i Nedre Kongo, etablert i 1893. Katedralen ble restaurert i 2011. Det er en av hovedattraksjonene i byen sammen med Kisantu botaniske hage. Foto: PClement, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Diktator bygde overdådige palasser

Diktator bygde overdådige palasser

Gbadolite (198,839 innbyggere/2015) en by nord i landet. Byen var en landsby frem til diktatoren Mobutu Sese Seko kom til makten. Fra 1970-årene bygde han overdådige palasser for seg selv og hans familie i byen. Blant annet en residens i Gaudi-stil til seg selv, et palass prydet med marmor og jade, og palass inspirert av kinesiske pagoder som ble bygd av kinesere. Etter at Mobutu flyktet i 1997 ble byen plyndret av opprørssoldater. Foto: Clement Bourse, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Byggingen stoppet etter fire år

Byggingen stoppet etter fire år

Tour de l'échangeur er et betongtårn med fire 210 meter høye søyler som ligger i Kinshasa. Diktatoren Mobutu Sese Seko satte i gang byggingen i 1970 med sikte på å bli symbolet på den kongolesiske nasjonen og et ledende turiststed, som Eiffeltårnet i Paris og Frihetsgudinnen i New York. Arbeidet ble stoppet i 1974, og renovert i 2011. Ved tårnet er det anlagt en plass for seremonier. Fransk-tunisiske arkitekten Olivier-Clément Cacoub tegnet tårnet. Foto: Steeve P, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Viktig park for den truede lavlandsgorillaen

Viktig park for den truede lavlandsgorillaen

Kahuzi-Biega National Park ligger i Kivu-regionen, nær Kivusjøen og grensen mot Rwanda. Parken, som omfatter 6,000 km², ble etablert i 1970, og ble et verdensarvområde i 1980. Den er et av de viktigste hjemmene til den kritisk truede arten østlig lavlandsgorilla. Parken ligger mellom 1,800 og 3,400 meter over havet, og har sitt navn etter to utdødde vulkaner: Mount Kahuzi (3,308 meter) og Mount Biéga (2,790 meter). Foto: Mike Davison, Flickr CC BY-ND 2.0

Det finnes bare et sted i verden som dette

Det finnes bare et sted i verden som dette

Lola ya Bonobo ble grunnlagt av Claudine André i 1994 og er verdens eneste fristed for foreldreløse dvergsjimpanser, hjem til 60 aper. Hundrevis av dvergsjimpanser blir drept hvert år, og solgt som kjøtt. Spedbarnene blir solgt som kjæledyr. Lola ya Bonobo (betyr «paradis for dvergsjimpanser») tar i mot apene når de blir konfiskert. Selv om dvergsjimpansene er fanget, lever de i et miljø som ligner på naturen i en 30 stor hektar primærskog. Foto: Vanessawoods, Wikimedia Commons Public domain

En av Afrikas eldste nasjonalparker

En av Afrikas eldste nasjonalparker

Garamba nasjonalpark i Ueledistriktet nordøst i landet ble etablert i 1938. Den er en av Afrikas eldste nasjonalparker, og ble innskrevet på verdensarvlisten i 1980. Parken dekker 4,920 km², ligger mellom 710 og 1,061 meter over havet. Parken rommer bestander av fire store pattedyr: elefanter, sjiraffer, flodhest og hvitt neshorn (stumpneshorn), om lag 30 individer. Garamba ble oppført som verdensarv i 1980. Foto: Nuria Ortega, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Største sammenhengende i Afrika

Største sammenhengende i Afrika

Salonga nasjonalpark ligger i midt i landet, i Kongoelvens nedbørsområde, i provinsene Equateur, Bandudu og Kasaï Occidental. Parken er Afrikas største sammenhengende forekomst av tropisk regnskog. Den utgjør 36,000 km², og ligger mellom 350 og 700 meter over havet. Parken ligger i et utilgjengelig område, og nåes enklest via luft eller vann. Viktige arter er afrikansk skogselefant, kongopåfugl og panserkrokodille. Foto: Radio Okapi, Flickr CC BY 2.0

Mange truede arter i dette reservatet

Mange truede arter i dette reservatet

Okapi viltreservat er et verdensarvområde i Ituriregnskogen, nordøst i landet. Reservatet ligger i Kongoelvens dalføre, og ligger mellom 500 og 1.000 moh. Det meste av vegetasjonen i reservatet er uberørt tropisk regnskog. I tillegg til å være hjemsted for mellom 3.900–6.350 av verdens i alt 10 000–20 000 okapi (bildet), har parken også bestand av andre truede arter. Foto: Radio Okapi, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Blant de første beskyttede områdene i Afrika

Blant de første beskyttede områdene i Afrika

Virunga nasjonalpark i Albertine Rift Valley, opprettet i 1925, er blant de første beskyttede områdene i Afrika, oppført som verdensarv i 1979 og truet arv i 1994. I høyde strekker den seg fra 680 meter 5,109 meter. Her er blant annet østgorillaen som er utryddelsestruet. Hannen kan bli opp til 200 kg og 190 cm høy. Det har vært flere dødelige angrep i parken av opprørsgrupper, og flere parkvoktere er drept. Foto: Yvette Kaboza, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 igo

400,000 mennesker ble evakuert etter utbrudd

400,000 mennesker ble evakuert etter utbrudd

Den aktive vulkanen Mount Nyiragongo er i Virunga nasjonalpark, 20 kilometer nord for Kivusjøen i Riftdalen. Fjellet er en stratovulkan, 3,470 moh. Vulkanen hadde et kraftig utbrudd i januar 2002. En 200 - 1,000 meter bred lavastrøm byen Goma, dekket deler av byens internasjonale flyplass, og rant ut i Kivusjøen. 400,000 mennesker ble evakuert. Likevel omkom 45 personer av kvelning eller ved at bygninger raste sammen. 4,500 bygninger ble ødelagt. Foto: MONUSCO, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Afrikas tredje høyeste - 5.109 meter

Afrikas tredje høyeste - 5.109 meter

Ruwenzori er en fjellkjede som ligger i grenseområdet mellom Uganda og Den demokratiske republikken Kongo. Det høyeste punkt er Mont Ngaliema (Mount Stanley) og er Afrikas tredje høyeste, 5.109 meter høyt. Under toppene finnes flere mindre isbreer, tross beliggenheten tett ved ekvator. Foto: Jørgen Christian Wind Nielsen, Pixabay

Kjent som rekreasjonssted siden kolonitiden

Kjent som rekreasjonssted siden kolonitiden

Lac Ma Vallée er en kunstig innsjø som ligger i Mont Ngafula i distriktet Kimwenza i Kinshasa, kjent siden kolonitiden som et sted for fritid, sport og avslapning. Lac Ma Vallée er en av Kinshasa naturmangfoldsreservater sørvest for det grønne beltet som omgir byen. Det trues av lokalbefolkningen som hogger trær for å lage kull. Foto: Steeve P, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Fossefall rett ved sandstrand

Fossefall rett ved sandstrand

Petites Chutes de la Lukaya er flere små fossefall på Lukaya River som ligger like sør for Kinshasa. Fossene renner ut i en liten innsjø med en sandstrand hvor en kan bade. Lola ya Bonobo, verdens eneste fristed for foreldreløse dvergsjimpanser ligger også i området. Foto: Steeve P, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Syv gedigne fossestryk

Syv gedigne fossestryk

Boyomafallene er en rekke på syv fossestryk (katarakter) i elva Lualaba i provinsen Orientale. Fallene strekker seg over mer enn 100 kilometer, mellom byene Ubundu og Kisangani. De syv kataraktene har en total fallhøyde på 61 meter, hver av dem opptil fem meter høye og fra 150 til 1,000 meter brede. De to største kataraktene er den første nedenfor Ubundu. Foto: Julien Harneis, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Afrikas nest lengste elv

Afrikas nest lengste elv

Kongo er Afrikas nest lengste elv (etter Nilen) med en lengde på 4.700 km. Elven Chambeshi i Zambia blir oppgitt som kilden. Den går gjennom fire land. Kongofloden er seilbar over fire ikke sammenhengende strekninger på til sammen 2.400 km, og er på grunn av ellers lite utbygde bilveier, landet Kongos viktigste trafikkåre. Foto: Julien Harneis, Flickr CC BY-SA 2.0

Konfliktutsatt territorium

Konfliktutsatt territorium

Masisi-territoriet ligger i Nord-Kivu-provinsen. Det politiske hovedkvarteret ligger i byen Masisi. Området har hele tiden blitt utsatt for konflikten mellom den kongolesiske hæren og militser, som har plaget det østlige Kongo siden slutten av den andre Kongokrigen. Masisi sykehus, drevet av Leger uten grenser, er lokalisert i området. Byen er ofte utilgjengelig på grunn av kamper, til tross for at FNs fredsbevarende styrker er i landet. Foto: MONUSCO Photos, Flickr CC BY-SA 2.0

15,6 millioner mennesker utsatt for matmangel

15,6 millioner mennesker utsatt for matmangel

Den demokratiske republikken Kongo er vertskap for over en halv million flyktninger og fem millioner internt fordrevne. I 2019 var Den demokratiske republikken Kongo det landet i verden med nest flest internt fordrevne etter Syria, ifølge tall fra the Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC). The Integrated Food Security Phase Classification (IPC) advarer om at 15,6 millioner mennesker er utsatt for alvorlig matmangel. Foto: EU Civil Protection and Humanitarian Aid, Flickr CC BY-ND 2.0

60 millioner lever under fattigdomsgrensen

60 millioner lever under fattigdomsgrensen

Landet har ifølge Verdensbanken den tredje største befolkningen av fattige globalt. Fattigdommen er høy, er fortsatt utbredt og gjennomgripende, og øker på grunn av innvirkning fra COVID-19. I 2018 ble det anslått at 73 prosent av befolkningen, tilsvarende 60 millioner mennesker, levde på mindre enn $ 1,90 per dag (den internasjonale fattigdomsgraden). Som sådan bor nesten 14 prosent - eller en av seks personer som lever i ekstrem fattigdom i DRC. Foto: Julien Harneis, Flickr CC BY-SA 2.0

bottom of page