Kypros
Min familie kommer fra Kypros. Både min far og bestefar jobbet på de britiske basene der. Den britiske regjeringen ga uavhengighet til Kypros, og ga britiske pass til de som jobbet med dem.
Theo Paphitis (1959 - )
Engelsk-kypriotisk forretningsmann
tidligere styreleder av Millwall Football Club
Fakta
Hovedstad
Nicosia
​
Etniske grupper
Grekere 98.8%, andre 1% (inkludert maronitter, armenere, tyrkisk-kyprioter), uspesifisert 0.2%, (tallene representerer kun den gresk-kypriotiske delen av øya) (2011)
​
Språk
Gresk (offisiell) 80.9%, tyrkisk (offisiell) 0.2%, engelsk 4.1%, rumensk 2.9%, russisk 2.5%, bulgarsk 2.2%, arabisk 1.2%, filipinsk 1.1%, andre 4.3%, uspesifisert 0.6%, (tallene representerer kun den gresk-kypriotiske delen av landet) (2011)
​
Religion
ortodokse 89.1%, katolikker 2.9%, protestanter/anglikanere 2%, muslimer 1.8%, Buddhister 1%, andre (inkluderer maronitter, armensk-ortodokse, hinduister) 1.4%, uspesifisert 1.1%, ingen/ateister 0.6% (tallene representerer kun den gresk-kypriotiske delen av øya) (2011)
​
Innbyggertall
​
Offisielle tall og befolkningsframskriving
​
Styreform
Republikk
​
Areal
9,250 km2
​
Nasjonaldag
1. oktober
​
Levekostnader
​
Om mat fra Kypros
​
Utvalgte aviser
​
Offisielt nettsted for turisme
​
UDs reiseråd
​
Nødnummer
Alle nødetater 112
​
Luftforurensning - IQAir
​
FN-sambandet - Landstatistikk
Menneskerettigheter - Amnesty International
​
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
​
Portrett: Find a future,, Flickr CC BY 2.0 Illustrasjonsfoto: Igor Starkov, Unsplash
Historisk glimt
Det har bodd folk på Kypros siden 4500 fvt. Det er registrert funn fra bronsealderen (cirka 1600–1050 fvt.) som viser at det blant annet har vært handel med Kreta, Anatolia, Syria og Egypt. Fønikere, hettitter, assyrere, venetierne, makedonere, grekere, romere, korsfarere, ottomaner, egyptere og persere har hersket på øya. Etter at grekerne styrte øya beholdt størstedelen av øyas befolkning gresk som sitt hovedmål, og båndene til Hellas forble sterke.
En stor innvandring av tyrkere startet da det ottomanske riket erobret øya i 1570. Disse to kulturene og forskjellige folkegruppene har dominert på øya siden denne tida med en vedvarende konflikt. Etter første verdenskrig tok Storbritannia kontroll over Kypros. Landet ble selvstendig i 1960 og makten ble delt mellom den gresk- og den tyrkisk-kypriotiske befolkningen. Misnøye blant gresk-kypriotene over at øya ikke ble innlemmet som en del Hellas, førte til et gresk-kypriotisk kupp i 1974, med støtte fra militærjuntaen i Hellas. Kuppet førte til at Tyrkia også invaderte landet, som førte til at øya ble delt inn i en gresk-kypriotisk og en tyrkisk-kypriotisk del.
​
Nikos Anastasiades har vært president i Kypros siden februar 2013. Anastasiades ble i 2018 gjenvalgt med 56 prosent av stemmene i andre valgomgang. Anastasiades er advokat av yrke. Han studerte rettsvitenskap ved Universitetet i Aten og fordypet seg senere i sjørett ved University College London. Anastasiades var med å grunnlegge partiet DISY i 1976, ble første gang innvalgt i parlamentet for dette partiet i 1981 og har vært partileder siden 1997.
​
Visste du at...
Kypros er et viktig turistmål i Middelhavet. Det er gjennomsnittlig 300 soldager i året på øya. Kypros` strender har blitt kåret til de reneste i Europa i løpet av det siste tiåret. Totalt 64 lokale kystlinjer fikk Blå Flagg-sertifisering i 2016.
​
Kypros har blitt påvirket av mange ulike kulturer gjennom historien, inkludert gresk, romersk, bysantinsk, osmansk og britisk. Denne kulturelle mosaikken gjenspeiles i alt fra arkitektur til mat og tradisjoner.
​
Til tross for den sterke greske innflytelsen, har Kypros aldri vært en del av Hellas som en politisk enhet. Øya ble en britisk koloni i 1925, og deretter oppnådde den uavhengighet som Republikken Kypros i 1960.
​
Kypros har vært kjent som «Kobber-øya» på grunn av sin historiske kobberproduksjon. Øya hadde store kobbergruver i oldtiden, og kobber var en viktig eksportvare for økonomien.
​​Kirken spiller en viktig rolle i øyfolkets sosiale og politiske liv. Den største banken på Kypros eies av den kypriotiske ortodokse kirken.
​
Kypros er kjent for sine gamle kirker og klostre, som er dekorert med vakre mosaikker og religiøse kunstverk. Mange av disse stedene har blitt anerkjent som UNESCOs verdensarvsteder.
​
Kypros er et av bare fire land (Storbritannia, Irland og Malta) i EU som har venstrekjøring.
​
Kypros berømte halloumi-ost som er kjent i store deler av verden går tilbake til den middelalderske bysantinske perioden.
​
Det finnes en tradisjon på Kypros knyttet til den hellige slangen, som angivelig beskytter landsbyen Agios Ioannis Lampadistis. Det sies at slangen lever i klosteret der og beskytter stedet mot onde ånder.
​
En av Kypros' mest kjente eksportvarer er halloumi, en saltet hvit ost laget hovedsakelig av saue- og geitemelk. Halloumi er kjent for sin unike tekstur som gjør den egnet til grilling eller steking.
​
Kypros produserer også førsteklasses olivenolje, som har blitt en viktig del av det kypriotiske kjøkkenet og en eksportvare verden over.
​
Verdens eldste parfyme ble i 2007 oppdaget på Kypros av italienske arkeologer, funnet i landsbyen Pyrgos. Parfymen som ble funnet i små gjennomsiktige flasker ble datert til å være 4,000 år gammel. Duften ble laget blant annet laget av ekstrakter av lavendel, rosmarin, furu og koriander, og ble oppbevart i små gjennomsiktige flasker.
​
Christopher Pissarides som ble født på Kypros, vant Nobelprisen for økonomi i 2010.
​
Flere britiske militærbaser (British Forces Cyprus - BFC) ) eksisterer fortsatt på øya, etter at landet ble styrt av britene.