top of page
norbu-gyachung-HcAU5A-e3YI-unsplash.jpg

Rundt 30 000 mennesker deltok i Gay Pride-marsjen i Paris organisert av Inter-LGBT 26. juni 2021. Gay Pride-marsjen startet i forstedene, i Pantin (Seine-Saint-Denis) ble arrangert første gang i 1977. I en festlig atmosfære, uten maske eller sosial distansering deltok tusenvis av unge mennesker til tross for et dystert vær, Paris,. Illustrasjonsfoto: Norbu GyachungUnsplash

De beste og verste landene for LHBT-turister

Tema

Canada var det mest LHBT-vennlige landet i 2021, med Malta som nummer to og Portugal på en tredjeplass. Norge var på en delt 6.plass i verden.

Paul Aage Hegvik

29.mai 2022

Dette meldes i den siste rapporten Spartacus Gay Travel Index 2021, som årlig publiseres av Spartacus International Guide Gay, en internasjonal reiseguide for LHBT-turister.

 

Årlig rapportering siden 2013

Indeksen har siden 2012 blitt oppdatert årlig for å informere reisende om situasjonen til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) i 202 land og regioner. Rapporten kartlegger 14 forskjellige kriterier i til sammen 202 land og regioner.  De ulike kriteriene som det fokuseres på er blant annet anti-diskrimineringslover, mulighet for ekteskap, rett til adopsjoner, religion, reiseadvarsler vedrørende HIV, om det er forbud mot Pride-parader eller andre demonstrasjoner, den lokale befolkningens holdninger til LHBT-personer og selvfølgelig trusler mot enkeltpersoner med forfølgelse, fengselsstraff eller dødsstraff.

Ifølge den den internasjonale foreningen for lesbiske, homofile, biseksuelle, trans- og interseksuelle (ILGA) er det  70 land i verden som anser seksuelle handlinger av samme kjønn som kriminelt. Det er samtidig dødsstraff i 26 land for homofili.

Gledelige forbedringer

Portugal har siden 2018 klatret fra en 27.plass til en tredjeplass på indeksen. Årsaken til at Portugal fikk en radikal forbedring forklares i første rekke med juridiske endringer for interseksuelle og transpersoner, og initiativ mot hatkriminalitet. Ifølge en rapport fra FN er det beregnet at mellom 0,05 og 1,7 prosent av alle barn i verden blir født interseksuelle. 

Østerrike (5.plass/2021) og Malta (2.plass 2021) har også kommet seg på toppen med anerkjennelse av ekteskap av samme kjønn. Spartacus-guiden i 2019 framhevet at India er en stigende stjerne takket være avkriminalisering av homofili og et forbedret sosialt, mellommenneskelig klima. Landet gikk fra en 104.plass til 57.plass i 2019, og havnet på en 46.plass i 2021.

På grunn av forbedringer i diskrimineringsbeskyttelse, adopsjonsrettigheter og rettighetene til transpersoner, rykket Taiwan opp fra 23. til 10. plass. Costa Rica innførte ekteskap for alle og adopsjonsrettigheter for par av samme kjønn i mai 2020. Dette ga landet en økning i poeng og 32. plass (56. plass året før).

De verste landene 

Tsjetsjenia er ifølge indeksen med 202.plass på listen det verste landet i verden for LHBT-personer. Europarådets parlamentarikerforsamling meldte i 2018 at den russiske avisen Novaya Gazeta 1.april 2017 publiserte sin første rapport om en forfølgelseskampanje mot LHBTI-personer i Tsjetsjenia, inkludert tilfeller av bortføring, vilkårlig internering og tortur av menn som antas å være homofile. Minst to av de 100 personene, som myndighetene arresterte mistenkt for å være homofile eller bifile, skal ha dødd etter å ha blitt holdt i det menneskerettighetsgrupper og øyenvitner har kalt konsentrasjonsleirer. Rapportene om forfølgelsen ble møtt med en rekke reaksjoner over hele verden. Lederen av den tsjetsjenske republikken, Ramzan Kadyrov, benektet ikke bare forekomsten av forfølgelse, men også eksistensen av homofile menn i Tsjetsjenia, og la til at slike mennesker ville bli drept av deres egne familier. 11. januar 2019 ble det rapportert at nok en «homofil utrenskning» hadde begynt i landet i desember 2018, med flere homofile menn og kvinner som ble varetektsfengslet. Det russiske LHBT-nettverket mener at rundt 40 personer ble arrestert og to drept.

Somalia er registrert på 201.plass på 2021-indeksen, nest sist på listen. Å være LHBT er svært ulovlig i Somalia. Seksuell aktivitet mellom samme kjønn kan straffes med opp til døden i områder kontrollert av Al-Shabab (Al-Shabaab anses som en terroristbevegelse av vestlige etterretningsorganisasjoner, blant annet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge) så vel som i Jubaland. LHBT-personer blir regelmessig tiltalt av myndighetene, og møter i tillegg stigmatisering blant den bredere befolkningen.

Saudi Arabia er også blant de verste landene med 200.plass på listen. Homofili er et sosialt tabu i Saudi-Arabia og straffes med fengsel, kroppslig straff og til og med dødsstraff. I 2007 ble to menn dømt til 7,000 piskeslag hver for homofilt samleie.

Verre i USA, Brasil og  Tyskland

Samtidig med at flere kan framstå med betydelige forbedringer, er det også land hvor situasjonen i de siste årene har blitt blitt verre. Sverige var på toppen av indeksen i 2020, men falt til femteplass i 2021. Landet taper poeng på grunn av de strengere indeksreglene i kategoriene for rettighetene til trans- og interseksuelle. I USA (31.plass/2021) og Brasil (40.plass/2021) har de høyreekstreme regjeringen innført lovgivning som tar dem tilbake i tid. Innskrenking av rettighetene har ført til en økning av homofobi og transfobisk vold.

LHBT-personer i Tyskland opplever det samme. Årsaken forklares med mangelfull lovgivning for å beskytte transpersoner og interseksuelle. 

Sjekk reiseråd

Det anbefales for øvrig å sjekke Utenriksdepartementets reiseråd hvis du er usikker LHBT-vennligheten i en del land. Russland og Kenya er blant landene som UD gir råd om. Om Russland skriver UD blant annet «at homofile ikke er forbudt, men at homofobe holdninger er utbredt i det russiske samfunnet. Tradisjonelle og nasjonalistiske holdninger kan gi seg utslag i aggresjon eller vold mot mennesker med ikke-russisk utseende eller ikke-heteroseksuell livsstil. Generelt bør man holde seg unna sammenstimlinger o.l. der det er fare for at slike konflikter kan oppstå» Om Kenya informerer UD om følgende: «Homofili er straffbart ifølge kenyansk lov, selv om den nye grunnloven forbyr enhver form for diskriminering. Straffeparagrafen anses som «sovende». Kenya er et multikulturelt og moderne samfunn, samtidig som det er preget av betydelige konservative krefter. Det er en gryende samfunnsdebatt om LHBTI-rettigheter. I praksis vil mange homofile kunne leve et relativt uforstyrret liv så fremt de holder en diskret profil. Særlig i Nairobi og i turistområder er det uproblematisk for homofile å ferdes.

Bidrar med 200 milliarder 

Menneskerettighetsgruppen Peter Tatchell Foundation presenterte i 2018 rapporten «Economic Cost of Homophobia» for det britiske Overhuset. I rapporten anslås det at LHBT-turisme genererer inntekter verdt over 200 milliarder dollar i året. 

-Word Tourism Organization beskriver LHBT-turister som en gruppe som reiser oftere og har et høyere forbruk enn andre. Også rapporten «Economic Cost of Homophobia» gjengir studier som indikerer at turister innen LHBT-miljøet bruker om lag 15 prosent mer per dag enn de heterofile turistene, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er mindre vanlig for homofile turister å ha barn, og de har gjerne mer penger og mer tid til å reise, forklarte John Tanzella, lederen for International Gay and Lesbian Association (IGLTA), til Deutsche Welle i mars i mars 2018.

Mest LHBT-vennlige destinasjoner

Tripsavvy er en av flere nettsteder som har kåret de mest LHBT-vennlige destinasjonene i verden. Sydney i Australia innehar førsteplassen. Byen har en av de største LHBT-feiringene i verden, blant annet Sydney Gay og Lesbian Mardi Gras. Sistnevnte hevdes å være den største årlige begivenheten i Australia. For tiden kjører de kampanjer for å bli bli vertskap for World Pride i 2023. Det er mindre utelivssteder enn mange byer på samme størrelse rundt omkring i verden, men forklaringen er at LHBT-personer er veldig godt integrert på de fleste barene og nattklubbene i byen.

Merida i Mexico er valgt som nummer to på listen, hovedsaklig forklart med mange amerikanske utvandrere. Santa Fe i samme land innehar tredjeplassen. En av forklaringene er byens kunst- og kulturtilbud som tiltrekker seg mange LHBT-turister. Den eneste europeiske byen på listen er Manchester som er nummer seks. Her er en av forklaringene at den britiske tv-serien «Queer As Folk» gjorden Manchester og den livlige «homofile landsbyen» Canal Street som tilrekker seg mange LHBT-turister.

LHBT-vennlige hoteller og turer

Spartacus-guiden har for øvrig lister med hoteller over hele verden som betegnes som vennlige.  Hvert enkelt land introduseres med en del fakta om levevilkår og rettigheter for LHBT-personer. Om Norge skriver guiden blant annet at Stortinget 11.juni 2008 åpnet for ekteskap av samme kjønn, til tross for motstand fra Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. Videre poengteres det at den protestantiske kirken tillot homofile eksteskap i 2015. 

Sjekker du nettsiden ellgeeBE  kan du også finne mange gode råd om å reise, og en liste over reisebyrå som er spesialisert på LHBT-turister. Du kan også finne en liste på Matadornetwork. 

På søkemotoren Tour Radar finner du for også en rekke pakketilbud på turer for LHBT-turister.

bottom of page