top of page

Å våkne alene i en fremmed by er en av de hyggeligste opplevelsene i verden. 

​                                          

Freya Stark

Litauen

Fakta

Litauen

Richard_Branson_March_2015_(cropped).jpg
125px-Flag_of_Lithuania.svg.webp

Litauen er et land med en unik blanding av gammel og moderne, der fortiden og fremtiden møtes på en fascinerende måte.

Richard Branson (1950 - )

Britisk forretningsmann
Grunnlegger av Virgion Group

maksim-shutov-NMV4RIqrP-A-unsplash.jpg

Hovedstad

Vilnius

Etniske grupper

Litauere 84%, polsk 6,6%, russisk 5,8%, hviterussisk 1,2%, andre/uspesifisert 2,3% (2011)

Språk

Litausk (offisielt) 82%, russisk 8%, polsk 5,6%, andre/uspesifisert 4,4 % (2011)

Religion

Romersk-katolske 77,2%, russiskortodokse 4,1%, andre 2,4%, ateister 6,1%, uspesifisert 10.1% (2011)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

Areal

65,300 km2

Nasjonaldag

16. februar

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Litauen

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

Utvalgte aviser

The Baltic Times

Delfi 

Klaipeda 

Offisielt nettsted for turisme

Lithuania Travel

UDs reiseråd

Litauen

Nødnummer

Alle nødetater 112

Luftforurensning - IQAir

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

 

Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

FN-sambandet - Landstatistikk

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

Historisk glimt

Det nåværende Litauen har vært befolket av baltisktalende stammer siden forhistorisk tid. De var jordbrukere og hadde handelskontakt med Skandinavia og med de slaviske folk i øst. Litauen blir første gang nevnt i historien i Quedlinburg-annalene 14. februar 1009. Omkring 1230 opptrer Ringold som storfyrste. Hans sønn Mindaugas samlet landet i 1236. Landet var på 1300-tallet en europeisk stormakt som strakte seg helt fra Østersjøen til Svartehavet. Litauen var et av de siste landene i Europa til å bli kristne, som skjedde etter at de gikk inn i en union med Polen i 1386. Mesteparten av stor-Litauen kom på 1700-tallet under russisk kontroll. 

 

16. februar 1918 erklærte Litauen sin selvstendighet som kongedømme. Nasjonalforsamlingen valgte i juli den tyske hertug Wilhelm Karl (av Württemberg-dynastiet) til konge under navnet Mindaugas II. Han var gjennom morens familie arving til fyrstedømmet Monaco, hvor han ble født og vokste opp. Hans kongeverdighet ble kortvarig, og han satte aldri sine ben i sitt nye kongerike, men ble boende på sitt slott ved Stuttgart. Da litauerne skjønte at Tysklands sammenbrudd var nær forestående, forsvant begeistringen for å få en tyskættet konge, og nasjonalforsamlingen besluttet 2. november 1918 å innføre republikansk styreform. 

 

I 1940, etter utbruddet av andre verdenskrig, ble Litauen okkupert og annektert av Sovjetunionen. Under sovjetisk og tysk okkupasjon mellom 1940 og 1954 mistet Litauen over 780 000 av sine innbyggere. Det blir antatt at 120 000 til 300 000 av disse ble drept eller ført i eksil til Sibir, mens andre valgte å flykte til land i vesten. 

 

Litauen var det første landet som erklærte uavhengighet fra Sovjetunionen i 1990. Litauen ble medlem av FN 17. september 1991 og 31. mai 2001 ble Litauen det 141. medlem av WTO. Siden 1988 har Litauen ønsket tettere bånd med Vesten, og 4. januar 1994 var landet det første av de baltiske landene som søkte medlemskap i NATO. 29. mars 2004 ble landet medlem av NATO, og ble 1. mai samme år også medlem av EU.

Gitanas Nauseda ble valgt i andre runde av presidentvalget i juni 2019 med 66,5 prosent av stemmene. Han har lovet å søke tverrpolitiske avtaler for å redusere de sosiale og regionale ulikhetene.

 

Ingrida Simonyte har vært landets statsminister siden november 2020. Hun posisjonerte seg foran valget som en politiker med «klar tale», og hadde oppslutning særlig blant unge, urbane velgere. Utenrikspolitisk sto hun for en fortsettelse av politikken til avtroppende president Dalia Grybauskaitė, særlig med hensyn til å vise en fast holdning mot Russland.

Visste du at...

Skog dekker en tredjedel av landet med mange vernede områder og nasjonalparker.

Vilnius Universitet var det første universitetet i Øst-Europa.

Litauisk er et av de eldste levende språkene i verden og har beholdt mange arkaiske trekk fra gammelindoeuropeisk. Det er en del av den baltiske språkfamilien, og sammen med latvisk, er det det eneste gjenværende baltiske språket.

 

Hannibal Lecter fra Nattsvermeren ble født i Litauen. Dr. Hannibal Lecter er en fiktiv person skapt av forfatteren Thomas Harris. Han opptrer i bøkene Den røde drage, Nattsvermeren, Hannibal og Hannibal Rising samt filmatiseringen av disse.

To kjente litauiske helter er Steponas Darius og Stasys Girėnas, to piloter som forsøkte å krysse Atlanterhavet med fly fra New York til Kaunas. De forulykket før de nådde fram.

En tom tallerken settes fram på julaften for å minnes de som har gått bort i løpet av det siste året. Middagen står også fram for å gi mat til de som er døde.

Hvis du er kvinne - ikke sitt i et hjørne på et bord hvis du har et ønske om å gifte deg.  Hvis du gjør det kan det ifølge litauisk overtro ende med at du aldri vil bli gift.

Overtro - det er uflaks å plystre innendørs, og vil kalle fram onde små djevler.

Uzupis i Vilnius har en statue av Frank Zappa som en erstatning for en kommunistisk statue og er et symbol på kunstnerisk frihet.

Det litauiske ordet for takk (Ačiū) høres ut som om du nyser  - Achoo.

Den første skolen i Litauen startet i 1387 i Vilnius-katedralen.

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis var en internasjonalt kjent komponist som skrev 200 musikkstykker i sitt relativt korte liv.

Det er mer varmluftsballonger per innbygger i Litauen enn i noe annet land.

Korsjul er en unik litauisk juletradisjon der folk pynter juletrær med små kors laget av halm, kvister eller strå. Dette symboliserer kristendommens ankomst til Litauen og er en tradisjon som har blitt praktisert i århundrer.

«Gyventoju sveikata» er et unikt begrep på litauisk som betyr «beboernes helse». Dette uttrykket brukes ofte til å beskrive en følelse av velvære og harmoni som oppstår når mennesker er koblet til naturen og fellesskapet.

Litauisk folkedans og sang er en viktig del av landets kulturarv. Tradisjonelle danser som «Suktinis» og «Čiurlionis» ledsages ofte av levende musikk og er en integrert del av festivaler, brylluper og andre feiringer i Litauen.

Šakotis er en tradisjonell litauisk kake som er kjent for sin unike utseende og smak. Denne kaken, som ligner på en tretopp, er laget av flere lag med smørkake som er stekt over en åpen flamme. Šakotis er en populær del av litauiske feiringer og høytider.

Hovedstaden Vilnius

Hovedstaden Vilnius

Vilnius (559,250 innbyggere/2021) er Litauens historiske hovedstad siden middelalderen, men ble først i 1991 hovedstad i et fritt Litauen. Vilnius ligger på begge sider av elven Neris i den sørøstligste delen av landet. Foto: Peggy und Marco Lachmann-Anke, Pixabay

Litauens eneste havneby

Litauens eneste havneby

Klaipėda er Litauens eneste havneby, den ligger ved Østersjøen ved munningen av Nemunas-elven. Byen var tidligere tysk. Dagens Klaipėda er en viktig fergehavn med forbindelser til Sverige, Danmark og Tyskland. Utenfor byen ligger det to populære badebyer Nida og Palanga. Foto: Hauke Musicaloris, Flickr CC BY 2.0 2

Byen med flest litauere

Byen med flest litauere

Kaunas (293,257 innbyggere/2021) landets hovedstad fra 1922 til 1940, og litauernes største by med flest innbyggere tilhørende den litauiske folkegruppen. Gjennom byens hovedgate ligger den to kilometer lange Laisves alėja («Frihetsavenyen»), og den lille gamlebyen med katedral og rådhus. Foto: Jesús Corrius, Flickr CC BY 2.0 2

Hovedstaden i storhertugdømmet

Hovedstaden i storhertugdømmet

Kernavė som ligger i Širvintos ( 5,444 innbyggere/2021) var hovedstaden i Storhertugdømmet Litauen i middelalderen, og er i dag et turistmål og et arkeologisk utgravningsområde. Det ble i 1989 opprettet en statlig fredning av området, og i 2004 ble Kernavė arkeologiske utgravninger inkludert i UNESCO verdensarvlisten. Foto: Patrick Janicek, Flickr CC BY 2.0

Kjent som landets fremste kurbadby

Kjent som landets fremste kurbadby

Druskininkai (11,918 innbyggere/2021) er en sørlitauisk by som er kjent som landets fremste kurbadby med flere sanatorier og mineralvannkilder. Noen få kilometer nordøst for byen ligger Grutasparken som beskriver hvordan det var å leve i Sovjetunionen. Byen er godt tilrettelagt for turer med og uten sykkel i skog og mark, med flere titalls kilometer sykkelstier. Foto: Juliux, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den høyeste kirken i Litauen

Den høyeste kirken i Litauen

Church of Apostle Evangelist St. Matthew i byen Anykščiai er en nygotisk kirke, som først ble nevnt i skriftlige kilder i 1442. Den nåværende kirkebygningen består av tvillingtårn, som begge er 79 meter høye. Dette gjør kirken til den høyeste i Litauen. Foto: Ukjent, Wikimedia Commons CC BY 2.5

500 år gammel kirke med spesiell gotisk stil

500 år gammel kirke med spesiell gotisk stil

Church of St. Anne er en romersk-katolske kirken i gamlebyen i Vilnius. Kirken ble bygd i perioden 1495-1500, og er en del av gamlebyen som er innskrevet på verdensarvlisten (1994). Kirken beskrives som et av de mest interessante eksemplene på gotisk arkitektur i Litauen. Den første kirken på stedet ble brent ned i 1419, og deretter gjenoppbygd i murstein på ordre fra kongen av Polen og storhertugen av Litauen Alexander I Jagiellon. Foto: Diliff, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

En av de best bevarte fra middelalderen

En av de best bevarte fra middelalderen

Gamlebyen i Vilnius er en av de best bevarte middelalderske gamle byene i Nord-Europa. Vilnius har vært bebodd i mange århundrer, noe som er påvist gjennom en rekke arkeologiske funn i forskjellige bydeler. Byen er første gang omtalt i skriftlige kilder med det nye navnet Vilnius i 1323. Vilnius ble oppført som verdensarv i 1994. Foto: Brian Toward, Flickr Public domain

Stalin valgte å bruke denne som fabrikk

Stalin valgte å bruke denne som fabrikk

Christ's Resurrection Church er en monumental romersk-katolsk kirke i Kaunas, innviet i 2004. Ideen og arbeidet med kirken startet allerede i 1918, Veggene og taket ble ferdig i 1938. I 1952 Stalin bestemte at den skulle brukes som en fabrikk; korset på toppen av tårnet ble revet, i likhet med kapellet. Arbeidet med rehabilitering startet på 1990-tallet. Tårnet er 70 meter høyt. En heis gir tilgang til kirkens tak, som gir panoramautsikt over byen. Foto: FoodieExplorers, Flickr CC BY-ND 2.0

Stor strategisk betydning

Stor strategisk betydning

Trakai Island Castle er et slott som ligger i byen Trakai (4,165 innbyggere/2021) på en øy i innsjøen Galve. Trakai var et av de viktigste sentrene i Storhertugdømmet Litauen og slottet hadde stor strategisk betydning. Sovjetkommunister restaurerte slottet og etablerte det som Trakais historiske museum. Foto: Richard, Flickr CC BY-ND 2.0

Forteller hvordan livet var i 1940 til 1990

Forteller hvordan livet var i 1940 til 1990

Grutasparken, en av de mest besøkte turistattraksjonene i landet, ligger i byen Druskininkai (11,918 innbyggere/2021), og gjengir hvordan livet artet seg under det totalitære styresettet Litauen var under i perioden 1940 til 1990. Ved inngangen til parken blir en møtt av kuvognene som fraktet deporterte sovjetborgere til Gulag-leirer i Sibir. Inne i parken står enorme mengder monumenter fra kommunisttida, Lenin-er og Stalin-er i utallige varianter. Foto: Adriao, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Mer enn 100,000 kors, krusifikser og annet

Mer enn 100,000 kors, krusifikser og annet

Hill of Crosses er et pilegrimssted omtrent 12 kilometer nord for byen Šiauliai (101,862 innbyggere/2021), nord i Litauen. Stedet er ett av mange steder for katolske pilegrimsreiser i Litauen. Gjennom mange generasjoner er det plasser mer enn 100,000 kors, krusifiks, statuer av Jomfru Maria, små figurer og rosenkranser. Når dette startet er usikkert, men det antydes at er knyttet opp mot den polsk-russiske krigen i 1831. Foto: Diego Delso, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Dette apoteket kan feire 200-årsjubileum i 2027

Dette apoteket kan feire 200-årsjubileum i 2027

Apoteket i feriebyen Palanga (16,421 innbyggere/2021) er landets eldste, grunnlagt i 1827. Den første eieren var Wilhelm Johann Grüning fra Riga, som ble født i Tyskland. Han patenterte produksjonen av de originale 27 urteekstraktene med navnet «Trejos devynerios». I dag huser bygningen i tillegg til apoteket et vinhus og oppholdsrom for ferierende i kurbyen. Det gamle apoteket er et statsbeskyttet arkitektonisk monument. Foto: Thomas Pusch, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Himmelobservatoriet i Kulionys

Himmelobservatoriet i Kulionys

Lithuanian Museum of Ethnocosmology er et himmelobservatorium og etnokosmologisk museum i landsbyen Kulionys, som ligger omtrent 70 kilometer nord for Vilnius. Det er det første museet av en slik art i verden. Det ble etablert i 1990 ved siden av Molėtai Astronomical Observatory. Foto: Daugilas, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Litauens høyeste punkt - 293 meter

Litauens høyeste punkt - 293 meter

Aukštojas er med sine 293,84 meter over havet Litauens høyeste punkt. Bakketoppen ligger 24 km sørøst for Vilnius i Medininkai, kun to kilometer fra grensen til Hviterussland. Bakken Juozapine som ligger 500 meter unna ble først ansett som det høyeste punktet, men en nøyaktig måling viste at Aukštojas var omtrent en meter høyere med 293,84 meter mot 292,7 for Juozapine. Foto: Aidas U., Wikimedia Commons CC BY 3.0

100 kilometer landtunge med sand

100 kilometer landtunge med sand

Curonian Spit er en litauisk og russisk nasjonalpark i det sørøstre området av Østersjøen. Området er en 100 kilometer lang og svært smal landtunge av sand. Området er delt på midten mellom Neringa kommune i Litauen og den russiske enklaven Kaliningrad oblast. Stedet ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 2000. Foto: Lee Fenner, Flickr CC BY 2.0 2

Utfartsområde for fisking og fuglekikking

Utfartsområde for fisking og fuglekikking

Nemunas Delta Regional Park ligger i vestlige Litauen ved Den kuriske bukten. Parken ble etablert i 1992 for å bevare landskapet, det naturlige økosystemet og kulturarven i området. Nemunas Delta Park består av øyer, kanaler, flom enger, kystnære våtmarker og skoger. Parken er et populært utfartsområde, blant annet for fisking og fuglekikking. Foto: Lokyz, Wikimedia Commons CC BY 2.5

Landets største innsjø

Landets største innsjø

Drūkšiai er en innsjø på grensa mellom Litauen og i Hviterussland. Innsjøen, som med en flate på rundt 45 km² er Litauens største, ligger nær byen Visaginas i Utena fylke. Sjøen er kjølevannskilde for reaktorene i Ignalina kjernekraftverk, som er knyttet til sjøen gjennom to kanaler. Innsjøen inneholder syv øyer. Den største dybden er 33,3 meter, og gjennomsnittsdybden er 7,6 meter. Foto: Šarūnas, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Alpinsenter i hovedstaden

Alpinsenter i hovedstaden

Liepkalnis Winter Sports Center er et alpint skiområde i hovedstaden Vilnius. Anlegget har ti heiser og ni preparerte skiløyper. Senteret er basert på det høyeste punktet i Vilnius, Laimio kalnas, med en maksimal høyde på 235 meter. Maksimal høydeforskjell på åsen er 65 meter. Foto: Alga, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Var et lukket sted for eliten

Var et lukket sted for eliten

Nida (2,385 innbyggere/2021) er en liten by på Den kuriske landtunge. Etter 2.verdenskrig var det en stille fiskerlandsby, men i 1970-årene ble det utviklet som et feriested for myndighetene med invitasjon for å kunne reise dit, et lukket sted for landets elite. Nobelpris-vinneren i litteratur, Thomas Mann bodde her sommerstid i årene 1930–1932. Hans sommerhus med utstillinger er i dag et kultursenter til ære for ham. Foto: LinasD, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Feriested og kurbad siden 1846

Feriested og kurbad siden 1846

Birstonas (2,331 innbyggere/2020) er et feriested og en kurby 30 kilometer sør for Kaunas. Birštonas ble nevnt for første gang i det fjortende århundre som en «husmannsplass ved saltvann» Feriestedet ble grunnlagt i 1846. Birštonas holder flere festivaler. Birštonas byfestival arrangeres den andre helgen i juni. Festivalen har konserter, folkekunstutstillinger og luftballong- og motorbåtløp. I mars arrangeres landet eldste jazzfestival. Foto: Rudolf H. Boettcher, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Turiststed i over 150 år

Turiststed i over 150 år

Juodkrantė er et lite tettsted på Den kuriske landtunge i Neringa kommune i Klaipėda fylke. Stedet var opprinnelig en fiskerlandsby. I dag er stedet et feriested, hvor befolkningen øker dramatisk i sommerhalvåret. Siden middelalderen og fram til 1923 var dette området en del av Tyskland og Østpreussen. Byen som turiststed startet for alvor i 1860, da et tidligere vertshus ble ombygd til hotellet Kurischer Hof. Foto: GIW, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Feriebyen Palanga ved Østersjøen

Feriebyen Palanga ved Østersjøen

Palanga (16,421 innbyggere/2021) er en kystkommune beliggende nord for Klaipeda. Området er mest kjent som feriested. Næringslivet er også i første rekke basert på turisme. I tillegg er det en oljeterminal i Būtingė. Det er det travleste sommerferiestedet i Litauen, og har flere sandstrender. Byen inneholder et rav-museum og en større botanisk hage. Palanga har Litauens eldste apotek, etablert på midten av 1800-tallet. Foto: Ukjent, Wikimedia Commons Public domain

bottom of page