top of page
Madagaskar

Fakta

1280px-080_Bcn_Fashion_Week_2014_31_(59793958).jpeg
125px-Flag_of_Madagascar.svg.webp

Da jeg var student, skrev jeg en rapport om Madagaskar. Siden den gang var det min største drøm å dra dit. For tre år siden dro jeg, det var så annerledes. Vi lever i en høyteknologisk verden med Facebook, Twitter og mobiltelefoner, og der lander du og du har ingenting. Likevel lever folket, går forbi hver dag på veiene, lever dette superenkle livet, og er fortsatt lykkelige. Det er en opplevelse som holder deg ydmyk, setter ting i perspektiv.

Irina Shayk (1986 - ) 
Russisk modell

holly-bartley-4h0Y-cYky0Y-unsplash.jpg

Hovedstad

Antananarivo

​

Etniske grupper

Malayo-indonesere (merina- folket og det beslektede betsileo- folket), cotiers (blandet afrikansk, malayo-indonesisk, og arabisk opphav; betsimisaraka, tsimihety, antaisaka, sakalava), franskmenn, indere, kreolere, komorere

​

Språk

Fransk (offisiell), malagassisk (offisiell), engelsk

​

Religion

Kristne, tradisjonelle trosretninger, muslimer

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Republikk

​

Areal

587,040 km²

​

Nasjonaldag

26. juni

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Madagaskar

Tastleatlas

International Cuisine

​

Utvalgte aviser

Madagascar Tribune 

Midi Madagasikara

​

Nettsted for turisme

Travel Madagascar

​

Nødtelefoner
Politi 17 eller 117 fra mobiltelefon, brann 18 eller 118 fra mobiltelefon

​

Luftforurensning - IQAir

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

​

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

FN-sambandet - Landstatistikk

​

Historisk glimt

Madagaskar var ubebodd før folk fra Indonesia kom til øya for rundt 2,000 år siden. Arabere etablerte et handelssenter på 600-tallet. Den første europeeren som nådde Madagaskar var portugisiske Diogo Dias i 1500. Men europeerne først liten interesse for øya, selv om pirater brukte den som en base i det 17. århundre.

 

På begynnelsen av 1800-tallet overtok kongeriket Merina det meste av øya. Deres konge, Radama I, opprettet forhold til britene og tillot kristne misjonærer forkynning. un prøvde også å bevare uavhengighet fra europeiske makter. I 1890 ga imidlertid Storbritannia opp alle krav til Madagaskar, før Madagaskar ble et fransk protektorat i 1885. Frankrike annekterte formelt øya 11 år etterpå, og avsatte kongedømmet Merina.

​

Da Frankrike overga seg til Tyskland i 1940 ble det dannet en marionettstat i Vichy-regimet. Madagaskar var først under kontroll av Vichy-regimet, men i 1942 overgav den seg til britene. Etter krigen ble Madagaskar levert tilbake til Frankrike. I 1947 startet en nasjonalistisk bevegelse opprør mot Frankrike, men møtte en brutal motstand. Opprøret krevde flere titalls tusen madagassiske liv. Men Madagaskar ble  autonom i 1958, før landet ble helt selvstendig 26. juni 1960.

​

Årene etter uavhengigheten har vært preget av  politisk ustabilitet, inkludert kupp, voldelig uro og omstridte valg. Et statskupp ble gjennomført i 2009 av president Andry Rajoelina. Rajoelina ble i 2014 avløst av Hery Rajaonarimampianina som satt som president til 2018.  Andry Rajoelina vant valget igjen i 2018 og ble satt inn som president januar 2019 (les mer under).

​

Visste du at...

Madagaskar er et av de fattigste landene i Afrika med blant annet dårlig helse, dårlig utdanningssystem, økonomiske problemer og underernæring.

 

Madagaskar var en av de siste stedene i verden som ble kolonisert. De første innbyggerne var ikke fra Afrika, men var asiatiske og kom fra Borneo.

​

Madagaskar har et utrolig mangfoldig plante- og dyreliv. Mer enn 90 prosent av dyre- og plantearter på Madagaskar finnes ingen andre steder i verden. Madagaskar skilte seg fra det afrikanske kontinentet for over 80 millioner år siden, noe som førte til utviklingen av sitt unike økosystem og dyreliv.

​

Verdens største produsent av vanilje per 2023 var Madagaskar. Mer enn tre millioner tonn vanilje kom fra dette landet, noe som er mer enn dobbelt så mye som produksjonen til landet på andreplass, Indonesia. De andre fem største vaniljeprodusentene etter Madagaskar og Indonesia er Mexico, Papua Ny-Guinea og Kina.

​

Mange av verdens  dyreste safirer er funnet i Madagaskar.

​

Folket i Madagaskar bygger ofte rike, dyre graver for de døde og begrav selv sine kjære med juveler og edle metaller.

​

Arrangerte ekteskap hvor foreldre lover datterens hånd i ekteskap i bytte for penger eller storfe, er tradisjonelt  i landet.

​

Kameleoner finnes over hele øya. Det er omtrent 60 arter, og nesten halvparten av verdens kameleoner, finnes på Madagaskar.

​

Madagaskar kalles ofte den «røde øya» på grunn av jordens farge.

​

Øyas bortgjemte bukter og begrenset besøk av europeere gjorde sitt til at Madagaskar en gang var et fristed for hundrevis av pirater. En av dem, kaptein James Misson,  grunnla ifølge rykter en anarkistisk koloni på øya Libertatia på slutten av 1700-tallet, mens øya Ile Sainte-Marie utenfor Madagaskars østkyst, ble kalt «Island of pirates» på kart fra den tiden.

​

Madagaskar er kjent som hjemmet til lemurer med over 100 forskjellige arter. Noen av dem, som indri, er verdens største lemurer, mens andre, som aye-aye, har unike tilpasninger og oppførsel.

​

Madagaskar har en fargerik historie med bosetning av folk fra ulike deler av verden, blant annet Indonesia, Afrika og Arabia. Landet ble senere kolonisert av Frankrike og oppnådde uavhengighet i 1960.

​

Malagasy-folket har en rik kulturell arv med tradisjonell musikk, dans, håndverk, festivaler og seremonier. Kulturen er preget av sterke familiebånd, respekt for eldste og en tro på forfedrenes åndelige innflytelse.

​

Det malagasiske kjøkkenet er variert og inkluderer en blanding av afrikanske, asiatiske og europeiske påvirkninger. Ris er grunnleggende i de fleste måltider. 

​

Hovedstaden Antananarivo

Hovedstaden Antananarivo

Antananarivo (1,274,225 innbyggere/2018) er hovedstaden på Madagaskar i provinsen med samme navn. Madagaskars hovedstad ligger om lag midt mellom øyas nordligste og sørligste punkt, 145 kilometer fra østkysten. Den ligger på øyas høyslette, om lag 1,275 meter over havet. Selve byen ligger på et fire kilometer langt høydedrag som reiser seg om lag 200 meter over rismarkene nedenfor. Byen er kjent for sitt milde klima. Foto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0

Landets største havneby

Landets største havneby

Toamasina (325,857 innbyggere/2018) er Madagaskars største havneby, og administrasjonssenter for regionen Atsinanana, og ligger på østkysten av Madagaskar ved Det indiske hav, 215 km nordøst for Antananarivo. Her eksporteres det blant annet kaffe, ris, bananer, vanilje, pepper og nellik. Toamasina ligger 12 kilometer fra Zoological Park of Ivoloina. Byen ble ødelagt av en tornado i 1927 og av en syklon i 1986. Foto: JialiangGao www.peace-on-earth.org, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kulturelt og intellektuelt senter for hele øya

Kulturelt og intellektuelt senter for hele øya

Fianarantsoa (191,776 innbyggere/2018) er en by sør i Madagaskar og er hovedstaden i Haute Matsiatra- regionen. Byen ligger 1 200 meter over havet. Fianarantsoa betyr «god utdannelse» på madagaskisk . Det er et kulturelt og intellektuelt senter for hele øya. Byen har også en av de eldste protestantiske og lutherske katedralene på øya, og det eldste teologiske seminaret i landet. Foto: HoneyGaLe, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Grunnlagt av norsk misjonær

Grunnlagt av norsk misjonær

Antsirabe (246,354 innbyggere/2018) ligger omtrent 1,500 meter over havet. Klimaet er derfor ganske kjølig i forhold til resten av landet. Byen har årlig et gjennomsnittlig besøk av rundt 30,000 turister. Byen ble grunnlagt av den norske misjonæren TG Rosaas i 1872. Barnehjemmet Akanisoa, som blant annet mottar økonomisk støtte av Det Norske Misjonsselskap og SOS-barnebyer. Foto: Bernard Gagnon, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Oppdrett av kongereker er hovednæringen

Oppdrett av kongereker er hovednæringen

Mahajanga (246,022 innbyggere/2018) er en by og havn på nordvestsiden av Madagaskar, og ligger ved elvemunningen til Betsiboka. Hovednæring i byen er oppdrett av kongereker. Dette gir ikke mange arbeidsplasser til lokalbefolkningen, men er økonomisk sett en stor næring. Det er etter hvert kommet flere hoteller og bungalower med overnattingsmuligheter for turister. Det er også en god del restauranter i byen. Foto: Francis de Chambure, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Viktig import- og eksportby

Viktig import- og eksportby

Toliara (168,756 innbyggere/2018) er en by sørøst i landet, grunnlagt i middelalderen. Som havneby er den en viktig import- og eksportby på Madagaskar. Byen er også en stor turistby med mange strender og hoteller. Foto: Heinonlein, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Nasjonens vugge og et hellig sted

Nasjonens vugge og et hellig sted

Kongehøyden Ambohimanga, 21 kilometer nord for hovedstaden Antananarivo regnes av mange madagaskere som nasjonens vugge og et hellig sted, en status området har hatt i 500 år. Området, som er på 59 hektar ligger 1,468 meter over havet, mens landskapet rundt ligger på cirka 1300 meter over havet. På 1500-tallet, da Ambohimanga først ble bebygd var øya delt inn i småkongedømmer som lokale maktbaser. Området ble oppført som verdensarv i 2001. Foto: Heinonlein, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Mangfoldig by på vestkysten

Mangfoldig by på vestkysten

Morondava (53,510 innbyggere/2018) ligger ved Morondova-elven i provinsen Toliara, 750 kilometer fra hovedstaden Antananarivo. Byen er kjent for sine baobab-trær. Innbyggerne, hvorav flertallet tilhører Sakalava-folket, lever av fiske og jordbruk med ris, mais, kassava, bomull og sukker. Byen har beholdt sin muslimske karakter fra de mange innvandrerne av pakistansk, jemenittisk, komorisk og somalisk opprinnelse. Foto: Z thomas, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Statsministerresidens fra 1872

Statsministerresidens fra 1872

Andafiavaratra Palace, som ligger på den høyeste bakketoppen i Antananarivo, var residensen til statsminister Rainilaiarivony fra Madagaskar, som styrte øyriket i slutten av det 19. århundre. Residensen som ble bygget i 1872 fungerer for tiden som museum. De anslåtte 1.476 gjenstandene av historisk betydning for Madagaskar som ble reddet fra brannen i 1995 på Rova of Antananarivo (det tidligere kongelige palasset), ligger her. Foto: Maky (Alex Dunkel), Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Kampsport fra Madagaskar

Kampsport fra Madagaskar

Moraingy er en kampsport som oppsto under Maroseranana-dynastiet (1675–1896) av Sakalava- riket på den vestlige kyst Madagaskar. Det har siden blitt populært over hele Madagaskar, men spesielt i kystregioner, og har spredd seg til nabolandene i Indiahavet inkludert Réunion, Mayotte, Komorene, Seychellene og Mauritius. Foto: Hery Zo Rakotondramanana, Flickr CC BY-SA 2.0

Den største etniske gruppen

Den største etniske gruppen

Merina-folket er den største etniske gruppen i Madagaskar. Deres opprinnelse er blandet, hovedsakelig med malayo-indonesere som ankom før 500-tallet e.Kr., og mange århundrer senere av arabere, afrikanere og andre etniske grupper. De snakker Merina-dialekten av det offisielle madagaskiske språket på Madagaskar. Foto: Salymfayad, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Det høyeste fjellmassivet i landet

Det høyeste fjellmassivet i landet

Tsaratanana-massivet i den nordlige enden av øya er det høyeste punktet på Madagaskar med Maromokotro som det høyeste fjellet, 2.876 meter over havet. Området er skogkledd uten stier. Å nå toppen tar tre dager fra landsbyen Mangaindrano. Maromokotro er ikke veldig populær blant klatrere og turister på grunn av sin avsidesliggende beliggenhet. Bildet er en del av Tsaratanana-massivet, ikke Maromokotro. Foto: Bat, Flickr Public domain

Landets største innsjø

Landets største innsjø

Lake Alaotra er den største innsjøen på Madagaskar. Den ligger i Alaotra-Mangoro, en av de mest seismisk aktive regionene i landet i en høyde på 750 meter cirka 100 kilometer fra østkysten. Innsjøen har et areal på 220 km², men blir opp til 350 km² under regntiden. Her er det blant annet madagaskar-ender som er endemisk i landet. Endene er sammen med flere fuglearter i området truet. Flere arter er utryddet i habitatet. Foto: Arnaud DG, Flickr CC BY-SA 2.0

Den lengste elven i landet

Den lengste elven i landet

Mangoky River er en 564 kilometer lang elv i regionene Atsimo-Andrefana og Anosy, den lengste i landet. Den stiger i det sentrale høylandet på Madagaskar og flyter i vestlig retning til kystsletten og renner ut i Mosambik-kanalen. Det er mye jorderosjon langs bredden av elven forårsaket av avskoging som urbefolkningen har stått for i mange tiår. Foto: LeFnake, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Utbredt på Madagaskar

Utbredt på Madagaskar

Ringhalelemuren (Lemur catta), også kalt «katta», er en halvapene av familien Lemurer og er utbredt sør og sørvest på Madagaskar. Kattaen tilbringer mer tid på bakken enn noen andre nærslekt i familien makier, selv om den også er en ganske dyktig klatrer. Den er svært sosial og lever i flokker på 5–25 individer, med en kjerne av voksne hunner som danner et hierarki seg imellom og står over hannene i rang. Foto:Shutterstock

Gjeninnføringsprogram for truede arter

Gjeninnføringsprogram for truede arter

Andasibe-Mantadia nasjonalpark er et 155 kvadratkilometer beskyttet område, som ligger omtrent 150 km øst for Antananarivo, bestående hovedsakelig av primær vekstskog i Alaotra-Mangoro-regionen i østlige Madagaskar. Parkens høyde varierer fra 800 til 1.260 meter, med et fuktig klima. Det er satt i gang gjeninnføringsprogram for truede arter i parken, blant annet for lemurarten diadeem sifaka (bildet). Foto: C. Michael Hogan, Wikimedia Commons Public domain

Nasjonalpark med unikt artsmangfold

Nasjonalpark med unikt artsmangfold

Tsimanampetsotsa nasjonalpark er 43.200 hektar stor, og ligger i regionen Atsimo-Andrefana sørvest på Madagaskar. Parken er blant annet kjent for grotten Mitoho Grotto. Mellom 75 og 90 prosent av faunaen og floraen er endemisk. Det er blant annet registrert 112 fuglearter, 39 reptilarter, 185 plantearter og fire ulike typer av lemurider. Som ringhalelemur på bildet. Foto: Maky (Alex Dunkel), Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

75 av 129 fuglearter er endemisk

75 av 129 fuglearter er endemisk

Ankarafantsika nasjonalpark ligger mellom Betsiboka-elven i vest og Mahajamba-elven i øst i regionen Boeny. Parken dekker cirka 1350 km² hektar er for det meste skog, og treslagene er typiske for tørr tropisk skog. Åtte forskjellige arter av lemur bor i parken, og 75 av 129 fuglearter er endemisk i parken, blant annet madagaskisk fiskeørn (bildet). Videre er det mange reptiler som kameleoner, leguaner, slanger og ferskvannsskilpadder. Foto: Frank Vassen, Flickr CC BY 2.0

Adgang bare for vitenskapelige studier

Adgang bare for vitenskapelige studier

Lokobe Strict Reserve er et naturreservat nordvest i landet. Det ligger på sørøstsiden av Nosy Be, en øy utenfor kysten av Madagaskar. Det er spesielt kjent for svarte lemurer og panterkameleoner. Reservatet har et areal på 15,23 km², og ble etablert i 1927. Det er kategorisert av IUCN (Verdens naturunion) som et strengt naturreservat. Disse områdene må være lukket for menneskelig utnyttelse og kun tilgjengelig for vitenskapelige studier. Foto: Charles J. Sharp, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

400 plantearter og mer enn 100 fuglearter

400 plantearter og mer enn 100 fuglearter

Isalo nasjonalpark er en nasjonalpark i Ihorombe-regionen på Madagaskar, i det sørvestlige hjørnet av provinsen Fianarantsoa. Parken har 400 plantearter og mer enn 100 fuglearter. Det er et sandsteinslandskap som er blitt dissekert av vind- og vannerosjon til svaberg, platåer, omfattende sletter og opp til 200 meter dype kløfter. Foto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0

Seks nasjonalparker er verdensarvområder

Seks nasjonalparker er verdensarvområder

Andringitra National Park er et beskyttet område i regionen Haute Matsiatra. Parken er en del av Atsinananas regnskoger, en av seks parker som i 2007 ble innskrevet som verdensarvområde. De andre fem parkene er Marojejy, Masola, Zahamena og Andohahela. Parken utgjør tilsammen cirka 20 prosent av øystatens gjenværende regnskogområder. Med unntak av Masoala ligger alle parkene i fjellområder. Foto: Chris - Madagascar Andringitra, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Merkverdig natur og park med truede arter

Merkverdig natur og park med truede arter

Tsingy de Bemaraha naturreservat ligger vest på Madagaskar, 60 - 80 kilometer fra kysten. Parkens geografi er slående, med steile canyoner, kalksteinsskoger og bratte klipper. Høyden varierer fra 150 til 700 moh. Tsingy de Bemaraha ble innskrvet på UNESCOs verdensarvliste i 1980. Begrunnelsen for verdensarvstatus var naturområder av usedvanlig karakter, og habitat for truede arter. Foto: Zigomar, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Trekker besøkende fra hele verden

Trekker besøkende fra hele verden

Avenue of the Baobabs er en samling med adansonia grandidieri, den største og mest kjente av arten baobab-trær, som ligger langs en grusvei mellom byene Morondava og Tsiribhina i regionen Menabe. Det spesielle landskapet med trærne trekker besøkende fra hele verden. Området er et beskyttet naturmonument. Trærne er endemisk for Madagaskar, og en truet art på grunn av utbredelsen av jordbruket. Foto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0

Mange er truet av utryddelse

Mange er truet av utryddelse

Arboretum d'Antsokay (Antsokay Arboret) er en botanisk hage 12 kilometer fra byen Toliara. Den ble grunnlagt i 1980 av den sveitsiske amatørbotanikeren Hermann Petignat. Her er det rundt 900 plantearter hvorav 90 prosent er endemisk. 80 prosent av dem anses å ha en medisinsk verdi og mange er truet av utryddelse. Et museum med redskaper og håndverk laget av urbefolkningen er en del av den botaniske hagen. Foto: reibai, Flickr CC BY 2.0

Denne regnskogen er truet av nærområdene

Denne regnskogen er truet av nærområdene

Andasibe-Mantadia nasjonalpark er et beskyttet område på 155 kvadratkilometer, som ligger omtrent 150 km øst for Antananarivo. Parken består hovedsakelig av gammel urskog, en regnskog som er habitat for en rekke endemiske sjeldne og truede arter. Parken er truet i første rekke av av at habitat i nærområdet forsvinner, blant annet med kommersiell dyrking av australsk eukalyptus og kinesisk furuskog. Forsvinningen er hovedsakelig på grunn av hogst. Foto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0

Idyllisk fossefall og badested

Idyllisk fossefall og badested

La Lily Falls er en idyllisk foss og badested som ligger ved byen Ambefy i regionen Itasy. Fossen er 23 meter høy, og ligger ved siden av en rekke små restauranter. Fosen har fått navnet etter en jente med navnet Lily som hadde en ulykke ved elva og forsvant. Foto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0

Vulkan ved tre innsjøer

Vulkan ved tre innsjøer

Mont Passot er en vulkan på øya Nosy Be. Fjellet har en høyde på 329 meter over havet, det høyeste punktet på øya etter Mont Lokobe. Vulkanen er oppkalt etter den franske kapteinen Pierre Passot som annekterte Nosy Be i 1841. Vulkanen ligger vest på øya, og er omgitt av flere innsjøer, inkludert den største innsjøen Nosy Be, Amparihibe og den tilstøtende innsjøen Antsidihy, Foto: Steve, Flickr CC BY-SA 2.0

291,000 turister i 2018

291,000 turister i 2018

Madagaskar registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 291,000 turister i 2018, og omsatte for cirka 879 millioner amerikanske dollar i sektoren. Til tross for et høyt potensial for turisme, er turisme i Madagaskar underutviklet. Landet har fantastiske turistattraksjoner, men infrastrukturen er dårlig. Det finnes allikevel noen hoteller som er veldig gode, blant annet Andilana Beach Resort på Nosy Bee. Foto: andilanaresort.com

Var en populær øy for pirater

Var en populær øy for pirater

Nosy Boraha, tidligere kjent som Île Sainte-Marie, er en øy utenfor østkysten av Madagaskar. Hovedbyen er Ambodifotatra. Kanalen mellom Nosy Boraha og Madagaskar er kjent for hvalsafari. Øya var en populær base for pirater. Det startet i 1691 med en rekke legendariske pirater. Turismen spiller en stadig viktigere rolle på øya. Det er rekke hvite sandstrender. Foto: Antony Stanley, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

En av de mest populære

En av de mest populære

Mahavelona, også kjent som Foulpointe, er en by som ligger på østkysten av Madagaskar, sør for munningen av elven Onibe og 58 kilometer nord for havnebyen. Toamasine. Mahavelona er i dag en av de mest populære turistmålene i Madagaskar på grunn av sine strender som er beskyttet av korallrev 150 meter utenfor byen, og for sjarmerende små hotell og bungalower. Alt fra det mest luksuriøse til det enkleste med rimelige priser. Foto: Souvaroff, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Enkelt øyliv nordvest for Madagaskar

Enkelt øyliv nordvest for Madagaskar

Nosy Komba er en liten vulkansk øy ved Nosy Be nordvest for Madagaskar. Øya har en diameter på åtte kilometer og høyeste punkt er vulkanen Antaninaomby, 622 meter over havet. Det er hjemmet til mange lemurer, ansett som hellige av øyfolket. En viktig inntekt for øya er produksjon av broderte duker. Fiske er også levebrød. Ris dyrkes i fjellet. Det er noen supermarkeder, restauranter og barer på øya, og det er mulig å leie rimelige bungalower. Foto: Jean-Louis Vandevivère, Flickr CC BY-SA 2.0

Madagaskars største turistdestinasjon

Madagaskars største turistdestinasjon

Nosy Be er en øy og et distrikt i regionen Diana på nordkysten av landet. Nosy Be betyr «stor øy» på gassisk. Dette er Madagaskars største turistdestinasjon. Øyas største by heter Andoany, også kjent som Hell-Ville. Foto: Tatogra, Flickr CC BY-SA 3.0

Område med flotte strender

Område med flotte strender

Ifaty og Mangily er to landsbyer 30 kilometer nord for byen Toliara som ligger veldig nær hverandre. Navnene Ifaty og Mangily brukes ofte synonymt selv om de er to uavhengige landsbyer. Ifaty var opprinnelig en fiskerlandsby, men gunstig beliggenhet og flotte strender bidro til at infrastrukturen for turismen kom i gang på 1970-tallet. Det er en rekke gode hytter hoteller og hytter i området. Bildet er av Mangily beach. Foto: Bernard Gagnon, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

bottom of page