Fakta
Malawi
Jeg har brukt hele livet mitt på å snakke for de fattige, de undertrykte og marginaliserte. Som aktivist for sosial rettferdighet og menneskerettigheter, og nå som president for republikken Malawi, har jeg en dyp forståelse for utfordringene til de som er på kanten av samfunnet.
Joyce Banda (1950 - ) Malawis første kvinnelige president og den andre i Afrika
Portrett: Lindsay Mgbor, Wikimedia Commons CC BY 3.0 Illustrasjonsfoto: Swathi Sridharan, Flickr CC BY-SA 2.0
Hovedstad
Lilongwe
Etniske grupper
Chewa 35.1%, lomwe 18.9%, Yao 13.1%, Ngoni 12%, Tumbuka 9.4%, Nyanja 1%, Nkhode 0.9% og andre 1.8% (2016)
Språk
Engelsk (offisielt), chichewa (offisielt), chinyanja, chiyao, chitumbuka, chisena, chilomwe, chitonga
Religion
Kristne 86.6%, muslimer 12.1%, andre 0.3%, ingen 1% (2016)
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Styreform
Republikk
Areal
118 480 km²
Nasjonaldag
6.juli
Levekostnader
Om mat fra Malawi
Utvalgte aviser
Offisielt nettsted for turisme
UDs reiseråd
Nødnummer
Sjekk UDs nettside for flere nødnummer
Luftforurensning - IQAir
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
FNs utviklingsprogram
Reportere uten grenser
Transparency International
FN-sambandet - Landstatistikk
Historisk glimt
Rester etter hominider har blitt identifisert i Malawi som dateres mer enn en million år tilbake. Tidlige mennesker bodde i nærheten av Malawisjøen for 50 til 60,000 år siden. De tidligste innbyggeren i området var khoisan jegere og samlere. De var stort sett erstattet av bantu stammene under bantu-migrasjonene.
Selv om portugiserne nådde området i det 16. århundre, var den første betydelige kontakten ankomsten til David Livingstone langs den nordlige kysten av Malawisjøen i 1859. Etter hans ankomst kom det britisk misjonærer som etablerte misjonsstasjoner i Malawi. Sammen med Livingstone jobbet de for å stoppe slaveriet.
En konsul fra den britiske styresmakten fikk tittelen «konger og høvdinger i Sentral-Afrika» i 1883, og i 1891 etablerte britene Protektoratet Britisk Sentral-Afrika som innen 1907 hadde fått navnet Nyasaland-protektoratet (Nyasa er yao-ordet for «innsjø»). Britene fortsatte å ha kontroll i den første halvdelen av 1900-tallet, men denne perioden ble preget av et antall mislykkede malawiske forsøk på å skaffe seg uavhengighet. En voksende europeisk og amerikansk-utdannet afrikansk elite ble stadig mer høylytt og politisk aktive, først gjennom foreninger, og så gjennom Nyasaland African Congress (NAC) etter 1944 som da for alvor startet kampen for uavhengighet.
Landet fikk selvstyre i 1963 og selvstendighet den 6. juli året etter. De første 30 årene med uavhengighet ble Malawi styrt av et ettpartiregime under den eneveldige presidenten Hastings Banda. Demokratiske prosesser har blitt bedre siden han ga fra seg makten på midten av 1990-tallet. I motsetning til nabolandene samarbeidet landet med apartheid-styret i Sør-Afrika.
15. juni 1999 holdt Malawi sitt andre demokratiske valg. Bakili Muluzi ble gjenvalgt til en ny femårsperiode som president, til tross for at en allianse av partiene MCP og AFORD stilte mot UDF. Malawi så sin første overgang mellom demokratisk valgte presidenter i mai 2004 da UDFs presidentkandidat Bingu wa Mutharika beseiret MCP-kandidaten John Tembo og Gwanda Chakuamba som var støttet av en gruppe opposisjonspartier. UDF klarte derimot ikke å vinne flertallet av seter i parlamentet, som det hadde gjort i valgene i 1994 og 1999. Partiet sikret likevel et flertall med å alliere seg med partiformenn og tidligere president Muluzi og dannet en «regjering av nasjonal enhet» med flere opposisjonspartier. President Bingu wa Mutharika forlot UDF-partiet 5. februar 2005 på grunn av uenigheter med UDF, særlig over hans anti-korrupsjonskampanje. Han dannet sitt eget parti, Demokratisk Progressivt Parti (DPP).
President Lazarus Chakwera ble satt inn som president i juni 2020. Valget i 2020, der Chakwera vant med 58,57 prosent av stemmene over sittende president Peter Mutharika, ble avholdt etter at valget i februar 2019 ble kjent ugyldig på grunn av uregelmessigheter.
Visste du at...
Malawi betyr «flammende vann» og refererer til solnedgangen over Malawisjøen.
I 1968 ble Malawi det eneste landet utenfor Danmark som hadde en egen fabrikk for brygging Carlsberg øl. Ideen om å åpne fabrikken ble initiert av den danske utenriksministeren. Ministeren likte ikke ølet han ble servert da han besøkte Malawi i 1966.
Mange av Malawis viltområder har hatt problemer med jegere og krypskyttere. Som et av de fattigste landene i verden har landet blitt hardt rammet av folk som har tjent penger på å skyte dyr. FN`s utviklingsprogram sin Indeks for menneskelig utvikling, Human Development Index, viser at Malawi er rangert som nummer 174 av 180 landene som er med på indeksen.
Malawisk kultur er mangfoldig med etniske grupper som Chewa, Yao, Lomwe, Tumbuka og Ngoni. Hver gruppe har sine egne tradisjoner, ritualer, musikk og dans, som bidrar til landets kulturelle rikdom.
Malawis viktigste eksportprodukt er tobakk. 55,6 prosent av landets eksport i 2019 var tobakk (OEC - The Observatory of Economic Complexity). Tobakksomsetningen var 584 millioner dollar. Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk var landet i 2019 den 13.største produsenten av tobakk i verden. Andelen utgjorde 1,53 prosent av verdensmarkedet.
I 2017 ble 520 elefanter vellykket flyttet fra to av Malawis nasjonalparker, - Majete og Liwonde, til Nkhotakota. Dette er den største flyttingen av elefanter i verdenshistorien.
I 2006 fikk Malawi internasjonal oppmerksomhet da David Banda Mwale, en malawisk gutt i et barnehjem, ble adoptert av popikonet Madonna.
Malawiere er kjent for sin varme gjestfrihet og vennlige natur. Besøkende til landet blir ofte imponert over den hjertelige mottakelsen de får fra lokalbefolkningen.