Fakta
Maldivene
Vi prøver å sende meldingen vår for å la verden få vite hva som skjer, og hva som vil skje med Maldivene dersom klimaendringene ikke kontrolleres.
Mohamed Nasheed (1967 - )
Tidligere president og
regjeringsleder for Maldivene
Hovedstad
Malé
Etniske grupper
Sør- indere, Singalesere, Arabere
Språk
Maldivisk dhiveli (offisielt), engelsk
Religion
Sunni-islam
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Styreform
Republikk
Areal
300 km²
Nasjonaldag
26. juli
Levekostnader
Om mat fra Maldivene
Utvalgte aviser
Offisielt nettsted for turisme
UDs reiseråd
Nødnummer
Ambulanse 102, brann 118, politi 119
Luftforurensning - IQAir
FN-sambandet - Landstatistikk
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Portrett: People's Majilis, Wikimedia CC BY 4. Illustrasjonsfoto: Pexels, Pixabay
Historisk glimt
Nybyggere fra Sør-India og Sri Lanka ser ut til å ha folket Maldivene i løpet av 500-tallet f.Kr., om ikke tidligere. Men det er begrenset med arkeologiske funn fra denne perioden.
I det 10. til 12. århundre begynte sjøfarere fra Arabia og Øst-Afrika å dominere handelsruter i Det indiske hav rundt Maldivene. De stoppet for forsyninger og for å handle for kauriskjell, som ble brukt som valuta i Afrika og Den arabiske halvøy.
Sjøfolkene og handelsmennene hadde med seg islam, og konverterte alle de lokale kongene innen år 1153. Etter konverteringen til islam ble de tidligere buddhistiske kongene på Maldivene sultaner. Sultanene styrte uten utenlandsk innblanding til 1558, da portugiserne kom og opprettet et handelssted på Maldivene. Innen 1573 drev imidlertid lokalbefolkningen portugiserne ut av Maldivene, fordi portugiserne insisterte på å prøve å konvertere folk til katolisisme.
Selv om øyene ble styrt som et islamsk sultanat i det meste av perioden fra 1153 til 1968, var Maldivene et britisk protektorat fra 1887 til 25. juli 1965. I 1953 var det et kort forsøk på å innføre republikansk styreform uten hell. Sultanen fortsatte sitt styre. 11. november 1968 ble sultanstyret avskaffet, Maldivene ble republikk og fikk sitt nåværende navn.
Visste du at...
Jordskjelvet og tsunamien i det indiske havet 26. desember 2004 førte til 100 døde, 12,000 fordrevne og eiendomsskader over 400 millioner dollar.
Maldivenes tradisjoner er sterkt påvirket av indere, srilankere, nordafrikanere, arabere og europeere som har brukt øya som handelsrute i det indiske hav.
Maldivene var senter for handel med kauriskjell, som i oldtiden ble brukt som betalingsmiddel. Slike skjell er også funnet i Nord-Norge, i graver fra jernalderen. Maldivene var i århundrer et sentralt stoppested for sjøreisende handelsmenn, og derigjennom en del av et handelsnettverk som omfattet store deler av Asia, med sannsynlige forgreninger til områder i Europa.
Maldivenes innbyggere konverterte til islam i 1153 e.Kr. I dag er det en streng muslimsk nasjon. Besøkende må følge lokale lover og tradisjoner. Alkohol kan bare konsumeres på hotell og ferieresorter, og kan ikke tas med inn i landet. I Ramadan-måneden forventes det av turistene at de holder seg til muslimske skikker, for eksempel å unngå å drikke, røyke og spise på dagtid.
Maldivene er rangert som verdens tredje mest truede land på grunn av det økende havnivået fra klimaendringer og global oppvarming. Det høyeste punktet på Maldivene er 2,3 meter over havet, noe som gjør det til det flateste landet i verden. Landets regjering arrangerte et regjeringsmøte under vann i 2009 for å markere trusselen om global oppvarming.
Maldivene er et av verdens sikreste reisemål, i første på grunn av landets isolasjon fra omverden. Turisme er den største økonomiske industrien på Maldivene , siden den spiller en viktig rolle i å tjene valutainntekter og genererer en betydelig sysselsetting.
Maldivene er kjent over hele verden for de fantastiske strendene og det azurblå vannet som er med på å framheve den tropiske idyllen.
Folket på Maldivene pleide å bygge sine hus i korall. Denne typen hus er nå forbudt på grunn av at korallrev er beskyttet over hele verden. Mange korallhus kan fremdeles ses i Male.