Mali
Fakta
Sanger, låtskriver og gitarist fra Mali
Hovedstad
Bamako
Etniske grupper
Bambara 34 %, Fulani 15 %, sarakole 11 %, senufo 11 %, dogon 9 %, malinke 9 %, bobo 3 %, songhai 2 %, tuareg 1 %, andre 1% (2012-2013)
Språk
Fransk (offisielt). Bambara 46 %, pelu/felfulde 9 %, dogon 7 %, marka/soninke 6 %, malinke 6 %, songhai/djerma 6 %, minianka 4 %, tamasheq 4 %, senoufo 3 %, bobo 2 % uspesifisert/andre 7 % (2009)
Religion
Muslimer 95 %, kristne 2 %, animister 2 %, ingen/uspesifisert 1 % (2009)
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Styreform
Republikk
Areal
1,240 190 km²
Nasjonaldag
22.september
Levekostnader
Om mat fra Mali
Utvalgte Aviser
Offisielt nettsted for turisme
UDs reiseråd
Nødnummer
Politi 17 Ambulanse 15 Brann 18
Luftforurensning - IQAir
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Reportere uten grenser
Transparency International
FN-sambandet - Landstatistikk
Portrett: rom@nski ph, Flickr CC BY 2.0 Illustrasjonsfoto: Ralf Steinberger, Flickr CC BY 2.0
Historisk glimt
Mali er en tidligere fransk koloni som ble uavhengig i 1960. Landet var før løsrivelsen kjent som Den Sudanske Republikk og Fransk Sudan. Modibo Keïta var landets første president. Landet var diktatur fra 1960 til 1991. Det første frie valget foregikk i 1992.
Nåværende Mali var en gang en del av tre vest-afrikanske imperier som styrte handelen omkring Sahara med: Ghana-riket, Mali-riket og Songhai-riket. Under sin gyldne tidsalder var det blomstring av matematikk, astronomi, litteratur og kunst. Omkring år 1300 dekket Mali et område omtrent to ganger størrelsen på det moderne Frankrike, og strakte seg til Afrikas vestkyst.
Tuaregopprøret i Mali i 2012 (krigen i Nord-Mali) var et separatist-opprør, en kamp for uavhengighet for Azawad-regionen, som ble startet i januar 2012 av ulike folkegrupper (blant annet tuareg-folket), mot den maliske regjeringen. Opprøret ble ledet av den lokale frigjøringsbevegelsen MNLA (Mouvement national pour la libération de l'Azawad), som inntok en rekke byer, blant annet Timbuktu. I mars 2012 ble det utført et militært statskupp ledet av kaptein Amadou Sanogo mot den folkevalgte presidenten Amadou Toumani Touré, som siden 2012 var landets president. Opprørerne hevdet kuppet ble utført av på grunn av Tourés manglende evne til å hanskes med tuaregopprøret. Malis grunnlov ble først suspendert, men ble gjenopprettet 1. april. Fire dager senere, etter å ha inntatt Douentza, erklærte MNLA våpenhvile, og hevdet de hadde nådd sitt mål om et uavhengig Azawad. Dagen etter ble området formelt erklært uavhengig, men ble ikke anerkjent av noen andre stater.
FNs sikkerhetsråd støttet opprettelsen av en afrikansk fredsbevarende styrken i Mali, etter at myndighetene i Mali ba om hjelp med å bekjempe opprørerne i 2013. I april samme året vedtok FNs sikkerhetsråd å sende en fredsbevarende styrke til Mali. Den kalles MINUSMA, som står for «the United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali». MINUSMA overtok ansvaret for sikkerheten i landet fra den afrikanske, regionale styrken 1. juli 2013. MINUSMA består i dag av flere enn 15,000 soldater. MINUSMAs mandat er å støtte den politiske prosessen rundt fredsavtalen fra 2013.
Assimi Goïta har vært landets president etter et statskupp natt til 24.mai 2021.
Choguel Kokalla Maïga ble 4.juni 2021 utnevnt som statsminister i en overgangsregjering etter statskuppet natt til 24.mai 2021..
Visste du at...
Mali er det største landet i Vest-Afrika, og det 24. største landet i verden.
Gullreservene i Mali er betydelig. Ifølge gold.org er det beregnet at landet (2021) har 93,8 tonn. Dette betyr at landets reserver er nummer 11 i verden.
Historisk sett var Mali et sentrum for læring, kunnskap og vitenskap i Afrika. Byer som Timbuktu var kjent for sine berømte læresentre, biblioteker og universiteter, som tiltrekker seg studenter og lærde fra hele verden.
Mansa Kanga Musa, den tiende kongen i Maliriket, sin reise til Mekka i 1324 ble legendarisk. Det ble sagt at han ankom Kairo med en karavane med 12,000 slaver, 60,000 menn og 80 kameler, hver lastet med to gullbarrer, som han blant annet delte ut til byens fattige, noe som skal ha ført til at gullprisen sank og ikke hevet seg igjen på flere år. Dette førte til og med til at han ble kjent hos karttegnere i det for han fjerne Europa, hvor han i 1375 ble avbildet sittende på en trone med en gullklump i sin høyre hånd.
Ekvatorlinjen, som adskiller den nordlige og sørlige halvkule, krysser gjennom Gao i Mali. Dette er en av de heteste ekvatorstedene i verden. På stedet kan du ha en fot på den nordlige halvkule med en annen på den sørlige halvkule.
Mali er kjent for sin tradisjonelle bogolan-maling, også kjent som «mudcloth». Denne kunstformen innebærer bruk av naturlige pigmenter og leire for å skape intrikate mønstre og design på stoff, som brukes til klær, dekorasjon og kunst.
Dogon-folket er en etnisk gruppe som bor i Bandiagara-klippene i Mali. De er kjent for sin unike arkitektur, kulturelle tradisjoner og kunst, inkludert intrikate treutskjæringer og masker som brukes i religiøse seremonier.
Takamba er en tradisjonell musikksjanger som er populær blant Tuareg- og Songhai-folkene i Mali. Denne rytmiske musikken spilles vanligvis på tradisjonelle strenginstrumenter som ngoni og tidjen, og den ledsages ofte av dans og sang.
Mali har en blomstrende musikalsk scene som spenner over ulike sjangere som blues, jazz, reggae og tradisjonell afrikansk musikk. Landet har fostret en rekke verdenskjente musikere og artister som har bidratt til å sette maliisk musikk på verdenskartet.