top of page
Mali

Fakta

3659272995_b7b0c10d9a_c.jpg
125px-Flag_of_Mali.svg.png

Rokia Traore (1974 - )

Sanger, låtskriver og gitarist fra Mali

Hovedstad

Bamako

Etniske grupper

Bambara 34 %, Fulani 15 %, sarakole 11 %, senufo 11 %, dogon 9 %, malinke 9 %, bobo 3 %, songhai 2 %, tuareg 1 %, andre 1% (2012-2013)

Språk

Fransk (offisielt). Bambara 46 %, pelu/felfulde 9 %, dogon 7 %, marka/soninke 6 %, malinke 6 %, songhai/djerma 6 %, minianka 4 %, tamasheq 4 %, senoufo 3 %, bobo 2 % uspesifisert/andre 7 % (2009)

Religion

Muslimer 95 %, kristne 2 %, animister 2 %, ingen/uspesifisert 1 % (2009)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

Areal

1,240 190 km²

Nasjonaldag

22.september

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Mali

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

Utvalgte Aviser

Reuters Mali

Offisielt nettsted for turisme

Mali Tourisme

UDs reiseråd

Mali

Nødnummer

Politi 17 Ambulanse 15 Brann 18

Luftforurensning - IQAir

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

FN-sambandet - Landstatistikk

38885777651_42b89f6aaa_k.jpg

Portrett:  rom@nski ph, Flickr CC BY 2.0  Illustrasjonsfoto: Ralf Steinberger, Flickr CC BY 2.0  

Historisk glimt

Mali er en tidligere fransk koloni som ble uavhengig i 1960. Landet var før løsrivelsen kjent som Den Sudanske Republikk og Fransk SudanModibo Keïta var landets første president. Landet var diktatur fra 1960 til 1991. Det første frie valget foregikk i 1992.

Nåværende Mali var en gang en del av tre vest-afrikanske imperier som styrte handelen omkring Sahara med: Ghana-riket, Mali-riket og Songhai-riket. Under sin gyldne tidsalder var det blomstring av matematikk, astronomi, litteratur og kunst. Omkring år 1300 dekket Mali et område omtrent to ganger størrelsen på det moderne Frankrike, og strakte seg til Afrikas vestkyst.

 

Tuaregopprøret i Mali i 2012 (krigen i Nord-Mali) var et separatist-opprør, en kamp for uavhengighet for Azawad-regionen, som ble startet i januar 2012 av ulike folkegrupper (blant annet tuareg-folket), mot den maliske regjeringen. Opprøret ble ledet av den lokale frigjøringsbevegelsen MNLA (Mouvement national pour la libération de l'Azawad), som inntok en rekke byer, blant annet Timbuktu. I mars 2012 ble det utført et militært statskupp ledet av kaptein Amadou Sanogo mot den folkevalgte presidenten Amadou Toumani Touré, som siden 2012 var landets president. Opprørerne hevdet kuppet ble utført av på grunn av Tourés manglende evne til å hanskes med tuaregopprøret. Malis grunnlov ble først suspendert, men ble gjenopprettet 1. april. Fire dager senere, etter å ha inntatt Douentza, erklærte MNLA  våpenhvile, og hevdet de hadde nådd sitt mål om et uavhengig Azawad. Dagen etter ble området formelt erklært uavhengig, men ble ikke anerkjent av noen andre stater.

FNs sikkerhetsråd støttet opprettelsen av en afrikansk fredsbevarende styrken i Mali, etter at myndighetene i Mali ba om hjelp med å bekjempe opprørerne i 2013. I april samme året vedtok FNs sikkerhetsråd å sende en fredsbevarende styrke til Mali. Den kalles MINUSMA, som står for «the United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali». MINUSMA overtok ansvaret for sikkerheten i landet fra den afrikanske, regionale styrken 1. juli 2013. MINUSMA består i dag av flere enn 15,000 soldater.  MINUSMAs mandat er å støtte den politiske prosessen rundt fredsavtalen fra 2013. 

Assimi Goïta har vært landets president etter et statskupp natt til 24.mai 2021. 

 

Choguel Kokalla Maïga ble 4.juni 2021 utnevnt som statsminister i en overgangsregjering etter statskuppet natt til 24.mai 2021.. 

Visste du at...

Mali er det største landet i Vest-Afrika, og det 24. største landet i verden.

Gullreservene i Mali er betydelig. Ifølge gold.org er det beregnet at landet (2021) har 93,8 tonn. Dette betyr at landets reserver er nummer 11 i verden.

Historisk sett var Mali et sentrum for læring, kunnskap og vitenskap i Afrika. Byer som Timbuktu var kjent for sine berømte læresentre, biblioteker og universiteter, som tiltrekker seg studenter og lærde fra hele verden.

Mansa Kanga Musa, den tiende kongen i Maliriket, sin reise til Mekka i 1324 ble legendarisk. Det ble sagt at han ankom Kairo med en karavane med 12,000 slaver, 60,000 menn og 80 kameler, hver lastet med to gullbarrer, som han blant annet delte ut til byens fattige, noe som skal ha ført til at gullprisen sank og ikke hevet seg igjen på flere år. Dette førte til og med til at han ble kjent hos karttegnere i det for han fjerne Europa, hvor han i 1375 ble avbildet sittende på en trone med en gullklump i sin høyre hånd.

Ekvatorlinjen, som adskiller den nordlige og sørlige halvkule, krysser gjennom Gao i Mali. Dette er en av de heteste ekvatorstedene i verden. På stedet kan du ha en fot på den nordlige halvkule med en annen på den sørlige halvkule.

Mali er kjent for sin tradisjonelle bogolan-maling, også kjent som «mudcloth». Denne kunstformen innebærer bruk av naturlige pigmenter og leire for å skape intrikate mønstre og design på stoff, som brukes til klær, dekorasjon og kunst.

Dogon-folket er en etnisk gruppe som bor i Bandiagara-klippene i Mali. De er kjent for sin unike arkitektur, kulturelle tradisjoner og kunst, inkludert intrikate treutskjæringer og masker som brukes i religiøse seremonier.

Takamba er en tradisjonell musikksjanger som er populær blant Tuareg- og Songhai-folkene i Mali. Denne rytmiske musikken spilles vanligvis på tradisjonelle strenginstrumenter som ngoni og tidjen, og den ledsages ofte av dans og sang.

Mali har en blomstrende musikalsk scene som spenner over ulike sjangere som blues, jazz, reggae og tradisjonell afrikansk musikk. Landet har fostret en rekke verdenskjente musikere og artister som har bidratt til å sette maliisk musikk på verdenskartet.

Hovedstaden Bamako

Hovedstaden Bamako

Bamako (1,810,366 innbyggere/2009) er hovedstaden i Mali. Byen ligger ved Nigerelven i den sørvestlige delen av landet. Bamako er landets administrative sentrum, en viktig havneby og et regionalt handelssenter. Hovednæringene er tekstiler, bearbeidet kjøtt, fiske og metall. Foto: Mark Fischer, Flickr CC BY-SA 2.0

Viktig sted for grensehandel

Viktig sted for grensehandel

Sikasso (226,618 innbyggere/2009) ble grunnlagt tidlig på 1800-tallet og var hovedstaden i Kénédougour Kingdom fra 1877 til 1898, da franskmennene okkuperte byen. Sikasso ligger omtrent 40 kilometer fra grensen til Burkina Faso, og omtrent 100 kilometer fra Elfenbenskysten, og er et viktig knutepunkt for handelstrafikk til og fra disse to landene. Foto: Mousssa Niakate, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 (cropped)

«Malis Venezia»

«Malis Venezia»

Mopti (120,786 innbyggere/2009) er den største byen i regionen Mopti. som ligger der elvene Niger og Bani møtes, mellom byene Ségou og Timbuktu. Mopti kalles ofte for «Malis Venezia», og er største havneby i Mali. Elvene og havneområdet har rikelig med større og mindre båter av typen pinasse, som er lange, smale trebåter uten motor. Foto: Hugues, Flickr CC BY-SA 2.0

Grenseby ved Senegal

Grenseby ved Senegal

Kayes (126,319 innbyggere/2009) er en by i det vestlige Mali, og hovedstad for regionen med samme navn. Byen har beliggenhet ved Senegal, og har gode vei. og togforbindelser, både til landets hovedstad Bamako i sørøst, og også til Senegals hovedstad Dakar ved Atlanterhavet i vest. Kayes var også hovedstad i Fransk Sudan i perioden 1892 til 1899. Foto: MarcJP46, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Timbuktu - mystisk og sagnomsust

Timbuktu - mystisk og sagnomsust

Byen Timbuktu (54,629 innbyggere/2009) forbinder Afrika sør for Sahara med det arabiske Nord-Afrika. Handelsmenn fra Europa kom også hit, på tross av at det var temmelig utilgjengelig. Det er antagelig dette som har gjort Timbuktu til et av verdens mest sagnomsuste steder. Timbuktu ble oppført som verdensarvområde i 1988. Foto: Emilio Labrador, Flickr CC BY 2.0

Her bor det folk i klippeveggen

Her bor det folk i klippeveggen

Bandiagara Escarpment er en markant 500 meter høy klippevegg i regionen Mopti. Klippen er bebodd av Dogon-folket. Cliffs of Bandiagara er en sandsteinkjede som strekker seg fra sør til nordøst over 200 kilometer fram til Grandamia- massivet. Stedet ble oppført på verdensarv i 1989. Guider eskorterer turister til stedet, men etter krigen i Mali i 2012 opererer det terroristgrupper i området. Maliske sikkerhetsstyrker fraråder å besøke stedet. Foto: Ferdinand Reus, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

17 meter høyt gravsted for keiser

17 meter høyt gravsted for keiser

Askias grav i byen Gao (86,353 innbyggere/2009) er bygget på 1490-tallet, og er det antatte gravstedet til den første keiseren i songhairiket, Askia Mohammad I. Stedet omfatter det pyramideformede gravminnet, to moskéer med flate tak, en gravplass og et forsamlingsområde. Pyramiden, som er 17 meter høy, er det høyeste byggverket i regionen fra førindustriell tid. Stedet ble innskrevet på verdensarvlisten i 2004. Foto: Taguelmoust, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Landemerke i Timbuktu

Landemerke i Timbuktu

Moskéen Djingareyber i byen Timbuktu ble bygd omkring 1325 av Malirikets hersker Mansa Moussa, etter at han hadde vendt tilbake til Timbuktu fra en pilegrimsferd til Mekka. Den sentrale minareten dominerer Timbuktus bybilde, et landemerke som kan ses i store deler av byen. I 2010 under Mawlid (festival for å markere profeten Muhammeds fødselsdag) ble 26 drept og 55 såret i moskeen, mest kvinner og barn, da det oppsto panikk i folkemengden. Foto: upyernoz, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Grunnlagt for over 1,000 år siden

Grunnlagt for over 1,000 år siden

Sankore-moskeen i Timbuktu er et av tre gamle læringssentre som ligger i Timbuktu. De tre moskeene i Sankoré, Djinguereber og Sidi Yahya utgjør universitetet i Timbuktu. Universitet i Sankore har sine røtter i Sankore-moskeen som ble grunnlagt i 989 e.Kr. av Al-Qadi Aqib ibn Mahmud ibn Umar, den øverste dommeren i Timbuktu. Foto upyernoz, Flickr CC BY 2.0

Verdens største leirbygning

Verdens største leirbygning

Den store moskeen i byen Djenné (26,267 innbyggere/2009) er den største leirbygningen i verden. Moskeen ligger ved flodbredden til Bani-elven. Den første moskeen på stedet ble bygd på 1200-tallet, men den nåværende strukturen stammer fra 1907. I tillegg til å være sentrum for samfunnet Djenné, er det en av de mest berømte landemerkene i Afrika. Sammen med byen Djenné i sin helhet ble stedet oppført på verdensarvlisten i 1988. Foto: Göran Höglund (Kartläsarn), Flickr CC BY-ND 2.0

Prisvinner og landemerke for byen

Prisvinner og landemerke for byen

Great Mosque of Niono (34,113 innbyggere/2009) er en arkitektonisk viktig moske som ligger i byen Niono i Ségou-regionen i det sørlige Mali. Moskeen som er 1.800 m² stor ble først bygd i 1948 av et murer-team fra Djenne. Bygningen består av en 726 m² stor bønnesal, en 140 m² kvinnesal og en serie med uthus omgitt av en mur. Moskeen er et landemerke for byen, og mottok Aga Khan-prisen for arkitektur i 1983. Foto: Alexandre Magot, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Hovedsetet for erkebispedømmet Bamako

Hovedsetet for erkebispedømmet Bamako

Sacred Heart Cathedral er hovedsetet og den katolske katedralen i erkebispedømmet Bamako. Katedralen sto ferdig i 1936, og har sin katolske forbindelse fra misjonsstasjonen som ble etablert i byen Kati 1897. Katedralen, bygget av stein, er 48 meter lang og 12 meter bred. Arkitekturen er er preget av romanske buer og kupler. Mange andre kirkebygninger i området representerer også samme stil. Foto: Upyernoz, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Nasjonalmuseum med 10,000 gjenstander

Nasjonalmuseum med 10,000 gjenstander

Mali nasjonalmuseum i Bamako er landets arkeologiske og etnografiske museum, og åpnet i 1953. Mali nasjonalmuseum har en stor samling på 10,000 gjenstander, for det meste etnografiske, arkeologiske og vestafrikanske kunstgjenstander, musikkinstrumenter, rituelle gjenstander, klær fra landets forskjellige etniske grupper og mye mer. Foto: Radio Raheem, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Den høyeste toppen i Mali

Den høyeste toppen i Mali

Mount Hombori (1,155 meter høy) er den høyeste toppen i Mali. Fjellet ligger nær landsbyen Hombori, omtrent 150 kilometer fra byen Douentza i regionen Mopti. Mount Hombori er et viktig arkeologisk område, med huler bebodd for mer enn 2,000 år siden. Den nåværende befolkningen i Hombori-fjellene er hovedsakelig fra folkegruppene Songhai og Dogon. Foto: Timm Busshaus, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Kjent som «Malis Niagarafallene»

Kjent som «Malis Niagarafallene»

Gouinafallene (Chutes de Gouina) er et fossefall i Senegalelva. Fallene ligger mellom byene Bafoulabé og Diamou i regionen Kayes. De er kjent som «Malis Niagarafallene» («Niagara falls of Mali») Elva er rundt 500 meter bred, og har et fall på 16 meter over fallene. Maliske myndigheter har foreslått å utnytte fallene til elektrisk kraftproduksjon. Foto: Jacques Taberlet, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Fossefall og vannkraftverk

Fossefall og vannkraftverk

Chutes du Félou er en foss i Kayes-regionen som er en del av Senegal River, 14,7 kilometer nordvest for byen Kayes og 400 kilometer nordvest for Bamako. Fossen er 15 meter høy. På 1920-tallet bygde den franske koloniregjeringen en demning og et lite vannkraftverk ved Chutes du Félou. I 2014 ble det erstattet av et kraftverk med en kapasitet på 62,3 megawatt. Foto: Jacques Taberlet, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2.0

Viktig nasjonal festival for byen Segou

Viktig nasjonal festival for byen Segou

Festival sur le Niger er en musikk- og kunstfestival som finner sted i februar hvert år i byen Ségou. Festivalen har i dag blitt en begivenhet av nasjonal betydning, som tiltrekker seg mange turister og bidrar betydelig til den økonomiske utviklingen i byen. Den første utgaven av Festival sur le Niger ble arrangert i 2005, på oppfordring av selskaper som er involvert i turisme eller i kulturlivet i byen. Foto: kag1lp2mdiakite, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Svært dårlige kår for likestilling

Svært dårlige kår for likestilling

Mali er blant de landene i verden som rangeres lavest på FNs likestillingsindeks. Familieloven sier at kvinner skal adlyde sin mann. Kvinnegrupper har forsøkt å endre familieloven i ti år. En lovendring var ifølge afrika.no i gang i 2011, men progressive elementer i lovforslaget ble fjernet etter press fra fremstående religiøse ledere. Foto: Ralf Steinberger, Flickr CC BY 2.0

Mange ulike folkeslag

Mange ulike folkeslag

Innenfor Malis grenser bor det mange ulike folkeslag. Blant annet bobo, bozo, dogon, fulani, khassonke, mande (inkluderer bambara, malinké og soninké), senufo, songhai og tuareg (bildet), som alle har hvert sitt språk og hver sine tradisjoner. Mande, som inkluderer flere folkegrupper, utgjør cirka 50 prosent av befolkningen hvorav cirka 35 prosent er bambara-folk. Foto: Bryan_T, Flickr CC BY-ND 2.0

Fredsbevarende styrke siden 2013

Fredsbevarende styrke siden 2013

190 MINUSMA-soldater (mars 2020) har blitt drept siden fredsoperasjonen i Mali begynte i 2013, mange på grunn av landminer nord i landet. MINUSMAs mandat er å støtte den politiske prosessen rundt fredsavtalen fra 2013. MINUSMA skal bidra til stabilitet og sikkerhet, beskytte sivile, støtte humanitær bistand, og organisere retur av internt fordrevne og maliske flyktninger i nabolandene. Foto: Ennoti, Flickr, Public domain

bottom of page