Noma, som ligger i København, er en verdenskjent restaurant grunnlagt av sjefskokken René Redzepi i 2003. Restauranten har flere ganger blitt kåret til verdens beste og er kjent for sin innovative tilnærming til nordisk gastronomi. Foto: City Foodsters, Wikipedia CC BY 2.0
Her er noen steder du kan reise for fantastiske mat- og drikkeopplevelser
Tema
Å oppleve fantastisk god mat og drikke er målet til de fleste av oss, når vi planlegger en reise. Det finnes en rekke reisearrangører som er spesialisert på feltet.
Paul Aage Hegvik
3.juni 2022
Når du er på leting etter gode restauranter rundt omkring i verden er det alltid nyttig å bruke Tripadvisor. Som de fleste er kjent med. Når dette er nevnt er det nærmest en regel uten unntak at det alltid lønner seg å finne restauranter utenfor sentrale sentrumsgater. Og langt bort fra «turiststripen». Mange som er litt vant med å reise, er også godt kjent med dette.
Restauranter i sidegater og steder utenfor «allfarvei» er så sant som alltid rimeligere. Mange har også erfart at fine og flotte restauranter ikke trenger å bety god mat. Matopplevelsen kan ofte bli større hvis du finner restauranter som ikke er «hippe og fancy», med enkelt interiør. Og, - spaserer du i en gate med masse restauranter kan det også være nyttig å være skeptisk til steder hvor det er lite gjester, ikke er så populær.
Guider
Hvis du ønsker å dra til en velrenommert restaurant og ikke skremmes av høye priser, er det selvfølgelig alltid nyttig å sjekke den kjente Michelin-guiden. Befinner du deg i en eller annen storby i verden kan det også være greit å sjekke nettstedet Eater hvor du kan få en rekke tips om spisesteder.
Ser du etter spesielle restauranter som også kan gi deg mer enn mat- og drikkeopplevelser kan du blant annet sjekke Touchbistro liste over 100 ulike spektakulære konsept-restauranter i hele verden.
Brimi-opplevelser
Det er ikke mange reisebyrå eller operatører som offensivt selger mat- og drikkereiser i Norge. Som weekend- eller ukesturer. Om noen er aktive så er de i alle fall ikke godt synlig i markedet. Det er i første rekke hoteller/restauranter som lager pakker som de selger på egen hånd.
Faglig bakgrunn
Einar Zakariassen med firmaet Vin & Matglede er en av de spesielle tilbudene i Norge som skiller seg ut fra andre aktører. Zakariassen er utdannet sommelier (vinkelner) fra Gastronomisk Institutt, er øl-kjenner og faglært kokk/servitør. Han har jobbet på de beste hotellene i Norge og topprestauranter i inn og utland. Han har også utdanning fra Norsk Hotellhøyskole, studert bedriftsøkonomi ved BI og har eksamen fra WSET, (Wine, Spirit, Education Trust) Advance og Intermidiate.
Før Zakariassen startet virksomheten jobbet han blant annet som butikksjef i Vinmonopolet Fredrikstad. Samtidig var han foredragsholder innen vin og mat – internt for Vinmonopolets ansatte. Vin & Matglede arrangerer vin-, øl- og tematurer, vinkurs og temakvelder og mye mer. Turer til Italia, Østerrike, Belgia, Albania og Sør-Afrika er noen av destinasjonene som selskapet tilbyr.
Whiskytur og kulinariske øst
Tema-Reiser er blant de større norske reisebyråene som satser på mat- og drikketurer sammen med ulike andre typer reiser. Whiskyturer til Skottland er en del av tilbudet.
Vitus Reiser som har kontor på Straume i Hordaland har i skrivende stund også tre reiser med fokus på mat og drikke. Selskapet har Serbia og Italia som destinasjoner.
Kjente vinslott
Mange selskap i utlandet tilbyr turer som ensrettet fokuserer på vin, whisky, cognac, champagne eller annen produksjon av alkoholholdige drikker. Det amerikanske selskapet Finewinejourneys er ett av dem, og spesialisert i turer til Europa. Reisebyrået har avtaler med en rekke av de mest kjente vinslottene i land som Frankrike, Italia, Spania og Portugal. Med selskapet kan du blant annet avtale tur til Cognac og vinslott i Champagne hvor du for eksempel kan oppleve historien om Dom Perignon. Dette er en berømt og eksklusiv fransk champagne produsert av Moët et Chandon. Champagnen er oppkalt etter munken Dom Pérignon som visstnok skal ha oppdaget champagnemetoden for å lage musserende vin.
En annen reisearrangør som er verd å vurdere er spanske Cellartours som er anbefalt av Wine Enthusiast, Forbes Traveler, Wall Street Journal og Time Magazine. Nettsiden til selskapet gir et godt faglig og historisk innspill for valg av tur. Byrået går til de viktigste vinlandene i Europa, Argentina, Chile og Sør-Afrika. Selskapet betegner sine reiser som luksusturer, men har du ikke råd til å benytte deg av arrangøren er det likevel verd å se på nettsiden for å lære og få innblikk i en spennende mat- og vinverden.
Nettsiden til australske Intrepid Travel er også verdt et besøk, et byrå som tilbyr matreiser til spennende destinasjoner. Med priser som er i mellomsjiktet. Og sist, men ikke minst. Sjekk nettstedet BookCulinaryvacations.
I verdenstoppen
Er du på leting etter matreiser i verdenstoppen må du ta turen innom nettsiden til World Foodtravel Association, som er verdens største organisasjon for matturisme. Hvert år kårer de verdens beste aktører innen ulike kategorier for mat- og drikkeopplevelser.
Få også med deg The world`s 50 best restaurants, en kåring som ble startet i 2002 og gjennomføres av The World’s 50 Best Restaurants Academy. Vinneren i 2020 ble Noma i København, som har vært i verdenstoppen i mange år. I 2019 ble restauranten Mirazur i Menton i Frankrike.
Verdens 50 beste restauranter 2021
1. Noma – København, Danmark
2. Geranium – København, Danmark
3. Asador Etxebarri – Axpe, Spania
4. Central – Lima, Peru
5. Disfrutar – Barcelona, Spania
6. Frantzén – Stockholm, Sverige
7. Mai-do – Lima, Peru
8. Odette – Singapore
9. Pujol – Mexico City, Mexico
10.The Chairman – Hongkong
11. Den – Tokyo, Japan
12. Steirereck – Wien, Østerrike
13. Don Julio – Bueno Aires, Argentina
14. Mugaritz – San Sebastian, Spania
15. Lido 84, Gardone Riviera, Italy
16. Elkano – Getaria, Spania
17. A Casa do Porco – São Paulo, Brasil
18. Piazza Duomo – Alba, Italia
19. Narisawa – Tokyo, Japan
20. DiverXO, Madrid, Spania
21. Hiša Franko – Kobarid, Slovenia
22. Cosme – New York, USA
23. Arpège – Paris, Frankrike
24. Septime – Paris, Frankrike
25. White Rabbit – Moskva, Russland
26. Le Calandre – Rubano, Italia
27. Quintonil – Mexico City, Mexico
28. Benu – San Francisco, USA
29. Reale, Castel di Sangro, Italia
30. Twins Garden – Moskva, Russland
31. Tim Raue – Berlin, Tyskland
32. The Clove Club – London, Storbritannia
33. Lyle’s – London, Storbritannia
34. Burnt Ends, Singapore
35. Ultraviolet Paul Pairet – Shanghai, Kina
36. Hof van Cleve – Kruisem, Belgia
37. SingleThread, Healdsburg, USA
38. Boragó – Santiago, Chile
39. Florilège, Tokyo, Japan
40. Sühring – Bangkok, Thailand
41. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen – Paris, Frankrike
42. Belcanto – Lisboa, Portugal
43. Atomix, New York, USA
44. Le Bernardin – New York, USA
45. Nobelhart & Schmutzig, Berlin, Tyskland
46. Leo – Bogotá, Colombia
47. Maaemo, Oslo, Norge
48. Atelier Crenn – San Francisco, USA
49. Azurmendi – Larrabetzu, Spania
50. Wolfgat, Paternoster, Sør-Afrika
Verdens 50 beste restauranter 2019
1. Mirazur – Menton, Frankrike
2. Noma – København, Danmark
3. Asador Etxebarri – Axpe, Spania
4. Gaggan – Bangkok, Thailand (permanent stengt)
5. Geranium – København, Danmark
6. Central – Lima, Peru
7. Mugaritz – San Sebastian, Spania
8. Arpège – Paris, Frankrike
9. Disfrutar – Barcelona, Spania
10. Mai-do – Lima, Peru
11. Den – Tokyo, Japan
12. Pujol – Mexico City, Mexico
13. White Rabbit – Moskva, Russland
14. Azurmendi – Larrabetzu, Spania
15. Septime – Paris, Frankrike
16. Alain Ducasse au Plaza Athénée – Paris, Frankrike
17. Steirereck – Wien, Østerrike
18. Odette – Singapore
19. Twins Garden – Moskva, Russland
20. Tickets – Barcelona, Spania
21. Frantzén – Stockholm, Sverige
22. Narisawa – Tokyo, Japan
23. Cosme – New York, USA
24. Quintonil – Mexico City, Mexico
25. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen – Paris, Frankrike
26. Boragó – Santiago, Chile
27. The Clove Club – London, Storbritannia
28. Blue Hill – Stone Barns i Pocantico Hills, USA
29. Piazza Duomo – Alba, Italia
30. Elkano – Getaria, Spania
31. Le Calandre – Rubano, Italia
32. Nerua – Bilbao, Spania
33. Lyle’s – London, Storbritannia
34. Don Julio – Bueno Aires, Argentina
35. Atelier Crenn – San Francisco, USA
36. Le Bernardin – New York, USA
37. Alinea – Chicago, USA
38. Hiša Franko – Kobarid, Slovenia
39. A Casa do Porco – São Paulo, Brasil
40. Tim Raue – Berlin, Tyskland
41. The Chairman – Hongkong
42. Belcanto – Lisboa, Portugal
43. Hof van Cleve – Kruisem, Belgia
44. The Test Kitchen – Cape Town, Sør-Afrika
45. Sühring – Bangkok, Thailand
46. De Librije – Zwolle, Nederland
47. Benu – San Francisco, USA
48. Ultraviolet Paul Pairet – Shanghai, Kina
49. Leo – Bogotá, Colombia
50. Schloss Schauenstein – Fürstenau, Sveits
Bildet er fra et gatekjøkken i i provinsen i Ha Giang i Vietnam. Maten i landet er svært variert. Ved kysten er det selvfølgelig mye fisk, mens kjøttretter er mer vanlig i innlandet. Buddhismen har ført til at landet også har lang tradisjon for vegetarisk mat, mens gjennomsnittsvietnameseren spiser mye kjøtt, og ser ikke-animalske matvarer som et tegn på fattigdom. Det er også betydelige forskjeller mellom de nordlige og sørlige delene av landet. Foto: Frankie Shutterbug, Unsplash