Mauritania
Fakta
Jeg er den eneste mauretanske filmskaperen, så det ville ikke være fornuftig å lage en film i Frankrike. Jeg kunne gjøre det utenfor mitt eget land, hvis historien var noe som krevde det. Afrika må virkelig være grunnen for at jeg lager en ny film.
Abderrahmane Sissako (1961 - )
Skuespiller, regissør, manusforfatter
og filmprodusent fra Mauretania
Portrett: Georges Biard, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 Illustrasjonsfoto: Valerian Guillot, Flickr CC BY 2.0
Hovedstad
Noukachott
Etniske grupper
«Svarte maurere» (harattin) 40 %, «hvite maurere» (bidan) 30 %, folkegrupper fra sør for Sahara (inkludert tukolor, halpulaar, soninke, wolof) 30 %
Språk
Arabisk (offisielt), fulani, soninke, wolof, fransk
Religion
Muslimer (offisielt) 100 %
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Styreform
Republikk
Areal
1,030,700 km²
Nasjonaldag
28.november
Levekostnader
Om mat fra Mauritania
Utvalgte aviser
Nettsted for turisme
UDs reiseråd
Nødnummer
Politi 17 Brann 18
Luftforurensning - IQAir
FNs utviklingsprogram
Reportere uten grenser
Transparency International
FN-sambandet - Landstatistikk
Historisk glimt
Fra 200-tallet til 600-tallet kom berberne fra Nord-Afrika og fordrev den opprinnelige folkegruppa i området, bauforene. I 1076 hadde arabiske, islamske krigermunker (almoravidene eller al Murabitun) erobra søndre del av området fra keiserriket Ghana. I løpet av de neste 500 årene, overtok araberne området mot heftig motstand fra berberne.
Frankrike koloniserte området på 1900-tallet, før landet ble uavhengig i 1960.
I senere år har en rekke militærkupp endra maktforholda i landet. I 2007 hadde landet sitt første demokratiske valg siden 1960.
Sahara-ørkenen var for rundt 3,500 år siden et fruktbart slettelandskap, med rikt dyre- og planteliv og spredte bosettinger. Rundt år 200 etter vår tidsregning begynte berbere fra Nord-Afrika å slå seg ned i området. Fra 800-tallet ble de sørlige områdene av dagens Mauritania dominert av imperier i Mali og Ghana, mens nordområdene ble innlemma i det muslimske Almoravid-riket. Mauritania var vuggen til Almoravid-bevegelsen, som spredte islam over hele regionen og en stund kontrollerte den islamske delen av Spania.
Mohamed Ould Ghazouani har vært president i Mauritania siden august 2019. Han har tidligere vært stabssjef i Mauritanias væpnede styrker (2008-2018) og forsvarsminister fra oktober 2018 til mars 2019.
Mohamed Ould Bilal har vært statsminister i Mauritania siden august 2020. Han har tidligere vært leder for Mauritanias nasjonale vannforsyningsbyrå og har også tidligere vært statsråd.[3] Han ble statsminister etter at den tidligere statsministeren Ismail Ould Bedde Ould Cheikh Sidiya trakk seg på grunn av anklager om korrupsjon.
Visste du at...
Mauritanias lange kystlinje gir gode muligheter for å utforske stranden, surfe, svømme eller fiske. Sahara-ørkenen dekker 2/3 av landet.
Mauritania var det siste landet i verden som formelt avskaffet slaveri, noe som skjedde i 1981. Likevel fortsetter praksisen med moderne former for slaveri å være et problem i landet.
Det mest berømte landemerket i hovedstaden er Port de Pêche, en fargerik og summende strandpromenade og fiskehavn på vestsiden av byen. Ikke bare er utsikten fra kaien fantastisk, men fiskerens aktiviteter som kommer inn etter en lang dag på sjøen er fantastisk å oppleve.
Mauretania er rik på mineralressurser, spesielt jern og malm. Andre mineraler er blant annet gull, kobber, diamant, gips og fosfat. Offshore olje ble oppdaget i Mauretania i 2001. Olje er nå en av landets viktigste eksportartikler. Men Mauretania er et av de fattigste landene i verden, med 40 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen.
Flere dokumentarer og filmer har har vært lokalisert til Mauretania, som for eksempel «Fort Saganne» (1984), «The Fifth Element» (1997), «The Books Under the Sand» (1997), «Life Without Death» (1997), «Winged Migration» (2001), «Heremakono» 2002), og «Timbuktu» (2014).
Mer enn 300 ødelagte skip er strandet ved bredden av Nouadhibou-bukten i
Mauretania.
Mauritania har betydelige ressurser med jernmalm, noe som gjør landet til en viktig produsent og eksportør av jern. Landet har også andre mineralressurser, som gull og kobber.
Mauritania har en unik posttjeneste der postbudene bruker kameler til å levere post til fjerntliggende områder, spesielt i ørkenregionene.
Mauritania har en betydelig del av sin befolkning som lever en nomadisk eller semi-nomadisk livsstil. Mange av disse menneskene reiser med buskap gjennom ørkenen i jakten på beiteområder.
Både menn og kvinner i Mauritania bærer ofte tradisjonelle klær med lange, løse gevanter kalt boubous, og hodetørkler for menn og lange, fargerike kjoler for kvinner.
Tedrikking er en viktig del av mauritansk kultur, og det er vanlig å delta i te-seremonier som et symbol på gjestfrihet og vennskap.
I Mauritania blir overvekt sett på som et symbol på skjønnhet og velstand. Det er tradisjon for å sende jenter til «feteleire» for å gå opp i vekt før bryllupet.
Arabisk kalligrafi er en viktig kunstform i Mauritania, og landet har en sterk tradisjon for å produsere vakre og intrikate kalligrafiske verk. Disse verkene brukes ofte til å dekorere moskeer, skoler og andre offentlige bygninger.
Mauritania har en sterk stammetradisjon, og mange mauritanere identifiserer seg først og fremst med sin stamme eller etniske gruppe. Stammene spiller en viktig rolle i mauritansk samfunnsliv og politikk.
Mauritania har en rik tradisjon for håndverk og kunsthåndverk med smykker, keramikk, tekstiler og metallarbeid. Disse håndverkene er ofte laget for å representere mauritansk kultur, identitet og historie.