top of page
Mauritania

Fakta

Abderrahmane_Sissako_César_2016.jpg
125px-Flag_of_Mauritania.svg.png

Jeg er den eneste mauretanske filmskaperen, så det ville ikke være fornuftig å lage en film i Frankrike. Jeg kunne gjøre det utenfor mitt eget land, hvis historien var noe som krevde det. Afrika må virkelig være grunnen for at jeg lager en ny film.                                        

Abderrahmane Sissako (1961 - )
Skuespiller, regissør, manusforfatter 
og filmprodusent fra Mauretania

31809787767_b4bcf77040_o.jpg

Hovedstad

Noukachott

Etniske grupper

«Svarte maurere» (harattin) 40 %, «hvite maurere» (bidan) 30 %, folkegrupper fra sør for Sahara (inkludert tukolor, halpulaar, soninke, wolof) 30 %

Språk

Arabisk (offisielt), fulani, soninke, wolof, fransk

Religion

Muslimer (offisielt) 100 %

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

Areal

1,030,700 km²

Nasjonaldag

28.november

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Mauritania

Tasteatlas

International Cuisine

Utvalgte aviser

C.R.I.DE.M

Points Chauds

Nettsted for turisme

Tourisme Mauritanie

UDs reiseråd

Mauritania

Nødnummer

Politi 17 Brann 18

Luftforurensning - IQAir

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

 

Transparency International

 

Korrupsjonsindeksen

 

FN-sambandet - Landstatistikk

Historisk glimt

Fra 200-tallet til 600-tallet kom berberne fra Nord-Afrika og fordrev den opprinnelige folkegruppa i området, bauforene. I 1076 hadde arabiske, islamske krigermunker (almoravidene eller al Murabitun) erobra søndre del av området fra keiserriket Ghana. I løpet av de neste 500 årene, overtok araberne området mot heftig motstand fra berberne.

Frankrike koloniserte området på 1900-tallet, før landet ble uavhengig i 1960.

I senere år har en rekke militærkupp endra maktforholda i landet. I 2007 hadde landet sitt første demokratiske valg siden 1960.

Sahara-ørkenen var for rundt 3,500 år siden et fruktbart slettelandskap, med rikt dyre- og planteliv og spredte bosettinger. Rundt år 200 etter vår tidsregning begynte berbere fra Nord-Afrika å slå seg ned i området. Fra 800-tallet ble de sørlige områdene av dagens Mauritania dominert av imperier i Mali og Ghana, mens nordområdene ble innlemma i det muslimske Almoravid-riket. Mauritania var vuggen til Almoravid-bevegelsen, som spredte islam over hele regionen og en stund kontrollerte den islamske delen av Spania.

Mohamed Ould Ghazouani har vært president i Mauritania siden august 2019. Han har tidligere vært stabssjef i Mauritanias væpnede styrker (2008-2018) og forsvarsminister fra oktober 2018 til mars 2019.

Mohamed Ould Bilal  har vært statsminister i Mauritania siden august 2020. Han har tidligere vært leder for Mauritanias nasjonale vannforsyningsbyrå og har også tidligere vært statsråd.[3] Han ble statsminister etter at den tidligere statsministeren Ismail Ould Bedde Ould Cheikh Sidiya trakk seg på grunn av anklager om korrupsjon.

Visste du at...

Mauritanias lange kystlinje gir gode muligheter for å utforske stranden, surfe, svømme eller fiske. Sahara-ørkenen dekker 2/3 av landet.

Mauritania var det siste landet i verden som formelt avskaffet slaveri, noe som skjedde i 1981. Likevel fortsetter praksisen med moderne former for slaveri å være et problem i landet.

Det mest berømte landemerket i hovedstaden er Port de Pêche,  en fargerik og summende strandpromenade og fiskehavn på vestsiden av byen. Ikke bare er utsikten fra kaien fantastisk, men fiskerens aktiviteter som kommer inn etter en lang dag på sjøen er fantastisk å oppleve.

Mauretania er rik på mineralressurser, spesielt jern og malm. Andre mineraler er blant annet gull, kobber, diamant, gips og fosfat. Offshore olje ble oppdaget i Mauretania i 2001. Olje er nå en av landets viktigste eksportartikler. Men Mauretania er et av de fattigste landene i verden, med 40 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen.

 

Flere dokumentarer og filmer har har vært lokalisert til Mauretania, som for eksempel «Fort Saganne» (1984), «The Fifth Element» (1997), «The Books Under the Sand» (1997), «Life Without Death» (1997), «Winged Migration» (2001), «Heremakono» 2002), og «Timbuktu» (2014).

Mer enn 300 ødelagte skip er strandet ved bredden av Nouadhibou-bukten i

Mauretania. 

Mauritania har betydelige ressurser med jernmalm, noe som gjør landet til en viktig produsent og eksportør av jern. Landet har også andre mineralressurser, som gull og kobber.

Mauritania har en unik posttjeneste der postbudene bruker kameler til å levere post til fjerntliggende områder, spesielt i ørkenregionene.

Mauritania har en betydelig del av sin befolkning som lever en nomadisk eller semi-nomadisk livsstil. Mange av disse menneskene reiser med buskap gjennom ørkenen i jakten på beiteområder.

Både menn og kvinner i Mauritania bærer ofte tradisjonelle klær med lange, løse gevanter kalt boubous, og hodetørkler for menn og lange, fargerike kjoler for kvinner.

Tedrikking er en viktig del av mauritansk kultur, og det er vanlig å delta i te-seremonier som et symbol på gjestfrihet og vennskap.

I Mauritania blir overvekt sett på som et symbol på skjønnhet og velstand. Det er tradisjon for å sende jenter til «feteleire» for å gå opp i vekt før bryllupet.

Arabisk kalligrafi er en viktig kunstform i Mauritania, og landet har en sterk tradisjon for å produsere vakre og intrikate kalligrafiske verk. Disse verkene brukes ofte til å dekorere moskeer, skoler og andre offentlige bygninger.

Mauritania har en sterk stammetradisjon, og mange mauritanere identifiserer seg først og fremst med sin stamme eller etniske gruppe. Stammene spiller en viktig rolle i mauritansk samfunnsliv og politikk.

Mauritania har en rik tradisjon for håndverk og kunsthåndverk med smykker, keramikk, tekstiler og metallarbeid. Disse håndverkene er ofte laget for å representere mauritansk kultur, identitet og historie.

Hovedstaden Nouakchott

Hovedstaden Nouakchott

Nouakchott (958,399 innbyggere/2013) er hovedstaden og den største byen i Mauritania. Byen ligger ved Atlanterhavet. Siden 1962 har Nouakchott vært hovedstaden i det uavhengige Mauritania, etter et vedtak fra 1957. Universitetet i Nouakchott ligger i byen og er det eneste universitetet i Mauritania. Universitetet ble åpnet i 1981 og har i overkant av 8000 studenter. Foto: Laminesall96, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den største havnen i landet

Den største havnen i landet

Nouadhibou (118,167 innbyggere/2013) er en by i det nordlige Mauritania, beliggende ved Atlanterhavet. Havnen i Nouadhibou er den største i Mauritania, der særlig jernmalmutførsel og fiskerier er de viktigste aktivitetene. Tidligere het byen Port Etienne. Byen danner endestasjon for en jernbane som frakter jernmalm fra gruvene i traktene rundt Zouerat, nærmere 750 kilometer lenger øst i landet. Jernbanen er åpen for passasjerbefordring. Foto: L'Aéropiston, Flickr CC BY-ND 2.0

Ørkenby helt sør i Mauritania

Ørkenby helt sør i Mauritania

Kiffa (50,206 innbyggere/2013) er en ørkenby helt sør i Mauritania, omtrent 600 kilometer fra kysten, og den tredje største byen i landet. Moskeen og markedet med håndverk er interessant for turister, spesielt de flerfargede glassperlene laget av glasspulver (Kiffa-perler). Kina har hatt et helsehjelpsforhold med Mauritania siden 1968, og i 2013 fortsatte kinesiske frivillige leger å tilby sine tjenester på Kiffa sykehus. Foto: bob rayner, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Markedsby og medisinsk senter

Markedsby og medisinsk senter

Kaedi (45,539 innbyggere/2013) er den største byen i Gorgol-regionen sør i landet, omtrent 435 kilometer fra Nouakchott. Byen er kjent som en markedsby, et medisinsk senter og et senter for lokale bønder. Kaédi var et av sentrene for islamsk læring i middelalderen. Foto: Bertramz, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Viktigste bosetning på Adrarplatået

Viktigste bosetning på Adrarplatået

Atar (25,190 innbyggere/2013) er en by i innlandet i det nordvestre Mauritania. Den er hovedstad i regionen Adrar, og den viktigste bosetningen på Adrarplatået. Byen, som vokste opp rundt flere oaser med daddelpalmer og et imponerende irrigasjonssystem, har en moské fra 1674. Atar har en ksar (landsby- eller bysamfunn bestående av sammenbygde murhus) med trange gater og et fransk fort fra annen verdenskrig. Foto: Ametxa, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Byggeskikken særpreger denne byen

Byggeskikken særpreger denne byen

Tidjikja (10,906 innbyggere/2013) er en by i det sentrale Mauritania på Tagantplatået. Den ble grunnlagt i 1680. Byen er kjent for sine palmeplantasjer og sin byggeskikk. Byen arrangerer årlig Date Festival med besøkende fra hele landet. Foto: Bertramz, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

By ved grensen til Mali

By ved grensen til Mali

Néma (21,708 innbyggere/2013) er en by i det sørøstlige Mauritania, nær grensen til Mali. Turisme fra Europa tar seg opp i november og desember når temperaturene blir tålelige. Det er ett hotell, Hotel Deraha, på vestsiden av byen. Mauritanere er imidlertid alltid gjestfrie, og det er fullt mulig å finne kortvarig losji hos helt fremmede. Foto: US Army, Wikimedia Commons Public domain

Kjent for sitt manuskriptmuseum

Kjent for sitt manuskriptmuseum

Oualata er en landsby i Hodh Ech Charguiregionen i det sørøstlige Mauritania. Byen ble grunnlagt på 1000-tallet, da som en del av Ghanariket. Byen ble ødelagt og forlatt i 1076, men ble gjenoppbygget i 1224 og ble snart en viktig stasjon i den transsahariske handelen, og et viktig islamsk lærested, med inntil seks koranskoler i virksomhet samtidig. I dag er byen kjent for sitt manuskriptmuseum og for den tradisjonelle arkitekturen med imponerende dekorasjoner. Foto: Hugues, Flickr CC BY-SA 2.0

Oppsamlingsplass for karavaner

Oppsamlingsplass for karavaner

Chinguetti (3,227 innbyggere/2013) er en by nordvest i landet. Den ble grunnlagt på 1200-tallet, og var tidligere en oppsamlingsplass for karavaner som kryssa Sahara i transsaharisk handel, og også for pilegrimer på vei til Mekka. Byen ble oppført på som verdensarv i 1996. UNESCO la vekt på byenes velbevarte middelalder-byplan, på deres rolle for karavanefarten og nomadekulturen i Sahara, og deres rolle som sentre for islamsk kultur og lærdom. Foto: François Colin, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5

Grunnlagt i 1147 av berbere

Grunnlagt i 1147 av berbere

Ouadane er en landsby nordvest i Mauritania. Byen ligger på Adrarplatået nordøst for Chinguetti. Den ble grunnlagt i 1147 av berbere, og ble et utgangspunkt for karavaner som kryssa Sahara i transsaharisk handel. Byen ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 1996, sammen med byene Chinguetti, Tichitt og Oualata, som alle har tilsvarende ksar-byanlegg. En ksar (flertall ksour) er et landsby- eller bysamfunn bestående av sammenbygde murhus. Foto: Clemens Schmillen, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Sykehus med nyskapende arkitektur

Sykehus med nyskapende arkitektur

Kaedi Regional Hospital er det største helseinstitusjon i Gorgol i det sørlige Mauritania, og en kjent for sin nyskapende arkitektur. I 1995 ble den tildelt Aga Khan Award for Architecture for sitt arkitektoniske konsept basert på tradisjonelle byggemetoder. I enkelte tilfeller kommer underernærte barn fra avsidesliggende områder til sykehuset for å få mat i noen dager. Foto: Alexis Doucet, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den vakreste moskeen i Mauritania

Den vakreste moskeen i Mauritania

Saudi Mosque er en moske i Nouakchott. Moskeen ble bygget i 2004 med midler mottatt fra Saudi-Arabia. Saudi-moskeen ligger sørvest for presidentpalasset og rett vest for handelskammeret. Moskeen har fem kupler og to minareter. Det regnes som den vakreste moskeen i Mauritania. Foto: Initsogan, Wikimedia Commons Public domain

Polarsnipen tar turen fra Norge

Polarsnipen tar turen fra Norge

Banc d'Arguin nasjonalpark ligger på Mauritanias atlanterhavskyst, mellom Nouakchott og Nouâdhibou. Parken, som er et verdensarvområde (1989) er et svært viktig vinterkvarter for trekkfugler, særlig vadefugler. De utenforliggende havområdene er blant de rikeste fiskefeltene i Vest-Afrika. Parken omfatter et område på 1,2 millioner hektar, hvorav 55 prosent er i sjøen, og 45 prosent er på land. Polarsnipe som hekker i Norge har vinterkvarter her. Foto: Jcwf, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Planter 250,000 palmer

Planter 250,000 palmer

Omtrent tre fjerdedeler av Mauretania er ørken eller steppeklima. Ørkenen har ekspandert siden midten av 1960-tallet. Eksperter er enige om at overbeiting, avskoging, dårlige jordbruksmetoder og overbefolkning har forverret tørken. Regjeringen, med internasjonal hjelp, har iverksatt planting av rundt 250,000 palmer for å skape en barriere mot den inntrengende ørkenen. Dammer ved Senegalelven og sideelver er konstruert for å øke mengden dyrket mark. Foto: Manu25, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5

«Afrikas øye» kan ses fra verdensrommet

«Afrikas øye» kan ses fra verdensrommet

Richat Structure som også kalles «Afrikas øye» er en ringformet, kraterlignende geologisk formasjon på Adrar Plateau i nærheten av den lille byen Ouadane. Det er 40 kilometer i diameter. Den fungerte som et geografisk landemerke for de første astronautene da de passerte over Sahara. Forskere har ikke avklart hvordan krateret har oppstått. Foto: Clemens Schmillen, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Her kan du bo i telt i en oase

Her kan du bo i telt i en oase

Terjit er en oase 45 kilometer sør for byen Atar og populær blant Mauritanias få turister. Den ligger i en dal på den vestlige kanten av Adrarplatået med en palmelund som strekker seg noen hundre meter langs en bekk. Det er en liten avgift for å få adgang til oasen. Turister kan betale for å bo i telt i palmelunden. Historisk har det blitt brukt til religiøse seremonier, spesielt bryllupsseremonier, så vel som kroning av noen afrikanske prinser. Foto: Ammar Hassan, Flickr CC BY 2.0

Verdens nest største monolitt

Verdens nest største monolitt

Ben Amera er Afrikas største monolitt (633 meter over ørkennivået) og verdens nest største, bare bak Uluru, i Australia. Den ligger nær grensen til Vest-Sahara og fire kilometer nord for togsporet der det berømte jernmalmstoget går mellom Nouâdibhou og Choûm. Foto: Les3corbiers, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Sånn kan du reise gratis

Sånn kan du reise gratis

Nouadhibou - M'Haoudat jernbane er den eneste i Mauritania. Den forbinder jernmalmgruvene i nærheten av Zouérat med havnebyen Nouadhibou ved Atlanterhavet. Linjen er 704 kilometer lang. Hovedformålet med ruten er å transportere malm. I tillegg transporteres også andre varer, blant annet vann. Et begrenset antall biler kan også fraktes. Det tilbys også persontransport i malmvognen som er gratis, en spesiell tur i varmt og tørt klima. Foto: TheMoonIsBlue, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Verdens største kirkegård for gamle skipsvrak

Verdens største kirkegård for gamle skipsvrak

Ved byen Nouadhibou er det rundt 300 skipsvrak, rustholker som er forlatt på grunn av det er billigere enn å demontere dem. Stedet betegnes som verdens største kirkegård for gamle skipsvrak. Stedet har vært en oppsamlingsplass for vrak i mange tiår. Et EU-prosjekt er satt i gang for å rydde opp forurensningen. Foto Sebastián Losada, Flickr

58,000 flyktninger i FN-leir

58,000 flyktninger i FN-leir

I 2012 kom titusener av maliske flyktninger til Mbera-leiren i Mauritania, etter å ha flyktet fra vold og konflikt i Nord-Mali. I ettertid har det år etter år kommet flere flyktninger. FNs høykommissær for flyktninger og blant annet Leger uten grenser er etablert i landet for bistand. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger var det i 2019 58,000 flyktninger i leiren. Foto: Magharebia, Flickr

bottom of page