Mikronesia-
føderasjonen
Fakta
Bestefaren min ba meg om og ikke holde kunnskapen for meg selv. Jeg må sende den videre. Noen navigatører delte ikke kunnskapen før. Men jeg deler det med alle, fordi jeg kanskje kanskje en gang mister det.
Mau Piailug (1932 - 2010)
Navigatør, kanobygger og lærer
Portrett: Maiden Voyage Productions, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 llustrasjonsfoto : Shutterstocl
Historisk glimt
Øyene ble opprinnelig bosatt av mennesker som seilte østover fra Asia og nordover fra Polynesia. De fleste språklige og arkeologiske bevis indikerer at øyene først ble oppdaget og bosatt for 2000 til 3000 år siden.
Nan Madol var det seremonielle og politiske setet for Saudeleur-dynastiet som forente om lag 25 000 innbyggerne på Pohnpei. De første menneskelige aktivitetene på området tok trolig til allerede i det første eller andre århundre, men det var først i det åttende og niende århundre konstruksjonsarbeidene startet.
I 1525 oppdaget portugiseren Diego da Rocha øyene Yap og Ulithi på jakt etter Molukkene i Indonesia (tidligere kjent som Krydderøyene). Øyene ble siden oppdaget av spanske oppdagelsesreisende, og ga dem i 1686 navnet Karolinene (Caroline Islands) etter kong Karl 2 av Spania. Øyene kom under spansk herredømme i 1886.
Det tyske keiserriket kjøpte øyene i 1899 og området ble da en del av tysk Ny-Guinea.
Under den første verdenskrig, i 1914, ble landet okkupert av Japan. Under den andre verdenskrigen ble øyene brukt som fly og flåtebase av Japan og USA erobret området i 1944. Øyene ble i 1947 et territorium under FN administrert av USA. Karolinene fikk selvstyre under navnet Mikronesiaføderasjonen i 1979.
Mikronesia ble i 1986 selvstendig, en føderal republikk, og undertegnet en avtale med fri tilknytning til USA, - «Compact of Free Association». Denne avtalen gir USA ansvaret for forsvaret av Mikronesia, rett til å opprette baser i nasjonen, og en rett til å nekte andre tilgang til landet. Til gjengjeld ble det inngått avtale om økonomisk bistand på om lag 100 millioner dollar per år, og ga mikronesere rett til å bo og jobbe i USA. I 2003 ble det inngått en ny, revidert avtale verdt 3,5 milliarder dollar som gjelder fram til 2023.
David W. Panuelo ble i 2019 valgt til sitt lands president. Panuelo studerte ved Eastern Oregon University i USA, der han i 1987 tok bachelorgrad i statsvitenskap. Etter fullførte studier begynte han i Mikronesiaføderasjonens utenrikstjeneste. Panuelo ble nestleder ved ambassadene i Australia, Fiji og New Zealand og chargé d'affaires ved Mikronesiaføderasjonens delegasjon ved FNs hovedkvarter i New York. Etter at oppdraget i New York var over, vendte han tilbake til arbeid for delstaten Pohnpei før han startet et firma i byggebransjen. I 2011 ble Panuelo valgt som senator i Mikronesiaføderasjonens kongress. Ved valget i 2019 utfordret Panuelo sittende president Peter Christian og vant over ham i valget.
Visste du at...
Mikronesia består av rundt 607 øyer fordelt på fire regioner, - Kosrae, Pohnpei, Chuuk (Truk) og Yap. Landet er svært utsatt for naturkatastrofer, både orkaner og tørke. På grunn av at deler av øygruppen er svært lavtliggende, står flere øyer i en stor fare for å forsvinne på grunn av havstigningen.
Hvert år siden 1952 har United States Air Force med Operation Christmas Drop gitt gaver til folket på den fjernliggende øya Kapingamarangi Atoll som har omlag 500 innbyggere. Gaver doneres av folket i Guam hvor amerikanerne har en stor base. I tillegg til forsyninger som fiskegarn og verktøy, inneholder pakken også leker og skolelever for barna til Kapingamarangi.
Den mikronesiske øya Yap er blant annet kjent for sine steinpenger, kjent som Rai, eller Fei. Dette er steiner som er skåret ut, blant annet av kalsitt, og ble brukt betalingsmiddel, Handelen for rai steiner ble til slutt stoppet i begynnelsen av 1900-tallet på grunn av handelstvister mellom spanske og tyske interesser i området. Yap-samfunnet er basert på et svært komplekst kastesystem med minst sju rangnivåer.
Hovedstad
Palikir
Etniske grupper
Chuukesere/mortlockesere 49,3%, pohnpeianere 29,8%, kosraeanere 6,3%, yapesere 5,7%, yap (fra ytre øyer) 5,1%, polynesiere 1,6%, asiatere 1,4%, andre 0,8%, (2010)
Språk
Engelsk (offisielt språk og daglidags tale), chuukese, kosrean, pohnpeian, yapese, ulithian, woleaian, nukuoro, kapingamarangi
Religion
Romersk katolske 54,7%, ulike protestanter 41,1%, mormonere 1,5%, andre/ingen 2,7% (2010)
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Areal
700 km2
Nasjonaldag
3. november
Levekostnader
Om mat fra Mikronesia
Offisielt nettsted for turisme
Utvalgte aviser
UDs reiseråd - Mikronesiaføderasjonen
Nødnummer
Politi, ambulanse, brann 911
FN-sambandet
Landstatistikk
FNs utviklingsprogram
The Global Economy - «Lykkeindeks»
Vision of humanity - Fredsindeksen
En Boeing 737 fra flyselskapet Air Niugini havnet 28.september 208 i sjøen rett ved rullebanen til Chuuk International Airport i Weno. Lokalbefolkningen i små båter reddet de fleste passasjerene og alle besetningsmedlemmene. En passasjer ble først erklært savnet. Han ble senere funnet død av dykkere fra den amerikanske marinen som bisto i redningsarbeidet. Førtiseks mennesker overlevde, men seks av dem ble skadet. I følge kabinbesetningsmedlemmene ble ordet «evakuere» ikke forstått av noen av passasjerene. Flere passasjerer tok med seg håndbagasjen mot instruks. Dykkerne fra marinen lot en passasjer gå inn i flyet igjen for å hente skoene sine. Noen kabinbesetningsmedlemmer handlet imidlertid med mot, og hentet passasjerer som lå under vann i midtgangen eller var fastspent i setene. Etterforskere slo fast at mannskapet ikke hadde fulgt Air Niuginis standard operasjonsprosedyrer, unnlot å følge landingssjekklister og unnlot å gjennomføre en innflygingsbriefing. Foto: Lt. Zach Niezgodski, US Navy, Flickr CC BY 2.0