top of page

Fakta

Moldova
1280px-Jimmy_Fallon_and_Stephen_Colbert_November_2013.jpg
125px-Flag_of_Moldova.svg.png

«Moldova: Ja eller Nei?' Det er en flott app, og vi brukte faktisk geografisk lokalisering på telefonen din, så hvis du er i Moldova, vil det si at, - ja, du er i Moldova.  Jeg er så spent. Folk trenger det. Det er hele poenget. Hele grunnen til at du kjøper en telefon til 500 dollar er for å se om du er... i Moldova. Eller ikke.»

Jimmy Fallon (1974 - )

Amerikansk skuespiller, komiker, 
musiker, imitator og talkshow-vert.

padureanu padureanu  Pixabay.jpg

Portrett: Montclair Film Festival, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2 Illustrasjonsfoto: Padureanu, Pixabay

Hovedstad

Chisinau

Etniske grupper

Moldovere 75.8%, ukrainere 8.4%, russere 5.9%, gagausere 4.4%, rumenere 2,2%, bulgarere 1.9%, andre 1.4% (2004) Notat: intern konflikt med etniske slavere i Transnistrian regionen.

Språk

Moldovsk (offisiell, svært likt rumensk), rumensk, russisk, ukrainsk, gagausisk (en tyrkisk dialekt) og andre.

Religion

Ortodokse kristne 93,3%, baptister 1%, andre kristne 1,2% (2004)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

Areal

33,850 km²

Nasjonaldag

27. august

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Moldova

Tasteatlas

Utvalgte aviser

Moldova azi

Deca (moldovsk)

Ipn (moldovsk)

Offisielt nettsted for turisme

Turism.gov

UDs reiseråd

Moldova

Nødnummer

Brann 901 Politi 902 – Ambulanse 903 Gasslekkasjer 904  Telefonoperatør for internasjonale samtaler 819 

Luftforurensning - IQAir

FN-sambandet - Landstatistikk

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

 

Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

Historisk glimt

oldtiden var dagens Moldova befolket av dakere. Strategisk plassert på ruten mellom Europa og Asia, ble Moldova rammet av en rekke invasjoner. Både russeremongoler og diverse stammefolk herjet området. I middelalderen var dagens Moldova sammen med rumensk Moldova samlet i fyrstedømmet Moldova. Fyrstedømmet ble et lydrike under Det osmanske riket (Tyrkia), men i 1812 ble den østlige halvdelen (dagens Moldova) avstått til Russland. Den vestlige delen ble til Romania sammen med fyrstedømmet Valakia.

Etter den russiske revolusjonen ble Bessarabia en selvstendig stat i 1918, men ble etter kort tid innlemmet i Romania. I 1940 ble Moldova okkupert av Sovjetunionen og regionen Transnistria ble innlemmet i Moldova. Med støtte fra Tyskland klarte Romania å kaste sovjeterne ut igjen i 1941. Etter 2. verdenskrig ble Moldova igjen okkupert av Sovjetunionen. Under Stalin ble et stort antall moldovere deportert til Sibir og Kasakhstan, mens russere ble sendt til Moldova.

I august 1991 erklærte Moldova sin uavhengighet og brøt ut av Sovjetunionen. Til å begynne med var det sterk støtte i folket for en gjenforening med Romania, men i en folkeavstemning i 1994 stemte en overveldende majoritet for fortsatt selvstendighet. 

Moldova har de siste årene vaklet mellom å alliere seg EU og Russland. Landet er svært avhengig av Russland som energieksportør, og importerer 98 prosent av energien.

Den pro-europeiske kandidaten Maia Sandu har vært landets president siden desember 2020. Hun vant mot sin forgjenger, pro-russiske  Igor Dodon, som var landets første direktevalgte president fra 2016. Sandu har vært ansatt i Verdensbanken og regnes som positiv til Moldovas orientering mot EU.

Natalia Gavrilița har fungert som statsminister i Moldova siden 2021.

Visste du at...

To tredjedeler av moldoverne er av rumensk opprinnelse, og de to landene har en felles kulturarv. Moldovere snakker rumensk som er morsmålet, eller russisk og gagauz. Noen snakker alle språkene.

Moldova er det fattigste landet i Europa med en BNP per innbygger (2015) på bare $ 1843 (£ 1395), ifølge Verdensbanken. For å sammenligne, Bulgaria som er det fattigste landet i EU har en BNP på $ 6819 (£ 5163).

Etter å ha blitt invadert av Den røde armé i juni 1940 opplevde Chisinau et jordskjelv i oktober samme år som målte 7,3 på Richters skala og ødela mye av byen. I 1941 bombet nazistene byen som ødela enda mer.

Mămăligă er en grøt laget av gult maismel og betraktet som landets nasjonalrett. Den er tradisjonelt servert som tilbehør til stuinger og kjøttretter, og  pyntet med cottage cheese, rømme eller svinekjøttsvor.

Før andre verdenskrig hadde Moldova  en av Europas største jødiske befolkninger. Selv om mange flyktet før tyskerne kom, ble nesten 60 000 jøder ble drept under Holocaust i Moldova, 23.500jøder er  gravlagt på en kirkegård i utkanten av Chisinau.

Det er en skikk hvis noen bestemmer seg for å gifte seg at jenta skal overnatte i guttens hjem. Neste dag går gutten for å informere foreldrene til jenta. Begge foreldrene skal senere avtale et møte for å ta en avgjørelse.

Moldova sliter med at mange i landet har et drikkeproblem. Statistikker fra Verdens Helseorganisasjon viser at Moldova og Hviterussland de siste årene har skiftet på å være i verdenstoppen i alkoholkonsum. Gjennomsnittskonsumet  i Moldova de siste 15 årene (fram til 2018) er 17,4 liter per person.

Moldova registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 174 000 turister i 2019, og omsatte for cirka  532 millioner amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 4,5 prosent av bruttonasjonalproduktet, og omtrent en prosent av alle internasjonale turistinntekter i Øst -Europa.

Hovedstaden Chișinău

Hovedstaden Chișinău

Chișinău (532,513 innbyggere/2014) er hovedstaden i Moldova. Byen er et kommunikasjonssentrum. Chișinău er landets viktigste industriby med maskin-, tekstil-, treforedlings- og næringsmiddelindustri. Det statlige universitetet ble grunnlagt i 1945. Byen har flere andre forskningsinstitusjoner og høyere læresteder, nasjonalteater, opera og ballett og en rekke museer. Foto: Vitalie Sitnic, Unsplash

Landets nest største by

Landets nest største by

Tiraspol (133,807 innbyggere/2011) er den nest største byen i Moldova. Byen ligger på østsiden av elva Dnestr. Byen er et regionalt knutepunkt for lettindustri, blant annet produksjon av møbler og elektriske varer. Den moderne byen Tiraspol ble grunnlagt av den russiske generalen Alexander Suvorov i 1792, selv om området hadde vært bebodd i tusenvis av år av ulike etniske grupper. Foto: Eugene Romanenko, Wikimedia Commons CC BY 2.0

«Den nordlige hovedstaden»

«Den nordlige hovedstaden»

Bălți (97,930 innbyggere/2014) er et viktig industrielt, kulturelt og kommersielt sentrum nord i landet og kalles «den nordlige hovedstaden». Byen ligger på Bălțiplatået ved Dniesters sideelv Răut, 127 km nord for Moldovas hovedstad Chișinău. Foto: Edykbo, Wikimedia Commons

I historiske Bessarabia - en buffersone

I historiske Bessarabia - en buffersone

Tighina (91,882 innbyggere/2014), også kalt Bender, ligger på den vestlige bredden av elven Dnestr i den rumenske historiske regionen Bessarabia. Byen ligger i buffersonen som ble etablert på slutten av krigen i Transnistria i 1992. Festningen Tighina var en av de viktigste historiske festningene i fyrstedømmet Moldova før 1812. Byen har variert industri med blant annet et verft, elektrofabrikk, skofabrikk tekstilbedrift og annet. Foto: Wikimedia Commons GFDL 1.2

Stålverk er områdets hjørnesteinsbedrift

Stålverk er områdets hjørnesteinsbedrift

Rîbnița (47,949 innbyggere/2014) er en by ved elven Dnestr i det selvstyrte området Transnistria. Byen ble grunnlagt i 1628. Rîbnița har områdets største virksomhet, et stort stålverk som bidrar med store deler av av Transnistrias BNP. I tillegg har byen et sukkeranlegg, alkoholdestilleri og en sementfabrikk. Foto: Guttorm Flatabø, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Festivalby og feriested

Festivalby og feriested

Cahul (28,763 innbyggere/2014) er en by og kommune i det sørlige Moldova. Byen ble grunnlagt i 1835, og har blant annet et teater, et lokalhistorisk museum og er et reisemål som spa- og kursted. Gjennom året arrangeres det flere festivaler. Foto: Bertramz, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

«Sigøynernes hovedstad»

«Sigøynernes hovedstad»

Soroca ( 22,196 innbyggere/2014) er en by ved elven Dnestr, om lag 160 kilometer nord for hovedstaden Chişinău. Byen har en forholdsvis stor minoritet av sigøynere, noe som har gjort at byen noen ganger kalles «sigøynernes hovedstad». Byen begynte som en middelaldersk handelsstasjon for Republikken Genova, kalt Olchionia. Senere bygde fyrst Stefan III av Moldavia festning Sorocii her i 1499, som byen er kjent for i dag. Foto: Oxana spinoza, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Autonom med tyrkisk majoritet

Autonom med tyrkisk majoritet

Byen og kommunen Comrat (20,113 innbyggere/2014) er hovedstaden i den autonome regionen Gagauzia. Størstedelen av folket er gagausere, en liten etnisk gruppe som utvandret fra Tyrkia og inn i området Gagauzia sør i Moldova og Budjak sørvest i Ukraina. Gruppen teller om lag 250,000 personer og har eget språk, gagausisk. St. John the Baptist Cathedral i Comrat er på bildet. Foto: Villain Andrey, Wikimedia Commons CC BY.SA 4.0

Verdens største vinsamling

Verdens største vinsamling

Mileștii Mici er en moldovisk vinprodusent som ligger i kommunen Mileștii Mici. I august 2005 ble Mileștii Mici registrert av Guinness som den største vinsamlingen i verden. Samlet sett har komplekset nesten to millioner flasker. De mest verdifulle gjenstandene i denne samlingen, til en verdi av € 480 per flaske, ble produsert i 1973–74, en vin som kun eksporteres til Japan. Foto: Em and Ernie, Flickr

Her er det lagret 1,3 millioner vinflasker

Her er det lagret 1,3 millioner vinflasker

Vinprodusenten Cricova i byen Cricova (10,669 innbyggere/2014), 15 kilometer nord for Chişinău, har den nest største vinkjelleren i Moldova. Selskapet ble grunnlagt i 1952, og har et unikt underjordisk kompleks med kilometerlange tunneler med 1,3 millioner flasker. President Vladimir Putin feiret sin 50-årsdag her. På bildet en omvisning i 2013 med Moldovas statsminister Lurie Leanca og daværende utenriksminister i USA, John Kerry. Foto: U.S. Department of State, Wikimedia Commons Public domain

700 år gammel historie

700 år gammel historie

Orhei Vechi er et historisk kompleks som ligger i Trebujeni, omtrent 60 kilometer nordøst for Chişinău ved elven Răut. De eldste sporene etter menneskelig bosetning på kommunens territorium dateres tilbake til 1300-tallet. Foto: Dave Proffer, Flickr

Fort fra 1499

Fort fra 1499

Soroca festning er et historisk fort i byen Soroca ( 22,196 innbyggere/2014) ved elven Dnestr, om lag 160 km nord for Chişinău. Byen begynte som en middelaldersk handelsstasjon for Republikken Genova, kalt Olchionia. Festningen ble bygget av fyrst Stefan III i 1499. Foto: Fotobank MD, Wikimedia Commons

Hardt rammet av bombingen

Hardt rammet av bombingen

Cathedral of the Nativity of the Lord er den viktigste kirken i Chişinău for den moldaviske ortodokse kirken. Katedralen ble bygget mellom 1830 og 1836. Katedralen er bygget av stein og murstein i stil med russisk klassisisme. I juni 1941 ble den hardt rammet av bombingen av andre verdenskrig. Restaureringen begynte i september året etter, men restaureringen ble ikke fullført før på 1950-tallet. Foto: Alexandru Panoiu, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Et av de eldste klostrene i Moldova

Et av de eldste klostrene i Moldova

Căpriana kloster i byen Căpriana er et av de eldste klostrene i Moldova. Den første omtalen av Căpriana er fra 1420. Klosteret hadde status som et kongelig kloster. I sovjettiden ble Căpriana-klosteret overført til statlig eierskap, og stengt i 1962. Capriana hadde det første klosterbiblioteket i Bessarabia. Til tross for at klosteret ble erklært et såkalt statsbeskyttet arkitektonisk monument, har bibliotekets bøker, klokker og mange kultgjenstander forsvunnet. Foto; Evgheni Schiopu, Flickr

Depot og kommunemuseum under sovjettiden

Depot og kommunemuseum under sovjettiden

Saint Constantine and Elena Cathedral er en katedral i byen Bălţi. Katedralen ble bygget i ny-bysantinsk stil. Innvielsen av katedralen Saint Constantine og Elena fant sted i Bălți i juni 1935. Kong Carol II av Romania var blant gjestene. Bygningen overlevde den harde behandlingen under sovjettiden nesten uten synlige effekter, da det for det meste var et depot, som senere ble omgjort til kommunemuseum. Foto: Sandhu, Wikimedia Commons CC0

Det høyeste punktet i Moldova - 430 meter

Det høyeste punktet i Moldova - 430 meter

Dealul Bălăneşti er en bakke med en høyde på 430 meter, det høyeste punktet i Moldova. Bălăneşti-åsen ligger i den vestlige delen av Moldova nær den rumenske grensen, omtrent 60 kilometer vest for Chișinău. Den ble oppkalt etter landsbyen Bălăneşti på den sørvestlige siden. Landsbyen Căbăieşti ligger fem kilometer øst. Foto: Joerggo, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Gedigen grotte med mange innsjøer

Gedigen grotte med mange innsjøer

Emil Racoviță-grotten er den største hulen i Republikken Moldova og den 26. lengste grotten i verden. Grotten har storslåtte rom som når lengder på 60 til 100 meter, bredder på 30 til 40 meter og høyder opptil 11 meter. Takene støttes på store søyler. I grottens karsthulrom er det over 20 innsjøer (noen kilder angir over 60 innsjøer), med en dybde på ikke mer enn to meter og en konstant temperatur på 8 til 11 ° C. Foto: VictoriaGalbur, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Moldovas største elv

Moldovas største elv

Dnestr er ei elv i Ukraina og Moldovas største elv. Den er 1.352 kilometer lang, og har utspring 1.000 meter over havet i den ukrainske delen av Karpatene. Den er grenseelv mellom de to landene, og går igjennom Moldova i omtrent halve løpet før den munner ut i Svartehavet. Foto: Andrey, Flickr CC BY 2.0

20210501_130342-01

20210501_130342-01

Butylka (russisk for flaske) er navnet på et museum og et hotell, noen ganger også kalt Spirit Museum Hotel. Det ligger i landsbyen Tîrnauca (Ternovka), 10 kilometer fra byen Tiraspol og 70 kilometer fra Chisinau. Hotellet ble grunnlagt i 1988 . Museet er kjent for å være plassert inne i en fem-etasjers bygning formet som en 28 meter høy gigantisk flaske. Foto: Butylka

Sterkt påvirket av rumensk kultur

Sterkt påvirket av rumensk kultur

Moldovas kulturelle tradisjon har primært blitt påvirket av den rumenske opprinnelsen. Kulturen har også blitt påvirket av den bysantinske kulturen, nabolandet Ungarn, slaviske befolkninger og senere av de osmanske tyrkerne. Foto: turism.gov.md

bottom of page