Fakta
Mongolia
Alle trenger å dra til Mongolia for å se hva det er å være et menneske igjen.
Milla Jovovich (1975 - )
Amerikansk skuespiller,
modell og musiker
Hovedstad
Ulaanbaatar/Ulan Bator
​
Etniske grupper
Mongoler (hovedsaklig khalk) 94.9%, tyrkere (hovedsaklig kasakher) 5%, andre (inkluderer kinesere og russere) 0.1% (2000)
​
Språk
Khalkha- mongolsk 90% (offisielle språket), tyrkisk (kasakhisk), russisk (1999)
​
Religion
Lamaisme (buddhisme) 53%, muslimer 3%, sjamanisme 2.9%, og kristne 2.2%, andre 0.4% , ingen 38.6% (2010)
​
Styreform
Parlamentarisk republikk
​
Folketall
​
Offisielle tall og befolkningsframskriving
​
Areal
1,564,120 km²
​
Nasjonaldag
11. juli
​
Levekostnader
​
Om mat fra Mongolia
​
Utvalgte aviser
​
Offisielt nettsted for turisme
​
UDs reiseråd
​
Nødnummer
Politi 101 Ambulanse 103 Brann 101
​
Luftforurensning - IQAir
​
FN-sambandet - Landstatistikk
Menneskerettigheter - Amnesty International
​
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
​
​
Portrett: Gage Skidmore, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0 Illustrasjonsfoto: www.david baxendale.com, Flickr
Historisk glimt
Arkeologiske funn tyder på at det har vært mennesker i Gobi-ørkenen for 100,000 til 200,000 år siden. Mongolia har siden førhistorisk tid vært befolket av grupper med nomader som fra tid til tid, dannet større allianser med hverandre og dermed fikk større makt og innflytelse.
Djengis Khan ble født i 1162 e.Kr. i Deluun Boldog, nær fjellet Burkhan Khaldun, ikke langt fra den nåværende hovedstaden Ulaanbaatar. I en alder av 20 år ble han leder av den borjiginske Mongol-klanen. Etter 20 år med krig, forente han de fleste mongolske klanene. I 1206 ble han kalt Djengis Khan, som betyr «King of the Oceans» eller «Universal King». Etter Djengis Khans død ble riket delt i fire kongedømmer.
​
På 1400-tallet ble Mongolia underlagt kinesisk kontroll. Men på 1600-tallet var landet delt som Ytre Mongolia og Indre Mongolia; sistnevnte var en del av Kina. Etter lang tids kamp oppnådde landet endelig selvstendighet fra Kina i 1921. Damdin Sükhbaatar, «faren til Mongolias revolusjon», ledet kampen som leder av Det mongolske folkepartiet, og lederen av partisanhæren.
Landet fikk i 1924 et kommunistisk styre inspirert av Den russiske revolusjon i 1917, og fungerte som en diktatorisk ettpartistat frem til 1990. Siden har landet fått en demokratisk grunnlov og en markedsøkonomi.
​
Ukhnaagiin Khürelsükh har vært president i Mongolia siden juni 2021, og fungerte som statsminister fra 7. januar til 2. oktober 2021. Khürelsükh ledet sitt mongolske folkeparti til et valgskred i parlamentsvalget 24. juni 2020. I valgkampen bemerket han at Mongolia ville bli et energiuavhengig land fra Russland. Et av hans største prosjekter er oljeraffinerianlegget i Dornogobi-provinsen i Mongolia. Oljeraffineriet, etablert med støtte fra India, vil ha en kapasitet på 1,5 millioner tonn råolje per år, eller 30 000 fat per dag, som vil være nok til å dekke Mongolias behov.
​
Luvsannamsrain Oyun-Erdene har vært statsminister i Mongolia siden januar 2021.
​
Visste du at...
Mongolia har mer enn 250 soldager om året, og har derfor kallenavnet «Landet med den evige blå himmel».
​
Mongolia er kjent for at mange lever som nomader, en av verdens få gjenværende nomadesamfunn. Det anslås at mellom 30 og 40 prosent er nomader. Jurt eller jurte er en betegnelsen på et telt av filt som tradisjonelt har blitt brukt av nomader i Sibir og i Sentral-Asia. Begrepet jurt brukes i enkelte sammenhenger også om bosted eller oppholdssted generelt.
Den 17. september 2011 deltok 6,002 brytere i Mongolian National Wrestling Match. Det var den største bryterkonkurransen i verden, ifølge Guinness World Records.
Den viktigste religionen i Mongolia er lamaismen, en sekt av den tibetanske buddhismen. Den ble etablert i Tibet rundt det 7. århundre. Den mongolske herskeren, Altan Khan, introduserte lamaismen til de mongolske folket i 1500-tallet. Han tildelte også tittelen Dalai Lama til Tibets religiøse leder.
​
Yak er store okser hjemmehørende i Sentral-Asia og Himalaya. Mongolere lager ost av yak melk som heter Byaslag. Mongolia har den nest høyeste yak-bestanden etter Kina.
​
Et glass tomatsaft og eddik med øyne fra sau brukes av noen som kur mot bakrus Mongolia.
Hovedstaden Ulaanbaatar har det siste tiåret opplevd en svært stor tilflytning av nomadiske familier som flytter til byen, hovedsakelig for å få arbeid. Mange forsteder er derfor preget av at nomadefamiliene er svært fattige, de fleste uten rennende vann, søppelhauger og et elendig kloakksystem.Forurensning og smognivået i hovedstaden har derfor økt kraftig. Time Magazine har derfor benevnt Ulaanbaatar som verdens mest forurensede hovedstad.
​