Fakta
Nederland
Nederland er kjent for å være et land der folk er direkte, ærlige og inkluderende.
Carice van Houten (1976 - )
Nederlandsk skuespiller
Portrett:Floris Looijesteijn, Wikimedia Commons Public domain Illustrasjonsfoto: holland.com/mediakit
Historisk glimt
Nederlands historie går tilbake til antikken (fra rundt 700 f.Kr. til rundt 500 e.Kr.). De sørlige delene av landet ble da en del av Romerriket. Etter Romerrikets fall ble området en del av Karl den stores imperium, senere en del av det frankiske riket, etterfulgt av det tysk-romerske riket fram til 1500-tallet da landet kom under Spania. Under den tysk-romerske keiseren og spanske kongen Karl V var området en del av De sytten nederlandske provinsene, der også mesteparten av dagens Belgia var med.
​
Åttiårskrigen var en konflikt som fant sted i Nederlandene, det vil si det nåværende Nederland, Belgia og Luxembourg, fra 1568 til 1648. Konflikten var basert på nederlendernes ønske om uavhengighet fra den habsburgiske kongen av Spania. Opprørene og den etterfølgende selvstendighetskampen er også blitt kalt Den nederlandske frihetskrigen. Nederland ble anerkjent som selvstendig stat under fredsforhandlingen i 1648. Landet ble i ettertid okkupert av Napoleon, men under fredsoppgjøret i 1815 ble Nederland igjen en selvstendig stat. Etter hvert vokste landet til å bli en av de største maktene innen sjøfart og handel i det 17. århundre. Landet etablerte kolonier og handelsstasjoner over hele verden i denne perioden, som blir kalt den nederlandske gullalderen.
​
Landet holdt seg nøytralt under første og andre verdenskrig, men ble likevel okkupert av Tyskland i 1940. Kongehuset og regjeringen flyktet til Storbritannia.
​
Mark Rutte har vært statsminister i Nederland siden oktober 2010. I juli 2018 ble Rutte et tema i de internasjonale nyhetene på grunn av at han avbrøt og motsa president Donald Trump under et møte med pressen i Det hvite hus. Han fikk også mye oppmerksomhet etter en parlamentarisk debatt 9. september 2020 der Rutte foreslo at EU kunne oppløses og omformes uten Polen og Ungarn, på grunn av at disse landenes regjeringer er i ferd med å bryte ned rettsstaten.
​
Visste du at...
Wilhelmus, den nederlandske nasjonalsangen, er den eldste i verden. Tekst og og musikk er fra det 16. århundre.
​
Nederland rangeres på førsteplass som den mest sunne og næringsrike maten blant 125 land i en Oxfam-rapporten. Frankrike og Sveits er ledende i verden.
​
Nederland har 37.000 kilometer med sykkelstier, Amsterdam har 1281 broer og Rotterdam er en av de største havnene i verden.
​
Nederlenderne var de første i verden (2001) til å legalisere homofilt ekteskap.
​
Nederlandske menn er de høyeste i verden med en gjennomsnittlig høyde på 182.5 centimeter, mens nederlandske kvinner rangerer som nummer to i verden med en høyde på 169 centimeter
​
Gin ble oppfunnet av hollenderne og introdusert til britene. Gin ( Sjenever ) ble oppfunnet i det 16. århundre.
​
Det er over 1000 vindmøller fra cirka 1850 i Nederland. Den Kinderdijk-området er på UNESCOs verdensarvliste med 19 tradisjonelle vindmøller
​
Den nederlandske regjeringen har planer om å forby salg av bensin- og dieseldrevne biler i 2025. Å fremme grønn energi er vedtatt av underhuset, men trenger å bli ratifisert av Senatet. Regjeringens mål er at landet bare skal bruke elektriske biler.
​
«Wilhelmus van Nassouwe» som er landets nasjonalsang ble ikke offisiell hymne før i 1932, men musikken kan dateres tilbake til 1572. Dette gjør sangen til den eldste nasjonalsangen i verden, Det er usikkert knyttet til teksten, men det hevdes at den er omlag 400 år gammel.
​
Narkotika er ikke så lett tilgjengelig som tidligere. Cannabis er avkriminalisert, men å selge til utlendinger ble ulovlig i 2012, også på kaffebarer. Men denne loven håndheves ikke Amsterdam eller Rotterdam . Politiet ignorerer som regel offentlig besittelse av mindre enn fem gram (30g i privat) eller dyrking av under fem planter da dette anses personlig bruk.
​
CDer, DVDer og Blu-Ray ble oppfunnet i Nederland. Philips som er et stort nederlandsk selskap,utviklet CDer i 1979 i et samarbeid med Sony.
​
Nederlenderne er kjent for tresko som er et tradisjonelt fottøy som dateres tilbake til 1200-tallet. Men de fleste nederlandske innbyggere bruker dem ikke i dag, bortsette fra at noen bruker dem på landet, utenfor de store byene. Skoene har i stedet blitt et turistikon. Nederland produserer hvert år omlag seks millioner tresko som suvenirer.
Hovedstad
Amsterdam
​
Etniske grupper
Nederlendere 80.7%, EU-innbyggere 5%, indonesere 2.4%, tyrkere 2.2%, surinamesere 2%, marokkanere 2%, karibiere 0.8%, andre 4.8% (2008)
​
Språk
Nederlandsk (offisielt), frisisk (offisielt)
​
Religion
Romersk-katolske 28%, protestanter 19%, muslimer 5%, andre 6%, ingen 42% (2009)
​
Innbyggertall
​
Offisielle tall og befolkningsframskriving
​
Styreform
Monarki
​
Areal
41,500 km²
​
Nasjonaldag
27. april
​
Levekostnader
​
Om mat fra Nederland
​
Utvalgte aviser
​
Offisielt nettsted for turisme
​
UDs reiseråd
​
Nødnummer
Alle nødetater 112
​
Luftforurensning - IQAir
​
FN-sambandet - Landstatistikk
​
Transparency International
Vision of humanity - Fredsindeksen
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
​
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen​