top of page

Fakta

New Zealand
36148498753_0fc75b45be_c.jpg
125px-Flag_of_New_Zealand.svg.webp

Vi vil jobbe hardt for å sikre at New Zealand igjen er en verdensleder, et land vi alle kan være stolte av. Vi sa at vi kunne gjøre dette; Vi skal gjøre dette.

Jacinda Ardern (1980 - )
Statsminister 2017 - 2023 - New Zealand

Hovedstad

Wellington

Etniske grupper

Europeere 71,2 %, maorier 14,1 %, asiater 11,3 %, stillehavsfolk 7,6 %, andre 2,7 %, ukjent 5,4 % (2013)

Språk

Engelsk 89,8 %, maori 3,5 %, samoansk 2 %, hindi 1,6 %, fransk 1,2 %, nord-kinesisk 1,2 %, yue 1 %, andre/ukjent 20,5 % (2013)

Religion

Kristne 44,3 %, hinduister 2,1 %, buddhister 1,4 %, maori-kristne 1,3 %, muslimer 1,1 %, andre 1,4 %, ingen 38,5 %,

ukjent 12,3 % (2013)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

 

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Parlamentarisk enhetsstat og del av Samveldet

Areal

267,710 km²

Nasjonaldag

6. februar

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra New Zealand

Tasteatlas

International Cuisine

Ethnic Foods R us

Utvalgte aviser

The News Zealand Herald (engelsk)

Otago Daily Times (engelsk) 

Offisielt nettsted for turisme

New Zealand

UDs reiseråd - New Zealand

Nødnummer

Lokale nødnummer er 111 for alle henvendelser

Luftforurensning - IQAir

Menneskerettigheter - Amnesty International

FN-sambandet
Landstatistikk

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

The Global Economy - «Lykkeindeks»

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

te-matatini1.jpg

Historisk glimt

New Zealand er den siste av de store landmassene som ble befolket. Polynesiere ankom omkring år 1280 og utviklet maorikulturen.

De første europeere som nådde New Zealand, var ledet av nederlenderen Abel Tasman som seilte opp vestkysten av Sørøya og Nordøya i 1642. Nederlenderne kalte landet Staten Landt. Navnet ble senere endret til Nieuw Zeeland, etter provinsen Zeeland i Nederland. I 1769 foretok kaptein James Cook omfattende undersøkelser av New Zealand. Hval- og selfangere fra blant annet Storbritannia og Norge besøkte landet. dog uten at de bosatte seg.

 

Fra starten av 1800-tallet til rundt 1830 kom britiske misjonærer til landet som de eneste innvandrerne. I årene som fulgte etter 1830 kom nybyggere til landet, opprinnelig uten at de fikk tillatelse fra maoriene og den britiske tronen. Dette bidro til sterke motsetninger mellom nybyggerne og urbefolkningen. I en periode over 40 år, fra 1801 til 1840, ble 30,000–40,000 maorier drept i flere hundre slag mellom partene.

New Zealand ble en britisk koloni1840 og etablerte en egen regjering i 1852. I de neste tiårene ble det satt i gang en demokratiseringsprosess hvor blant annet menn fikk stemmerett i 1889 og kvinner fire år senere. 

New Zealand ble en uavhengig dominion 26. september 1907. Full uavhengighet ble gitt av det britiske parlamentet med The Statute of Westminster i 1931. Denne ble så fullbyrdet av det newzealandske parlamentet i 1947. Siden har New Zealand vært et uavhengig konstitusjonelt monarki, som deler monark med andre samvelderiker.

Jacinda Ardern ble statsminister i oktober 2017. Hennes prioriteringer er blant annet å gjøre det overkommelig å få bolig, kjempe mot hjemløshet og barnefattigdom, forbedre helsetjenestene, heve minstelønnen og miljøspørsmål. 

Visste du at...

New Zealand har en rik og levende Maori-kultur, den innfødte polynesiske kulturen på øyene. Maoriene har en unik kultur, språk, tradisjoner og kunstformer som fortsatt er en integrert del av det moderne New Zealand-samfunnet. Maori-navnet på New Zealand er Aotearoa, som betyr landet som den lange hvite skyen.

New Zealand har syv ganger så mange sauer og tre ganger så mange kyr som mennesker.

New Zealand ligger på Stillehavsplaten og er kjent for sin vulkanske aktivitet og geotermiske områder. Rotorua på Nordøya er et av de mest kjente geotermiske områdene, med varme kilder, geysirer og boblende gjørme.

 

Populære filmer som «Once were Warriors», «The Whale Rider», «The Piano» og «Lord of the Rings trilogi» er laget på New Zealand.

 

Det er ingen slanger på New Zealand.

Likekjønnet ekteskap ble lovlig på New Zealand i 2013.

New Zealand er lik i størrelse med Storbritannia, men forskjellen i befolkning med henholdsvis  4,7 millioner og 63 millioner innbyggere.

New Zealand er i 2021 rangert Global Peace Index som det tredje mest fredelige landet i verden, og ifølge Transparency International som landet med minst korrupsjon i verden.

New Zealand er kjent for å være innspillingsstedet for den episke «Ringenes herre»-trilogien og «Hobbiten»-filmene. Landets dramatiske landskap og varierte natur har gjort det til et populært valg for filmskaping.

New Zealands nasjonale rugbylag, kjent som All Blacks, regnes som en av de mest suksessrike rugbylagene i verden. De er verdensmestere og har et sterkt kulturelt og følelsesmessig bånd til folket i New Zealand.

Tuatara er en unik reptilart som bare finnes i New Zealand. Selv om de ligner på øgler, tilhører de en egen dyregruppe som kalles «sphenodonts» og har eksistert i millioner av år.

Historien om «Whale Rider», både roman og film, er satt på kysten av Whangara på Nordøya. Fortellingen dreier seg om en ung Maori-jente som søker å bevise sin styrke og lederskap ved å ri på ryggen til en hval.

Hovedstaden Wellington

Hovedstaden Wellington

Wellington (215,100 innbyggere/2020) er hovedstaden i New Zealand og landets nest største urbane område. Wellington ligger på sørspissen av Nordøya i det geografiske sentrum av landet. New Zealands største finansielle institusjoner er delt mellom Wellington og Auckland og noen organisasjoner har kontorer i begge byene. Wellington omtales ofte som New Zealands kulturelle senter. Foto: Bernd Hildebrandt, Pixabay

Det største urbane området i landet

Det største urbane området i landet

Auckland (1,470,100 innbyggere/2020) på Nordøya av New Zealand er det største av New Zealands urbane områder. Området startet som fire frittstående byer, Auckland City, Waitakere, Manukau og North Shore. Disse har med tiden vokst sammen, men er ennå fire avskilte myndighetsområder med egne valgte bystyrer og administrasjoner. Foto: Tourism New Zealand

Rammet av terrorangrep og jordskjelv

Rammet av terrorangrep og jordskjelv

Christchurch (383,200 innbyggere/2020) er en by på østkysten av Sørøya på New Zealand. Christchurchs økonomi har siden etableringen på 1800-tallet vært sentrert rundt matindustrien. Byen opplevde et jordskjelv i 2010, som forårsaket store skader. I 2019 ble byen rammet av et terrorangrep. I alt 50 mennesker døde og nesten like mange ble såret. Foto: Graeme Murray, newzealand.com

Viktig utdanningsby

Viktig utdanningsby

Hamilton (176,500 innbyggere/2020) er New Zealands fjerde største byområde. Den ligger i Waikato-distriktet på Nordøya rundt 120 kilometer sør for Auckland. Opprinnelig var dette et landbrukssentrum, men byen har nå en mangfoldig voksende økonomi. Utdanning, forskning og utvikling spiller en viktig rolle i Hamiltons økonomi. Byen er hjem for omtrent 40,000 studenter på høyere nivå og 1,000 doktorgradsforskere. Foto: Nathan Hughes Hamilton, Flickr CC BY 2.0

Populær feriedestinasjon og for pensjonister

Populær feriedestinasjon og for pensjonister

Tauranga (151,300 innbyggere/2020) er den største byen på østkysten av Nordøya i New Zealand. Byen ligger 105 kilometer øst for Hamilton og 85 kilometer nord for Rotorua. Navnet Tauranga kommer fra Maorispråket og betyr noe sånt som «en beskyttet ankringsplass». På grunn av sin godt beskyttede beliggenhet nyter Tauranga et mildt og tørt klima. Dette har gjort byen til en populær plass for pensjonister å bosette seg i, og en populær feriedestinasjon. Foto: Camilla Rutherford, newzealand.com

Turistby med mangfoldig tilbud

Turistby med mangfoldig tilbud

Rotorua (58,500 innbyggere/2020) er en by ved den sørlige kysten av Lake Rotorua på Nordøya i regionen Bay of Plenty. En tredjedel av innbyggerne er maorier. Byen er velkjent for geotermisk aktivitet i området, sine botaniske hager og den historiske arkitekturen i byen. Rotorua er for øvrig godt tilrettelagt for terrengsykling med, og arrangerte verdensmesterskapet i 2006. Turistnæringen er den desidert største næringen i distriktet. Foto: Henry Burrows, Flickr CC BY-SA 2.0

Den første permanente europeiske bosetningen

Den første permanente europeiske bosetningen

Russell (762 innbyggere/2018), tidligere kjent som Kororareka, var den første permanente europeiske bosettingen og havnebyen på New Zealand. De første ankom på begynnelsen 1800-tallet. Den ligger i området Bay of Islands i regionen Northland, nord på Nordøya. Hovednæringsveien i Russel er turisme med restauranter, kaféer, gavebutikker og overnattingssteder. Foto: W. Bulach, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Feriebyen Queenstown

Feriebyen Queenstown

Queenstown (16,000 innbyggere/2020) er en ferieby i Otago. Byen er bygd rundt et innløp kalt Queenstown Bay ved Wakatipu-sjøen. Queenstown er kjent for sin handelsorienterte turisme og opplevelses- og skiturisme. Sommeren har lange varme dager med temperaturer som kan nå 30 ° C mens vintrene er kalde med hyppige snøfall. Foto: AJ Hackett Bungy New Zealand, newzealand.com

Maoriene kom til landet for 800 år siden

Maoriene kom til landet for 800 år siden

Maoriene er et urfolk som lever på New Zealand og snakker maorisk. Maoriene er et polynesisk folk som kom sjøveien fra de Polynesiske øyene til New Zealand omkring år 1280 e.Kr., og etablerte seg der. Dagens maorier snakker engelsk. Mange har til og med tapt sitt opprinnelige morsmål. Det er vanlig med ekteskap mellom maorier og andre. Foto: Destination Northland, newzealand.com

Den tredje største og tynt befolket

Den tredje største og tynt befolket

Stewart Island er den tredje største øya på New Zealand. Den ligger 30 kilometer sør av Sørøya og er skilt fra fastlandet av Foveaux-stredet. Øya er tynt befolket med omkring 400 faste innbyggere (2018), hvorav de fleste bor i landsbyen Oban. Øya har et område på 1,746 km², og skiller seg fra storparten av landet med at været ofte er stormfullt og kaldt. Økonomien er i stor grad avhengig av sommerturismen. Foto: Tomas Sobek, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

New Zealands høyeste fjell

New Zealands høyeste fjell

Mount Cook er New Zealands høyeste fjell. Det er 3,724 meter over havet (justert ned fra 3,754 meter over havet i 2014, på grunn av ras og erosjon) og befinner seg på Sørøya. Fjellet er del av fjellkjeden Søralpene. Det offisielle navnet på fjellet ble i 1998 Aoraki/Mount Cook som en del av en avtale mellom maori-nasjonen og de newzealandske styresmaktene. Foto: Miles Holden, newzealand.com

Den største innsjøen på New Zealand

Den største innsjøen på New Zealand

Tauposjøen (Lake Taupo) er den største innsjøen på New Zealand. Den befinner seg på Nordøya og dekker 616 km². Området rundt er vulkansk aktivt, og innsjøen selv antas å være stedet der en supervulkan har vært aktiv. Taupo hadde etter alt å dømme et kraftig utbrudd omkring 180 e.Kr., men det var sannsynligvis ikke så kraftig som et superutbrudd. Foto: Mead Norton, newzealand.com

En av de høyeste fossene i verden

En av de høyeste fossene i verden

Browne Falls er et fossefall over Doubtful Sound i Fiordland nasjonalpark på Sørøya av New Zealand. Fossen har et fall på 836 meter noe som gjør den til en av verdens høyeste fossefall. I tillegg renner fossene Helena Falls og Lady Alice Falls ut i Doubtful Sound. Fossen er oppkalt etter luftfotografen Victor Carlyle Browne som fløy over Fiordland flere ganger i 1940-årene. Foto: Pseudopanax, Wikimedia Commons Public domain

New Zealands lengste innsjø

New Zealands lengste innsjø

Lake Wakatipu på Sørøya er med en lengde på 80 kilometer landets lengste innsjø, og med 291 km² den tredje største i landet. Innsjøen er omringet av fjell, og kjent for å være vakker. Området er populært som et skisted, og brukes mye til paragliding, strikkhopping og fotturer. Lake Wakatipu har i perioder opplevd flom som påvirker innsjøsamfunnene Kingston, Glenorchy og Queenstown. Foto: Harshavardhan deuskar, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den lengste elven og VM-arrangør

Den lengste elven og VM-arrangør

Waikato River på Nordøya er med en lengde på 425 kilometer den lengste elven på New Zealand. Elven starter ved Mount Ruapehu, renner blant annet gjennom Lake Taupo og munner ut i Tasmanhavet. Fossefallene Huka Falls er en turistattraksjon og del av elven som er populær for rafting. Verdensmesterskapet ble arrangert her i 1999. Her er også Aratiatia Rapids som er ekstremt farlige stryk nedenfor demningen Aratiatia Power Station. Foto: Abaconda Management Group, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Den største nasjonalparken

Den største nasjonalparken

Fiordland National Park omfatter det sørvestlige hjørnet av Sørøya på New Zealand. Det er den største av de 14 nasjonalparkene på New Zealand, og har et areal på 12,500 km², og utgjør den største delen av verdensarvområdet Te Wahipounamu (1990). Parken er et populært reisemål for fjellklatrere og fotturister langs rutene Milford, Kepler, Hollyford og Routeburn Track, som alle ligger innenfor eller nær parken. Foto: Stewart Nimmo, newzealand.com

Den nest største av 14 nasjonalparker

Den nest største av 14 nasjonalparker

Kahurangi nasjonalpark ligger nordvest på Sørøya, ble opprettet i 1996, og har et areal på 4,520 km². Kahurangi er den nest største av de 14 nasjonalparkene på New Zealand. Naturen består av skog, fjell, elver og innsjøer. Parken er for øvrig kjent for at landets eldste fossil, datert til en alder av 540 millioner år, er funnet her. Fuglefaunaen inneholder flere endemiske og truede arter. Parken har et stort nettverk med stier. Foto: Michal Klajban, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Frodig nasjonalpark

Frodig nasjonalpark

Te Urewera nasjonalpark er en av fjorten nasjonalparker på New Zealand, og den største av de fire på Nordøya. Parken dekker et område på omkring 2,127 km², og ligger nordøst for regionen Hawke's Bay. Naturen i parken består av skog, fjell, daler, elver, fossefall og innsjøer. Den største innsjøen er Lake Waikaremoana (bildet). Vegetasjonen er veldig frodig med mer enn 650 innfødte plantearter. Dyre- og fuglelivet er også rikt og variert. Foto: Michal Klajban, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Landets sørligste nasjonalpark

Landets sørligste nasjonalpark

Rakiura nasjonalpark på Stewart Island ble opprettet i 2002, dekker omtrent 85 prosent av øya med 1,570 km² og er landets sørligste nasjonalpark. Naturen i parken består av skog, lave fjell, våtmarker, elver og kystområder. Rakiura betyr «Landet med glødende himmel» på maori-språket, som refererer til aurora borealis («sørlyset») og de spektakulære solnedgangene. Foto: Sébastien Goldberg, Unsplash

Nasjonalpark nummer fire i verden

Nasjonalpark nummer fire i verden

I 1993 ble Tongariro nasjonalpark, på den sentrale Nordøya, det første stedet i New Zealand som ble innskrevet på verdensarvlisten. Fjellene i hjertet av parken har kulturell og religiøs betydning for Maori-folket, og symboliserer de åndelige koblingene mellom samfunnet og dets omgivelser. Tongariro var i 1887 den fjerde nasjonalparken som ble etablert i verden, etter Yellowstone nasjonalpark i USA. Foto: Luke Behal, Flickr CC BY-ND 2.0

Variert turterreng og flere endemiske fugler

Variert turterreng og flere endemiske fugler

Nelson Lakes National Park ligger ved innsjøene Rotoiti og Rotoroa på Sørøya, ble opprettet i 1956 og dekker 1,020 km². Der er et nettverk av fotturruter gjennom parken. Fra korte naturstier ved Lake Rotoiti og Lake Rotorua, til flere dagers villmarksturer. Innsjøene er godt besøkt av fritidsfiskere. Mange kommer også for områdets fuglefauna, som inneholder flere endemiske fugler som kaka, kea og maorihonningeter. Foto: Mark Anderson, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Lett tilgjengelig og godt utviklet for turister

Lett tilgjengelig og godt utviklet for turister

Fox Glacier er en isbre nær vestkysten i Westland Tai Poutini National Park på Sørøya. Franz Josef Glacier ligger 25 kilometer lengre nord. Begge breene er en del av verdensarvområdet Te Wahipounam (1990). Breen ble utvidet fra 1985 til 2007, men har siden 2009 smeltet. På grunn av nærheten til landsbyen Fox Glacier Village er breen lett tilgjengelig og godt utviklet for turisme. Foto: Fox Glacier Guiding, Wikimedia Commons CC BY 4.0 2.

12 kilometer lang isbre

12 kilometer lang isbre

Franz Josef Glacier er en cirka 12 kilometer lang isbre i Westland Tai Poutini National Park på Sørøya. Som sin sørlige nabo, Fox Glacier, er den en del av verdensarvområdet Te Wahipounamu (1990). Breen vokste fra slutten av 1800-tallet og fram til 1982. Etter 1999 har den blitt mindre. Foto: Robert Davy, Flickr CC BY 2.0

Kåret som verdens beste reisemål

Kåret som verdens beste reisemål

Milford Sound er en fjord i sørvest for Sørøya i Fiordland National Park, Piopiotahi (Milford Sound) Marine Reserve og verdensarvstedet Te Wahipounamu. Det er kåret som verdens beste reisemål i en internasjonal undersøkelse (Awards for Travellers Choice Destinations 2008) og er anerkjent som New Zealands mest berømte turistmål. Rudyard Kipling kalte stedet for verdens åttende vidunder. Foto: Will Patino, newzealand.com

Slottslandskap dannet av kalksteiner

Slottslandskap dannet av kalksteiner

Castle Hill er en ås som ligger på en høyde på 900 meter i sentrum på Sørøya, omtrent 100 kilometer vest for Christchurch. Åsen fikk navnet sitt på grunn av det store antallet kalksteiner i forskjellige størrelser spredt rundt i området. Disse minner vagt om et gammelt, nedslitt slott. Store deler av den tidligere ChristChurch Cathedral i Christchurch var laget av kalkstein fra Castle Hills. Foto: James Shook, Wikimedia Commons CC BY 2.5

«Pannekakeklippene» formet av blåsehull

«Pannekakeklippene» formet av blåsehull

Punakaiki er en liten bosetning ved grensa til Paparoa National Park i regionen West Coast på Sørøya. Pancake Rocks («pannekakeklippene») er et svært populært turistmål ved Dolomite Point sør for bosetningen. Pancake Rocks er et sterkt erodert sandsteinsområde med «pannekake»-aktige lag av sandstein. Flatene er formet av vertikale blåsehull når det er flo sjø. Området er lett tilgjengelig med turstier, og tilrettelagt for rullestolbrukere. Foto: Alan Liefting, Wikimedia Commons Public domain

Husker du klippene fra «The Lord of the Rings»?

Husker du klippene fra «The Lord of the Rings»?

Putangirua Pinnacles er geologiske formasjoner plassert på toppen av en dal i fjellkjeden Aorangi Ranges på Nordøya. Det er ikke kjent nøyaktig hvor lenge toppene har dannet seg, men de antas å være under 125,000 år gamle, og at den store erosjonen startet for 7,000 år siden. En del av filmen «The Lord of the Rings: The Return of the King» ble innspilt på stedet. Foto: Simeon W, Flickr CC BY 2.0

Formasjon som et eple delt i to

Formasjon som et eple delt i to

Tokangawhā/Split Apple Rock er en geologisk bergformasjon i Tasman Bay/Te Tai-o-Aorere 50 meter utenfor den nordlige kysten av Sørøya. Den er laget av granitt fra kritt, og er formet som et eple delt i to. Stedet er en populær turistattraksjon. Foto: Tristan Schmurr, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

22 drepte og 25 alvorlig skadet i 2019

22 drepte og 25 alvorlig skadet i 2019

Whakaari (White Island) er en aktiv vulkan 48 kilometer fra østkysten på Nordøya. Øya er New Zealands mest aktive vulkankjegle. Whakaari brøt ut kontinuerlig fra desember 1975 til september 2000, og markerte ifølge forskningsinstituttet GNS Science verdens lengste historiske utbrudd. Det var også utbrudd i 2012, 2016 og 2019. Et stort utbrudd skjedde 9. desember 2019, noe som resulterte i 22 drepte og tjuefem personer som ble alvorlig skadet. Foto: gérard, Flickr CC BY-SA 2.0

Spesielt område med varme kilder og geysir

Spesielt område med varme kilder og geysir

Wai-O-Tapu er et 18 km² stort geotermisk område i regionen Waikato på Nordøya. Stedet har flere kratere, fumaroler, varme kilder, varme og kalde dammer farget av mineraler og blant annet geysiren Lady Knox. Området er tilgjengelig til fots og har en lang historie som turistattraksjon. Foto: Pierre Andre Leclercq, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den største varme kilden i verden

Den største varme kilden i verden

Frying Pan Lake er verdens største varme kilde og ligger i Echo-krateret i den vulkanske riftet Waimangu Volcanic Rift Valley på Nordøya. Krateret ble dannet etter utbruddet av Tarawara-fjellet i 1886, selv om selve innsjøen ble dannet i 1918 i etterkant av et utbrudd i krateret året før. Innsjøen, som er 3,8 hektar stor, er 200 meter på det lengste stedet, har en gjennomsnittlig dybde på seks meter og en maksimal dybde på omtrent 20 meter. Foto: Janko Luin, Flickr CC BY-SA 2.0

New Zealands største geotermiske felt

New Zealands største geotermiske felt

Karapiti er et område med geotermisk aktivitet nord for Taupo på Nordøya. Området kalles på engelsk i sin helhet: «Craters of the Moon Thermal Area», - Månekrateret. Dette er New Zealands største geotermiske felt, med et område på omtrent 25 km². Stedet er åpent hele året, og er godt tilrettelagt med turstier. Foto: Wilma Verburg, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Kjent for det klare, rene vatnet

Kjent for det klare, rene vatnet

Te Waikoropupū Springs ligger ved bukten Golden Bay i den sørlige enden på Sørøya. Kildene er kjent for vannets klarhet, volumet av vann som slippes ut og er åndelig viktig for maori-folket. Den horisontale synligheten til det konstant kjølig vannet på 11,7°C har blitt målt til et gjennomsnitt på 63 meter. Foto: Oyvind1979, Wikimedia Commons Public domain

300 kjente kalksteinsgrotter

300 kjente kalksteinsgrotter

Waitomo Glowworm Caves ved Waitomo på Nordøya er et hulesystem. Geologisk og vulkansk aktivitet har skapt rundt 300 kjente kalksteinsgrotter i Waitomo-regionen de siste 30 millioner årene. Grottene er kjent for sin glødeorm, en type spinnmygg, som er endemisk for New Zealand. Ormen tiltrekker byttet med lys. Det er et besøkssenter ved stedet som arrangerer båtturer i grottene. Foto: denisbin, Flickr CC BY-ND 2.0

«Lord of the Rings» og «Hobbit»

«Lord of the Rings» og «Hobbit»

Hobbiton i Waikato var en viktig lokalisering for filmene «The Lord of the Rings» og «The Hobbit». Stedet ligger på en familiedrevet gård omtrent åtte kilometer vest for Hinuera og ti kilometer sørvest for Matamata, og er nå et turistmål for Tolkien, og tilbyr guidet tur i området. Foto: Sara Orme, newzealand.com

«New Zealands eneste slott»

«New Zealands eneste slott»

Larnach Castle er en herregård fra 1874 som ligger 15 kilometer fra byen Dunedin på en høyde med utsikt over Stillehavet. Stedet har vært i privat eie siden 1967, er åpen for publikum og markedsføres som «New Zealands eneste slott». Larnach Castle Gardens er en av bare fem hager i landet som har fått karakteren «Garden of International Significance» av New Zealand Gardens Trust. Foto: Pseudopanax, Wikimedia Commons Public domain

Landemerke fra 1906

Landemerke fra 1906

Jernbanestasjonen i byen Dunedin på Sørøya er et landmerke i byen. Dunedin ble koblet til Christchurch med jernbane i 1878, med en forbindelse sørover til Invercargill fullført året etter. Den nåværende stasjonsbygningen ble åpnet i 1906, og har blant annet et 37 meter høyt klokketårn. Hallen har et mosaikkgulv med 750.000 fliser. Stasjonen har en restaurant, et kunstsenter og New Zealand Sports Hall of Fame. Foto: Antilived, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det eldste museet i landet

Det eldste museet i landet

Auckland War Memorial Museum er det største kulturelle, historiske og naturhistoriske museet i byen Auckland. Det ble grunnlagt i 1852, noe som gjør det til det eldste museet i landet. Den første museumsbygningen var et våningshus med to rom i Grafton, en forstad til Auckland. Museet er også det sentrale krigsminnesmerket for provinsen Auckland. Foto: Nick-D, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

En av de største samlingene i New Zealand

En av de største samlingene i New Zealand

Otago Museum åpnet i 1910 og ligger i sentrum av byen Dunedin på Sørøya. Her presenteres det historier, dokumentasjonsmateriell og gjenstander om landets natur, kultur og vitenskap. Museet har samlet gjenstander i over 150 år, og er en av byens ledende attraksjoner og har en av de største samlingene i New Zealand. Foto: Rosi Crane, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

New Zealands nasjonalmuseum

New Zealands nasjonalmuseum

Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa er New Zealands nasjonalmuseum. Te Papas utstillingsbygning ligger ved Cabel Street i Wellington. Bygningen er 36.000 kvadratmeter stor og har seks etasjer med utstillinger rundt New Zealands kultur og miljø. Museet har også en del utearealer med kunstige huler, krattskog og våtmark. Foto: Ulrich Lange, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Maritimt museum med mange fartøy

Maritimt museum med mange fartøy

New Zealand Maritime Museum i byen Auckland er et maritimt museum som ble innviet i 1993. Museet har en stor samling med fokus på at fra fartøy polynesiske maori-båter, til skip fra europeiske oppdagelsesreiser, hvalfangst, dampskip til moderne seilbåter som har deltatt i America Cup. I tillegg er det mye gammelt håndverk, dokumentasjonsmateriell og mye annet. Foto: Joyofmuseums, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

30 historiske bygninger fra kolonitiden

30 historiske bygninger fra kolonitiden

Howick Historical Village er et museum i byen Auckland. Museet er 30 gamle bygninger i en hage fra kolonitiden som er restaurert av frivillige i en historieforening. Etter åtte års arbeid åpnet museet i 1980. Arbeidet ble i stor grad finansiert fra salg av julekort og fra kakeboder. Foto: Pseudopanax, Wikimedia Commons Public domain

Kinesisk samfunn under gullrushet på 1860-tallet

Kinesisk samfunn under gullrushet på 1860-tallet

Arrowtown Chinese Settlement er et fredet, historisk landsby som ligger i den gamle gullgruvelandsbyen Arrowtown. Den ble satt opp av et kinesere under gullrushet Otago Gold Rush på 1860-tallet. Bebyggelsen er nå restaurert, og er et museum. Foto: Beast from the Bush, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

120 mennesker gravlagt av vulkanutbrudd

120 mennesker gravlagt av vulkanutbrudd

Te Wairoa var en landsby, nå en spøkelsesby som også er kjent som Buried Village, nær bredden av Lake Tarawera på Nordøya. Landsbyen var opprinnelig en bosetning for maori-folket og europeere fra 1848, men den ble ødelagt av vulkanutbruddet fra Mount Tarawera 10.juni 1886. 120 mennesker døde i utbruddet, mange av dem i andre landsbyer nærmere vulkanen. Den gravlagte landsbyen er åpne for publikum. Foto: James Shook, Wikimedia Commons CC BY 2.5

Museum med mange rariteter

Museum med mange rariteter

Dunedin Museum of Natural Mystery er et lite privat museum med etnografiske gjenstander, biologiske kuriositeter og diverse rariteter i byen Dunedin. Museet er etablert av kunstneren Bruce Mahalski, og åpnet i mars 2018. Foto: BMahalski, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Mangfoldig dyrehage fra 1922

Mangfoldig dyrehage fra 1922

Auckland Zoo er en zoologisk hage i byen Auckland som åpnet i 1922. Dyrehagen har for tiden over 1.400 individer som representerer 135 arter. Her er det blant annet giraffer, leopardskilpadder, sebraer, geparder, surikatter, kenguruer, tasmanske djevler, ringhalelemurer, amerikanske alligatorer, rødpandaer, elefanter, strutser og mange flere pattedyr, i tillegg til mange fugler og reptiler. Foto: Avenue, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Vulkankrater og utsiktspunkt rett ved storby

Vulkankrater og utsiktspunkt rett ved storby

Maungawhau (Mount Eden) er en sinderkjegle (slaggkjegle) i Mount Eden som er en forstad til byen Auckland. Kjeglen er en sovende vulkan og er med 196 meter det høyeste naturlige punktet og et utsiktspunkt i Auckland. Krateret er 50 meter dypt. Basaltisk lava fra krateret dekket et område på 5,6 km². Fjellet består av tre individuelle kratere på rad som gir det en oval form. De siste utbruddene skjedde for 28.000 år siden. Foto: Etherbug, Alan Collins, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Det første i sitt slag i verden

Det første i sitt slag i verden

Zealandia er et verneområde i hovedstaden Wellington, ble grunnlagt i 1995 og dekker et område på 225 hektar. Målet med området er å gjenopprette det biologiske mangfoldet som flora og fugleliv. Det er blant annet gjennomført med et 8,6 kilometer langt gjerde for å hindre rovdyr å komme inn på området. I 2006 oppnådde de målet med en betydelig vekst. Foto: Neil Leslie, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Botanisk hage fra 1867

Botanisk hage fra 1867

New Zealand har et titalls botaniske hager i hele landet. Queenstown Gardens som ligger ved siden av byen Queenstown er en botanisk hage som ble etablert i 1867. Hagen har flere endemiske trær og planter, en stor dam, turstier, lekeplass, tennisbane, og baner for bowls (minner om boccia og boule), skateboard og BMX. Foto: rheins, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Den bratteste gaten i verden

Den bratteste gaten i verden

Baldwin Street i forstaden North East Valley til byen Dunedin på Sørøya er anerkjent av Guinness rekordbok som den bratteste gaten i verden. Maksimal stigning på den nesten 350 meter lange veien er 1: 2,86 (19,3° eller cirka 35 prosent). På grunn av den ekstreme stigningen er den laget av betong i stedet for asfalt, på grunn av at asfalt vil smelte på varme dager og gli nedover veien. Foto: Mark Oliver Dittrich, Wikimedia Commons Public domain

Kontroversielt og populært i mer enn 20 år

Kontroversielt og populært i mer enn 20 år

Cardrona Bra Fence er en kontroversiell og populær turistattraksjon i dalen Central Otago på Sørøya. På et tidspunkt mellom 1998 og 1999 begynte forbipasserende å feste brystholdere på et gjerde. Det ble gradvis et kjent sted etter hvert som antallet bh'er vokste til hundrevis. Den opprinnelige årsaken til at de ble festet til gjerdet er ukjent. I perioder har det blitt fjernet, men er nå satt opp igjen og har nå mer enn 1,000 bh`er. Foto: Daniel Fernandes de Oliveira, Flickr CC BY 2.0

En snodig liten verden i ferieby

En snodig liten verden i ferieby

Puzzling World er en turistattraksjon i nærheten av feriebyen Wanaka. Det begynte som en labyrint i 1973, og utvidet seg gradvis til å bli et prisbelønt kompleks med optiske illusjoner, forvirrende rom og verdens første 3D-labyrint. Stedet har nå rundt 200,000 besøkende i året. Under jordskjelvet i Wanaka i 2015 måtte folk evakueres, mens noen besøkende rapporterte at de trodde det var en del av opplevelsen. Foto: Yogi de, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den mest prisbelønte i landet

Den mest prisbelønte i landet

Tamaki Māori Village er en gjenskapt tradisjonell landsby som ligger 15 kilometer sør for byen Rotorua på Nordøya. Her presenteres det hvordan maori-folket levde før europeerne kom til New Zealand. Tamaki Māori Village er den mest prisbelønte kulturattraksjonen i landet, og ble i 2018 kåret til den sjuende beste kulturopplevelsen i verden av TripAdvisors Traveller's Choice. Foto: Robert Linsdell, Flickr CC BY 2.0

Bidrag og publikum fra hele verden

Bidrag og publikum fra hele verden

World of WearableArt er et årlig show i Wellington med design, kostyme og teater. Fra et lite landsens kunstgalleri for 30 år siden har showet vokst til New Zealands største og mest dynamiske kulturarrangement med bidrag og publikum fra hele verden. Foto: Myself0409, Flickr CC BY-ND 2.0

Byens store turistattraksjon er et toalett

Byens store turistattraksjon er et toalett

Hundertwasser Toilets er et offentlig toalett i byen Kawakawa nord i New Zealand. Dette er en av få toaletter i verden som er formet som et kunstverk. Verket er laget av kunstneren og arkitekten Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) fra Østerrike og New Zealand. Det dekorative toalettet er det eneste prosjektet designet av kunstneren på den sørlige halvkule og hans siste prosjekt fullført i løpet av hans levetid. Toalettet er byens store turistattraksjon. Foto: Eli Duke, Flickr CC BY-SA 2.0

Det lengste stedsnavnet i verden

Det lengste stedsnavnet i verden

Pōrangahau er et lite tettsted i regionen Hawke's Bay på kysten av Nordøya. Seks kilometer sør for stedet er en liten høyde med det lengste stedsnavnet i verden: Taumata-whakatangihanga-koauau-o-tamatea-Turi-pukaka-piki-Maunga-horo-Nuku-Pokai-Whenua-ki-tana-tahu. Foto: itravelNZ®, Flickr CC BY 2.0

Minnesmerke etter jordskjelvet i 2011

Minnesmerke etter jordskjelvet i 2011

185 empty chairs er et uoffisielt minnesmerke for de som døde i jordskjelvet i Christchurch i 2011. Det ble etablert på ettårsdagen for markeringen av jordskjelvet. Christchurch ble rammet av et jordskjelv 22. februar 2011 som drepte 185 mennesker. Canterbury Earthquake National Memorial er det offisielle minnesmerket, og åpnet i 2017. Foto: Michal Klajban, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Symbol for hovedstaden

Symbol for hovedstaden

Wellington Cable Car er en kabelbane i hovedstaden Wellington som starter fra en høyde på 120 meter og går opp til en topp på 612 meter. Turen tar fem minutter. Kabelbanen åpnet i 1902, og er et symbol for byen. Den brukes av litt under en million mennesker hvert år. Et museum om kabelbanen åpnet i 2000. Foto: Nelson Pérez, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det høyeste på den sørlige halvkule

Det høyeste på den sørlige halvkule

Sky Tower er et tårn i sentrum av byen Auckland. Fra bakkenivå til toppen er det 328 meter høyt, noe som er det høyeste bygget i den sørlige hemisfære. Tårnet er en del av hotell- og kasinokomplekset som er eid og drevet av selskapet Skycity Entertainment Group. Etter to og et halvt års byggearbeid ble tårnet åpnet den i 1997. Tårnet er beregnet å klare et jordskjelv på 8.0 på Richters skala. Foto: Shoestring, Wikimedia Commons CC BY-SA 1.0

«New Zealands mest berømte tre»

«New Zealands mest berømte tre»

That Wanaka Tree er et tre som ligger i den sørlige enden av Lake Wanaka. Treet er alene i innsjøen og er et populært Instagram-motiv. Wanaka Tree henter navnet sitt fra hashtaggen #ThatWanakaTree, som brukes på Instagram for å identifisere bilder av treet. Treet har blitt beskrevet som «New Zealands mest berømte tre» og kalt «et av de mest fotograferte trærne i hele New Zealand». Foto: ajmandell1, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Surfestrand og populært utfartsområde

Surfestrand og populært utfartsområde

Muriwai Beach er et kystsamfunn på Nordøya, 29 kilometer vest for sentrum av Auckland. Stranden med mange turstier i området er et populært utfartsområde for folk fra byen Auckland. Det er også en populær surfestrand. En stor koloni med australsule hekker i området. Foto: JShook, Wikimedia Commons CC BY 2.5

En av de beste øde strendene i verden

En av de beste øde strendene i verden

New Chums Beach er en strand i Wainuiototo Bay på Coromandel-halvøya på Nordøya. Stranden er kun tilgjengelig med båt eller via en 30-minutters spasertur. I 2006 ble den kåret til en av de 20 beste øde strendene i verden av den engelske avisa The Observer og høyt rangert av Lonely Planet og National Geographic. I 2010 var det planer om en utbygging av 20 hus ved stranda, men ble stoppet etter store protester. Foto: Pseudopanax, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Varmt vann kommer opp fra sanden

Varmt vann kommer opp fra sanden

Hot Water Beach er en strand på østkysten av Coromandelhalvøya, rundt 12 kilometer sørøst for byen Whitianga og rundt 175 kilometer fra byen Auckland. Navnet kommer fra varme kilder under stranda. Varmt vann kommer opp igjennom sanden mellom høyvann og lavvann. Stranden er et populært mål både for turister og lokalbefolkningen. Årlige besøkstall er estimert til 700,000 gjester. Foto: Steve & Jem Copley, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Mest kjent for sine pittoreske strender

Mest kjent for sine pittoreske strender

Kaiteriteri er en by og badeby i Tasman-regionen på Nordøya og hovedporten til Abel Tasman nasjonalpark. Byen er mest kjent for sine pittoreske strender, og har sin viktigste inntekt fra turismen. Her er det en rekke moteller, hytter og campingplasser. Pingviner, sel og delfiner er vanlige i området. Foto: Ears Roses, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Innsamling for å unngå privatisering

Innsamling for å unngå privatisering

Awaroa Beach i Tasman Bay på Sørøya ble i 2016 en del av Abel Tasman National Park etter at det ble igangsatt en pengeinnsamling (cirka 12 millioner norske kroner) for å sikre at stranden ble åpen for allmenheten og ikke havnet i private hender da den ble lagt ut for salg i 2013. Stranden beskrives som vakker med fin, hvit sand, og beskyttes godt med at det ikke er vei til området. Foto: Sandra Vallaure, Flickr CC BY 2.0

Populær strand for surfing

Populær strand for surfing

Wainui Beach er en strand og tettsted åtte kilometer øst for byen Gisborne (37,300 innbyggere/2021). Stranden er er populært sted for surfere og kjent for sin fine sand. Familien Quinn med brødrene Maz og Jay, og søsteren Holly vokste opp ved stedet og er nasjonale mestere i surfing. Foto: russellstreet, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Det største skiområdet på Sørøya

Det største skiområdet på Sørøya

New Zealand har et titalls gode alpinanlegg. Treble Cone er det største skiområdet på Sørøya, og er kjent for sin utsikt over Lake Wanaka og fjellområdet Mount Aspiring/Tititea. Anlegget ble etablert i 1968 av lokale skientusiaster, og har nå fire heiser. Topphøyden er 2,088 meter med en basehøyde på 1,200 meter. Den lengste løypen er fire kilometer lang. Anlegget har en godt utbygd infrastruktur med kafe, bar, medisinsk senter og utleiebutikk. Foto: Miles Holden, newzealand.com

En av de beste alpinanleggene

En av de beste alpinanleggene

Cardrona Alpine Resort er et alpinanlegg på Sørøya med en topphøyde på 1.894 meter, og vanskelighetsgrader for både nybegynnere og eksperter. Fjellet er også tilrettelagt for snowboard. Anlegget åpnet i 1980 og har sju heiser. 15 selvbetjente hytter tilbys som overnatting. Alpinanlegget beskrives som en av de beste i landet. Foto: André Richard Chalmers, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Legendarisk bryggeri fra 1876

Legendarisk bryggeri fra 1876

Speight's er et bryggeri grunnlagt i 1876 og basert i byen Dunedin på Sørøya. Bryggeriet er best kjent for sin Gold Medal Ale, en av de mest solgte ølene i New Zealand. Bryggeriet er også opphavet til en kjede med Speights Ale House- puber over hele New Zealand. Speights bryggeribygning er et fremtredende landemerke i sentrum av Dunedin. Det arrangeres guidede turer i bryggeriet. Foto: Mattinbgn, Wikimedia Commons CC BY 3.0

3,888,000 turister i 2019

3,888,000 turister i 2019

New Zealand registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 3,888,000 turister i 2019, og omsatte for cirka 10,96 milliarder amerikanske dollar i turistsektoren. Dette tilsvarer 5,2 prosent av bruttonasjonalproduktet, og omtrent 19 prosent av alle internasjonale reiselivsinntekter i Australia og New Zealand. Cordis Hotel er et eksklusivt hotell i byen Auckland. Hotellet har 680 rom, flere restauranter, barer og svømmebasseng. Foto: Andywong 1021,Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Personlig kokk og Porsche inkludert i prisen

Personlig kokk og Porsche inkludert i prisen

Eagles Nest er en resort med fem villaer i bukten Bay of Islands på Nordøya, noen kilometer nord for kystlandsbyen Russell. Eagles nest er trolig den dyreste i landet. En natt koster 60,000 kroner (2021) for den dyreste boligen. Gjestene får da personlige kokker og Porsche-biler som er tilgjengelig under oppholdet. Den femstjerners resorten er tildelt «World Travel Award» som «New Zealands ledende feriested» Foto: Ralph Bestic, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Her kan du sove i en silo

Her kan du sove i en silo

Å sove i en silo er kanskje ikke det som frister, men i byen Little River på Banks-halvøya, 45 minutters kjøretur fra Christchurch, har de forvandlet flere siloer til hotellrom. Siloene er designet i to etasjer og er fullt utstyrt med kjøkken, balkonger og TV-er. Foto: denisbin, Flickr CC BY-SA 2.0

Cookøyene - en assosiert stat

Cookøyene - en assosiert stat

COOKØYENE - Cookøyene (17,459 innbyggere/2016) er en øygruppe i Stillehavet. Landet er en assosiert stat og en del av Kongeriket New Zealand. Øygruppen består av 15 små øyer, hvorav Rarotonga er den største. Totalt areal er 237 km², og hovedstaden er Avarua. Innbyggerne er for det meste kristne. Øyene ble et britisk protektorat i 1888, overført til New Zealand i 1901, og en assosiert stat fra 1965. Foto: Christopher Johnson, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Hovedstaden Avarua

Hovedstaden Avarua

COOKØYENE - Avarua (4,906 innbyggere/2016), er hovedstaden på Cookøyene og ligger på øya Rarotonga. Byen vokste fram mellom havnene Avatiu og Tskuvaine i det tradisjonelle distriktet Te Au O Tonga nord på Rarotonga. Avarua har regjeringskontorer og huser banker, handel og annen forretningsvirksomhet, men har lite turistnæring. Mange av de som arbeider i Avarua bor andre steder på Rarotonga. Bildet fra sentrum i hovedstaden er fra 2006. Foto: Mr Bullitt, Wikimedia Commons CC BY 2.5

Den største øya på Cookøyene

Den største øya på Cookøyene

COOKØYENE - Rarotonga (13,007 innbyggere/2021) er en av de sørlige øyene i øygruppen Cookøyene. Det er den største av Cookøyene. Her ligger hovedstaden Avarua. Nær tre firedeler av landets befolkning bor på Rarotonga. Økonomien er preget av landbruk, lett industri og turisme. Mye av turismen på Cookøyene er basert på Rarotonga. Foto: Tristanb, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Verdens vakreste lagune?

Verdens vakreste lagune?

COOKØYENE - Aitutaki (1,712 innbyggere/2017) er den tredje største av de sørlige øyene, og består av tre vulkanske småøyer og 12 koralløyer. Hoveddelen av befolkningen bor i landsbyen Arutanga. Her ligger også en flyplass, som Air Rarotonga flyr til fra Rarotonga. Aitutaki er den nest mest besøkte av Cookøyene. Her finnes flere hoteller og andre overnattingssteder, og mange aktiviteter. Mange anser Aitutaki for å være verdens vakreste lagune. Foto: RDPixelShop, Flickr CC BY-SA 2.0

Opplev kulturen til maori-folket

Opplev kulturen til maori-folket

COOKØYENE - Te Vara Nui Village ved Muri Beach på Rarotonga er øyas ledende kulturattraksjon. Her arrangeres det en «kulturreise» av lokale maorifolk som deler Cookøyenes historie, tradisjonelle medisiner, forfedrenes navigasjonsteknikker og legender, i tillegg til at lokale håndverkere blant annet viser hvordan de lager dansekostymer. Foto: thecookislands.com

Niue - en assosiert stat

Niue - en assosiert stat

NIUE - Niue (1,620 innbyggere/2018) er ei øy i det sørlige Stillehavet, en assosiert stat fritt tilknyttet New Zealand. Niue ligger 2.400 kilometer nordøst for Auckland og 3.900 kilometer nordøst for Sydney i et triangel mellom Tonga, Samoa og Cookøyene. Landet dekker en flate på 259 km². Øya omtales også som «Polynesias klippe». Øya var i perioden 1994-2006 et skatteparadis, men etter internasjonale protester ble ordningen avsluttet. Foto: Anthony Sowerby, Flickr CC BY-SA 2.0

Hovedstaden Alofi

Hovedstaden Alofi

NIUE - Alofi (597 innbyggere/2017) er hovedstad i øystaten Niue, og den nest minst befolkede i verden etter Ngelrulmod i Palau. I januar 2004 ble øya rammet av en tropisk storm, som drepte to personer og forårsaket store skader på bygningene i byen, deriblant sykehuset. Siden det har de offentlige bygningene blitt flyttet lenger inn på land til mindre utsatte områder. Bildet er fra 2007. Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Den største stranden

Den største stranden

NIUE - Avatele er en av de fjorten landsbyene i Niue. Stedet er mest kjent sin strand, Avatele Bach, som er den største i landet og det mest populære reisemålet. Stranden var stedet for kaptein James Cook sitt tredje og siste landingsforsøk på øya i 1774. Foto: Lagalugah, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Ross Dependency - et newzealandsk biland

Ross Dependency - et newzealandsk biland

ROSSØYA - Ross Dependency er et newzealandsk biland i Antarktis og en del av New Zealand. Det er oppkalt etter James Clark Ross, som oppdaget Rosshavet. Ross Dependency dekker er en sektor som strekker seg fra Sørpolen til 60° sørlig bredde mellom 160° øst til 150° vest. Området styres direkte fra New Zealand av M.F.A (Ministry of Foreign Affairs). Ross Dependency ble overført fra Storbritannia til New Zealand i 1923. Foto: John K. Sokolowski, U.S. Navy, Wikimedia Commons Public domain

En newzealandsk forskningsstasjon

En newzealandsk forskningsstasjon

ROSSØYA - Scott Base er en newzealandsk forskningsstasjon nær Mount Erebus på Rossøya i Antarktis. Den er oppkalt etter Robert Falcon Scott som ledet to ekspedisjoner i dette området. Basen er New Zealands hovedbase i Antarktis og opereres av Antarctica New Zealand. Basen ble opprettet i 1957 og skulle i utgangspunktet være midlertidig, men har blitt stående og er i nyere tid utvidet. Foto: U.S. Department of State, Wikimedia Commons Public domain

257 døde i flyulykke

257 døde i flyulykke

ROSSØYA - Den 28. november 1979 krasjet Air New Zealand Flight 901, et McDonnell Douglas DC-10 fly som fløy rundturer fra Auckland til Antarktis, og alle de 257 som var ombord omkom. Ulykken skjedde på Mount Erebus på Rossøya. Ulykken er New Zealands dødeligste katastrofe i fredstid, så vel som den dødeligste ulykken i Air New Zealands historie. Bildet er av et minnesmerke i byen Auckland. Foto: Phantomwiki, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Tokelau - New Zealands territorium

Tokelau - New Zealands territorium

TOKELAU - Tokelau (1,499 innbyggere/2016) er et territorium bestående av tre korallatoller, Atafu, Nukunonu og Fakaofo, i det sørlige Stillehavet. Øygruppen er en del av Kongeriket New Zealand. De tre øyene utgjør ca. 12 km² land, og ligger halvvegs mellom Hawaii og New Zealand. FN regner Tokelau som et ikke-selvstyrt område. I havet er det registrert 188 fiskearter, 208 korallarter og tre arter muslinger og snegler. Foto: The Australian Department of Foreign Affairs and Trade, Flickr CC BY 2.0

Viktige biologiske og økologiske steder

Viktige biologiske og økologiske steder

SUBANTARKTISKE ØYER - New Zealands Subantarctic Islands består av øyene Auckland, Snares, Campbell, Bounty og Antipodes. De ligger i det sørlige havet, sør-øst for New Zealand. Øyene er viktige biologiske og økologiske steder på grunn av det rike biologiske mangfoldet og dyrelivet. I tillegg er det mange endemiske arter på øyene. Det er 126 fuglearter, inkludert 40 sjøfugler, hvorav åtte som hekker ingen andre steder. Stedet ble oppført som verdensarv i 1998. Foto: media.newzealand.com

bottom of page