Fakta
Niger
David Harewood (1965 - )
Britisk skuespiller og programleder.
Portrett: vagueonthehow, Wikimedia Commons CC BY 2.0 Illustrasjonsfoto: Kaitlyn Thompson, Flickr CC BY-SA 2.0
Historisk glimt
Selv om det meste av det som i dag er Niger har blitt underordnet det barske og ugjestmilde Sahara de siste to tusen årene, besto den nordlige delen av landet stort sett av fruktbare sletter inntil for 5,000 år siden.
De første folkeslagene som slo seg ned i Niger var fulani-og tuaregno-nomader fra nord, og hausaer fra øst. Dette er også i dag de største etniske gruppene. Mot slutten av 1800-tallet tok Frankrike gradvis over kontrollen av landet. Niger ble i 1922 en del av Fransk Vest-Afrika, og i 1946 ble området et fransk oversjøisk territorium.
Etter frigjøringen i 1960 bestemte den første presidenten Hamani Diori for å opprettholde de økonomiske forbindelsene med Frankrike. I 1974 gjennomførte oberst Seyni Kountche et kupp, og innførte militærdiktatur. Han døde i 1987, etter en serie kuppforsøk utført av kolleger innen hæren. Han ble etterfulgt av den mer moderate og populære general Ali Seybou. Nigers republikanske grunnlov ble avskaffet i 1974, og all politisk virksomhet ble forbudt.
I 1988 ble det satt i gang arbeid mot å innføre en ny grunnlov basert på et ettpartisystem, og i 1989 ble sivilt styre gjeninnført. I 1992 ble det kunngjort at et flerpartisystem skulle innføres, som en reaksjon på urolighetene i landet. I 1993 ble det første demokratiske presidentvalget i landets historie gjennomført. Mahamane Ousmane ble valgt til president.
I 1999 ble Tandja Mamadou valgt til president, og i 2004 ble han gjenvalgt. I august 2009 oppløste han nasjonalforsamlingen og innførte endringer i grunnloven slik at han kunne sitte mer enn to perioder. Dette var tidligere erklært grunnlovsstridig av høyesterett, noe som resulterte i at presidenten oppløste høyesterett. Noen dager senere ble nye medlemmer til høyesterett utnevnt. Protester og uroligheter fulgte, og forhandlinger mellom opposisjonen og regjeringen brøt sammen 14. februar 2010. Fire dager senere ble det meldt om skyting i hovedstaden Niamey, og landets grenser ble stengt. Militære ledere kunngjorde at presidenten og regjeringen var tatt til fange, og at unntakstilstand og et nattlig portforbud var innført. En militærjunta under ledelse av Salou Djibo tok makten.
Mahamadou Issoufou har vært president i Niger siden april 2021. Før han ble president, fungerte han som president for Det nigeriske partiet for demokrati og sosialisme (PNDS-Tarayya). Han fungerte også som utenriksminister fra 1995 til 1996 og igjen fra 2011 til 2015.
Ouhoumoudou Mahamadou har vært statsminister siden april 2021. Mahamadou tjenestegjorde i regjeringen i Niger som minister for gruver, energi og industri fra 1991 til 1993 og som finansminister fra april 2011 til april 2012. Han har vært direktør for presidentens kabinett siden 2015.
Visste du at...
Niger er et av verdens fattigste land og vurdert av FN som en av verdens minst utviklede land. I dag kjemper landet mot hyppig tørke, opprør og omfattende fattigdom.
Til tross for at Niger er overveiende muslimsk, er islam ikke en statlig religion. Det er en klar adskillelse av religion og stat.
Med 80 prosent av landmassen i Sahara-ørkenen, er det lite land igjen for dyrking. Mesteparten av dyrkingen skjer langs elva Niger. Niger dekker et areal på 1.270.000 km, noe som gjør den til den største nasjonen i Vest-Afrika.
Politisk ustabilitet, geografiske og demografiske faktorer og dårlig styring har vært med på å bidra til et lavt utdanningsnivå i Niger. Landet er et av de mest analfabetiske landene i verden med leseferdighetsnivåer som er omtrent 30 prosent . Selv om Niger har store mineralforekomster, blant annet uran, olje og gull, har ikke dette forbedret den økonomiske situasjonen nevneverdig. Mindre enn 50 prosent av barna som går på skolen. Niger har en av verdens største uranforekomster. Niger satser på økt utvikling av oljeforekomstene og gullgruver for å bidra til å modernisere sin økonomi.
Niger regnes som en av de heteste nasjonene i verden, og er kjent som «Frying Pan of the World». Vanlige temperaturer i landet varierer mellom 31 grader og 41 grader Celsius. Lufta i sørlige og sørvestlige regioner er ofte være ubehagelig varm og fuktig i motsetning til de østlige og nordlige delene hvor luften er tørrere.
USA har en betydelig militær tilstedeværelse i landet, som er ment å bekjempe islamistiske militanter. Niger har blitt notert som en viktig transittrute for innvandrere som reiser til Europa.
Pressefriheten i Niger har ifølge Reportere uten grenser «bedret seg betraktelig» siden 2010 da Mamadou Tandja ble avløst som president. I organisasjonens ranking er Niger (2021) nummer 59 blant 180 land i verden.
Niger er rangert som landet i verden med de dårligste levekårene av FNs utviklingsprogram sin Indeks for menneskelig utvikling, Human Development Index (HDI) som måler levekårene i 189 land. Landet er på 189.plass.
Hovedstad
Niamey
Etniske grupper
Hausaer 53 %, djermaer/songhaier 21 %, tuareger 11 %, fulanier 7 %, kanurier 6 % andre (inkludert gurmaer, arabere og tubuer) 3 % (2006)
Språk
Fransk (offisielt) hausa, djerma
Religion
Muslimer 80 %, andre (inkluder stammereligioner og kristne) 20 %
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Styreform
Republikk
Areal
1 267 000 km²
Nasjonaldag
18. desember
Levekostnader
Om mat fra Niger
Tasteatlas
Utvalgte aviser
Nettsted for turisme
UDs reiseråd
Nødnummer
Politi 17 Ambulanse 15 Brann 18
Luftforurensning - IQAir
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
FNs utviklingsprogram
Reportere uten grenser
Transparency International
FN-sambandet - Landstatistikk