top of page

Fakta

Niger
1280px-Supergirl_(35736563054)_(cropped)
125px-Flag_of_Niger.svg.png
15357839659_f905ab12a3_o.jpg

Portrett: vagueonthehow, Wikimedia Commons CC BY 2.0  Illustrasjonsfoto: Kaitlyn Thompson, Flickr CC BY-SA 2.0

Historisk glimt

Selv om det meste av det som i dag er Niger har blitt underordnet det barske og ugjestmilde Sahara de siste to tusen årene, besto den nordlige delen av landet stort sett av fruktbare sletter inntil for 5,000 år siden. 

De første folkeslagene som slo seg ned i Niger var fulani-og tuaregno-nomader fra nord, og hausaer fra øst. Dette er også i dag de største etniske gruppene. Mot slutten av 1800-tallet tok Frankrike gradvis over kontrollen av landet. Niger ble i 1922 en del av Fransk Vest-Afrika, og i 1946 ble området et fransk oversjøisk territorium.

Etter frigjøringen i 1960 bestemte den første presidenten Hamani Diori for å opprettholde de økonomiske forbindelsene med Frankrike. I 1974 gjennomførte oberst Seyni Kountche et kupp, og innførte militærdiktatur. Han døde i 1987, etter en serie kuppforsøk utført av kolleger innen hæren. Han ble etterfulgt av den mer moderate og populære general Ali Seybou. Nigers republikanske grunnlov ble avskaffet i 1974, og all politisk virksomhet ble forbudt.

 

1988 ble det satt i gang arbeid mot å innføre en ny grunnlov basert på et ettpartisystem, og i 1989 ble sivilt styre gjeninnført. I 1992 ble det kunngjort at et flerpartisystem skulle innføres, som en reaksjon på urolighetene i landet. I 1993 ble det første demokratiske presidentvalget i landets historie gjennomført. Mahamane Ousmane ble valgt til president.

I 1999 ble Tandja Mamadou valgt til president, og i 2004 ble han gjenvalgt. I august 2009 oppløste han nasjonalforsamlingen og innførte endringer i grunnloven slik at han kunne sitte mer enn to perioder. Dette var tidligere erklært grunnlovsstridig av høyesterett, noe som resulterte i at presidenten oppløste høyesterett. Noen dager senere ble nye medlemmer til høyesterett utnevnt. Protester og uroligheter fulgte, og forhandlinger mellom opposisjonen og regjeringen brøt sammen 14. februar 2010. Fire dager senere ble det meldt om skyting i hovedstaden Niamey, og landets grenser ble stengt. Militære ledere kunngjorde at presidenten og regjeringen var tatt til fange, og at unntakstilstand og et nattlig portforbud var innført. En militærjunta under ledelse av Salou Djibo tok makten.

 

Mahamadou Issoufou har vært president i Niger siden april 2021. Før han ble president, fungerte han som president for Det nigeriske partiet for demokrati og sosialisme (PNDS-Tarayya). Han fungerte også som utenriksminister fra 1995 til 1996 og igjen fra 2011 til 2015. 

Ouhoumoudou Mahamadou har vært statsminister siden april 2021. Mahamadou tjenestegjorde i regjeringen i Niger som minister for gruver, energi og industri fra 1991 til 1993 og som finansminister fra april 2011 til april 2012. Han har vært direktør for presidentens kabinett siden 2015.

Visste du at...

Niger er et av verdens fattigste land og vurdert av FN som en av verdens minst utviklede land.  I dag kjemper landet mot hyppig tørke, opprør og omfattende fattigdom.

Til tross for at Niger er overveiende muslimsk, er islam ikke en statlig religion. Det er en klar adskillelse av religion og stat.

Med 80 prosent av landmassen i Sahara-ørkenen, er det lite land igjen for dyrking. Mesteparten av dyrkingen skjer langs elva Niger. Niger dekker et areal på 1.270.000 km, noe som gjør den til den største nasjonen i Vest-Afrika. 

Politisk ustabilitet, geografiske og demografiske faktorer og dårlig styring har vært med på å bidra til et lavt utdanningsnivå i Niger. Landet er et av de mest analfabetiske landene i verden med leseferdighetsnivåer som er omtrent 30 prosent . Selv om Niger har store mineralforekomster, blant annet uran, olje og gull, har ikke dette forbedret den økonomiske situasjonen nevneverdig. Mindre enn 50 prosent av barna som går på skolen. Niger har en av verdens største uranforekomster. Niger satser på økt utvikling av oljeforekomstene og gullgruver for å bidra til å modernisere sin økonomi.

Niger regnes som en av de heteste nasjonene i verden, og er kjent som «Frying Pan of the World». Vanlige temperaturer i landet varierer mellom 31 grader og 41 grader Celsius. Lufta i sørlige og sørvestlige regioner er ofte være ubehagelig varm og fuktig i motsetning til de østlige og nordlige delene hvor luften er tørrere. 

USA har en betydelig militær tilstedeværelse i landet, som er ment å bekjempe islamistiske militanter. Niger har blitt notert som en viktig transittrute for innvandrere som reiser til Europa.

Pressefriheten i Niger har ifølge Reportere uten grenser «bedret seg betraktelig» siden 2010 da Mamadou Tandja ble avløst som president. I organisasjonens ranking er Niger (2021) nummer 59 blant 180 land i verden.

Niger er rangert som landet i verden med de dårligste levekårene av FNs utviklingsprogram sin Indeks for menneskelig utvikling, Human Development Index (HDI) som måler  levekårene i 189 land. Landet er på 189.plass.

Hovedstad

Niamey

Etniske grupper

Hausaer 53 %, djermaer/songhaier 21 %, tuareger 11 %, fulanier 7 %, kanurier 6 % andre (inkludert gurmaer, arabere og tubuer) 3 % (2006)

Språk

Fransk (offisielt) hausa, djerma

Religion

Muslimer 80 %, andre (inkluder stammereligioner og kristne) 20 %

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

Areal

1 267 000 km²

Nasjonaldag

18. desember

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Niger
Tasteatlas

International Cuisine

Utvalgte aviser

aNiamey.com

Tam Tam 

Nettsted for turisme

Nigertravelandtours

UDs reiseråd

Niger

Nødnummer

Politi 17  Ambulanse 15 Brann 18

Luftforurensning - IQAir

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

FN-sambandet - Landstatistikk

Hovedstaden Niamey

Hovedstaden Niamey

Niamey (1,026,848/ innbyggere/2012) er hovedstaden og den største byen i Niger. Niamey ligger langs begge breddene av elva Niger. Det er landets administrative, kulturelle og økonomiske senter. Severdigheter i byen inkluderer Nigers nasjonale museum, som blant annet inneholder en dyrehage og en utstilling av dinosaurskjeletter. Foto Roland, Flickr CC BY-SA 2.0

Sentrum for det første militære opprøret

Sentrum for det første militære opprøret

Diffa (48,005 innbyggere/2011) er en by nær grensen til Nigeria. De siste årene har flyktninger fra Nigeria som flyktet fra vold fra Boko Haram bosatt seg i Diffa og omegn. I 2002 var det sentrum for det første militære opprøret i landet siden president Tandja Mamadou innførte sivilt styre og førte til et angrep fra regjeringen mot sivil presse. Foto: Roland, Flickr CC BY-SA 2.0

Industriby og handelssenter

Industriby og handelssenter

Maradi (267,249 innbyggere/2012) er en by i det sørlige Niger, den tredje største byen i landet. Byen ligger like nord for grensen til Nigeria , og er et handelssenter i et betydelig jordbruksområde med dyrking av peanøtter. Industriene i byen er oljefabrikker og bomullsindustrien. Foto: Mab.black, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Fire drept i demonstrasjon mot Charlie Hebdo

Fire drept i demonstrasjon mot Charlie Hebdo

Zinder (235,605 innbyggere/2012) ligger omkring 900 kilometer øst for Niamey og 250 kilometer nord for den nigerianske byen Kano. Den 16. januar 2015 ble fire drept ved et bombeanslag mot et fransk kultursentrum i byen. Angrepet fant sted under en demonstrasjon mot en Muhammed-karikatur i det franske satireukebladet Charlie Hebdo. Foto: Mab.black, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Gammelt knutepunkt for transsaharisk handel

Gammelt knutepunkt for transsaharisk handel

Agadès (110,497 innbyggere/2012) sør for Aïrfjellene er en oaseby i Niger, en markedsplass for tuaregene, og et gammelt knutepunkt for den transsaharisk handelen. Byen vokste fram i løpet av 1400- og 1500-tallet, da sultanatet i Aïr ble etablert. I 2013 ble gamlebyen i Agadez innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Gamlebyen består av 11 kvartaler, asymmetrisk anlagt. Her er flere bygninger utført i leire. Minareten er 27 meter høy. Foto: Dan Lundberg, Wikimedia Commons CC BY

Jordbruket har bygd denne byen

Jordbruket har bygd denne byen

Dosso (58,671 innbyggere/2012) ligger 130–140 kilometer sørøst for Niamey. Størstedelen, mellom 70 og 90 prosent av befolkningen lever av jordbruk. Keramikk og produksjon av peanøttolje er også viktige næringer i byen. Maison de la Culture Garba Loga er et kulturelt senter i Dosso som arrangerer konserter, teaterforestillinger og filmvisninger. Det er for øvrig et stort marked i byen. Foto: NigerTZai, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Rike forekomster av uran

Rike forekomster av uran

Arlit (112,432 innbyggere/2011) er en by i fjellkjeden Aïr, 200 kilometer sør for grensen til Algerie. Byen ble etablert i 1969 etter at det det ble oppdaget rike forekomster av uran. Byen vokste i takt med gruveindustrien som ble igangsatt. All malm fra begge deler blir nå bearbeidet og transportert av et fransk selskap Orano Cycle. Ulike miljøorganisasjoner har vært kritisk til driften, og hevder at selskapet tilsidesetter helse- og miljøforhold. Foto: NigerTZai, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Fruktbart sted ved fjellkjede

Fruktbart sted ved fjellkjede

Timia (13,588 innbyggere/2011) er en liten by og kommune nord i Niger som ligger ved en oase i Aïr-fjellene, 150 km nordøst for Agadez. Byen skiller seg ut for å være et av de få stedene i området der det vokser frukttrær. I byen er det et fransk kolonifort, og ruinene av den historiske Tuareg-landsbyen Assodé. Flesteparten av husene er bygget av gjørme. Foto: Alghoubas 2018, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Landets nasjonale museum

Landets nasjonale museum

Musée National Boubou Hama i Niamey er landets nasjonalmuseet, grunnlagt i 1959. Museet ligger i en park, og består av en kulturell og en vitenskapelig seksjon og en dyrehage. Museet er også vert for midlertidige utstillinger. Foto: Jean Rebiffé, Flickr CC BY 2.0

Den høyeste sør for Sahara

Den høyeste sør for Sahara

Mosquée d'Agadez er en fredagsmoske i byen Agadez. Den ble ble bygget på 1500-tallet, og er best kjent for sin 27 meter høye minaret, og betegnes som et landemerke i Niger. Tårnet er det høyeste sør for Sahara som er bygget av gjørme. Området til moskeen, som er omgitt av en mur, strekker seg over et område som er omtrent 80 meter langt og 70 meter bredt. En tidligere moske kan ha blitt bygget rundt 1450. Foto: USAFRICOM, Flickr CC BY 2.0

Finansiert av Muammar al-Gaddafi

Finansiert av Muammar al-Gaddafi

Grande mosquée de Niamey er den sentrale fredagsmoskeen i Niamey. Bygningen sto ferdig i 1989, har plass til 10.000 mennesker og ligger i et stort åpent område, har en lys fasade, blågrønne skinnende kupler og en høy minaret. Moskeen ble finansiert av Libya under Muammar al-Gaddafi. Foto: salymfayad, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Katolske medlemmer fra 40 land

Katolske medlemmer fra 40 land

Our Lady of Perpetual Help Cathedral er en romersk-katolske katedral i Niamey. Den første sognekirken på stedet sto ferdig i 1931. Den nye katedralen ble innviet i 1967. Soknet har rundt 2,800 katolikker fra rundt 40 land. I 2015 ble en viktig sikkerhetsinnretning i katedralen installert etter at flere kirker ble angrepet av ekstreme muslimer som en protest mot det franske satiriske magasinet Charlie Hebdo. Foto: NigerTZai, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Det største fredede området i Afrika

Det største fredede området i Afrika

Aïr og Ténéré naturreservat omfatter Aïrfjellene og ørkenområdet Ténéré, det største fredede området i Afrika, 7,7 million hektar. Aïr er kjent for bergkunst fra 6000 f.Kr. til ca. 1000 e.Kr. Ténéré var blant annet kjent for «Treet i Ténéré» som var verdens mest ensomme tre. Inntil 1973 var treet det eneste i 400 kilometers omkrets. Men treet ble påkjørt av en libysk lastebilsjåfør i 1973, og står nå på museum. Området ble oppført som verdensarv i 1991. Foto: Dan Lundberg, Flickr CC BY-SA 2.0

Tre med merkelig historie

Tre med merkelig historie

Dette treet ble kalt verdens mest isolerte tre da det sto i Ténéré-ørkenen fram til 1973 da det ble flyttet til Niger nasjonalmuseum for å redde det fra «døden». Treet ble flyttet etter at en angivelig beruset lastebilsjåfør kjørte på det. En enkel metallskulptur som representerer treet, står der treet en gang var. Det ble hevdet at nærmeste tre var 400 kilometer unna. I ettertid kom det fram at det riktige var 150 kilometer. Foto: Holger Reineccius, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Land i humanitær krise

Land i humanitær krise

Mange i Niger er utsatt for kronisk matusikkerhet og underernæring, naturkatastrofer som flom og tørke, samt epidemier som kolera, meslinger og hjernehinnebetennelse. I tillegg er Niger berørt av to store humanitære kriser knyttet til væpnede konflikter i to av nabolandene sine: i Tillabéry-regionen i Mali og i Diffa-regionen som grenser til Nigeria. Foto: EU Civil Protection and Humanitarian Aid, Flickr CC BY-ND 2.0

Kjemper om oppmerksomhet

Kjemper om oppmerksomhet

Guérewol er en årlig rituell konkurranse blant Wodaabe Fula-folket i Niger. Unge menn kledd i forseggjort ornamentikk og utgjort i tradisjonelt ansiktsmaling samles i linjer for å danse og synge, og kjemper om oppmerksomheten for ekteskap med unge kvinner. Foto Alfred Weidinger, Flickr CC BY 2.0

Den lengste og viktigste elva

Den lengste og viktigste elva

Niger er den lengste og viktigste elva i Vest-Afrika. Niger (4.180 km lang) er den tredje lengste elva i Afrika, etter Nilen og Kongo. Den største sideelva er Benue i Nigeria. Niger har et av de mest uvanlige løpene av verdens store elver, og det boomerang-formede elveløpet forvirret europeiske geografer i to tusen år. Foto: Jean Rebiffé, Flickr CC BY 2.0

350 kilometer langt Ramsar-område

350 kilometer langt Ramsar-område

Dallol Bosso er en 350 kilometer lang wadi går fra grensen til Mali i nord til grensen til Benin i sør. Wadi er en arabisk og hebraisk betegnelse på et elveleie i en ørken eller på steppe som normalt er tørt. Dallol Bosso har vært et Ramsar-område siden 2004. Det strekker seg over et område på 376.162 hektar. Sommerregn og permanente dammer i den sørlige delen gjør det til en passende region for jordbruk og fiske. Foto: NigerTZai, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

97,000 km² stort naturreservat

97,000 km² stort naturreservat

Termit Massif Total Reserve er et 97,000 km² stort naturreservat i den sørøstre delen av Niger som ble etablert i januar 1962. Reservatet har 30 pattedyrarter, flere reptilarter og mer enn 150 fuglearter. Blant de registrerte fugleartene er den truede øregribben som hekker i små lommer i flere områder av reservatet. Foto: Jacques Taberlet, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2

Har økt bestanden fra 49 til 600 sjiraffer

Har økt bestanden fra 49 til 600 sjiraffer

Kouré er en landlig kommune som ligger 60 kilometer øst for Niamey. Stedet er best kjent for sitt naturreservat for vestafrikanske sjiraffer, en endemisk underart i Vest-Afrika. De største har en lengde på 5,80 meter. På midten av 1990-tallet var det ifølge Giraffe Conservation Foundation bare 49 individer igjen i hele Vest-Afrika. Nå er det rundt 600 sjiraffer, men også dette anses som for lite for å sikre bestanden. Foto: Yann Fauché and Alma Mulalic, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Vest-Afrikas viktigste habitat

Vest-Afrikas viktigste habitat

W nasjonalpark ble vedtatt opprettet i 1954, og er 10,000 km² stor. Nasjonalparken er stort sett uten fast bosetning, men fulanier, som er nomader, flytter sine dyreflokker gjennom parken. Mékrou-elven (bildet) er i parken, en sideelv til elven Niger. Parken er Vest-Afrikas viktigste habitat for ville hovdyr. Parken er også et Ramsarområde, på grunn av våtmarksområdenes betydning som fuglehabitat. Parken ble oppført som verdensarvsted i 2017. Foto: Roland Hunziker, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Det største markedet i hovedstaden

Det største markedet i hovedstaden

Grand Marché er det største markedet og kjøpesenteret i Niamey. Markedet har vært på sin nåværende beliggenhet siden 1949. Natt til 31. mars 1982 ble Grand Marché offer for en større brann. Ødeleggelsen ble oppfattet som en nasjonal katastrofe. Markedet huset da 4,000 butikker, alt fra en enkel bod til moderne butikker i to bygninger. Foto: Roland Huziaker, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Terrororganisasjonen Boko Haram aktiv i Niger

Terrororganisasjonen Boko Haram aktiv i Niger

Boko Haram er en nigeriansk islamistisk militant gruppe grunnlagt av Mohammed Yusuf i 2002. Gruppen er også aktiv i Niger, etablert blant annet i byen Diffa. I det siste angrepet på vestlige i Niger 9. august 2020 i Kouré, 50 kilometer sørøst for Niamey, ble åtte mennesker drept, hvorav seks franskmenn. Foto: Global Panorama, Flickr CC BY-SA 2.0

bottom of page