top of page
Norge

Fakta

Paulo_Coelho_nrkbeta.jpg
125px-Flag_of_Norway.svg.png

Alle nordmenn jeg har møtt i livet er åpenhjertige med åpne sinn, og har en god sans for humor.

Paulo Coelho (1947 - )

Brasiliansk forfatter

Hovedstad

Oslo

​

Etniske grupper

Nordmenn (inkludert rundt 60 000 samer) 94.4%, andre 5,6% (2007)

​

Språk

Norsk, samisk

​

Religion

Protestanter 82.1%, romersk-katolske 1.8%, andre kristne 3,9%, muslimer 2.3%, andre 8.9% (2011)

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Konstitusjonelt monarki

​

Areal

385 178 km²

​

Myntenhet

Norsk krone

​

Nasjonaldag

17. Mai

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Norge

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

​

Utvalgte aviser

VG

Dagbladet

NRK

​

Offisielt nettsted for turisme

Visit Norway

​

Nødnummer 

Politi 112 Ambulanse 113 Brann 110

​

Luftforurensning - IQAir

​

FN-sambandet - Landstatistikk

​

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FNs utviklingsprogram
Human Development Index


Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

damir-spanic-4jXwGqHoyvI-unsplash.jpg

Historisk glimt

Norges historie med menneskelig bosetning går tilbake minst 10 000 år, til sen paleolittisk tid, den første perioden i steinalderen. Tiden fra 800 til 1050 betegnes som vikingtiden eller tidlig middelalder i norsk historie. Rikssamlingen begynte i vikingtiden. Ifølge tradisjonen ble Norge samlet til ett rike etter slaget i Hafrsfjorden ca. 885, da Harald Hårfagre beseiret vikingkongene på Sør-Vestlandet.

​

Mellom 1396 og 1536 var Norge en del av Kalmarunionen, og fra 1536 og til 1814 var Norge blitt redusert til et skatteskyld del av Danmark, navngitt som personalunionen Danmark-Norge.  

 

I 1814 tapte Danmark-Norge Englandskrigene, en del av Napoleonskrigene, og den danske kongen ble tvunget til å avstå Norge til kongen av Sverige i Kielfreden den 14. januar samme år. Etter et norsk forsøk på uavhengighet ble Norge tvunget inn i en løs union med Sverige, men hvor Norge fikk opprette sin egen konstitusjon, Grunnloven av 1814.

​

Unionen med Sverige ble brutt i 1905 etter at det var blitt truet med krig, og Norge ble et selvstendig rike med egen monark, Haakon VII.

​

Norge holdt seg nøytral under den første verdenskrig, og ved utbruddet av den andre verdenskrig erklærte Norge seg igjen for nøytral, men ble invadert av det nasjonalsosialistiske Tyskland den 9. april 1940.

​

Erna Solberg var statsminister fra 2013 til til 2021, Norges andre kvinnelige regjeringsleder. Hun var kommunalminister i perioden 2001-2005, og fikk den gangen kallenavnet Jern-Erna for sin harde, tøffe holdning i asylpolitikken.

​

Jonas Gahr Støre har vært Norges statsminister siden 14. oktober 2021, partileder i Arbeiderpartiet siden 2014 og stortingsrepresentant for Oslo siden 2009. Han var utenriksminister i Jens Stoltenbergs andre regjering fra 2005 til 2012 og deretter helse- og omsorgsminister fra 2012 til regjeringsskiftet etter stortingsvalget i 2013. Siden 2009 har han vært innvalgt på Stortinget fra Oslo. Han er utdannet statsviter, og har bakgrunn fra embedsverket og humanitære organisasjoner, blant annet som generalsekretær i Norges Røde Kors fra 2003 til 2005.

​

​

Visste du at...

I 1251 fikk Henrik III av England en isbjørn i gave fra Norge. Bjørnen fikk en lang kjede sånn at den kunne svømme i Themsen.

​

Kongepingvinen Nils Olav er æresjef for Hans Majestet Kongens Garde, og bor i  Edinburgh Zoo i Skottland. Da Hans Majestet Kongens Garde deltok i Edinburgh Military Tattoo i 1972, ble Nils Olav ved Edinburgh Zoo deres maskot, og fikk tittelen visekorporal. Siden da har han blitt forfremmet flere ganger. Nils Olav III Tittelen er nå brigader. 

​

Nordmenn drikker ifølge World Population Review 9,9 kilo kaffe i året, verdens høyeste konsum etter Finland som drikker 12 kilo i året.

​

Det er forbudt å gravlegge folk i Longyearbyen på Svalbard på grunn av fare for frost.

 

Norge er det sjette største landet i Europa, mens folketallet bare er nummer 28.

​

Internett er tilgjengelig for innsatte i norske fengsel.

​

Barn under 12 år kan ikke spille i reklamefilmer.

​

En domstol i Norge var i 1995 den første i verden som dømte en person som kjørte en gressklipper i fylla.

​

Nordmenn sier «mmmm» som svar på mye av det du sier.

​

Vikinger var renslige. I vikinggraver er det funnet pinsett, barberhøvler og ørerensere laget av dyrebein og gevir. 

​

Norge har en blomstrende design- og arkitekturscene, og norske designere og arkitekter har blitt anerkjent internasjonalt for sitt innovative arbeid. Fra moderne bygninger til tradisjonelle hytter, reflekterer norsk design landets natur og kultur på en unik måte.

​

Norge har en av verdens eldste skrevne grunnlover som fortsatt er i bruk. Grunnloven ble vedtatt den 17. mai 1814 og etablerer prinsippene for demokrati, rettsstat og menneskerettigheter som fortsatt er grunnleggende for norsk samfunnsliv.

​

Norge har en lang historie med polarutforskning og har vært en viktig aktør i utforskningen av Arktis og Antarktis. Norske polarforskere har bidratt til å kartlegge og studere disse ekstreme områdene, samt til bevaring av deres unike natur og dyreliv.

​

Norsk matkultur er variert og reflekterer landets geografi, klima og tradisjoner. Lokale ingredienser som fisk, skalldyr, bær, poteter og kjøtt brukes ofte i tradisjonelle retter som rakfisk, fårikål, klippfisk og lapskaus.

​

Midtsommer, eller «sankthans», er en viktig feiring i Norge og markerer sommersolverv, det lengste dagslyset i året. Feiringen inkluderer tradisjonelle ritualer som å tenne bål, spise god mat og drikke, samt danse og synge rundt bålet.

Hovedstaden Oslo

Hovedstaden Oslo

Oslo (697,010 innbyggere/2021) er Norges hovedstad og største by. I 2017 ble Oslo kåret til Europas miljøhovedstad 2019 av Europakommisjonen som følger av kommunens ambisiøse klima- og miljøpolitikk. Oslo vant i konkurranse mot andre byer som Gent, Lahtis, Tallinn, og Lisboa. Foto: Alexandra von Gutthenbach-Lindau, Pixabay

Omgitt av «De syv fjell»

Omgitt av «De syv fjell»

Bergen (285,601 innbyggere/2021) er landets nest største by og omgitt av «De syv fjell», og omtalt som «Vestlandets hovedstad». Bryggen i Bergen, også kjent som Tyskebryggen og Hansabryggen, omfatter den gamle trebebyggelsen og brannsikre steinkjellere i den historiske bykjernen i Bergen. Bryggen ble anlagt rundt 1070. Bryggene ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1979. Foto: André Neufeld, Pixabay

Sentrum for høyere utdanning

Sentrum for høyere utdanning

Trondheim (207,595 innbyggere/2021) er en bykommune i Trøndelag, og den tredje mest folkerike kommunen i Norge (etter Oslo og Bergen). Trondheim er et sentrum for høyere utdanning, og huser den største campusen på landets største universitet. I 1767 ble vitenskapsmuseet opprettet. Norges tekniske høgskole (NTH) ble opprettet i 1910. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) ble opprettet i 1996. Foto: Michelle Maria, Pixabay

Landets «oljehovedstad»

Landets «oljehovedstad»

Stavanger (144,147 innbyggere/2021) er Norges fjerde største bykommune. Stavanger regnes i dag som sentrum for oljeindustrien i Norge og er en av Europas energihovedsteder og kalles ofte «oljehovedstaden». Stavanger arrangerer annenhvert år Offshore Northern Seas, som er verdens nest største utstilling og konferanse for energisektoren. Stavanger er en populær turistby, særlig om sommeren. Foto: Thomas Wolter, Pixabay

En av byene som vokser raskest

En av byene som vokser raskest

Drammen (101,386 innbyggere/2020) er en by og kommune i landskapet Buskerud i Viken fylke. Den ligger der Drammensvassdraget munner ut i Drammensfjorden. Trelasthandelen i Drammensområdet dannet grunnlaget for fremveksten av byen, som på 1700-tallet utviklet seg til en av Østlandets viktigste sjøfarts- og handelsbyer. I moderne tid er Drammen sentrum i en av de raskest voksende byregionene i Norge. Byen har i dag et variert næringsliv. Foto: Harald Johnsen, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Mest kjent for Gamlebyen?

Mest kjent for Gamlebyen?

Fredrikstad (82,385 innbyggere/2020) er en kommune i landskapet Østfold i Viken fylke. Fredrikstad karakteriseres ofte som Norges første renessanseby. Byen har i mange tiår vært en av landets viktigste industribyer med alt fra skipsindustri og båtproduksjon til produksjon av forbruksvarer. Fredrikstad er i dag kanskje mest kjent for Gamlebyen som ble grunnlagt i 1567. Foto: Xalzlos, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den mest folkerike kommunen i Nord-Norge

Den mest folkerike kommunen i Nord-Norge

Tromsø (76,974 innbyggere/2020) er en by og kommune i Troms og Finnmark fylke, den mest folkerike kommunen i Nord-Norge. Offentlige arbeidsplasser utgjør 50 prosent av sysselsettingen. Byens største arbeidsplasser er UiT Norges arktiske universitet og Universitetssykehuset Nord-Norge. Framsenteret ble opprettet i 2010 og huser blant annet Norsk Polarinstitutt, som har sitt hovedsete i Tromsø. I næringslivet har fiskeindustrien størst betydning. Foto: Yngve Olsen - visitnorway.no

Norges største fiskerihavn

Norges største fiskerihavn

Ålesund (66,258 innbyggere/2020) er en by og kommune i Møre og Romsdal fylke. Ålesund er «bygd» på fiske og fangst. Fortsatt er det maritime svært viktig. Flere av landets største fiskebedrifter og oppdrettsselskaper holder til i byen. Ålesund er Norges største fiskerihavn, Norges tredje største containerhavn og Norges fjerde største eksporthavn. Foto: Diego Delso, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kjent for sjøfart og kjemisk industri

Kjent for sjøfart og kjemisk industri

Sandefjord (64,345 innbyggere/2020) en by og kommune i Vestfold og Telemark. Byen er kjent for sjøfart og kjemisk industri. Historie fra skipsbygging og hvalfangst har vært viktig for næringslivet med blant annet Jahres olje- og fettindustri, Framnæs Mekaniske Værksted og Jotun malingfabrikk. Jotun er i dag den største bedriften i Sandefjord. Sandefjord lufthavn, Torp har forbindelser til nasjonale og internasjonale destinasjoner. Foto: Paweł «pbm» Szubert, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Norges eldste by

Norges eldste by

Tønsberg (56,293 innbyggere/2020) er en by og kommune i Vestfold og Telemark fylke. Tønsberg er en middelalderby og er regnet som Norges eldste by; ifølge Snorre var byen grunnlagt før år 871. Tønsberg har store jordbruksarealer, og viktige våtmarker for fuglelivet. Tønsberg er i dag først og fremst den viktigste handelsbyen i fylket. Det er betydelig næringsmiddelindustri i Tønsberg. Foto: Gunnar Ridderström, Unsplash

Fødebyen til Henrik Ibsen

Fødebyen til Henrik Ibsen

Skien (54,942 innbyggere/2020) er en by og kommune i Vestfold og Telemark fylke. Byen er en av Norges eldste, og tettstedet vokste fram rundt år 1,000. Skien er kjent som fødebyen til dramatikeren Henrik Ibsen, som ofte henter motiver fra Skien i sin diktning, og kommunen bruker mye ressurser på å forvalte og formidle kunstnerens liv og verker. Skien har lange tradisjoner som handel- og industriby. Foto: Bitjungle, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Flere nasjonale og internasjonale bedrifter

Flere nasjonale og internasjonale bedrifter

Bodø (52,666 innbyggere/2021) er en by og kommune i Nordland fylke. Bodø er Nordlands største by og kommune målt etter antall innbyggere og er administrasjonssenter i fylket. Byen huser flere nasjonale og internasjonale bedrifter. Bodø har en del kjente turistattraksjoner, som Saltstraumen og Kjerringøy. Blant de største arbeidsplassene er Nordland fylkeskommune, Nordlandssykehuset og Nord universitet. Aspmyra stadion er hjemmebanen til FK Bodø/Glimt. Foto: Sergei Gussev, Flickr CC BY 2.0

Mangfoldig industri- og handelsmiljø

Mangfoldig industri- og handelsmiljø

Moss (49,273 innbyggere/2020) er en by og kommune i landskapet Østfold i Viken fylke. Moss har et mangfoldig industri- og handelsmiljø, kunstgallerier, variert fjord- og innlandsnatur med Jeløya, Mossemarka og Vansjø. Mellom 1670 og 1720 var Moss ladested under Fredrikstad. Moss fikk sin bystatus 10. august 1720, og ble dermed Norges 12. by. Foto: Røed, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5

En av landets viktigste havner

En av landets viktigste havner

Larvik (47,204 innbyggere/2020) er en by og kommune i landskapet Vestfold i Vestfold og Telemark fylke. Larvik har fergeforbindelse til Danmark og er en av de viktigste havnebyene i Norge, og er Norges nest største containerhavn og en viktig port til Europa for transport av gods. Foto: Gunnar Ridderström, Unsplash

Viktig handelsby og populært turiststed

Viktig handelsby og populært turiststed

Arendal (44,999 innbyggere/2020) er en by og en kommune i Agder fylke. Byen nevnes første gang som en viktig havn i et tollregnskap fra 1528. Arendal er en viktig handelsby. Arendal har plastbåtindustri, elektronikkindustri og mekanisk industri, og dessuten et av verdens største og mest avanserte raffinerier for silisiumkarbid. Om sommeren er Arendal et populært turiststed med et aktivt uteliv. Foto: Karl Ragnar Gjertsen, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Maritim sektor og filmfestival

Maritim sektor og filmfestival

Haugesund (37,357 innbyggere/2020) er en by og en kommune i Nord-Rogaland. Mange arbeidsplasser i Haugesund er tilknyttet den maritime sektoren innen skipsbygging, rederi og utdanning. Sjøfartsdirektoratet har siden 2006 hatt hovedkontoret i byen. Varehandel er også en viktig næring i Haugesund. Byen er for øvrig kjent for Den norske filmfestivalen, en årlig nasjonal begivenhet i byen. Foto: Idar Høviskeland Pedersen, Pixabay

Prosessindustri og internasjonal teaterfestival

Prosessindustri og internasjonal teaterfestival

Porsgrunn (36,397 innbyggere/2020) er en by og en kommune i Grenland i Vestfold og Telemark fylke. Byen ligger ved utløpet av Telemarksvassdraget og er en viktig industriby. Av næringsvirksomhet i Porsgrunn er det prosessindustrien som dominerer. Byen huser en årlig teaterfestival – Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival – med skuespillere og gjøglere fra hele verden en uke i juni. Foto: Lars Iver Larsen, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Mest kjent for jazzfestival

Mest kjent for jazzfestival

Molde (31,967 innbyggere/2020) er en kommune og en by i Romsdal i Møre og Romsdal, den største industribyen i fylket. De mest besøkte attraksjonene er Aker stadion, Molde domkirke, rådhuset med statuen Rosepiken, Reknesparken og Romsdalsmuseet, Kongebjørka med Fredslunden, Hjertøya og ikke minst utsiktspunktet Varden. Molde International Jazz Festival blir avholdt hvert år i uke 29, og er en av Europas eldste jazzfestivaler, etablert i 1961. Foto: Erik den yngre, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Norges grenseby mot Sverige

Norges grenseby mot Sverige

Halden (31,373 innbyggere/2020) er en by og kommune i landskapet Østfold i Viken fylke. Halden er Norges grenseby mot Sverige og preges, historisk og visuelt, av Fredriksten festning. Industri har vært den viktigste næringen i Halden kommune, hvor rundt en fjerdedel av arbeidstakerne var sysselsatt. Industrien har hatt hovedvekt på treforedling, med særlig Saugbrugsforeningen, Norske Skog. Svinesund og Fredriksten festning er mest besøkt av turister. Foto: Kvikk, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

OL-arrangør og attraktiv sommerby

OL-arrangør og attraktiv sommerby

Hamar (31,369 innbyggere/2020) er en by og kommune på Hedmarken som er fylkeshovedstaden i Innlandet fylke. Byen var en av vertsbyene under OL på Lillehammer i 1994. Skøyteløpene ble avholdt i Vikingskipet, mens kortbaneløp og kunstløp foregikk i Hamar OL-amfi, og byen var vertskap for flere store teater- og kulturbegivenheter. Nærheten til Mjøsa gjør byen til en attraktiv sommerby. I dag er byen knutepunkt mellom jernbanen, Riksvei 25 og Europavei 6. Foto: Nihon Graphy, Unsplash

OL-arrangør og «Den hvite by ved Mjøsa»

OL-arrangør og «Den hvite by ved Mjøsa»

Gjøvik (30,560 innbyggere/2020) er en kommune i Innlandet fylke. Kommunesenteret er tettstedet Gjøvik som ligger ved Mjøsa, også kalt «Den hvite by ved Mjøsa». Hjuldamperen DS «Skibladner», «Mjøsas hvite svane», har sin hjemmehavn her. Byen var en av vertsbyene under OL på Lillehammer i 1994 da Gjøvik Olympiske Fjellhall var arena for ishockey. Foto: Øyvind Holmstad, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Ble verdenskjent som OL-arrangør

Ble verdenskjent som OL-arrangør

Lillehammer (28,345 innbyggere/2020) er en by og kommune i Gudbrandsdalen i Innlandet, ved nordenden av Mjøsa. Lillehammer var arrangør av de 17. olympiske vinterleker i 1994, med deler av arrangementet viderefordelt til kommunene Gjøvik, Øyer, Ringebu og Hamar. Byen har en rekke med severdigheter som Maihaugen, Hunderfossen familiepark, Lilleputthammer opplevelsespark, Norges Olympiske Museum og Norsk Kjøretøyhistorisk Museum. Foto: Domenico Convertini, Flickr CC BY-SA 2.0

Norges «Silicon Valley»

Norges «Silicon Valley»

Horten (27,351 innbyggere/2020) er en by og kommune i landskapet Vestfold i Vestfold og Telemark fylke. Etter at marinen flyttet mye av virksomheten og Horten verft ble slått konkurs har byens næringsstruktur endret seg. Hortensregionen er kjent for sin store konsentrasjon av elektronikkbedrifter, og omtales ofte som Norges «Silicon Valley». Foto: Jens Klostermann, Flickr CC BY-SA 2.0

Olje, gass og opera

Olje, gass og opera

Kristiansund (24,099 innbyggere/2020) er en by og kommune på Nordmøre i Møre og Romsdal. Byen er omgitt av hav og fjorder. Kristiansund vokste fram basert på trelasteksport, fiskeri og klippfiskproduksjon, mens næringslivet i dag er sentrert rundt olje- og gassvirksomheten på Haltenbanken. Hvert år i februar arrangeres operafestukene i Festiviteten, byens fest- og teaterlokale. Foto: Michelle Raponi, Pixabay

Kjent for Festspillene

Kjent for Festspillene

Harstad (24,703 innbyggere/2020) by er tredje størst i Nord-Norge etter folketall. Den viktigste næringen målt etter sysselsetting er offentlig administrasjon og tjenesteyting med 42 prosent av arbeidsplassene (2019). I juni arrangeres Festspillene i Nord-Norge, et årlig kulturarrangement og festival som varer vel en uke rundt sankthans. Festspillene ble første gang arrangert i 1965. Foto: Stevenilsen, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Landsdelens «teknologihovedstad»

Landsdelens «teknologihovedstad»

Narvik (21,845 innbyggere/2020) er en by og kommune i Nordland fylke, en betydelig reiselivskommune og en kraftkommune med 16 utbygde vannkraftverk. Industrivirksomhet og fiskeri er i dag relativt beskjeden. Narvik er en skoleby og liker å kalle seg «teknologihovedstad» i landsdelen. Foto: Rune Dahl, Visit Norway

«Polarsirkelbyen»

«Polarsirkelbyen»

Mo i Rana (18,898 innbyggere/2020) er en by som er administrasjonssenter i Rana kommune på Helgeland. Mo er den fjerde største byen i Nord-Norge; de tre største er Tromsø, Bodø og Harstad. Mo i Rana ble tidligere ofte omtalt som «Jernverksbyen», hvor Norsk Jernverk var en hjørnesteinsbedrift. Nasjonalbiblioteket, NRKs lisensavdeling, Statens innkrevingssentral og NAF Helgeland befinner seg i Mo i Rana. Byen markedsføres nå som «Polarsirkelbyen». Foto: Foowie, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Sagbrukshistorie og Ã…ge Aleksandersen

Sagbrukshistorie og Ã…ge Aleksandersen

Namsos (15,230 innbyggere/2020) er en kommune i Namdalen i Trøndelag. Flere større industribedrifter er etablert i kommunen, hvor de fleste er knyttet til matproduksjon og skogbruk. Kommunen er kjent for sin sagbrukshistorie, forfatteren Olav Duun, trønderrocken med blant annet Åge Aleksandersen, Terje Tysland og D.D.E, og kombinertsporten med Halstein Bøgseth og brødrene Trond Einar og Bård Jørgen Elden. Foto: Karl Ragnar Gjertsen, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Varemerkebeskyttelse for «verdens nordligste by»

Varemerkebeskyttelse for «verdens nordligste by»

Hammerfest (11,448 innbyggere/2020) er en kommune og en by i fylket Troms og Finnmark. Hammerfest har en lang historie med pomorhandel, ishavsfangst, fiske og fiskeindustri. I 2009 fikk Hammerfest varemerkebeskyttelse for «verdens nordligste by». I 2005 kom Hammerfest på UNESCOs verdensarvliste med det nordligste målepunkt i Struves meridianbue. Foto: Joseph Echeverria, Flickr CC BY-SA 2.0

«Perlen blant kystbyene»

«Perlen blant kystbyene»

Kragerø (10,380 innbyggere/2020) er en bykommune i Vestfold og Telemark fylke. Kragerø er omtalt som «perlen blant kystbyene» av Edvard Munch. «Denne byen burde males!» sa Christian Krohg da han var på besøk i Kragerø. Kragerø har 495 øyer, holmer og skjær og 4,000 fritidsboliger. Det er også 190 ferskvann innenfor kommunens grenser. Om sommeren mangedobler innbyggertallet seg på grunn av turisttilstrømningen. Foto: Daniel Charles Hextall, Unsplash

Tørrfisk og turisme

Tørrfisk og turisme

Henningsvær (505 innbyggere/2021) er et fiskevær og tettsted på sørspissen av Austvågøya i Lofoten i Vågan kommune i Nordland. Fiskeværet er bygd opp på holmer og skjær med moloer, valer og utfyllinger, og er omkranset av hav på alle kanter. Hovednæringsvei er fiskeri, og tørrfisk er Henningsværs hovedeksportartikkel. I sommermånedene er også reiseliv en viktig næring, og Henningsvær har flere overnattings- og serveringssteder. Foto: Gunnbjörg Gunnarsdottir - visitnorway.no

Kjent for Lofotfisket og Svolværgeita

Kjent for Lofotfisket og Svolværgeita

Svolvær (4,736 innbyggere/2020) er administrasjonssenteret i Vågan kommune i Nordland, Lofotens største befolkningssted. I skriftlige kilder er Svolvær omtalt første gang på midten av 1500-tallet, som en gård i Kongens eiendom. Lofotfisket har lagt grunnlaget for byen, og er i dag Lofotens største fiskevær. En av de mest kjente fjelltoppene ved Svolvær er Svolværgeita, som er Svolværs kjennemerke og første gang ble besteget i 1910. Foto: Tarjei Mo, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kjent for flott trehusbebyggelse

Kjent for flott trehusbebyggelse

Skudeneshavn (3,310 innbyggere/2020)er en by og en tidligere kommune i Karmøy kommune i Rogaland. Byen grodde frem i slutten av middelalderen og bysamfunnet vokste kraftig under sildefisket på 1800-tallet. I dag har byen moderne verftsindustri og et av landets største offshore rederier. Den godt bevarte trehusbebyggelsen langs havnen er blitt et av Rogalands mest besøkte turistmål. Foto: visitnorway.no

Bergstaden og Circumferensen

Bergstaden og Circumferensen

Røros (3,836 innbyggere/2020) er en kommune i Trøndelag. Røros bergstad – med slagghaugene og bygatene – ble oppført som verdensarv i 1980. I 2010 ble verdensarvområdet utvidet med deler av Circumferensen, - Røros Kobberverks opprinnelige privilegieområde fra 1646. I kommunen finner du to nasjonalparker, Femundsmarka nasjonalpark og Forollhogna nasjonalpark. Røros har en kulderekord på –50,4 °C, satt 13. januar 1914, og er en av landets kaldeste steder. Foto: Terje Rakke - VisitNorway.com

En av Norges eldste stormannsgårder

En av Norges eldste stormannsgårder

Austråttborgen, eller Austrått, er en herregård i Ørland kommune i Trøndelag, en av Norges eldste stormannsgårder. Herregården har siden 1000-tallet vært kjent som sete for flere personer som har spilt en rolle i norsk historie. Skjegge Asbjørnson (død 997), også kjent som Jernskjegge er den første person som nevnes i relasjon til Austrått. Foto: Henny stokseth, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 no

Det eneste baroniet i Norge

Det eneste baroniet i Norge

Baroniet Rosendal var et baroni i nåværende Kvinnherad kommune i Hordaland. Baroniet var Norges eneste og ble opprettet i 1678 av kong Christian V av Danmark-Norge. Selve slottet sto ferdig i 1665, og drives i dag som et levende museum med omvisninger, konserter, foredrag, teater, kunstutstillinger, overnatting og servering. Museet drifter «Borgen», «Rosendals have» (parkanlegget), «Avlsgården» (antikvariske forvaltning) og husmannsplassen «Treo». Foto: Helt, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Kjent som klostergods på 1300-tallet

Kjent som klostergods på 1300-tallet

Bogstad gård er en tidligere stor akergård i Sørkedalen i Oslo, ved Bogstadvannet, som i sin tid var sentrum for det såkalte Nordmarksgodset. Bogstad var i utgangspunktet en mindre bondegård, og er fra 1300-tallet kjent som klostergods under cistercienserne på Hovedøya. Gården er et fredet kulturminne. Foto: Bjoertvedt, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Bygd først som kongsgård på 1000-tallet

Bygd først som kongsgård på 1000-tallet

Borregaard Hovedgård er en tidligere kongs- og herregård i Sarpsborg i Østfold. Ifølge Snorre Sturlason ble den bygget av Olav Haraldsson (død 1030), som kongsgård. Senere ble den omgjort til herregård. I 1702 ble den ført med et jordskred ned i Glomma. Gården ble imidlertid bygd opp igjen, brukt videre som herregård og senere som bygning i fabrikkområdet ved Sarpsfossen. I dag er bygningen brukt som kurs og representasjonssenter for selskapet Orkla. Foto: Kvikk, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Forfattet Norges Grunnlov

Forfattet Norges Grunnlov

Eidsvollsbygningen er en historisk bygning på Eidsvoll Verk i Viken som har en sentral plass i Norges historie og et av Norges viktigste nasjonalmonumenter og det moderne Norges vugge. Riksforsamlingen disponerte bygningen i 1814 og forfattet Norges Grunnlov her, og det var i Eidsvollsbygningen prins Christian Frederik ble valgt til Norges konge. Foto: Øyvind Holmstad, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Norges største privateide bolig

Norges største privateide bolig

Fritzøehus er et slott i Larvik som ble tegnet av Jacob Wilhelm Nordan og bygget av Michael Treschow i årene 1863–1865. Anlegget har alltid vært i familienTreschows eie. Hovedbygningen ble påbygget i 1885–1889 og 1897–1898, og gulvarealet er nå på 2 302 m², fordelt på 75 rom og 21 kjellerrom. Fritzøehus er Norges største privateide bolig. Foto: Helge Høifødt, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Over 250 år gammel hovedgård

Over 250 år gammel hovedgård

Hafslund hovedgård er en gammel herregård på Hafslund i Sarpsborg, og er i dag et fredet kulturminne. Hafslund hovedgård har godt bevarte bygninger og interiører. Gården har vært eid av flere kjente personer, blant andre Marcus Gjøe Rosenkrantz og Maren Juel. Hovedbygningen er fra 1758–1762 og ble restaurert i 1936–1937. Hovedbygningen brukes i dag av Hafslund-konsernet. I sommermånedene er stedet åpent for publikum. Foto: Thomas M. Hansen, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

En del av Larvik Museum

En del av Larvik Museum

Herregården er en herregård som ligger på Herregårdssletta i byen Larvik. Herregården ble bygget som residens for Ulrik Frederik Gyldenløve, bygningen ble påbegynt i 1674 og stod ferdig til hans tredje bryllup med Antoinette Augusta von Aldenburg i 1677. Opprinnelig lå Herregården utenfor byens grense, omgitt av en stor hage som strakte seg helt ned til sjøen i sør. Herregården ble fredet i 1923. I dag er Herregården en del av Larvik Museum. Foto: John Nilsen, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Norges andre og siste grevskap

Norges andre og siste grevskap

Jarlsberg, ofte omtalt som Jarlsberg hovedgård, er et gods og et stamhus like utenfor Tønsberg by i Vestfold. Gården ble opprinnelig opprettet som et grevskap i 1673 for Peder Schumacher Griffenfeld under navnet Griffenfeldt Grevskab. Dette var Norges andre og siste grevskap. Eiendommen brukes i dag av familien Wedel Jarlsberg. Gården omfatter et totalt areal på rundt 6,000 dekar, hvorav drøyt halvparten er dyrket mark. Foto: Wolfmann, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Klosteret på Munkholmen

Klosteret på Munkholmen

Nidarholm kloster var et Benediktinerkloster som lå på øya Munkholmen i Trondheimsfjorden, i innseilingen til Trondheim. Klosteret ble grunnlagt enten i 1028 av Knut den mektige (engelske kilder), eller ifølge islandske kilder rundt 1100 av Sigurd Ullstreng, en lendermann av Magnus Berrføtt. Klosterets kirke ble omtalt som Laurentiuskirken. Foto: Diego Delso, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Dominikanerkloster grunnlagt i 1239

Dominikanerkloster grunnlagt i 1239

Olavsklosteret i Oslo ble grunnlagt i 1239, da kong Håkon Håkonsson ga dominikanerne en tomt like nord for Halvardskirken. Her sto allerede Olavskirken, som var blitt bygd noen tiår tidligere. Klosterruinene er i dag en del av Minneparken i Oslo, sammen med Hallvardskatedralen og Korskirken. Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 no

Gitt av kong Olav Kyrre omkring 1070

Gitt av kong Olav Kyrre omkring 1070

Reins kloster, opprinnelig Rein kongsgård, er en norsk herregård øst for Trondheimsfjorden, i Indre Fosen kommune, Trøndelag. Rein ble gitt av kong Olav Kyrre omkring 1070 til Skule Tostesson Kongsfostre, som ble stamfar til kong Inge Bårdsson (d. 1217) og dennes yngre halvbror, tronepretendenten hertug Skule Bårdsson (d. 1240). Klosteret ble opprettet på gården av Skule Bårdsson rundt 1230. Ruinene av klosteret er fortsatt synlige. Foto: Geir Hval, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Trolig etablert på 1000-tallet

Trolig etablert på 1000-tallet

Selje kloster er ruinene av et benediktinerkloster på øya Selja i Stad kommune i Vestland. Klosteret ligger rett sør for Stadlandet, på vestsiden av øya, rett ut mot Sildagapet og Stadhavet. Det er kilder som tyder på at det var Olav Kyrre (konge 1067 – 1093) eller hans sønn Magnus Berrføtt. (1093 – 1103) som startet byggingen av klosteret. Det kan også ha vært Magnus-sønnene Sigurd Jorsalfare og Øystein. Foto: Kremle, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Brant trolig i 1251

Brant trolig i 1251

Tautra kloster er ruinene av et kloster på øya Tautra i Trondheimsfjorden. Man vet lite om selve klosterbygningene, men ifølge islandske årbøker brant de i 1251. I dag er ruinene forholdsvis godt bevarte, og er et yndet mål for turister fra hele verden. Ikke langt fra de gamle ruinene ligger i dag et nytt cistercienserkloster. Foto: Mahlum, Wikimedia Commons Public domain

Handelssted som museum

Handelssted som museum

Kjerringøy handelssted ligger ved ei naturlig havn på Kjerringøy i Bodø kommune i Nordland fylke. Handelsstedet er fredet av Riksantikvaren og fremstår som komplett med 15 bevarte bygninger. Driften ble avviklet på slutten av 1950-tallet og kjøpt av Nordlandsmuseet i 1959. Nordlandsmuseet driver nå handelsstedet som museum, med omvisninger og arrangementer i sommersesongen. Foto: Harald Groven, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Et betydelig maktsentrum i Norge

Et betydelig maktsentrum i Norge

Lade gård i Trondheim, var i vikingtida sete for Ladejarlene og var et betydelig maktsentrum i Norge. Etter kristendommens innføring ble gården underlagt kirken, etterhvert som klostergods for Bakke kloster. Den ble krongods etter reformasjonen. I 1574 gikk gården over i privat eie. De er oppført i empirestil og er sammen med den restaurerte hagen det mest komplette og bevarte empireanlegget i Norge. Reitangruppen kjøpte gården i 1992. Foto: Jon Harald Søby, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Snart 300 år gammel ladegård

Snart 300 år gammel ladegård

Oslo ladegård eller Ladegården er en bygning i sentrum av Gamlebyen i Oslo. Huset er bygget i 1725, på kjellermurene etter borgermester Christen Mules gård, der kong James (Jakob) VI av Skottland (senere James I av England) og prinsesse Anna ble gift i 1589. I kjelleren finnes rester av Oslos bispeborg fra 1200-tallet. Ladegården er åpen for omvisninger. Foto: Vidariv, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 no

Landets mest komplette

Landets mest komplette

Store Milde hovedgård er et herregårdsanlegg på Milde i Ytrebygda bydel i Bergen. Mot slutten av middelalderen tilhørte Milde «svartebrørne» – dominikanerklosteret i Bergen. Hovedhuset er sammen med hagen landets mest komplette miljø fra rokokkoperioden (fra rundt midten av 1700-tallet). Foto: David40226543, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Landets eneste bevarte klosteranlegg

Landets eneste bevarte klosteranlegg

Utstein kloster er et kloster på Klosterøy i Stavanger kommune nord for byen i Rogaland fylke. Klosteret var tilknyttet augustinerkorherrene, og kirken var viet til St. Laurentius og underlagt biskopen i Stavanger. Utstein er landets eneste bevarte klosteranlegg fra middelalderen, med både kirken og nedre etasje av øst- og sørfløyen stående og i bruk. Foto: Frode Inge Helland, Wikimedia Commons CC BY 2.5

Svært godt bevarte klosterruiner

Svært godt bevarte klosterruiner

Lyse kloster er et tidligere kloster som ligger ved Lysefjorden ved foten av Lysehornet 27 kilometer sør for Bergen sentrum. Klosteret ble grunnlagt i 1146 av munker fra Fountains Abbey i England og var i funksjon frem til 1536. Klosteret ble drevet av cisterciensermunker 1146–1536. Ruinene etter bygningene ble gravd ut 1822 og 1838 og restaurert rundt 1930, og beskrives som svært godt bevart. Foto: Wolfmann, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Oppført av engelske munker på 1100-tallet

Oppført av engelske munker på 1100-tallet

Foto: Munkeby kloster var et cistercienserkloster i Frol. Stedet ligger mellom Levanger og Okkenhaug i Levanger kommune. Klosteret ble trolig grunnlagt av cistercienserne i likhet med Hovedøya kloster i Oslo og Lyse kloster i Bergen. Det ble trolig oppført av engelske munker i siste halvdel av 1100-tallet og tatt i bruk før 1180. Kjetil Bjørnsrud, Wikimedia Commons CC BY 2.5

Stavkirke datert til år 1140

Stavkirke datert til år 1140

Urnes stavkirke er en stavkirke på gården Ornes på sørsiden av Lustrafjorden i Luster kommune. Kirken er datert til rundt 1140. Selv om dateringen er usikker, er den en av de eldste stavkirkene i Norge. Den er også arkitektonisk og kulturhistorisk unik blant de gjenværende stavkirkene på grunn av treskjæringsarbeidene og den omfattende innvendige dekoren. Stavkirken ble i 1979 innskrevet på UNESCOs verdensarvsliste som en av de to første norske oppføringene. Foto: Markus Tacker, Flickr

Norges nasjonalhelligdom og landets største

Norges nasjonalhelligdom og landets største

Nidarosdomen i Trondheim er Norges mest sentrale kirke i kraft å være Olav den helliges gravkirke. Den er i dag en luthersk domkirke og menighetskirke og betraktes som Norges nasjonalhelligdom. Nidarosdomen er Norges opprinnelige erkebiskopkirke, landets største kirke og en av Nordens største middelalderkirker. Domen er 102 m lang, 50 m bred og 21 m høy under skipets hvelv. Spiret er 91 m høyt. Foto: Dan, Flickr CC BY 2.0

I kontinuerlig bruk siden 1300-tallet

I kontinuerlig bruk siden 1300-tallet

Stavanger domkirke er fra første halvdel av 1100-tallet og er det eldste stående domkirkebygg i Norge. Domkirken ble romersk katolsk bispesete etter at Stavanger bispedømme ble opprettet omkring 1125. Kirken er den av landets domkirker som i størst grad har beholdt sitt middelalderske uttrykk, og den eneste som har vært i kontinuerlig bruk siden 1300-tallet. Foto: Sergey Ashmarin, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Turistattraksjon og symbol for Tromsø

Turistattraksjon og symbol for Tromsø

Ishavskatedralen, egentlig Tromsdalen kirke, er en langkirke i Tromsø. Kirken ble vigslet i 1965. Ishavskatedralen er både en turistattraksjon og et symbol og landemerke for selve byen Tromsø. Forpartiet mot vest er 35 meter høyt. Grunnflaten i kirkesalens plan er 900 kvm. med sitteplasser til 720 mennesker. Foto: Julien ChatelainFollow, Flickr CC By-SA 2.0

Europas høyeste foss?

Europas høyeste foss?

Vinnufossen er en foss i elven Vinnu i Sunndalen i Sunndal kommune. Elven får vann fra isbreen Vinnufonna på Vinnufjellet og kaster seg ut fra stupkanten rundt 1,000 meter og i flere fall ned mot dalbunnen. Elven renner ut i Driva rundt sju kilometer fra elveoset på Sunndalsøra. Det antas at samlet fallhøyde er rundt 860 meter (tallet er usikkert). I så fall er den Norges og Europas høyeste foss, og nummer seks på verdensbasis. Foto: Ole Amundsli, Wikimedia Commons, Public domain

Norges første nasjonalpark

Norges første nasjonalpark

Rondane nasjonalpark (963 km²) er en nasjonalpark som ligger i høyfjellsområdet Rondane i Innlandet; mellom Gudbrandsdalen og Atndalen. Parken ble opprettet i 1962 som Norges første nasjonalpark. Nasjonalparken er leveområde for en stamme av villrein, og omfatter et variert fjellområde med frodige fjelldaler, lavdekte flyer og mektige fjelltopper. Det er en samlet bestand på cirka 3,500 rein (villrein.no) i området. Foto: Sander Dechering, Unsplash

Forbudt å gå rundt denne treriksrøysa

Forbudt å gå rundt denne treriksrøysa

Øvre Pasvik nasjonalpark (119 km²) ligger i et urskogs- og våtmarksområde i Sør-Varanger kommune i Finnmark; mot treriksrøysa og grensene mot Finland og Russland. Treriksrøys (bildet) er en varde av stein som markerer punktet der grensene for tre land møtes. Det er forbudt å bevege seg rundt røysen. Kryssing av Russlands grense og Schengenområdets ytre grense er kun tillatt ved en grensekontroll. Parken ble opprettet i 1970, og utvidet i 2003. Foto: Julia Velkova, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Verdens nordligste leveområde

Verdens nordligste leveområde

Stabbursdalen nasjonalpark (747 km²) ligger i et variert skogs-, elve- og viddeområde i Stabbursdalen i Finnmark. Parken ble opprettet i 1970. Nasjonalparken har verdens nordligste furuskog og ble først og fremst opprettet for å ta vare på denne skogen. Området har et rikt fugleliv. Elg, tamrein og jerv er vanlige. Stabbursdalen er nordligste leveområde for flere dyre- og fuglearter. Foto: Lauri Rantala, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Villrein på beite og moskusbestand

Villrein på beite og moskusbestand

Femundsmarka nasjonalpark (597 km²) ligger i et fjellområde i Innlandet og Trøndelag; mellom sjøen Femunden og svenskegrensen. Nasjonalparken ble opprettet i 1971. Det er villrein på beite i høyden, og en moskusbestand i området. Høyeste fjelltopp er Storvigelen, 1,561 meter over havet. Femundsmarka byr på en rekke merkede turstier, med overnattingsmuligheter i to turisthytter, Muggsjølia og Røvollen, som ligger inne i selve nasjonalparkområdet. Foto: pekuasbild, Flickr CC BY-ND 2.0

Denne parken har 700 vann

Denne parken har 700 vann

Øvre Anárjohka nasjonalpark (1,409 km²) ligger sørøst på Finnmarksvidda; langs elven Anárjohka, ved grensen til Finland. Parken ble opprettet i 1975 og utgjør en del av Finnmarksvidda og preges av bjørkeskog og furumoer, store myrer og mange vann. Gavdnjajávri er den største innsjøen i området, og det er i alt over 700 vann. Fuglelivet er rikt og variert. Elgen er det største pattedyret i området. Bjørn overvintrer og yngler her. Foto: Lauri Rantala, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Park med Nord-Europas høyeste fjell

Park med Nord-Europas høyeste fjell

Jotunheimen nasjonalpark (1,151 km²) ligger sentralt i høyfjellsområdet Jotunheimen i Innlandet og Vestland fylke. Parken ble opprettet i 1980. Nord-Europas to høyeste topper ligger i parken, - Galdhøpiggen på 2469 meter og Glittertind på 2465 meter. I parken er det blant annet rein, elg, hjort, jerv og gaupe. Foto: Geir Ormseth, Pixabay

Fastlands-Norges største nasjonalpark

Fastlands-Norges største nasjonalpark

Hardangervidda nasjonalpark (3,422 km²) ligger innenfor Hardangervidda, Nord-Europas største høyfjellsplatå, i fylkene Viken, Vestfold og Telemark og Vestland. Parken ble opprettet i 1981. Nasjonalparken er Fastlands-Norges største. Den er viktig for Europas største villreinstamme, og er sørligste utpost for fjellrev, snøugle og mange andre arter av arktiske planter og dyr. Nasjonalparken er også kjent for sine tallrike vann og vassdrag. Foto: Manuel Osdoba, Flickr CC BY-SA 2.0

Nasjonalpark med kulturminner fra 800-tallet

Nasjonalpark med kulturminner fra 800-tallet

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark (2,191 km²) ligger i i Helgeland og Salten i Nordland fylke. Isbreen Svartisen, med et areal på 370 km², utgjør en stor del av parken. Den kalkrike berggrunnen gir et frodig og variert planteliv. De eldste kulturminnene fra samenes bruk av fjellet er datert til 800-tallet. Her finnes gamle offerplasser, dyregraver og ledegjerder. Dagens tamreindrift har sine røtter fra 1500–1600-tallet. Foto: Frankemann, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Fastlands-Europas største isbre

Fastlands-Europas største isbre

Jostedalsbreen nasjonalpark (1,310 km²) ligger i og rundt isbreen Jostedalsbreen i Vestland. Parken ble opprettet i 1991. Breen, som er fastlands-Europas største isbre, er en platåbre som strekker seg fra 300 til 2,000 meter over havet. I dalene nedenfor breen er plante-, dyre- og fuglelivet rikt og variert. Innunder breen finnes bare noen få fuglearter, som snøspurv. Det er tre museer/informasjonssentre rundt breen. Foto: EdwinSchepers, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

En av Norges mest populære naturattraksjoner

En av Norges mest populære naturattraksjoner

Vøringsfossen er del av elven Bjoreio i Eidfjord kommune i Vestland fylke. Den har et loddrett fall på 145 meter og et totalt fall på 182 meter. Riksvei 7 passerer tett inntil fossen og juvet. Fossen er innerst i Måbødalen i Hardanger og har gjennom årene vært blant Norges mest besøkte naturattraksjoner. Omkring 1900 begynte de store cruiseskipene å gå inn til Eidfjord. Derfra ble passasjerene fraktet med hest og kjerre opp gjennom dalen. Foto: Holger Uwe Schmitt, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Moskusfe introdusert i mellomkrigstida

Moskusfe introdusert i mellomkrigstida

Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark (1,830 km² ligger i i et høyfjellsområde på Dovrefjell og i Sunndalsfjella, der Trøndelag, Innlandet og Møre og Romsdal fylker møtes. Parken ble opprettet i 2002, og ble utvidet med mesteparten av tidligere Hjerkinn skytefelt i 2018. Parken er et kjerneområde for villrein. Sentrale deler av parken har en bestand av moskusfe som ble introdusert i mellomkrigstida. Foto: Per Harald Olsen/NTNU, Flickr CC BY 2.0

Organiserte turer startet i 1833

Organiserte turer startet i 1833

Folgefonna nasjonalpark (545 km²) ligger på og rundt isbreen Folgefonna i Vestland. Parken ble opprettet i 2005. Nasjonalparken dekker, med noen små unntak, hele breens utstrekning, og dessuten landskapet rundt den, som både geologisk og plantebotanisk er preget av nærheten til breen. Breen har lenge vært et turistmål, med de første organiserte turene allerede i 1833. Foto: Zairon, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Preget av breer, fosser, frodige daler

Preget av breer, fosser, frodige daler

Breheimen nasjonalpark (1,691 km²) ligger i et fjell- og breområde i Innlandet og Vestland fylke. Landskapet er preget av breer, fosser, frodige daler, høyfjellsområder og kulturlandskap preget av seterbruk. Søndre del av Ottadalen villreinområde inngår i nasjonalparken. Området inneholder spor etter 6,000 års bruk: fangstanlegg, jaktbuer, setre og veger. Foto: Frankemann, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

44 truete og sårbare plante- og dyrearter

44 truete og sårbare plante- og dyrearter

Lomsdal-Visten nasjonalpark ligger i Helgeland i Nordland. Parken ble opprettet i 2009. Det er 44 truete og sårbare plante- og dyrearter i verneområdet, derav sårbare rovfuger, svaner, lomer, spetter og mye ulik lav og sopp. Det er også registrert opptil 9,000 år gamle kulturminner i området. Samisk kultur i området har lange røtter, og reindrift er hjemlet i verneforskriften. Foto: Bjørn Christian Tørrissen, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Norges høyeste fjell

Norges høyeste fjell

Galdhøpiggen er Fastlands-Norges, Skandinavias og Nord-Europas høyeste fjell. Det har en høyde på 2,468 meter over havet. Fjellet ligger i Jotunheimen i Lom kommune i Innlandet fylke. De vanligste rutene til toppen er fra Spiterstulen (1,104 meter over havet) med mye stigning, fra Juvasshytta (1,841 meter over havet) med kryssing av Styggebreen. Turen fra Spiterstulen tar cirka fem timer opp og tre timer ned. Foto: Ole Kristian Brastad, Flickr CC BY 2.0

Norges største innsjø

Norges største innsjø

Mjøsa er en innsjø som ligger i Innlandet fylke og i Viken fylke. Med et areal på 365 kvadratkilometer er den Norges største innsjø, og den 35. største i Europa. Den er også Norges og Europas fjerde dypeste innsjø med en største dybde på 453 meter. Mjøsa ligger 123 meter over havet og er 117 kilometer lang med største bredde ni kilometer. Foto: Øyvind Holmstad, Wikimedia Commons CC BY 4.0 2.

Norges lengste elv

Norges lengste elv

Glomma er Norges lengste elv, 619 kilometer lang. Glommas øverste kilder regnes vanligvis å være noen små vann sør for Mustjønna, like vest for fylkesvei 705, i Tydalsfjellene i Trøndelag. Elva munner ut i Oslofjorden ved Fredrikstad. Glomma er en viktig elv for produksjon av strøm i Norge og langs med hele Glomma finnes det en rekke kraftverk. Foto: Bjoertvedt, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Her kan du gå bak fossefallet

Her kan du gå bak fossefallet

Steinsdalsfossen ligger 2 kilometer vest for Norheimsund i Kvam kommune i Hardanger. Fossen er en av de mest besøkte i Norge, og er spesiell fordi det går en sti bak fossefallet hvor en kan gå tørrskodd. Fossen har et fall på 20 meter og rimelig god vannføring, særlig i mai og juni når det er snøsmelting. Steinsdalsfossen er en del av Fosselva som har sitt utspring fra Myklavatn som ligger 814 moh. Foto: Øyvind Strømmen, Flickr CC BY-SA 2.0

Spektakulære Geiranger

Spektakulære Geiranger

Geiranger er en bygd i Stranda kommune, innerst i Geirangerfjorden. Kjente attraksjoner er byggverkene Geirangervegen og Ørnevegen, utkikkspunktene Flydalsjuvet, Ørnesvingen og fjellet Dalsnibba. Geiranger har årlig besøk av 150–200 cruiseskip, noe som gjør bygda til Norges tredje største cruisehavn (bare Oslo og Bergen er større). Foto: m.prinke, Flickr

Populært turistmål i mange tiår

Populært turistmål i mange tiår

Trollstigvegen, en av Norges best besøkte attraksjoner er et veistykke på fylkesvei 63 i Rauma i Møre og Romsdal. Veien forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen. Den ble offisielt åpnet i 1936. Fjellovergangens høyeste punkt er Alnesreset med kommunegrensen, 850 meter over havet. Veistrekningen er vinterstengt og er vanligvis åpen fra medio mai og til snøen faller om høsten. Sommeren 2017 gjorde BBCs Top Gear opptak i Trollstigen. Foto: Tristan Taussac, Flickr CC BY-ND 2.0

KÃ¥ret til verdens beste togreise

KÃ¥ret til verdens beste togreise

Flåmsbana er en sidebane til Bergensbanen mellom Myrdal stasjon og Flåm. Hele banen ligger i Aurland kommune. Flåmsbana har 20 tunneler fra Myrdalsplatået, ned den bratte dalen og til bunnen av Flåmsdalen. Flåmsbana er en av Norges mest populære turistattraksjoner, og er flere ganger kåret til en av verdens beste togreiser, blant annet av National Geographic Traveler Magazine. Lonely Planet har kåret banen til verdens beste. Foto: Juan Antonio F. Segal, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Turistnæringen er blitt jevnstor med fiskeriene

Turistnæringen er blitt jevnstor med fiskeriene

Øygruppen Lofoten i Nordland fylke er kjent for en særegen natur med fjell og tinder, storhav og lune viker, strender og store uberørte landområder. Fiske har alltid vært Lofotens viktigste næringsvei, men turistnæringen i Lofoten regnes nå som jevnstor med fiskeriene. Foto: Luxil, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Europas dypeste innsjø og den tolvte i verden

Europas dypeste innsjø og den tolvte i verden

Hornindalsvatnet er en innsjø i kommunene Stad og Volda. Med sin maksimale dybde på 514 m er den Europas dypeste innsjø, og den tolvte i verden. Vannet er veldig klart på grunn av at det ikke finnes breer i nedslagsfeltet. Det er avløp gjennom Eidselva ned Eidsfjorden, en arm av Nordfjord. Foto: Markus Tacker, Flickr CC BY-ND 2.0

Den høyeste sjøklippen i Europa

Den høyeste sjøklippen i Europa

Hornelen (860 moh.) er et fjell på øya Bremangerlandet i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane. Det er den høyeste sjøklippen i Europa. Litt lenger inn på øya ligger Svartevassegga (889 moh.) som er det høyeste punktet på øya. Fra Berleneset er det omtrent fire timers gangtid til toppen. Foto: Smtunli, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

1,5 meter mellom toppene Storhorn og Lillehorn

1,5 meter mellom toppene Storhorn og Lillehorn

Svolværgeita er en 150 meter høy topp på det 569 meter høye Fløyfjellet like utenfor Svolvær på Austvågøy i Lofoten. Noe av det spesielle med Svolværgeita er avstanden på 1,5 meter mellom toppene Storhorn og Lillehorn. Toppen ble første gang registrert besteget i august 1910 av Ferdinand Schjelderup, Alf Bonnevie Bryn og Carl Wilhelm Rubenson. Foto: Whozha, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kjent i store deler av verden

Kjent i store deler av verden

Prekestolen er et fjellplatå på nordsiden av Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Høsten 2017 ble scener til bruk i filmen Mission: Impossible – Fallout spilt inn på Preikestolen, men i den ferdige filmen ble stedet fremstilt som å være i India. Foto: Jörg Petersen, Pixabay

Spektakulært i Lysefjorden

Spektakulært i Lysefjorden

Kjerag er et fjellplatå på sydsiden av Lysefjorden, i Sandnes kommune i Rogaland. Høyeste punkt på platået ligger 1.132 meter over havet. Den berømte Kjeragbolten ligger cirka 300 meter fra Nesatindane, en topp ut mot Lysefjorden på 984 moh. Steinen er 5 m³ stor, og er kilt i en kløft i fjellet 959 meter over Lysefjorden. Kjeragplatået brukes som utsprangssted for basehopping. Foto: Oiiisann, Wikimedia Commons CC By-SA 4.0

Økende besøkstall etter bildedeling på Internett

Økende besøkstall etter bildedeling på Internett

Trolltunga er et fjellutspring på 1.100 moh, rundt 700 meter over Ringedalsvatnet i Ullensvang kommune. Fjellformasjonen har de siste årene hatt svært høye besøkstall etter at bilder av stedet har blitt delt på Internett. Et økende problem fra omkring 2015 har vært at mange besøkende ikke er forberedt på den krevende fotturen og må hjelpes ned av redningsmannskap. I 2015 omkom en utvekslingsstudent ved fall fra selve Trolltunga. Foto: TerjeN, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Den største fastlandsisen i Europa

Den største fastlandsisen i Europa

Jostedalsbreen er en isbre i Vestland fylke. Jostedalsbreen nasjonalpark ble opprettet i 1991 og dekker et areal på 1310 km². Breen er den største fastlandsisen i Europa, med et samlet areal på over 480 km². Det høyeste punktet på breen er Høgste Breakulen 1952 moh. Det høyeste fjellet nær breen er Lodalskåpa 2083 moh. Foto: Karen Blaha, Flickr CC BY-SA 2.0

Verdens lengste veitunnel

Verdens lengste veitunnel

Lærdalstunnelen er en veitunnel på 24,509 meter som går mellom Aurland og Lærdal i Vestland. Byggingen av tunnelen startet 15. mars 1995, og den ble åpnet 27. november 2000 av kong Harald V. Tunnelen hadde da kostet 1,08 milliarder kroner. Den er en del av E16 mellom Oslo og Bergen, og er verdens lengste veitunnel, foran Yamatetunnelen i Japan. Foto: JøMa, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Verdens lengste og dypeste

Verdens lengste og dypeste

Ryfylketunnelen er en undersjøisk tunnel på riksvei 13 mellom Nord-Jæren og Ryfylke under Horgefjorden i Rogaland. Tunnelen er en del av Ryfast-prosjektet. Den er 14,4 km lang og er verdens lengste og dypeste undersjøiske veitunnel. Byggingen ble påbegynt i 2013, og tunnelen åpnet 30. desember 2019. Foto: Tholme, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Guardian: «Verdens vakreste bilreise»

Guardian: «Verdens vakreste bilreise»

Atlanterhavsvegen åpnet i 1989, og er et 8,3 km lang nasjonal turistvei på Nordmøre i Møre og Romsdal. Veistrekningen er blant landets aller best besøkte naturbaserte turistattraksjoner. Anlegget består blant annet av åtte broer på til sammen 891 meter og går over en hel del holmer og skjær. I 2007 skrev den britiske avisen Guardian at «veien midt mellom himmel og storhav er verdens vakreste bilreise». Foto: Ivar Ødegaard, Pixabay

Den største oljeriggen i verden

Den største oljeriggen i verden

Troll A ble ferdigstilt i 1995, og er den største gassproduksjonsplattformen og den største oljeriggen i verden. Med en høyde på 472 meter er det også den høyeste strukturen i Europa. Gassfeltet Troll ligger rundt 100 kilometer utenfor norskekysten, vest for byen Bergen. Den brukes til å utvinne naturgass fra gassfeltet Troll i den norske eksklusive økonomiske sonen i Nordsjøen. Foto: Norsk olje og gass, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Nord-Europas største samling

Nord-Europas største samling

Bergkunsten i Alta er en stor samling helleristninger og hellemalerier i Alta kommune i Finnmark. Det er dokumentert ca 6 000 enkeltfigurer, og det oppdages stadig flere. Helleristningene utgjør hovedmengden av bergkunst i Alta og er Nord-Europas største samling helleristninger laget av jeger-fangstfolk. Bergkunsten i Alta ble i 1985 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Andrew Arch, Flickr

En av Norges mest besøkte

En av Norges mest besøkte

Fløibanen er en skinnegående kabelbane for passasjertrafikk mellom Bergen sentrum og utsiktspunktet Fløyen beliggende på 320 moh. Fløibanen og Fløyen er et ikonisk kjennetegn for Bergen og samtidig en av Norges mest besøkte og største turistattraksjoner. Foto: TomasEE, Wikimedia Commons CC BY 3.0

En av Norges mest kjente

En av Norges mest kjente

Holmenkollen er et boligstrøk i bydel Vestre Aker i Oslo. Kollens høyeste punkt ligger 371 meter over havet. Holmenkollen, og da spesielt Holmenkollbakken, er en av Norges mest kjente turistattraksjoner med over en million besøkende hvert år. Holmenkollbakken ble åpnet i 1892. Skimuseet i Holmenkollen er verdens eldste museum for ski og skihistorisk utstyr. Skisamlingen til slottsforvalter Hjalmar Welhaven dannet grunnstammen i samlingen. Foto: jonasosthassel, Flickr CC BY 2.0

Nesten en million besøkende i 2018

Nesten en million besøkende i 2018

Kristiansand Dyrepark, ofte bare kalt Dyreparken, er en kombinert dyre- og fornøyelsespark utenfor Kristiansand. Parken, som i dag er en fritidspark med dyr, sommerteater og andre attraksjoner, har over 800 dyr fordelt på mer enn 100 forskjellige dyrearter. I 2018 hadde parken 996.198 besøkende. Foto: Eirik Mykland, Flickr CC BY 2.0

Mer enn 60 attraksjoner og severdigheter

Mer enn 60 attraksjoner og severdigheter

Hunderfossen Eventyrpark er en av Norges største turistattraksjoner, med over 275.000 besøkende hver sommer. Parken ble grunnlagt i 1984. Hunderfossen Eventyrpark har mer enn 60 attraksjoner og severdigheter. En av de nyeste attraksjonene i parken er Il Tempo Extra Gigante. Ivo Caprinos arbeider er et gjennomgangstema i parken. Hunderfossen Eventyrpark har også en vinterpark som åpner dørene i februar hvert år. Foto: Stig Sunde, Wikimedia Commons Public domain

En av Norges største fornøyelsesparker

En av Norges største fornøyelsesparker

Tusenfryd er en fornøyelsespark ved Vinterbro i Ås kommune. Parken ligger omtrent 20 kilometer sør for Oslo sentrum, på vestlig side av E6 og E18. TusenFryd ble offisielt åpnet 11. juni 1988 etter en byggeperiode på 18 måneder, og har siden da vokst til å bli en av Norges største fornøyelsesparker med sine 34 attraksjoner og i underkant 500.000 besøkende årlig. Foto: Bjoertvedt, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Her kan du se mange av de norske dyrene

Her kan du se mange av de norske dyrene

Namsskogan Familiepark er en dyre- og fornøyelsespark i Namsskogan kommune i Namdalen, Trøndelag fylke. Parken åpnet i 1989. I Namsskogan Familiepark finnes det over 30 ulike arter av dyr, blant annet bjørn, ulv, gaupe, rødrev, fjellrev, jerv, oter, elg, hjort, tiur, hare, piggsvin, rein, ilder og mange andre kjæledyr, fugler og husdyr. Det er også en rekke aktiviteter i parken. Parken byr dessuten på håndverkere i arbeid, eget galleri, kafeer og en butikk. Foto: Paul Aage Hegvik

Verdens nest høyeste elgstatue

Verdens nest høyeste elgstatue

Storelgen er en elg i stål som står på Bjøråa rasteplass ved riksvei 3 i Stor-Elvdal kommune i Østerdalen. Statuen er utformet av Linda Bakke, ble avduket i 2015 og kostet to millioner kroner. Storelgen er med sine 10,3 meter verdens nest høyeste elgstatue. Den var inntil oktober 2019 verdens høyeste, litt høyere enn statuen Mac the Moose i Moose Jaw i Saskatchewan i Canada. Da fikk den påmontert nytt gevir som gjorde den litt større. Foto: Øistein Norum Monsen, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Norges eldste hotell i fortsatt drift

Norges eldste hotell i fortsatt drift

Walaker Hotell er et hotell i Solvorn i Luster kommune i Vestland fylke. Walaker er Norges eldste hotell som fortsatt er i drift. Hotellet har vært i drift siden 1640 og familien Nitter har drevet det siden 1690. Idag er hotellets direktør Ole-Henrik Nitter Walaker og han er niende generasjon i denne stillingen. Foto: Bjørn Erik Pedersen, Wikimedia Commons CC BY 3.0

5,879,000 turister i 2019

5,879,000 turister i 2019

Norge registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 5,879,000 turister i 2019, og omsatte for cirka 6,93 milliarder dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 1,9 prosent av bruttonasjonalproduktet, og omtrent 23 prosent av alle internasjonale reiselivsinntekter i Nord -Europa. Scandic Holmenkollen Park er et kurs- og konferansehotell i Holmenkollen i Oslo. Hotellet åpnet i 1894, og ble renovert og utvidet i 1982. Foto: Shyamal, Wikimedia Commons CC BY 3.

Legendarisk hotell med Michelin-stjerne

Legendarisk hotell med Michelin-stjerne

Britannia Hotel er et femstjerners hotellhotell i Trondheim i Trøndelag fylke. Hotellet åpnet i 1870, har 257 rom og suiter, og er medlem av kjeden The Leading Hotels of the World. Hotellet åpnet igjen i april 2019, etter en treårig omfattende oppussing. Britannia har seks ulike mat- og drikkesteder, blant annet legendariske Palmehaven. Restauranten Speilsalen mottok i 2020 sin første stjerne i Michelin-guiden. Foto: Hotell Britannia - press

Oppført i 1767 - har sju Munch-malerier

Oppført i 1767 - har sju Munch-malerier

Refsnes Gods er et gods beliggende på Jeløya i Moss. I dag er det hotelldrift i hovedbygningen på det tidligere godset under navnet Hotell Refsnes Gods. Hovedbygningen ble oppført i 1767 og er lett gjenkjennelig med sine to tårn. Hotellet har syv originalverker av Edvard Munch, deriblant «Blå kjole» og to litografier som ble stjålet i mars 2005, men gjenfunnet kort tid etter. Foto: Marie Waagan, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Overdådig romantisk stil

Overdådig romantisk stil

Dalen Hotel er et hotell i Dalen i Tokke kommune i Telemark. Hotellet ligger ved enden av Telemarkskanalen. Det og sto ferdig i 1894. Bygningen er i overdådig, romantisk stil med dragehoder, tårn, spir, altaner, utspring og gesimser, og blir ofte markedsført som «eventyrhotellet». Hotellet har 49 rom, er stort sett som originalt og moderne bad ble installert i 2007. Foto: Eirik Solheim, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Mange kongelige gjester

Mange kongelige gjester

Fleischer's Hotel er et hotell på Vossevangen i Voss kommune i Hordaland. Hotellet ble grunnlagt i 1864. Kjente personer som har besøkt hoteller er Kong Oscar II (som kronprins) i 1872, den britiske kongen Edvard (som prins av Wales) i 1885 og Keiser Wilhelm II, Kong Chulalongkorn og Kong Haakon. Foto: J. P. Fagerback, Wikimedia Commons BSD

Bygninger fra 1720

Bygninger fra 1720

Kongsvold Fjeldstue er et hotell og tidligere skysstasjon på Dovrefjell i Trøndelag. De eldste bygningene på stedet er fra 1720. Både Pilegrimsleden og Kongeveien går gjennom tunet. Frederik IV av Danmark og Norge har, som en av mange, besøkt lokaliteten. På Kongsvold fjeldstue finnes en utstilling om verneområdene i nærheten, og om Kongsvolds historie, samt en samling med historiske gjenstander fra fjellstuedriften. Foto: Trond Ola Ulvolden, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Europas første undersjøiske restaurant

Europas første undersjøiske restaurant

Under er en restaurant på Båly i Lindesnes kommune. Den er blitt kjent på grunn av bygningen, som delvis er under sjøoverflaten. Dette gjør den til Europas første undersjøiske restaurant. Restauranten åpnet i mars 2019. I 2020 fikk restauranten én stjerne i Michelinguiden. Det er to andre undersjøiske restauranter i verden, i Dubai og på Maldivene. Foto: Einar Mostad, Flickr

En av de mest legendariske i Norge

En av de mest legendariske i Norge

Theatercaféen er en del av Hotel Continental i Oslo. Caféen åpnet i desember 1900, vis-à-vis Nationaltheatret, som åpnet året før. Theatercaféen ble fra første stund et fast møtested for sentrale personer fra norsk kunst- og kulturliv. I 1924 ble de første portrettene av disse stamgjestene hengt opp i caféen. Samlingen omfatter nå 81 portretter (2017) av forfattere, skribenter, skuespillere, malere, fotografer, musikere og komponister. Foto: Mahlum, Wikimedia Commons Public domain

Startet restauranten i 1857

Startet restauranten i 1857

Engebret Café er en restaurant på Bankplassen 1 i Oslo. Restauranten har fått navnet etter sin grunnlegger Engebret Christoffersen, som startet restauranten i 1857. Restauranten lå først i Rådhusgata 11, men har holdt til på Bankplassen siden 1863. Engebret Café har i løpet av den tiden den har eksistert, gjennomgått svært få endringer. I 1921 var den utsatt for brann, men allerede året etter åpnet den igjen med sitt gamle utseende. Foto: Anne-Sophie Ofrim, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Viktigste virksomhet er forskning

Viktigste virksomhet er forskning

SVALBARD er en norsk øygruppe i Arktis. Øygruppen ligger nord for Fastlands-Europa, omtrent midt mellom Fastlands-Norge og Nordpolen. Den viktigste virksomheten på Svalbard i dag er forskning, knyttet til Universitetsstudiene på Svalbard (UNIS), Norsk Polarinstitutt, EISCAT, og internasjonale forskningsstasjoner i Longyearbyen og Ny-Ålesund. Det forskes innen blant annet miljøovervåking, klima, økosystemer, meteorologi, glaciologi, arkeologi og geologi. Foto: Christopher Michel, Flickr CC BY 2.0

Norges beste strand 2021

Norges beste strand 2021

Rørestrand er en offentlig badestrand syd i Horten. Nettavisens lesere kåret i 2021 stranden til landets beste. Området består av en stort gressområde på cirka 30 mål og strandlinje på 250 meter, hvorav 60 meter en langgrunn sandstrand beskyttet av en 80 meter lang molo. Foto: JPM2019, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

KÃ¥ret til Norges fineste i 2008 og 2010

KÃ¥ret til Norges fineste i 2008 og 2010

Refviksanden ligger i Refvik Kinn kommune i Vestland. Den er en naturlig hvit og langgrunn sandstrand og er omtrent 1,5 kilometer lang. På folkemunne kalles den bare Revikja. Refviksanden er et yndet utfluktssted for lokalbefolkningen, såvel som et populært turistmål for både norske og utenlandske tilreisende. Refviksanden ble i 1988 kåret til Norges fineste badestrand av Dagbladet, og av klikk.no sine lesere i 2010. Foto: Markus Tacker, Flickr CC BY-ND 2.0

Mandals ledende turistperle

Mandals ledende turistperle

Sjøsanden er en sandstrand og badestrand som ligger i Mandal. Den har meget finkornet sand og er ca. 800 meter lang. Sjøsanden er en av mange strender som ligger nærmest etter hverandre i Sjøsandenskogen/Furulunden. Mandal er Norges sydligste by og er en populær turistby. Det sies at stranden er Mandals turistperle nummer én. Foto: Tregde Ferie, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

En av Norges lengste strender

En av Norges lengste strender

Bleikstranda ligger på Bleiksøya på nordspissen av Andøya i Andenes kommune i Vesterålen er en tre kilometer lang strand med kritthvit sand og klart vatn, en av Norges lengste strender. Stranden ligger i bygda Bleik hvor du finner en kafé, en pub og campingplasser. Foto: Ukjent, Wikimedia Commons Public domain

Beskrives som en av de beste i verden

Beskrives som en av de beste i verden

Sandstranden Hoddviksanden er en kilometer lang, og er kjent for gode surfeforhold. Stranden ligger i en bukt omgitt og skjermet av høye fjell i bygda Hoddevik på Ytre Stadlandet i Stad kommune. Stedet beskrives blant annet av den norske TV-kanalen TV2 som en av verdens beste surfestrender. Surfeskolen Lapoint Surf Camp er etablert på stedet. Foto: Knut Godager, Pixabay

Verdens nordligste bestand

Verdens nordligste bestand

SVALBARD - Forlandet nasjonalpark (4,647 km²) ligger på Svalbard; og dekker hele øya Prins Karls Forland samt havet rundt. Parken ble opprettet i 1973. Området er kjerneområde for verdens nordligste bestand av steinkobbe. Området har flere kulturminner etter norsk og russisk jakt og hvalfangst. Forlandet ligger i skipsleia langs vestkysten av Spitsbergen, med en god del cruisetrafikk. Det er derimot lite ferdsel på land, og ingen bosettinger. Foto: Gary Bembridge, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Dramatisk landskap

Dramatisk landskap

SVALBARD - Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark (9,914 km²) ligger på Svalbard og omfatter Moffen, Albert I Land og Haakon VII Land. Parken har et dramatisk landskap, spisse fjell, isbreer, øyer og sund. Parken ble opprettet i 1973. Nasjonalparken har mange kolonier av sjøfugl, blant annet store bestander av hekkende ærfugl og gjess, i tillegg til svalbardrein og fjellrev. Det er også et hiområde for isbjørn. Hvalross finnes her også. Foto: Jerzy Strzelecki, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Stadig mer strategisk interessant

Stadig mer strategisk interessant

BJØRNØYA er ei øy i grensen mellom Norskehavet og Barentshavet. Den er på 178 km². Øya er gjennom Svalbardtraktaten en del av øygruppa Svalbard. Øya er på grunn av sin beliggenhet siden 1900-tallet blitt stadig mer strategisk interessant, både fra en militær, økonomisk og ressursmessig synsvinkel. Bjørnøya meteorologiske stasjon har bemanning året rundt. Her er det normalt ni ansatte med halvårskontrakter fra Meteorologisk institutt. Foto: Vetle Nilsen Malmberg, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Nærmeste land er 460 kilometer

Nærmeste land er 460 kilometer

JAN MAYEN er en 377 km² stor, arktisk øy som siden 1930 er en del av Kongeriket Norge. Nærmeste avstand til annet land er Grønland 460 km mot vest. I 1980 ble den økonomiske sonen utvidet til 200 nautiske mil rundt øya. I 2010 ble hele Jan Mayen fredet som naturreservat, med unntak av 2 km² der det foregår annen virksomhet. Cyberforsvaret, Meterologisk institutt, en referansestasjon for EGNOS og satellittnavigasjonssystemet Galileo har aktivitet på øya. Foto: Smudge 9000, Flickr CC BY-SA 2.0

Verdens nordligste aktive vulkan

Verdens nordligste aktive vulkan

JAN MAYEN - Beerenberg er verdens nordligste aktive vulkan og ligger på Jan Mayen. Vulkanen er for tiden Norges eneste aktive vulkan, og hadde sitt siste utbrudd i 1985. Den høyeste toppen på kraterryggen ligger 2.277 meter over havet og kalles Haakon VII Topp, en av Norges høyeste fjell. Foto: Dreizung, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Et titalls forskningsstasjoner

Et titalls forskningsstasjoner

DRONNING MAUD LAND er delen av det antarktiske kontinentet som utgjør Norges territoriale krav i Antarktis. Kysten av dette området ble i 1939 annektert av Norge, og området har siden hatt status som norsk biland. I Dronning Maud Land finnes et titalls forskningsstasjoner. Det gjennomføres hovedsakelig forskning innen fag som glasiologi, geologi, meteorologi, seismologi, gravimetri, oseanografi, biologi og atmosfærisk vitenskap. Foto: Anne Fröhlich, Flickr CC BY-ND 2.0

Verdens mest avsidesliggende

Verdens mest avsidesliggende

BOUVETØYA er ei øy og et norsk biland i Sør-Atlanteren som regnes som verdens mest avsidesliggende ubebodde øy. Øya ligger 1 600 kilometer fra nærmeste land, den ubebodde øya Gough Island. Nærmeste fastland er Dronning Maud Land i Antarktis, omkring 1 700 kilometer mot sør. Øya er omtrent sju kilometer bred, ti kilometer lang og har et areal på 49 km². Foto: Ukjent, Wikitravel, CC BY-SA 3.0

bottom of page