top of page
View of harbor and village Porto Cervo, Sardinia island, Italy.jpg

Porto Cervo er en badeby nord på Sardinia i Italia som er kåret til en av de dyreste feriestedene i verden, og beskrives som en lekeplass for milliardærer. Byen er ikke en av stedene med  mindre enn 3 000 innbyggere som er blant kravene til at du får støtte, men er en av de mange stedene som er lett tilgjengelig  hvis du flytter til øya. Foto: Shutterstock

Nå kan du få 15 000 euro hvis du flytter til denne  øya i Middelhavet

Nyhet

Øya følger mange andre steder i landet, og tar drastiske grep for å tiltrekke nye innbyggere.

Det lokale styret på ferieøya Sardinia tilbyr opptil 15 000 euro til folk som flytter til en av øyas mange små byer og landsbyer i et forsøk på å bekjempe avfolkning på landsbygda. Dette melder nettstedet The Mayor.  Administrasjonen har satt av et budsjett på 45 millioner euro for å hjelpe familier med kjøp eller oppussing av deres første bolig. 

 

Færre enn 3 000 innbyggere
Statens bistand til eiendomskjøpet kommer som et ikke-refunderbart tilskudd til husholdningen. Som vil være nok til at minst 3 000 husstander kan dra nytte av tilbudet. For å være kvalifisert må du bosette deg på et sted på øya med færre enn 3 000 innbyggere. Tilskuddet utbetales til de som registrerer sin bolig i en liten by på Sardinia eller til de som overfører sin registrerte bolig innen 18 måneder fra kjøpet av huset eller fra datoen for ferdigstillelse av arbeidene. Personer som allerede har sin opprinnelige bolig i en annen liten by på øya kan ikke søke om tilskuddet. 

–Utvikle økonomisk struktur
Sardinias president Christian Solinas sier at tiltaket er vedtatt med sikte på å gjøre øya til et bedre sted å bo og gi nye muligheter til sardinere.

–Vi har skapt tilbudet for unge mennesker som bestemme seg for å bli og utvikle den økonomiske strukturen i de mest skjøre territoriene. Takket være bidragene til deres første hus, styrkes dette og blir grobunn for de som skal flytte dit eller bestemme seg for å bygge familie, sier han i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Ikke det første initiativet
Kampanjen for å få folk til å flytte til landsbygda på Sardinia er ikke den første.  CNN skrev i 2018 om Ollolai, et reisemål i fjellregionen Barbagia på Sardinia, som selger hundrevis av forlatte hjem for bare en euro. De 200 husene i landsbyen som kan tas i bruk er i dårlig forfatning og kjøpere må forplikte seg til en oppussing innen tre år, noe som sannsynligvis vil koste rundt 25 000 dollar.

Bak salget ligger en plan for å forynge et samfunn som risikerer å bli en spøkelsesby. I løpet av det siste halve århundret har Ollolais befolkning krympet fra 2 250 til 1 300, med bare en håndfull babyer født hvert år.

–Vi kan skryte av vår forhistorisk opprinnelse. Mitt korstog er å redde våre unike tradisjoner fra å falle i glemmeboken. Stolthet over fortiden vår er vår styrke. Vi har alltid vært tøffe mennesker og vil ikke la byen vår dø, sier Efisio Arbau, ordføreren i Ollolais,

Øykommunene som er involvert «1 euro-prosjektet» på Sardinia er Montresta, Nulvi, Romana, Ollolai og Bonnanaro. 

 

25 000 euro i støtte på Sicilia
Byen Troina på Sicilia har ifølge nettstedet The Mayor også lagt ut flere titalls hus for en euro. Dersom kjøperne ikke starter arbeidet med renovering innen to år, forbeholder kommunen seg retten til å kansellere avtalen. Men hvis de presenterer gode prosjekter, kan huseierne bli hjulpet med en støtte på opptil 25 000 euro i arbeidet, i tillegg til at de slipper å betale eiendoms- og inntektsskatt i tre år.

Ikke handel på nettet

Dette er ikke de første byene i Sør-Europa som prøver gimmicken. Reisemagasinet Travel and Leisure (T+L) skrev om «1 euro-kampanjene» i mai 2021, og gir råd for å unngå at interesserte blir lurt. Landsbyer i Frankrike har også kjørt kampanjer som dette, og flere nettsteder har lagt ut tilbud på «1 euro-hus».

Rubia Daniels, bosatt i California, var en av de første som kjøpte et hus i Mussomeli på Sicilia våren 2019. Hele opplevelsen gikk så greit at hun endte opp med å kjøpe tre hus: ett til henne og det andre til henne barn.

–Du må definitivt ikke prøv å gjøre det på nettet, du må være der for å se det og oppleve prosessen for å sikre at du tar en bevisst beslutning, sier Daniels. 
–Jeg ville ikke gjort noe gjennom internett. Gjør undersøkelser før du drar, sier hun til T+L, og råder til slutt at en må gjøre en innsats for å bli integrert i lokalsamfunnet og starte å lære litt italiensk før en flytter.

Nesten 1,6 millioner innbyggere
Sardinia er den nest største øya i Middelhavet (etter Sicilia og foran Kypros). Siste registrerte folketall er 1 573 089 innbyggere (31.mai 2022). Øya er en av fem regioner i Italia som er autonom, et hjemmestyre med med utgangspunkt i artikkel 116 i den italienske grunnloven. Autonomien gir  lovgivende, administrativ og økonomisk makt i varierende grad, baser på lokale spesifikke vedtekter.

Lang kystlinje

Øya har en 1 849 kilometer lang kystlinje, og beskrives som generelt høy, ujevn og berglendt, men brutt opp av dype bukter med sandstrender, omgitt av mindre øyer. 

Sardinia er mest kjent for sine strender, men har en variert natur med fjell, dype daler, olivenlunder, sjeldne urskoger og klipper. Turismen på Sardinia er en viktig næringsvei som har økt de siste tiårene, men er et relativt nytt fenomen. I dag har øya en solid infrastruktur for turismen, med høy kvalitet på mange av innkvarteringene. I tillegg til kulturell turisme er det i dag etablert blant annet rideturisme, fotturer, fugletitting, seiling og friklatring, særlig gjennom gårdsturisme.

bottom of page