top of page

Innbyggere fra Japan og Singapore har den største reisefriheten i verden

sofia-monteiro-txgiC79ryVM-unsplash.jpg
SG.png

Nyhet

Med pass fra Japan og Singapore kan en reise visumfritt til 193 land. Nordmenn kan reise til 186 land uten visum, 40 land krever at du må søke.

Paul Aage Hegvik

29.januar 2023

Folk fra Japan og Singapore har den største reisefriheten i verden, ifølge Henley Passport Index som utgis av ​det London-baserte rådgivningsfirmaet Henley & Partners.

Med pass fra disse to landene kan en reise visumfritt til 193 land. Sør Korea ligger tett på, og kan skilte med tilgang til 192 land. De fleste medier rundt omkring i verden fokuserer på at det er Japan alene som har det sterkeste passet. Yat Wan, som er direktør for private klienter i Henley & Partners, bekrefter til World Travel Observer at de to landene deler førsteplassen.

– Grunnen til at vi lister Japan før Singapore på kartet er kun på grunn av den alfabetiske rekkefølgen. forklarer direktøren.

 

Afghanistan på bunnen
Indeksen måler visumfri tilgang til 227 destinasjoner over hele verden. Norge deler sjuendeplassen med fem andre land, - Belgia, Tsjekkia, New Zealand, Sveits og USA. Innbyggerne fra disse landene kan farte rundt til 187 land uten å søke om visum.  Indekse er basert på offisielle data fra International Air Transport Association (IATA).

Afghanistan er på bunnen av indeksen med  bare 27 land som er 166 færre visumfrie destinasjoner enn Japan og Singapore, som representerer det største globale mobilitetsgapet i indeksens 18-årige historie. 

 

Ukraina på 36.plass
Henley & Partners skriver i en pressemelding at Ukraina-krigen ennå ikke har hatt en betydelig innvirkning på Henley Passport Index-resultatene til Russland og Ukraina, med begge land som har beholdt omtrent samme posisjon «på papiret» siden invasjonen startet. Russland er for tiden rangert på 49. plass med en poengsum på 118, mens Ukraina har 13 plasser over, rangert på 36.plass med visumfri adgang til 144 land. På grunn av stengte luftrom og sanksjoner er imidlertid russiske statsborgere faktisk utestengt fra å reise gjennom det meste av den utviklede verden , med de markante unntakene som Dubai og Tyrkia.

Krigen dikterer

Ledende finansjournalist og forfatter, Misha Glenny, sier det er vanskelig å overvurdere hvordan krigen i Ukraina vil diktere global politikk og økonomi gjennom 2023.
– Ukrainsk territorium under russisk okkupasjon utgjør omtrent 0,02 prosent av klodens landmasse. Likevel har denne konflikten dypt påvirket nesten alle land i verden. Dette er ikke en gjentakelse av den kalde krigen, som var preget av stabile forhold mellom Vesten og Sovjetunionen, som i stedet engasjerte seg i stedfortrederkriger hovedsakelig i Øst-Asia og Afrika. Den russisk-ukrainske krigen er en brutal bakkekrig der en stridende besitter flere atomstridshoder enn noe annet land på planeten. Videre utøver de russiske og ukrainske økonomiene en enorm innflytelse over to viktige sektorer av den globale økonomien - energi og landbruk. Dette har gitt seg utslag i kraftige prisstigninger, sier han.

– Inngangsport til finansiell mulighet
På makronivå avslører den nye studien fra Henley & Partners at bare seks prosent av passinnehaverne i verden gir visumfri tilgang til mer enn 70 prosent av verdensøkonomien. Og bare 17  prosent av landene gir passinnehaverne visumfri tilgang til mer enn fire femtedeler av verdens 227 aktuelle destinasjoner.

Henley Global Mobility Report er en publikasjon som samler kommentarer fra ledende akademikere og profesjonelle eksperter om de store og nye trendene innen global og regional mobilitet. I en kommentar i årets første kvartalsrapport, sier finansskribent og global investeringsekspert, Jeff D. Opdyke. at selv om vi ikke ofte tenker på passene våre i økonomisk forstand, er de en inngangsport til finansiell mulighet. 

– Et sterkere pass handler ikke bare om større bevegelsesfrihet, det handler om større økonomiske friheter når det gjelder investeringer og gründermuligheter, sier han.

De sterkeste passene

Henley Passport Index 29.januar 2023:

1. Japan og Singapore (193 land)

2. Sør Korea (192 land)

3. Tyskland og Spania (191 land)

4. Finland, Italia, Luxembourg (189 land)

5. Østerrike, Danmark, Nederland, Sverige (188 land)

6. Frankrike, Irland, Portugal, Storbritannia (187 land)

7. Belgia, New Zealand, Norge, Sveits, USA (186 land)

8. Australia, Canada, Tsjekkia, Hellas, Malta (185 land)

9. Ungarn (183 land)

10. Litauen, Polen, Slovakia (182 land)

De svakeste passene

Henley Passport Index 29.januar 2023:

105. Nord-Korea (40 land)

106. Nepal, Palestina (38 land)

107. Somalia (35 land)

108. Jemen (34 land)

109. Pakistan (32 land)

110. Syria (30 land)

111. Irak (29 land)

112. Afghanistan (27 land)

40 nasjoner krever visum av nordmenn

Henley Passport Index 29.januar 2023:

Dette er landene som nordmenn ikke har tilgang til uten visum:

Midt Østen: Irak, Syria og Jemen

Europa: Aserbajdsjan og Russland

Karibien: Cuba

Asia: Afghanistan, Bhutan, Kina, India, Mongolia, Myanmar, Nord-Korea og Turkmenistan

Amerika: Surinam

Afrika: Algerie, Angola, Benin, Kamerun. Den sentralafrikanske republikk: Tsjad, Den demokratiske republikken Kongo, Republikken Kongo, Elfenbenskysten. Djibouti. Ekvatorial Guinea. Eritrea, Gabon, Ghana, Guinea, Kenya, Liberia.Libya, Mali, Niger, Nigeria og Sør-Sudan og Sudan

Emiratene topper annen indeks
Arton Capitals Passport Index baserer sin rangering av 193 FN-medlemsland og seks territorier – Taiwan, Macau, Hong Kong,, Kosovo, Palestina og Vatikanet. Territorier annektert av andre land er ekskludert. I motsetning til Henley Passport Index, som per dato har Japan og Singapore på toppen av 2023-rangeringene, oppdaterer Arton Capitals Passport Index rangeringene i sanntid etter hvert som nye visumfritak og endringer implementeres, Indeksen viser de nåværende effektene av reiseforbud mot COVID-19 og krigen i Ukraina har global mobilitet akkurat nå.

Artons Global Passport Power Rank 2023 har rangert De forente arabiske emirater på førsteplassen, med en visumfri tilgang til 181 land.

Andreplassen innehas den av 11 land, hvorav de fleste er i Europa. Dette er Tyskland, Sverige, Finland, Luxembourg, Spania, Frankrike, Italia, Nederland, Østerrike, Sveits og Sør-Korea.

USA og Storbritannia ligger på tredjeplass sammen med Danmark, Belgia, Portugal, Norge, Polen, Irland og New Zealand.

bottom of page