Dette er de billigste og dyreste restaurantene i verden med tre stjerner i Michelin-guiden
Lung King Heen er en kantonesisk restaurant på Four Seasons Hotel Hong Kong. Det er den eneste kantonesiske restauranten i Hong Kong som har blitt tildelt maksimalt 3 Michelin-stjerner av 2009-utgaven av Hong Kong og Macau av Michelin-guiden. Video: Times
Hotell og restaurant
De fleste av oss er utelukket fra å spise på en trestjerners Michelin-restaurant, men det finnes noen av dem som har mer overkommelige priser enn mange tror.
Paul Aage Hegvik
18.august 2022
En studieutført av Money.co.uk, en produktsammenligningstjeneste, fant de 11 billigste Michelin-restaurantene i verden - nyttig hvis du liker å planlegge turer rundt hvor du skal spise, men ønsker å være sparsommelig. Dette skriver reisenettstedet Matador Network.
Fjerne Østen er billigst
Den billigste restauranten på listen er King's Joy i Beijing i Kina. For 110 amerikanske dollar kan du spise mange ulike vegetariske retter i et forvandlet gårdshus med en restaurant med glasstak. På andreplass kommer Lung King Heen i Four Seasons Hong Kong. Menyen er priset for to personer, i snitt til rundt 126 dollar per person. Den tredje billigste Michelin-stjernerestauranten inkludert i studien er Nakashima i Hiroshima, Japan, med en meny som koster 142 dollar.
De billigste i verden
-
King's Joy: Beijing, Kina, $110
-
Lung King Heen: Hong Kong, $126
-
Nakashima – Hiroshima, Japan, $142
-
Restaurant Überfahrt: Rottach-Egern, Tyskland, $161
-
Kikunoi Honten: Kyoto, Japan, $165
-
Dal Pescatore: Canneto sull'Oglio, Italia, 165 dollar
-
Kashiwaya: Osaka, Japan, $181
-
Restaurant Gordon Ramsay: London, Storbritannia, $184
-
Alain Ducasse på Dorchester: London, Storbritannia, $184
-
Tilgjengelig: Paris, Frankrike, $187
-
Kongelig: Castel di Sangro, Italia, 187 dollar
Vegetarrestauranten King's Joy i Beijing i Kina er den billigste Michelin-restauranten i verden med tre sjerner.
Sverige på toppen
Tripadvisors brukere har anmeldt en rekke trestjerners Michelin-restauranter. Frantzén i Stockholm i Sverige har fått 98,25 prosent gode anmeldelser vurdert av 171 brukere, og er med det på førsteplass. King's Joy i Beijing i Kina er vurdert av 1 381 brukere med 96,81 prosent gode anmeldelser, en andreplass. Régis et Jacques Marcon i Saint-Bonnet-le-Froid oppnår 96,65 prosent, vurdert av 1,103 brukere, en tredjeplass i undersøkelsen.
Alle verdens trestjerners restauranter er klart høyt rangerte, men noen treffer ikke blinken like ofte hos middagsgjestene. Taian som ligger i Osaka i Japan er en slik restaurant, med 70,83 prosent av anmeldelsene som har mottatt enten «utmerket» eller «veldig bra». Det er fortsatt en veldig respektabel vurdering, men når ikke opp til andre trestjerners Michelin-restauranter på Tripadvisor. Taian har med dette de dårligste anmeldelsene, med Le Petit Nice i Marseille i Frankrike og La Yeon i Seoul i Sør-Korea på de neste plassene.
Restauranten Guy Savoy i Paris er verdens dyreste Michelin-restaurant med tre stjerner, og ble tildelt sin tredje Michelin-stjerne i 2002. Restauranten ble rangert blant Restaurant Magazines topp 50 restauranter i verden i 2004 og 2005.
De dyreste i verden
Hvis du er klar for å bruke masse penger kan du prøve Guy Savoy i Paris, der den billigste menyen koster 530 pund og inneholder 13 retter. Med dette er Guy Savoy den dyreste trestjerners Michelin-restauranten i verden. Restauranten er oppkalt etter kjøkkensjefen, som Gordon Ramsay har beskrevet som sin mentor og spesialiserer seg på nouvelle cuisine. Den nest dyreste trestjerners restauranten er Kitcho Arashiyama i Kyoto i Japan der den billigste middagsmenyen koster rundt 411 pund. På tredjeplass kommer Arpège i Paris i Frankrike, restauranten til den anerkjente kokken Alain Passard, der menyen Terre & Mer koster rundt 408 pund. Restauranten er en av de mest kjente i Paris og har beholdt sine tre Michelin-stjerner i mer enn to tiår med stort fokus på grønnsaksbaserte retter (selv om noen kjøttbaserte retter er tilgjengelige).
11 nordiske restauranter fikk en stjerne i 2022
Norge har fått fire nye Michelin-restauranter. Schlägergården (bildet) i Lilleakerveien i Oslo er en av dem. Foto: Helge Høifødt, Wikimedia commons CC BY-SA 4.0
Etter årets utdeling av stjerner og priser fra Michelin har nå 56 restauranter i Norden en stjerne. 14 kan skilte med to stjerner. Fire har tre stjerner.
5.juli 2022 - I Michelin-guiden 2022 opprettholder Maaemo i Oslo sin plass som en av kun fire trestjerners restauranter i Norden, sammen med Frantzén i Sverige og Noma og Geranium i Danmark. Re-Naa i Stavanger fikk en stjerne i Michelinguiden i 2016. Ved utdelingen i 2020 fikk restauranten to stjerner, og var da den eneste norske restauranten med mer enn én stjerne. Re-Naa fikk to stjerner også i 2021 og 2022.
Nykommerne med en stjerne
De tre Oslo-restaurantene Hot Shop, Hyde og Schlägergården er nykommere i den nordiske utgaven av Michelin-guiden, med én stjerne hver. Restaurant Lysverket i Bergen fikk også i år sin første stjerne. De andre restaurantene i Norge som har en stjerne er Kontrast i Oslo, Statholdergaarden i Oslo, Under på Lindesnes, Sabi Omakase i Stavanger, Bare i Bergen, FAGN i Trondheim, Credo i Trondheim og Speilsalen på Britannia Hotell i Trondheim.
Micehelin-guiden skriver om Credo i Trondheim at restauranten har en flerretters smaksmeny som er bygget rundt bærekraft og lokale råvarer, og presenterer kjøtt fra nærliggende gårder og sjømat fra Trondheimsfjorden. Matlaging er kreativt, men likevel diskret, og både rettene og servicen har en trøstende naturlig stil. Foto: Marthe Amanda Vannebo
Guiden skriver følgende om Lysverket i Bergen: «En herlig lys restaurant, plassert i et kunstmuseum med utsikt over en innsjø og en park; varm, kunnskapsrik service løfter opplevelsen. Sesongbaserte «korte og "lange» menyer viser frem det norske spiskammeret, og de intelligent utformede, balanserte rettene sprudler av smak og lar hver hovedingrediens skinne». Foto: Tove Lise Mossestad
Her er fra Michelin-arrangementet i Stavanger konserthus 4.juli 2022.
Michelin-guidens beskrivelse
Michelin-guiden skriver om Hot Shop at dette er en «nabolagsbistro som tidligere var en sexbutikk, et navn de har beholdt. Stedet er basert på lokale råvarer som er tilgjengelig. De rike, moderne rettene er elegante, levende og teknisk dyktige, med delikate innslag og ekte smaksdybde». Om Hyde skriver guiden at «Hyde demper lysene og høy musikk. Den avslappede, livlige atmosfæren sørger for en morsom kveld ute. Råvarer av topp kvalitet er dyktig tilberedt for å lage delikate retter med dristige, kraftfulle smaker. Velvalgte naturviner og supervennlig service bidrar til opplevelsen». Lysverket beskrives som «en herlig restaurant med mye lys som lokalisert i et kunstmuseum med utsikt over en innsjø og en park. En varm, kunnskapsrik service løfter opplevelsen. Sesongbaserte «korte» og «lange» menyer presenterer det norske spiskammeret, og de intelligent utformede, balanserte rettene sprudler av smak og lar hver hovedingrediens skinne». Om Schlägergården skriver Michelin-guiden at «denne sjarmerende rustikke restauranten ligger på en avsidesliggende gård fra 1800-tallet. Menyen viser lokale råvarer med høy kvalitet – inkludert noen de har skaffet, dyrket eller konservert selv – i rene, fagmessig utformede retter som har dristige, følelsesladede smaker. Start med en drink på den vakre terrassen».
Danmark og Finland gikk fra en til to stjerner
Frederikshøj Kro i Aarhus i Danmark har servert mat og drikke i mer enn 200 år. Foto: RhinoMind, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0