top of page

Fakta

Palau
800px-Tommy_Remengesau_2016.jpg
150px-Flag_of_Palau.svg.png

Denne samlede innsatsen viser at det globale samfunnet virkelig begynner å erkjenne det presserende behovet for å bevare havene våre. I dag kan jeg si med stolthet og takknemlighet at mye av verden virkelig er med oss. Men vår felles kamp har akkurat begynt.
 

Thomas Esang «Tommy» Remengesau jr.

Tidligere president for Palau 

Summer of Koror, Palau Malakal Island.jpg

Historisk glimt

Øyene ble opprinnelig bebodd for rundt 3,000 år siden av folk fra Filippinene, men den nåværende befolkningen er senere innvandrere, å dømme etter språket sannsynligvis fra Sunda-øyene

 

Øygruppen var relativt isolert fram til 1800-tallet, og de eneste kjente handelskontaktene var med Java og de mikronesiske Yapo-øyene .

Den første europeeren som så øyene, kan ha vært spanjolen Ruy Lopez de Villalobos i 1543, selv om dette er omstridt. Den engelske kapteinen Henry Wilson ble i 1783 skibbrudden på et rev og den første fra Vesten som besøkte Palau. De kom til  Ulong Island, og bodde på øya i flere måneder i vennlig sameksistens med lokalbefolkningen.

 

I løpet av siste halvdel av 1800-tallet kom Palau under spansk overherredømme. Det tyske imperiet kjøpte øygruppen i 1899 som da ble en del av det tyske Ny Guinea. Tyskerne startet utvinning av fosfat og utviklet kokosnøttplantasjene, og bruket lokalbefolkningen som arbeidskraft. Under første verdenskrig ble området okkupert i oktober 1914 av Japan . I 1920 mottok Japan et administrativt mandat over området etter freden i Versailles i 1919. I april 1922 ble det japanske administrative mandatet omstrukturert til Nan'yo Cho (japansk stillehavsmandat).

​

Under andre verdenskrig brukte Japan øyene som en militærbase fram til til USA erobret regionen 1944. 1947 ble kalt Palau sammen med hele Karolinerhuset-øyene til Stillehavsøyene Trust under USAs administrasjon.

I mai 1979 ble den autonome føderasjonen av Mikronesia dannet med lokal autonomi, men 1. januar 1981 trakk hele Palau-føderasjonen seg ut for å bli en uavhengig stat i fri tilknytning til USA. 1. oktober 1994 ble landet helt uavhengig.

​

Landet er avhengig av økonomisk støtte fra USA, en avtale knyttet til «Compact of Free Association» som gir USA ansvar for Palaus forsvar og retten til å opprettholde militærbaser på øygruppen. The Compact of Free Association er avtaler om frivillig tilknytning mellom USA og noen av territoriene som utgjorde USAs tilsynsområde i Stillehavet, men som nå er selvstendige stater. Avtalen innebærer at USA yte økonomisk bistand mot rettighet til forsvaret av området. Avtalene gjelder vanligvis for 15 år av gangen En avtale om direkte bistand ble satt opp i 2009, men USA gikk i januar 2010 med på en ekstra pakke på 250 millioner dollar.

​

Surangel Whipps jr. (født 1968 i Baltimore i Maryland i USA) overtok som landets president 21. januar 2021. Whipps er utdannet i USA og har bachelorgrad i bedriftsledelse og økonomi fra Andrews University og master of business administration fra University of California, Los Angeles. I hjemlandet har han drevet som forretningsmann.

​

Visste du at...

Palau består av et hundretalls øyer. Koror Island er den mest bebodde, et distrikt som består av det viktigste handelssentret i Republikken Palau. Innbyggertallet i landet er bare 22 000 mennesker (2019). Som flere andre land i Stillehavet står også deler av Palau i fare for å bli oversvømmet på grunn av havstigningen.

​

Noen kaller Palau for «Underwater Serengeti» på grunn av det rike biologiske mangfoldet i havet.

 

Fram til uavhengigheten i 1994 ble landet administrert av USA, men baserer seg fremdeles mye på bistand derfra, og har en avtale, Compact of Free Association, som gir USA ansvar for Palaus forsvar og retten til å opprettholde militære baser på øyene. Palau har ikke egen militærstyrke.

​

Det ble i 2009 forbudt med haifiske i Palau, for å beskytte de 130 ulike artene av hai i området. Området er omlag 600 000 kvadratkilometer.

​

Milky Way Lagoon er kjent for sin naturlige spa-behandling, gjørme som brukes over hele kroppen.

​

Landet har ikke høyskole eller universitet. Det er en toårig handelsskole. De som søker college, drar til andre land, hovedsakelig USA, ettersom skolesystemene er like.

​

På øya Eil Malk er det en innsjø hvor bare maneter lever.

​

I Palau-skjærgården finnes det et stort antall store pelagiske rovdyr, skilpadder, delfiner, haier og mange arter av trekkfisk.

​

Kvinner har i Palau hatt stemmerett siden 1979.

Hovedstad

Ngerulmud

​

Etniske grupper

Palauere (Mikronesere med malayisk og melanesisk bakgrunn) 72,5%, filippinere 16,3%, kinesere 1,6%, vietnamesere 1,6 %, andre asiater 3.4%, andre mikronesere 2,4%, carolinere 1 %, andre 1.2% (2005)

​

Språk

Palauisk 66,6 %, engelsk 15,5%, filippinsk 10,8 %, kinesisk 1,8%, karolinsk 0,7%, andre mikronesiske 0,7%, andre asiatiske 2,6%, andre 1.3% (2005)

​

Religion

Romersk-katolske 49,4%, protestanter 30,9%, modekngei 8.7% (lokal religion), Jehovas vitner 1,1%, andre 8,8%, uspesifisert eller ingen 1,1% (2005)

​

Styreform

Republikk

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Areal

460 km²

​

Nasjonaldag

1. oktober

​

Levekostnader

Sjekk Expatistan

​

Om mat fra Palau

Tasteatlas

International Cuisine

Pokpoksom

​

Utvalgte aviser

Pacific Note

​

Offisielt nettsted for turisme

Pristine Paradise Palau

​

UDs reiseråd - Palau

​

Nødnummer

Brann, politi og ambulanse 911

​

FN-sambandet
Landstatistikk

​

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

​

The Global Economy - «Lykkeindeks»

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

Hovedstaden Melekeok

Hovedstaden Melekeok

Melekeok (277 innbyggere/2015) har vært hovedstaden i landet siden oktober 2006, og ligger på østkysten av Palaus største øy, Babeldaob, omtrent 20 kilometer nordøst for den tidligere hovedstaden Koror. Capitol Palau er palasset for Palau National Congress. Arkitekturen er en miniatyr-replika av USAs Capitol. Hovedstaden er spesiell i den forstand at det er få innbyggere, rundt 270 mennesker (2010). Komplekset ble finansiert av et lavrentelån fra Taiwan. Foto: LuxTonnerre; Flickr CC BY 2.0

Det største handelssenteret på Palau

Det største handelssenteret på Palau

Koror (11,444 innbyggere/2015) er den største delstaten i øystaten Palau. Den består av flere øyer, den mest prominente er Koror-øya (også kalt Oreor-øya). Landets tidligere hovedstad og største by, også kalt Koror, ligger her. Dette er det største handelssenteret på Palau. Foto Kuruman, Flickr CC BY 2.0

Den største øya på Palau

Den største øya på Palau

Babeldaob er den største øya på Palau. Dens areal, 331 km², utgjør over 70 prosent av hele landets landareal. Den ligger nordøst for øya Koror som er Palaus tidligere hovedstad, og Palaus største by og delstat. Babeldaob har fjell, ulikt de fleste andre øyene i Palau. Palaus høyeste punkt ligger her, det 242 meter høye Mount Ngerchelchuus. På denne øya ligger også Palaus nye hovedstad siden oktober 2006, Melekeok, i delstaten med samme navn. Foto: Peter R. Binter, Wikimedia Commons Public domain

Fossefallet er lokalsamfunnets attraksjon

Fossefallet er lokalsamfunnets attraksjon

Ngardmau er en av Palaus seksten delstater og ligger på vestsiden av Babeldaob mellom delstatene Ngaraard og Ngeremlengui. Det totale areale er km². I Ngardmau er det fem butikker, et vaskeri, to bensinstasjoner, et byggefirma og en bilverksted. Staten har to overnattingssteder, en liten leilighet og to bungalower ved fossen Ngerdmau som er den største turistattraksjonen i området. Foto: Onyo, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Hjelpesending siden 1952

Hjelpesending siden 1952

Kayangel er en delstat i Palau, 24 kilometer nord for Koror. Kayangel har et femtitalls innbygger (2015), er cirka 1,5 kilometer lang, og 750 meter bred. Det er åpent hav på den ene siden, og en lagune på den andre. Den eneste kraftkilden på øya er solcellepaneler eller private generatorer. Bildet er fra «Operation Christmas Drop», en årlig hjelpesending som U.S Air Force har bidratt med siden 1952. Hjelpen startet som en øvelse. Foto: SrA Marianique Santos, Wikimedia Commons Public domain

Idyllisk øy med liten havn og flyplass

Idyllisk øy med liten havn og flyplass

Peleliu er en koralløy med et totalt areal på 13 km². Peleliu utgjør, sammen med to små øyer nordøst for den, en av Palaus seksten delstater. Det meste av øyas befolkning lever i landsbyen Kloulklubed på nordkysten. Det var på denne øya slaget om Peleliu fant sted under andre verdenskrig. Øyene kan nås med skip fra Angaur og Koror, og har også en liten flyplass for lokale flyreiser på den sørlige delen av øya. Foto: Babiesan, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

20 timer med båt fra gammelhovedstaden

20 timer med båt fra gammelhovedstaden

Sonsorol Sonsorol er en liten øy sør i Palau. Sonsorol er også en av øystatens delstater, sammen med naboøya Fanna og de mer fjerntliggende øyene Merir og Pulo Anna. I 2015 hadde delstaten 40 innbyggere. Fordi den er så avsides - mer enn 20 timer fra Palaus tidligere hovedstad Koror med båt - velger ungdommen å bo i hovedstaden, eller ta utdannelse på Guam, Hawaii eller i USA. Øyene kan bare nås med skip da de mangler flyplass. Foto: Mo, Flickr CC BY-ND 2.0

Utforsk berømte dykkesteder

Utforsk berømte dykkesteder

Ulong Island er et paradis for dykkere med utrolige korallrev og marine liv. Utforsk berømte dykkesteder som Ulong Channel, som er kjent for sine strømmer og mangfoldige marine liv, blant annet haier og skilpadder. Foto: Matt Kieffer, Wikipedia CC BY-SA 2.0

Det høyeste fjellet i landet

Det høyeste fjellet i landet

Mount Ngerchelchuus (også kalt Monte Makelulu) er det høyeste fjellet i landet, og ligger på øya Babeldaob på grensen mellom delstatene Ngardmau og Ngaremlengui. Fjellet er 242 meter høyt. Foto: Abasaa, Wikimedia Commons Public domain

Den største naturlige ferskvannssjøen

Den største naturlige ferskvannssjøen

Lake Ngardok er den største naturlige ferskvannssjøen på alle øyene i Mikronesia. Innsjøen og myrene som omgir den er et tilfluktssted for den truede saltvannskrokodillen (ius), og er et viktig avlssted for dem. Ngerdorch River tjener som en rute som forbinder krokodillene med sjøen. Foto: PaulauExchange, Flickr CC BY 2.0

Uberørt øygruppe

Uberørt øygruppe

Ngerukewid-øyene er en gruppe små øyer som ligger utenfor kysten av Babeldaob, den største øya i Palau. Disse øyene utgjør en del av den naturskjønne skjærgården i Palau og tiltrekker seg besøkende med sin uberørte skjønnhet og rike marine liv. Foto: Luka Peternel, Wikipedia, CC BY-SA 4.0

445 ubebodde kalksteinsøyer

445 ubebodde kalksteinsøyer

Rock Islands på Palau består av 445 ubebodde kalksteinsøyer av vulkansk opprinnelse. Mange av dem viser unike sopplignende former i turkise laguner omgitt av korallrev. Rester av murverksbyer, så vel som gravplasser og bergkunst, bærer vitnesbyrd om organiseringen av små øysamfunn over noen årtusener. Øyene ble registrert som verdensarv i 2014. Foto LuxTonnerre, Flickr CC BY-ND 2.0

Millioner av maneter i innsjø

Millioner av maneter i innsjø

Jellyfish Lake er en marin innsjø på øya Eli Malk som er en del av øygruppen Rock Islands mellom delstatene mellom Koror og Peleliu. Størrelsen på innsjøen er bare 460 x 160 meter. Millioner av maneter vandrer horisontalt over innsjøen daglig. Mangelen på naturlige fiender er årsaken til at det er så mange av dem. Manetene er ufarlig og tiltrekker seg mange dykketurister. Foto: Lukas, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Det eldste museet i Mikronesia

Det eldste museet i Mikronesia

Belau National Museum i Koror ble etablert i 1955 og er det eldste museet i Mikronesia. Museet viser gjenstander fra alle aspekter av livet på Palau, - kunstverk, fotografier og skulpturer. Et tradisjonelt møte/forsamlingshus (bildet), kjent som bai, er også en del av utstillingen. Foto: Matt Kieffer, Flickr CC BY-SA 2.0

Bli kjent med landets historie

Bli kjent med landets historie

Etpison Museum i byen Koror åpnet i 1999, og har et utstillingsområde på 279 m². Museet viser gjenstander relatert til landets historie, valuta, arkeologi og bergkunst, tradisjonell navigasjon og arkitektur. Museet huser også en suvenirbutikk i øverste etasje. Foto: Abasaa, Wikimedia Commons Public domain

Steinmonolitter med ukjent opphav

Steinmonolitter med ukjent opphav

Ngarchelong er en delstat som ligger nord på øya Babeldaob. I 2015 hadde delstaten 316 innbyggere. Her finner man gamle steinmonolitter med ukjent opphav, - Badrulchau Stone Monoliths. Det antas at det var søyler for landets tradisjonelle møtehus. Den palauiske urreligionen har sett på disse steinmonolittene som hellige bønneplasser. Det finnes også steinmonolitter andre steder i Palau, men ikke så mange som i Ngarchelong. Foto: Abasaa, Wikimedia Commons Public domain

Vaksinehjelp på «krigsminneøy»

Vaksinehjelp på «krigsminneøy»

Denne lille øya er hjemmet til noen av Palau's mest imponerende krigsminnesmerker, blant annet den japanske kirkegården og Liberty Bell. Besøkende kan også utforske øyas vakre strender og koralldykkesteder. På bildet: Gennadiy Birman, en soldat fra US Navy gir et barn en vaksine på Angaur Community Center, 27. september 2019.Foto: Official U.S. Navy Page, Flickr, CC BY 2.0

10.695 japanere og 1.794 amerikanere døde

10.695 japanere og 1.794 amerikanere døde

Slaget om Peleliu ble kjempet i september - november på øya Peleliu under 2. verdenskrig. 1.794 amerikanere døde og 8.010 ble skadet. Japanerne mistet 10.695 mann. Bildet er fra slagets 75. årsmarkering i 2019. Fra venstre: Temmy Shmull (guvernør i Peleliu State) Raynold Oilouch, (visepresident i Palau) US Marine Corps generalmajor Robert Castellvi og Amy Hyatt, (USA sin ambassadør i Palau). Foto: Embassy of the United States in Koror, Palau, Wikimedia Commons Public domain

Vennskapsbro mellom Japan og Palau

Vennskapsbro mellom Japan og Palau

Koror-Babeldaob Bridge er en bro i Palau som forbinder Koror og Babeldaob Islands, skråkabelbro med en total lengde på 413 meter. Den ble bygget i 2002 for å erstatte den gamle broen som ble bygd i 1978 og kollapset i 1996. Japan har gitt tilskuddsstøtte og beskrives som en vennskapsbro mellom de to nasjonene. Foto: Luka Peternel, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Vakre kalksteinsklipper

Vakre kalksteinsklipper

Nikko Bay er et populært sted for båtturer og sightseeing på grunn av sine vakre kalksteinsklipper, skjulte laguner og krystallklare vann. Besøkende kan ta båtturer for å utforske bukten og oppdage fantastiske naturskjønne omgivelser. Foto: denAsuncioner. Flickr CC BY-ND 2.0

94,000 turister i 2019

94,000 turister i 2019

Palau registrerte ifølge Verdensbanken 94,000 turister i 2019, og genererte rundt 123 millioner amerikanske dollar i turistsektoren. Dette tilsvarer 45,83 prosent av bruttonasjonalproduktet og omtrent 82 prosent av alle internasjonale turistinntekter i Mikronesia. Palau Plantation Resort (bildet) ved byen Koror er en av flere ferieresorter på Palau. Foto: Stephen Masters, Flickr CC BY 2.0

Prisbelønt resort i tropisk hage

Prisbelønt resort i tropisk hage

Palau Pacific Resort i delstaten Koror har 64 mål frodige tropiske hager og en uberørt hvit sandstrand. Med 165 gjesterom, suiter og bungalower (bildet). Stedet har blitt kåret til «2012 Republic of Palau's Leading Resort» av World Travel Awards og «Best Diving Resort» av Dive & Travel Awards i 14 år på rad. Foto: Palau Pacific Resort, Koror

bottom of page