top of page

Fakta

Papua Ny-Guinea
800px-Michael_Leunig.jpg
127px-Flag_of_Papua_New_Guinea.svg.png

En kjær venn fra min barndom har jobbet som antropolog i Papua Ny-Guinea gjennom mye av livet hennes. Fra den lille øya hvor hennes hovedarbeid har blitt fokusert, har hun brakt meg mange morsomme og vakre historier gjennom årene.

Michael Leunig (1945 - )
Tegneserieskaper og poet fra Australia

Roderick Eime.jpg

Portrett: John Englart, Flickr CC BY-SA 2.0 llustrasjonsfoto : Roderick Eime, Flickr

Historisk glimt

De første arkeologiske spor etter menneskelig virksomhet er 50-60,000 år gamle.

 

Den første europeeren som så øyene var portugisiske navigatøren Antonio d'Abreu i 1511, men den portugisiske oppdagelsesreisende Jorge de Meneses var antagelig den første europeer til å besøke øyene, i perioden 1526-27. Han kalte øyene Ilhas dos Papuas, som betyr «øyene til de med krøllete hår».

​

Spanske Inigo Ortix de Retses kalte noe seinere øyene for Ny Guinea, fordi han mente menneskene var av samme folkegruppe som folket i Guinea i Afrika. En del andre oppdagelsesreisende, som James Cook, var innom øyene, men det var først i 1793 at hele hovedøya ble annektert til Storbritannia av East India Company. I 1828 tok Nederland den vestre delen av Ny Guinea.

​

Den nordøstre delen av Ny-Guinea, som ingen hadde gjort krav på, ble annektert av Tyskland i 1884. I det samme året ble den sørøstlige delen av øya overtatt av Storbritannia, men i 1906 ble delene overført til det nylig selvstendige landet Australia som en del av Papua. Under den første verdenskrig okkuperte styrker fra Australia den delen som tilhørte Tyskland, og fikk siden beholde landet av Folkeforbundet.

​

Under den andre verdenskrig ble landet invadert av Japan fra nord. De holdt stand helt til slutten av krigen mange steder. I 1946 ble den østlige halvparten av øya New Guinea gitt til Australia, som da skulle administrere Territoriet Papua og Ny-Guinea. Indonesia tok kontroll over det som var nederlandsk New Guinea, den andre halvparten av øya, i 1962 – og det er nå den indonesiske regionen Vest-Papua som kjemper for sin selvstendighet.

​

Papua Ny-Guinea (PNG) fikk selvråderett i 1973 og full uavhengighet i 1975. Papua Ny-Guinea ble medlem av FN i 1995.

​

James Marape har vært statsminister i Papua Ny -Guinea siden mai 2019. Marape ble født i Tari i provinsen Hela, og tilhører den etniske gruppen Huli. Han studerte ved University of Papua New Guinea , og avsluttet i 2000 med en doktorgrad i miljøvitenskap.

​

Visste du at...

​

Papua Ny-Guinea har en svært så variert natur med tett regnskog og fjellkjeder, høyfjell på mer enn 4,000 meter hvor det i blant kan være snøfall. Papua Ny Guinea er en av de få områdene nær ekvator som opplever snøfall.

 

Det er også mange arter som ikke er oppdaget på øya. Regnskogen er den tredje største i verden etter Amazonas og Kongo.

​

Blant landets befolkning på nærmere ni millioner mennesker snakkes det mer enn 850 språk og er mer enn 600 forskjellige etniske grupper. Mange urfolksgrupper holder til i utilgjengelige fjell og har liten kontakt med omverden. Øyene er blant de minst utforskede landene i verden på grunn av den tette regnskogen. Mange av stammesamfunnene har vært avskåret fra hverandre og omverdenen i hundrevis av år. Dette har ført til at kulturen og tradisjonene varierer sterkt fra region til region.

​

Det er en skikk at en skal ha øyekontakt når en snakker med folk. Hvis ikke kan du bli sett på som upålitelig.

​

Vold i hjemmet rammer ifølge Human Right Watch mer enn to tredjedeler av kvinnene i Papua Ny-Guinea. En studie fra 2013 i The Lancet påviste at 27 prosent av mennene på Bougainville Island rapporterte å ha voldtatt en ikke-partner, mens 14,1 prosent rapporterte å ha begått voldtekt. Bare i juni 2020 ble det rapportert om mer enn 647 tilfeller av vold i hjemmet i Port Moresby. Papua Ny-Guinea har lover som beskytter kvinner og barn, men de bli sjelden håndhevet. I september erkjente politiminister Bryan Kramer at politistyrken har en voldskultur med politisk dårlig disiplin og brutalitet. Han sa at regjeringen tar skritt for å reformere politistyrken, uten å utdype hvordan dette skal gjennomføres eller hvordan det vil bli finansiert.

​

Papua Ny Guinea har fem prosent av verdens biologiske mangfold, selv om det bare dekker en prosent av jordens totale landareal. Landet har mer enn 20,000 plantearter, 800 korallarter, 600 fiskearter og 750 fuglearter.

 

Det er svært få asfalterte veier i Papua Ny Guinea. Men det er mange landingsbaner, om lag 600 med og uten asfalt.

​

 Papua Ny Guinea har store problemer med stammekonflikter, som har ført til mange titalls mennesker er drept og såret de siste årene. Tusenvis er også fordrevet på flukt. Tilgang på våpen har forsterket volden. Ingen er spart i de voldelige kampene. Barn, mødre og helsearbeidere – alle har blitt mål. Tvist og kamp om landressurser er den viktigste årsaken til konflikten. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har vært til stede i landet siden 2007 og åpnet sine kontorer i Mount Hagen og Bougainville i 2012. ICRC gir hjelp til fordrevne familier. 

Hovedstad

Port Moresby

​

Etniske grupper

Melanesere, papuere, negrito, mikronesere, polynesere

​

Språk

Pidgin (offisielt), engelsk (offisielt), Hiri Motu (offisielt), og minst 860 stammespråk.

​

Religion

Protestanter 69%, katolikker 27%, andre/uspesifisert/ingen 4% (2000)

​

Styreform

Parlamentarisk demokrati

​

Areal

462 840 km²

​

Innbyggertall
Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Nasjonaldag

16. september

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Papua New Guinea

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

​

Utvalgte aviser

The National (engelsk)

Papua New Guinea Today (engelsk)

​

Offisielt nettsted for turisme

Papa New Guinea Travel

​

UDs reiseråd - Papua New Guinea

​

Nødnummer

Lokale nødnummer er 000 for politi i Port Moresby og endel andre byer/tettsteder. Nødnumre kan variere mellom de ulike byer/regioner.

​

Menneskerettigheter - Amnesty International

​

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FN-sambandet
Landstatistikk

​

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

​

The Global Economy - «Lykkeindeks»

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

​

Hovedstaden Port Moresby

Hovedstaden Port Moresby

Port Moresby (364,125 innbyggere/2011) er hovedstaden på Papua Ny-Guinea. Da kaptein John Moresby oppdaget byen i 1873 oppkalte han den etter sin far, Fairfax Moresby. Under andre verdenskrig var byen mål for japanske styrker, men angriperne ble stoppet av allierte australske tropper. Port Moresby er ifølge magasinet The Economist en av byene i verden hvor det er minst godt å leve. Foto: Gailhampshire, Flickr CC BY 2.0

Amelia Earhart forsvant etter at hun var her

Amelia Earhart forsvant etter at hun var her

Lae (148,934 innbyggere/2011) i provinsen Morobe er den nest største byen i landet. Byen ble grunnlagt under gullrushet som fant sted på 1920- og 30-tallet rundt den nærliggende byen Wau. I 1937 fløy den amerikansk flygeren, flypioneren og forfatteren Amelia Earhart fra Lae og ble aldri sett igjen. I 1942 ble byen okkupert av Japan og ble en av Japans baser i landet. Området ble gjenerobret av de allierte etter langvarig kamp i 1943. Foto: Phenss, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 Cropped

Utgangspunkt for turistutflukter

Utgangspunkt for turistutflukter

Madang (35,971 innbyggere/2011) er hovedstaden i provinsen Madang på nordkysten av Papua Ny-Guinea. Kokosnøttplantasjene ved kysten er viktig for Madang, i tillegg til dyrking av kardemomme. Madang har flere hoteller og pensjonater. Byen er for øvrig landingspunkt for cruiseskip og utgangspunkt for turistutflukter i høylandet i Papua Ny Guinea. Foto: eGuide Travel, Flickr CC BY 2.0

Vulkansk landskap og krigshistorie

Vulkansk landskap og krigshistorie

Rabaul, beliggende på øya New Britain, er Rabaul kjent for sin imponerende vulkanske landskap og krigshistorie. Besøkende kan utforske vulkaner som Tavurvur, dykke på vrak fra andre verdenskrig, og lære om områdets kultur og historie på Rabaul museum. Foto: Stefan Krasowski, Wikipedia CC BY 2.0

4,000 mennesker drept av vulkanutbrudd

4,000 mennesker drept av vulkanutbrudd

Popondetta (12,600 innbyggere/2011) ligger i Oro-provinsen på Papua Ny-Guinea sørøst på øya Ny Guinea. I 1951 ble byen «episenteret» for hjelpearbeidet etter utbruddet på vulkanen Mount Lamington som drepte 4,000 mennesker. Området er for øvrig hjem for verdens største sommerfugl, Queen Alexandra's birdwing (Ornithoptera alexandrae). Foto: Christopher John SSF, Flickr CC BY 2.0

Bombet flere ganger under 2.verdenskrig

Bombet flere ganger under 2.verdenskrig

Wewak (37,825 innbyggere/2011) er en havneby nord på Papua Ny-Guinea, som er viktig for landets utenrikshandel. Den største japanske flybasen under 2.verdenskrig på Papua New Guinea var i Wewak. Basen ble utsatt for gjentatte bombinger av australske og amerikanske styrker, særlig i et massivt angrep 17. august 1943. Flyplassen, bygget av japanerne, er fortsatt i bruk i dag. Foto: Jonathan (Jon) Armbruster, Flickr CC BY-SA 2.0 Cropped

Viktig handelssenter i fjellregionen

Viktig handelssenter i fjellregionen

Goroka (37,825 innbyggere/2011) ligger i provinsen Eastern Highlands 1,600 meter over havet. En rekke nasjonale institusjoner har tilhold i byen, i tillegg til internasjonale hjelpeorganisasjoner som Oxfam og Redd Barna. Goroka, sammen med byen Mount Hagen, er det viktigste handelssenteret i fjellregionen. Foto: Manuel Hetzel, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Mange flyttet hit etter vulkanutbrudd i naboby

Mange flyttet hit etter vulkanutbrudd i naboby

Kokopo (6,677 innbyggere/2011) er hovedstaden i provinsen East New Britain. Hovedstaden ble flyttet fra Rabaul i 1994 da vulkanene Tavurvur og Vulcan hadde utbrudd. Kokoko ligger 30 kilometer fra Rabaul. Rabaul lufthavn, en av Papua Ny-Guineas største innenlandske flyplasser, ligger noen kilometer øst for Kokopo. Foto: Clement Bourse, Flickr CC BY-SA 2.0

Spektakulære fjorder og korallrev

Spektakulære fjorder og korallrev

Tufi er en liten kystlandsby kjent for sine spektakulære fjorder og korallrev. Besøkende kan utforske de omkringliggende fjordene ved å ta båtturer, dykke eller snorkle blant korallhagene, eller oppleve det lokale livet i landsbyen. Foto: Larry V. Dumlao, Wikipedia CC BY-SA 4.0

Den minst isolerte stammen

Den minst isolerte stammen

Parykkmennene på Papua Ny-Guinea er en av de mest populære stammene på øya, de er også kjent som Huli-stammen. Stammen deres ligger i det sentrale høylandet på Papua Ny Guinea, ikke langt fra Tari City. De er kanskje den minst isolerte stammen på Papua Ny-Guinea. Foto: Ron Knight, Flickr CC BY 2.0

Den mest folkerike urbefolkningen

Den mest folkerike urbefolkningen

Dani-folket lever i høylandet i den vestlige delen av landet, og er den mest folkerike urbefolkningen i Papua Ny Guinea. Gruppen er godt kjent i landet, hovedsaklig på grunn av mye turisme i området. Dani-folket ble oppdaget i 1909 under en ekspedisjon ledet av nederlandske oppdageren Hendrikus Albertus Lorentz. Foto: RaiyaniM, Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den største kulturbegivenheten i landet

Den største kulturbegivenheten i landet

Goroka show i byen Goroka i provinsen Eastern Highlands er en årlig festival som med årene har blitt en stor nasjonal og internasjonal attraksjon. Festivalen har blitt arrangert siden midten av 1950-tallet. Rundt 100 stammer fra hele landet samles for sang og dans. Festivalen er fortsatt den største kulturelle begivenheten i Papua Ny-Guinea til tross for at lignende arrangementer arrangeres i Mount Hagen og andre byer rundt om i landet. Foto: Anselmo Lastra, Flickr CC BY 2.0

Det høyeste fjellet - 4,509 meter

Det høyeste fjellet - 4,509 meter

Mount Wilhelm er det høyeste fjellet på Papua Ny-Guinea på 4,509 meter. En rekke mennesker har omkommet mens de forsøkte å bestige fjellet. I august 1995 døde en israelsk ryggsekkturist etter at han forstuet ankelen og ble liggende mens gruppen hans fortsatte. Deretter vandret han ut av løypen og falt i en kløft i mørket før daggry. Liket hans ble funnet omtrent en uke senere. Foto: Nomadtales, Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 2.1 au

Landet lengste elv

Landet lengste elv

Sepik er med en lengde på 1,126 kilometer den lengste elva på øya Ny Guinea, og etter elvene Fly og Mamberamo den tredje største i volum. Sepik er et av de store elvesystemene i verden, omgitt av sump, tropisk regnskog og fjell. Men - elva er trolig det største forurensede ferskvannsreservoaret i Asia-Stillehavsregionen . Foto: David Bacon, Flickr CC BY 2.0

Paradis med ubeskrivelig mangfold

Paradis med ubeskrivelig mangfold

Kimbe Bay Coral Reefs på nordkysten av øya New Britain, har et meget stort biologisk mangfold med 860 fiskearter, over 500 korallarter og minst ti hvalarter. Her er mer enn 60 prosent av korallarter som finnes i Indo-Stillehavsregionen. National Geographic-fotograf har beskrevet korallrevet som et paradis, og som et impresjonistisk maleri av Claude Monet. Foto: Wicker Paradise, Flickr CC BY 2.0

Vandrerute med militærhistorie og flott natur

Vandrerute med militærhistorie og flott natur

Kokoda Track, - denne historiske vandreruten strekker seg over fjellene i Papua Ny-Guinea og er kjent for å være et viktig sted for militærhistorie fra andre verdenskrig. Vandring langs Kokoda-sporet gir reisende muligheten til å oppleve spektakulær natur og lære om områdets historie. Foto: Luke Brindley, Wikipedia CC BY-SA 4.0

31 mennesker døde etter utbrudd i 2009

31 mennesker døde etter utbrudd i 2009

Tavurvur er en aktiv stratovulkan nær Rabaul i provinsen East New Britain i Papua Ny-Guinea. Den ligger i den østre delen av Rabaulkalderaen. Den er 223 meter høy. Den hadde sitt siste utbrudd i januar 2009. 31 mennesker døde. Foto: Stfan Krasowski, Flickr CC BY 2.0

Over 50,000 etnografiske gjenstander

Over 50,000 etnografiske gjenstander

Papua New Guinea National Museum and Art Gallery (NMAG) i hovedstaden Port Moresby er nasjonalmuseet i landet. Museet åpnet i 1977, og er delvis finansiert av den australske regjeringen. Det er over 50,000 etnografiske gjenstander i museets samling. Arbeidet med å å lage en samling av naturhistoriske eksemplarer og gjenstander startet i 1889, men ideen ble ikke gjennomført som førte til at mange verdifulle gjenstander havnet i Australia og andre land. Foto: Nick-D, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Giftig fugl som bare finnes på Papua Ny-Guinea

Giftig fugl som bare finnes på Papua Ny-Guinea

Giftpitohui (Pitohui dichrous) er en art i slekten pitohuier (Pitohui), som hører hjemme i pirolfamilien og er spurvefugler. Arten er endemisk for Ny-Guinea, inkludert øya Yapen (Vest-Papua), og er giftig. Giftpitohuien er trolig standfugl og en av kun et fåtall (kjente) giftige fugler. Giftpitohuien (norsk navn i henhold til Norsk Ornitologisk Forening) måler cirka 22–23 centimeter og veier omkring 67–76 gram. Foto: Benjamin Freeman, Wikimedia Commons CC BY 4.0

211,000 turister i 2019

211,000 turister i 2019

Papua Ny-Guinea registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 211,000 turister i 2019, og genererte rundt 4,23 millioner amerikanske dollar i turistsektoren. Dette tilsvarer 0,018 prosent av bruttonasjonalproduktet. Coral Sea Hotels er den største hotellkjeden på Papua New Guinea med sju hoteller fordelt i hele landet. På bildet - Bird of Paradise Hotel i byen Goroka. Foto: eGuide Travel, Flickr CC BY 2.0

bottom of page