Fakta
Peru
Juan Diego Florez (1973 - )
Peruansk tenor
Portrett: Franz Johann Morgenbesser, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0 Illustrasjonsfoto: Pedro Szekely, Flickr CC BY-SA 2.0
Historisk glimt
Peru er mest kjent som hjertet av Inca-imperiet, men det var mange forskjellige urfolkskulturer lenge før inkaene ankom. De eldste sporene etter bosetning i området går 20,000 år tilbake i tid da befolkningsgrupper ankom dagens Peru fra Nord-Amerika.
Den spanske erobreren Francisco Pizarro nådde Perus kyst i 1527, men returnerte til Spania for å få kongelig tillatelse til å erobre området med dets rike høykultur. Da han kom tilbake i 1532 var Inkariket i borgerkrig mellom de to brødrene Huascar og Atahualpa. Samtidig hadde sykdommer som europeerne hadde ført med seg, særlig kopper, allerede desimert befolkningen betydelig. I kombinasjon med krig og tvangsarbeid ble koloniseringen en katastrofe for urbefolkningen. På kort tid lyktes det Pizarro å ta kontroll over hele Inkariket. Hele Peru var i 1538 under erobrerens kontroll. Det ble et visekongedømme i 1542 med Lima som hovedstad. Inkaene var likevel enda ikke helt beseiret; ikke før 1572 var den åpne motstanden nedkjempet i det geografisk uoversiktlige landet. Større eller mindre opprør var likevel hyppig i hele kolonitiden. Etter hvert ble Peru til det spanske administrasjonssenteret for det meste av det søramerikanske kontinentet. Ved siden av sin administrative betydning var landet produsent av gull, sølv og tekstiler som ble eksportert til Spania.
Peru erklærte uavhengighet fra Spania den 28. juli 1821 takket være en allianse mellom José de San Martíns argentinsk-chilenske hær og frigjøringshelten Simón Bolívars hær. Likevel skulle det gå helt til 1824 før den spanske visekongen endelig ble beseiret den 9 desember i slaget ved Ayacucho. Det var punktumet for den spanske kolonitiden i Sør-Amerika. Årene som fulgte ble preget av konflikter mellom ulike opprørsgrupper og kriger mot nabolandene Ecuador og Chile.
Peru hadde økonomiske oppgangstider tidlig på 1900-tallet med eksport av råvarer som gummi, sukker og bomull. Makten på denne tiden vekslet mellom militærdiktaturer og demokratisk valgte ledere. På slutten av 1970-tallet hadde dårlig økonomisk styring ført landet ut i krise. Det militære regimet ble avsluttet i 1980 med at en demokratisk valgt president kom til makten. Men Perus problemer var ikke løst med dette. Dyrking av og handel med narkotika og opprørsbevegelser som den maoistiske Sendero Luminoso forstyrret en fredelig utvikling. Regjeringen satte inn militæret i 1982, en konflikt som førte til et høyt antall drepte. Bedringen kom ikke før presidentskapet til Alberto Fujimori (1990–2000). Til tross for en autoritær stil, korrupsjon og menneskerettighetsbrudd ble landet stabilisert og en positiv utvikling innledet. Fujimori måtte gå av i forbindelse med presidentvalget 2000 og flyktet til Japan. Han har senere blitt bragt tilbake til Peru og dømt for korrupsjon og menneskerettighetsbrudd.
Peru har i de siste årene opplevd en økonomisk oppgang, og trekker til seg store investeringer fra utlandet med spesielt fokus på mineralforekomstene. Det har vært store protester mot utbygging av gruver, blant annet i Apurimac-regionen hvor det i 2015 ble satt inn unntakstilstand etter at fire mennesker ble drept i sammenstøt mellom politiet og demonstranter knyttet til det kinesiske eide Las Bambas-prosjektet.
Pedro Castillo (José Pedro Castillo Terrones) har vært president siden juli 2021, og var kandidat for det marxistiske partiet Fri Peru. Han var tidligere grunnskolelærer og fagforeningsleder. Castillo ble født av fattige, analfabeter av bondeforeldre i byen Puñai Chota-provinsen i departementet Cajamarca. Til tross for at det er stedet for Sør-Amerikas største gullgruve, har Cajamarca forblitt en av de fattigste regionene i Peru.
I et intervju med Associated Press har Castillo fortalt at motivasjonen hans for å gå inn i politikken var å se elevene hans komme sultne til skolen uten noen fordeler, mens Peru samtidig opplevde økonomisk vekst fra mineralrikdom.
Aníbal Torres Vásquez har vært statsminister siden februar 2022.
Visste du at...
I 2013 bekreftet FN at Peru hadde overtatt Colombia som verdens største produsent av kokain. På begynnelsen av 1990-tallet var Peru en stor produsent av kokain, men ble etter hvert tatt igjen av Columbia etter en aggressiv politikk i Peru for å bekjempe handelen. Kampen bleknet over tid, og dermed har kokain-produsentene økt igjen.
I perioden 1849 til 1879 kom det 80,000-100,000 kinesiske arbeidere til Peru som jobbet med å samle inn guano. Guano har i flere hundre år blitt samlet langs kysten av Peru, der øyer og utilgjengelige kystlinjer har vært beskyttet fra mennesker og rovdyr og administrert av private og statlige selskap.
Marsvin er en delikatesse til å spise i Peru, og serveres sprø og komplett med hode, ben og øyne. Den er sunnere og har mye mer protein og mindre fett enn lamakjøtt som brukes mye i landet.
Amazonas-elven starter i Peru. Kilden ligg 3,700 meter over havet i Andesfjella i Arequipa-regionen i Peru.
Hovedstad
Lima
Etniske grupper
Amerindianere 45 %, mestiser (både amerindiansk- og europeisk opphav) 37 %, europeer 15 %, andre 3 % (2007)
Språk
Spansk (offisielt) 84 %, quechua (offisielt) 13 %, aymara (offisielt) 2 %, andre 1 % (2007)
Religion
Katolikker 81 %, evangelisk kristne 13 %, andre/uspesifisert/ingen 6 % (2007)
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Styreform
Republikansk demokrati
Areal
1 285 220 km²
Nasjonaldag
28 juli
Levekostnader
Om mat fra Peru
Utvalgte aviser
El Tiempo - El diario de Piura
Offisielt nettsted for turisme
Nødnummer
Politi 105, brannvesen 116, ambulanse 117
Luftforurensning - IQAir
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
FN-sambandet
Landstatistikk
FNs utviklingsprogram
Reportere uten grenser
Transparency International
The Global Economy - «Lykkeindeks»
Vision of humanity - Fredsindeksen