Romania
En av de mest vanskelige periodene i livet mitt var i november 1989 da jeg rømte fra Romania.
Nadia Comaneci (1961 - )
Rumensk turner
Portrett: Acrofan, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 Illustrasjonsfoto: Céline Harrand, Unsplash
Hovedstad
Bucuresti
Etniske grupper
Rumenere 89.5%, ungarere 6.6%, roma 2.5%, ukrainere 0.3%, tyskere 0.3%, russere 0.2%, tyrkere 0.2%, andre 0.4% (2002)
Språk
Rumensk, ungarsk, romani
Religion
Ortodokse kristne 86,8%, protestantiske kristne 7,5%, katolikker 4,7%, andre/ingen/uspesifisert 1% (2002)
Areal
238,397 km²
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Styreform
Republikk
BNI pr innbygger
21 403 PPP$
Levekostnader
Om mat fra Romania
Utvalgte aviser
Offsielt nettsted for turisme
UDs reiseråd
Nødnummer
Ambulanse 112 Brann 112 Politi 112
Luftforurensning - IQAir
FN-sambandet - Landstatistikk
Transparency International
Vision of humanity - Fredsindeksen
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen
Historisk glimt
Området som i dag utgjør Romania, har vært befolket fra forhistorisk tid. Et av fossilene som er funnet er et kjeveben fra en voksen mann, og regnes for å være mellom 34 000 og 36 000 år gammelt, noe som gjør dette til det eldste fossil av moderne mennesker som er funnet i Europa. Den første kjente bosettingen med etnisk bakgrunn ble kalt getere av grekerne og dakerne av romerne. På 200-tallet var dakerne en del av et kongerike som ble erobret av den romerske keiser Trajan i 106 evt.
Romania ble en provins i Romerriket omtrent 200 e.Kr. Etter Romerrikets fall som startet på 300-tallet lå ble Romania plyndret av en rekke nomidiske folkeslag. Landet var underlagt en rekke naboland i flere hundre år fram til de to fyrstedømmene Vallakia og Moldavia ble grunnlagt på 1300-tallet.
Det osmanske riket tok makten på 1400-tallet, en periode som varte fram til slutten av 1700-tallet. Osmanerne trakk seg ut av landet etter press fra Østerrike-Ungarn og Russland. Full uavhengighet fra osmaerne ble oppnådd i 1878 og ble et kongedømme i 1881. Romania ble som en følge av første verdenskrig utvidet med Transilvania og Bessarabia. Andre verdenskrig førte til territoriale tap for Romania, som måtte avstå Bukovina og Bessarabia til Sovjetunionen (det senere uavhengige landet Moldova) og det Sør-Dobrudsja til Bulgaria. Men Ungarn måtte i 1944 gi tilbake det nordlige Transilvania til Romania.
Kommunistene tok makten etter andre verdenskrig og avskaffet monarkiet. Romania ble i perioden 1965-1989 styrt av den brutale diktatoren Nicolae Ceaucescu. Mens Ceaușescu levde i luksus sammen med sin familie, levde store deler av folket i stor fattigdom. Ceaușescu var også en hensynsløs diktator som systematisk forfulgte annerledestenkende og minoriteter gjennom sitt fryktede sikkerhetspoliti, Securitate. Få våget imidlertid å protestere på grunn av redsel for regimets represalier. I likhet med mange andre land i Øst-Europa gjorde befolkningen opprør på slutten av 1980-årene, men i Romania ble dette betydelig blodigere enn i de andre landene. Dråpen som fikk begeret til å renne over var Ceaușescus ordre om å skyte ubevæpnede demonstranter i Timișoara. Den 22. desember 1989 flyktet Ceaușescu sammen med konen og noen få medarbeidere med helikopter fra taket på kommunistpartiets sentralkomitébygningen i București, men ble tatt til fange og stilt for en militærdomstol. Etter en summarisk rettergang ble ekteparet Ceaușescu dømt til døden og henrettet ved skyting den 25. desember 1989 i Târgoviște. En overgang til markedsøkonomi og flerpartisystem startet etter kommunistregimets fall.
Klaus Iohannis ble valgt som Romanias president i 2014 og gjenvalgt i 2019. I desember 2014 ble Iohannis kritisert fordi han ga ordenen Romanias stjerne til Octav Bjoza. Han skal ha uttrykt sympati for den fascistiske Jerngarden, en fascistisk bevegelse og et politisk parti i Romania fra 1927 og fram til andre verdenskrig. Octav Bjoza avviste beskyldningene. Iohannis kom også i søkelyset under presidentkampanjen på grunn av at det ble stilt spørsmål om hvordan han har klart å anskaffe tre hus og tre leiligheter som han eier. Han jobbet blant annet som lærer før han ble politiker.
Nicolae Ciuca har vært statsminister i Romania siden november 2021. Ciucă har deltatt i krigene i Afghanistan og Irak . Han var sjef for den rumenske generalstaben fra 2015 til 2019, og fra 2019 til 2021 var han forsvarsminister.
Visste du at...
Den moderne jetmotoren ble oppfunnet av den Bukaresti-fødte
oppfinneren Henri Coanda i 1910.
I 1889 fikk den rumenske byen Timisoara Europas første elektrisk gatebelysning. Timisoara var også den første europeiske byen som fikk hestetrikker, også i 1869.
Fyllepennen ble oppfunnet av Craiova-fødte Petrache Poenaru i 1799-1875, og ble patentert mai 1827.
Skuespilleren som først spilte rollen som Tarzan (1932) var rumenskfødte Johnny Weissmuller.
Den første som fikk 10 poeng i OL var den rumenske turneren Nadia Comaneci. I OL i Montreal fikk hun tre gullmedaljer.
Romania var en inspirasjonskilde for to svært kjente romaner: «The Castle i Karpatene» av Jules Verne og «Dracula» av Bram Stoker.
Francesco Illy, grunnleggeren av illycaffè, ble født i Timisoara i 1892. Han oppfant også den første automatiske dampespressomaskinen.
Romania har en rik folkloretradisjon som inkluderer eventyr, legender, sanger og danser som har blitt overlevert fra generasjon til generasjon. Mytiske skapninger som vampyrer, varulver (ulvevampyrer) og strigoi (onde ånder) er en viktig del av rumensk folklore og har inspirert mange bøker, filmer og TV-serier.
Transilvania-regionen i Romania er kjent for sin unike arkitektur, inkludert de berømte trekirker som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Disse kirkene, som ble bygget på 1600- og 1700-tallet, er bemerkelsesverdige for sin vakre trekonstruksjon og intrikate dekorasjoner.
Roma-folket, ofte feilaktig kalt «sigøynere» eller «zigenere», har en rik kultur og historie i Romania. De er kjent for sin musikk, dans og håndverkstradisjoner, men de står også overfor sosiale og økonomiske utfordringer, inkludert diskriminering og marginalisering.