top of page
Romania

Fakta

125px-Flag_of_Romania.svg.webp

En av de mest vanskelige periodene i livet mitt var i november 1989 da jeg rømte fra Romania.

Nadia Comaneci (1961 - )

Rumensk turner

29968299507_7a58508133_o.jpg

Portrett: Acrofan, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0  Illustrasjonsfoto: Céline Harrand, Unsplash

Hovedstad

Bucuresti

Etniske grupper

Rumenere 89.5%, ungarere 6.6%, roma 2.5%, ukrainere 0.3%, tyskere 0.3%, russere 0.2%, tyrkere 0.2%, andre 0.4% (2002)

Språk

Rumensk, ungarsk, romani

Religion

Ortodokse kristne 86,8%, protestantiske kristne 7,5%, katolikker 4,7%, andre/ingen/uspesifisert 1% (2002)

Areal

238,397 km²

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

BNI pr innbygger

21 403 PPP$

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Romania

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

Utvalgte aviser

Nine O'Clock 

Jurnalul National (rumensk)

 Cotidianul(rumensk)

Offsielt nettsted for turisme

Romania Tourism

UDs reiseråd

Romania

Nødnummer

Ambulanse 112 Brann 112 Politi 112

Luftforurensning - IQAir

FN-sambandet - Landstatistikk

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

 

Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

Historisk glimt

Området som i dag utgjør Romania, har vært befolket fra forhistorisk tid. Et av fossilene som er funnet er et kjeveben fra en voksen mann, og regnes for å være mellom 34 000 og 36 000 år gammelt, noe som gjør dette til det eldste fossil av moderne mennesker som er funnet i Europa. Den første kjente bosettingen med etnisk bakgrunn ble kalt getere av grekerne og dakerne av romerne. På 200-tallet var dakerne en del av et kongerike som ble erobret av den romerske keiser Trajan i 106 evt.

Romania ble en provins i Romerriket omtrent 200 e.Kr.  Etter Romerrikets fall som startet på 300-tallet lå ble Romania plyndret av en rekke nomidiske folkeslag. Landet var underlagt en rekke naboland i flere hundre år fram til de to fyrstedømmene Vallakia og Moldavia ble grunnlagt på 1300-tallet.

 

Det osmanske riket tok makten på 1400-tallet, en periode som varte fram til slutten av 1700-tallet.  Osmanerne trakk seg ut av landet etter press fra Østerrike-Ungarn og Russland. Full uavhengighet fra osmaerne ble oppnådd i 1878 og ble et kongedømme i 1881. Romania ble som en følge av første verdenskrig utvidet med Transilvania og Bessarabia. Andre verdenskrig førte til territoriale tap for Romania, som måtte avstå Bukovina og Bessarabia til Sovjetunionen (det senere uavhengige landet Moldova) og det Sør-Dobrudsja til Bulgaria. Men Ungarn måtte i 1944 gi tilbake det nordlige Transilvania til Romania.

Kommunistene tok makten etter andre verdenskrig og avskaffet monarkiet. Romania ble i perioden 1965-1989 styrt av den brutale diktatoren Nicolae Ceaucescu. Mens Ceaușescu levde i luksus sammen med sin familie, levde store deler av folket i stor fattigdom. Ceaușescu var også en hensynsløs diktator som systematisk forfulgte annerledestenkende og minoriteter gjennom sitt fryktede sikkerhetspoliti, Securitate. Få våget imidlertid å protestere på grunn av redsel for regimets represalier. I likhet med mange andre land i Øst-Europa gjorde befolkningen opprør på slutten av 1980-årene, men i Romania ble dette betydelig blodigere enn i de andre landene. Dråpen som fikk begeret til å renne over var Ceaușescus ordre om å skyte ubevæpnede demonstranter i Timișoara. Den 22. desember 1989 flyktet Ceaușescu sammen med konen og noen få medarbeidere med helikopter fra taket på kommunistpartiets sentralkomitébygningen i București, men ble tatt til fange og stilt for en militærdomstol. Etter en summarisk rettergang ble ekteparet Ceaușescu dømt til døden og henrettet ved skyting den 25. desember 1989 i Târgoviște. En overgang til markedsøkonomi og flerpartisystem startet etter kommunistregimets fall.

Klaus Iohannis ble valgt som Romanias president i 2014 og gjenvalgt i 2019. I desember 2014 ble Iohannis kritisert fordi han ga ordenen Romanias stjerne til Octav Bjoza. Han skal ha uttrykt sympati for den fascistiske Jerngarden, en fascistisk bevegelse og et politisk parti i Romania fra 1927 og fram til andre verdenskrig. Octav Bjoza avviste beskyldningene. Iohannis kom også i søkelyset under presidentkampanjen på grunn av at det ble stilt spørsmål om hvordan han har klart å anskaffe tre hus og tre leiligheter som han eier. Han jobbet blant annet som lærer før han ble politiker.

Nicolae Ciuca har vært statsminister i Romania siden november 2021. Ciucă har deltatt i krigene i Afghanistan og Irak . Han var sjef for den rumenske generalstaben fra 2015 til 2019, og fra 2019 til 2021 var han forsvarsminister.

Visste du at...

Den moderne jetmotoren ble oppfunnet av den Bukaresti-fødte 
oppfinneren Henri Coanda i 1910.

 I 1889 fikk den rumenske byen  Timisoara Europas første elektrisk gatebelysning. Timisoara var også den første europeiske byen som fikk hestetrikker, også i 1869.

Fyllepennen ble oppfunnet av Craiova-fødte Petrache Poenaru i 1799-1875, og ble patentert mai 1827.

Skuespilleren som først spilte rollen som Tarzan (1932) var rumenskfødte Johnny Weissmuller.

Den første som fikk 10 poeng i OL var den rumenske turneren Nadia Comaneci. I OL i Montreal fikk hun tre gullmedaljer.

Romania var en inspirasjonskilde for to svært kjente romaner: «The Castle i Karpatene» av Jules Verne og «Dracula» av Bram Stoker.

Francesco Illy, grunnleggeren av illycaffè, ble født i Timisoara  i 1892. Han oppfant også den første automatiske dampespressomaskinen.

Romania har en rik folkloretradisjon som inkluderer eventyr, legender, sanger og danser som har blitt overlevert fra generasjon til generasjon. Mytiske skapninger som vampyrer, varulver (ulvevampyrer) og strigoi (onde ånder) er en viktig del av rumensk folklore og har inspirert mange bøker, filmer og TV-serier.

Transilvania-regionen i Romania er kjent for sin unike arkitektur, inkludert de berømte trekirker som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Disse kirkene, som ble bygget på 1600- og 1700-tallet, er bemerkelsesverdige for sin vakre trekonstruksjon og intrikate dekorasjoner.

Roma-folket, ofte feilaktig kalt «sigøynere» eller «zigenere», har en rik kultur og historie i Romania. De er kjent for sin musikk, dans og håndverkstradisjoner, men de står også overfor sosiale og økonomiske utfordringer, inkludert diskriminering og marginalisering.

Hovedstaden București

Hovedstaden București

București (1,883,425 innbyggere/2011) er Romanias hovedstad og landets økonomiske og industrielle sentrum. București er første gang nevnt i skriftlige kilder i 1459. Byen ble et viktig handelssted i fyrstedømmet Valakia og var i perioder hovedstad og residensby for fyrstene. Etter at Valakia ble forent med Moldova i fyrstedømmet Romania i 1859, ble București landets hovedstad i 1862. Foto: Aleksandr Osipov, Flickr CC BY-SA 2.0

Viktig by for utdanning og kultur

Viktig by for utdanning og kultur

Byen Cluj-Napoca (324,576 innbyggere/2011) er et av de viktigste akademiske, kulturelle og industrielle sentra i Romania. Byen ble etablert på 1300-tallet, og ligger i den nordvestlige delen av landet, cirka 480 km fra București. Cluj-Napoca er senter for to internasjonale kulturfestivaler, som begge arrangeres av byens dukketeater Teatrul de păpuși «PUCK». Foto: Dennis Jarvis, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Her startet oppstanden mot diktatoren

Her startet oppstanden mot diktatoren

Timișoara (319,279 innbyggere/2011) er en by i regionen Banat i det vestlige Romania. Timișoara er en industriby og var den første byen i Europa som hadde elektrisk gatebelysning. Dette skjedde i 1884 og i 1899 ble byen en av de første byer med elektriske sporvogner. Oppstanden mot det kommunistiske regime og Romanias diktator Nicolae Ceauşescu begynte i Timişoara 15. desember 1989. Foto: George Damian, Flickr CC BY 2.0

Landets kulturelle hovedstad

Landets kulturelle hovedstad

Iași (290,422 innbyggere/2011) blir ansett som landets kulturelle hovedstad. Den ligger i det historiske området Moldova. I juni 1941 under andre verdenskrig ble minst 13.000 jøder myrdet i løpet av bare et par dager. Byen huser blant annet det rumenske nasjonalteater, nasjonalopera og filharmonisk orkester, såvel som flere universiteter, inkludert Grigore T. Popa medisinsk-farmasøytiske universitet. Foto: Mngck, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Er Sighisoara Draculas fødested?

Er Sighisoara Draculas fødested?

Sighisoara (28,102 innbyggere/2011) er en by ved elven Târnava Mare i i fylket Mureș. Det blir hevdet at byen var Draculas fødested. Hans far, Vlad II. Dracul, bodde i byen mellom 1431 og 1435 (eller 1436). Byen er et populært turistmål, blant annet på grunn av byens gamle del som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Jwalters7, Pixabay

Diktatorens overdådige palasset

Diktatorens overdådige palasset

Parlamentspalasset i Bucuresti var verdens nest største administrative bygning etter Pentagon da det ble bygget. Bygningen huser i dag Romanias parlament. Det var et av de mest overdådige og kostbare bygninger noensinne. Palassets opprinnelige navn var Folkets Hus (rumensk: Casa Poporului), men ble omdøpt i den post-kommunistiske tid, først under revolusjonen i 1989 med det nedsettende Ceaușescus Hus og deretter til dagens navn. Foto: János Korom Dr., Flickr CC BY-SA 2.0

Modell for Bram Stokers Draculaslott

Modell for Bram Stokers Draculaslott

Bran slott ligger i Transilvania, omkring 30 kilometer sørvest for byen Braşov (253,200 innbyggere/2011). Slottet er kjent i populærkulturen som modell for Bram Stokers Draculaslott. Slottet ble beslaglagt av kommunistregimet i Romania i 1950, men gitt tilbake til den rettmessige eieren Dominic von Habsburg i 2006. I følge Daily Mail og andre medier, har slottet vært til salgs siden 2014 på grunn av at dagens eiere leter etter noen yngre som kan ta over. Foto: Gary Todd, Flickr Public domain

Brukt mye på ulike filmsett

Brukt mye på ulike filmsett

Corvin Castle er et gotisk renessanseslott i byen Hunedoara (60,525 innbyggere/2011), anlagt i 1446, som er ett av de sju underverkene i Romania. Slottet er åpent for publikum hele året. Slottet leies ofte ut som filmsett. Et stort antall rumenske og internasjonale filmproduksjoner er produsert på slottet, blant annet som et av lokaliseringsstedene i filmen «The Nun» fra 2018. Foto: Paszczur01, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 ro

Berømt for sine skulpturelle detaljer

Berømt for sine skulpturelle detaljer

Klosteret Horezu Walachia i Sør-Romania ble grunnlagt i 1690 av prins Constantine Brancoveanu og betegnes som et mesterverk i Brancovenesti -stilen. Klosteret er berømt for sine skulpturelle detaljer, behandlingen av de religiøse komposisjoner og sine malte dekorative arbeider. Det huser dyrebare samlinger av fresker og ikoner fra slutten av 1600-tallet og begynnelsen av 1700-tallet. Klosteret ble oppført på verdensarvlisten i 1993. Foto: fusion-of-horizons, Flickr CC BY 2.0

En av åtte på verdensarvlisten

En av åtte på verdensarvlisten

Voroneț Monastery er et middelaldersk kloster i den rumenske landsbyen Voroneţ, nå en del av byen Gura Humorului. Stedet er blant de åtte kirkene og klostrene i Moldavia som i 2010 ble oppført på verdensarvlisten. Klosteret ble bygget av Stephen den store i 1488 over en periode på tre måneder og tre uker for å minnes seieren i Slaget ved Vaslu. Foto: Dstefanescu, Wikimedia Commons Public domain

Først i verden med elektrisk strøm

Først i verden med elektrisk strøm

Peleș castle er et nyrenessanse-slott i nærheten av byen Sinaia (10,410 innbyggere/2011) i fjellkjeden Karpatene. Slottet ble bygget for kong Carol mellom 1873 og 1914. Peleș ble verdens første borg fullt drevet av lokalprodusert elektrisitet, en sentralfyr montert i 1888. Peleș Castle har en planløsning på 3200 kvadratmeter med over 170 rom. Slottet er åpent for guidede turer. Foto: jtriefen, Flickr CC BY 2.0 2

Festning og arkeologisk museum

Festning og arkeologisk museum

Făgăraș Citadel er en festning fra 1300-tallet i byen Făgăraș (30,714 innbyggere/2011) i fylket Brasov. Festningen huset et arkeologisk museum. Selv om den i dag er litt skadet på grunn av mangel på vedlikehold, er den fortsatt godt bevart for sin alder. Foto: TudorTulok, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Landemerke i hovedstaden

Landemerke i hovedstaden

Romanian Athenaeum er en konsertsal i sentrum av hovedstaden Bucuresti, et landemerke i byen. Den utsmykkede, kuppelformede, sirkulære bygningen ble åpnet i 1888. George Enescu Philharmonic Orchestra har tilholdssted i konsertsalen. Foto: Diego Delso, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

En av de vakreste i landet

En av de vakreste i landet

Cărturești Carusel er en bokhandel i Bucuresti, Bygget ble satt opp på starten av 1900-tallet av en bankfamilie. På 1950-tallet ble eiendommen konfiskert av kommunistregimet, og gjort om til matvarebutikk. Da regimet kollapset forfalte bygningen, før de tidligere eierne startet en 24 års kamp i retten for å få eiendommen tilbake. Bokhandelen åpnet i 2015 etter omfattende restaurering. Nå beskrives den som en av de vakreste bokhandlene i landet. Foto: Mihai Petre, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den største innsjøen i landet

Den største innsjøen i landet

Razelm er en innsjø, eller en gruppe innsjøer, like ved Svartehavet, sør for Donaudeltaet. Razelm er den største innsjøen i landet og er et kompleks av limaner og laguner. Gruppen av innsjøer kan deles inn i to grupper. Den nordlige gruppen inneholder ferskvannssjøene Razelm og Golovița, mens den sørlige gruppen består av saltvannssjøer. Alle disse innsjøene dekker et område på om lag 1000 km², der Razelm utgjør 500 km² alene. Foto: Alexandru Panoiu, Flickr CC BY 2.0

Kåret til verdens vakreste foss

Kåret til verdens vakreste foss

Fossefallet Bigar i Nerei-Beusnita nasjonalpark som ligger i nærheten av byen Bozovic (2,924 innbyggere/2011) betegnes som en av de meste spektakulære fossene i verden. World Geography rangerte i 2013 som verdens vakreste foss. I de siste årene er det bygget en turistvei til fossen sånn at den er lett tilgjengelig. Foto: I C, Flickr CC BY-SA 2.0

Den største turistattraksjonen i Apuseni-fjellene

Den største turistattraksjonen i Apuseni-fjellene

Scarisoara Cave er en hule på 1.082 meter over havet i rumenske Apusenifjella, omtrent 40 kilometer fra byen Câmpeni (7,221 innbyggere/2011). Fra Gârda de Sus kan du nå hulene på en 10 kilometer lang, smal asfaltvei. Grotten er en del av Apuseni naturpark og består av en underjordisk isbre med et volum på 75.000 kubikkmeter og en tykkelse på opptil 26 meter. Scărișoara Cave er den største turistattraksjonen i Apuseni-fjellene. Foto: Mpdus, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Det best bevarte deltaet i Europa

Det best bevarte deltaet i Europa

Donaudeltaet er Donaus munningsområde ved Svartehavet og omfatter cirka 4.178 km² av rumensk og ukrainsk landområde. Deltaet ble oppført som verdensarv i 1991, og regnes som det best bevarte deltaet i Europa. Biosfærereservatet omfatter i tillegg til Donaudeltaet blant annet Razim-Sinoie-lagunen i sør. Medregnet de sistnevnte områdene omfatter deltaet ca. 5.800 km², og er det tredje største i Europa etter munningsområdene til Volga og Kuban. Foto: Raffaele Fronzi, Wikimedia Commons CC BY 2.0

En av de mest kjente fjellene i Romania

En av de mest kjente fjellene i Romania

Ceahlău er en av de mest kjente fjellene i Romania. Fjellene ligger i de østlige Karpatene i fylket Neamt i Moldavia-regionen. De to største toppene er Toaca (1.904 moh) og Ocolaşul Mare (1.907 moh). Mount Ceahlău er et populært turmål i Romania. Det er sju stier bygget for turgåere og turister. Det er inngangsgebyrer for å besøke Ceahlău nasjonalpark, og bøter for ikke å overholde parkens forskrifter. Foto: Florin Chelaru, Wikimedia Commons CC BY 2.0

En av de meste uvanlige i verden

En av de meste uvanlige i verden

Izvorul Bigăr ligger et naturreservat i Bozovici kommune i fylket Caraş-Severin, og beskrives som en av de mest uvanlige fossene i verden og en av de vakreste i Romania. Ifølge The World Geography er fossene spesiell med at vannet «sprer seg og faller ned som fine gardiner». Foto: I C, Flickr CC BY 2.0

Nasjonalpark med rik fauna og flora

Nasjonalpark med rik fauna og flora

Nera Gorge-Beușnița National Park i Anina-fjellene i fylket Caraş-Severin ble erklært som beskyttet område allerede i 1943. Parken har en rik fauna og flora med blant annet brunbjørn, rådyr, ulv, villsvin, oter, villkatt og grevling. En del av parken ble i 2017 oppført som verdensarv under betegnelsen «Bøkeurskog og gamle bøkeskoger i Karpatene og andre regioner i Europa». Foto: Sorin Besnea, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Fjellkjede og nasjonalpark

Fjellkjede og nasjonalpark

Ceahlăumassivet er en av fjellkjedene i Romania. Massivet ligger øst i Karpatane i fylket Neamţ i regionen Moldavia. De to største toppene er Toaca (1,904 meter over havet) og Ocolaşul Mare (1,907 meter over havet). Kjeden grenser i øst til elven Bistriţa og Bicazsjøen og i sør til Bicazelven. Ceahlău nasjonalpark verner dyre- og plantelivet i fjellet. Inngangen til nasjonalparken er ved landsbyen Izvorul Muntelui, 12 kilometer nordøst for Bicaz. Foto: mccrya, Flickr CC BY-SA 2.0

To dagers fottur

To dagers fottur

Piatra Craiului-fjellene er en fjellkjede sør i Karpatane, og en del av Piatra Craiului nasjonalpark som har en svært rik fauna og flora. Blant annet 270 sommarfuglarter, amfibium og reptilar, 110 fuglearter og rovdyr som ulv, brunbjørn og gaupe. Det tar to dager å krysse ryggen fra nord til sør til fots. Foto: Marek Slusarczyk, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Romanias høyeste fjell - 2.544 meter

Romanias høyeste fjell - 2.544 meter

Moldoveanu på 2.544 meter over havet er det høyeste fjellet i Romania. Det ligger i fylket Argeș i Făgărașfjellene i Sør-Karpatene. De mest populære rutene for å nå Moldoveanu går over fjellet Viștea Mare, på stier som kommer fra Podragu, Sâmbăta eller fra Vištea-dalen. Toppen kan nås uten klatreutstyr. Foto: Mihail, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Nasjonalt med et rikt dyre- og fugleliv

Nasjonalt med et rikt dyre- og fugleliv

Retezat National Park er et beskyttet område som ligger i Retezat Mountains i fylket Hunedoara. Retezat-fjellene inneholder mer enn 60 topper over 2.300 meter. Det høyeste punktet er Peleaga på 2.509 meter. Parken har flere rovdyrarter som brunbjørn, ulv, gaupe og mindre arter som rødrev og eurpeisk villkatt. Her kan du også møte rådyr og villsvin. Det er også 120 forskjellige fuglearter som kongeørn, småskrikørn, hubro, gåsegribb og munkegribb. Foto: grialbastrui, Flickr CC BY 2.0

Fargerik kirkegård med humor og poesi

Fargerik kirkegård med humor og poesi

Merry cemetery (Cimitrul vesel) er en kirkegård i landsbyen Săpânța i fylket Maramures. Kirkegården er kjent fargerike gravsteiner med naive malerier som på en original, poetisk og humoristisk måte beskriver menneskene som er gravlagt på stedet. Bakgrunnen forklares blant annet med at skikken er knyttet til Dacian-kulturen som tror på sjelens udødelighet, at døden skal gi en glede og forventing om et bedre liv. Stedet er en nasjonal turistattraksjon. Foto: Aw58, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Et av de sju underverkene i Romania

Et av de sju underverkene i Romania

Sphinx er en naturlig steinformasjon i Bucegi Natural Park i Bucegifjella. Formasjonen ligger i en høyde av 2,216 meter, og er åtte meter høy og 12 meter bred. Det fikk bare kallenavnet sitt, med henvisning til den store sfinxen i Giza i Egypt. The Sphinx er med i filmen «The Dacians» fra 1967, der den er et offersted for guden Zalmoxis. Den spiller også en viktig rolle i filmen «Burebista» fra 1980. Sphinx er ett av de sju underverkene i landet. Foto: Al, Wikimedia Commons Public domain

Tolv skulptører i arbeid

Tolv skulptører i arbeid

Bergskulpturen av Decebalus ligger i nærheten av byen Orșova i fylket Mehedinți. Decebalus var den siste kongen i Dacia i perioden 85-106 e.Kr. Dacia var et land som nå er en del av Romania. Skulpturen er 55 meter høy og 28 meter bred, og er den største steinreliefen på en klippe i Europa. Totalt tolv skulptører var involvert i prosjektet. Det tok ti år å fullføre (1994–2004) og kostet over en million amerikanske dollar. Foto: George Bufan, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

12,815,000 turister i 2019

12,815,000 turister i 2019

Romania registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 12,815,000 turister i 2019, og omsatte for cirka 4,24 milliarder amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 1,7 prosent av bruttonasjonalproduktet og omtrent seks prosent av alle internasjonale reiselivsinntekter i Øst -Europa. Dacia Hotel er et trestjerners hotell i byen Satu Mare som ble ferdigstilt i 1902. Foto: ferengra, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Det største skistedet i landet

Det største skistedet i landet

Skiresorten Straja ligger i en høyde på 1.440 m i Vâlcan-fjellene i Karpatene. Anlegget er det største i landet, har 26 kilometer løyper, 12 bakker og 11 heiser. Turistkomplekset består av 210 hytter, feriehus, gjestehus og villaer. Straja har mange snøkanoner for å sikre at det er gode forhold. Foto: skistraja.ro - media

En av mange kursteder i Romania

En av mange kursteder i Romania

Băile Felix er et kursted i nærheten av kommunen Sânmartin i fylket Bihor. Stedet tilbyr behandling av revmatisme og nevrologiske og gynekologiske sykdommer. Baile Felix er en av mange spa-tilbud med varme kilder i Romania. Foto: Saturnian, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Populært partysted ved Svartehavet

Populært partysted ved Svartehavet

Costineşti (2,866 innbyggere/2011) er et feriested ved Svartehavet, som består av landsbyene Costinești og Schitu. Stedet ble allerede på 1960-tallet et populært sted for studenter og unge mennesker. Det ble bygd et hotell- og villakompleks i kommunisttiden. Etter revolusjonenen i 1989 er stedet oppgradert og modernisert. Utelivet er konsentrert omkring to diskoteker. I sommermånedene arrangeres det en rekke konserter med landets mest kjent band. Foto: A.G., Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Turisme i mer enn 100 år

Turisme i mer enn 100 år

Mamaia er et turiststed i Romania. Ved Mamaia er det en åtte kilometer lang og 100 - 250 meter bred strandlinje med Svartehavet på den ene siden, og Siutghiol-innsjøen på motsatt side. Stedet ligger cirka seks kilometer nord for Constanța. Mamaias historie som turiststed går tilbake til 1906, men det første hotellet ble bygd i 1939. I årene 1960–65 ble området bygget ut som en ren turistmaskin av de daværende planøkonomene. Foto: U.S. Navy photo, Flickr Public domain

bottom of page