Sør-Korea
Fakta
Favoritten min i forhold til Sør-Korea er at folket er så hyggelige og hjelpsomme.
Elana Meyers (1984 - )
Amerikansk bobkjører
Hovedstad
Seoul
Etniske grupper
Koreanere
Språk
Koreansk, engelsk
Religion
Protestanter 20 %, buddhister 16 %, katolikker 8 %, ingen 57 % (2015) Mange praktiserer konfutsianisme uavhengig av religiøs tilhørighet
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Styreform
Republikk
Areal
100,150 km²
Nasjonaldag
15. august
Levekostnader
Om mat fra Sør-Korea
Utvalgte aviser
UDs reiseråd
Nødnummer
Politi 112, brann 119, medisinsk nødhjelp 1339, Korea Travel Hotline 1330, Lost and Found 112
Luftforurensning - IQAir
FN-sambandet - Landstatistikk
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Portrettfoto: Jonslate,Wikimedia Commons Illustrasjonsfoto: Daniel Bernard, Unsplash
Historisk glimt
Sivilisasjonen i Korea går 4,000 år tilbake i tid. Korea ble til et rike i år 688. Landets lokalisering mellom Kina og Japan har sitt sitt preg på historien. Kina hadde størst innflytelse over Kora i flere hundre år, før Japan fikk overtaket på 1800-tallet og fram til andre verdenskrig sluttet. Korea ble delt i to soner etter Japans nederlag i andre verdenskrig, en plan som egentlig skulle være imidertidig. Sovietunionen kontrollert den nordlige delen, og USA den sørlig delen. Sør-Korea og Nord-Korea ble selvstendige i 1948, men USA fortsatte med et betydelig makt over Sør-Korea, både økonomisk, militært og politisk. Etter nordkoreansk aggresjon i 1950 starte Koreakrigen. USA med FN-støtte forsvarte Sør-Korea og Nord-Korea fikk støtte fra Kina og Sovietunionen. Krigen tok slutt etter tre år. 2,5 millioner mennesker mistet livet. En fredsavtale er fremdeles ikke skrevet under.
General og militærdiktator Park Chung-hee i Sør-Korea tok makten i landet i 1961 med et militærkupp. Park var Sør-Koreas president frem til han ble myrdet av etterretningssjef Kim Jae-kyu i 1979. Store protester i landet i 1988 tvang fram demokrati og en grunnlov som sikret menneskerettighetene.
Park Geun-hye var president i landet fra 2013 til høsten 2017, da det det ble avslørt at Park over lengre tid hadde gitt en nær venn og uformell rådgiver, Choi Tae-min, tilgang til hemmeligstemplede dokumenter uten sikkerhetsklarering. Hun ble stilt for riksrett, arrestert i mars 2017 og dømt i april 2018 til 24 års fengsel og en bot på 18 milliarder won.
Kim Boo-kyum (født 1958) har vært statsminister siden mai 2021. Kim studerte statsvitenskap ved Seoul National University i 1976, men ble utvist for å ha deltatt i protester mot Yushin-konstitusjonen i 1977, før han ble tatt opp igjen og utvist igjen for brudd på krigsloven i 1980. Yushin-konstitusjonen var et autoritært dokument, preget av en sterkere utøvende og lovgivende makt for presidenten. Han regnes som en mulig kandidat i presidentvalget i Sør-Korea i 2022. Kims datter, Yoon Se-in (født Kim Ji-su), er en TV-skuespiller.
Yoon Suk-yeol har vært president i Sør-Korea siden mai 2022. Motstanderne hans beskriver ham som en høyrepopulist. I følge et spørreskjema fra Amnesty International som ble sendt til sentrale presidentkandidater i presidentvalget i 2022, skilte han seg ut med å ha et moderat syn på LHBT-samfunnet. Under valgkampanjen sa han blant at «alle sørkoreanske presidentkandidater bør tydelig oppgi sine holdninger i menneskerettighetsspørsmål, og at sørkoreanske velgere bør vite hva deres fremtidige president mener om diskriminering, ulikhet, og ytringsfrihet». Han utnevnte allikevel en minister som støtter konverteringsterapi. Yoon avskaffet også likestillings- og familiedepartementet, og mottok kritikk for at kvinneandelen i regjeringen er liten. Etter kritikken gjorde han noen endringer som bidro til at andelen ble 30 prosent.
Visste du at...
På den sydkoreanske øya Jeju går kvinner tradisjonelt på jobb, mens deres ektemenn er hjemme. Disse kvinnene heter haenyeo. De dykker etter sjøkyllinger, snegler og blekksprut, en tradisjon i 1,500 år.
Sørkoreanske menn elsker sminke. De bruker nesten 900 millioner dollar i året, eller en fjerdedel av all kosmetikk for menn i verden. Opptil 20 prosent av den mannlige befolkningen bruker sminke regelmessig. Sør-Korea er for øvrig det største markedet for plastikk-kirurgi per innbygger i verden. Det anslås at mellom en femtedel og en tredjedel av kvinnene i Seoul har gått under kniven for minst en kosmetisk operasjon. Øyekirurgi er en av de vanligste plastikkoperasjonene som utføres i Sør-Korea. De fleste velstående unge sørkoreanere får øyelokk-kirurgi på sin 16-årsdag, som en gave for å få øynene til å virke mer vestlige.
I Sør-Korea er det helt lovlig å drikke alkohol i det offentlige. Folk kan bære åpne beholdere med alkoholholdige drikke og gjerne ta med en drink eller to.
Når et koreansk navn er skrevet med rød blekk, indikerer dette at personen er i ferd med å dø eller allerede er død.
Sørkoreerne liker å vise sine forhold offentlig. Det er vanlig å se par som holder hender, kysser og ofte med matchende antrekk.
Sørkoreanerne elsker shopping. Landet har noen av de største kjøpesentrene i verden. Butikkene er åpne til kl. 04.00 om morgenen, mens de fleste restauranter, barer og kafeer er åpne bare til kl. 11.00.
Drosjer i Sør-Korea er fargekodet basert på servicenivået som tilbys. En grå eller hvit taxi er en bil med en kvalifisert, men potensielt uerfaren sjåfør. De svarte drosjene er luksusbiler med erfarne sjåfører.