top of page
Sør-Sudan
1280px-ForestWhitaker.jpg
Flag_of_South_Sudan.svg.png

Våre ledere må høre oss snakke på vegne av våre brødre og søstre i Sør-Sudan. Hvis den moralske plikten til å redde liv og arbeide for fred ikke er tvingende nok til å drive beslutningstakere, må vi minne dem på at vi bryr oss og holde dem ansvarlig.

 Forest Whitaker (1961 - ) 
Amerikansk skuespiller,
produsent, regissør og aktivist

Fakta

Hovedstad

Juba

Etniske grupper

Dinka 35.8%, nuer 15.6%, kakwa, bari, azande, shilluk, kuku, murle, mandari, didinga, ndogo, bviri, lndi, anuak, bongo, lango, dungotona, acholi med flere (2011)

Språk

engelsk (offisielt), arabisk (inkludert juba og sudanske varianter) + regionale språk

Religion

Tradisjonelle, kristne

Styreform

Republikk

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Areal

644 330 km²

Nasjonaldag

9. juli

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Sør-Sudan

International Cuisine
Wikipedia

Utvalgte aviser

Gurtong (EN)

New Sudan Vision

UDs reiseråd - Sudan

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

FN-sambandet - Landstatistikk

5918789724_33a7dc0023_o.jpg

Historisk glimt

Historien om Sør-Sudan før 1500 er svært begrenset. Det er nesten ikke gjennomført arkeologiske undersøkelser i området, og historien baseres på muntlig overleverte beretninger og et sparsomt skriftlig kildemateriale. Muntlig beretninger viser til at området ble befolket av nomader (Dinka, Nuer og Shilluk-folket) en gang før det 10.århundre. I de neste hundreårene levde flere ulike folkegrupper i tradisjonelle stammesamfunn.

Det antas at arabiske slavehandlere hentet slaver i området sent i middelalderen, men det finnes ikke dokumentasjon på at dette skjedde før på 1700-tallet. Slavehandelen bidro til konflikter, og stor mistro mellom den lokale afrikanske befolkningen og araberne.


Okkupasjonen av britene og egypterne på slutten av 1800-tallet baseres på et beskjedent utvalg av muntlig overleverte beretninger og et sparsomt skriftlig kildemateriale. Sudan fikk sin moderne statsdannelse under egyptisk og britisk styre i kolonitiden fra 1898 til 1956. I praksis var Sudan styrt som to kolonier, sør og nord. Men Sør-Sudan var lite aktiv i moderniseringen på grunn av den geografiske avstanden og de ulike kulturelle skillelinjene. 

 

Sudan ble selvstendig republikk fra 1. januar 1956 med Sør-Sudan som en landsdel. Dette ble starten på en frigjøringskamp i Sør-Sudan, en kamp som ble til selvstendighet i 2011. Uavhengighet brakte ikke konflikten i Sør-Sudan til slutt. Borgerkrigen brøt ut i 2013 mellom president Salva Kiir Mayardit og visepresident Riek Machar. Krigen har ført til at fire millioner mennesker er fordrevet i området. Den startet etter uenighet om maktfordeling og lokalt selvstyre, og om islamske sharia-lover skulle innføres i det ikke-muslimske Sør-Sudan. En maktdelingsavtale ble undertegnet mellom de stridende partene i august 2018 i et forsøk på å få slutt på den fem år lange borgerkrigen.

Salva Kiir Mayardit har vært Sør-Sudans president siden landet ble selvstendig i 2011. Han var nestkommanderende i SPLA - Sudan People's Liberation Movement under borgerkrigen. Det er hevdet at hans frigjøringshær og Mayardit personlig har begått forbrytelser mot menneskeheten, derunder voldtekt.

Visste du at...

Sør-Sudan er verdens nyeste land. Landet er på størrelse med Frankrike.

 

Sør-Sudan ble erklært som selvstendig stat 9. juli 2011 etter en folkeavstemning hvor flertallet stemte for en løsrivelse fra Sudan. Siden desember 2013 har landet vært rammet av en borgerkrig utløst av en konflikt mellom president Salva Kiir Mayardit og visepresident Riek Machar. Krigene startet etter uenighet om maktfordeling og lokalt sjølvstyre, og om islamske sharia-lover skulle innføres i det ikke-muslimske Sør-Sudan.

Kamphandlinger i hovedstaden Juba i 2016 ble etterfulgt av en forverret humanitær situasjon. Krigen i Sør-Sudan har ført til at rundt 400,000 mennesker har mistet livet. 

Landet er fattig til tross for at de har store oljereserver.  Sør-Sudan eksporterer tømmer til det internasjonale markedet. Regionen inneholder også mange naturressurser som for eksempel jernmalm, kobber, krommalm, sink, wolfram,, sølv, gull, diamanter,  kalkstein og vannkraft. Landets økonomi, som i mange andre utviklingsland, er sterkt avhengig av landbruket.

Et stort antall økologer reiser til Sør-Sudan, men landet har så sant som ingen infrastruktur for turisme, ingen asfalterte veier og infrastruktur for kommunikasjon er nesten ikke-eksisterende. 

Sør-Sudan er et av de mest etnisk mangfoldige landene i Afrika, med over 60 forskjellige etniske grupper. De største etniske gruppene inkluderer Dinka, Nuer, Shilluk, Bari, og Azande, blant andre.

Sør-Sudan har en variert kleskultur, med tradisjonelle plagg som varierer mellom de forskjellige etniske gruppene. Dette inkluderer fargerike kjoler, skjorter, skjørt og hodeplagg, ofte dekorert med perler og mønstre.

Den tradisjonelle maten i Sør-Sudan er variert og inkluderer mais, sorghum, bønner, grønnsaker og animalske produkter som geitekjøtt, kylling og fisk. En vanlig rett er "asida", en tykk maisgrøt servert med saus.

Hovedstaden Juba

Hovedstaden Juba

Juba (525,953 innbyggere/2017) er hovedstad i Sør-Sudan, hvor regjeringen har hovedsete. Den ligger ved Den hvite Nil, ikke så langt nord for grensen til Uganda. I 2011 hadde Sør-Sudan en folkeavstemning om løsrivelse fra Sudan, og Juba fikk status som hovedstad da landet ble selvstendig den 9. juli 2011. Juba er under en rask utvikling på grunn av oljeinntekter i landet, og kinesiske investeringer. Foto: D Chol, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Velfungerende og fredelig by

Velfungerende og fredelig by

Aweil (33,537 innbyggere/2010) er en by i nordvestlige Sør-Sudan, nær grensen til Sudan og om lag 800 kilometer fra hovedstaden Juba. Aweils infrastruktur er relativt utviklet, og beskrives som en fredelig by. Aweil har nå en fungerende jernbanestasjon, hotell, flyplass, fotballstadion og et offentlig sykehus. Flere bistandsorganisasjoner har base i byen. Flyfoto: Geoff NoNick, Wikimedia Commons Public domain

Omstridt område i løsrivelsen

Omstridt område i løsrivelsen

Abyei (rundt 20,000 innbyggere/2011) er en by som ligger ved grensen til Sudan. Området er fruktbart, produserer olje og er omstridt i forbindelse med løsrivelsen av Sør-Sudan. Flyfoto: Sudan Envoy, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Handelsby for tre land

Handelsby for tre land

Yei (260,720 innbyggere/2014) ligger nær grensene til Uganda og Den demokratiske republikken Kongo. Byen er forretningsknytepunkt med handelsmenn og kunder fra alle de tre landene. Yei ligger i en region som er regnfull hele året. Den gode vannforsyningen tillater intensivt landbruksbruk med dyrking av blant annet kaffe, kassava, mais og sukkerrør. Foto: Kakuwa/kakwa Tribe, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

En av mange folkegrupper

En av mange folkegrupper

Mandari-folket er en liten etnisk gruppe i Sør-Sudan. Gruppen er en del av karo og nilot-folket, og driver hovedsakelig med storfedrift og annet jordbruk. De tradisjonelle Mundari-stammesamfunnene ligger omtrent 75 kilometer nord for Juba. Ekteskap arrangeres av den potensielle brudgommen som tilbyr storfe til brudens familie, og ektemenn kan ta så mange koner som de kan forsørge. Foto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0

Afrikas største våtmarksområde

Afrikas største våtmarksområde

Sudd wetland er med et estimert areal på omtrent 57,000 km² Afrikas største våtmark, og en av de største tropiske våtmarkene i verden. Området har en stor fiskepopulasjon. Våtmarken er registrert på UNESCOs tentative liste, og vurderes som nytt verdensarvområde. Foto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0

Livsnerven i Sør-Sudan

Livsnerven i Sør-Sudan

White Nile er en av de to hovedelvene av Nilen; den andre er Blue Nile. Elven er livsnerven i Sør-Sudan, og grunnlaget for blant annet Sudd wetland som er Afrikas største våtmark. Her er det både flodhester og krokodiller. Elven har heftige stryk, er populær for rafting, og betegnes som et godt alternativ for turistutvikling i landet. Foto: Arsenie Coseac, Flickr CC BY-ND 2.0

En av Øst-Afrikas største savannehabitat

En av Øst-Afrikas største savannehabitat

Boma-Badingilo Migratory Landscape dekker et estimert område på 37,500 kvadratkilometer. Landskapet består av Boma og Badingilo nasjonalparker på begge sider av en stort område med noen av Øst-Afrikas mest omfattende savannehabitater. Foto: USAID Biodiversity & Forestry, Flickr CC BY-NC 2.0

Hundretusener har flyktet

Hundretusener har flyktet

Siden 2013 har den brutale konflikten i Sør-Sudan ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) kostet tusener av mennesker livet og drevet godt over en million mennesker på flukt fra hjemmene sine. Mange er fremdeles internt fordrevne, hundretusener av andre har flyktet til nabolandene. Bentiu (bildet) er en av flere leirer i Sør-Sudan. Foto: World Humanitarian Summit, Flickr CC BY-ND 2.0

bottom of page